Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Αφιέρωμα στο μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2011

Στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων εσπερινών κηρυγμάτων που πραγματοποιούνται στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας μας, αυτή την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου και ώρα 6:00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο
Προσκαλούνται οι ενορίτες και οι νέοι της ενορίας μας να γνωρίσουν μια αληθινή εκκλησιαστική μορφή της σύγχρονης εποχής.
Ο υπεύθυνος Αρχιμ. Πολύκαρπος

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!! Ηθοποιοί σε τουρκικό σίριαλ υποδύονται ΚΡΥΠΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ στην Τουρκία!

Προσοχή μετά το 01:20 Λεπτό !!!!
 

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΣΗΜΕΡΑ Κοινή συνάντηση νέων Γυμνασίου-Λυκείου & εν συνεχεία μουσικό αφιέρωμα στους ΠΥΞ ΛΑΞ, ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ κ.α.

Στα 4 κατηχητικά τμήματα των νέων Γυμνασίου & Λυκείου σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση με ομιλητή τον Θεολόγο κ. Παναγιώτη Φραγκάκο παλαιό κατηχητή της ενορίας μας αλλά και αρχηγό της γ΄ κατασκηνωτικής περιόδου αγοριών γυμνασίου της κατασκηνώσεως της Μητροπόλεώς μας. 
Μετά την ολοκλήρωση του θέματος θα ακολουθήσει μουσικό απογευματινό με διοργανωτή τον κατηχητή κ. Χρήστο Κώτση ο οποίος θα μας κρατήσει παρέα με την κιθάρα του και με μελωδίες των Πυξ-Λαξ, Π. Θαλασσινού και άλλων γνωστών συνθετών..Φυσικά η όλη συνάντηση θα πλαισιωθεί με εδέσματα και γλυκά που έχουν επιμεληθεί οι κατηχήτριες των 2 τμημάτων Γυμνασίου- Λυκείου..
Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, μπαίνουμε επίσημα στην περίοδο προετοιμασίας για τον 2ο διαγωνισμό ύμνων της ενορίας μας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 6:00μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 7ου Λυκείου Πειραιώς.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

1821: Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟYΣ-ΚΡΑΤΟΥΣ

Παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερη προσοχή το πρώτο επεισόδιο της πολυδιαφημισμένης από καιρό σειράς-ντοκυμανταίρ του τηλεοπτικού καναλιού ΣΚΑΙ, που επιγράφεται: 1821: Η γέννηση ενός έθνους-κράτους. Παρότι, πριν διαμορφώσουμε πλήρη εικόνα για την όλη εξέλιξη της «ιστορίας, όπως δεν την γνωρίζαμε», κατά την διαφήμιση του καναλιού, δεν είναι βέβαιη οποιαδήποτε εκτίμηση, αυτό που είδαμε ειλικρινά μας απογοήτευσε. Δεν αναφερόμαστε στην όποια έρευνα έγινε στα αρχεία τόσο των ελληνικών όσο και των τουρκικών πηγών. Ήδη το επιστημονικό υλικό κυκλοφορήθηκε σε βιβλία από τις εκδόσεις του καναλιού. Ούτε στα γυρίσματα, με τους καθηγητές της ιστορίας που έδωσαν τη γνώμη ή τους εξωτερικούς χώρους που παρουσιάστηκαν ή τους ερασιτέχνες ηθοποιούς που συμμετείχαν, δίδοντας παραστατικότητα στην παραγωγή. Έτσι κι αλλιώς οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, σε μια εποχή όπου ουδείς λόγος γίνεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας για ιστορία και ταυτότητα, αποτελεί θετικό βήμα.
Όμως, η ερμηνεία των γεγονότων και των πηγών δεν μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία της σειράς. Οι αναμορφωτές της Ιστορίας, οι οποίοι εργάζονται εδώ 15 περίπου χρόνια συστηματικά, για να αμβλύνουν τις διαφορές μεταξύ των λαών, με απώτερο σκοπό να προωθήσουν την φιλία και την συνεργασία, όχι όμως βασισμένη στην ιστορική αλήθεια και την επιλογή των ανθρώπων να ξεπεράσουν τις διαφορές του παρελθόντος μεταξύ τους, αλλά στην κατασκευή μίας νέας ιστορικής αφήγησης, φαίνεται ότι εργάστηκαν συνειδητά και εδώ. Βεβαίως, κανείς δεν θα περίμενε κάτι διαφορετικό από ανθρώπους οι οποίοι στήριξαν παντοιοτρόπως το εγχείρημα του βιβλίου ιστορίας της Στ’ Δημοτικού, στη γραμμή του οποίου φαίνεται ότι κινούνται και οι ίδιοι. Μόνο που εδώ δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά, αλλά σε όλους μας, είτε γνωρίζουμε είτε όχι.
Τι μας είπαν λοιπόν στο πρώτο επεισόδιο, που είναι και το εισαγωγικό στη φιλοσοφία και τους στόχους της σειράς;

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ιερά Αγρυπνία σήμερα στην Ιερά Μονή Παναγία η Χρυσοπηγή Καπανδριτίου

Ιερά Αγρυπνία θα τελεστεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Καπανδρίτι Αττικής σήμερα Πέμπτη και ώρα 9:00μ.μ. με την ευκαιρία της μνήμης του Οσίου Εφραίμ του Σύρου.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Νέο ενοριακό BLOG της ενορίας Παναγίας των Βλαχερνών Αμφιάλης!!!!!

Χαιρετίζουμε ένα ολοκαίνουριο BLOG στην παρέα μας αυτό της ενορίας Παναγίας των Βλαχερνών Αμφιάλης. Επισκεφθείτε το!!!Αξίζει!!!
http://vlaxerna.blogspot.com/

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Συμμετοχή της ενορίας μας στο διενοριακό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που διοργανώνει η Μητρόπολή μας!!!

Αγαπητά μου παιδιά, 
με την ευκαιρία της διεξαγωγής πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που διοργανώνει η Μητρόπολη Πειραιώς για τις ενορίες της περιφερείας μας, σας ανακοινώνουμε ότι αυτό το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011 την ώρα των κατηχητικών θεμάτων θα πραγματοποιηθεί ώς συνήθως το ολιγόλεπτο κατηχητικό θέμα και εν συνεχεία θα κατευθυνθούμε στο "βουναλάκι" όπου και θα οργάνωσουμε τις 3 ποδοσφαιρικές ομάδες για παιδιά Δημοτικού, για παιδιά Γυμνασίου και για νέους Λυκείου..Ραντεβού λοιπόν το Σάββατο 10:00π.μ. ακριβώς, στους χώρους των κατηχητικών μας συναντήσεων.

Η πρόσκληση αφορά τα μέλη των κατηχητικών τμημάτων Δημοτικού Γυμνασίου & Λυκείου ΑΓΟΡΙΩΝ της ενορίας μας. 
Απαραίτητη μέχρι το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου η υποβολή 1) έγχρωμης φωτογραφίας"τύπου αστ.ταυτότητος" 2) πιστοποιητικό ηλικίας & 3) βεβαίωση ιατρού. 
π. Πολύκαρπος 

«Το σπουργιτάκι του Θεού» Μην το προσπεράσετε διαβάστε το....!!!!

(Στέλλα Μιτσακίδου)
Την 3η Ιουνίου 2005 φονεύθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα η αγαπητή μας Στέλλα, που είχε στοιχεία «κατά Χριστόν σαλότητος», με μια εσωτερική ζωή του πνεύματος.
Ήταν με την θέλησή της άστεγη, ζούσε στους δρόμους, κοιμόταν τα βράδυα, χειμώνα-καλοκαίρι, στα παγκάκια, στα υπόστεγα και τα σαλόνια των Νοσοκομείων, αλλά ήταν γεμάτη αγάπη προς τον Θεό, τους αγίους και τους δυστυχισμένους ανθρώπους. Τα ρούχα της ήταν πάντα καθαρά. Τις οικονομίες της τις διέθετε για αγαθοεργούς σκοπούς. Δεν ήθελε να την επαινεί κανείς, και όταν την επαινούσαν, έκανε την «χαζή».
Καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη, είχε λάβει μια καλή παιδεία, χειριζόταν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, καθώς επίσης εγνώριζε την γαλλική γλώσσα και τελευταία προσπαθούσε να μάθη και ιταλικά.
Ο τρόπος εξόδου της από την ζωή αυτή έγινε όπως το ήθελε. Με μαρτυρικό θάνατο, άγνωστη εν μέσω αγνώστων. Κανείς δεν την ανεγνώρισε. Την ενταφίασαν χωρίς εξόδιο ακολουθία, γιατί δεν γνώριζαν τα στοιχεία της. Όλα αυτά με θαυμαστό τρόπο έγιναν γνωστά μετά από έναν χρόνο. Τότε έγινε και η κηδεία της. Αξιώθηκα να της κάνω και το μνημόσυνό της. Μετά το μνημόσυνό της, στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Πελαγίας, η κ. Μηλίτσα Πισιμίση-Λουκίδου, νομικός, και η κ. Χρυσούλα Μαντά, οδοντίατρος, μας διηγήθηκαν τα σχετικά με την Στέλλα που ήταν πράγματι άνθρωπος του Θεού.
Στο τεύχος αυτό δημοσιεύουμε ένα κείμενο της κ. Μηλίτσας Πισιμίση-Λουκίδου, που γράφηκε με την συνεργασία και της κ. Χρυσούλας Μαντά και παρουσιάζει ένα τμήμα της ευλογημένης ζωής της, και στο επόμενο τεύχος θα δημοσιεύσουμε τις αναμνήσεις των Μοναχών της Ιεράς Μονής Πελαγίας για την Στέλλα, «το σπουργιτάκι του Θεού», την άγνωστη στον κόσμο, αλλά γνωστή στον Θεό, που έζησε «μόνη μόνω Θεώ». Νομίζω ότι η διήγηση αυτή θα βοηθήση τους ανθρώπους που ζουν με τον άκρατο ευδαιμονισμό, με αγχώδη νοοτροπία και διαρκώς παραπονούνται για πράγματα τα οποία θα ήθελαν να έχουν.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Νέα ιστοσελίδα για την κατήχηση και τους νέους!!

Νέα ιστοσελίδα ορθόδοξης κατήχησης, κατηχητικών ειδήσεων και άλλων κατηχητικών θεμάτων. Αξίζει η προσπάθεια γι' αυτό με πολύ σιγουριά σας την προτείνουμε.... 

www.katixitiko.gr

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Πρόσκληση εκδηλώσεως εκπαιδευτικών Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς (30-01-2011)

Με την ευκαρία της μνήμης των Αγίων Τριών Ιεραρχών την ετήσια γιορτή της παιδείας μας, η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς διοργανώνει βραδινή εορτή, την Κυριακή 30 Ιανουαρίου και ώρα 6:30μ.μ. στο αμφιθέατρο Π. Κανελλόπουλος του Πανεπιστημίου Πειραιώς (Καραολή και Δημητρίου 80) όπου θα μιλήσει ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Λουδοβίκος, καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, επισκέπτης καθηγητής του ορθοδόξου Ινστιτούτου cambridge και του Πανεπιστημίου winchester με θέμα: "Οι τρεις Ιεράρχες και τα μετανεωτερικά ανθρωπολογικά προβλήματα". Είσοδος ελεύθερη.

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Μεγάλο αφιέρωμα στο μακαριστό Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως κυρό Σεβαστιανό

Στο ΟΠΟΥ ΓΗΣ, την εκπομπή της Πειραϊκής Εκκλησίας που μεταδίδεται κάθε βράδυ στις 12, από τις 17 έως και τις 24 Ιανουαρίου θα ακούσουμε σε 6 μέρη ένα μεγάλο αφιέρωμα στο μακαριστό Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως κυρό Σεβαστιανό. 
Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα ακουστεί η φωνή του μακαριστού από ομιλίες και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Πρόκειται για αρχειακό υλικό της ΣΦΕΒΑ.
(πηγή:synodoiporia.blogspot.com) 

Άγιοι Αθανάσιος ο Μέγας και Κύριλλος Πατριάρχες Αλεξανδρείας (18 Ιανουαρίου)

Βιογραφία
Ο Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Όμως ο πανάγαθος Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα. Λαμβάνει τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελετά μόνος του για να φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας.

Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία. 25 ετών χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολουθεί στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Αναδεικνύεται πρωτεργάτης στην καταδίκη της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου.

Το 328 μ.Χ. και σε ηλικία 33 ετών εκλέγεται πανηγυρικά πατριάρχης Αλεξανδρείας. Από τη θέση αυτή αντιμετωπίζει ένα φοβερό πόλεμο εκ μέρους των αιρετικών οπαδών του Αρείου. Όμως ο άγιος, χάρη στην μεγάλη πνευματικότητά του και τη ζέουσα πίστη στο Θεό, κατορθώνει να βγει νικητής απ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες ακόμη και από τις πέντε εξορίες που του επιβλήθηκαν, καθώς ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Β΄ ήταν οπαδός του Αρειανισμού. Εκοιμήθη εν ειρήνη το 373 μ.Χ.

Ο Άγιος Κύριλλος έζησε επί βασιλείας Θεοδοσίου του Μικρού και γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 μ.Χ. από εύπορους γονείς της ελληνικής κοινωνίας της πόλεως. Ανεψιός του αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Θεοφίλου ο Κύριλλος, έλαβε μεγάλη θεολογική μόρφωση, ώστε έγινε κατόπιν διάδοχος του θείου του, στον αρχιεπισκοπικό θρόνο Αλεξανδρείας.

Όταν έγινε η Γ' Οικουμενική Σύνοδος το 431 μ.Χ. στην Έφεσο, ο Κύριλλος υπήρξε πρόεδρος αυτής και συνετέλεσε να γκρεμιστούν οι κακοδοξίες του δυσεβούς Νεστορίου, για το πρόσωπο της υπεραγιάς Δεσποίνης ημών Θεοτόκου.

Με πολλά πνευματικά κατορθώματα στο ενεργητικό του, ο Κύριλλος παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στον Κύριο την 27η Ιουνίου του 444 μ.Χ., αφού πατριάρχευσε για 32 περίπου χρόνια. Δικαίως ο Άγιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης τον προσονόμασε «σφραγίδα των Πατέρων».

Η Εκκλησία θέλησε να αδελφώσει την μνήμη των δύο Μεγάλων Πατέρων αυτής και Αρχιεπισκόπων Αλεξανδρείας, του Μεγάλου Αθανασίου, πρωταγωνιστή κατά του Αρειανισμού, και του Αγίου Κυρίλλου, πρωταγωνιστή κατά του Νεστοριανισμού και όρισε το συνεορτασμό τους στις 18 Ιανουαρίου.

Η Σύναξη των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου ετελείτο στη Μεγάλη Εκκλησία.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι ο Άγιος Κύριλλος, εορτάζεται και στις 9 Ιουνίου.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως
Ἒργοις λάμψαντες, Ὀρθοδοξίας, πᾶσαν σβέσαντες κακοδοξίαν, νικηταί τροπαιοφόροι γεγόνατε· τῇ εὐσεβείᾳ τά πάντα πλουτίσαντες, τήν Ἐκκλησίαν μεγάλως κοσμήσαντες, ἀξίως εὕρατε Χριστόν τόν Θεόν, δωρούμενον πᾶσι τό μέγα ἔλεος.

Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Ἱεράρχαι μέγιστοι τῆς εὐσεβείας, καί γενναῖοι πρόμαχοι, τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ, πάντας φρουρεῖτε τούς ψάλλοντας· Σῶσον οἰκτίρμον, τούς πίστει τιμῶντάς σε.


Ανάλυση ονόματος*
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: (από το αθανασία) = το αιώνιο πνευματικό δημιούργημα του Θεού, ο αιώνιος.

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μακαριστού Παναγιώτη Τρεμπέλα στην Πειραϊκή Εκκλησία

Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μακαριστού Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Τρεμπέλα, του «Πρύτανη των Ορθοδόξων Θεολόγων στον 20ο αιώνα», όπως τον χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εκπομπής «Αναφορά στους Πατέρες» που παρουσιάζει ο Αθανάσιος Κοτταδάκης την Κυριακή στις 11:15 το πρωί στον Ρ/Σ «Πειραϊκή Εκκλησία».
Το αφιέρωμα θα αρχίσει την Κυριακή 23 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει επτά εβδομάδες.

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου περί Γάμου

«Δεν διαβάσατε ότι από την αρχή ο Δημιουργός τους έπλασε άντρα και γυναίκα; Και είπε: Γι΄ αυτόν τον λόγο θα εγκαταλείπει ο άντρας τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα ενώνεται με τη γυναίκα του (Γεν. 2,24)... Πρόσεξε, μάλιστα, ότι αυτό δεν το υποστήριζε μόνο από τη δημιουργία, αλλά και από την εντολή του. Διότι δεν είπε μόνο ότι έπλασε έναν άντρα και μια γυναίκα, αλλ΄ ότι διέταξε και τούτο· το να ενώνεται δηλαδή ο άντρας με τη γυναίκα. Αν όμως στις προθέσεις του ήταν να αφήνει τη γυναίκα και να παίρνει άλλη, θα έπλαθε έναν άντρα αλλά πολλές γυναίκες. Τώρα κι από τον τρόπο της δημιουργίας και τον τρόπο της νομοθεσίας έδειξε ο Θεός ότι ένας άντρας πρέπει να ζει μαζί με μια γυναίκα διαρκώς και να μη χωρίζουν ποτέ...
Και δε νομοθέτησε απλά να πηγαίνει ο άντρας προς τη γυναίκα αλλά και να ενώνεται, φανερώνοντας με τη διατύπωση αυτή το αδιάσπαστο [της σχέσης]. Και δεν αρκέστηκε μόνο σ΄ αυτό, αλλά επεδίωξε και άλλη στενότερη επαφή· γιατί είπε: "θα γίνουν οι δύο σάρκα μία" (ένα σώμα)... Όπως λοιπόν το να κομματιάσεις ένα σώμα είναι οδυνηρό, έτσι και το να χωρίσεις γυναίκα είναι αντίθετο στο νόμο του Θεού. Και δεν σταμάτησε μέχρι εδώ, αλλά και τον Θεό επικαλέστηκε να λέει: Ότι ο Θεός συνένωσε, δεν πρέπει να το χωρίζει άνθρωπος» - Ματθ. 19,6 (Υπόμνημα εις τον άγιον Ματθαίον..., ΚΒ΄, Migne Ε.Π. 58, σ. 597).
«Όταν ανάμεσα στη γυναίκα και τον άντρα υπάρχει ομόνοια και ειρήνη και σύνδεσμος αγάπης, εκεί μαζεύονται όλα τα αγαθά και γίνονται απρόσβλητοι από κάθε κίνδυνο, σα να είναι με κάποιο μεγάλο και απόρθητο τείχος προστατευμένοι, δηλαδή με την κατά Θεόν ομόνοια» (Σάρρα δε, η γυνή Άβραμ..., ΛΗ΄, Migne Ε.Π. 53, σ. 360).

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Οι εκδηλώσεις- δραστηριότητες της νεότητος για το Σαββατοκύριακο 15 & 16 Ιανουαρίου 2011

Αυτό το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2010 θα πραγματοποιηθούν κανονικά στα πρωινά τμήματα τα 4 κατηχητικά του δημοτικού 10:00π.μ. έως 11:30π.μ. εν συνεχεία η παιδική χορωδία 11:30π.μ. έως 12:30μ.μ. και τέλος τα χορευτικά του Δημοτικού 12:30μ.μ. έως 1:30μ.μ.
Επίσης το χορευτικό γυμνασίου - λυκείου θα πραγματοποιήσει την συνάντησή του κανονικά 2:30μ.μ. έως 3:30μ.μ.
Στα απογευματινά τμήματα θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις για τα παιδιά του Γυμνασίου - Λυκείου 4:00μ.μ. έως 5:00μ.μ. και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η νεανική χορωδία 5:15μ.μ. έως 6:15μ.μ.
Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου στις 11:30π.μ. θα πραγματοποιηθεί η κοπή της Βασιλόπιτας της Ενοριακής Επιτροπής Νεότητος και των κατηχητικών συντροφιών της ενορίας μας που θα λάβει χώρα στον Α΄ όροφο του Πνευματικού μας Κέντρου.
ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
1) κατηχητικά τμήματα Δημοτικού 10:00π.μ.
2) παιδική χορωδία δημοτικού 11:30π.μ.
3) Χορευτικά δημοτικού 12:30μ.μ.
4) Χορευτικό Γυμνασίου -λυκείου 2:30μ.μ.
5) Κατηχητικά τμήματα  Γυμνασίου Λυκείου 4:00μ.μ.
6) Νεανική Χορωδία Γυμνασίου Λυκείου 5:15μ.μ.
ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
Κοπή Βασιλόπιτας 11:30π.μ. Α΄ όροφος
π. Πολύκαρπος

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ!!!! "no2"




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ!!!! "no 1"





Κοπή Βασιλόπιττας κατηχητικών για το έτος 2011!!!

Αγαπητοί μας σας προσκαλούμε 
την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011 
και ώρα 11:30π.μ. στον Α΄ όροφο 
του Πνευματικού μας Κέντρου 
στην κοπή της Βασιλόπιττας 
των κατηχητικών μας συντροφιών 
για το έτος 2011. 
Η παρουσία σας θα μας δώσει χαρά.
Αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Όσιος Θεοδόσιος ο κοινοβιάρχης (11 Ιανουαρίου)

Βιογραφία
Ο Όσιος Θεοδόσιος γεννήθηκε στο χωριό Μωγαρισσού της Καππαδοκίας από πολύ πιστούς και ενάρετους γονείς, τον Προαιρέσιο και την Ευλογία. Έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα του Μεγάλου (457 - 474 μ.Χ.) και έφτασε έως και τους χρόνους του αυτοκράτορα Αναστασίου του Δικόρου (491 - 518 μ.Χ.). Αρνήθηκε την έγγαμη ζωή και σε νεαρή ηλικία έγινε μοναχός. Από πολύ νωρίς διακρίθηκε για την εγκράτεια και την ηθική του τελειότητα.

Αφού ασκήτεψε κοντά σε μεγάλους ασκητές όπως ο Συμεών ο Στυλίτης (βλέπε 1 Σεπτεμβρίου) και ο ησυχαστής Λογγίνος αποσύρθηκε σε απομακρυσμένο ησυχαστήριο όπου δίδασκε το λόγο του Θεού στους περαστικούς διαβάτες. Η φήμη του για την αγία ζωή του έγινε γρήγορα γνωστή στα πέρατα της αυτοκρατορίας και έφερε στο ησυχαστήριό του δεκάδες αδελφούς αναγκάζοντας τον Θεοδόσιο να ιδρύσει ένα ευρύχωρο μοναστήρι όπου εφάρμοσε πιστά τα πρότυπα του ασκητικού βίου. Έκανε πολλά θαύματα και, αφού δίδαξε τις αρετές της ασκητικής ζωής στους εκατοντάδες μαθητές του, εκοιμήθη σε βαθύ γήρας το 529 μ.Χ.

Η είδηση της κοιμήσεώς του διαδόθηκε σαν αστραπή. Και έτρεξαν πολλοί, λαϊκοί, κληρικοί και μοναχοί, ακόμη και Επίσκοποι, για να ασπαστούν το ιερό λείψανο του Αγίου ανδρός, που στάθηκε για όλους φιλόστοργος πατέρας και προστατευτικός αδελφός. Και αυτός ακόμη ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων προσήλθε να ασπασθεί και να παραστεί στην εξόδιο Ακολουθία, μεγάλη δε υπήρξε η συγκίνησή του, όταν βρέθηκε ενώπιον του ιερού σκηνώματος του Οσίου. Η σύναξή του ετελείτο στο σεπτό Αποστολείο του Αγίου Αποστόλου Πέτρου, που ήταν κοντά στην Αγία Σοφία.

Μερικά από τα θαύματα του Αγίου είναι τα εξής: Ο Άγιος είχε κατασκευάσει έναν τάφο για τον εαυτό του, ώστε βλέποντάς τον να θυμάται το θάνατο. Τον τάφο αυτόν εγκαινίασε με τον θάνατό του ένας Άγιος ασκητής, ονόματι Βασίλειος. Τον ασκητή λοιπόν αυτόν, ενώ είχε πεθάνει, μόνο ο Θεοδόσιος και ένας άλλος μοναχός τον έβλεπαν να στέκεται ανάμεσα στους άλλους μοναχούς και να συμψάλλει. Στους υπόλοιπους μοναχούς ο Βασίλειος ήταν αθέατος. Ένα άλλο θαύμα του Αγίου, είναι το ότι σε έναν τόπο στον οποίο πρόκειται να ιδρύσει μοναστήρι, άναψε σβησμένα κάρβουνα, χωρίς να έχει φωτιά. Επίσης, ο Άγιος προείπε και την καταστροφή που θα γινόταν στην Αντιόχεια από μεγάλο σεισμό.

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Εντυπώσεις από τους νέους που συμμετείχαν στην εκδρομή νεότητος της ενορίας μας..(2)

Ναι αλήθεια είναι ότι έχουμε γίνει μια οικογένεια. Όμως μέσα απ' αυτή την εκδρομή δεθήκαμε ακόμη περισσότερο ο ένας με τον άλλο, περάσαμε αξέχαστες στιγμές, τραγουδήσαμε, γλεντήσαμε. Καλή χρονιά σε όλους και του χρόνου να είμαστε όλοι μαζί. Εμμανουήλ. Β.
Ήταν μια τπέροχη εκδρομή στην οποία είμασταν όλοι μία μεγάλη παρέα. Διασκεδάσαμε ενώ συγχρόνως καλλιεργηθήκαμε πνευματικά. Ελπίζω η νεολαία της ενορίας μας να ετοιμάσει κι άλλες παρόμοιες εξορμήσεις ώστε να δώσει τη δυνατότητα και σε άλλους να νιώσουν αυτή την υπέροχη εμπειρία. Μιχαήλ. Χ.
 Πολλές φορές επιχειρούμε να μιλήσουμε για κάτι αλλά τα λόγια είναι φτηνά……….
            Όχι γιατί αυτό που ζωγραφίζουν είναι ψεύτικο αλλά γιατί εμείς είμαστε ακατάλληλοι για την περιγραφή………..
            Έτσι νιώθω και εγώ για να πω με λόγια πως βιωματικά ζήσαμε αυτήν την εκδρομή και τα συναισθήματα που νιώσαμε και πως μπορεί ο Χριστός να ενώνει άτομα διαφορετικά μεταξύ τους αλλά και μοναδικά…
            Η ομορφιά της φύσης η Αγιότητα των τόπων που επισκεφθήκαμε τα πατρικά χεριά του Σεβασμιώτατου Δημητριάδος Ιγνατίου , η ευλογημένη παρουσία του π.Πολυκάρπου αλλά και ο άρρητος συνδυασμός της μικρής και μεγάλης παρέα μας
Έβαλαν τις δικιές τους πινελιές στην εκδρομή μας.
            Ευχαριστώ από την καρδιά μου που με τη έγνοια κάποιων ανθρώπων ζήσαμε εμείς αυτή την εκδρομή και χαίρομαι που γεμίσαμε όλοι τα αποθέματα μας για ανα ανταποκριθούμε όλοι στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται….Μαρία. Α.

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

1Η ΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΝΕΟΤΗΤΟΣ

Άμα κοιμηθώ νωρίς θα σηκωθώ νωρίς..έλα μου ντε που εμείς δεν κοιμηθήκαμε νωρίς αλλά σηκωθήκαμε χαράματα...
Αγαπητοί μας, μία ενοριακή νεανική εκδρομή επί τριήμερον έφτασε στο τέλος της με την Χάρη του Θεού, και έστω από αυτή την ηλεκτρονική τοποθεσία και με την ολοκλήρωση της εκδρομής θέλω να ταξιδέψουμε μαζί για να γίνετε μέτοχοι της χαράς, της ζωντάνιας, και αληθινής ψυχαγωγίας όπως αυτή βιώνεται μέσα στην Εκκλησία του Χριστού.
Ήδη σας έκανα νύξη στον πρόλογο για το πρωινό μας ξύπνημα. Αφού κουράσαμε με τα δρομολογία που έκανε για χάρη μας και την μεταφορά των αποσκευών μας από τα σπίτια μας στο πούλμαν μας που βρισκόταν στην πλατεία του Ναού τον αγαπητό μου φίλο Δημήτρη Χαραλαμπίδη (στρατιώτη Δημητράκη χαιρετισμούς από όλους και ιδιαίτερα απο μένα βέβαια) ξεκινήσαμε το ταξίδι μας. 30 περίπου αδελφοί εν Χριστώ καθυστερημένοι βέβαια ουχί στο μυαλο αλλά στο χρόνο, μιας και είχαμε δώσει ραντεβού 6 του πρωί και τελικά φύγαμε αγχωμένοι και ταλαιπωρημένοι 7 παρά είκοσι..
Η πορεία και διαδρομή μας καταπληκτική.Μεσ΄την νυχτιά που έδινε τη θέση της στου Θεού την ημέρα..Η ασφάλεια του ταξιδιού είχε επικεντρωθεί σε ένα πρόσωπο που μέχρι το τέλος της εκδρομής επέδειξε νηφαλιότητα και καλοσύνη και δεν είναι άλλος από τον οδηγό μας Χρήστο Αγγέλου.
Την πρώτη αναγκαστική στάση δεν θυμάμαι που την κάναμε αλλά για την δεύτερη είμαι σίγουρος. Κυριακή ημέρα Κυρίου εκκλησιαστήκαμε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος περιοχής αγίου Κωνσταντίνου, όπου στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε πολύς κόσμος. την θεία Λειτουργία τέλεσε ένας ευλαβής ιερομόναχος και ένας ιερέας ενώ το θείο λόγο κήρυξε ένας Αρχιμανδρίτης ο οποίος ανέφερε περί εκκοσμίκευσης των ιερών μυστηρίων, περί της έλλειψης σεβασμού και της απωλεσθείσης χάριτος του Θεού από την τυπική μετοχή μας στα Μυστήρια..
Εν συνεχεία κατευθυνθήκαμε έξω από τον Βόλο για προσκύνημα στην Ιερά Μονή κάτω Ξενιάς με τις πολύ φιλόξενες αγνές ψυχές που έδωσαν τη ζωή τους στην αγάπη του Θεού. Προσκυνήσαμε την ιερά εικόνα όπου μας θυμίζει την άδολη και πλουσιοπάροχη φιλοξενία της μονής στον κόσμο αλλά και το ταξίδι που έκανε η εικόνα μέχρι να φτάσει στο σημερινό της θρονί..
Κατόπιν μπήκαμε στο Βόλο όπου δεν σταματήσαμε για τί είχε παρέλθει ο χρόνος και κατευθυνθήκαμ σε ένα από το πολύ όμορφα χωριά του Πηλίου την Πορταρια...
Η Πορταριά εκτός του ότι στο διάβα του χρόνου διασωζει την πηλιορέιτικη αρχιτεκτονική στα κτίσματά της , μα επιφύλαξε και μια εντυπωσιακή χειμωνιάτικη υποδοχή. Η ομίχλη, το κρύο, και η βροχή που σκηνοθετούσαν την ατμόσφαιρα μπορεί να έκαναν δύσκολο τον περίπατό μας, αλλά δεν μας επηρέασαν καθόλου για μια μικρή βόλτα που έδωσε την δυνατότητα για φωτογραφίες και βέβαια για την προσωπική σωματική μας στήριξη ήτοι: άφθονο φαγητό!!!
Μετά την όμορφη Πορταριά κατευθυνθήκαμε στον Αλέξανδρο όχι τον Μέγα αλλά το ξενοδοχείο που θα μας φιλοξενούσε. Εκεί ξεκουραστήκαμε για περισσότερες από 2 ώρες και μετά "βολτάραμε" αλά αργώ, στην κρύα αλλά όμορφη παραλάι του Βόλου. Γευτήκαμε τον καφέ μας σε παραλιακή καφετέρια. Στο σημείο αυτό κατέφθασε ο πνευματικός μας π. Πολύκαρπος, αργοπορημένος λόγω πολλών υποχρεώσεων....Σαν να το κανε επίτηδες ήρθε την κατάλληλη στιγμή λίγο πριν το προσκύνημά μας στα Τσιπουράδικα..φημισμένα όχι για τις γευστικές τους τσιπούρες αλλά για τα άκρως ζαλιστικά έως μέθης τσίπουρα..Τσίπουρο Τυρνάβου και Τσίπουρο Θεσσαλίας. Τύρναβος Θεσσαλία σημειώσατε 1-0!!!!
Κατόπιν στο ξενοδοχείο Προσευχή- Απόδειπνο και μην ξεχνιόμαστε όλοι ΑΕΚ είμαστε α λα Σπυράκλας.. ( Σπύρο είμαι Πειραιώτης τουτέστιν Ολυμπιακός- Θρύλος- Ιδέα- ζωή!!η αλήθεια είναι ότι από ποδοσφαιρο γνωρίζω ότι το κάθε γήπεδο έχει δύο τέρματα..χι χι!!!)
Δημήτριος Α.

Εντυπώσεις από τους νέους που συμμετείχαν στην εκδρομή νεότητος της ενορίας μας..

Η εκδρομή αυτή μας έδωσε την ευκαιρία γνωριστούμε ακόμη καλύτερα, να κάνουμε όλοι μαζί παρέα και να κρατήσουμε όμορφες στιγμές.!!Γνωρίσαμε και άλλα μέρη, επισκεφθήκαμε όμορφα μοναστήρια και χάρη στον πατέρα Πολύκαρπο είχαμε την δυνατότητα να πάμε και στα Μετέωρα (που δεν ήταν στο πρόγραμμα) και γι' αυτό τον ευχαριστούμε πολύ! Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και σίγουρα θα την θυμόμαστε για πολλά πολλά χρόνια!! Μακάρι με την χάρη του Θεού να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί και να περάσουμε τόσο τέλεια όσο αυτό το 3ημερο.Και του χρόνου να μαστε καλά και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!!!!...Φωτεινή Κ.
Περάσαμε πολύ ωραία και το καλύτερο...Μιχαήλ Χ.
Περάσαμε πολύ όμορφα στην εκδρομή στο Πήλιο, είχαμε μία πολύ ωραία χημεία μεταξύ μας, και είμασταν μακριά απ' το άγχος της καθημερινότητας, και αυτό μας δημιουργούσε πολύ όμορφα συναισθήματα. Επισκεφθήκαμε πολύ ωραία μοναστήρια, ωραία τοπία, και τον πολύ όμορφο Βόλο που διασκεδάσαμε..Κάναμε πολύ πλάκα και δεν μαλώναμε γιατί είμαστε όλοι ΑΕΚ όπως ήταν το σλόγκαν της εκδρομής.Μακάρι να περνάμε πάντα τόσο όμορφα όχι μόνο στις εκδρομές αλλά και στην καθημερινότητά μας, όλοι οι αηκτζήδες και μη μαζί..Μαρία Π.
Όλοι ΑΕΚ είμαστε. Σπύρος Θ. 
Με μια λέξη όλα ήταν φανταστικά..Δεν ήθελα με τίποτα να τελειώσει..Σε αυτή την εκδρομή ήρθα κοντα με πολλά άτομα που ήθελα πολύ να γνωρίσω και να κάνω παρέα μαζί τους..Με χαροποίησε το γεγονός ότι με δέχτηκαν και εκείνοι στην παρέα τους....Το καλό στην παρεά μας είναι ότι υπάρχει ο Χριστός και είναι ο πιο δυνατός μας κρίκος....Σ'αυτή την εκδρομή αν και κουραστήκαμε και μερικοί θυμώσαμε κιόλας αυτό δεν μας εμπόδισε στο να περάσουμε καλά...Υπήρχε ο Χριστός που μας βοηθούσε να  ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να περάσουμε καλά όλοι μαζί σαν μία οικογένεια...Δεν θα ήθελα ποτέ να χάσω αυτή την οικογένεια που με έκανε να καταλάβω τι σημαίνει φιλία και αγάπη όχι μόνο προς τους άλλους και προς τον Θεό. Να μας έχει ο Θεός καλά για να ξαναπάμε...Δήμητρα Θ.
Ξεκινήσαμε για την εκδρομή μας με την προσδοκία ότι θα περάσουμε τέλεια.. το πόσο μαγευτικά περάσαμε όμως ήταν πέρα από κάθε προσδοκία..Όλοι μαζί μία παρέα μία ψυχή, ένα γέλιο πολλές μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές...Ευτυχώς είχαμε και μερικές καλές "μαμάδες"μαζί μας που μας προστάτευαν μας κέρναγαν τσίπουρα και ένωναν τα γέλια τους με τα δικά μας..
Μαρία Δ.
Με την χάρη του Θεού όλα καλά..Ενθουσιάστηκα με τα μηνύματα των παιδιών..Παίρνουμε θάρρος για την συνέχεια του νεανικού μας έργου.Δημήτριος Α.

Παιδιά μου, είστε αξιαγάπητοι...χαίρομαι πάρα πολύ που αγαπάτε την ενορία μας σαν πνευματική σας οικογένεια..συνεχίστε και δεν θα χάσετε..Πάντοτε μαζί σας και εδώ και στον Ουρανό!! ο πνευματικός σας! π. Πολύκαρπος
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ!!!

Φωτογραφίες από την Βράβευση της χορωδίας μας

Νέοι από τον Πειραιά επισκέφθηκαν τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο.

Μία ομάδα στελεχών του νεανικού έργου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Ταμπουρίων Πειραιώς πραγματοποίησε τριήμερη εκδρομή στην περιοχή μας από 2-4 Ιανουαρίου 2011. Με επικεφαλής τον πανοσ. Αρχιμ. π. Πολύκαρπο Μπόγρη, προϊστάμενο του Ιερού Ναού, οι 40 περίπου νέοι επισκέφτηκαν αξιοθέατα, ενορίες και Ιερές Μονές της Ιεράς μας Μητροπόλεως, στο Πήλιο και την ευρύτερη περιοχή. Τη Δευτέρα το βράδυ συναντήθηκαν με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας, ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του διότι και ο ίδιος είχε υπηρετήσει ως διάκονος στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Πειραιώς. Στη συνέχεια μίλησε καταλλήλως στους εκδρομείς τονίζοντας τη σημασία του νεανικού έργου στους κρίσιμους καιρούς μας. Μετά τη συνάντηση, οι νέοι συμμετείχαν στην εκδήλωση του Συνδέσμου νέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως ψάλλοντας τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.
πηγή: amen.gr
 

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Ήρθαμε απ' την εκδρομή..

Ήρθαμε από την τριήμερη εκδρομή που πήγαμε Βόλο Πήλιο και Μετέωρα και σύντομα θα σας δώσουμε νέα και φωτογραφίες...