Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

«Για να νιώσουμε καλύτερα το νόημα αυτής της περιόδου,
ας βοηθήσουμε την ψυχή μας να ωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο»

-Ας αποφύγουμε να ασχολούμαστε με τη ζωή των άλλων
 κρίνοντας και κατακρίνοντας τους πάντες, στρέφοντας την
 προσοχή και τον αυστηρό έλεγχο στον εαυτό μας,

-Ας περιφρουρήσουμε  τα μάτια και τα αυτιά μας κλείνοντας
 έστω και λίγο την τηλεόραση και αναζητώντας την ανάγνωση
  ενός καλού και πνευματικού βιβλίου,
-Ας λιγοστέψουμε τις πολλές και άσκοπες συζητήσεις,
-Ας προσευχηθούμε περισσότερο. Οι Ακολουθίες αυτής της
 περιόδου είναι μία πολύ καλή αφορμή για το ξεκίνημα μίας
 έντονης λατρευτικής ζωής,
-Ας συγχωρήσουμε και ας συγχωρεθούμε με όσους ανθρώπους
 έχουμε ανταλλάξει βαριά λόγια, και όλους αυτούς που τους
 έχουμε ή μας έχουν αδικήσει,
-Ας φροντίσουμε να βρούμε νωρίς τον πνευματικό μας και
  όχι την  τελευταία στιγμή,
-Ας τακτοποιήσουμε τις εργασίες του σπιτιού ώστε την Μεγά-
 λη Εβδομάδα να μπορούμε με λιγότερη κόπωση να παρακο-
 λουθήσουμε τις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας,
-Ας επιδοθούμε σε έργα αγάπης επισκεπτόμενοι κάποιον
 ασθενή, κάποιον που έχει την ανάγκη μας, ή την παρουσία
 μας. Ας τον ενισχύσουμε υλικά και πνευματικά με λίγες
 πνευματικές κουβέντες ή δίνοντας του κάποιο πνευματικό
 και ωφέλιμο βιβλίο,
-Την περίοδο αυτή τελείται η Θεία Λειτουργία των
 Προηγιασμένων Δώρων και η Ακολουθία των Χαιρετισμών
 της Παναγίας. Ας φροντίσουμε να βρισκόμαστε στις Ιερές
 αυτές Ακολουθίες. Ας θυμόμαστε πως εργασίες και εκρεμμό-
 τητες θα υπάρχουν πάντοτε. Οι πνευματικές όμως ευκαιρίες
 δεν  θα μας δίνονται πάντοτε,
-Τέλος ας φροντίσουμε να κοινωνούμε συχνότερα κατά τη

 διάρκεια αυτής της περιόδου (με την ευλογία και άδεια του
 πνευματικού) ώστε να μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα το
 γεγονός και το νόημα αυτής της περιόδου.   
                                             Καλή και ευλογημένη Σαρακοστή

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΤΣΑΙ 11-02-2010

Έκπληξη μας προκάλεσε η μεγάλη προσέλευση και η ζωηρή προθυμία για συμμετοχή στην 2η εκδήλωση-τσάι που θα πραγματοποιήσει η Ενοριακή Επιτροπή Νεότητος στις 11 Φεβρουαρίου 2010.
Οι προσκλήσεις εξαντλήθηκαν σε διάστημα δύο εβδομάδων και έχουμε περίπου 20 πρόσωπα που ζήτησαν αλλά δεν πρόλαβαν πρόσκληση.
Μακάρι να είχαμε μεγάλυτερο Πνευματικό Κέντρο για να μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε κι άλλους ενορίτες μας στην εν λόγω εκδήλωση.
Όμως μπορούμε από τώρα να ανακοινώσουμε πως μετά το Πάσχα θα πραγματοποιηθεί από την Ενοριακή Επιτροπή Νεότητος το 2ο Ενοριακό Πασχαλινό πανηγύρη στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στην Παιανία Αττικής, στο οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν πάνω από 350 ενορίτες μας. Ο αριθμός των συμμετεχόντων την περσινή χρονιά ήταν 383.  


                             1ο ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΩΔΙΟ;


Τριώδιο λέγεται το λειτουργικό βιβλίο που περιέχει υμνολογικό υλικό κυρίως του Εσπερινού και του Όρθρου και χρησιμοποιείται μαζί με το Μηναίο και την Παρακλητική στις Ιερές Ακολουθίες της περιόδου από Κυριακής του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.

Ονομάζεται Τριώδιο, γιατί στις ιερές ακολουθίες του όρθρου, όχι των Κυριακών αλλά των άλλων ημερών της εβδομάδας, οι Kανόνες αντί να έχουν εννέα ωδές, όπως είναι η γνωστή και συνήθης μορφή τους, έχουν τρεις ωδές (=Τριώδιον), οι οποίες είναι σταθερά στην Η΄ και την Θ΄ ωδή και διαδοχικά μία από τις πέντε πρώτες. Η περίοδος του Τριωδίου έχει σκοπό να μας προετοιμάσει με νηστεία, προσευχή και μετάνοια, για να υποδεχθούμε τα Άγια Πάθη του Κυρίου μας και την ένδοξη Ανάστασή Του. Το Πάσχα αποτελεί το διαρκές πέρασμα μας, την είσοδο μας στην «καινή ζωή της Βασιλείας». Για να βιωθεί με περισσότερη εσωτερικότητα η «εορτή των εορτών», είναι απαραίτητη η κατάλληλη εσωτερική προετοιμασία. Αυτή την διασφαλίζει η ευλογημένη περίοδος του Τριωδίου.

Η κατανυκτική περίοδος του Τριωδίου, που μέσα στους κόλπους της περιλαμβάνει τη Μεγάλη Σαρακοστή, αποτελεί για όλους τους πιστούς μοναδική ευκαιρία και δυνατότητα για πορεία μετανοίας. Την πνευματική πορεία μας την χαρακτηρίζει η μετάνοια που πρέπει να είναι συνεχής. Βέβαια, στην περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής χρειάζεται να είναι πιο έντονη μια και αυτή μας οδηγεί στον εορτασμό του Σταυρο-Αναστάσιμου Πάσχα. Να καθαρίσουμε δηλαδή την ύπαρξη μας από κάθε «μολυσμόν σαρκός και πνεύματος» και να δεχθούμε τον Χριστό στην ζωή μας.

Η περίοδος του Τριωδίου καλύπτει:

α. Τις τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (22 ημέρες).

β. Τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (40 ημέρες, από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου).

γ. Τις δυο ήμερες Σάββατο του Λαζάρου και Κυριακή των Βαΐων (συνδετικές ήμερες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τη Μεγ. Εβδομάδα).

δ. Τη Μεγάλη Εβδομάδα (6 ημέρες).

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ - ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ


Μοναχού ΜΩΫΣΕΩΣ ΑΠΟΡΕΙΤΟΥ

Γεννήθηκε το 354 στην Αντιόχεια υπό τον ανώτερο αξιωματικό Σεκούνδο και τη θαυμαστή Ανθούσα, που μόλις είκοσι ετών έμεινε χήρα. Έκανε τον Ιωάννη ν' αγαπήσει μόνο την αρετή, όπως και η ίδια. Έλαβε σπουδαία μόρφωση. Σπούδασε ρητορική, νομική και φιλοσοφία. Ήταν δραστήριος, κοινωνικός, εργατικός, ευφυής, μνήμονος, θαρρετός και δίκαιος. Είχε μέσο ανάστημα, αραιές τρίχες, βαθουλωμένο πρόσωπο, πλατύ μέτωπο. Δεν ήταν τόσο ωραίος. Είχε όμως μια χρυσή γλώσσα και καρδιά, αληθινά Χρυσόστομος και χρυσόκαρδος.


Λέγουν, αυτοί που ξέρουν, ποτέ δεν βλαστήμησε, δεν είπε ψέματα, δεν κακολόγησε, δεν χλεύασε κανένα. Φιλάρετος, φιλάδελφος και φιλόθεος. Αυστηρός στον εαυτό του κι επιεικής στους άλλους. Κατάφερε να προσηλώνει τη διάνοιά του από νέος μόνο εκεί που ήθελε. Μόνο στο αγαθό. Όταν αργότερα στις ομιλίες του ύψωνε τη φωνή του δεν ήταν από θυμό και γιατί έχανε τον έλεγχο του, αλλά ήθελε να προκαλέσει την προσοχή και τη διόρθωση. Ήταν πάντως κάπως νευρικός ως χαρακτήρας. Ανοικτός τύπος, με ωραία οράματα, προγράμματα και σχέδια.
Αρκετά νέος κατευθύνθηκε στην έρημο, στην ησυχία της οποίας, με άσκηση και προσευχή, μελέτησε καλά τον εαυτό του. Η εντρύφηση των Γραφών του’ δωσε ιδιαίτερα βαθιά γνώση, όπως φαίνεται στις πολλές ερμηνευτικές ομιλίες του. Η σκληρή ασκητική ζωή τον αρρώστησε σοβαρά και τον ανάγκασε να επιστρέψει στην πολύβουη πόλη. Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τους αγίους Μελέτιο και Φλαβιανό. Λέγεται πώς ήταν τόση η ευγλωττία του, που στα κηρύγματά του συνάζονταν όλη η πόλη, που από τον ενθουσιασμό τον διέκοπτε και τον καταχειροκροτούσε. Η λαμπρή ευφράδεια του τον ονόμασε Χρυσόστομο.

Μιλούσε πολύ για ελεημοσύνη, δικαιοσύνη, ταπεινοφροσύνη και μετάνοια. Υπήρξε ο μεγαλύτερος ιεροκήρυκας όλων των αιώνων. Τη δράση του δεν εξαντλούσε στο κήρυγμα. Οργάνωνε τη φιλανθρωπία, ασχολούνταν με τον καθένα προσωπικά και με τόλμη υποστήριζε άφοβα τους αδικημένους. Εκεί όμως που αναδείχθηκε άριστος ποιμένας και διδάσκαλος ήταν ο αρχιεπισκοπικός θρόνος της Κωνσταντινουπόλεως. Απτόητος στιγμάτισε την αδικία, την υπερπολυτέλεια και την υποκρισία. Δίνοντας το καλό παράδειγμα εκποίησε τον πλούτο της αρχιεπισκοπής, για την ανέγερση πτωχοκομείων, νοσοκομείων και ξενώνων. Στάθηκε αυστηρός στους απρόσεκτους κληρικούς.
Ένας όσιος ελέγχει τους ανόσιους κι όταν ακόμη σιωπά. Δεν άργησε να έλθει ο φθόνος και η εχθρότητα κατά τού αγίου αρχιεπισκόπου. Συνεργάσθηκε η κακία με τη ζήλεια και τη συκοφαντία και τον εξόρισαν μακριά. Ο λαός πήγε να ξεσηκωθεί. Ο Χρυσόστομος δεν τον άφησε. Υπέμεινε την αδικία με αταραξία και σιωπή. Ασυμβίβαστος με την έπαρση της εξουσίας ακολούθησε τον δρόμο της πικρής εξορίας. Σώζονται υπέροχες επιστολές του προς τους πιστούς μαθητές του από τον τόπο της εξορίας και ιδιαίτερη προς την εξαίρετη διακόνισσα Ολυμπιάδα.
Εξέπνευσε περίπου πενήντα ετών στα παγωμένα μάρμαρα μιας εκκλησίας στα Κόμανα τού Πόντου λέγοντας: «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!» στις 14.9.407. Τα 23 από τα 33 έτη που βρίσκομαι στο Άγιον Όρος τα διέρχομαι στην Καλύβη τού αγίου Ιωάννου τού Χρυσοστόμου. Καθημερινά ασπάζομαι την εικόνα του και διατηρώ ακοίμητο το καντήλι του. Οι προκάτοχοι Γέροντες ανεπαύθησαν την ημέρα της μνήμης του στις 13 Νοεμβρίου. Εφέτος που εορτάζουμε 1600 έτη από τη μακάρια του κοίμηση, όλο το έτος η μνήμη του είναι ζωηρή. Σε μέρες δύσκολες μας θυμίζει την ωραιότητα της φιλοθεΐας και φιλανθρωπίας, την αγριότητα της αδικίας και τη ντροπή της υποκρισίας. Αξίζει να θυμόμαστε κάποτε τέτοιες ιερές μορφές κι αγέρωχες ψυχές.

(ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΩΣ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΘΕΜΑ)


Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

"ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ" 20 ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΤΣΑΙ

Με πολύ χαρά σας ανακοινώνουμε πως για την επικείμενη εκδήλωση-τσάι που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010 στην ισόγειο αίθουσα του Πνευματικού μας Κέντρου απομένουν 20 προσκλήσεις.
Εντός μιάς εβδομάδος δόθηκαν περίπου 90 προσκλήσεις και αυτό μας δίνει απ' τη μια χαρά απ' την άλλη δε ελπίδα και όρεξη για να συνεχίσουμε με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον το πνευματικό έργο στην ενορία μας. 
Εάν επιθυμείτε να παραλάβετε πρόσκληση για να συμμετέχετε στην εκδήλωση-τσάι της ενορίας μας επικοινωνείστε με τη γραμματεία του Πνευματικού Κέντρου στο τηλέφωνο 210 4616540 εσωτερικό 23 καθημερινά 6 με 9 το απόγευμα. Τιμή προσκλήσεως 12 ευρώ. 


Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΕΚΔΗΛΩΣΗ -ΤΣΑΙ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Σας προσκαλούμε στην απογευματινή Εκδήλωση-Τσάι που πραγματοποιεί η Παραδοσιακή Χορωδία της Ενορίας μας την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 6:30μ.μ.στην ισόγειο αίθουσα του πνευματικού μας κέντρου.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από Παραδοσιακό Μουσικό πρόγραμμα. Τιμή Εισόδου 12 ευρω.
Προσκλήσεις μπορείτε να προμηθευτείτε από την γραμματεία του Πνευματικού μας Κέντρου και από τις κυρίες του Φιλοπτώχου.


(ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ 24-05-2009)

ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΓΟΡΙΩΝ

Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου μέλη από την κατηχητική συντροφιά αγοριών Λυκείου της ενορίας πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως στο Μήλεσι (γέροντος Πορφυρίου) και στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Καπανδριτίου.
Οι νέοι είχαν την ευκαιρία προς το τέλος της εκδρομής να απολαύσουν την ταχύτητα μέσω των KART της περιοχής Καπανδριτίου..Οι νέοι συνοδεύονταν από τον κατηχητή τους και τους κατηχητές του Γυμνασίου Αθανάσιο και Κωνσταντίνο Καλούδα.


Η επόμενη εξόρμηση των νέων θα πραγματοποιηθεί τον μήνα Μάιο αλλά με προορισμό  το PAINΤ BALL  και φυσικά κάποια από τα μοναστήρια της περιοχής.

3Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ


Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΠΙΤΤΑΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΥΔΡΑΣ ΣΠΕΤΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ


Με πολύ χαρά η μικτή χορωδία της ενορίας μας παρευρέθηκε στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κατόπιν προσκλήσεως της υπευθύνου των κύκλων μελέτης της Αγίας Γραφής των περιοχών Τροιζήνας και Πόρου κας Αικατερίνας Γαβριήλ.
Από νωρίς η μικτή χορωδία της ενορίας μας αποτελούμενη από 45 μέλη και παρουσία του χοράρχου της αλλά και του υπευθύνου νεότητος π. Πολυκάρπου ξεκίνησαν από νωρίς με κατεύθυνση την όμορφη πόλη της Τροιζήνας.
Εκεί μας υπεδέχθησαν ο πολύ φιλόξενος Δήμαρχος της πόλης κ. Ιωάννης Σαμπάνης και η υπεύθυνος των κύκλων κ. Α. Γαβριήλ.
Μας οδήγησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου της περιοχής  και εν συνεχεία κατέφθασε ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Εφραίμ.
Η εκδήλωση περιελάμβανε εμπνευσμένη ομιλία από τον Μητροπολίτη, από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Τροιζήνας, κοπή πίτας και παρουσίαση προγράμματος από την χορωδία της ενορίας μας και συγκεκριμένα: Απολυτίκιο της Γεννήσεως του Χριστού, Α΄ ωδή του Κανόνος των Χριστουγέννων, Κάλαντα Χριστουγέννων Βυζαντινά, Κάλαντα Χριστουγέννων Ικαρίας, Κάλαντα Πρωτοχρονιάς Βυζαντινά και τα παραδοσιακά τραγούδια Τη θάλασσα τη γαλανή, Βλάχα Νάξου και Έχε γεια Παναγιά.  
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η χορωδία μας απέσπασε εκτός από πολλά χειροκροτήματα, πολύ καλές εντυπώσεις και σχόλια.
Κατόπιν ο ευγενέστατος Δήμαρχος της πόλης, ο οποίος αξίζει να σημειώσουμε ότι μας εντυπωσίασε η απλότητα και η εκ βάθους αγάπη και φιλοξενία του προς όλους μας, παρέθεσε στη χορωδία μας πλούσιο δείπνο σε εστιατόριο πλησίον του λιμανιού της όμορφης Τροιζήνας.
Οι στιγμές που περάσαμε σε αυτή μας την εξόρμηση θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο κειμηλιαρχείο των ψυχών μας.
Ο Θεός δια πρεσβειών του Αγίου προστάτου μας Δημητρίου να ευλογεί να αγιάζει και χαρίζει υγεία άπαντας τους συντελεστάς στο πνευματικό και θεάρεστο έργο της περιοχής Τροιζήνας ενώ εμείς ταπεινά ευχόμεθα την εξ ύψους ενίσχυση στο έργο τόσο του Μητροπολίτου κ. Εφραίμ όσο και του Δημάρχου Τροιζήνας κ. Ιωάννου Σαμπάνη και της ευλαβέστατης υπευθύνου των κύκλων Αγίας Γραφής κ. Αικατερίνας Γαβριήλ.


ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ



Το τριήμερο 28 29 30 Δεκεμβρίου τα στελέχη νεότητος της ενορίας μας είχαν την ευκαιρία μιας εξόρμησης- εκδρομής στις πόλεις της Θεσσαλονίκης, Δράμας και Έδεσσας.
    Την πρώτη  μέρα είχαν την ευκαιρία οι 15 συμμετέχοντες στην εκδρομή να προσκυνήσουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά όπου τίθεται εις προσκύνηση και αγιασμό των πιστών το ιερό σκήνωμα του Αγίου. Εκεί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το αξιοζήλευτο έργο των πατέρων του Ιερού Ναού τόσο του Αρχιμανδρίτου Μεθοδίου όσο και του ιεροδιακόνου Στυλιανού που διακονούν στον ευαίσθητο τομέα επί της νεότητος.
    Την δεύτερη ημέρα επισκέφθηκαν τις θαυμάσιες ιερές μονές της περιοχής της Δράμας της Παναγίας της Εικοσιφοινίσσης και Αναλήψεως στη Σίψα που υπάρχει ο τάφος και λείψανο του νέου μεγάλου και θαυματουργού Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη. Κατόπιν κατευθύνθηκαν στην ονειρούπολη της Δράμας όπου είχαν την ευκαιρία να νιώσουν οι μεγάλοι παιδιά και οι μικρότεροι νήπια…..Εν συνεχεία αργά το απόγευμα επισκέφθηκαν τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο ο οποίος διακρίνεται για την άδολη και αστείρευτη αγάπη του για την πατρίδα μας και την Εκκλησία η οποία εκφράζεται μέσα και από το γραπτό αλλά και τον προφορικό του λόγο με πάθος και πόνο καρδιάς. Δέχθηκαν τα δώρα της αγάπης του αλλά και τους πατρικούς του λόγους.
    Την Τρίτη μέρα τα στελέχη μας είχαν την μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν τα κάλλη και την φυσική ομορφιά στην πόλη της Έδεσσας και κυρίως τους καταράκτες. Οι πολλές φωτογραφίες μαρτυρούν του λόγου το αληθές..
    Με πολλές αναμνήσεις αλλά και ζωηρή την επιθυμία να επαναληφθούν και άλλες πολλές φορές τέτοιου είδους αποδράσεις επέστρεψαν με τις καλλίτερες των εντυπώσεων στις πατρικές τους εστίες.

ΨΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ









Για άλλη μια χρονιά τα μέλη των κατηχητικών μας συντροφιών με την καθοδήγηση των κατηχητών, σκόρπισαν το μήνυμα της γεννήσεως του Χριστού ψάλλοντας τα κάλαντα σε σπίτια της ενορίας μας.

Όπως μας πληροφόρησαν παλαιοί μας κατηχητές, αυτή η συνήθεια στην ενορία μας έχει το ξεκίνημά της από όταν ήταν υπεύθυνος των κατηχητικών ο Αρχιμ. τότε Παντελεήμων Μπαρδάκος μετέπειτα Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας. Δηλαδή 70 χρόνια και παραπάνω.

Την εποχή εκείνη ξεκινούσαν νωρίς το πρωί ανήμερα των Χριστουγέννων και έψαλλαν τα κάλαντα μέλη των κατηχητικών παρουσία και του π. Παντελεήμονος.


Εδώ και κάποια χρόνια, στην ενορία μας ψάλλουμε τα κάλαντα παραμονή των Χριστουγέννων με ώρα έναρξης 4 το απόγευμα. Επισκεπτόμαστε σπίτια παλαιών τε και νέων ιερέων, επιτρόπων, κυριών του φιλοπτώχου, κατηχητών, γνωστών ενοριτών και ανθρώπων που αγαπούν την προσπάθεια του τομέως νεότητος. Αυτό επαναλαμβάνεται και παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Δειλά δειλά όμως και για πρώτη χρονιά φέτος, ανήμερα της εορτής των Χριστουγέννων και περίπου ώρα 4 το πρωί, μιμούμενοι τους παλαιούς των ημερών κατηχητές μας, ξεκινήσαμε από τον ιερό μας ναό μια ομάδα περίπου 10 ατόμων, και ψάλλαμε τα κάλαντα στις κεντρικές οδούς της ενορίας μας με σκοπό όπως λέει και το κάλαντο: «Ολίγον ύπνο πάρετε και πάλι σηκωθείτε στην εκκλησία τρέξετε και με πολύ μανία τα γράμματα ν’ ακούσετε την Θεία Λειτουργία» σκορπώντας το μήνυμα της χαράς και της λύτρωσης ότι Χριστός γεννάται δοξάσατε.
Και του Χρόνου, Χρόνια πολλά ευλογημένα και ευάρεστα στο Θεό όπως έλεγε και ο π. Παίσιος.