Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τον μακαριστό Αυγουστίνο

Στον μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Φλωρίνης Αυγουστίνο που εκοιμήθη χθες σε ηλικία 104 ετών αναφέρθηκε σε δήλωσή του από την Ξάνθη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος."Ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Φλωρίνης κυρός Αυγουστίνος ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα με πολύ δυναμισμό, άνθρωπος των γραμμάτων, με πολλούς αγώνες" είπε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε: "Θα είναι ένα πρόσωπο για την ιστορία που θα ακουστούν πολλά υπέρ και πολλά κατά. Κατά την προσωπική μου άποψή ήταν ένας άνθρωπος που δύσκολα μπορείς να συναντήσεις στη ζωή σου για τη δυναμικότητα του και ζωντανό παράδειγμα αγωνιστικότητας. Σήμερα αισθανόμαστε συγκίνηση διότι η Εκκλησία του χρωστάει πολλά. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του και εμείς να τον μιμηθούμε σε όσα καλά είχε και είχε πολλά".
Ο Αρχιεπίσκοπος θα μεταβεί το απόγευμα στην Φλώρινα όπου θα προσκυνήσει το σκήνωμα του μακαριστού Ιεράρχη και θα τελέσει τρισάγιο στη μνήμη του. Στην εξόδιο Ακολουθία που θα ψαλλεί αύριο αναμένεται να παραστούν πολλοί Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρ.Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης

Εκοιμήθη  χθες Σάββατο, 28 Αυγούστου 2010 ο αγωνιστής Μητροπολίτης πρώην Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης σε ηλικία 104 ετών, μια ημέρα σημαδιακή αφού στο Άγιον Όρος εορτάζεται με το παλαιό η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.Να σημειωθεί, ότι ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο της Φλώρινας για 26 ημέρες, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, ενώ την τελευταία ημέρα παρουσίασε νεφρική ανεπάρκεια.Επίσης, αξίζει να αναφερθεί, ότι την Παρασκευή ο Μητροπολίτης πρ. Φλωρίνης Αυγουστίνος, κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων.Το σκήνωμά του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις μέρες στη Μονή Αυγουστίνου στη Φλώρινα, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Παντελεήμονα.Ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης, γεννήθηκε στις Λεύκες Πάρου στις 20 Απριλίου του 1907.Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1929. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1935 και Πρεσβύτερος το 1942.Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Αιτωλίας, ως στρατιωτικός ιερέας και ως Ιεροκήρυκας στην Αθήνα. Εξέδωσε δεκάδα περιοδικών, ίδρυσε οικοτροφία φοιτητών και μαθητών, ηγείται Ιεραποστολικής αδελφότητος Θεολόγων "Ο ΣΤΑΥΡΟΣ", εξεφώνησε κηρύγματα καθ΄ άπασαν την χώραν, συνέγραψε περί τα ογδοήκοντα δύο θρησκευτικού περιεχομένου βιβλία.
Στις25 Ιουνίου του 1967 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. Στις 14 Ιανουαρίου του 2000 παραιτήθηκε λόγω γήρατος.
Τέλος, στις 28 Αυγούστου 2010 εκοιμήθη σε ηλικία 104 ετών.

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

Ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός γεννήθηκε στο χωριό Μέγα Δέντρο της Αιτωλίας, όπου σώζεται έως σήμερα ο τόπος που βρισκόταν το σπίτι του! Τα πρώτα του γράμματα πιθανόν να τα έμαθε στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στη Μάνδρα του Θερμού Αιτωλοακαρνανίας (βόρεια της Ναυπάκτου), όπου λειτουργούσε "Κρυφό Σχολειό", με δάσκαλο τον Ιερομόναχο Προκόπιο Γιαννέλο, ενώ όταν μεγάλωσε διδάχτηκε από τον Ιεροδιάκονο Ανανία Δερβισάνο.Αργότερα πήγε στο 'Αγιο Όρος στην (παλαιά) Αθωνιάδα Σχολή του Βατοπεδίου, όπου διδάχτηκε από τον Διδάσκαλο Παναγιώτη Παλαμά και τον Νικόλαο Τζαντζούλιο. [Από την ίδια εκείνη Σχολή - όπου δίδαξε και ο φημισμένος Ευγένιος Βούλγαρης - φαίνεται να πέρασε και ο Ρήγας Φεραίος. Η δε σημερινή Αθωνιάδα βρίσκεται στη Σκήτη Αγίου Ανδρέα δίπλα στις Καρυές].Ο 'Aγιος Κοσμάς, ήταν λοιπόν τότε ακόμη λαϊκός, με το όνομα Κώνστας, όταν πέρασε μετά τη φοίτησή του στην Αθωνιάδα, το κατώφλι της Ιεράς Μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους [απ΄ όπου βγήκαν και οι σύγχρονοι φωτισμένοι γέροντες Εφραίμ ο πρεσβύτερος, με τεράστιο ιεραποστολικό έργο στην Αμερική όπου έχει φτιάξει 16 ολόκληρα μοναστήρια και ο Εφραίμ ο νεότερος, τέως ηγούμενος της Μονής και νυν Δικαίος της Ιεράς Σκήτης Αγίου Ανδρέα (Σεράι, Καρυές)].Στην Ι.Μ. Φιλοθέου, το Μοναστήρι όπου βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας δέχεται το μοναχικό σχήμα και κατόπιν με προτροπή της Μονής χειροτονείται Ιερομόναχος.

