Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Μεγάλες αλήθειες με απλά λόγια» του Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κ. Καλλινίκου από τις εκδόσεις "ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ"

Μεγάλες αλήθειες με απλά λόγια» του Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κ. Καλλινίκου από τις εκδόσεις "ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ"


Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ το νέο βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κ. Καλλινίκου Καρούσου με τίτλο «Μεγάλες αλήθειες με απλά λόγια».
Το βιβλίο χωρισμένο σε μικρά και ευκολοδιάβαστα κεφάλαια, αναφέρεται με απλά λόγια στις θεμελιώδεις αλήθειες της πίστεώς μας και στα βασικά στοιχεία της πνευματικής ζωής.
Με σύντομα και απλά λόγια το βιβλίο αποτελεί έναν πρωτοποριακό οδηγό πνευματικής ζωής.
Θεματολογία του βιβλίου·
• Γιατὶ ἀδιαφορεῖς γιὰ τὴ σωτηρία σου; 
• Μάθε νὰ προσεύχεσαι
• ῾Η ἐξομολόγηση, φάρμακο σωτήριο
• Πῶς πρέπει νὰ ἐκκλησιάζεσαι
• Πῶς πρέπει νὰ κοινωνεῖς
• ῾Ο λόγος τοῦ Θεοῦ, φῶς στὴν ἀνθρώπινη ζωή
• Νὰ ἀγαπᾶμε τὴν ᾿Εκκλησία μας
• Μάθε νὰ ἀγαπᾶς!
• Γιατὶ φοβᾶσαι;

Ξεκίνησε την λειτουργία της η Έκθεση βιβλίου και πασχαλινών λαμπάδων στην Ενορία μας.

 Με την τέλεση του αγιασμού, ξεκίνησε την Πέμπτη 29 Μαρτίου, η 12η Έκθεση βιβλίου και πασχαλινών λαμπάδων η οποία θα διαρκέσει μέχρι το Μεγ. Σάββατο 14 Απριλίου.

Σεβαστέ μας Γέροντα Κύριλλε πρέσβευε και για τα παιδιά σας, τα μικρά και τα μεγάλα, της ενορίας μας. (Φωτογραφίες από την επίσκεψη του μακαριστού Γέροντα στην ενορία μας με την κάρα του Οσίου Δαβίδ, Μάϊος 2007)




Ένα εκατοστό του δευτερολέπτου. (Συγκλονιστικό βίντεο)

 
Ένα εκατοστό του δευτερoλέπτου - όπου πρέπει κάποια στιγμή στη ζωή του να διαλέξει καθένας από μας....να ενεργήσει με τη ψυχή του ή με το μυαλό του και τη λογική .....να βοηθήσει τον άλλο ή να κάνει τη δουλειά του καλά ..... και αν διαλέξει το μυαλό .... η ψυχή του εκδικείται.... με τις τύψεις .... Για αυτό είμαστε άνθρωποι....
Πηγή: Εκδόσεις Χρυσοπηγή

Ε΄ Κυριακή των Νηστειών - Μαρίας της Αιγυπτίας

 Μια άλλη επίσης σημαντική μορφή της Εκκλησίας μας τιμάται ιδιαίτερα αυτή την ιερή περίοδο. Η Ε΄ Κυριακή των Νηστειών είναι αφιερωμένη στην αγία Μαρία την Αιγυπτία , η οποία κατέστη, και είναι, συνώνυμη με τη συντριβή και τη μετάνοια.
Το ιερό συναξάρι της αναφέρει πως έζησε τον 6ο μ.Χ αιώνα. Καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ασκούσε το επαίσχυντο επάγγελμα της πορνείας από τα δώδεκα κιόλας χρόνια της. Ήταν δε τόσο πωρωμένη στην αμαρτία ώστε ο επαγγελματισμός είχε δευτερεύουσα σημασία. Ασκούσε την πορνεία κυρίως για ηδονιστική απόλαυση, σε τέτοια ηθική κατάπτωση είχε περιέλθει!
Αναζητούσε συνεχώς πορνικούς πελάτες στα μεγάλα λιμάνια και τις πολυπληθείς πόλεις. Κάποτε πληροφορήθηκε πως στην Ιερουσαλήμ συγκεντρωνόταν πολύς κόσμος. Σκέφτηκε πως αν μετέβαινε εκεί θα έβρισκε πελάτες. Έτσι αποφάσισε να ταξιδέψει στην Παλαιστίνη. Βρήκε κάποιο πλοίο, πλήρωσε το ναύλο με το κορμί της και έφτασε στην Ιερουσαλήμ και οδηγήθηκε στον πανίερο ναό της Αναστάσεως.

Από τον Ακάθιστο Ύμνο.


Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη
῾᾽Ανοίξω τό στόμα μου καί πληρωθήσεται Πνεύματος...᾽ Θά ἐπιχειρήσουμε νά προσεγγίσουμε τό πανάχραντο πρόσωπο τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου μέσα ἀπό τόν εἰρμό τῆς πρώτης ὠδῆς τοῦ κανόνα τοῦ ᾽Ακαθίστου ῞Υμνου. Ὡς γνωστόν ἡ ἐκκλησιαστική ποίηση ἤδη ἀπό τόν 8ο μ.Χ. αἰ. καθιέρωσε ὡς τρόπο ἔκφρασης τό εἶδος πού λέγεται κανόνας καί πού ἀποτελεῖται ἀπό ἐννέα ὠδές. Κι ἡ κάθε ὠδή ξεκινάει μέ τόν εἰρμό, πού ὀνομάζεται ἔτσι, γιατί
εἴρει, δηλ. συνδέει στόν τρόπο ψαλμωδίας καί τά ὑπόλοιπα τροπάρια τῆς ὠδῆς. Ὁ πρῶτος λοιπόν εἰρμός ἀναφέρει: ῾᾽Ανοίξω τό στόμα μου καί πληρωθήσεται Πνεύματος καί λόγον ἐρεύξομαι τῇ βασιλίδι Μητρί, καί ὀφθήσομαι φαιδρῶς πανηγυρίζων καί ἄσω γηθόμενος ταύτης τά θαύματα᾽. Δηλ. : Θά ἀνοίξω τό στόμα μου καί θά γεμίσει ἀπό τό Πνεῦμα τοῦ Θεοῦ, καί θά πῶ λόγο γιά τή βασίλισσα Μητέρα, καί θά φανῶ φαιδρός πανηγυριστής καί θά τραγουδήσω μέ χαρά τά θαύματά της.

Φωτογραφίες από την υποδοχή του Γέροντα Εφραίμ στο Βατοπαίδι.







