Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥ


Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας Ανδρου.

Διεύθυνση: Άνδρος, Τ.Κ. 84500 Τηλέφωνο: 22820.24074

Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας με το αγίασμα και την θαυματουργική εικόνα της Αγίας βρίσκεται στην περιοχή των Αποικίων, βόρεια της Χώρας.
Η Μονή εορτάζει την 17 Ιουλίου στην μνήμη της Αγίας

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥ

Το κάτασπρο σαν περιστέρι Μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας απέναντι από τα Αποίκια της Άνδρου όπου βγαίνει το φημισμένο νερό Σάριζα, χρονολογείται από το 1.325 μ.Χ., όταν στην περιοχή Λίτρες παρουσιάζεται θαυματουργικά η Αγία Μαρίνα σε γέροντα ασκητή και του υποδεικνύει να βρει την "κεκρυμμένη εικόνα" της σε μια σχισμή ενός βράχου, όπως και έγινε.
Ό Αυτοκράτορας Εμμανουήλ Β΄ο Κομνηνός βοηθά οικονομικά και έτσι ιδρύεται η Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας Άνδρου.
Κατά τον 16ο αιώνα, το Μοναστήρι καίγεται τρεις φορές κατά τις επιδρομές πειρατών με αποτέλεσμα να χάσει την παλαιά αίγλη και να φτάσει το 1743 σε τέλεια παρακμή με πέντε μόνο υπέργηρους μοναχούς.
Τότε επεμβαίνει και πάλι η Αγία Μαρίνα και με νέο θαύμα φέρνει στη Μονή της τον Ιερομόναχο Σωφρόνιο, ο οποίος κάτω από συνεχή θαύματα και οράματα παραμένει και πουλώντας την περιουσία του στην Πελοπόννησο ανακαινίζει το Μοναστήρι και το μετατρέπει σε γυναικεία Μονή το 1746 μ.Χ. Τότε πολλές αρχοντοπούλες της Άνδρου ενδύονται το Αγγελικό Σχήμα με αποτέλεσμα ο αριθμός των μοναζουσών να φτάνει τις εκατό, σε μια εποχή που το Γένος επαναφωτιζόταν απ΄ άκρη σ΄ άκρη από το φλογερό κήρυγμα του Πατρο-Κοσμά του Αιτωλού!
Η αίγλη της Ορθόδοξης Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνας, αλλά και τα περίφημα εργόχειρα των εργαστηρίων αργυροποιείας, χαρακτικής και μεταξιού της, απλώνουν τότε τη φήμη της παντού!

ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ

Με διάταγμα του υπό κηδεμονία Όθωνα, του Βαυαρού Υπουργού Εσωτερικών της «Ελλάδος» Μάουερ, δίδονταν η εντολή των προτεσταντών να κλείσουν 417 Μοναστήρια, να δημευθεί η περιουσία τους και οι Μοναχοί ή Μοναχές να μετατεθούν σε κάποια ελάχιστα Μοναστήρια που θα παρέμεναν ή να κοσμοποιηθούν με το ζόρι.
Ήταν το τρομερό 1833 μ.Χ. Τότε ακριβώς κλείνουν και την Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας Άνδρου!
Την θαυματουργή εικόνα της Αγίας (φωτογραφία) την αγοράζει στην αναγκαστική δημοπρασία η ιστορική οικογένεια Εμπειρίκου για να την διασώσει!
Η οικογένεια αυτή τοποθετεί την εικόνα στον Ιερό Ναό της Χώρας της Άνδρου, στην Παναγία, όπου παρέμεινε για 146 χρόνια. Το Μοναστήρι μετατρέπεται σε στάβλο και τα κτίρια ισοπεδώνονται

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΑΜΙΣΗ ΑΙΩΝΑ ΜΕΤΑ!

Πέρασε από τότε σχεδόν ενάμιση αιώνας.
Η 
θαυματουργός εικόνα της Αγίας Μαρίνας Ξαφνικά μια μέρα του 1975, ο τότε Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου Δωρόθεος, περνώντας από τα ερείπια του Μοναστηριού, ζητά με πόνο ψυχής από τον Διάκονο του Κυπριανό να αναστηλώσει τη Μονή!
Εκείνος αρνείται έχοντας άλλα σχέδια, αλλά δέχεται την επίσκεψη της Αγίας Μαρίνας, που του εμφανίζεται την ίδια εκείνη νύχτα σε όραμα, και του λέει: «Είμαι η Μαρίνα και οι δύο άλλες αδελφές μου, είναι η Παρασκευή και η Αικατερίνα που συγκατοικούν με εμένα στο Μοναστήρι. Το διάταγμα του Όθωνα μας πέταξε έξω και μένουμε λίγο πιο πάνω από το Μοναστήρι. Θα ανοίξει όμως το Μοναστήρι και θα έλθουμε πάλι εδώ να κατοικήσουμε! Εμένα θα με βλέπεις κάθε μέρα! Μαζί θα αγωνισθούμε να αναστηλώσουμε το Μοναστήρι. Να δεχθείς λοιπόν, την εντολή του Δεσπότη σου. Τ΄ άκουσες Κυπριανέ;»
Όπως ήταν επόμενο, ο νυν Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Κυπριανός Χειμώνας, επήκουσε αμέσως την Αγία και από την επομένη με το φτυάρι και το καρότσι, αγωνίστηκε επί πέντε χρόνια για να ξεμπαζώσει και να αναστήσει την Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας Άνδρου, όπου από το 1976 θησαυρίζεται και η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος, που επενέβη θαυματουργικά και στην θεραπεία του μικρού Ανδρέα Βασιλείου από την Κύπρο, που είναι σήμερα 12 χρονώ παλικαράκι και κάθε χρόνο σκαρφαλώνει εντελώς θεραπευμένος στο Μοναστήρι της ιατρού Αγίας Μαρίνης!
Σ.Σ. Στο ίδιο Μοναστήρι υπάρχει και άλλη θαυματουργή εικόνα, της Παναγίας, στην οποία ανθούν θαυματουργικά ξερά κλαδιά από κρίνα, κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου! Τα κάτασπρα κρινάκια μπορεί να τα μετρήσει και να τα αγγίξει και ο πλέον δύσπιστος.
Παρόμοιο θαύμα συμβαίνει και σε εικόνα-τοιχογραφία της Παναγιάς στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, στην Άνδρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου