Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

"ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ" 26Η ΓΙΟΡΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

"ΖΗΣΕ Τ' ΟΝΕΙΡΟ" 26Η ΓΙΟΡΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

"ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ" 26Η ΓΙΟΡΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Γιορτή Νεολαίας Μητροπόλεως Πειραιώς 2011.Νεανική & Παιδική Χορωδία!!!!!!!!!!85 παιδιά!!!!!!!!!


Η Χορωδία μας στο Βεάκειο 2011!!Ενορία Αγίου Δημητρίου Πειραιώς!!!!!!!!!!!!!

Φωτογραφίες από την γιορτή λήξης της Μητροπόλεώς μας!!Η χορωδία μας αποτελείτο από 85 μέλη!!!!!!!!!!!!!



Οι πρώτες φωτογραφίες από την γιορτή της Μητροπόλεως!!! Η Χορωδία μας έκλεψε την παράσταση!!ΕΠΕΤΑΙ VIDEO!!!

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!!!!ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΒΑ ΣΤΟ ΒΕΑΚΕΙΟ

Τα παιδιά μας είναι έτοιμα για την αυριανή 26η ΓΙΟΡΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ στο Βεάκειο Θέατρο αφού σήμερα έκαναν την τελική τους πρόβα επί της σκηνής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 26η Γιορτή Νεολαίας θα μεταδοθεί και διαδικτυακά μέσω του webTV της Πειραϊκής Εκκλησίας. Για την αναμετάδοση πατήστε εδώ ή εδώ






26η ΓΙΟΡΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Αύριο Κυριακή 29 Μαίου 2011 και ώρα 7:30μ.μ. στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιώς θα πραγματοποιηθεί η 26η γιορτή νεολαίας που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς με την ευκαιρία της λήξεως του ιεραποστολικού έτους 2010-2011.
Στην εν λόγω εκδήλωση θα συμμετάσχει η νεανική- παιδική χορωδία της ενορίας μας που θα ανοίξει την γιορτή νεολαίας και θα παρουσιάσει το κάτωθι πρόγραμμα:
Χριστός Ανέστη
1) Το νόημα της ζωής
2) Ζήσε τ όνειρο
Την ορχήστρα θα αποτελέσουν οι: Χρήστος Κώτσης κιθάρα, Άγγελος Κώτσης ντραμς, Μαρία Κάτσαρη πλήκτρα, Σταυρούλα Κυριακίδου- Μέντη βιολί & Χρυσούλα Θεοδώρου- Κοφινάκου βιολί.
Προσκαλούμε όλους τους ενορίτες μας και τους φίλους των κατηχητικών συντροφιών από κάθε περιοχή εγγύς και μακράν της πόλεώς μας να συμμετέχουν στην εκδήλωση και με παλμό και ενθουσιασμό να χειροκροτήσουν τα παιδιά μας σαν μια επιβράβευση των παρουσιών τους και των συμμετοχών τους στις κατηχητικές μας συντροφιές.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ 

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΤΕΧΝΗ

Μια εικόνα απο 198 μικρότερες


Πατήστε το παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε την εικόνα αναλυτικότερα





Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντίνου Πόλεως

Κυκλοφορία πονήματος Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κορωνείας κ. Παντελεήμονος


Το νέο βιβλίο του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κορωνείας κ. Παντελεήμονος υπό τον τίτλο «Ψήγματα» κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες από τον εκδοτικό οίκο «Αρμός».
Απόσταγμα της λειτουργικής και ποιμαντικής του εμπειρίας, εμπεριέχει υπό μορφήν μικρών δοκιμίων ομιλίες, οι οποίες εκφωνήθηκαν από τον ίδιο την περίοδο των τριών δεκαετιών όπου υπηρέτησε τον άμβωνα του Ιερού Καθεδρικού Ναού των Αθηνών.

Ο τίτλος του δικαιολογείται επάξια, καθώς το περιεχόμενο του αποτελεί πολύτιμα ψήγματα πνευματικού πλούτου, προσφερόμενα δαψιλώς στο αναγνωστικό κοινό:

«... O άνθρωπος έχει την ικανότητα να διατηρεί τo πα ρελθόν με την ανάμνηση καi να χωρίζεται απ' το παρελθόν με τη λήθη.

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η τελετή έναρξης του 1ου Πανελληνίου τουρνουά ποδοσφαίρου Γκολ στον κοινωνικό αποκλεισμο»

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Α.Ο.Γαλήνη στα Δεμένικα Πατρών την Πέμπτη 26 Μαΐου 2011 στις 8.30 μ.μ.. Μεταξύ των άλλων θα παρουσιάσει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με ζωντανή ορχήστρα επιμελημένο από την «Ε.Κ.Π. ΔΙΨΩ» και στη συνέχεια θα γίνει η κλήρωση των ομάδων που θα χωριστούν σε δύο ομίλους. Αξίζει να αναφέρουμε πως υπεύθυνος του Α.Ο Γαλήνη και της "Ε.Κ.Π ΔΙΨΩ" είναι ο Πρωτ. Αντώνιος Ρουμελιώτης.
Την όλη εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Γεν. Γραμματέας Αθλητισμού κ. Πάνος Μπιτσαξής και οι αρχές της πόλεως.

Ένα σύγχρονο θαύμα του Αγίου Νεομάρτυρος Εφραίμ


Ήταν απόγευμα, ένα από τα συνηθισμένα πολυτάραχα απογεύματα στο κέντρο της Αθήνας. Ο κόσμος ουρά στην στάση της Ομονοίας των ΤΑΞΙ.
- Κουκάκι, παρακαλώ!… – Ευχαρίστως, του απαντώ• και αυτός ήταν όλος ο διάλογος μέχρι τέλους της διαδρομής, διότι το ύφος και ο τρόπος δεν άφηνε κανένα περιθώριο συζητήσεως. Στο ύψος του Αγίου Ιωάννου (Γαργαρέτας) και επί της οδού Βεΐκου κατέβηκε, και λίγα μέτρα πιο κάτω ένα άλλο χέρι με το χαρακτηριστικό νεύμα με σταματάει.
Ήταν νεαρός ο καινούργιος μου επιβάτης 25-27 ετών περίπου, μετρίου αναστήματος και κρατούσε μια βαλίτσα. Τοποθετώντας εγώ ταπράγματα του στο «πόρτ-μπαγκάζ», ο νεαρός κάθησε στην θέση του συνοδηγού.
Και με μια ποιητική έκφραση, που σπάνια χρησιμοποιούσα κατά το παρελθόν: «Σαν Βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, ναύχεσαι ναναι μακρύς ο δρόμος σου, μεγάλο το ταξίδι», υπονοούσα: «για που πάμε;»
- Ναι, φίλε μου, για την Ιθάκη, όμως όχι για το νησί, όπως θα φαντάστηκες, άλλα για το αποτοξινωτικό κέντρο «Ιθάκη»…, ήταν η απάντησις που για λίγα δευτερόλεπτα με άφησε άναυδο.
- Στον σταθμό Λαρίσης στα τραίνα, παρακαλώ…, συμπληρώνει:

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

26η γιορτή νεολαίας Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς με τη συμμετοχή της νεανικής μας Χορωδίας!!!!!!!!!!!!!!!

Την 26η γιορτή νεολαίας διοργανώνει το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, την Κυριακή 29 Μαΐου 2011 στις 7:30 μ.μ., στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά.
Στην εκδήλωση λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 1500 νέοι και νέες από τριάντα Ενορίες των Δήμων Πειραιά, Δραπετσώνας-Κερατσινίου και Νίκαιας- Ρέντη.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα, ενώ με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, θα παρουσιαστεί σε θεατρική διασκευή το διήγημα « Το θαύμα της Καισαριανής »
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, ενώ η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από τη διαδικτυακή τηλεόραση της Πειραϊκής Εκκλησίας www.pewebtv.com .

Πανηγύρη Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου 2011 στην ενορία μας!!!

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα πανηγυρίσουμε τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαίου 2011 σύμφωνα με το πρόγραμμα των ακολουθιών που ακολουθεί:
Πέμπτη 26 Μαίου 2011 ώρα 6:30μ.μ.
Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας
Παρασκευή 27 Μαίου 2011 ώρα 7:00π.μ.
Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία
Αξίζει να σημειώσουμε πως αφιερωμένη, στον Άγιο Ιωάννη το Ρώσσο, είναι η βόρεια Αγία Τράπεζα του Ναού μας.

3ήμερη ενοριακή εκδρομή ΣΠΑΡΤΗ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΓΥΘΕΙΟ-ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ


Μη μας αφήσεις Παναγιά!!!

Βρισκόμαστε στην Κεφαλονιά του 1694. Νησί ανυπεράσπιστο ό τόπος, αφέθηκε στα χέρια άγριων πειρατών πού, άφοϋ λεηλάτησαν και άρπαξαν, πήραν στο φεύγα τους νιους και κοπελιές για τα παζάρια της Ανατολής. Από το χωριό του “Αϊ-Δημήτρη πού γειτονεύει με το Ληξούρι, άρπαξαν τρία παλληκάρια καί τα πήγανε αλυσοδεμένα στη Μπαρμπαριά, τον τόπο πού σήμερα φωνάζουν Αλγέρι.
Εκεί τα βάλανε σε ένα σκοτεινό κι ανήλιαγο κελί κι αυτά τα δύσμοιρα περίμεναν το τέλος. Κάθε πού ξημέρωνε ό Θεός, μούγκριζαν οι τοίχοι από τα βογγητά του πόνου καί του θανατικού.
Γεμάτη ή φυλακή από Ρωμιούς, άκουγαν τα παλληκάρια τις παρακλήσεις των άλλων καταδίκων στη μάνα Παναγιά. Ελπίδα ανθρώπου πουθενά, Μα για κοίταξε! Σάν ό άνθρωπος μένει έρημος καί μόνος καί από πουθενά δεν έχει να κρατηθεί καί αφήσει την ψυχή καί το σώμα στη Χάρη Της, ή Παναγιά διπλά νοιάζεται γι αυτόν. Γιατί Εκείνη ξέρει από πόνο.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

"Κωνσταντίνεια 2011" στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς

Με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Κων/νου και Ελένης πανηγυρίζει τo Σάββατο 21/5 ο ομώνυμος Ιερός Ναός της Μητροπόλεως Πειραιώς.
Την Παρασκευή 20/5 , παραμονή της εορτής, στις 7:00 το απόγευμα θα ψαλεί Μέγας πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Στις 11:00 το βράδυ θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία. Το πρωί του Σαββάτου 21/5, ανήμερα της εορτής, το πρωί θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ . Στις 7:00 το απόγευμα θα ψαλούν μεθέορτος εσπερινός και οι Χαιρετισμοί των Αγίων χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νικαίας κ. Αλεξίου .Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της ιεράς εικόνας. Στις 10:00 το βράδυ θα τελεσθεί ιερά Παράκληση.
Στο Ναό τίθενται σε προσκύνηση η εικόνα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσης και τα ιερά λείψανα των Αγίων Κων/νου και Ελένης από την Ιερά Μονή Γαλακτοτροφούσης Μεγάρων.
ΠΗΓΗ: Συνοδοιπορία

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ο Γέροντας Ιωνάς της Οδησσού (video)

Συζήτηση του Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος με έναν στάρετς της Εκκλησίας της Ουκρανίας στην Οδησσό τον γέροντα Ιωνά.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Χρήστος Γιανναράς,
Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
     Ομιλία την 19η Μαΐου 2006, την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη



              Συναχθήκαμε εδώ σήμερα να διαδηλώσουμε πιστότητα στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω: Ημέρα μνήμης δεν σημαίνει ημέρα συναισθηματικής απλώς εκτόνωσης. Θρηνούμε τη δολοφονία 353.000 Ελλήνων από τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις του τουρκικού κράτους, στα πλαίσια κεντρικής πολιτικής απόφασης και μεθοδικά σχεδιασμένης στρατηγικής. Η οδύνη είναι ανεξάλειπτη και αφόρητη, αλλά μόνη η οδύνη μένει πάντοτε άγονη.
Έχει νόημα να διασώζουμε τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αν η εγρήγορσή μας είναι ιστορικά γόνιμη. Αν δηλαδή έχει έμπρακτες συνέπειες που εγγυώνται για το μέλλον τον αυτοσεβασμό μας και τη συλλογική μας αξιοπρέπεια. Τουλάχιστον, να μην συνεργήσουμε να απαλειφθούν από την πανανθρώπινη συνείδηση τα όρια ανάμεσα  στον πολιτισμό και στη βαρβαρότητα, στην ανθρωπιά και στην κτηνωδία.
Στον Πόντο άνθισε, για εικοσιοχτώ ολόκληρους αιώνες, ένας πολιτισμός- όχι η φυλή απλώς  ή το γένος των Ελλήνων. Ο ίδιος εκείνος πολιτισμός που κόμισε στην ανθρωπότητα την έκπληξη, για πρώτη φορά, της κριτικής σκέψης, δηλαδή τη βάση της επιστήμης και της έρευνας. Κόμισε, για πρώτη φορά, την εκδοχή της συλλογικότητας ως κοινού αθλήματος προκειμένου να «αληθεύει» ο βίος, του αθλήματος της πολιτικής. Δίχως αυτόν τον πολιτισμό η ζωή των ανθρώπων σήμερα, σε καθολική κλίμακα, θα ήταν άλλη. Η Γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού στοιχειοθετεί, πρωταρχικά, έγκλημα απέναντι σε έναν πολιτισμό με πανανθρώπινη εμβέλεια.
Δεν πρόκειται για μεγαλόστομη ρητορεία. Ο ξεριζωμός του Ελληνισμού από τον Πόντο, κοιτίδα πανάρχαιη του ανθρώπινου πολιτισμού, θα είχε σήμερα το ανάλογό του, αν εξαλείφονταν οι Γάλλοι από το Παρίσι, οι Βρετανοί από την Οξφόρδη, οι Γερμανοί από τη Χαϊδελβέργη- Τι θα σήμαινε ένα τέτοιο γεγονός για τη σύνολη ανθρωπότητα, έστω και χωρίς την κτηνωδία των απαγχονισμών, των βιασμών, των ανασκολοπισμών, των πυρπολήσεων; Πόντος χωρίς Ελληνισμό σημαίνει εξάλειψη και διακοπή της συνέχειας μιας πληθυσμιακής παρουσίας ταυτισμένης με πρόταση πολιτισμού που ενδιαφέρει πανανθρώπινα.

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Γνωριμία με τους Αγίους του ΠΟΝΤΟΥ

ΑΓΙΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΣΑΤΕ ΥΠΕΡ ΗΜΩΝ!

Διαδραστικοί πίνακες στο Δημοτικό Σχολείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Εγκαίνια από την αναπληρωτή υπουργό κ. Φώφη Γεννηματά.


M’ αυτά τα λόγια εγκαινίασε τη Δευτέρα 16 Mαίου 2011 η Aναπληρωτής Yπουργός Παιδείας, δια Bίου Mάθησης και Θρησκευμάτων κα Φώφη Γεννηματά τη λειτουργία μιάς υπερσύγχρονης, υψηλών απαιτήσεων
επένδυση και την τοποθέτηση σε κάθε τάξη του Δημοτικού Σχολείου της I.M. Πειραιώς Διαδραστικών Πινάκων.
«Δεν πρόκειται απλά για τη χρήση ενός νέου εργαλείου, αλλά για μια νέα προοπτική η οποία θα συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία ενός προωθημένου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος» είπε η Yπουργός εκφράζοντας και τη χαρά της για την ευρύτητα πνεύματος και την αποφασιστικότητα του Mητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.





«Σέ θέλει ὁ λαός!»

Του Σαράντου Ι. Καργάκου
Ὅταν ἔφυγε ἔγραψα: «Σέ κλαίει ὁ λαός!». Σήμερα, μετά ἀπό τήν παρέλευση τόσων ἐτῶν ἀπό τή θανή του εἶμαι ὑποχρεωμένος νά γράψω: «Σέ θέλει ὁ λαός!».
. Στό διάστημα τῆς ἐπίγειας ἀπουσίας του «ἔφυγαν κι ἄλλοι πολλοί, μεγάλοι


καί τρανοί, πού ἦσαν πασίγνωστοι ἐδῶ κι ἐκεῖ. Ὅλους ὅμως τούς πῆρε τό ποτάμι τῆς Λήθης. Μόνον ὁ Χριστόδουλος ζῆ -ἄσβηστο καντήλι στήν ψυχή τοῦ ἁγνοῦ λαοῦ πού πονεῖ γιά τήν ἔρμη πατρίδα. Ὅσο ζοῦσε ὁ Χριστόδουλος ὁ λαός εἶχε μιάν ἐλπίδα: εἶχε ἕναν ἡγέτη! Ἦταν γιά τό λαό μας ὅ,τι καί ὁ Χρυσόστομος γιά τόν ἐγκαταλελειμμένο λαό τῆς Σμύρνης. Καί οἱ δύο ὁδηγήθηκαν στό μαρτύριο: ὁ Σμύρνης ἀπό τόν τουρκικό ὄχλο, ὁ Ἀθηνῶν καί Ἑλλήνων πάντων ἀπό τόν δημοσιογραφικό καί χαμηλοπολιτικό ὄχλο. Ὁ ἕνας πέθανε βασανισμένος, ὁ ἄλλος πέθανε φαρμακωμένος. Κανείς δέν ἤπιε τόσο φαρμάκι ὅσο ὁ Χριστόδουλος. Γιατί εἶχε Παπαφλέσσειο ἀνάστημα καί ὕψωνε φωνή ὑπέρ πίστεως καί πατρίδος. Κουβαλοῦσε μέσα του τήν παράδοση τοῦ 1821. Μέ τόν λόγο του ξαναζωντάνευε τ᾽ ἀρματολίκι, τούς καιρούς τῆς παλληκαριᾶς καί τῆς λεβεντιᾶς.

Η εορτή της Μεσοπεντηκοστής

Σε λίγους πιστούς είναι γνωστή η εορτή, με την οποία θα ασχοληθούμε τώρα. Εκτός από τους ιερείς και μερικούς άλλους χριστιανούς, που έχουν ένα στενότερο σύνδεσμο με την Εκκλησία μας, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξί της. 

Λίγοι είναι εκείνοι που εκκλησιάζονται κατ αυτή και περισσότεροι δεν υποπτεύονται καν ότι την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Παραλύτου πανηγυρίζει η Εκκλησία μία μεγάλη δεσποτική εορτή, την εορτή της Μεσοπεντηκοστής. Και όμως κάποτε η εορτή της Μεσοπεντηκοστής ήταν η μεγάλη εορτή της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και συνέτρεχαν κατ αυτή στον μεγάλο ναό πλήθη λαού. Δεν έχει κανείς παρά να ανοίξη την Έκθεσι της Βασιλείου Τάξεως (Κεφ. 26) του Κωνσταντίνου Πορφυρογεννήτου για να ιδή το επίσημο τυπικό του εορτασμού, όπως ετελείτο μέχρι την Μεσοπεντηκοστή του έτους 903 στον ναό του αγίου Μωκίου στην Κωνσταντινούπολι, μέχρι δηλαδή την ημέρα που έγινε η απόπειρα κατά της ζωής του αυτοκράτορος Λέοντος ΣΤ’ του Σοφού (11 Μαΐου 903). Εκεί υπάρχει μία λεπτομερής περιγραφή του λαμπρού πανηγυρισμού, που καταλαμβάνει ολόκληρες σελίδες και καθορίζει με την γνωστή παράξενη βυζαντινή ορολογία, πως ο αυτοκράτωρ το πρωϊ της εορτής με τα επίσημα βασιλικά του ενδύματα και την συνοδεία του ξεκινούσε από το ιερό παλάτιο για να μεταβή στον ναό του αγίου Μωκίου, όπου θα ετελείτο η θεία λειτουργία. Σε λίγο έφθανε η λιτανεία με επί κεφαλής τον πατριάρχη, και βασιλεύς και πατριάρχης εισήρχοντο επισήμως στον ναό.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Φωτογραφίες από το περιφερειακό Φεστιβάλ της Συνόδου στην πόλη της Πάτρας







Λειτουργία από τον Πατριάρχη του Γένους μας στον Άγιο Δημήτριο Καππαδοκίας (φωτο)

Λαμπρή Θεία Λειτουργία τελέστηκε την Κυριακή, 15 Μαΐου 2011 στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου στο χωριό Αράβισσος της Καππαδοκίας.
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Ελβετίας κ. Ιερεμία και τον Αρχιεπίσκοπο Ίστρας κ. Αρσένιο (Πατριαρχείο Μόσχας).
Επίσης, συλλειτούργησαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου, Αρχιμ. Πέτρος και ο π. Μιχαήλ Ασμούς στέλεχος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έψαλε η βυζαντινή χορωδία διευθύνοντος του δεύτερου πρωτοψάλτου του Ιερού Πατριαρχικού Ναού Αγίου Γεωργίου της Κωνσταντινουπόλεως.
Να αναφερθεί, ότι παρέστησαν συμπροσευχόμενοι περίπου 300 προσκυνητές, κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί από όλο τον κόσμο.

Άλλος προ εμού καταβαίνει


Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού
Πολλές φορές στη ζωή μας, ενώ ετοιμαζόμαστε για την επίτευξη ενός στόχου, διαπιστώνουμε ότι κάποιοι άλλοι μας προλαβαίνουνε. «Αργήσαμε», είναι η φράση που έρχεται αυθόρμητα στα χείλη μας. Το ίδιο αισθανόταν και ο παράλυτος της Βηθεσδά (Ιωάν. 5, 1-15), κάθε φορά που ο Άγγελος κατέβαινε και τάραζε το νερό της κολυμβήθρας και κάποιος άλλος τον προλάβαινε, έμπαινε μέσα, θεραπευόταν και ο ίδιος έμενε στην πάθησή του, ανήμπορος να σηκωθεί. Και το παράπονό του στο ερώτημα του Χριστού έντονο. «Κύριε, ἀνθρωπον ουκ έχω». Δεν ήταν ότι ο ίδιος αργούσε. Ήταν η μοναξιά του που τον έκανε να μην έχει κανέναν ως συμπαραστάτη, για να τον βοηθήσει να πέσει στην κολυμβήθρα πρώτος, μετά την ταραχή του ύδατος και να γιατρευτεί.
Βεβαίως, αν για τον παράλυτο υπήρχε ένας αντικειμενικός λόγος που τον εμπόδιζε να προλάβει να πέσει στην κολυμβήθρα, για μας που είμαστε υγιείς, το ότι αργούμε να φτάσουμε στην εκπλήρωση των στόχων μας έχει και άλλες αιτίες. Είναι η ραθυμία μας, που δεν μας επιτρέπει να κοπιάσουμε και να ετοιμαστούμε εγκαίρως. Είναι η αναβλητικότητά μας, ο δισταγμός μας που μας κάνει να αργούμε στον προσανατολισμό μας. Είναι ο περισπασμός μας από τις βιοτικές μέριμνες, αλλά και ο μετεωρισμός του νου μας στα πάθη μας που μας κάνουν να μην είμαστε συγκεντρωμένοι στο χρόνο και τις ευκαιρίες που μας δίδονται.

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Αγιορείτικο ηλιοβασίλεμα!!!!

Ιερά Σκήτη Θεοπρομήτορος Αγίας Άννας

Ντοκιμαντέρ για το Άγιον Όρος από το CBS

Θεατρική παράσταση: «Ο Αλέξανδρος ηγάπησεν ματαίως»


«….Τον βάλαμε δίπλα και με πέντε λεπτά εξέπνευσε. Έκλεισε μόνος τα μάτια, χωρίς να τα πιάσει άλλος. Την Δευτέρα τον θάψαμε και χάσαμε την τελευταίαν ελπίδα μας. Εν Σκιάθω, 3 Ιανουαρίου 1911…»
Οι τέσσερις αδελφές του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη κάπου απ’ το επέκεινα, θυμούνται, αναμοχλεύουν και αναπαριστούν κομμάτια απ’ τη ζωή του αδελφού τους. Ο ίδιος μιλάει για τη σχέση με τον πατέρα του, τη μητέρα του αλλά κυρίως για κείνην με τις γυναίκες που ονειρεύτηκε, γνώρισε και περιέγραψε στα διηγήματά του. Ίσως κανένας απ’ τους λογοτέχνες μας δεν ύμνησε με τέτοιον τρόπο, τα κάλλη τους, την τρυφερότητα της ψυχής, αλλά και την απόγνωσή τους μπροστά στην άδικη μοίρα των φτωχών γυναικών,

Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά με την Πειραϊκή Εκκλησία • 12-19 Αυγούστου προσκυνηματική εκδρομή στον Πόντο με την Πειραϊκή Εκκλησία


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 – ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΑΘΗΝΑ – ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ
9.00 μ.μ. Αναχώρηση από την Αγία Τριάδα Πειραιώς και διέλευση από το Καλλιμάρμαρο Αθήνας στις 9.30 μ.μ. με προορισμό το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
10.15 μ.μ. Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και


στις
0.15 π.μ. με την πτήση τσάρτερ της AEGEAN για τη ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ. Άφιξη στην ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ και μεταφορά ξενοδοχείο μας, τακτοποίηση στα δωμάτια, διανυκτέρευση.

Το πρωί μετά το πρωϊνό μεταφορά στην πόλη και αμέσως ξεκινάμε την ξενάγησή μας επισκεπτόμενοι την Βίλα Θεοφύλακτου που λειτουργεί σαν μουσείο, την Αγία Σοφία με την αρχιτεκτονική από την Εποχή των Κομνηνών, τον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοκέφαλου όπου γίνονταν οι στέψεις των Αυτοκρατόρων, την βίλα Καπαγιαννίδη, τον Ιερό Ναό Αγίου Ευγενίου και τον Αρχαιότερο Ναό της πόλης της Αγίας Άννας. Βόλτα στον πεζόδρομο και ψώνια στη μεγάλη αγορά της πόλης. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Προσευχή των υποψηφίων των εξετάσεων

Kύριε Ἰησοῦ Χριστέ,Υἱὲ καὶ Λόγε τοῦ Ζωντανοὺ Θεοῦ, ἡ Σοφία τοῦ Πατέρα που δεν ἔχει ἀρχή, ἡ Πηγὴ καὶ ὁ Χορηγὸς τῆς γνώσεως ∙Ἐσύ που δημιούργησες μὲ Σοφία ὅλα ὅσα ὑπάρχουν στῇ γῆ καὶ τὸν ἄνθρωπο ∙Ἐσύ που γέμισες μὲ σοφία τοὺς ἀγραμμάτους Μαθητές Σου καὶ τοὺς ἀνέδειξες Κήρυκες καὶ Ἀποστόλους τοῦ Εὐαγγελίου Σου σὲ ὁλοκλήρη τὴν Οἰκουμένη ∙ Ἐσύ που ἔδωσες στους Μάρτυρες καὶ στους Ἁγίους Σου λόγο ἀγαθό που ἄνοιξε τὰ στόματα τοὺς ∙ Ἐσύ που γνωρίζεις καθέναν ἀπὸ ἐμᾶς ἀπὸ τὴν κοιλία τῆς μητέρας τοῦ∙

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Η Ενοριακή μας Χορωδία στο πρόγραμμα της Ιεράς Συνόδου "ΝΕΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"


Για δεύτερη συνεχή χρονιά με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε το πολιτισμικό πρόγραμμα για εφήβους και νέους των Μητροπόλεων της Εκκλησίας μας που σκοπό έχει την επικοινωνία των νέων ανθρώπων καθώς επίσης και την προβολή των καλλιτεχνικών δράσεων και της καλλιτεχνικής δημιουργίας των νέων. Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται σε πέντε πόλεις της Ελλάδος (Αθήνα-Πάτρα-Βόλος-Ξάνθη-Αγρίνιο) και συμμετέχουν περισσότεροι απο 3.500 έφηβοι και νέοι και πάνω απο 100 καλλιτεχνικά σχήματα (Νεανικές και Πραδοσιακές Χορωδίες, Παραδοσιακά Χορευτικά Τμήματα, Θεατρικά Δρώμενα, Βυζαντινές Χορωδίες). Στο περιφεριακό φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε για τις Μητροπόλεις του λεκανοπεδίου Αττικής , Στερέας Ελλάδος και νήσων Αιγαίου και το οποίο έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισίας το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μαΐου η παιδική και νεανική χορωδία της ενορίας μας διαγωνίστηκε την δεύτερη μέρα του φεστιβάλ αποσπώντας τα χειροκροτήματα των παρισταμένων. Να θυμήσουμε οτι η παιδική και νεανική χορωδία της Ενορίας μας συμμετείχε και πέρυσι στο πολιτιστίκο αυτό πρόγραμμα της εκκλησίας μας κατακτώντας μάλιστα και την διάκριση της τρίτης καλύτερης χορωδία απ' όσες διαγωνίστηκαν στο συγκεκριμένο περιφεριακό φεστιβάλ. Ευχή μας και φέτος να έχουμε την ανάλογη διάκριση.



ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Εχθές το μεσημέρι ολοκληρώθηκε το Διενοριακό Πρωτάθλημα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.Τα παιδιά έπαιξαν, χάρηκαν, γνωρίστηκαν με άλλους νέους αλλά και συναντήθηκαν με παιδιά απο την Κατασκήνωση που τα περασμένα καλοκαίρια μπορεί να βρίσκονταν σε κάποια γειτονική ομάδα.
Συγκεκριμένα στο πρωτάθλημα Γυμνασίου την ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ κατέλαβε η ομάδα των παιδιών μας αντιμετωπίζοντας την αντίστοιχη ομάδα της Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως με τελικό αποτέλεσμα 9-8
Στο πρωτάθλημα Λυκείου τα παιδιά μας κατέλαβαν την ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ αντιμετωπίζοντας την ενορία του Αγίου Βασιλείου με τελικό αποτέλεσμα 5-7.
Συγχαρητήρια στα παιδιά μας όχι μόνο για τις διακρίσεις αλλά και για την συμμετοχή τους στη διοργάνωση.Μακάρι αυτή η προσπάθεια της τοπικής εκκλησίας να γίνεται αιτία για τη σωστή επικοινωνία των παιδιών, τη χαρά του παιχνιδιού και τη καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας.

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν.ΦΑΛΗΡΟΥ 11-0

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διενοριακό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Δημοτικού της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς όπου τα παιδιά μας κατέλαβαν την ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ..Συγχαρητήρια στα παιδιά και στους υπευθύνους.Τη πρώτη θέση κατέλαβε η ενορία του Αγίου Ιωάννου Ρέντη και τη δεύτερη η ενορία του Αγίου Βασιλείου με τελικό αποτέλεσμα 7 - 4.
Καλή επιτυχία στα παιδιά των ομάδων Γυμνασίου και Λυκείου που αύριο το μεσημέρι παίζουν τους δικούς τους τελικούς με τις αντίστοιχες ομάδες των ενοριών Αγίας Παρασκευής και Αγίου Νικολάου.