Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Γιορτή Λήξεως των Κατηχητικών.Κάτι από παραμύθι..... είμασταν και μεις..Εντυπωσιαστήκαμε και ωφεληθήκαμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Mε τη Χάρη και την ευλογία του Θεού πραγματοποιήθηκε η γιορτή λήξεως του κατηχητικού μας στην Ιερά Mονή Παναγίας Χρυσοπηγής.Η παρουσία των μεγαλυτέρων είναι πάντοτε μία επιβράβευση της προσπάθειας των παιδιών και μια ανάσα ελπίδας ότι δεν χάθηκαν όλα.
Πριν από λίγα χρόνια όταν ξεκινούσαμε τό κατηχητικό δειλά ποτέ δεν πιστεύαμε πως τα πράγματα θα έφταναν εδώ.Και εδώ ταξίδι.Ο Θεός  ανοίγει δρόμους..
Για την σημερινή γιορτή κουράστηκαν πολλοί μυστικά και αθόρυβα και βέβαια πιο πολύ τα παιδιά. Ήταν η μέρα τους .
Η γιορτή μας ....ένα πανηγύρι, στο τέλος του φετινού μας δρόμου.Ένα ταξίδι με καπετάνιους τα παιδιά  σε μερικούς σταθμούς της ιστορίας μας.  Από τη Σαλαμίνα ώς την Κύπρο και την Τουρκική εισβολή.
Θέμα μας οι στίχοι  του ποιητή  Οδυσσέα Ελύτη του τελευταίου Έλληνα όπως λέει ο παπα-Ανανίας Κουστένης:

"Έλα Χριστέ και Κύριε λέω κι απορώ...
τέτοιο τρελό βαπόρι τρελοβάπορο
χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε
χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε
Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε"
‘Ένα τρελοβάπορο η πατρίδα μας πεισματάρικο .Γι αυτό το πείσμα μιλήσαμε.Το πείσμα και το όνειρο.
Η γιορτή  μας περιελάμβανε  προβολές , τραγούδια , κείμενα,  ποιήματα, δρώμενα καθώς και θεατρικό έργο.Την επιμέλεια του πρώτου μέρους της εορτής , την επιλογή  και εκμάθηση κειμένων είχε η κ.Στέλλα Δάλλα. Τεχνική υποστήριξη και επιλογή εικόνων και φωτογραφιών με φροντίδα πολλή είχε ο κ.Άθως Δάλλας.Τους ευχαριστούμε από καρδιάς.Τις στολές στα μικρά μας ναυτάκια επιμελήθηκε η κ.Χρυσούλα Ξένου.
Και ερχόμαστε στο σήμερα. Γι αυτό το σήμερα μιλούσε το θεατρικό μας έργο,στο δεύτερο μέρος της γιορτής μας.Τις οφειλές μας σε κείνους που μας έκαναν αυτό που σήμερα είμαστε.Κι όχι μόνο οι γονείς  αλλά και όλοι όσοι μας άφησαν ένα σημάδι της ψυχής τους επάνω μας.Τίτλος του….Για το χατήρι των παιδιών.
Τη διδασκαλία του θεατρικού έργου έκανε η κ.Κατερίνα Μπιτάκου
Ευχαριστούμε τη κ.Μαρία Βασιλάκου και την κ.Ελένη Δήμα για τη διάθεση της στολής του Κρητικού.
Η πορεία μας στο Κατηχητικό των παιδιών ολοκλήρωσε τη φετινή του διαδρομή.
Ένα χρόνο τώρα προσπαθήσαμε όχι να δώσουμε αλλά να πάρουμε από τα παιδιά .Μία διαδικασία κοπιαστική και μυσταγωγική ταυτόχρονα.
Οι δραστηριότητες στις κατηχητικές συνάξεις των παιδιών έγιναν με αδιαπραγμάτευτη βάση την Εκκλησία και την Κατήχηση  .Και δίπλα σε αυτά η τέχνη να μοιράζεσαι, να μάθεις να χάνεις, να μάθεις να γελάς με μικρά κι ασήμαντα ,να μάθεις να προσεύχεσαι και να ονειρεύεσαι .Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά που μας χάρισαν τα χαμόγελά τους .Ευχαριστούμε τους γονείς που εμπιστεύονται στην Εκκλησία ό,τι πολυτιμότερο έχουν :τα παιδιά τους.
Και για λόγους δικαιοσύνης
·                Ευχαριστούμε τον π.Γεώργιο Μαγγανιάρη για τα μαθήματα της Βυζαντινής Μουσικής.
·                Ευχαριστούμε τον π.Γιούρυ Ντάλλας  για τα μαθήματα της Βυζαντινής Αγιογραφίας
Την κ.Κατερίνα Μπιτάκου για τις κατηχητικές δραστηριότητες και τη συμβολή της στις εορτές.
 Την δ. Άννα- Μαρία Βαλεοντή για τη πολύτιμη βοήθειά της στις κατηχητικές δραστηριότητες καθώς και όλα τα μεγαλύτερα κορίτσια.
·                Τη κ.Στέλλα Δάλλα για τη βοήθειά της στο Κατηχητικό έργο και την ετοιμασία των εορτών.
·                Την κ.Μίνα Παπαπαύλου για την διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στα παιδιά.
·                Την κ.Ντένη Λεβέντη για τη βοήθειά της στο Κατηχητικό μας
·                Την κ.Ειρήνη Καπετανάκη για τις υπέροχες ξεναγήσεις της σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους.
Τα μικρά παιδιά ….Πραγματικά είναι αυτό που ο Χριστός λέει «να γίνετε σαν τα παιδιά.» .Θέλει κόπο να κρατήσεις τη ψυχή σου παιδική σε έναν κόσμο που κάνει τα πάντα να σε μεγαλώσει για να μην φέρεσαι σαν παιδί.Κι όμως ο Χριστός μιλούσε σαν κάτι πολύτιμο γι αυτά.. σαν κάτι δυσεύρετο και σπάνιο.Αν ήθελες έλεγε κάποιος σοφός να πεις τα παιδιά με μια άλλη λέξη θα τα έλεγες της γης χαμόγελα. Τι θα ήταν η γη χωρίς τα χαμόγελά της.Μια χρονιά-για φαντάσου κιόλας πέρασε….Τα παιδιά το Σεπτέμβρη θα ρθούνε πιο ψηλά. Ο Αντώνης  και ο Λουκάς θα θέλουν  άλλη στολή στο Ιερό. Το μπουφάν δεν θα κάνει στον Αλέξανδρο  και τον Κωνσταντίνο. Ο Δημήτρης ,η Μαριστέλλα, η Παναγιώτα και η Παρασκευούλα, η Μαρίνα ,η Δήμητρα θα ρθούνε  πιο ψηλά..,πιο…. αλλιώς. Ο Στέφανος ο Νίκος ,η Άρτεμις,Η Αθηνά ,ο Μάρκος . Η Κυριακή ,η Ιωάννα και η Μαρία θα συνεχίζουν εκείνο το φοβερό γέλιο χωρίς λόγο. Ο Σπύρος που απαγγέλει Όμηρο….Ο Νίκος ,η Φιλοθέη με τις έτοιμες απαντήσεις ο Βασίλειος ο Δημήτριος ο Κωνσταντίνος με τον Ευστάθιο και η Βαρβάρα που πάει μεγαλύτερη τάξη.Κι άλλα παιδιά μικρά και μεγάλα που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.
Άγγελοι μικροί που έστειλε ο Θεός να μας πούνε πως έχει μεγαλύτερη σημασία να παίρνουμε από τα μικρά όση χαρά μπορούμε για τις μεγάλες της ζωής μας ανηφοριές.
Και επειδή ξεκινήσαμε με καράβι, τελειώσαμε με ένα ποδήλατο.
Τα ποδήλατα μας όπως τα όνειρά μας ξέρουν από ανηφοριές…..
Έχει ο Θεός. Ευλογημένο καλοκαίρι....

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Πρόσκληση γιορτής κατηχητικών από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής

 Την Κυριακή 26 Ιουνίου 2011 στις 6.30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η γιορτή λήξεως των Κατηχητικών στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής.           
Πρόκειται για ένα ταξίδι με καπετάνιους τα παιδιά  σε μερικούς σταθμούς της ιστορίας μας. Θέμα μας οι στίχοι του του Ελύτη:

"Έλα Χριστέ και Κύριε λέω κι απορώ
τέτοιο τρελό βαπόρι τρελοβάπορο
χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε
χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε
Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε"
Η γιορτή περιλαμβάνει τραγούδια ,κείμενα ,ποιήματα, δρώμενα καθώς και θεατρικό έργο.
Η παρουσία των μεγαλυτέρων απαραίτητη : Μια επιβράβευση στον κόπο των παιδιών και μία σταγόνα ελπίδας για όλους μας.
Σας περιμένουμε.

Η σοφία της Ελληνικής Γλώσσας

Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες)
Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ ' αυτήν δεν υπάρχουν όρια.
(Μπιλ Γκέιτς, Microsoft)

Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και.....στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική.
(Francisco Adrados, γλωσσολόγος).

Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.

Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.

Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.

Φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ευσεβίου, επισκόπου Σαμοσάτων, ημέρα εορτής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου





Πηγή: συνοδοιπορία

Γενέσιον Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

  Την ημέρα αυτή η Αγία μας εκκλησία εορτάζει το γενέσιο του ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη. Ο πατέρας του Ζαχαρίας, ήταν ιερέας. Κάποια ημέρα την ώρα του θυμιάματος, είδε μέσα στο θυσιαστήριο άγγελο Κυρίου, ο οποίος του ανήγγειλε ότι θα αποκτούσε γιο τον οποίο θα ονόμαζε Ιωάννη. Ο Ζαχαρίας σκίρτησε από χαρά , αλλά δυσπιστούσε. Η γυναίκα του ήταν ηλικιωμένη και στείρα και άρα ήταν αδύνατο να κυοφορήσει. και αυτές τις αμφιβολίες τις εξέφρασε στον άγγελο ο οποίος του απάντησε ότι το παιδί θα γεννηθεί και εκείνος θα τιμωρηθεί για την απιστία του, παραμένοντας κωφάλαλος μέχρι να πραγματοποιηθεί η βουλή του Θεού. Πράγματι η γυναίκα του η Ελισάβετ συνέλαβε και μετά από εννέα μήνες γέννησε γιο.
Οκτώ ημέρες μετά τη γέννηση κατά την περιτομή του παιδιού οι συγγενείς, θέλησαν να του δώσουν το όνομα του πατέρα του δηλ. Ζαχαρία. όμως ο Ζαχαρίας έγραψε επάνω στο πινακίδιο το όνομα Ιωάννης. Αμέσως λύθηκε η γλώσσα του και όλοι οι παριστάμενοι πλημμύρισαν χαρά κι ελπίδα, διότι κατάλαβαν ότι γεννήθηκε ο Πρόδρομος της παρουσίας του αναμενόμενου Μεσσία. Ο Ιωάννης δε διέθετε μόνο το χάρισμα της προφητείας, αλλά αξιώθηκε και τη μεγαλύτερη χαρά και τιμή. Βάπτισε το Μεσσία Χριστό, τον οποίο και ομολογούσε σ' όλη του τη ζωή.
Απολυτίκιον. Ήχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.
Προφήτα και Πρόδρομε, της παρουσίας Χριστού, αξίως ευφημήσαι σε, ουκ ευπορούμεν ημείς, οι πόθω τιμώντές σε, στείρωσις γαρ τεκούσης, και πατρός αφωνία, λέλυται τη ενδόξω, και σεπτή σου γεννήσει, και σάρκωσις Υιού του Θεού, κόσμω κηρύττεται.

Κοντάκιον Ήχος γ'. Η Παρθένος

Η πριν στείρα σήμερον, Χριστού τον Πρόδρομον τίκτει, και αυτός το πλήρωμα, πάσης της προφητείας, όνπερ γάρ, προανεκήρυξαν οι Προφήται, τούτον δη, εν Ιορδάνη χειροθετήσας, ανεδείχθη Θεού Λόγου, Προφήτης Κήρυξ ομού και Πρόδρομος.

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ενοριακές καλοκαιρινές ανακοινώσεις!!!!!!!!!

Την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011 λειτούργησε και κήρυξε το Θείο Λόγο ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ.κ. Σεραφείμ. Λίγο πριν το πέρας της θείας Λειτουργίας παρουσίασε στους ενορίτες μας τον νέο πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και εφημέριο της ενορίας μας Αρχιμανδρίτη Ιερόθεο Βαμβακάρη. Ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας καλή δύναμη και υπομονή στην ανάληψη των νέων καθηκόντων του π. Ιεροθέου.
Επίσης την προσεχή Παρασκευή 24 Ιουνίου θα αναχωρήσουν από την ενορία μας 7 στελέχη του νεανικού ενοριακού μας έργου για την κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στην Παιανία Αττικής για να διακονήσουν το έργο της κατασκηνώσεως σε θέσεις που τους έχουν ήδη ανατεθεί από τον Αρχηγό της Α΄ περιόδου π. Νικόλαο Βουρλάκο. Καλή δύναμη και στα στελέχη μας αλλά και καλή ψυχαγωγία στα παιδιά- κατασκηνώτριες που θα συμμετέχουν στην συγκεκριμένη κατασκηνωτική περίοδο κοριτσιών.

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ο Μητροπολίτης μας θα ιερουργήσει στο Ναό μας!!

Την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ θα ιερουργήσει στον Ιερό μας Ναό και θα κηρύξει το Θείο Λόγο.

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Επιστημονικό Συνέδριο με κεντρικό θέμα: "Προφήτης Ἠλίας ὁ Θεσβίτης: ὁ ζηλωτής ὑποφήτης τοῦ Θεοῦ"


Ἡ καθ’ ἡμᾶς Ἱερά καί Σεβασμία Μονή Προφήτου Ἠλιοὺ Θήρας ἐπί τῇ συμπληρώσει τριακοσίων ἐτῶν (1711-2011) ἀπό τῆς ἀνιδρύσεως Αὐτῆς καί τῇ ἐτησίῳ μνήμῃ τοῦ Προστάτου Ἐφόρου καί Πολιούχου τῆς Ἱ. Μονῆς Ἁγίου ἐνδόξου Προφήτου Ἠλιοὺ τοῦ Θεσβίτου, ὡς προοίμιον τοῦ ὅλου ἑορτασμοῦ, συγκαλεῖ τῇ Σεπτῇ εὐλογίᾳ τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Θήρας, Ἀμοργοῦ καί νήσων κ.κ. Ἐπιφανίου,
ὑπό τήν αἰγίδα τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Θήρας, Ἐπιστημονικόν Συνέδριον μέ κεντρικόν θέμα: «Προφήτης Ἠλίας ὁ Θεσβίτης: ὁ ζηλωτής ὑποφήτης τοῦ Θεοῦ».

Μετά πολλῆς τῆς χαρᾶς Σᾶς προσκαλοῦμε νά μετάσχετε εἰς τό Θεολογικόν τοῦτο Συνέδριον, πού θά λάβῃ χώραν εἰς τήν αἴθουσαν τῆςΧριστιανικῆς Ἐστίας τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θήρας (Φηρά), τήν Κυριακήν 17ην καί Δευτέραν 18ην Ἰουλίου 2011, σύμφωνα μέ τό ἐπισυναπτόμενον πρόγραμμα. Περισσότερες πληροφορίες εἰς τό τηλέφωνον 2286031210 -6957992765.




Ενδιαφέρουσα ομιλία στην Ιερά Μονή Παναγία η Χρυσοπηγή!!

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου στις 6.30μ.μ.στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής θα τελεστεί η παράκληση της Παναγίας .
Αμέσως μετά στο αρχονταρίκι θα μιλήσει  ο π.Γεώργιος Μπάμπος που διακονεί στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα και θα μοιραστεί τις εμπειρίες του από τον χώρο αυτό.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Γ. Μπαμπινιώτης: Οι νέοι θα πληρώσουν ακριβά τα «γκρίγκλις»

Τα «γκρίκλις» είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης. Αυτό μπορεί οι νέοι άνθρωποι να το πληρώσουν ακριβά», τόνισε ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης, στα Χανιά στη διάρκεια ημερίδας τη χρήση των «γκρίγκλις» στο διαδίκτυο.

«Έχουμε ελληνικές γραμματοσειρές και μπορούμε, αξιοποιώντας το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα, να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές γραμματοσειρές, που έχουν το προτέρημα να δίνουν την εικόνα της λέξης, το οπτικό ίνδαλμα και να μας συμφιλιώνουν με την ορθογραφία της λέξης, που σημαίνει με τη σημασία της και με την προέλευσή της. Εάν τη λέξη ειρήνη τη γράψεις όλα με γιώτα (ι) και με ένα ι της λατινικής ισοπεδώνεις όλη την ιστορία αυτής της λέξης. Το ίδιο αν γράψεις τη λέξη δημοκρατία, το ίδιο αν γράψεις τη λέξη πολιτεία. Άρα, πρόκειται για μία κακή επιλογή - εγώ δεν επιτίθεμαι στα νέα παιδιά γιατί υπάρχω με τα νέα παιδιά, απλώς με μία πείρα σαράντα χρόνων δουλειάς με νέους ανθρώπους λέω, προσοχή, μην αποξενώνεστε από την εικόνα των λέξεων. Αυτό κάποια στιγμή μπορεί να το πληρώσουμε ακριβά», σημείωσε ο κ. καθηγητής.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Μικροί Αγιογράφοι στην Ιερά Μονή Χρυσοπηγής

Το εργαστήριο αγιογραφίας
Πριν από περίπου ένα χρόνο στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής  με τη χάρη του Θεού, ο π.Γιούρυ Ντάλας , καλός και ευλογημένος αγιογράφος θέλησε να διδάξει στα μικρά παιδιά που συμμετέχουν στις κατηχητικές συναντήσεις και δραστηριότητες στην Ιερά Μονή την όμορφη τέχνη της αγιογραφίας.

Ο ενθουσιασμός υπήρχε, τα χρώματα ,τα χαρτόνια και τα πινέλα βρέθηκαν και το  μικρό μας αγιογραφείο  ξεκίνησε.

Η πανήγυρις του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε και εφέτος ο Καθεδρικός Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Πειραιώς την εορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος.
Στη σημερινή Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαραθώνος κ. Μελίτων και ο Ποιμενάρχης της Πειραϊκής Εκκλησίας Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Πλήθος πιστών ακολούθησαν μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας την Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως του Πειραιώς.







πηγη:synodoiporia




Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Αξίζει να το ακούσετε...Γειά σου αγαπημένη μας Ελλάδα με την μουσική σου!!!!!!!!!!!


Σαράντα Μήλα. Παραδοσιακό ΠΟΝΤΟΥ!!!!!


Ψυχοσάββατο (το χρυσό κόλλυβο) "Σάββατο 11 Ιουνίου 2011"

Το πρώτο Ψυχοσάββατο το όρισαν οι Πατέρες την Κυριακή προ τής Κρίσεως (Απόκρεω).

Αυτή τη μέρα ή Εκκλησία τελεί μνημόσυνα για τα παιδιά της πού πέθαναν σε ξένη γη, είτε στη Θάλασσα, είτε στην έρημο γη αυτούς δεν έχουν γίνει κανονικά μνημόσυνα και έχουν στερηθεί την ωφέλεια τους. Οι Θείοι Πατέρες κινούμενοι από φιλανθρωπία όρισαν να τελούνται μνημόσυνα όπερα όλων «των κεκοιμημένων», για να συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι πού δεν τούς έγιναν ειδικά μνημόσυνα.
Για ποιο λόγω όμως διάλεξαν οι Πατέρες αυτό το Σάββατο; Επειδή θα τοποθετούσαν την επόμενη μέρα τη Δευτέρα Παρουσία τού Χριστού, ταιριαστά μνημονεύουν και τις ψυχές, για να παρακαλέσουν τον φοβερό Κριτή να χρησιμοποίηση τη συνηθισμένη του συμπάθεια και να τις κατάταξη στην απόλαυση πού τις υποσχέθηκε. 
 
Το δεύτερο Ψυχοσάββατο το τελεί η Εκκλησία μας εννέα μέρες μετά την Ανάληψη του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού, δηλαδή το Σάββατο προ τής Πεντηκοστής.   
Στο μνημόσυνο αυτό ή ‘Εκκλησία μας μνημονεύει όλους τούς ευσεβείς κοιμηθέντες από Αδάμ μέχρι σήμερα. Προσεύχεται γι’ αυτούς και ζητά από το Χριστό πού αναλήφθηκε στους ουρανούς και κάθισε στα δεξιά του Πατρός να τους αξίωση την ώρα τής Κρίσεως να δώσουν καλή απολογία σ’ Αυτόν πού θα κρίνει όλη τη γη. Να παρασταθούν στα δεξιά Του, στη χαρά, με το μέρος των δικαίων και στην φωτεινή τάξη των αγίων. Να γίνουν άξιοι κληρονόμοι τής Βασιλείας και δεν εύχεται μόνο για τούς Χριστιανούς, διότι δεν ήταν κανένας χριστιανός από Αδάμ μέχρι Χριστού, αλλά για όλους τούς ανθρώπους. Στο σημείο αυτό μπορεί να δη κανείς την αγάπη τής Εκκλησίας μας για όλο το ανθρώπινο γένος.

Γιωργίτσα "παραδοσιακό Μικράς Ασίας" Αργός καρσιλαμάς από τα Αλάτσατα της Ερυθραίας τραγουδισμένος από την Κλεονίκη Κουρεπίνη - Τζοανάκη.



Φιλανθρωπική εκδήλωση -Αφιέρωμα στη Μάνα στο Σύνδεσμο Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος!

Mε πολύ μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε η φιλανθρωπική εκδήλωση- τσάι στον Σύνδεσμο Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος στην οδό Πυργοτέλους 3α στο Παγκράτι, την Τρίτη 7 Ιουνίου στις 6.30μ.μ με σκοπό την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και ιεραποστολικού έργου του Συνδέσμου.Οι κυρίες που διακονούν στο Ίδρυμα αυτό που φιλοξενεί μικρά παιδιά και φοιτητές ,ετοίμασαν γλυκίσματα με αγάπη και τα μοιράστηκαν με ιδιαίτερη χαρά ενώ στο ψυχαγωγικό τμήμα της συναντήσεως ακολούθησε ένα αφιέρωμα στη Μάνα και γενικά τις μυστικές θυσίες των γονέων για τα παιδιά τους.
Ευχαριστούμε όσους κοπίασαν για την εκδήλωση αυτή και τους ευχόμαστε ο Θεός να τους ευλογεί και να αγιάζει εκείνους και την οικογένειά τους.
Από την εκδήλωση παραθέτουμε ένα μικρό βίντεο που προβλήθηκε και μας συγκίνησε.Ευχαριστούμε το epitoafto.blogspot.com.που σκέφτεται και εμάς!!!
Διαβάστε λίγο την ιστορία του.Φαίνεται ένα μικρό γατάκι που κοιμάται στην αγκαλιά της μαμάς του,όπως όλα τα παιδιά.Μα το γλυκό ταξίδι του ύπνου του κάτι θαρρείς και ταράζει .Και τότε η μαμά αναλαμβάνει να το ησυχάσει με τον  ίδιο τρόπο που κάνει κάθε μαμά. Το αγκαλιάζει ... Αφιέρωμα στη γλυκειά της μάνας μορφή ......
 

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ!!!!

Αυτή τη στιγμή το Πνευματικό μας Κέντρο είναι γεμάτο χαρά γιατί μοιραζόμαστε τη συντροφιά μας με τους νέους απο τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Πατρών.Αξίζει να σημειωθεί οτι η φιλοξενούμενη ενορία θα συμμετέχει στην απογευματινή 11η Γιορτή Νεολαίας.



11 Ενοριακή Γιορτή Νεολαίας...πεντέμιση ώρες πριν την έναρξή της

Στο πλαίσιο της σημερινής Γιορτής Νεολαίας και Λήξης των νεανικών δραστηριοτήτων μας, αυτή την ώρα στο Πνευματικό μας Κέντρο η ενορία μας φιλοξενεί και παραθέτει γεύμα στις ενοριακές συνάξεις του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Παραλίας Πατρών, οι οποίες θα συμμετάσχουν με το παραδοσιακό χορευτικό τους τμήμα στη γιορτή μας.
(Σε λίγη ώρα θα αναρτήσουμε και τις σχετικές φωτογραφίες)
Και μην ξεχνάτε όλοι εσείς οι φίλοι μας οτι σε λιγότερο από πεντέμιση ώρες σας περιμένουμε για να χαρούμε και να γιορτάσουμε μαζί.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Παρά ταύτα αισιοδοξώ!!!!!!

Παρά ταύτα αισιοδοξώ
Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Από παντού λαμβάνουμε μηνύματα απαισιοδοξίας. Για την Ελλάδα, για την οικονομία μας, για την Ευρώπη, για την ανθρωπότητα. Ειδικά στον μέσο Έλληνα καλλιεργείται από διάφορες πλευρές η αίσθηση ότι τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη. Η αυτοπεποίθηση του Νεοέλληνα κινδυνεύει να καταρρεύσει τελείως. Και οι λόγοι είναι πολλοί. Ακούμε τους δανειστές μας να μάς απειλούν, βλέπουμε υπαλλήλους διεθνών Οργανισμών να ελέγχουν κάθε τομέα της δημόσιας ζωής σαν να είμαστε το προτεκτοράτο του 1830, παρατηρούμε καταστήματα να κλείνουν, διαβάζουμε απειλές για απολύσεις. Η Ευρώπη στερείται μεγάλων ηγετών και οι υπερεθνικοί οργανισμοί διοικούνται από ανθρωπάκια που δεν μπορούν να τιθασεύσουν τον ... ερωτισμό τους.

Κατασκηνωτικό τριήμερο Γυναικών Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

Κατασκηνωτικό τριήμερο γυναικών θα πραγματοποιηθεί στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στην Παιανία από 18-21 Ιουνίου. Δίνεται η ευκαιρία σε όσες συμμετέχουν να βιώσουν την λατρευτική ζωή της Εκκλησίας, να ακούσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες για θέματα οικογένειας και να ξεκουρασθούν ψυχικά και σωματικά.
Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Τηλ. 210-4135224

11η ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ


Την Κυριακή 5 Ιουνίου οι κατηχητές, οι κατηχήτριες, οι συνεργάτες του ενοριακού μας έργου, οι νέοι και οι νέες των κατηχητικών μας δραστηριοτήτων με την ευκαιρία της λήξης της ιεραποστολικής χρονιάς πραγματοποιούν την 11η ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ στον προαύλιο χώρο των σχολείων Δούκα (Δερβενακίων και Π.Μαυρομιχάλη) στις 7.00μ.μ. Η γιορτή αυτή είναι μια ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να χαρούν μέσα στο κλήμα της Ανστάσιμης χαράς και της Χάριτος, να δημιουργήσουν, να τραγουδήσουν, να χορέψουν και να μαρτυρήσουν την αγάπη τους στο Χριστό και στην εκκλησία. Φέτος στην ενοριακή μας γιορτή θα παρουσιαστούν οι χορωδίες και τα χορευτικά τμήματα της ενορίας μας και θα παρουσιάσουν επίσης καλλιτεχνικό πρόγρμαμμα ενορίες απο την Ιερά Μητρόπολη Πατρών και την Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης. Επίσης θα υπάρχουν πολλές ακόμα γιορτινές εκπλήξεις. Σας περιμένουμε με πολλή χαρά και αγάπη συνεορταστές ζώντας το νεανικό παλμό και ενθουσιασμό.