Ὁ Ἅγιος Ἰννοκέντιος Μητροπολίτης Μόσχας καὶ Ἱεραπόστολος Ἀλάσκας

 Ὁ Ἅγιος Ἰννοκέντιος γεννήθηκε στὶς 26 Αὐγούστου 1797 στὸ χωριὸ Ἀνζίσκογιε τῆς Σιβηρίας τῆς ἐπαρχίας Ἰρκούτσκ, ἀπὸ πτωχοὺς καὶ εὐσεβεῖς γονεῖς, τὸν Εὐσέβειο καὶ τὴ Θέκλα Ποπλώφ. Τὸ κατὰ κόσμον ὄνομά του ἦταν Ἰωάννης, πρὸς τιμὴν τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως τοῦ Νηστευτοῦ ( 2 Σεπτεμβρίου).
Στὴν συνέχεια σπουδάζει στὸ ἐκκλησιαστικὸ σεμινάριο τοῦ Ἰρκούτσκ.
Ὁ Ἅγιος ἐπιστρέφει μὲ τὴν οἰκογένεια στὴν Μόσχα τὸ 1838 καὶ τοποθετεῖται στὸν καθεδρικὸ ναὸ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου στὸ Κρεμλίνο. Ὅμως, στὶς 25 Νοεμβρίου 1835 ἀνήμερα στὴν ἑορτή της, ἡ πρεσβυτέρα Αἰκατερίνη πεθαίνει. Ὁ Ἅγιος μὲ τὴν συμβολὴ τοῦ Μητροπολίτου Μόσχας Φιλαρέτου, κείρεται μοναχὸς στὶς 27 Νοεμβρίου 1840 καὶ λαμβάνει τὸ ὄνομα Ἰννοκέντιος, πρὸς τιμὴν τοῦ Ἁγίου Ἰννοκεντίου τοῦ Ἰρκούτσκ

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Η απίστευτη δύναμη της θέλησης σε κάνει να παίζεις πιάνο χωρίς δάκτυλα!!!

 Από μικρή η 19χρονη Zheng Guigui είχε ένα και μοναδικό όνειρο: Να γίνει πιανίστρια και να παίζει τις συνθέσεις της μπροστά στους αγαπημένους της!
  
Κι αν αυτό φαίνεται εύκολο για τους περισσότερους από εμάς, για την ίδια ήταν μια δύσκολη απόφαση. Ο λόγος;
Η Zheng γεννήθηκε χωρίς δάχτυλα στο ένα της χέρι, γεγονός που δυσκόλευε εξαρχής την ενασχόλησή της με το πιάνο.

Λίγα λόγια για τον μακαριστό π. Κύριλλο.

 Ο Γέροντας Κύριλλος γεννήθηκε στον Κρυονερίτη της Βορείου Ευβοίας το 1938 και από την μικρή του ηλικία γαλουχήθηκε με τα νάματα της Ορθοδόξου Πίστεως.
Προσήλθε στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και εκάρη Μοναχός την 1η Οκτωβρίου 1965 από τον μακαριστό Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Θωμά (+1977), λαβών το όνομα Κυπριανός. Ως Μοναχός διακρίθηκε για την ταπείνωσή του, την υποδειγματική υπακοή του και την διάθεσή του να υπηρετεί τους πάντες.

Εκοιμήθη ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Ευβοίας



Εκοιμήθη σήμερα το πρωί μετά από μακρά νοσηλεία στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Ευβοίας, Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Γεραντώνης. Ο μακαριστός Ηγούμενος για πάρα πολλά χρόνια ήταν συνασκητής με τον Άγιο του αιώνα μας, Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη, που μετά την κοίμησή του ανέλαβε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει αύριο στις 12 το μεσημέρι στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια.

Ὁ Ὅσιος Ἰωάννης τῆς Κλίμακος

 Ὁ Ὅσιος Ἰωάννης τῆς Κλίμακος γεννήθηκε περὶ τὸ ἔτος 525 μ.Χ. καὶ ἦταν υἱὸς εὐσεβοῦς καὶ εὔπορης οἰκογένειας. Ἔλαβε πλούσια μόρφωση, γι’ αὐτὸ καὶ τὸν ἀποκαλοῦσαν «σχολαστικό», ἀλλὰ σὲ ἡλικία δεκαέξι ἐτῶν, ἀφοῦ ἐγκατέλειψε τὸν κόσμο, παραδόθηκε στὴν πνευματικὴ καθοδήγηση τοῦ Γέροντος Μαρτυρίου, στὸ ὄρος Σινᾶ, ὅπου ἔμεινε μέχρι τὸ θάνατό του.
Στὴν συνέχεια ἐπισκέφθηκε μοναχικὲς κοινότητες στὴ Σκήτη καὶ Ταβέννιση τῆς Αἰγύπτου, ἀργότερα δὲ ἐγκαταστάθηκε σὲ κελὶ τῆς ἐρήμου τοῦ Σινᾶ, ποὺ ἀπεῖχε δύο ὧρες ἀπὸ τὴ μονὴ τῆς Ἁγίας Αἰκατερίνης.
Ὁ βιογράφος τοῦ Ὁσίου Ἰωάννου, Δανιὴλ ὁ Ραϊθηνός, μᾶς δίνει μερικὲς πληροφορίες γιὰ τὸν βίο του, κυρίως ὅμως μᾶς παρουσιάζει τὸ πῶς ἀναδείχθηκε δεύτερος Μωϋσῆς καθοδηγώντας τοὺς νέους Ἰσραηλίτες ἀπὸ τὴν γῆ τῆς δουλείας στὴν γῆ τῆς ἐπαγγελίας.

O Ακάθιστος Ύμνος της Παναγίας.

Από τον Καθηγητή Θεολόγο Γεώργιο Μπήτρο, Διευθυντή 2ου Γυμνασίου Αίγινας

Ιστορία
Το έτος 626 και ενώ ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος ηγούνταν εκστρατείας του βυζαντινού στρατού κατά των Περσών, η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε αιφνιδίως από τους Αβάρους. Γνωρίζοντας την απουσία του στρατού, οι Άβαροι απέρριψαν κάθε πρόταση εκεχειρίας και την 6η Αυγούστου κατέλαβαν την Παναγία των Βλαχερνών. Σε συνεργασία με τους Πέρσες, τη νύχτα της 7ης προς 8η Αυγούστου, ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση, ενώ ο Πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε τα τείχη της Πόλης με την εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας και ενεθάρρυνε το λαό στην αντίσταση. Τη νύχτα εκείνη, φοβερός ανεμοστρόβιλος, που αποδόθηκε σε θεϊκή αρωγή, δημιούργησε τρικυμία και κατέστρεψε τον εχθρικό στόλο, ενώ αντεπίθεση των αμυνομένων προξένησε τεράστιες απώλειες στους Αβάρους και τους Πέρσες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία και να αποχωρήσουν άπρακτοι.

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η Γιορτή των Κατηχητικών μας Σχολείων για την 25η Μαρτίου.

Το Σάββατο 31 Μαρτίου, στις 6.30μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού μας θα πραγματοποιηθεί η εορταστική εκδήλωση των Κατηχητικών μας σχολείων και των Νεανικών Συντροφιών, για την επέτειο του 1821. Το πρόγραμμα της εορτής περιλαμβάνει επίκαιρα τραγούδια από την Παιδική, την Νεανική και Παραδοσιακή Χορωδία του Ναού μας, παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα παραδοσιακά χορευτικά τμήματα καθώς επίσης και μία ενδιαφέρουσα προβολή ταινίας με θέμα το ανεπανάληπτο θαύμα της Εθνεγερσίας του 1821.


Ιερά Αγρυπνία του Ακαθίστου Ύμνου


Την Παρασκευή 30 Μαρτίου, θα ψαλλούν στον Ναό μας οι δύο Ακολουθίες του Ακαθίστου Ύμνου, στις 5.00μ.μ. και 7.00μ.μ., ενώ στις 10.00 το βράδυ θα ξεκινήσει Ιερά Αγρυπνία (Τέλεσις ακολουθίας του Όρθρου και Θεία Λειτουργία) η οποία θα ολοκληρωθεί στη 1.30 μετά τα μασάνυχτα.

Η θαυματουργή εικόνα (ακριβές αντίγραφο) της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας στον I.N. Aγίου Δημητρίου Αττικής.

I.N. Aγίου Δημητρίου, Δήμου Aγίου Δημητρίου Αττικής
Μια ακόμη ανεκτίμητη ευλογία θα έχουν οι πιστοί του Δήμου μας να δεχθούν την Παρασκευή του Ακαθίστου Ύμνου, 30 Μαρτίου 2012. Την ημέρα αυτή το απόγευμα, ώρα 6:45, θα γίνει στα πρόπυλα του Ιερού Ναού Άγιου Δημητρίου, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη, η υποδοχή ακριβούς αντιγράφου της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας, που φυλάσσεται στο Θεομητορικό μνήμα της Γεθσημανή, κατόπιν αδείας του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου Γ΄.
Την ιερή Εικόνα θα υποδεχθούν ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμιανός, οι Ιερείς του Ιερού Ναού, η Δήμαρχος κ. Μαρία Ανδρούτσου και πλήθος πιστών.
Μετά την δέηση που θα τελεστεί στο σημείο υποδοχής, θα αρχίσει η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, η οποία θα ψαλεί ενώπιον της ιεράς Εικόνας.
Μετά την ακολουθία θα γίνει ο ασπασμός της από τους πιστούς.
Το Σεπτό Έγγραφο της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πρεσβυγενούς και Παλαιφάτου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με αριθμό 781/24-07-2011, υπογεγραμμένου από τον Πρόεδρό Της, Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων και Πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλο Γ’ , έχει ως εξής:

Τῷ Αἰδεσιμολογιωτάτῳ Πρεσβυτέρῳ π. Ματθαίῳ Χάλαρῃ, υἱῷ ἐν Χριστῷ τῆς Ἡμῶν Μετριότητος, χάριν καί εἰρήνην ἀπό Θεοῦ Πατρός.

Αποφυλακίζεται ο Γέροντας Εφραίμ.

Αποφυλακίζεται ο γέροντας Εφραίμ.
Η απόφαση ελήφθη με τους εξής περιοριστικούς όρους: την καταβολή εγγύησης 300.000 ευρώ, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και από τη μονή Βατοπεδίου.

Ο γέροντας θα αναχωρήσει άμεσα για τη Μονή Βατοπαιδίου, όπου θα περάσει τις άγιες μέρες του Πάσχα.

Εξάλλου συγκινημένοι όλοι  οι άνθρωποι της Μονής αναμένουν τον ηγούμενο, ο οποίος για περισσότερο από τρείς μήνες έμεινε προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού (σ.σ. από τις 23 Δεκεμβρίου).


Νηστεία και νέοι

 Πρεσβυτέρου Γεωργίου Χριστοδούλου
Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής δίνει μια ανεπανάληπτη ευκαιρία σε όλους τους χριστιανούς, συνειδητούς και μη να νηστέψουν. Αρκετά άρθρα γράφονται για τα πνευματικά οφέλη της νηστείας, αλλά και για τα οφέλη της στο ανθρώπινο σώμα ως προς την διατροφική της αξία. Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα ταχυφαγεία πλέον στη χώρα μας έχουν αναπτύξει ένα marketing process προσαρμοσμένο και στοχευμένο στις ανάγκες των νέων που νηστεύουν, ιδιαίτερα την περίοδο της Σαρακοστής.

Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο ήταν μια παρέα νέων παιδιών του λυκείου που συνάντησα τυχαία σε ένα γνωστό ταχυφαγείο.

Ο Μεγάλος Κανόνας.


Τη Πέμπτη της πέμπτης Εβδομάδος των Νηστειών κατά την αρχαίαν παράδοσιν, ψάλλομεν την Ακολουθία του Μεγάλου Κατανυκτικού Κανόνος
Τι είναι ο Μεγάλος Κανόνας, πότε ψάλλεται και γιατί ονομάστηκε έτσι.
Η Πέμπτη εβδομάδα των Νηστειών είναι το λειτουργικό αποκορύφωμα της Τεσσαρακοστής. Οι ακολουθίες είναι μακρότερες και εκλεκτότερες. Στη συνήθη ακολουθία των λοιπών εβδομάδων θα προστεθούν δυο νέες μεγάλες ακολουθίες· Την Πέμπτη ο Μεγάλος Κανόνας και το Σάββατο ο Ακάθιστος Ύμνος. Κανονικά το αποκορύφωμα αυτό θα έπρεπε να αναζητηθεί στην επόμενη, στην Έκτη εβδομάδα των Νηστειών, που είναι και η τελευταία της περιόδου αυτής. Αλλά όλα στη λατρεία μας έχουν τακτοποιηθεί από τους πατέρες με πολλή μελέτη και περίσκεψη. Με «διάκριση» κατά την εκκλησιαστική έκφραση. Μετά από την τελευταία εβδομάδα ακολουθεί η Μ. Εβδομάδα, με πυκνές και μακρές ακολουθίες, ανάλογες προς τα μεγάλα εορτολογικά θέματα. Μεταξύ αυτής και του αποκορυφώματος της Τεσσαρακοστής έπρεπε να μεσολαβήσει μια περίοδος σχετικής αναπαύσεως, μια μικρή ανάπαυλα. Το τόσο λοιπόν ανθρώπινα αναγκαίο μεσοδιάστημα είναι η τελευταία εβδομάδα και την έξαρση του τέλους βαστάζει η πρότελευταια.
 