Η εορτή της Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Αρτάκη Χαλκίδος

Πανηγυρικά εορτάστηκαν τα εννιάμερα της Πανάγιας στον ομώνυμο ιερό ναό στην Νέα Αρτάκη Χαλκίδος, το δεύτερο μεγαλύτερο προσκύνημα στην Εύβοια μετά την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου μιας και προσελκύει χιλιάδες πιστών που ευλαβικά περιμένουν να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας καθώς και τον τόπο όπου γονατιστή η παναγία μας προσευχόταν στον Κύριο.Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος πλαισιωμένος και από άλλους ιερείς της Εύβοιας.Στο τέλος του αρχιερατικού εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας σε όλη την κωμόπολη της Αρτάκης.
Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Τρεις δεκαετίες μετά το βίαιο αποχωρισμό των Αρτακινών από τη μάνα Μικρασιατική γη και τη Μητέρα τους Παναγία τη Φανερωμένη, τη μεσημβρία της 29ης Απριλίου 1951, Κυριακής του Πάσχα, συνέβη, στη νέα τους πατρίδα, τη Νέα Αρτάκη Ευβοίας, ένα θαυμαστό γεγονός, το οποίο επρόκειτο να σημαδέψει την εκκλησιαστική ζωή τους.Οκτώ κορίτσια, ηλίκίας 10 – 12 ετών, βρίσκονταν σε παραλιακή τοποθεσία και μέσα στο αναστάσιμο κλίμα της ημέρας έπαιζαν και τραγουδούσαν.Ξαφνικά, σε μικρή απόσταση από τον τόπο που βρίσκονταν πρόσεξαν μία μαυροφορεμένη, εξαιρετικά όμορφη γυναίκα, γονατιστή και σε στάση προσευχής.Στα χέρια Της φορούσε χρυσά επιμανίκια και στο κεφάλι Της είχε μαύρη καλύπτρα και φωτοστέφανο.Τα μικρά κορίτσια, μπροστά σ’ αυτό το θέαμα ταράχτηκαν και γεμάτα φόβο έφυγαν από τον τόπο για να ειδοποιήσουν τους γονείς τους. Όμως, όταν εκείνοι κατέφθασαν στον τόπο, η μαυροφορεμένη γυναίκα είχε εξαφανισθεί.Όχι όμως και τα ίχνη της παρουσίας της. Τα αποτυπώματα των γονάτων της βρίσκονταν ακόμη στο χώμα.Τα μικρά κορίτσια ανέφεραν τα γεγονότα στον Εφημέριο του χωριού, τον μακαριστό π. Σπυρίδωνα Αθανασίου και εκείνος στον επίσης μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Γρηγόριο (Πλειαθό) (1922 – 1968), ο οποίος κάλεσε τα κορίτσια που του επιβεβαίωσαν το θαύμα, λέγοντάς του μάλιστα ότι η γυναίκα εμφανίσθηκε και στον ύπνο τους, λέγοντάς τους ότι είναι η Παναγία και ότι στον τόπο της εμφανίσεώς Της έπρεπε να χτίσουν Εκκλησία.Μετά από αυτά τα γεγονότα, ο Μητροπολίτης έδωσε την κανονική ευλογία του για να ανεγερθεί Ιερός Ναός προς τιμήν της Παναγίας, ο οποίος αργότερα έλαβε τη νομική μορφή του Ιερού Προσκυνήματος.

