Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Εορταστική Εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου


Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η εορταστική εκδήλωση του Τομέα Νεότητας του Ναού μας για την 28η Οκτωβρίου 1940. Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα παιδιά των Κατηχητικών μας Σχολείων και των Νεανικών Συντροφιών της Ενορίας μας. Συγκεκριμένα συμμετείχαν η Παιδική Χορωδία, η Νεανική Χορωδία και η Παραδοσιακή Χορωδία του Ναού μας καθώς επίσης και τα χορευτικά τμήματα (Δημοτικού-Γυμνασίου και Λυκείου) της Ενορίας μας και το Παραδοσιακό χορευτικό τμήμα του Ιερού Ναού Υπαπαντής του Κυρίου που είχε προσκληθεί στην εκδήλωση.  Επίσης παρουσιάσθηκε προβολή με θέμα «Μαρτυρίες και εικόνες της εποποιίας του 1940».



Εθελοντική Αιμοδοσία


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ναού μας με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Δημητρίου, σήμερα Κυριακή 30  Οκτωβρίου, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε Εθελοντική Αιμοδοσία, για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος που διατηρεί η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς. Συνεργείο με εξειδικευμένους ιατρούς και νοσηλευτές από το Τζάνειο Νοσοκομείο πραγματοποίησαν την σημερινή αιμοληψία.

«Η Ελλάδα ως άλλος Νέστωρ κατετρόπωσε τον Λυαίο, τους εχθρούς της», επεσήμανε ο Σεβασμ. Γόρτυνος κ. Ιερεμίας


Με την συμμετοχή πλήθους ενοριτών και επισκεπτών, μέσα σε κλίμα βαθειάς κατάνυξης, λειτούργησε σήμερα το πρωϊ στον Ναό μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, κατά την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν με την ευκαιρία της εορτής του προστάτου μας Αγίου Δημητρίου. Σημειώνουμε ότι από το περασμένο Σάββατο 22 Οκτωβρίου είχε μεταφερθεί στον Ναό μας τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου μάρτυρος Νέστορος από την Ιερά Μονή Αιμυαλών Δημητσάνας.

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Κυριακή 30 Οκτωβρίου ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ στην ενορία μας!!

Αύριο Κυριακή 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας που θα ιερουργήσει ο Μητροπολίτης Γόρτυνος κ. Ιερεμίας, εθελοντική αιμοδοσία συμμετέχοντας έτσι στην προσπάθεια που καταβάλλει η Μητρόπολη Πειραιώς διοργανώνοντας 4 αιμοδοσίες το χρόνο σε διαφορετικές ενορίες κάθε φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Αγαπητοί χριστιανοί, είναι άλλη μια ευκαιρία να δείξουμε την αγάπη μας και τη συμπαράστασή μας και με αυτό τον τρόπο στον συνάνθρωπό μας, τον πάσχοντα αδελφό μας κατά τον ευαγγελικό λόγο.
Δώστε το παρόν και δείξτε έμπρακτα την αγάπη και το ενδιαφέρον σας συμμετέχοντας και σε αυτήν την ενοριακή προσπάθεια.
Ας μοιάσουμε και με αυτή μας την πράξη στον μεγάλο αιμοδότη Κύριο μας Ιησού Χριστό.

Ο Σεβασμιώτατος Γόρτυνος κ.Ιερεμίας στο Ναό μας την Κυριακή 30 Οκτωβρίου

Στο πλαίσιο των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της εορτής προστάτου μας Αγίου Δημητρίου, αύριο Κυριακή 30 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό μας θα λειτουργήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.Ιερεμίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι με την ευλογία και άδεια του Σεβασμιωτάτου κ. Ιερεμία έχει μεταφερθεί από το περασμένο Σαββατο 22 Οκτωβρίου τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μάρτυρος Νέστορος απο την Ιερά Μονή Παναγίας Αιμυαλών Δημητσάνης της Μητροπολιτικής του περιφέρειας, το οποίο θα αναχωρήσει αύριο το μεσημέρι για την Ιερά Μονή. Τον Σεβασμιώτατο Γόρτυνος θα πλαισιώσουν στη Θεία Λειτουργία οι Ιερείς του Ναού μας καθώς επίσης και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αιμυαλών Αρχιμ. Δαμασκηνός.

Γιατί εμείς κάποια πράγματα τα έχουμε δεδομένα...


Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Εθελοντική Αιμοδοσία


"Σεβασμιώτατε ξύπνα τους, είσαι ήρωας" (βίντεο)

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
Ένταση επικράτησε σήμερα και στον Πειραιά κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας από αγανακτισμένους πολίτες οι οποίοι καθημερινά βλέπουν τα όνειρα τους, να καταστρέφονται από τις αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα στο Πειραιά οι επίσημοι αποδοκιμάστηκαν έντονα, ενώ στο τέλος της παρέλασης υπήρξε ένταση.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Το βροντερό "ΟΧΙ" των Ελλήνων


«Αι Ιταλικαί δυνάμεις προσβάλλουσιν από τις 05:30 ώρας της σήμερον τα ημήτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πατρίου Εδάφους».
Οι παραπάνω σειρές που αναγνώσατε συντελούν το πρώτο πολεμικό διάγγελμα που μεταδόθηκε και χαράχτηκε βαθειά στην καρδιά του ελληνισμού. Όσες φορές και αν ηχήσει γεννά συναισθήματα σε όσους είναι ή αισθάνονται Έλληνες.
Ας θυμηθούμε πως ξεκίνησαν όλα. Το ημερολόγιο δείχνει 28 Οκτωβρίου και το ρολόι στον τοίχο του σπιτιού του πρωθυπουργού-δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά δείχνει 03:00 τα ξημερώματα. Τότε ο Ιταλός πρέσβης στην Ελλάδα, ονόματι Γκράτσι, μεταφέρει τελεσίγραφο του Μουσολίνι που ζητούσε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιτρέψει στα ιταλικά στρατεύματα περάσουν και να εγκατασταθούν ελεύθερα στην Ελλάδα.
Ο Μεταξάς με την γαλλική φράση « Alors , c'est la guerre », που σημαίνει « Πόλεμος λοιπόν» στέλνει ηχηρό μήνυμα στον «Ντούτσε» πως δεν θα παραδοθεί.


Και για όσους δεν πρόλαβαν καλό είναι να το δείτε...


Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!

"Οι Γερμανοί ξανάρχονται" προβολή ταινίας

Σήμερα στις 7.30μ.μ. στο 1ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου θα προβληθεί η ταινία "Οι Γερμανοί ξανάρχονται"

"28η Οκτωβρίου" Ο Μικρός Ήρως


Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Η χρήση των κοινωνικών και ηλεκτρονικών δικτύων


Σας προσκαλούμε 
το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στις 7.00μ.μ. 
στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού μας 
που θα πραγματοποιηθεί ομιλία 
από τον κ. Μιχαήλ Φουστέρη, Μηχανικό Πληροφορικής  
με θέμα 
«Η χρήση των κοινωνικών και ηλεκτρονικών δικτύων»

Λαμπρός εορτασμός του Προστάτου μας Αγίου Δημητρίου


"Η Ελλάδα συνεχίζει να γεννά Αγίους και να μην ταπεινώνεται!"

Με λαμπρότητα τιμήθηκε ο προστάτης μας Άγιος Δημήτριος με την ευκαιρία της εορτής που αποδίδει η Εκκλησία μας στο πρόσωπο του Αγίου που ιδιαίτερη σέβονται και τιμούν οι πιστοί Χριστιανοί στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της ενορίας μας ιδιαίτερη ήταν η μεγαλοπρέπεια της σημερινής εορτής. Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ μαζί με ιερείς οι οποίοι ήταν συλλειτουργοί στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Πολλοί ήσαν επίσης οι πιστοί που από νωρίς γέμισαν το χώρο του ναού και ήταν προσευχόμενοι.

Άγιος Νεόφυτος ο έγκλειστος: Εγκώμιον εις τον άγιο και ένδοξο μεγαλομάρτυρα του Χριστού, ΔΗΜΗΤΡΙΟ


Νεοφύτου πρεσβυτέρου μοναχού και εγκλείστου εγκωμιαστικός λόγος στον άγιο και ένδοξο μεγαλομάρτυρα του Χριστού Δημήτριο καθώς και σχετικά με το μαρτύριο, τα θαύματα και το σεβάσμιο ναό του.

1. Ο ένδοξος Δημήτριος και συμμέτοχος στην ουράνια δόξα, μάς χάρισε σήμερα την πανήγυρή του ως υπέρτατο δώρο. Εμπρός λοιπόν και εμείς, που αποτελούμε το θίασο εκείνων που αγαπούν το μάρτυρα, ας τον τιμήσουμε με θεόπνευστους ύμνους και εγκώμια, για να μας ωφελήσει ο φίλος και μάρτυρας ως μεσολαβητής στο βασιλέα Χριστό. Ας τονίσουμε λοιπόν και το θεϊκό του ζήλο και την αγάπη του για το Χριστό και τα ενάρετα προτερήματα του ανθρώπου και ας γεμίσουμε με θεϊκή χαρά όπως έχει γραφεί, γιατί αναφέρεται ότι, όταν εγκωμιάζεται ο δίκαιος, γεμίζουν με ευφροσύνη οι λαοί. Μακάρι όμως να μην γεμίσουμε μόνο με αγαλλίαση, αλλά να ωφεληθούμε από τις ομιλίες και τις τιμητικές εκδηλώσεις στη μνήμη του σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Δημητρίου




Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, κατάνυξη, μεγαλοπρέπεια και συμμετοχή πιστού λαού ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και η Λιτανεία με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου προστάτου μας Δημητρίου του Μυροβλύτου.

Πανηγυρικός Εσπερινός


Στις 7.00μ.μ. θα τελεσθεί η Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού επί τη εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας π.Σεραφείμ. Στις 9.00μ.μ. θα ξεκινήσει η Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου επι των οδών Αγ. Δημητρίου- Παπαφλέσσα- Δερβενακίων- Δημητρακοπούλου- Αγ. Δημητρίου. Θα ακολουθήσει Ιερά Αγρυπνία στις 11.00μ.μ.

Στιγμές πριν την Ιερά Πανήγυρι (Φωτογραφίες)

Ο Όσιος Αρέθας των Σπηλαίων..Όραμα φριχτό περί φιλαργυρίας




Μια θεόσταλτη δοκιμασία έφερε σ' επίγνωση  τον όσιο Άρέθα, πού καταγόταν από το Πολότσκ καί ήταν μοναχός της Λαύ­ρας των Σπηλαίων. Αυτός ό δυστυχής είχε το πάθος της φιλαργυ­ρίας, τη ρίζα όλων των κακών, κατά τον απόστολο. Μάζευε κρυφά κι έκρυβε στο κελλί του χρήματα καί πολύτιμα είδη. Από το εργό­χειρο του δεν έδινε τίποτα στη μονή ή στους φτωχούς. 'Αλλά ούτε καί για τον εαυτό του ξόδευε το παραμικρό. Μόνο συγκέντρωνε...
Ό Λόγος του Θεού δεν τον συνέτιζε. Οί νουθεσίες καί οι παραι­νέσεις του ηγουμένου δεν έφερναν άποτέλεσμα Οί συμβουλές των αδελφών δεν τον συγκινούσαν.

Η φλογα της αγαπης του Θεου Γεροντος Παϊσιου Αγιορειτου


- Γέροντα, γιατί δεν αγαπώ τον Θεό όπως έναν άνθρωπο που αγαπώ πολύ και θέλω να είμαι κοντά του;

Γράμμα από έναν πολεμιστή του 40


 
Ένα γράμμα - μία μαρτυρία. Κάτι πιο πολυσήμαντο: Μια κραυγή εκ βαθέων, που προκαλεί ρίγος και δέος, γιατί προέρχεται από έναν αγωνιστή που έχει το δικαίωμα να κραυγάζει. Τού το δίνουν τα τρία τραύματα από το μέτωπο, τού το δίνει η πολεμική του αναπηρία.Ένα γράμμα, λοιπόν, κραυγή, πάνω και πέρα από τον χρόνο και την ευτέλεια των καιρικών πολιτικών παθών. Το έφερε στο γραφείο μου, ώριμος πια από τα χρόνια, με κάτασπρα τα μαλλιά και σκαμμένο το πρόσωπο, παλιός πολεμιστής στο μέτωπο του ';40. Σεμνός, όπως όλοι οι πραγματικοί ήρωες, ήρεμος και πράος, χωρίς να κάνει χρήση των τίτλων του, χωρίς ν'; αναφερθεί στους αγώνες, στο μέτωπο και την αντίσταση που τού χάρισαν πολλά μετάλλια, μεγαλόσταυρους, τρία τραύματα και μια βαρειά αναπηρία, άφησε το γράμμα λέγοντας απλά:
-Αν νομίζετε ότι παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, το δημοσιεύετε...
Κι έφυγε...
Ένας συνάδελφος που έτυχε να τον ξέρει είπε:
Ήταν ένας αληθινός ήρωας... Παλικάρι πραγματικό! Και στο αλβανικό μέτωπο και στην Αντίσταση, στα πικρά χρόνια της κατοχής.


"28η Οκτωβρίου" 1940




Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Προστάτες της Πατρίδας μας οι Άγιοι - Ομιλία π.Ανανία Κουστένη


Το απόγευμα της Κυριακής 23 Οκτωβρίου βρέθηκε ανάμεσά μας ο Γέροντας π. Ανανίας Κουστένης ο οποίος μίλησε με θέμα «Οι Άγιοι Δημήτριος και Νέστορας αιώνιο παράδειγμα φιλίας και αγάπης».

"28η Οκτωβρίου" Γυναίκες Ηπειρώτισσες

 


Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!

"28η Οκτωβρίου" Ο έφεδρος ανθυπολοχαγός



Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

2η ημέρα εορταστικών εκδηλώσεων στην Ενορία μας


ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Αρχίμ. Ιάκωβος Κανάκης
Με την ευκαιρία της εορτής του προστάτου μας Αγίου Δημητρίου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που ξεκίνησαν χθές το απόγευμα με την υποδοχή του Τιμίου Λειψάνου του Αγίου μάρτυρος Νέστορος, σήμερα το πρωί στον Ναό μας τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης, ο οποίος ταξίδεψε από την Δημητσάνα για να είναι συνεορταστής σήμερα κοντά μας.

Ευλαβικές συνήθειες

Οι ευλαβικές λαϊκές συνήθειες που μέσα από την παράδοση έχουν περάσει στην καθημερινότητα  της ζωής του Χριστιανού, παρατηρούμε ότι στις ημέρες μας παραθεωρούνται, για να μην πω περιφρονούνται και απορρίπτονται, σαν κάτι μη αναγκαίο.
   Παρατηρούμε σε πολλά σπίτια τα οποία επισκεπτόμαστε ότι το καντηλάκι δεν υπάρχει, το θυμίαμα είναι άγνωστο και ανύπαρκτο, οι ιερές εικόνες χρησιμοποιούνται σαν διακόσμηση για να στολίσουμε το σπίτι, το «σημείο του σταυρού» κατά την ώρα του φαγητού, από όπου δεν απουσιάζει, γίνεται με βιασύνη  σαν να ντρεπόμαστε ή να αισθανόμαστε άβολα .
   Κι όμως αδελφοί μου, αυτές οι απλές και ευλαβικές συνήθειες μας βοηθούν να κρατούμε το νου μας και την καρδιά μας κοντά στο Θεό. Μας θυμίζουν καθημερινά το Θεό και την αγάπη και προστασία που μας παρέχει, είναι ένα ελάχιστο δείγμα ευχαριστίας προς τον Θεό!
 

Γέροντα, το ξύλο βοηθάει τα παιδιά να διορθωθούν;

Οι γονείς πρέπει να προσέχουν πολύ να μη μαλώνουν τα παιδιά τους το βράδυ, γιατί το βράδυ τα παιδιά δεν έχουν με τι να διασκεδάσουν την στενοχώρια τους και η μαυρίλα της νύχτας την μαυρίζει πιο πολύ. Αρχίζουν να σκέφτωνται πώς να αντιδράσουν, ψάχνουν διάφορες λύσεις, μπαίνει στην μέση και ο διάβολος, και μπορεί να φθάσουν στην απελπισία. Την ημέρα, και να πουν τα παιδιά: «θα κάνω αυτό ή εκείνο», θα βγουν έξω, θα ξεχαστούν, οπότε διασκεδάζεται η στενοχώρια.

"28η Οκτωβρίου" Η πρώτη Νίκη 1940-1941




 
Η συνέχεια εδώ...

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ο π. Ανανίας Κουστένης στον Ναό μας

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η Ενορία μας με την ευκαιρία της εορτής του προστάτου μας Αγίου Δημητρίου, αύριο Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στις 6.00 το απόγευμα θα είναι κοντά μας και θα μιλήσει με θέμα "Οι ¨Αγιοι Δημήτριος και Νέστωρ αιώνιο παράδειγμα φιλίας και αγάπης", ο χαρισματικός Γέροντας Ανανίας Κουστένης. Σας θυμίζουμε ότι από το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό μας έχει μεταφερθεί από την Ιερά Μονή Παναγίας Αιμυαλών Δημητσάνας, τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου μάρτυρος Νέστορος προς αγιασμό των πιστών, το οποίο θα παραμείνει στον Ιερό Ναό μας μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 30 Οκτωβρίου.

Ο Άγιος Νέστωρ στον Ιερό μας Ναό (Φωτογραφίες)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια υποδέχθηκε η ενορία μας το Τίμιο Λείψανο του Αγίου Μάρτυρος Νέστορος πριν από λίγη ώρα σηματοδοτώντας έτσι και την Έναρξη των Εορταστικών Εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται με την ευκαιρία της εορτής του προστάτου μας Αγίου Δημητρίου.  Συγκινητική ήταν η παρουσία των ενοριτών μας, καθώς επίσης και των παιδιών των κατηχητικών μας σχολείων κατά την Τελετή Υποδοχής του Τιμίου Λειψάνου. Το Ιερό Λείψανο μετέφερε από την Ιερά Μονή Παναγίας Αιμυαλών ο Αρχιμανδρίτης της Μονής π.Ιωσήφ, ενώ υποδέχθηκε εκ μέρους της Μητροπόλεως μας ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης π.Νήφων Καπογιάννης. Μετά την εναπόθεση του Ιερού Λειψάνου στο μέσον του Ναού τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός. Να θυμήσουμε ότι το Ιερό Λείψανο του Αγίου Νέστορος θα παραμείνει στο Ναό μας μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 30 Οκτωβρίου.

"28η Οκτωβρίου" Η εθνική δράση των Αρχιεπισκόπων Αθηνών Χρύσανθου και Δαμασκηνού κατα την γερμανική κατοχή (1940-1944)


      Με την κατάρρευση του μετώπου, επακολούθησε η ξενική κατοχή και η αντίσταση συνάμα του περήφανου λαού μας. Τότε ακούστηκε και το άλλο όχι, το οποίο διεκήρυξε επισήμως ο Κομοτηναίος αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος Φιλιππίδης (1938-1941), ο από Τραπεζούντος, ο οποίος ευθαρσώς αρνήθηκε να συμμετάσχει στην συμβολική παράδοση της πόλεως των Αθηνών και εδήλωσε με παρρησία ότι: «Ο αρχηγός της Εκκλησίας δεν παραδίδει την πρωτεύουσα της πατρίδας του εις ουδένα ξένον. Ο αρχηγός της Εκκλησίας ένα καθήκον έχει: να φροντίσει διά την απελευθέρωσιν αυτής».
Όταν επίσης εζητήθη από τον ίδιο να ορκίσει την πρώτη κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου, ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος και πάλι αρνήθηκε, λέγοντας ότι: «Ο αρχηγός της Εκκλησίας δεν δύναται να ορκίσει κυβέρνηση σχηματιζόμενη υπό την διοίκηση του εχθρού της πατρίδος».

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Υποδοχή τιμίου Λειψάνου Αγίου Νέστορος - Έναρξη Εορταστικών Εκδηλώσεων Αγίου Δημητρίου

Με την υποδοχή του Τιμίου Λειψάνου του Αγίου Μάρτυρος Νέστορος, από την Ιερά Μονή Αιμυαλών Δημητσάνας, αύριο Σάββατο 22 Οκτωβρίου, ξεκινούν στον Ναό μας οι λατρευτικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της εορτής του προστάτου μας Αγίου Δημητρίου. Συγκεκριμένα αύριο στις 5.15 το απόγευμα στην πλατεία του Ιερού Ναού μας θα γίνει η επίσημη υποδοχή του Τιμίου   Λειψάνου το οποίο θα μεταφέρει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός μαζί με τον αδελφό της Ιεράς Μονής Ιερομόναχο Ιωσήφ. Το τίμιο λείψανο θα υποδεχθούν οι πατέρες του Ναού και οι πιστοί της Ενορίας μας. Αμέσως μετά την υποδοχή και την εναπόθεσή του θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

Το αντιπαθητικό γεροντάκι


Κάποτε πολύ παλιά σε ένα μοναστήρι στο Όρος, πριν ακόμα η ανθρωπότητα μάθει τι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, ήταν μία μικρή αδελφότητα νέων κατά βάσει μοναχών με τον Γέροντά τους, ο οποίος ήταν και αυτός σχετικά νέος. Μέσα σε αυτήν την αδελφότητα υπήρχε όμως και ένας μεγάλος σε ηλικία παππούλης. Ο παππούλης της ιστορία μας, λοιπόν, δεν έλεγε ποτέ καλημέρα και περπατούσε πάντα με κατεβασμένο το βλέμμα. Όποτε συναντούσε κάποιον αδελφό του σταματούσε μπροστά του χωρίς να σηκώσει τα μάτια του από το έδαφος και κατευθίαν γυρνούσε την πλάτη του και άλλαζε πορεία. Δεν πήγαινε ποτέ στης Παρακλήσεις και στους Εσπερινούς. Μπορεί να τον έβλεπαν καμιά φορά στο απόδειπνο μετά την τράπεζα, αλλά θα έφευγε πριν τελειώσει. Μονάχα τις Κυριακές πήγαινε στην Λειτουργία καθυστερημένος και καθόταν μέχρι να τελειώσει. Όλοι οι αδελφοί του τον χαρακτήριζαν μονόχνοτο, παράξενο και τον συκοφαντούσαν συνέχεια στον Γέροντά τους. Πολλές φορές ο Γέροντας μπήκε στον πειρασμό να τον επιπλήξει για την συμπεριφορά του αυτή, αλλά κάθε φορά κάτι τον σταματούσε και τον δικαιολογούσε λέγοντας πως είναι ’’καμώματα της ηλικίας’’. Κάποια μέρα λοιπόν κάλεσε ο Καλός Θεούλης τον Παππούλη μας και αυτός έφυγε για πάντα για ένα πολύ μακρινό ταξίδι.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Επανεκκίνηση….!

Είναι κάποιες φορές που… το πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται. Έχει « βαρύνει» από τις πολύπλοκες εντολές που δώσαμε και πλέον δεν μπορεί να εκτελέσει καμιά λειτουργία.

Ο υπολογιστής « κολλάει». Απαιτείται επανεκκίνηση του συστήματος. Γνωστό φαινόμενο και αντιμετωπίσιμο.

Ο γέροντας Παίσιος για τους κεκοιμημένους


 

Γέροντα, οι υπόδικοι νεκροί μπορούν να προσεύχωνται;

- Έρχονται σε συναίσθηση και ζητούν βοήθεια, αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Όσοι βρίσκονται στον Άδη μόνον ένα πράγμα θα ήθελαν από τον Χριστό: να ζήσουν πέντε λεπτά, για να μετανοήσουν. Εμείς που ζούμε, έχουμε περιθώρια μετανοίας, ενώ οι καημένοι οι κεκοιμημένοι δεν μπορούν πια μόνοι τους να καλυτερεύσουν την θέση τους, αλλά περιμένουν από μας βοήθεια. Γι’ αυτό έχουμε χρέος να τους βοηθούμε με την προσευχή μας...


Τους δίνει δηλαδή ο Θεός μια ευκαιρία, τώρα που είναι υπόδικοι, να βοηθηθούν μέχρι να γίνη η Δευτέρα Παρουσία. Και όπως σ’ αυτήν την ζωή, αν κάποιος είναι φίλος με τον βασιλιά, μπορεί να μεσολαβήση και να βοηθήση έναν υπόδικο, έτσι και αν είναι κανείς «φίλος» με τον Θεό, μπορεί να μεσολαβήση στον Θεό με την προσευχή του και να μεταφέρη τους υπόδικους νεκρούς από την μια «φυλακή» σε άλλη καλύτερη, από το ένα «κρατητήριο» σε ένα άλλο καλύτερο. Ή ακόμη μπορεί να τους μεταφέρη και σε «δωμάτιο» ή σε «διαμέρισμα».

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

π.Παίσιος..πάρε με κοντά Σου ή λιγόστεψε τη χάρη που μού έδωσες.

Ο Γέροντας Παΐσιος διηγήθηκε σε πνευματικό του τέκνο το ακόλουθο θαυμαστό γεγονός , το οποίο συνέβη στον ίδιο
-Κάποτε , ότα ήμουν στον Τίμιο Σταυρό , αρρώστησα βαριά.Ήταν χειμώνας βαρύς, είχε πέσει τόσο χιόνι που κανένα δέντρο δεν έμοιαζε για δέντρο.Όλα ήταν πνιγμένα στο λευκά, τα μονοπάτια είχαν χαθεί, τα πουλιά είχαν λουφάξει, τα σύννεφα και η ομίχλη σκέπαζαν τον Άθωνα. Δεν είχαν καμμία επικοινωνία με το μοναστήρι του Σταυρονικήτα , μού ήταν αδύνατο να ζήσω περισσότερο από λίγες μέρες, γιατί η αρρώστια με είχε παραλύσει τελείως.

Eκδήλωση αγάπης από το Ίδρυμα Κόκκορη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Η υπέρτατη θυσία μίας μάνας – Αρνήθηκε τη χημειοθεραπεία προκειμένου να γεννήσει την κόρη της

Ενώ διαγνώστηκε με καρκίνο αρνήθηκε να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, αφού έτσι θα σκότωνε το παιδί που κουβαλούσε στην κοιλιά της.
Η 41χρονη γυναίκα από την Αμερική, η οποία είχε διαγνωστεί ως στείρα, κατάφερε να συλλάβει προς έκπληξη τόσο δική της, όσο και των συγγενών της. Η χαρά της ήταν μεγάλη μπροστά στα ευχάριστα νέα, αλλά δυστυχώς δεν κράτησε πολύ. Λίγες μέρες μετά τη διάγνωση της εγκυμοσύνης, διαγνώστηκε με καρκίνο στο κεφάλι και στο λαιμό.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Το κατηγορώ ενός παιδιού προς τους γονείς του

Πατέρα και μητέρα, πρώτα θέλω να σας ευχαριστήσω και ύστερα να σας κατηγορήσω, για ότι κάνατε για μένα.
Πώς να το πω; Μου δώσατε πολλά. Τα ρούχα, ποτέ δε μου έλειψαν. Εσείς φροντίσατε να μορφωθώ. Εσείς με στείλατε στο χοροδιδασκαλείο να μάθω μουσική. Εσείς
στο κολυμβητήριο, εσείς στα σχολεία ξένων γλωσσών. Με θρέψατε σαν το θρεφτάρι, με στολίσετε και μ’ μάθατε να καμαρώνω σαν το παγώνι. Το γνωρίζω, ήμουν το είδωλό σας, η μεγάλη σας αδυναμία, ο θεός σας. Ποτέ δε μου αρνηθήκατε τίποτα. Ότι ζήτησα το πήρα. Και ότι ήθελα το έκανα. Ποτέ δεν θυμάμαι να μου είπατε ένα όχι. Ότι ώρα ήθελα έφευγα από το σπίτι. Και όσες φορές γύριζα στο σπίτι αργά το βράδυ, εσείς πάντα σιωπούσατε. Ποτέ δεν υψώσατε τη φωνή σας να διαμαρτυρηθείτε. Τα μόνα λόγια που θυμάμαι είναι η επωδός των λόγων σας: «αυτό που εγώ στερήθηκα στην ηλικία σου, εσύ να μη το στερηθείς».

Αγρυπνία στον Ναό μας σήμερα!!

Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου ενδόξου αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά στην ενορία μας θα τελεστεί σήμερα 9:30 το βράδυ ιερά αγρυπνία σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό.

«Παπά μου, είδες, που στα ᾽λεγα;»

Του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου 
Όταν, το 1941, η Σοβιετική Ένωση δέχτηκε επίθεση από την μέχρι τότε σύμμαχό της Χιτλερική Γερμανία, ο ηγέτης της Στάλιν, διέβλεψε την ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας του λαού, ως το σημαντικότερο όπλο άμυνας κατά των επιδρομέων.

Προς την επίτευξη αυτού του σκοπού, ο από τους απηνέστερους διώκτες της Εκκλησίας του 20ού αιώνα, στράφηκε προς την καθημαγμένη Ρωσική Εκκλησία, αναγνώρισε το ρόλο της ως ενοποιού στοιχείου, ζήτησε τη βοήθειά της στον αγώνα για την υπεράσπιση της Πατρίδας, επέτρεψε να ανοίξουν οι από την επέλαση της κρατικής αθεῒας κλεισμένοι Ναοί και... να επιστρέψουν από την εξορία ή να βγουν από τη φυλακή εκατοντάδες Κληρικοί.

Ποιός είπε πως έλειψαν στις μέρες μας οι φίλοι κι ομολογητές του Χριστού;

Μητροπολίτου Προικοννήσου Ιωσήφ

1983 μ.Χ.
Μια κόρη, ας πούμε πως την έλεγαν Μαρία, γεννημένη σε μια δροσόλουστη κωμόπολη της Κρήτης, βρίσκεται στην Αθήνα για σπουδές. Ο πατέρας φτωχός εργάτης, η μητέρα της, εργαζόμενη κι αυτή. Μεροδούλι-μεροφάι, αλλά το «δόξα σοι, ο Θεός!» δεν λείπει από το στόμα τους.



Όμορφη η Κρητικοπούλα! Ο λαμπρογάλανος ουρανός της Κρήτης κ’ η νταντελοπλουμισμένη θάλασσά της, κ’ οι ζέφυροι και τα μαϊστράλια, λες κι έβαλαν τα δυνατά τους να την κάμουν σωστή ζωγραφιά!…
(Αναδημοσίευση από το βιβλίο Οσμή ζωής)

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Εβδομάδα Αγίου Δημητρίου

 
Για 12η συνεχή χρονιά ο Ιερός μας Ναός διοργανώνει σειρά λατρευτικών και εορταστικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της Εορτής του προστάτου μας Αγίου Δημητρίου. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 22 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 30 Οκτωβρίου.

    Κατά τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις θα τεθεί σε προσκύνηση τεμάχιο τιμίου Λειψάνου του Αγίου μάρτυρος Νέστορος, από την Ιερά Μονή Αιμυαλών Δημητσάνας. Η υποδοχή θα γίνει το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στις 5.15μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Ναού. Επίσης την Κυριακή 23 Οκτωβρίου θα μιλήσει ο Γέροντας Ανανίας Κουστένης, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στον πανηγυρικό Εσπερινό θα χοροστατήσει ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ενώ την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου θα προστεί της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ. Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου θα λειτουργήσει στον Ναό μας ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας.
   Ακόμη μία ενδιαφέρουσα ομιλία θα πραγματοποιηθεί για νέους, εφήβους και νέους γονείς το Σάββατο 29 Οκτωβρίου με θέμα "Η χρήση των ηλεκτρονικών και κοινωνικών δικτύων". Η εβδομάδα του Αγίου Δημητρίου θα κλείσει με τη Νεανική Εκδήλωση αφιερωμένη στο Έπος του 40, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στις 6.00μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού. Το πλήρες πρόγραμμα των εορταστκών εκδηλώσεων έχει ως εξής.

Από την 2η προσκυνηματική εκδρομή της ενορίας μας στη Δημητσάνα και στη Βυτίνα 15/10/11



Η δύναμη της αγάπης (Συγκλονιστική αφρικάνικη ιστορία)



Πρωταγωνιστής σ’ αυτή την περιπέτεια πίστης & ανθρωπιάς ο αγιασμένος ιεραπόστολος του Ζαΐρ π. Κοσμάς Γρηγοριάτης.
Βρισκόμαστε σε κάποιο γραφικό χωριουδάκι του Ζαΐρ (σημερινό Κογκό).
Η τροπική βλάστηση γύρω βρίσκεται σε έξαρση. Οι μπανανιές πιο κει, κατάμεστες από καρπούς, γέρνουν τα κλαδιά τους κι ο φοίνικας δίπλα στην χορταρένια καλύβα καμαρώνει περήφανος για την λεβεντιά του!
Συλλογισμένος και πικραμένος ένας γέροντας Ζαϊρινός κάθετε έξω από το αρχοντικό του (καλύβα), μασουλώντας ζαχαροκάλαμο.
Μα γιατί δεν με θέλει εμένα ο Χριστός; ψελλίζει με παράπονο. Τι κι’ αν έχω δύο γυναίκες και είκοσι παιδιά μαζί τους; Εγώ θέλω να γίνω Χριστιανός! Να βαφτιστώ Ορθόδοξος! «Όχι!», είπε όμως ο Ιεραπόστολος, ο πατήρ Κοσμάς. «Όχι! Ο Χριστός αυτό δεν το θέλει!».

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Επίκαιρα διδάγματα από τον Μακεδονικό αγώνα.


του Κωνσταντίνου Χολέβα- Πολιτικού Επιστήμωνα

Στις 13 Οκτωβρίου 1904 έπεφτε νεκρός από τουρκικό βόλι ο Ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού Παύλος Μελάς στο χωριό Στάτιστα της τότε τουρκοκρατούμενης Μακεδονίας. Πρόκειται για το σημερινό χωριό Μελάς του Νομού Καστοριάς. Ο θάνατός του αφύπνισε την υπνώττουσα Αθήνα και τον απανταχού Ελληνισμό.

 Έτσι κορυφώθηκε η ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγώνα, δηλαδή της προσπάθειας του Ελληνισμού να αντιμετωπίσει την διεκδίκηση του Βουλγαρικού εθνικισμού επί της Μακεδονίας. Από αυτόν τον αγώνα και από όσα προηγήθηκαν αξίζει να εξαγάγουμε σήμερα ορισμένα επίκαιρα διδάγματα.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ο Μητροπολίτης μας υπέρ των δικαίων της Εκκλησίας μας!!!

Αιχμές κατά του αν. υπουργού Ν. Σηφουνάκη άφησε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ σε ανακοίνωση - απάντηση στα όσα υποστήριξε για τη μισθοδοσία των κληρικών.

Τα μέλη της κυβέρνησης θα πρέπει να έχουν νομικές γνώσεις, είπε ο Σεβασμιώτατος προς τον... αρχιτέκτονα Ν. Σηφουνάκη.

Δεν είναι, πρόσθεσε, ελεημοσύνη αλλά συμβατική υποχρέωση του κράτους να μισθοδοτεί τους ιερείς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η από 11/10/2011 Ανακοίνωσις του Εξοχωτάτου κ. Υπουργού Υποδομών κ. Ν. Σηφουνάκη, αρχιτέκτονος κατά το επάγγελμα αποτελεί μία ακόμη απτή απόδειξη ότι οι ενασχολούμενοι με τα δημόσια πράγματα πολιτικοί άνδρες θα πρέπει να μετέχουν και νομικής παιδείας απαρεγκλίτως διότι άλλως υποπίπτουν σε σφάλματα που απομειώνουν το κύρος και την αξιοπιστία της Κυβερνήσεως.

12 Οκτωβρίου 1944: Η Απελευθέρωση της Αθήνας


Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Οκτωβρίου 2011

Α. ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
  3/10 Διονυσίου Αρεοπαγίτου
  4/10 Ιεροθέου επισκόπου Αθηνών
  5/10 Μεθοδίας της εν Κιμώλω
20/10 Αρτεμίου μεγαλομάρτυρος, Γερασίμου του εν Κεφαλληνία
28/10 Παναγίας της «Αγίας Σκέπης»
Το απόγευμα της Τρίτης 4 Οκτωβρίου και ώρα 6.30μ.μ. θα τελεσθεί πανηγυρικός Εσπερινός με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Μεθοδίας.
Κάθε Σάββατο 7.00-9.00π.μ. και κάθε Κυριακή 7.00-10.00π.μ. η Ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία.
Καθημερινά 7.30-8.30π.μ. Όρθρος και 6.00-6.30μ.μ. Εσπερινός.

Β. ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου θα λειτουργήσει ο Σεβασμ. Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ και θα τελέσει την εις διάκονον χειροτονία του κ. Δημητρίου Αρώνη και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου θα λειτουργήσει και θα τελέσει την εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Δημητρίου Αρώνη.

Γ. ΙΕΡΟ ΕΥΧΕΛΑΙΟ
Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου μαζί με την ακολουθία του Εσπερινού στις 6.00μ.μ. θα τελεσθεί το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.

Δ. ΙΕΡΕΣ ΑΓΡΥΠΝΙΕΣ
17 προς 18 Οκτωβρίου (εορτή Ευαγγελιστού Λουκά)
25 προς 26 Οκτωβρίου (εορτή Αγίου Δημητρίου Μυροβλήτου)

Ε. ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Κάθε Πέμπτη απόγευμα μαζί με την ακολουθία του Εσπερινού τελείται Ιερά Παράκληση στον προστάτη μας Άγιο Δημήτριο (6.00-7.00μ.μ.).

ΣΤ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, 22-30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Από Σάββατο 22 Οκτωβρίου μέχρι την Κυριακή 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Δημητρίου. (Θα κυκλοφορήσει ειδικό ενημερωτικό έντυπο).

Ζ. ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΙΜΙΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ
Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στο προαύλιο του Ιερού Ναού μας, στις 5.15μ.μ. θα γίνει η υποδοχή του τιμίου Λειψάνου του Αγίου μάρτυρος Νέστορος, το οποίο θα παραμείνει στον Ναό μας μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Η. ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ
Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στις 6.30μ.μ. θα γίνει η έναρξις των εσπερινών κηρυγμάτων που πραγματοποιούνται στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού. Το θέμα των φετινών συναντήσεων είναι το βιβλίο «Πράξεις των Αποστόλων».


Δεν κάνουμε τον Σταυρό μας όταν:

Του π. Γεωργίου Κουγιουμτζόγλου 
1. Όταν μας θυμιάζει ο Ιερέας. Στις περιπτώσεις αυτές αντί Σταυρού, κάνουμε μια υπόκλιση της κεφαλής ευχαριστούντες τον Ιερέα για την τιμή πού μας κάνει: Μετά τις άγιες Εικόνες να θυμιάζει και εμάς, ως εικόνες του Θεού! Εάν καθόμαστε , πρέπει να σηκωνόμαστε.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Λάβε την παρακαταθήκην ταύτην …. » Η εις πρεσβύτερον χειροτονία του πατρός Δημητρίου Αρώνη


Χειροτονήθηκε ιερέας ο διάκονος π. Δημήτριος Αρώνης
          Την εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου του Ναού μας π. Δημητρίου Αρώνη, πραγματοποίησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην οποία προέστη, μαζί με πλειάδα ιερέων και διακόνων οι οποίοι προσήλθαν για να μετέχουν στην Θεία Λειτουργία και στο γεγονός της χαράς του νέου ιερέα.
          Στον χειροτονητήριο του λόγο ο νέος ιερέας ανέφερε: