Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


Και φέτος όπως και κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη Εορτή των Κατηχητικών Σχολείων της ενορίας μας τη Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του 7ου Λυκείου Πειραιώς. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν ικανοποιητική και το πρόγρμμα πλούσιο. Την εκδήλωσε παρουσίασε ο Υπέυθυνος Ιερέας Νεότητος Αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης. Η εορτή ξεκίνησε με ποιήματα απο τα παιδιά των τμηματων κατωτέρου του κατηχητικού.

Εν συνεχεία τα παιδιά του τμήματος προσχολικής ηλικίας μας παρουσίασαν ενα μικρό θεατρικό με τη Γέννηση του Χριστού και μας τραγούδησαν τα τρίγωνα κάλαντα με τις παιδικές φωνούλες τους.

Σειρά είχαν οι δυο χορωδίες της ενορίας μας. Η Νεανική χορωδία έψαλλε Κάλαντα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και τραγουδησε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.


 Οι κυρίες της Παραδοσικής Χορωδίας μας έψαλλαν τα Βυζάντινα Κάλαντα.



Στη συνέχεια τα παιδιά του Θεατρικού Εργαστηρίου μας παρουσίασαν το Θεατρικό έργο "Στο Χριστό στο Κάστρο" σε διασκευή του Αρχιμ.Εφραιμ Παναούση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά ειχαν παρουσιάσει πριν πέντε μέρες το θεατρικό έργο στο ίδρυμα αγάπης "Ο Ιερός Χρυσόστομος".













Σειρά είχαν τα Παραδοσιακά Χορευτικά τμημτα Δημοτικού


Γυμνασίου Λυκείου που παρουσίασε χορούς απο τη Μικρά Ασία


και Ενηλίκων που παρουσίασε χορούς απο τα Κύθηρα.


 

Τέλος τα παιδιά έψαλλαν όλα μαζί τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα.

 
 


Αν θέλετε το φωτογραφικό υλικό της εορτής επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email (pkagdimitrios@yahoo.gr) γράφοντας στο θέμα θέλω το φωτογραφικό υλικό της εορτής των Χριστουγέννων.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


   Η Γέννηση του Χριστού εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία δοξολογικά και συνάμα κατανυκτικά. Η ηδυμελής υμνογραφία και η ειρηνόχυτη εικονογραφία με θαυμαστό τρόπο εκφράζουν το μέγα γεγονός. Μέσα στο χώρο της Εκκλησίας ο Ορθόδοξος Χριστιανός ζει το μυστήριο της σαρκώσεως με τις αισθήσεις του, που μεταμορφώνονται για να γίνουν μέσα επικοινωνίας με το άρρητο. Προσκυνώντας την εικόνα της Γεννήσεως ανταποκρίνεται στο κέλευσμα της ψαλμωδίας «δεύτε ίδωμεν πιστοί» και «βλέπει» με τα μάτια του την θεολογία της σαρκώσεως αισθανόμενος την ευφροσύνη της θείας συγκαταβάσεως και κενώσεως. Το πνευματικό μεγαλείο, το μυστικό βάθος και το αισθητικό κάλλος της Ορθοδόξου τέχνης συνεργούν στη μετοχή του πιστού στο καλοάγγελτο γεγονός της Ενανθρώπησης. Στο κέντρο της εικόνας υψώνεται βουνό «βραχώδες, αλλ᾿ εύχαρι και φωτεινόχρωμο»  με μία μεγάλη σκοτεινόχρωμη σπηλιά. Μέσα στήν σπηλιά η κτιστή φάτνη με τον σπαργανωμένο, αρτιγέννητο νήπιο Χριστό. Δίπλα η Παναγία Μητέρα πάνω σε στρώμα κάθεται ή είναι μισοξαπλωμένη και σε μεταγενέστερους χρόνους γονατίζει. Πίσω από την φάτνη προβάλλουν τα κεφάλια τους δύο αγαθά ζώα, βόδι και ονάριο. Έξω από το σπήλαιο στο ένα άκρο της εικόνας κάθεται συλλογισμένος ο Ιωσήφ. Στο άλλο άκρο το πρώτο λουτρό του Βρέφους που γίνεται με την βοήθεια δύο γυναικών συχνά η μία δοκιμάζει με το χέρι της τη θερμοκρασία του νερού. Στο επάνω μέρος οι ολόσωμοι Άγγελοι προσκυνούν και δοξολογούν τον τεχθέντα Θεόν και με χαρά αναγγέλουν στους τσοπάνους, το χαρούμενο μήνυμα της Γέννησης του Σωτήρα. Οι ποιμένες, που ξενυχτώντας βόσκουν τα κοπάδια τους, δέχονται εκστατικοί το άγγελμα. Συχνά ένας απ᾿ αυτούς παίζει το σουραύλι του, ενώ άλλος συνομιλεί με τον Ιωσήφ. Η σύνθεση ολοκληρώνεται με την προσκύνηση των Μάγων, που έρχονται ντυμένοι με τις εξωτικές τους στολές και κομίζοντας τα βασιλικά τους δώρα. Ο λαμπρός αστέρας, που τους οδηγούσε, έχει σταθεί πάνω από το σπήλαιο «ωσάν δροσοσταλίδα κρεμασμένη άνωθεν της κεφαλής του Χριστού» (Φ. Κόντογλου). Το τοπίο, που μέσα διαδραματίζεται το θαυμαστό αυτό γεγονός είναι λιτό και απἐριτο. «Άγρια πρινάρια και ευώδη χόρτα, μυρσίνες, θυμάρια και άλλα στολίζουν ταπεινά τους βράχους, όπως τα βλέπει κανένας στα ευλογημένα βουνά της πατρίδος μας». (Φ. Κόντογλου).