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Αν βλέπαμε πόσο μας αγαπά ο Θεός

" Δεν μας αφήνει λοιπόν ό Κύριος ποτέ και με τίποτα. Άπό τήν ώρα πού ήρθε στή γή μέσω της Θεοτόκου Μαρίας και έγινε Θεάνθρωπος, είναι μαζί μας πάντοτε. Κι όπως το έλεγε ό Γέροντας Πορφύριος, νά χουμε τήν ευχή του, αν βλέπαμε πόσο μας αγαπά ό Χριστός και το τι κάνει γιά μας, θά τρελαινόμαστε άπ' τή χαρά μας. Θ' αφηνόμασταν στα χέρια Του και δεν θά μάς ένοιαζε τίποτα. [Αρχ. 'Ανανίου Κουστένη, Λόγοι Α, 126] "

~ Γέροντος Πορφυρίου Ιερομονάχου «ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ» ~

''Φιλονικία Μοναχών"


Ο υποτακτικός κάποιου Γέροντα έμενε σε μια καλύβα δέκα μίλια μακριά από τη σκήτη. Μια μέρα θέλησε να τον ειδοποιήσει ο Γέροντας να έλθει να πάρει το ψωμί του. Ύστερα όμως σκέφθηκε:Για λίγα ψωμιά να κάνω τον Αδελφό να περπατήσει δέκα μίλια; Ας του τα πάω μόνος.Έβαλε το ταγάρι στον ώμο και ξεκίνησε.Πηγαίνοντας, σκόνταψε σε μια πέτρα κι έκανε τέτοια πληγή στο πόδι, που ήταν αδύνατον να σταματήσει το αίμα. Από τον υπερβολικό πόνο που ένιωσε άρχισε να κλαίει.
- Γιατί κλαίς, Αββά; Άκουσε πίσω του μια γλυκειά φωνή να τον ρωτά.
Έστρεψε το κεφάλι και είδε έναν ωραίο Άγγελο.Δεν φοβήθηκε όμως, αλλά του έδειξε με το δάκτυλο την πληγή.
- Πάψε να κλαίς γι' αυτό το τιποτένιο πράγμα, τον πρόσταξε ο Άγγελος. Τα βήματα που κάνεις για την αγάπη του Αδελφού τα έχω μετρημένα και θα πάρεις την αμοιβή σου από τον Θεό.
Ο Γέροντας πήρε θάρρος και χαρούμενος συνέχισε το δρόμο του.Από τότε προθυμοποιήθηκε να εξυπηρετεί τους Αδελφούς.Μια μέρα πήρε πάλι ψωμιά να τα πάει σ' άλλον Ερημίτη που έμενε πολύ πιο μακριά. Συνέβηκε όμως να έρχεται κι εκείνος με τον ίδιο σκοπό και συναντήθηκαν στο δρόμο.
- Αδελφέ μου, είπε πρώτος ο Γέροντας, με κόπο απέκτησα ένα μικρό θησαυρό και πρόλαβες εσύ να μου τον πάρεις.
- Μήπως η στενή πύλη χωράει μόνο εσένα, Αββά;
Κάνε λίγο τόπο να περάσουμε κι εμείς, του αποκρίθηκε ο Αδελφός.
Ενώ έλεγαν αυτά, ήλθε πάλι ο Άγγελος και τους είπε:
- Αυτή η φιλονικία σαν ευωδιαστό λιβάνι ανεβαίνει στον ουρανό.

Γεροντικό

Το θαύμα της Παναγιάς του Χάρου


Δείτε το μεγάλο θαύμα που γίνεται κάθε χρόνο στην Παναγιά του Χάρου όπως λέγεται λόγω του ότι στην εικόνα της Παναγίας , η Παναγία κρατάει στην αγκαλιά της τον Εσταυρωμένο, και βρίσκεται στους Λειψούς.



Από την εορτή του Ευαγγελισμού ο κόσμος πηγαίνει κρίνα ανθισμένα από τους αγρούς στην εικόνα. 6 μήνες μετά και στα 9μερα από την κοίμηση της Παναγίας, και ενώ τα κρίνα έχουν ξεραθεί τελείως, την παραμονή της εορτής όλα ανθίζουν πάνω στο κατάξερο κοτσάνι με θαυματουργικό τρόπο, αφού ούτε οι επιστήμονες δεν μπορούν να το εξηγήσουν το φαινόμενο στα εργαστήρια τους.

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Η ιδιόχειρη διαθήκη του πατρός Παϊσίου του Αγιορείτου.

Η ιδιόχειρη διαθήκη του πατρός Παϊσίου
Του λόγου μου ο Μοναχός Παΐσιος, όπως εξέτασα τον εαυτόν μου, ίδα ότι όλες της εντολές του Κυρίου της παρέβην, όλες της αμαρτίες της έχω κάνη. Δεν έχει σημασία εάν, ορισμένες έχουν γίνη σε μικρότερο βαθμό, διότι δεν έχω καθόλου ελαφριντικά, επειδή με έχει εβεργετίση πολύ ο Κύριος.

Εύχεσθε να με ελεήση ο Χριστός. Συνχωρέστε με, και συνχωρημένοι να είναι όσοι νομίζουν ότι με λύπησαν.

Ευχαριστώ πολύ, και πάλη εύχεσθε.
Μοναχός Παΐσιος
--------
Αυτό το ιδιόγραφο κείμενο του Γέροντα βρέθηκε αυτοτελές στο κελλί του «Παναγούδα», μετά την κοίμησή του.
Δημοσιεύεται στο βιβλίο του μακαριστού ιερομονάχου Ισαάκ, Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, Άγιον Όρος 2004, σ. 716-717.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στους εορτασμούς για τον Πολιούχο της Ξάνθης.

Την Κυριακή 29 Αυγούστου η Εκκλησία πανηγυρίζει την μνήμη της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Ενδόξου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου και η πόλις της Ξάνθης τιμά τον Προστάτη και Πολιούχο Άγιο της.
Φέτος, οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην Ξάνθη θα πραγματοποιηθούν με επίκεντρο τον ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ξάνθης.
Συγκεκριμένα το Σάββατο 28 Αυγούστου, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, και εν συνεχεία λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Τιμίου Προδρόμου.
Την επομένη Κυριακή, 29 Αυγούστου θα τελεστεί Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Τέλος, να σημειωθεί, ότι στους εορτασμούς θα συμμετάσχουν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νικαίας κ. Αλέξιος, Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας και Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, οι τοπικές Πολιτικές, Στρατιωτικές και Δικαστικές αρχές και σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της Μητροπόλεως Ξάνθης.

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Η εορτή του Αγίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνία


''Mε βαθειά κατάνυξη συγκεντρωθήκαμε εδώ, σε τουτον τον άγιο τόπο για άλλη μια φόρα, για να εκπληρώσουμε τις θρησκεύτικες μας υποχρεώσεις απέναντι στον προστάτη όλων των Κεφαλλήνων, "Των ορθοδόξων προστάτης" Άγιο Γεράσιμο!'' Με αύτη τη δήλωση εκλεισε ο μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνας τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο χώρο της Μόνης του Αγίου Γερασίμου Κεφαλληνίας επί τη ευκαιρία της μνήμης Του στις 15 και 16 Αυγούστου.
Προσκεκλημένοι του οικείου μητροπολίτου ηταν ο εκ Κεφαλληνίας καταγόμενος μητροπολίτης Νικαίας κ.κ. Αλέξιος (προεξάρχων της θείας λειτουργίας), ο βοηθός επίσκοπός του, Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος, και ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος (προεξάρχων του εσπέρινου).
Νυχθημερόν χιλιάδες κόσμου πέρασαν να προσκυνήσουν το σεπτο σκήνωμα  του αγίου. Όλη τη διάρκεια της νύχτας,αλλά και τα ξημερώματα δεν σταματούσαν νέοι άνθρωποι να είναι εκαντοντάδες στην ουρά και να περιμένουν να προσκυνήσουν.
Ο γέροντας Κεφαλληνίας, ακούραστος όπως κάθε χρόνο, μετά το πέρας του εσπερινού, χοροστάτησε έως τα εξαποστελάρια της αγρυπνίας οπου κατά το τυπικό της μονής ψάλλονται τα εγκώμια του αγίου.
Εκτός από τις Τοπικές και Στρατιωτικές Αρχές, τη Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Υγείας κ. Μ.Ξενογιαννακοπούλου και ο βουλευτής του Νομού κ. Σ.Μοσχόπουλος, από την αντιπολίτευση ο κ. Γ.Γιακούματος,(και οι δύο Κεφαλλήνες).




Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Εικόνες από την Παναγία του Πόντου

Μοναδικές στιγμές συγκίνησης έζησαν όσοι βρέθηκαν την Κυριακής στο όρος Μελά στον Πόντο και προσκύνησαν στο Μοναστήρι της Παναγιάς. Ένα ιστορικό γεγονός σε έναν τόπο συνδεδεμένο με μνήμες και γεγονότα του Ποντιακού Ελληνισμού. Στιγμές από την πανηγυρική θεία λειτουργία στην ιστορική Μονή και εικόνες από το πανέμορφο φυσικό τοπίο που την περιβάλλει "αιχμαλώτησε" ο φωτογραφικός φακός.