Ὁ Ἅγιος Κύριλλος ὁ Ἱερομάρτυρας καὶ οἱ σὺν αὐτῷ ἄνδρες καὶ γυναῖκες Μάρτυρες ἐν Ἀσκαλώνι καὶ Γάζῃ


Ὁ διάκονος Κύριλλος, ἐπὶ αὐτοκράτορος Ἰουλιανοῦ τοῦ Παραβάτου, γκρέμισε εἰδωλολατρικοὺς ναοὺς καὶ ἔκαψε τὰ ξόανα τῶν ψεύτικων θεῶν, στὴν Φοινίκη. Γιὰ τὸν λόγο αὐτὸ συνελήφθη ἀπὸ τοὺς εἰδωλολάτρες καὶ θανατώθηκε μὲ ἀπάνθρωπο τρόπο: ἄνοιξαν τὴν κοιλιά του καὶ τοῦ ἔβγαλαν τὰ σπλάχνα.
Μὲ τὸν ἴδιο ἀπάνθρωπο τρόπο μαρτύρησαν στὴν Ἀσκάλωνα καὶ στὴν Γάζα, τὸ ἔτος 363 μ.Χ., ἄνδρες καὶ γυναῖκες, ἱερεῖς καὶ μοναχές, τῶν ὁποίων ἀφαίρεσαν τὰ σπλάχνα καὶ ἔριξαν ἐντὸς τῆς κοιλίας αὐτῶν κριθάρι, γιὰ νὰ τὸ φάνε οἱ χοῖροι.Ἔτσι οἱ Ἅγιοι αὐτοὶ Μάρτυρες καὶ Ὁμολογητὲς τῆς πίστεως, μαρτύρησαν καὶ ἔλαβαν τὸ ἁμαράντινο στέφανο τῆς δόξας τοῦ Κυρίου.

Από την επίσκεψή μας στην Ιερά Μονή "Παναγία η Χρυσοπηγή".

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου, μέσα στο πλαίσιο των φετινών ευκαιριών που οργάνωσε η Ενορία μας κατά την περίοδο της Μεγ. Τεσσαρακοστής, 3 πούλμαν με ενορίτες μας επισκέφθηκαν την Ιερτά Μονή "Παναγία η Χρυσοπηγή", στο Πολυδένδρι Αττικής.


Στην Ιερά Μονή τελέσαμε την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, στην οποία πολλοί προσήλθαν και κοινώνησαν του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου μας.


Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Τα παιδιά της Ενορίας μας που διακονούν στο Ιερό Βήμα.

Το κέντρο της ενοριακής μας ζωής αλλά και της μεταξύ μας ενότητας και της ενότητας μας με τον Θεό είναι το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας, κάθε φορά που τελείται στον ναό μας και ιδιαίτερα κάθε Κυριακή. Είναι σημείο αναφοράς για κάθε χριστιανό μικρό ή μεγάλο.


Αλλά και ο σκοπός της ορθοδόξου κατηχήσεως δεν είναι απλά η παράδοση γνώσεων γύρω από την πίστη μας, όσο η μετοχή μας στην εκκλησιαστική και λειτουργική ζωή της Εκκλησίαςμας, η μετοχή μας στα μυστήρια και η μόρφωση του Θεού στην καρδιά μας.



National Geographic - 1821: Ο Ξεσηκωμός του Γένους 6/6


Χαιρετισμοί μετά από 42 χρόνια

 Μετά από 42 χρόνια θα τελεστεί για πρώτη φορά ακολουθία στον ιστορικό Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Εδέσσης (Παλαιά Μητρόπολη).
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, κ. Ιωήλ θα τελέσει την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012, στις 19.00.
Ο αρχαιότερος ίσως ναός της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης (του 14ου αιώνος
τουλάχιστον), αναστυλώθηκε και συντηρήθηκε με ευθύνη της ΙΑ΄ Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ο Μεγάλος Κανόνας και η Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία σήμερα στο Ναό μας.

Σήμερα και ώρα 5:00μ.μ. στον Ιερό Ναό μας θα τελεστεί η ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος και εν συνεχεία και ώρα 7:00μ.μ. θα τελεστεί η προηγιασμένη Θεία Λειτουργία των Τιμίων Δώρων.

Ένας στους τέσσερις Έλληνες με ψυχική διαταραχή χρωστά στις Τράπεζες!!!

Άμεση σχέση των ψυχικών διαταραχών με τα χρέη αλλά και αύξηση των αυτοκτονιών για τον ίδιο λόγο τα τελευταία χρόνια, προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Κατά την τετραετία 2007-2011 καταγράφεται αύξηση σε ό,τι αφορά τις απόπειρες απελπισμένων ανθρώπων -όπως τις δήλωσαν οι ίδιοι αρμοδίως- να θέσουν τέρμα στη ζωή τους σε ποσοστό 36%.

Σε δραματική άνοδο βρίσκονται όμως και οι αυτοκτονίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το πρώτο εξάμηνο του 2011 αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες κατά 45% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του έτους 2010.


Το νέο τραγούδι του Σταμάτη Σπανουδάκη με την μικτή χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.


Το νέο τραγούδι του Σταμάτη Σπανουδάκη με ερμηνεία από τη μικτή χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις συναυλίες 24 & 25 Μαρτίου 2012, στο Μέγαρο Μουσικής.
Φωτογραφίες: Γιάννη Β. Κωβαίου - Δήμητρας Γενετζάκη

ΧΑΙΡΕ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥ
Χαίρε πονεμένη
χαίρε αγαπημένη
χαίρε το μεγάλο Ναι!
Χαίρε νύμφη ανύμφευτε

Χαίρε θάλασσά μου
φωτεινά νησιά μου
γλυκιά μου γη και ουρανέ
Χαίρε νύμφη ανύμφευτε

(R)
Μη μιλάς, μη μιλάς
Άκου, άκου...

Χαίρε η καρδιά μου
τρυφερά όνειρά μου
χαίρε αγάπης ποταμέ
Χαίρε νύμφη ανύμφευτε

Χαίρε σκέπασέ με
και αγκάλιασέ με
κι η ψυχή να λέει Ναι!
Χαίρε νύμφη ανύμφευτε

Πνευματικά δικαιώματα: "Μελωδικό Καράβι", 2012

Εσύ επιλέγεις...


asterakiaa. blogspot.com
Μια μέρα, περπατώντας στο δρόμο, ένας μεγάλος πολιτικός αρχηγός κόμματος τραυματίστηκε από ένα φορτηγό και πέθανε. Η ψυχή του ανέβηκε στον παράδεισο (.μάλλον κατά λάθος) και βρέθηκε μπροστά από τον Άγιο Πέτρο... - Καλώς ήρθατε στον παράδεισο! Είπε o Άγιος Πέτρος πριν μπει, έχουμε ένα πρόβλημα ... Βλέπετε, ένας πολιτικός του αναστήματος σας σπάνια περνάει από εδώ και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με σας ... Αλλά θα κάνουμε το εξής: θα περάσετε μια μέρα στην κόλαση, και μία στον παράδεισο, και εμείς θα σας αφήσουμε να επιλέξετε πού θα περάσετε την αιωνιότητα.

Ὁ Ἅγιος Εὐστράτιος ὁ Ὁσιομάρτυρας ὁ Νηστευτής

 Ὁ Ὅσιος Εὐστράτιος, ἀπόγονος μιᾶς πλούσιας οἰκογένειας τοῦ Κιέβου, διέθεσε στοὺς πτωχοὺς ὅλα τὰ πλούτη του καὶ ἐγκαταβίωσε στὴ Λαύρα τῶν Σπηλαίων τοῦ Κιέβου, ὅπου ἀφιερώθηκε στὴν ἄσκηση καὶ τὴ νηστεία. Στὶς εἰκόνες περιγράφεται μὲ ἀνοιχτοῦ χρώματος μαλλιά, ἀραιὴ γενειάδα, ντυμένος μὲ τὸ μοναχικὸ ράσο καὶ ἀνυπόδητος.
Μόλις ὁ Ὅσιος ἔγινε μοναχός, ἄρχισε νὰ ἀγωνίζεται κατὰ τῶν σαρκικῶν παθῶν καὶ τοῦ διαβόλου μὲ τὰ ὅπλα τοῦ φωτός, τὴν ἀγρυπνία, τὴν προσευχὴ καὶ προπαντὸς τὴν χριστομίμητη νηστεία. Μὲ τὸν ἀγῶνα καὶ τὴν σκληρὴ ἐγκράτεια, ταπείνωσε τοὺς δαίμονες καὶ ἐξουδετέρωνε τὶς προσβολές τους. Πάντοτε θυμόταν ὅτι ὁ Κύριός του, ὁ Ἰησοῦς Χριστός, μὲ τὴν σαρανταήμερη νηστεία καὶ τὴν προσευχή Του κατέβαλε τὸν πονηρό, ἐνῷ ἀντίθετα ὁ πρωτόπλαστος Ἀδάμ, λόγω τῆς ἀποτυχίας του στὸ νὰ φανεῖ ἐγκρατής, ἔπεσε καὶ ἐξορίσθηκε ἀπὸ τὸν Παράδεισο. Ἔτσι ὁ γενναῖος Εὐστράτιος ἕλιωσε πραγματικὰ τὸ σῶμα του μὲ τὴν αὐστηρὴ νηστεία, ἀλλὰ μαζὶ μὲ αὐτὸ ἕλιωσε καὶ τὰ πάθη καὶ διέλυσε τὶς δαιμονικὲς πλεκτᾶνες. Γι’ αὐτὸ ἐπονομάσθηκε Νηστευτής.

Ο ζητιάνος και ο Ντοστογιέφσκυ.

Κάποτε ο γνωστός συγγραφέας Ντοστογιέφσκι βγήκε για τον απογευματινό του περίπατο. Ενώ κόντευε να νυχτώσει ένας ζητιάνος άπλωσε το χέρι του και του ζήτησε βοήθεια.
Ο Ντοστογιέφσκι ψάχνει τις τσέπες του να βρει κανένα κέρμα, αλλά δεν βρίσκει τίποτα. Ψάχνει το ρολόι του να το προσφέρει, αλλά και εκείνο το είχε ξεχασμένο στο σπίτι του.
Ο μεγάλος συγγραφέας κοκκίνισε λίγο στο πρόσωπο και πάνω στην αμηχανία του έσκυψε, φίλησε το χέρι του τυφλού και ψιθύρισε: «Συγχώρα με, καλέ μου άνθρωπε, γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχω τίποτα να σου προσφέρω»!

Και ο γέρο ζητιάνος απαντά: «Ευχαριστώ πολύ. Το πήρα! Αυτό που μου έδωσες δεν μπορούσα να το βρω αλλού.
Το νόμισμα της καλοσύνης σπάνια το βρίσκω..»


...ANAZHTHΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ...
...ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ...
...ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΣΠΑΝΙΑ...

Από: ΚΡΑΤΑ ΜΕ ΣΦΙΧΤΑ ΘΕΕ ΜΟΥ

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Μία επιστολή ενός λεβέντη δάσκαλου, γιατί λεβέντες υπάρχουν ακόμη!!!

Πρός:
Τὴν Ὑπουργὸ Παιδείας, Δία Βίου Μάθησης καὶ Θρησκευμάτων,
κα Ἄννα Διαμαντοπούλου – Ἀθήνα.

ΚΟΙΝ.:

1. Ἀναπληρωτὴ Ὑπουργὸ Παιδείας  κ. Κωνσταντῖνο Ἀρβανιτόπουλο
2. Ὑφυπουργὸ Παιδείας κ. Εὔη Χριστοφιλοπούλου
3. Δ.Ο.Ε.

Ἀξιότιμη κυρία Ὑπουργέ,

      .          Εἴθισται νὰ μονοπωλοῦν τὶς συζητήσεις, τὶς διαμαρτυρίες, τὰ ψηφίσματα, καὶ τὶς ἀπεργιακὲς κινητοποιήσεις θέματα ἀκραιφνῶς οἰκονομικοῦ περιεχομένου. Ἴσως εἶναι ἡ ὥρα νὰ ἀσχοληθοῦμε καὶ μὲ ὑψηλὰ καὶ βαθύτερα ζητήματα.

National Geographic - 1821: Ο Ξεσηκωμός του Γένους 5/6


Ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας το!