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΠΛΑΤΑΙΩΝ

Η ενορία μας διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Πλαταιών. Ώρα αναχώρησης 2μ.μ. και ώρα επιστροφής στις 8.30 μ.μ. Για κρατήσεις θέσεων απευθυνθήτε στο γραφείο των Ιερέων, και στο τηλέφωνο 2104616540 εσωτ.19 και 2104632292 δις Ελένη Μπακογιάννη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΑΓΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΕΡΟΝΤΩΝ "Ο ΛΥΤΡΩΤΗΣ"



Με πρωτοβουλία των παιδιών των κατηχητικών, δραστηριοποιήθηκε η ενορία μας σε μια εκστρατεία αγάπης για τη συγκέντρωση απαραίτητων πραγμάτων για τη στέγη γερόντων "Ο Λυτρωτής" . Το κάλεσμα των παιδιών είχε ανταπόκριση στους  γονείς των παιδιών, στο εκκλησίασμα και σε οποιοδήποτε άλλο καλοπροαίρετο έμαθε γι αυτή την δραστηριότητα. Έτσι λοιπόν μια ομάδα από παιδιά και ενορίτες τη Κυριακή 20 Δεκεμβρίου μετα το πέρας της Θείας Λειτουργίας επισκέφθηκαν τη στέγη γερόντων που φιλοξενεί 24 γιαγιάδες και τους πρόσφεραν τα δώρα της αγάπης των παιδιών και των ενοριτών μας.

 
 
 

ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ " Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ"





Το θεατρικό εργαστήρι της ενορίας μας κατόπιν προσκλήσεως του π.Εφραίμ Παναούση, υπεύθυνου του ιδρύματος αγάπης " Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ" βρέθηκε τη Τρίτη 15 Δεκεμβρίου στο χώρο του ιδρύματος στο Παγκράτι  για να παρουσιάσει το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Στο Χριστό στο Κάστρο" σε διασκευή του π.Εφραίμ Παναούση.Τα παιδιά εργάστηκαν σκληρά και το αποτέλσμα ήταν ανάλογο.Τα παιδιά που συμμετήχαν: Ιωάννης Τζεβελέκης, Πέτρος Μουστάκας, Ιωάννης Φράγκος, Στέφανος Κωβαίος, Νικόλαος Βιρβίλης, Πάτροκλος Βιρβίλης, Αναστασία Χριστοφοράτου, Αντωνία Αλεξέλη, Βασιλική Μουστάκα, Άννα Καπαγερίδου, Νικολέτα Τουρλούκη, Μαριά Σχίζα, Αναστασία Κυριαζάκη.Υπέυθυνοι της ομάδας: Δημήτριος Αρώνης, Μαρία Δημακογιάννη

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΨΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα παιδιά των κατηχητικών μας  την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα περάσουν από τα σπίτια της ενορίας μας για να αναγγείλουν με τα κάλαντα που θα ψάλλουν το χαρμόσυνο γεγονός της Γεννήσεως του Θεανθρώπου και του νέου έτους. Η ώρα συγκεντρώσεως είναι 3:30 μ.μ. στο Πνευματικό μας Κέντρο τόσο την Παραμονή των Χριστουγέννων (24/12) όσο και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31/12). Για πρώτη χρονιά φέτος θα ψάλλουμε τα κάλαντα και ανήμερα των Χριστουγέννων 4:00 το πρωί. Δηλώστε συμμετοχή σ’ αυτήν την «τρέλα» μικροί και μεγάλοι στη γραμματεία του Πνευματικού μας Κέντρου. Ελάτε για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα από νωρίς….

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

ΕΟΡΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


Για άλλη μια χρονιά οι κατηχητές, οι κατηχήτριες και τα παιδιά των κατηχητικών μας θα πραγματοποιήσουν την Χριστουγεννιάτικη εορτή που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 7ου Λυκείου Πειραιώς ώρα 6:00 μ.μ. Στην εκδήλωση θα υπάρξει πλούσιο πρόγραμμα που έχουν επιμεληθεί τα στελέχη νεότητος. Η συμμετοχή σας θα μας δώσει μεγάλη χαρά.