Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (ΑΦΙΕΡΩΜΑ)

Τρίτη 29 Μαϊου: Οι Τούρκοι αρχίζουν την επίθεση από την πύλη του Αγ. Ρωμανού όπου το τείχος ήταν σχεδόν κατεστραμμένο. Οι πρώτες επιθέσεις αποκρούσθηκαν μετά από μάχη σώμα με σώμα στις οποίες ήταν παρόντες ο Ιουστινιάνης και ο Κων/νος. Σ' αυτή τη μάχη τραυματίστηκε ο Ιουστινιάνης και κατέφυγε στο Γαλατά.
ΜΙΑ ΛΑΪΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΗ: "Η κακή τύχη ηθέλησε και ελαβώθη ο καπετάνιος Γιουστουνιάς ( Ιουστινιάνης) με μια σαϊττέα εις τα σαγόνια και έτρεχε το αίμα εισέ όλο του το κορμί, και εσκιάχθη να μην αποθάνη, και δεν εμίλησε λόγον να βάλη άλλον εις τον τόπον του, μόνε άφησε τον πόλεμον καί έφυγε κρυφά, δια να μην τζακιστούνε οι σύντροφοι του. Και εμπήκανε οι εχθροί μέσα. Οπού αν ήθελε αφήσει άλλον εις τον τόπον τον, δεν ηθέλανε εμπή, οι εχθροί και ήθελε κρατεί τον πόλεμον και δεν ήθελε χάσει την χωράν, τόσο ότι ακόμα αντιστέκανε οι Ρωμαίοι και πολεμούσανε ανδρείως- και εσκλήρυνε πολλά ο πόλεμος. Και ο βασιλεύς, ωσάν· έμαθε ότι ελαβώθη ο καπετάνιος και έφυγε, τότε επήγαινε με αναστεναγμόν να τον ευρή, και ερωτά πού 'να τον ευρή. Και οι πολεμιστάόες, οι σύντροφοι του, επολεμούσανε χωρίς καπετάνιο. αμή αρχίσανε και αυτοί και άφηναν τον πόλεμον και εφεύγανε. Τότε επηρανε οι Τούρκοι θάρρος πολύ και οι Ρωμαίοι εόειλιάσανε πολλά. Και ετούτα εγίνισαν όιατίέφυγε ο καπετάνιος, οπού έκαμνε χρεία να στέκη και να πολεμά έως να αποθάνη εις την τιμήν του, και ήθελε όιόει θάρρος και των συντρόφων του, όιατί όλη η δύναμη του Τούρκου ήτανε εις εκείνην την μερέα. Και οι ελεεινοί Ρωμαίοι αμή ελιγοστεύανε και δεν ημπορουσανε να αντισταθούνε εισέ τόσο πλήθος Τούρκων". (Βαρβερινός κώδικας)

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΕΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΜΑΙΟΥ

Η 10η Γιορτή Λήξης των κατηχητικών  αλλά και των Νεανικών Δραστηριοτήτων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Μαίου και ώρα 7.30μ.μ.στον προαύλιο χώρο του 6ου και 52ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά (Σχολεία Δούκα Μαυρομιχάλη και Δερβενακίων). Ένα πανηγύρι χαράς με πρωταγωνιστές τα παιδιά μας που για μια ακόμα χρονιά θα δημιουργήσουν μια πολλή όμορφη ατμόσφαιρα στην οποία θα μας καλέσουν να την ζήσουμε και να χαρούμε μαζί τους. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης αναμένεται πλούσιο με τη συμμετοχή και παρουσία πολλών παιδιών.

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 25Η ΓΙΟΡΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Την Κυριακή στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας θα πραγματοποιηθεί η εορτή λήξης των κατηχητικών συντροφιών της Μητροπόλεως Πειραιώς.

Στην εν λόγω εκδήλωση η ενορία μας θα παρουσιάσει την παιδική-νεανική χορωδία και το παραδοσιακό χορευτικό.

Η χορωδία μας σε συνεργασία με τη χορωδία της ενορίας Ζωοδόχου Πηγής Καμινίων θα παρουσιάσει τα τραγούδια: Ν' αγαπάς, Μπορώ & Εγώπολη ενώ το χορευτικό σε συνεργασία με το χορευτικό της ενορίας Εισοδίων της Θεοτόκου Βώκου θα παρουσιάσει χορούς από την Αμοργό.

Αξίζει να σημειώσουμε πως για την εκδήλωση θα ξεκινήσει πούλμαν για γονείς και ενορίτες από τον Ιερό Ναό. Πληροφορίες για κράτηση θέσεων στη γραμματεία του Πνευματικού μας Κέντρου καθημερινά από 5:00 έως 9:00μ.μ. στο τηλ. 210 4616540 εσωτ.23.

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΝΕΩΝ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ (με τη συμμετοχή της νεανικής μας χορωδίας) 8 ΜΑΙΟΥ 2010 6:30μ.μ.

Το Σάββατο 8 Μαίου 2010 και ώρα 6:30μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμακίου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά εκδήλωση για νέους που διοργανώνει η συνοδική επιτροπή επί της νεότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος χορωδίες και χορευτικά από ενορίες Μητροπόλεων του λεκανοπεδίου.
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση και ειδικότερα στο διαγωνισμό χορωδιών θα λάβει μέρος και η νεανική χορωδία της ενορίας μας. Το μουσικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η χορωδία μας περιλαμβάνει 3 τραγούδια και συγκεκριμένα: Ν' αγαπάς, Μπορώ, Γίνε μαζί μου παιδί. Την ορχήστρα αποτελούν οι: Σταυρούλα Μέντη Κυριακίδου βιολί, Χρυσούλα Κοφινάκου βιολί, Χρήστος Κώτσης κιθάρα, Άγγελος Κώτσης πιάνο, Χρήστος Μούχλιας ντραμς, Στέφανος Δορμπαράκης κανονάκι.
Σας προσκαλούμε λοιπόν όλους να συμμετέχετε στην εκδήλωση και να εμψυχώσετε τη χορωδία της ενορίας μας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ένας από τους διοργανωτές-συντονιστές είναι ο π.Πολύκαρπος Μπόγρης που τυγχάνει γραματέας της προαναφερθείσας συνοδικής επιτροπής αλλά και πρόεδρος της ενοριακής επιτροπής νεότητος της ενορίας μας. Καλή δύναμη στα παιδιά της χορωδίας μας και συγχαρητήρια στο π.Πολύκαρπο και τους συνεργάτες του για αυτή την προσπάθεια.
 
Με πολλές ευχές ο υπεύθυνος της χορωδίας Δ.Α.