Ἡ Ὁσία Ματρώνα ἡ Ὁμολογήτρια ἡ ἐν Θεσσαλονίκῃ

 Ἡ Ὁσία Ματρώνα ἔζησε στὴ Θεσσαλονίκη καὶ συγκαταλέγεται μεταξὺ τῶν Μαρτύρων τῶν πρώτων αἰώνων τῆς Ἐκκλησίας μας, κατὰ τὴν περίοδο τῶν διωγμῶν. Ὑπῆρξε ἀκόλουθος μιᾶς πλούσιας καὶ εὐγενοῦς Ἰουδαίας, μὲ τὸ ὄνομα Παντίλλα ἢ Παυτίλλα, ἡ ὁποία ἦταν σύζυγος τοῦ στρατοπεδάρχη τῆς Θεσσαλονίκης. Καθημερινὰ συνόδευε τὴν κυρία της στὴ συναγωγὴ τῆς πόλεως, ὅπου ὡστόσο δὲν πήγαινε ἡ ἴδια, διότι κρυφὰ κατέφευγε σὲ χριστιανικὸ ναό, γιὰ νὰ προσευχηθεῖ.
Μοιραῖα, ὅμως, ἐπειδὴ γιὰ πολὺ καιρὸ ἡ Ματρώνα ξεγελοῦσε τὴν κυρία της, μία λάθος κίνηση στάθηκε ἀφορμὴ γιὰ νὰ ἀποκαλυφθεῖ ἡ ταυτότητά της. Σὲ μία ἑορτὴ τῶν Ἰουδαίων, κατὰ τὴν ὁποία συνήθιζαν νὰ τρῶνε πικρὰ χόρτα καὶ ἄζυμα, ἡ Ματρώνα ἄργησε νὰ ἐπιστρέψει ἀπὸ τὸ ναὸ καὶ ὅταν ἔφθασε στὴν συναγωγὴ γινόταν ἡ τελετὴ τῶν Ἐπιτιμίων.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Μοίρασε 2 τόνους ψάρια στους πιστούς.


Περίπου 2 τόνους ψάρια μοίρασε σήμερα ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονα παλαία πόλη Ρόδου π. Χρήστος, ο οποίος των Βαϊων θα προσφέρει 1 τόνο λάδι, 800 καρβέλια ψωμί και 800 δεκάδες αυγά για όλους.
Ο π. Χρήστος σκεπτόμενος τις δύσκολες ημέρες που περνούν πολλοί συνάνθρωποί μας, έχει αποφασίσει να μην μείνει ουδείς χωρίς φαγητό.
Μιλώντας στην κάμερα του "TVΚόσμος" ο π. Χρήστος, ευχαρίστησε τον ψαρά που έριξε τα δίχτυα του για να προσφέρει στον κόσμο τα ψάρια.

Πηγή: Εκκ/κό Πρακτορείο ειδήσεων Ρομφαία

National Geographic - 1821: Ο Ξεσηκωμός του Γένους 4/6


Ομιλία φωτισμένου Δασκάλου για την 25 Μαρτίου

Αυτά τα λόγια απηύθυνα στους μαθητές µου (λέει ο Δάσκαλος), στο 2ο ΕΠΑΛ Αχαρνών, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου:

«Σκέφτηκα να σου µιλήσω για τον Καραϊσκάκη, αλλά το µυαλό σου θα πάει  στο γήπεδο.
Σκέφτηκα να σου µιλήσω για το 21, αλλά ο νους σου θα πάει στην Ορίτζιναλ.
Συλλογίστηκα πολύ για να καταλήξω, αν αξίζει να σε ταλαιπωρήσω για κάτι τόσο µακρινό, τόσο ξένο.
Δύο αιώνες πίσω κάποια γεγονότα, τι να λένε σε σένα; Σε σένα που ßιάζεσαι να φύγεις, να πας για τσιγάρο, για καφέ ή για κάτι άλλο…
Θα σου µιλήσω λοιπόν προσωπικά.

Πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά η 25η Μαρτίου

Η 25η Μαρτίου, ως ημέρα της εθνικής παλιγγενεσίας, γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα του 1838 και από τότε καθιερώθηκε με θρησκευτική ευλάβεια σε όλο το πανελλήνιο. Η καθιέρωση της εορτής οφείλεται στην επιμονή και το πείσμα του Δημάρχου της Αθήνας Δημ. Καλλιφρονά (1805 – 1879).
Ο Δήμαρχος ήρθε σε ρήξη με τη βαυαρική διοίκηση και συγκεκριμένα με το Υπουργείο των Εσωτερικών το οποίο δεν επιθυμούσε έξοδα για γιορτές, όταν οι αγωνιστές δεν είχαν να φάνε. Κατά μία άλλη εκδοχή το Παλάτι, μάλλον, δεν επιθυμούσε να συνδέσει την εθνική εορτή με την Ορθοδοξία, για να μη δώσει την ευκαιρία στην Εκκλησία να καπηλευτεί την επανάσταση των Ελλήνων. Τελικά, ο Δήμαρχος θα οργανώσει μόνος του τον εορτασμό και εκ του αποτελέσματος κατάφερε να δώσει πανηγυρική ατμόσφαιρα, που ευχαρίστησε τους 17.000 Αθηναίους, οι οποίοι κατοικούσαν, τότε, στην πρωτεύουσα.

Η προσευχή του οδηγού.

 Κύριε, πριν πάρω σήμερα το τιμόνι στα χέρια μου, σου ζητώ αυτην τη χάρη.
Βοήθησε με να χρησιμοποιήσω το αυτοκίνητο με νηφαλιότητα και
φρόνηση, όχι ανυπόμονα, όχι εγωϊστικά, αλλά γιά ηρεμη και ευγνώμονα
εξυπηρέτηση και όχι γιά επίδειξη ή νευρική εκτόνωση ή αχόρταγη απληστία
πολυπραγμοσύνης.
Βοήθησέ με περάσω σώος και αβλαβής από όλους τους ποικίλους
κινδύνους της ασφάλτου, έχοντας στο πλάϊ μου «'Αγγελον ειρήνης, πίστον οδηγόν» και συμπαραστάτη.

Οἱ Ἅγιοι Εἴκοσι Ἕξι Μάρτυρες οἱ ἐν Γοτθίᾳ μαρτυρήσαντες

 Οἱ Ἅγιοι αὐτοὶ Μάρτυρες ἔζησαν κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ βασιλέως τῶν Γότθων Ἰουγγουρίχου καὶ τοῦ αὐτοκράτορα Γρατιανοῦ (375 – 383 μ.Χ.). Ἐνῷ εὑρίσκονταν ὅλοι στὴν Ἐκκλησία καὶ ἔψαλλαν, συνελήφθησαν ἀπὸ τὸν βασιλέα τῶν Γότθων καὶ ρίχθηκαν ζωντανοὶ στὴν πυρά. Τότε συνέβη καὶ τὸ ἑξῆς: Κάποιος ἄνθρωπος Χριστιανός, ποὺ ἔφερνε τὴν προσφορά του στὴν Ἐκκλησία, συνελήφθη καὶ αὐτὸς καὶ ρίχθηκε στὴν φωτιά, ἀφοῦ πρῶτα ὁμολόγησε τὸν Χριστό, προσφέροντας ἔτσι τὸν ἴδιο του τὸν ἑαυτὸ στὸν Χριστό, ἀντὶ ἄλλης προσφορᾶς. Τὰ λείψανα τῶν Μαρτύρων περισυνέλεξε ἡ συμβία ἄλλου ἄρχοντα τοῦ ἔθνους τῶν Γότθων, ποὺ ἦταν Χριστιανή, μαζὶ μὲ πρεσβυτέρους καὶ λαϊκούς. Καὶ ἀφοῦ ἐγκατέλειψε τὴν ἐξουσία στὸν υἱό της, περιδιαβαίνοντας ἀπὸ τόπο σὲ τόπο, ἦλθε μέχρι τὴν γῆ τῶν Ρωμαίων μαζὶ μὲ τὴν θυγατέρα της. Στὴν συνέχεια ἀναχώρησε γιὰ τὴν χώρα της, ἀφοῦ κληροδότησε στὴν θυγατέρα της τὰ ἱερὰ λείψανα.

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

National Geographic - 1821: Ο Ξεσηκωμός του Γένους 3/6


Μακρυγιάννης: Μην αφήσετε, Άγιοί μου...


"Μην αφήσετε, Άγιοί μου αυτά τα γκιντί πουλημένα κριγιάτα της τυραγνίας να μασκαρέψουν και να αφανίσουν τους Έλληνες.".
 
Tότε, εκεί που καθόμουν εις το περιβόλι μου και έτρωγα ψωμί, πονώντας από τις πληγές, όπου έλαβα εις τον αγώνα και περισσότερο πονώντας δια τις μέσα πληγές όπου δέχομαι δια τα σημερινά δεινά της Πατρίδος, ήλθαν δύο επιτήδειοι, άνθρωποι των γραμμάτων, μισομαθείς και άθρησκοι, και μου ξηγώνται έτσι: «Πουλάς Ελλάδα, Μακρυγιάννη».
Εγώ, στην άθλιαν κατάστασίν μου, τους λέγω: «Αδελφοί, με αδικείτε. Ελλάδα δεν πουλάω, νοικοκυραίγοι μου. Τέτοιον αγαθόν πολυτίμητον δεν έχω εις την πραμάτειαν μου. Μα και να τό 'χα, δεν τό 'δινα κανενός. Κι’ αν πουλιέται Ελλάδα, δεν αγοράζεται σήμερις, διότι κάνατε τον κόσμον εσείς λογιώτατοι, να μην θέλει να αγοράσει κάτι τέτοιο».

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, του Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου,

 Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι Δεσποτικοθεομητορική εορτή. Αυτό σημαίνει ότι είναι Δεσποτική επειδή αναφέρεται στον Δεσπότη Χριστό, ο οποίος συνελήφθη στην γαστέρα της Θεοτόκου, και θεομητορική εορτή επειδή αναφέρεται στο πρόσωπο εκείνο που συνετέλεσε στην σύλληψη και την ενανθρώπηση του Λόγου του Θεού, δηλαδή την Παναγία.
Η Θεοτόκος Μαρία έχει μεγάλη αξία και σπουδαία θέση στην Εκκλησία, ακριβώς γιατί ήταν το πρόσωπο εκείνο που περίμεναν όλες οι γενεές, και αυτή έδωσε στον Λόγο του Θεού την ανθρώπινη φύση. Έτσι, το πρόσωπο της Θεοτόκου συνδέεται στενά με το Πρόσωπο του Χριστού. Και η αξία της Παναγίας δεν οφείλεται μόνον στις αρετές της, αλλά κυρίως στον καρπό της κοιλίας της. Γι’ αυτό, η Θεοτοκολογία συνδέεται στενώτατα με την Χριστολογία. Όταν κάνουμε λόγο για τον Χριστό δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτήν που του έδωσε σάρκα, και όταν κάνουμε λόγο για την Παναγία, αναφερόμαστε ταυτόχρονα και στον Χριστό, γιατί από Αυτόν αντλεί Χάρη και αξία. Αυτό φαίνεται καθαρά στην ακολουθία των Χαιρετισμών, στην οποία υμνείται η Θεοτόκος, αλλά πάντοτε εν συνδυασμώ με το ότι είναι μητέρα του Χριστού: "Χαίρε ότι υπάρχεις βασιλέως καθέδρα, χαίρε ότι βαστάζεις τον βαστάζοντα πάντα".

Των Κολοκοτρωναίων (Δημοτικό τραγούδι)


Τσάμικος (παραδοσιακό τραγούδι)

Η Αγιασμένη Ελληνική Επανάσταση

Ἀγαπητοί μου.
Ὁ Φώτης Κόντογλου λέγει: «Ἡ Ἑλληνική Ἐπανάσταση εἶναι ἡ πιό πνευματική ἐπανάσταση πού ἔγινε στόν κόσμο. Εἶναι ἁγιασμένη». Ἡ ἐπανάσταση γίνεται τίς περισσότερες φορές ἀπό κάποιες ὑλικές αἰτίες, πού εἶναι ἡ σκλαβιά, ἡ στέρηση, ἡ κακοπέραση, τά βασανιστήρια, ἡ περιφρόνηση. Ἡ Ἑλληνική ὅμως ἐπανάσταση εἶχε μέν γιά αἰτία καί τίς ὑλικές στερήσεις καί τήν κακοπάθηση τοῦ κορμιοῦ, ὅπως ἡ κάθε ἐπανάσταση, ἀλλά, ἀπάνω ἀπ’ αὐτές τίς αἰτίες εἶχε καί τίς καθαρά πνευματικές. Καί πνευματικό, ἀληθινά πνευματικό, εἶναι ὅ,τι ἔχει σχέση μέ τό πνευματικό μέρος τοῦ ἀνθρώπου, μέ τήν ψυχή του δηλαδή μέ τήν θρησκεία. Ἡ σκλαβιά πού ἔσπρωξε τούς Ἕλληνες νά ξεσηκωθοῦνε καταπάνω στόν Τοῦρκο, δέν ἤτανε μονάχα ἡ στέρηση καί ἡ κακοπάθηση τοῦ κορμιοῦ, ἀλλά πάνω ἀπ’ ὅλα, τό ὅτι ὁ τύραννος ἤθελε νά χαλάση τήν πίστη τους, ἐμποδίζοντάς τους ἀπό τά θρησκευτικά τους χρέη, ἀλλαξοπιστίζοντάς τους καί σφάζοντας ἤ κρεμάζοντάς τους, ἐπειδή δέν ἀρνιότανε τήν πίστη τους γιά νά γίνουνε μωχαμετάνοι.

Εὐαγγελισμὸς τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου

 Ἡ λειτουργικὴ παράδοση καὶ ἡ Ὀρθόδοξη πνευματικότητα τοποθετοῦν σὲ ἰδιαίτερη θέση τὴν σημερινὴ ἑορτὴ τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου. Καὶ εἶναι ἀλήθεια ὅτι οἱ θεομητορικὲς ἑορτὲς πλουτίζουν τὴν λειτουργική μας ζωή, γιατί ὁ Λόγος τοῦ Θεοῦ πάντοτε ἀτενίζει μὲ ἰδιαίτερη ἀγάπη καὶ σεβασμὸ τὴν μεσίτρια τοῦ οὐρανοῦ. Οἱ θεολογικοὶ λόγοι καὶ ὕμνοι στὴν Κυρία Θεοτόκο εἶναι σὲ τελευταία ἀνάλυση δοξολογία στὸν Λόγο τοῦ Θεοῦ, ποὺ ἔγινε ἄνθρωπος γιὰ τὴν σωτηρία τοῦ ἀνθρώπινου γένους.
Τὸ μόνο ὄνομα τῆς Θεοτόκου, Μητέρα τοῦ Θεοῦ, περιέχει ὅλο τὸ μυστήριο τῆς οἰκονομίας τῆς σωτηρίας, λέγει ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνός. Ἀποδεικνύεται ἔτσι ὅτι ἡ Μητέρα τοῦ Χριστοῦ ἀποκαλύπτεται στοὺς πιστοὺς ὡς ἡ κατ’ ἐξοχὴν μάρτυς τοῦ γεγονότος, πὼς ὁ Θεὸς προσέλαβε πραγματικὰ τὴν ἀνθρώπινη φύση, στὴν ὁποία ἄνοιξε τὸν δρόμο τῆς σωτηρίας.

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

National Geographic - 1821: Ο Ξεσηκωμός του Γένους 2/6


4η Ενημέρωση - Επικοινωνία


Ενημερωτικό Φυλλάδιο Κατηχητικών Σχολείων

Έκθεση βιβλίου και Πασχαλινών λαμπάδων στην Ενορία μας.


Για 12η χρονιά πραγματοποιείται στην Ενορία μας, με πρωτοβουλία της Ενοριακής Επιτροπής Νεότητος, Έκθεση Βιβλίου και Πασχαλινών λαμπάδων. ο άγιασμός ενάρξεως της Εκθέσεως θα τελεσθεί την Πέμπτη 29 Μαρτίου στις 6.00μ.μ., μετά το τέλος της Ακολουθίας του Μεγ. Αποδείπνου. 

Όλοι μαζί μπορούμε!!! Συλλογή τροφίμων στον Ιερό Ναό μας.


Με γνώμονα την υποστήριξη των εμπερίστατων αδελφών μας και ενοριτών μας, μέσα στην γενικότερη κρίση της κοινωνίας μας και σύνθημα "Όλοι μαζί μπορούμε", φέτος το Πάσχα η Ενορία μας μας καλεί συνεργούς στο πρόγραμμα συλλογής τροφίμων.
Συγκεκριμένα μαζεύουμε τρόφιμα και βοηθάμε:
α. τους εμπερίστατους αδελφούς της Ενορίας μας,
β. τις κρατούμενες μητέρες και τα παιδιά τους στις γυναικείες φυλακές στον Ελαιώνα Θηβών.

Δαμασκηνός Ηγούμενος προς Ιμπραήμ-Πασά

 Υψηλότατε αρχηγέ των οθωμανικών αρμάτων χαίρε, 
«Ελάβομεν το γράμμα σου και είδαμεν τα όσα γρά­φεις, ηξεύρομεν πώς είσαι εις τον κάμπον των Καλαβρύτων πολλάς ημέρας και ότι έχεις όλα τα μέσα του πολέμου, ημείς δια να προσκυνήσωμεν είναι αδύνατον, διότι ήμεθα ορκωμένοι εις την πίστιν μας ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν πολεμούντες, και κατά το αϊνί μας (πίστη μας) δέν γίνεται να χαλάση ο Ιερός όρκος της πατρίδος μας. Σε συμβουλεύομεν όμως να υπάγης να πολεμήσης άλλα μέρη, διότι αν έλθης εδώ να μας πολεμήσης και μας νικήσης δέν είναι μεγάλον κακόν, διότι θα νικήσης παπάδες, αν όμως νικηθής, το όποιον ελπίζομεν άφευκτα με την δύνσμιν του Θεού, διότι έχομεν και θέσιν δυνατήν και θα είνε εντροπή σου, και τότες οι Έλληνες θα εγκαρδιωθούν και θα σε κυνηγούν πανταχού.

Η Ακολουθία των Χαιρετισμών στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου του Πλανά



Καί φέτος κατά την διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, προγραμματίσοηκε από τόν Ναό μας και πραγματοποιήθηκε, για 6η συνεχή χρονιά, η τρίτη ακολουθία των Χαιρετισμών της Παναγίας που ψάλλεται στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου του Πλανά, στον 4ο όροφο του Πνευματικού μας Κέντρου. 

 


Το κρυφό σχολειό δεν είναι μύθος αλλά πραγματικότητα

 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 θα συνοδευθεί από τη μονότονη προσπάθεια κάποιων « προοδευτικών» να ξαναγράψουν την Ιστορία. Μόνιμος στόχος των συγκεκριμένων διανοουμένων και αρθρογράφων είναι το Κρυφό Σχολειό. Το χαρακτηρίζουν μύθο και το χλευάζουν. Προφανώς είναι ανιστόρητοι ή εμπαθείς ή και τα δύο μαζί. Αντιλαμβάνομαι ότι οι στόχοι τους είναι δύο. Πρώτον να υποβαθμίσουν τον πατριωτικό ρόλο της Εκκλησίας και δεύτερον να εξωραΐσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να την παρουσιάσουν φιλελεύθερη και ανεκτική.
Ας έλθουμε στον πρώτο στόχο τους. Τους ενοχλεί η υπενθύμιση ότι στα δύσκολα χρόνια της δουλείας η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι κληρικοί ανέλαβαν την εκπαίδευση και την εθνική αφύπνιση των υποδούλων. Δεν θα καταφύγουμε σε μαρτυρίες Ελλήνων της εποχής εκείνης. Θα θυμίσουμε τί έγραφε σε επιστολή του ο Ρωμαιοκαθολικός Γκέρλαχ, πάστορας της Γερμανικής Πρεσβείας της Κωνσταντινουπόλεως το 1575.

Η Εκκλησία διασώστης του Ελληνικού Γένους

«Το Ελληνικόν Έθνος, αφ' ού υπέκυψεν εις τον βάρβαρον και σκληρότατον ζυγόν της Οθωμανικής τυραννίας, υστερήθη όχι μόνον την ελευθερίαν του, αλλά και παν είδος μαθήσεως...και ήτον ενδεχόμενον να εκλείψη διόλου από το Έθνος η Ελληνική γλώσσα, εάν δεν την διέσωζεν η Εκκλησία προς ήν οφείλεται και κατά τούτο ευγνωμοσύνη».
(Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός)