Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Με κάθε επισημότητα η εορτή του Αγίου Εφραίμ του νέου στη Νεά Μάκρη. (φωτο)

Xιλιάδες πιστοί συνέρευσαν σήμερα το απόγευμα στο Μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ Ν. Μάκρης, για τον πρώτο εσπερινό επί τη εορτή του Αγίου μετά την επίσημη Αγιοκατάταξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Στο πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, Ύδρας κ. Εφραίμ, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ιλίου κ. Αθηναγόρα και Κηφισίας κ. Κυρίλλου.
Στο εσπερινό έψαλλε ο πολυμελής βυζαντινός χορός του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς, υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη Δημήτριου Καλομοίρη.
Ο Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος στο σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «έναν μάρτυρα, γνήσιο του Χριστού τιμά και γεραίρει σήμερα η Ορθόδοξος Εκκλησία, εδώ στην ιστορική Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, τον Άγιο Οσιομάρτυρα Εφραίμ τον νέο τον θαυματουργό».
«Και ο εορτασμός εφέτος είναι λαμπρότερος, διότι όπως είναι γνωστό με επίσημη πατριαρχική πράξη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, το οποίο έκανε δεκτό το αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατετάγη εις το Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Οσιομάρτυς Εφραίμ ο νέος», πρόσθεσε ο κ. Κύριλλος.
Επίσης, ανέφερε: «Θεωρούμεν ευλογίαν Θεού ότι ημάς τον ελάχιστον εν επισκόποις, έλαχεν ο κλήρος να προωθήσωμεν λυσιτελώς την αναγνώρισην και την κατάταξιν εν τω Αγιολόγιω της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Οσιομάρτυρα Εφραίμ τον νέον».
Ο Μητροπολίτης Κηφισίας αναφέρθηκε στη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Εφραίμ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει, ότι την πρώτη του εικόνα αγιογράφησε ο αγιογράφος και συγγραφέας Φώτης Κόντογλου, ο οποίος ευλαβείτο πολύ τον Άγιο και ζήτησε να ταφή στην ιερά μονή.
Τέλος, ο κ. Κύριλλος εξέφρασε τις ολόθερμες ευχαριστίες για την αποδοχή του αιτήματος, για την αγιοκατάξη του Αγίου Εφραίμ, στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Εν συνεχεία ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Μάρκος Βασιλάκης ανέγνωσε την Πατριαρχική Πράξη της Αγιοκατατάξεως του Οσιομάρτυρα Εφραίμ του νέου.
Από την πλευρά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, μεταξύ άλλων τόνισε: «μέσα στο φως και την ελπίδα της Αναστάσεως του Χριστού, συνήλθαμε να τιμήσουμε τον Άγιο ένδοξο Οσιομάρτυρα Εφραίμ τον νέο, στον ιερό αυτό τόπο που ασκήθηκε, που και ο Κύριος τον κάλεσε τελικά για να μαρτυρήσει».

«Ο φετινός εορτασμός είναι λαμπρότερος, και αυτό οφείλετε, διότι επισήμως το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, αναγνωρίζοντας ότι ήδη η συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας δέχθηκε και συναριθμεί επισήμως πλέον στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, και τον Άγιο Οσιομάρτυρα Εφραίμ τον νέο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Συμεών.
Πηγή: Romfea


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου