Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Πως η θαυματουργική δύναμη της προσευχής τους οδήγησε στο γάμο.

 


«Έβαλε ο π.Πορφύριος μια κοπέλα που αγαπούσε κάποιον και δεν ήξερε αν αυτός την ήθελε, λέει: "Πάτερ, θέλω να τον παντρευτώ. Και της είπε: "Θα κάνεις προσευχή και συ και θα κάνω και γω την τάδε ώρα. Θα κάνουμε και οι δυο προσευχή γι'αυτόν. Και άμα θέλει ο Θεός, θα τον φωτίσει". (Για να δείτε που είναι πρακτικό.Δεν είναι θεωρία). Και έκανε πολύ προσευχή και αυτή και ο π.Πορφύριος. Και αυτός ο άνθρωπος, αυτός ο άντρας εκείνη την ώρα κάτι ένιωθε στην καρδιά του. Ένιωθε μια θερμότητα, ένα κύμα αγάπης, μια χαρά, κάτι, κάτι... Και πάει στον π.Πορφύριο (γιατί και αυτός τον ήξερε) και του λέει: "Πάτερ, κάτι γίνεται τον τελευταίο καιρό. Την τάδε ώρα κάθε μέρα, κάτι γίνεται και με πιάνει κάτι στην καρδιά μου".
Του λέει:
-Τι σε πιάνει;
-Ένα μούδιασμα, μια θερμότητα, μια γλυκύτητα. Κάτι γίνεται. Και θέλω να σας πω και κάτι άλλο πάτερ. Τώρα που ήρθα,έξω από εδώ που ήρθα να εξομολογηθώ, είδα μια κοπέλα που κάθεται. Αυτή η κοπέλα πάτερ είναι ελεύθερη; Μου'κανε πολύ καλή εντύπωση.
- Θα δούμε, λέει ο π.Πορφύριος. Θα τη γνωρίσεις και θα δεις.

Iάπωνας παλαιστής βαφτίστηκε Ορθόδοξος Χριστιανός.

 iaponas

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

 από Romfea.gr

 

Από τα παιδικά του χρόνια ασχολήθηκε με τις πολεμικές τέχνες, οι οποίες τον ώθησαν στην μελέτη των παραδοσιακών ανατολικών θρησκειών και ειδικά στον Βουδισμό.
Μετά από διάστημα πολλών χρόνων ο Τοκάσι Κίσι γνώρισε τον Χριστιανισμό, με αποτέλεσμα να διαβάσει πάρα πολλά βιβλία.
Ο Χριστιανισμός για τον Τοκάσι ήταν μια ακόμη ηθική διδασκαλία και φάνηκε σ΄ αυτόν κάτι σαν τον Βουδισμό.
Μετά από μια επίσκεψή του στην Ρωσία, ένιωσε εσωτερικά μια επιθυμία να μάθει περισσότερα για την ορθοδοξία.

Το φθινόπωρο φέρνει… αλλεργίες.

 

Μπορεί να έχουμε συνδέσει την έξαρση των αλλεργιών με την άνοιξη δεν είναι όμως μόνο «ανοιξιάτικος ο πονοκέφαλος». Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες έχουν τις ίδιες πιθανότητες να παρουσιάσουν τα ίδια συμπτώματα και το φθινόπωρο.
Το συνάχι που μπορεί να εμφανιστεί με την πρώτη δροσιά μπορεί να οφείλεται και σε εποχική αλλεργία. Το ίδιο και η φαγούρα είτε στο δέρμα είτε στο λαιμό, ο βήχας, η δακρύρροια, το φτέρνισμα.

Ένοχες πηγές φθινοπωρινών αλλεργιών

- Περδικάκι
Το κοινό αυτό αγριόχορτο φυτρώνει παντού, ακόμη και στις γλάστρες στο μπαλκόνι και προκαλεί όλα εκείνα τα ενοχλητικά συμπτώματα της αλλεργίας.

Επίθεση τρομοκρατών σε χριστιανικές και κουρδικές γειτονιές στο Χαλέπι.

 

Σήμερα το πρωί δέκα ένοπλες ομάδες μισθοφόρων των ΗΠΑ μπήκαν στη συνοικία Sheik Maqsoud στο Χαλέπι, όπου ζουν στην πλειοψηφία τους Κούρδοι και Χριστιανοί.
Σκληρή η αντίσταση των κατοίκων να διασώσουν τις ζωές τους και τις περιουσίες τους από τους ισλαμοφασίστες μισθοφόρους των αμερικανών.

Πρωταρχικός εχθρός των τρομοκρατών οι Χριστιανοί.

Στη χριστιανική γειτονιά Suleimanye, στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι είναι Αρμένιοι, έγιναν 18 βομβιστικές επιθέσεις.

Εκδήλωση - παρουσίαση βιβλίου για τον Ιωάνη Καποδίστρια στο Ναύπλιο για τα 181 χρόνια από τη δολοφονία του.

 

Ευάγγελος Μπουγιώτης
Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012, στο Βουλευτικό Ναυπλίου έγινε η παρουσίαση του νεοκδοθέντος βιβλίου του κ. Ιωάννη Κορνιλάκη " Ιωάννης Καποδίστριας, Ο Άγιος της Πολιτικής ". Πρόκειται για ένα συλλεκτικό έργο που περιέχει 137 ανέκδοτες επιστολές του Κυβερνήτη, με τον γραφικό χαρακτήρα του ιδίου αφού ο εκδότης δημιούργησε γραμματοσειρά με απόλυτη πιστότητα της προσωπικής γραφίδας του Ιωάννη Καποδίστρια. Η έκδοση αυτή είναι επετειακή δεδομένου ότι για πρώτη φορά από την αρχική έκδοση του 1841, κυκλοφορεί ξανά ένα μεγάλο μέρος των επιστολών του Καποδίστρια. Επιπλέον η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την επέτειο των 181 χρόνων της δολοφονίας του Κυβερνήτη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Ναυπλιέων, του Πνευματικού Ιδρύματος "Ιωάννης Καποδίστριας".

H Ηθική στην εκπαίδευση.

 

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε με τον Πλάτωνα, που γράφει στην "Πολιτεία" του πως η Παιδεία αποτελεί τη βάση της πνευματικής, κοινωνικής,
πολιτικής και πνευματικής ανάπτυξης μιας χώρας, ή, αντίθετα, την αιτία καταρράκωσης της. Συμφωνούμε ακόμη μαζί του ότι για να είναι δίκαιη και ενάρετη η Πολιτεία πρέπει οι αρχές της Αρετής και της Δικαιοσύνης να έχουν εντυπωθεί σε όλα τα παιδιά της και μάλιστα από την πιο τρυφερή ηλικία και αυτά να έχουν προ οφθαλμών πρότυπα μεγαλείου, ανδρείας, τιμής και αρετής. (Βλ. σχ. Al. Koyre " Φιλοσοφία και Πολιτεία - Εισαγωγή στην ανάγνωση του Πλάτωνα, Εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 1990, σελ. 117-118). Νομίζω πως επίσης θα συμφωνήσουμε με αυτά που γράφει ο Αριστοτέλης στα "Πολιτικά" του, ότι η Παιδεία πρέπει να σκοπεύει σε τρεις διαστάσεις: " το τε μέσον, και το δυνατόν και το πρέπον". ( Βλ.σχ. Χ.Σ. Ιεροδιακόνου "Η διαμόρφωση του ανθρώπινου χαρακτήρα κατά τον Αριστοτέλη", Εκδ. ΒΗΤΑ, Αθήνα, 2008, σελ. 120).

Μέσ’ του Βοσπόρου τα στενά.


Από το Μουσικό Σχολείο Βόλου.

13 περίεργα πράγματα που συνδέονται με την καρδιά.

Η τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα καρδιάς και ενώ οι αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης ενός καρδιολογικού προβλήματος είναι ευρέως διαδεδομένοι, η αλήθεια είναι ότι δεν αρκεί μόνο να κόψετε τα λιπαρά φαγητά και να...
γυμναστείτε για αποφύγετε τον κίνδυνο ενός εμφράγματος.

Ο τρόπος ζωής παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο στην αποφυγή ενός καρδιακού επεισοδίου αλλά υπάρχουν αρκετοί «κρυφοί» παράγοντες που επηρεάζουν την καρδιά.

Οι γείτονες
Έρευνα του «The New England Journal of Medicine» ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που κατοικούν σε περιοχές με χαμηλή ποιότητα ζωής έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από την καρδιά τους, από άλλους που έχουν μεν τα ίδια εισοδήματα, αλλά μένουν σε περιοχές όπου το επίπεδο διαβίωσης είναι πιο υψηλό.

Ερμηνεία στο αποστολικό ανάγνωσματης Κυριακής Β΄ Λουκά.

Ταύτας οὖν ἔχοντες τάς ἐπαγγελίας, ἀδελφοί, καθαρίσωμεν ἑαυτούς ἀπό παντός μολυσμοῦ σαρκός καί πνεύματος, ἐπιτελοῦντες ἁγιωσύνην ἐν φόβῳ Θεοῦ
Τό μικρό ἀποστολικό ἀνάγνωσμα τῆς σημερινῆς Κυριακῆς ἀπό τήν Β´ πρός Κορινθίους ἐπιστολή τοῦ ἀποστόλου Παύλου συμπυκνώνει σέ λίγες μόνο γραμμές τίς ὑποσχέσεις τοῦ Θεοῦ γιά τόν ἄνθρωπο, τήν μεγαλειώδη δηλαδή προοπτική πού τοῦ ἔχει ὁρίσει, ἀλλά καί τό πῶς ὁ ἄνθρωπος θά μπορέσει νά φτάσει αὐτό τό ὅριο, δεδομένου ὅτι ἡ σωτηρία ὡς πραγμάτωση τοῦ τεθειμένου σ᾽ αὐτόν σκοποῦ ἀπό τόν Δημιουργό ἀπαιτεῖ καί τήν δική του συμμετοχή, τήν δική του συνέργεια. ῾῎Εχοντας αὐτές τίς ὑποσχέσεις τοῦ Θεοῦ, ἀδελφοί, ἄς καθαρίσουμε τούς ἑαυτούς μας ἀπό κάθε τι πού μολύνει τό σῶμα καί τήν ψυχή. ῎Ας ζήσουμε μία ἁγία ζωή μέ φόβο Θεοῦ᾽.

Αποκαλυπτήρια μνημείου Κυράς των Μαρασίων.


Πραγματοποιήθηκαν από τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ και πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας Φράγκου Φραγκούλη, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Βασιλικής Λαμπίδου, της Κυράς των Μαρασίων, στο σπίτι της, δίπλα από τον ποταμό Έβρο και την Τουρκία.

Η Βασιλική Λαμπίδου, μητέρα όλων των Ελλήνων στρατιωτών αφιέρωσε τη ζωή της στο στράτευμα και το έργο της αναγνωρίστηκε από τον τότε διοικητή της XVI MK/MΠ Φράγκο Φραγκούλη. Η Κυρά των Μαρασίων, βραβεύτηκε και από την Aκαδημία Αθηνών. Έφυγε σε ηλικια 107 ετών.

Για να μην είσαι φτωχός....



Η μεγαλύτερη φτώχεια είναι η έλλειψη της αγάπης
και κανείς δεν είναι φτωχός αν έχει Θεό...

Οἱ Ἁγίες Ριψιμία (ἡ Ριψίμη), Γαϊανὴ καὶ Ἄλλες 32 Παρθενομάρτυρες

 Ἡ Ἁγία Ριψιμία ἦταν ὄμορφη στὸ σῶμα καὶ σεμνὴ στὸ ἦθος. Ἐπειδὴ δὲν δέχτηκε τὴν πρόταση τοῦ Διοκλητιανοῦ νὰ γίνει γυναῖκα του, κατέφυγε μαζὶ μὲ τὴν Γαϊανὴ ποὺ ἦταν καθηγουμένη τῆς Ριψιμίας, στὴν Ἀρμενία.
Ὁ βασιλιὰς τῆς Ἀρμενίας ἄκουσε γιὰ τὴν ὀμορφιὰ τῆς Ριψιμίας καὶ θέλησε καὶ αὐτὸς νὰ τὴν κάνει γυναῖκα του. Ὅταν ἐκείνη ἀρνήθηκε, διέταξε νὰ τὴν βροῦν καὶ νὰ τὴ συλλάβουν. Οἱ στρατιῶτες του τὴν βρῆκαν στὰ μέρη τοῦ Ἀραρὰτ ποὺ κρυβόταν, καὶ ἀφοῦ τῆς ἔβγαλαν τὰ μάτια, τῆς ἔκοψαν τὴν γλῶσσα καὶ τὴν ἔκοψαν κομμάτια.
Μαζί της μαρτύρησαν φρικτὰ ἡ γερόντισσα Γαϊανή, καθὼς καὶ 32 Παρθενομάρτυρες ποὺ κρύβονταν μαζί τους σ’ ἐκεῖνα τὰ μέρη.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Γυναίκες στο δικαστήριο... (για να γελάσουμε)

 

Πέντε γυναίκες που μένουν στην ίδια πολυκατοικία εμφανίζονται στο δικαστήριο κατηγορώντας η μια την άλλη για διατάραξη κοινής ησυχίας...
Προσπαθούν όμως να μιλήσουν όλες μαζί, επικρατεί ένα χάος και κάποια στιγμή ο πρόεδρος χάνει την ψυχραιμία του:

- Σιωπή! τους φωνάζει, δεν γίνεται να μιλάτε όλες μαζί! Θα ακούσω πρώτα την μεγαλύτερη.

Διατροφή για υγιή παιδιά.

  

Η σωστή διατροφή κατά την παιδική ηλικία μπορεί να ενισχύσει τις δια βίου διατροφικές συνήθειες που συμβάλλουν στην ευεξία του παιδιού και να το βοηθήσει να διατηρήσει ένα υγιές πρότυπο διατροφής για μια υγιή ζωή.

Για τους γονείς, η διατροφή μπορεί να αποτελεί πηγή άγχους. Ίσως ανησυχείτε για το αν τα παιδιά σας τρέφονται υγιεινά. Πολλοί γονείς λόγω του φόρτου εργασίας και των υποχρεώσεων επιτρέπουν στα παιδιά να τρώνε «πρόχειρο» φαγητό και να πίνουν λίτρα αναψυκτικών. Άλλοι αγχώνονται υπερβολικά μήπως τα παιδιά τους γίνουν παχύσαρκα και οδηγούνται σε ακραίες συμπεριφορές και περιορισμούς. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί μια ισορροπία.

Τα παιδιά που δεν τρέφονται υγιεινά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίσουν να κάνουν λάθος διατροφικές επιλογές ως έφηβοι και ως ενήλικες αργότερα.

Γιατί οι καυγάδες με τους γονείς είναι αναγκαίοι;

  



Λίγο το χάσμα γενεών, λίγο η εφηβεία και η διάσταση απόψεων η σχέση γονιού και παιδιού είναι συχνά εκρηκτική. Κι όμως κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι άκρως φυσιολογικό αλλά και ευεργετικό.
Οι περισσότεροι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους αλλά στην προσπάθειά τους να επιβάλλουν τη γνώμη τους πιθανότατα να οδηγηθούν σε σύγκρουση. Και μπορεί ο γονιός να ανησυχεί με τον ατίθασο και ασεβή χαρακτήρα του παιδιού αλλά στην πραγματικότητα, ο καυγάς και η αντίδραση του εφήβου δείχνει πως μπορεί να αντισταθεί και να υποστηρίξει τη δικιά του θέση.


5η Γιορτή Έναρξης!!!Σας περιμένουμε!!!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια στο Ευαγγέλιο της Κυριακής Β΄ Λουκά (30-9-12)


                                                                      
   Στα ανεβάσματα της αγάπης

«Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι
και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως»
 
Το νέο ήθος του εν Χριστώ καινού ανθρώπου αποκαλύπτεται με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο μέσα από τη σημερινή ευαγγελική περικοπή. Την αγάπη που μας προσφέρει ο Χριστός καλούμαστε να την αντιπροσφέρουμε στους συνανθρώπους μας. Μόνο έτσι μπορεί να μετουσιώνεται σε πράξη η εκκλησιαστική εμπειρία και να επιβεβαιώνεται αυθεντικά η Ορθόδοξη πίστη μας. Άλλωστε, όταν θέλουμε να λέμε ότι αγαπάμε τον Θεό, αυτό μόνο στο πρόσωπο του κάθε συνανθρώπου μας μπορεί να επιβεβαιώνεται. Μόνο έτσι δημιουργούνται πραγματικές προϋποθέσεις για να τον αποκαλούμε και αδελφό μας στην προοπτική μιας αληθινής κοινωνίας αγάπης. Για να μας βοηθήσει λοιπόν η Εκκλησία να προσεγγίσουμε τη μεγάλη αυτή αλήθεια και εμπειρία ζωής, μάς προσκαλεί να γίνουμε δέκτες των αιωνίων μηνυμάτων της συγκεκριμένης περικοπής. Πληροφοριακά να αναφέρουμε ότι είναι απόσπασμα από την επί του Όρους Ομιλία του Κυρίου.
 

Τα 13 tips για να απαλλαγείτε από το κάπνισμα.

  

Τα λόγια είναι περιττά όταν η υπόθεση φτάνει στο κάπνισμα. Καμπάνιες και κινήματα έχουν βαλθεί να κάνουν τον κόσμο πιο υγιή και όχι άδικα. Πώς «κόβεται» όμως το κάπνισμα;

Η θεωρία από την πράξη απέχουν…έτη φωτός όταν πρόκειται για έναν εθισμό. Έτσι και το κάπνισμα, το οποίο οι περισσότεροι ξεκινούν για τους λάθος λόγους στην τρυφερή ηλικία της εφηβείας, πρέπει όταν έρθει η ώρα της ενηλικίωσης να έχει μια διαφορετική, πιο συνειδητοποιημένη, αντιμετώπιση. 13 tips για να απαλλαγούν οι καπνιστές από τον «βραχνά» της κακιάς συνήθειας.

No. 1: Αυτογνωσία

Το βασικό πρώτο βήμα για να απαλλαγείτε από το κάπνισμα είναι να γνωρίζετε τους λόγους για τους οποίους το κάνετε. «Είναι κακό για την υγεία μας» είναι ο κυρίαρχος λόγος, αλλά δεν είναι αρκετός. Χρειάζεστε ένα παραπάνω κίνητρο, ένα ισχυρό καθαρά προσωπικό λόγο, όπως για παράδειγμα επειδή θέλετε να προστατεύσετε την οικογένειά σας ή επειδή το ενδεχόμενο καρκίνου του πνεύμονα σας τρομάζει. Επιλέξτε τον δικό σας λόγο-κλειδί για να ξεκινήσετε μία σοβαρή προσπάθεια.

Ελευθερία ή σκοταδισμός;

 

Του Κώστα Ζουρδού
 
Σε κάθε γεγονός που ανακύπτει μέσα από την επικαιρότητα και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων ( πολλές φορές δυστυχώς τεχνητή ) είναι καλό να αναλύουμε το γεγονός και τα αποτελέσματα του όταν έχει ηρεμήσει το τοπίο και οι λεπτομέρειες που το συνοδεύουν, που πρόσκαιρα ή αποσιωπούνται ή κρύβονται. Αναφέρομαι στο περιστατικό που συνέβη μόλις χτες και αφόρα την ιστοσελίδα που έβριζε τον Χριστιανισμό και τον Γέροντα Παΐσιο και οδήγησε τον χρήστη της, στις εισαγγελικές αρχές.
 
Δεν θέλω να κουράσω και θα είμαι σύντομος και σαφείς. Και δεν θα κουράσω γιατί είμαι σίγουρος πως στον κατάλληλο καιρό αξιόλογοι αναλυτές θα ασχοληθούν με το θέμα. Θα ήθελα αρχικά να κάνω δύο αναγκαίες διευκρινήσεις.
 
Πρώτον ούτε ο Χριστιανισμός αλλά ούτε και ο Γέροντας Παΐσιος έχουν την ανάγκη της δικής μου υπεράσπισης και τέτοια δεν προσφέρω.

«Ποδηλασία: τρόπος ζωής».

 

Ξεκινά τις δραστηριότητές του το τμήμα ποδηλασίας του Αθλητικού Συλλόγου «Δημητριάς» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, με τον Αγιασμό που θα τελέσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος το Σάββατο 29/9, στις 5 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Βόλου.

Το Τμήμα ποδηλασίας θα υλοποιήσει φέτος το πρόγραμμα «Ποδηλασία: τρόπος ζωής», το οποίο απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός στον Πειραιά.

  

Αρχίζει την Κυριακή 30/9 ο κύκλος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς με θέματα Επιστήμης και Ορθοδόξου Θεολογίας για τη χρονική περίοδο 2012-2013. 
Στις 7:00μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς θα τελεσθεί αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ. 

Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός στο Αγαθονήσι.

 


Ἡ Ἁγία Γουδελία (ἢ Γοβδελία).

 Ἦταν Περσίδα χριστιανὴ ἀπόστολος, ποὺ κατάφερε νὰ φέρει πολλοὺς ἀπίστους στὸν δρόμο τῆς διὰ Χριστοῦ σωτηρίας.
Ἔζησε τὸν τέταρτο μετὰ Χριστὸν αἰῶνα, ὅταν βασιλιὰς τῆς Περσίας ἦταν ὁ Σαπώρ. Ἐπειδὴ δυναμικὰ ἐκτελοῦσε τὸ Ἱεραποστολικό της ἔργο, τὴν συνέλαβαν καὶ τὴν ἔκλεισαν γιὰ πολλὰ χρόνια στὴν φυλακή. Οἱ ἐκεῖ κακοπάθειές της ὑπῆρξαν φοβερές. Μόνο ἡ θεία χάρη τὴν ἐνίσχυσε, ὥστε νὰ κατανικήσει τὴν ὑγρασία, τὸ σκοτάδι καὶ τὶς συχνὲς στερήσεις καὶ αὐτοῦ τοῦ νεροῦ. Ἀλλὰ ὅλα αὐτὰ τὰ μακροχρόνια βάσανα, δὲν ἐλάττωσαν καθόλου τὴν φωτιὰ τῆς πίστης καὶ τὴν φλόγα τῆς γενναιότητάς της.

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Ηγούμενος Εφραίμ ξεναγει τους κηπουρούς του Mega. (video).

 
O Hγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, υποδέχεται τους κηπουρούς του MEGA, στο Κέντρο Έρευνας και Μελέτης Θεραπευτικών Βοτάνων που λειτουργεί εντός της Μονής.
Οι Μάκης Τσόκας, Σωτήρης Βρεττός και Γιάννης Παναγιωτόπουλος συνοδευόμενοι από το δημοσιογράφο και διευθυντή του «Αγιορείτικου Βήματος», Γιώργο Θεοχάρη,
συναντούν τον Αγιορείτη Ηγούμενο ο οποίος τους ξεναγεί στο μοναδικό κέντρο για τα θεραπευτικά βότανα που χρησιμεύουν για χρόνιες παθήσεις, όπως ρευματισμούς, κυκλοφοριακό, αλλεργίες.

Ταυτόχρονα, από τα βότανα παράγεται και το σαπούνι και άλλα προϊοντα.

Πως θα απαντούσε ο Γέροντας Παϊσιος στους υβριστές του.

.- Γέροντα, όταν μιλούν κατά τής Εκκλησίας ή κατά τού Μοναχισμού κ.λπ., τί πρέπει νά κάνη κανείς;
- Κατ' αρχάς, άν κάποιος μιλάει άσχημα λ.χ. γιά σένα ως άτομο, δέν πειράζει. Νά σκεφθείς: «Τόν Χριστό, πού ήταν Χριστός, Τόν έβριζαν, καί δέν μιλούσε, εμένα πού είμαι αμαρτωλός τί μου αξίζει;».

Άν έρχονταν νά βρίσουν εμένα ως άτομο, δέν θά μέ πείραζε καθόλου. Άλλα, όταν μέ βρίζουν ως μοναχό, βρίζουν καί όλο τόν θεσμό τού Μοναχισμού, γιατί ως μοναχός δέν είμαι ανεξάρτητος, καί πρέπει νά μιλήσω. Σέ τέτοιες περιπτώσεις πρέπει κανείς νά τούς αφήσει λίγο νά ξεσπάσουν καί ύστερα νά τούς πεί δύο κουβέντες.
Κάποτε στό λεωφορείο μία γυναίκα έβριζε τούς παπάδες. Τήν άφησα νά ξεσπάσει καί, όταν σταμάτησε, τής είπα: «Έχουμε απαιτήσεις από τούς παπάδες, άλλα καί αυτούς δέν τούς έρριξε ο Θεός μέ τά αλεξίπτωτα.

Η αμετανόητη μνησίκακη γυναίκα.

 



15 Κάποτε, μία γυναίκα ζούσε με νηστείες και προσευχές.

Φαινόταν εξωτερικά ευλαβής, είχε όμως πολλή υπερηφάνεια και πίστευε πως ήταν αγία.

Είχε επίσης τόση μνησικακία, που, αν μάλωνε με κάποια άλλη, όχι μόνο δεν τη συγχωρούσε, μα ούτε ήθελε να την ξαναδεί στα μάτια της.

Κάποτε αρρώστησε και κάλεσε τον πνευματικό, αλλά δεν εξομολογήθηκε καθαρά- αυτό το συνηθίζουν μερικοί επιπόλαιοι χριστιανοί, που κρύβουν τις μεγάλες αμαρτίες και φανερώνουν τις μικρές.

Η σημαντικώτερη εικόνα από την προχθεσινή απεργιακή κινητοποίηση.


Πολύτεκνες μητέρες διαμαρτύρονται
 κρατώντας παιδικὰ καροτσάκια.
Μήπως ἡ δημογραφικὴ κρίση
εἶναι πολὺ πιὸ οὐσιώδης ἀπὸ τὴν οἰκονομική;
 
Πηγή: Ρωμαίϊκο Οδοιπορικό

Τώρα κατάλαβα.

 
 
 
Τώρα κατάλαβα
τι' ταν εκείνο
που μ' έκανε και με κάνει πάντα
να στρέφομαι με δάκρυα
στο Σταυρό του Κυρίου.

Ήμουν κι εγώ
ένα απο τα αγκάθια
που μάτωσαν
το πανάχραντο πρόσωπό Του.

Τα 6 βήματα με τα οποία αναφέρεις ως ανεπιθύμητη μια σελίδα στο facebook.

 

Τις ημέρες αυτές γινόμαστε μάρτυρες μιας βλάσφημης επίθεσης εναντίον της Ορθοδοξίας μέσω διαφόρων σελίδων στο facebook.
Νομίζουμε πως επιβάλλεται να ενεργήσουμε σε πρώτη φάση με το ελάχιστο που μπορούμε: Να κάνει ο καθένας μας αναφορά, χαρακτηρίζοντας ως ανεπιθύμητη την σελίδα.
Με αυτόν τον τρόπο πιέζουμε τα πράγματα και αναγκάζουμε αυτές τις βρώμικες και αντιχριστιανικές σελίδες να κλείσουν.
Ο Τρόπος είναι απλός. Το ιστολόγιό μας παραθέτει στη συνέχεια με φωτογραφίες τα6 βήματα που απαιτούνται ώστε να αναφέρετε στο fasebook την σελίδα ως ανεπιθύμητη.
Προϋπόθεση να είστε εγγεγραμμένος χρήστης του facebook.
 
  • ΒΗΜΑ 1
Μπαίνοντας στη βλάσφημη σελίδα, πατήστε το βελάκι που το μαρκάραμε με κόκκινο χρώμα.

Alesund, μια… Art Nouveau πόλη στο Βορρά!

  

To Alesund είναι η μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή Møre og Romsdal της δυτικής Νορβηγίας, μεταξύ των πόλεων Bergen και Trondheim, ένα μικρό έργο τέχνης ...
Art Nouveau αρχιτεκτονικής και μία από τις πιο «φωτογενείς» πόλεις του Βορρά.

Χτισμένη σε μια σειρά νησιών που απλώνονται στον Ατλαντικό, το Alesund αποτελεί σπουδαίο λιμάνι, ενώ οι περίπου 40.000 κάτοικοι ασχολούνται ως επί το πλείστον με την αλιεία και τον τουρισμό.

Αν και η ιστορία της δημοφιλούς αυτής τουριστικής περιοχής της Νορβηγίας χρονολογείται από την περίοδο των Βίκινγκς, η αρχιτεκτονική σε ολόκληρη την πόλη έχει αποκτήσει ένα πιο σύγχρονο art nouveau στιλ, το οποίο, μάλιστα, την κάνει να ξεχωρίζει.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μετά από μια τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε το 1904 ολόκληρη η πόλη ξαναχτίστηκε με τη βοήθεια πολλών βασιλιάδων που συνήθιζαν να τη χρησιμοποιούν ως τόπο διακοπών τους, μεταξύ των οποίων και ο Kaiser Wilhelm ΙΙ της Γερμανίας.

Αντισταθείτε στην κατάθλιψη με 10 καθημερινά «κόλπα».

Η κατάθλιψη χωρίς αμφιβολία είναι μία «πονηρή» ασθένεια που αφορά σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Εκτός όμως από τη φαρμακευτική αγωγή που κάποιος μπορεί να ακολουθεί υπάρχουν και μικρά καθημερινά «κόλπα» που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της.
Μη σπέρνετε τον πανικό

Για να σπάσετε αυτόν τον φαύλο κύκλο της αρνητικότητας χρειάζεται θέληση και αποφασιστικότητα. Ένας τρόπος να σαμποτάρετε τον εαυτό σας είναι το γεγονός ότι απομονώνετε ένα συγκεκριμένο γεγονός και το «εκμεταλλεύεστε» ως πηγή αρνητικών σκέψεων.

Σταματήστε να καταστροφολογείτε και δώστε χρόνο στον εαυτό σας σιγά σιγά να σκεφτεί τα πράγματα πιο ρεαλιστικά. Μπορεί για παράδειγμα η ανεργία να μαστίζει αλλά αντί να σκέφτεστε «δεν θα βρω ποτέ δουλειά» επιλέξτε να σκέφτεστε «Θα βρω απλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος».

Άλλο Χριστιανοί και άλλο Μουσουλμάνοι!

 

του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

Διάβασα στα έντυπα, άκουσα και είδα στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, και στα αγαπημένα μου blogs στο διαδίκτυο την είδηση για τη σύλληψη του 27χρονου που δημιούργησε και διατηρούσε στο laptop του ιστοσελίδα ως «γέροντας…Παστίτσιος» (διακωμωδώντας, προφανώς, τον αποδημήσαντα γέροντα Παϊσιο).

Και διάβασα, άκουσα, είδα και τις άμεσες αντιδράσεις του κ Παπαδημούλη και του ΣΥΡΙΖΑ, της κ Γεννηματά και του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ κλπ που διατείνονται ότι έτσι καταπατήθηκαν «προσωπικές ελευθερίες, ότι η ανεξιθρησκία προσεβλήθη», ότι θα υπερασπιστούν το 27χρονο και το δικαίωμά του να εκφράσεις διαδικτυακά «ελεύθερα τις απόψεις του…»

Λοιπόν πάλι θα γίνει της ‘Κακομοίρας¨.


Η παράσταση των μεγάλων παιδιών που δόθηκε την Τετάρτη 27 Ιουνίου ,
θα επαναληφθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 8.00μ.μ.
 στην μεγάλη Αίθουσα των παραστάσεων στο πνευματικό κέντρο
 της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής .

Ποιοί φοβούνται τους αγνοούμενους του 1974;

Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων
Επανέρχομαι στο θέμα των μαζικών τάφων Ελλήνων που ανακαλύπτονται συνεχώς στην Κύπρο και καταδεικνύουν τη βαρβαρότητα του Τουρκικού Στρατού και των Τουρκοκυπρίων παραστρατιωτικών τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Η τουρκική κυβέρνηση από το 1974 μέχρι σήμερα καταβάλλει επίμονες προσπάθειες για να απαλλαγεί ο στρατός της από κάθε κατηγορία για εγκλήματα πολέμου. H Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να είναι προσεκτικές και να κάνουν παν το δυνατόν για τη διακρίβωση της αλήθειας. Απαιτείται μεγαλύτερη πίεση, διότι η Τουρκία αξιοποιεί τις συμμαχίες της για να αποκρυβεί η αλήθεια. Για του λόγου το ασφαλές καταθέτω ορισμένα κρίσιμα γεγονότα και ερωτήματα:

Γιατί μόλις ανακαλύφθηκε ο μαζικός τάφος Ελληνοκυπρίων στη Μια Μηλιά η κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια απέλυσε 4 επιστήμονες εξ Ελλάδος που εργάζονταν για την ανακάλυψη και ταυτοποίηση των οστών; Η επιστολή απόλυσης αναφέρεται σε πολιτικούς λόγους. Μήπως πίεσαν οι Τουρκοκύπριοι που μετέχουν στη Διεθνή Επιτροπή Αγνοουμένων, δηλαδή η Άγκυρα που είναι από πίσω τους; Και γιατί η αριστερή διακυβέρνηση Χριστόφια δεν στήριξε τους εξ Ελλάδος ανθρωπολόγους και αρχαιολόγους που έκανα επιστημονικά τη δουλειά τους;

Είναι Κρητικός και μιλάει 32 γλώσσες!

 

Μιλάει άπταιστα 32 γλώσσες και είναι Ελληνας. Πρόκειται για τον Ιωάννη Οικονόμου, ο οποίος είναι ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος στην Ευρώπη.

Ο κ. Οικονόμου, ο οποίος εργάζεται ως μεταφραστής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν ένας από τους ομιλητές του συνεδρίου που διεξήχθη στη Λεμεσό με θέμα «Η πολυγλωσσία στην Ευρώπη», στην παρουσία της Επιτρόπου για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, Ανδρούλλας Βασιλείου.

Στην εκδήλωση, περισσότεροι από 400 αντιπρόσωποι διερέυνησαν τρόπους για την καλύτερη εκμάθηση γλωσσών, ενώ παράλληλα θα συζητήσουν το ρόλο των γλωσσών στην παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα.

Ο Ιωάννης Οικονόμου γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές μεσανατολικών γλωσσών και πολιτισμών στο πανεπιστήμιο Columbia των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η μοναδική πόλη στον κόσμο χωρίς δέντρα.


Το Norilsk είναι η βορειότερη πόλη της Σιβηρίας, γνωστή και ως «Άγρια Ανατολή» της Ρωσίας. Το θερμόμετρο δείχνει 72 βαθμούς Κελσίου και πάντα καλύπτονται από χιόνι, ενώ τα τετραγωνισμένα κτίρια κυριαρχούν παντού στην πόλη.

Αυτό που κάνει εντύπωση στον επισκέπτη του Norilsk είναι η ολοκληρωτική απουσία των δέντρων από την πόλη.

Ο λόγος; Η υπερβολική ρύπανση του περιβάλλοντος δεν επιτρέπει την ευδοκίμηση δέντρων ή φυτών στην ευρύτερη περιοχή!

Μάθετε την δίαιτα DASH για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση & να αδυνατίσετε.

  

Η Διατροφή πλούσια σε γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, σησαμέλαιο, ρυζέλαιο και χυμό μούρων συμβάλλει στην καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που ανακοινώθηκε στο συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου για την Καρδιά και την Υψηλή Αρτηριακή Πίεσης.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.life2day.gr η Σολωμού Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc. Υπεύθυνη Διαιτολογικής Μονάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Κεφαλονιά-Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.ΔΕ).

Η πρόεδρος της επιτροπής διατροφής του Αμερικάνικου Συλλόγου για την Καρδιά, Dr Rachel Johnson (Πανεπιστήμιο του Vermont, Burlington), στα πλαίσια του σχολιασμού της για τα παραπάνω ευρήματα δήλωσε: « Τα αποτελέσματα των ερευνών ενισχύουν την αντίληψη ότι η δίαιτα DASH, την οποία και υποστηρίζει ο Σύλλογος, αποτελεί μια αποτελεσματική διατροφική παρέμβαση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και παράλληλα έναν υγιεινό τρόπο διατροφής».

Η πανήγυρις της Σεβασμίας Ιεράς Πατριαρχικής Σταυροπηγιακής Μονής του Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο.

 

Η σεβασμία Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου και η Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου εόρτασαν με λαμπρότητα και μέσα σε κλιμα βυζαντινής κατάνυξης τον Πολιούχο καί Εύφορό τους, τον Υψυπέτη Αετό της Θεολογίας, Ιώάννη Θεολόγο επί τη μεταστάσει αυτού.
Κατά το πατμιακό τυπικό το απόγευμα της παραμονής, αφού εκρούσθη το μέγα σημαντρο της Μονής εψάλη ο μικρός Εσπερινός χοροστατούντος του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Μονής Σαγματά Θήβας Αρχιμ. κ. Νεκταρίου.
Το βράδυ της ιδίας μέρας άρχισε η ιερά αγρυπνία χοροστατούντος του Καθηγουμένου καί Πατριαρχικού Εξάρχου Πατμου Αρχιμ. Αντίπα. 
Τήν κυριώνυμο ημέρα αφού ανεγνώσθησαν οι ώρες, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Πατριαρχικού ημών Εξάρχου.
Εις το τέλος της Λειτουργίας ευλογήθηκε το κόλλυβο του Θεολόγου και πραγματοποιήθηκε, η εν λιτανευτική πομπή διά της αυλής της Μονής, ευλογία των κελλαριών-αποθηκών του σίτου και του ελαίου.


Πως διαχειριζόμαστε ένα παιδί που θέλει πάντα να κερδίζει και να είναι πρώτο.

  

Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί με τόσο έντονη επιθυμία πρωτιάς, να μάθει να συνεργάζεται σωστά και να ζητά βοήθεια από τους άλλους.

Πολλά παιδιά από μικρά δείχνουν τη διάθεση τους να είναι πρώτα και να κερδίζουν πάντα. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δε συμβαίνει αντιδρούν με θυμό, με κλάματα και αποθάρρυνση.


Πέρα από την ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού που σαφώς καθορίζει και τις αντιδράσεις του, τα περισσότερα παιδιά που εμφανίζουν τελειομανία και έντονη ανταγωνιστικότητα, μιμούνται συμπεριφορές που έχουν δει.

Επιπλέον πολλές φορές οι γονείς υποκινούν τα παιδιά- χωρίς αυτό να είναι αθέμιτο- να κυνηγούν πάντα την επιτυχία.


Ὁ Ὅσιος Αὐξέντιος ὁ Μοναχός.

 Ἡ ἐγκράτεια καὶ ἡ ἠθικὴ καθαρότητα, σύμφωνα μὲ τὴν ὁμολογία καὶ τῆς ἴδιας της ἐπιστήμης, εἶναι δυὸ ἀπὸ τοὺς πολύτιμους παράγοντες πάνω στοὺς ὁποίους στηρίζεται ἡ σωματικὴ ὑγεία καὶ ἡ μακροβιότητα τοῦ ἀνθρώπου.
Εἶναι πιὰ διαπιστωμένο καὶ ἀποδεκτὸ ἀπ’ ὅλους, ὅτι κανένα πρᾶγμα δὲν καταστρέφει τόσο τὴν ὑγεία καὶ δὲν σακατεύει τὸν ἄνθρωπο σὲ τέτοιο βαθμό, ὅσο οἱ καταχρήσεις καὶ οἱ ἠθικὲς παρεκτροπές.
Αὐτὲς εἶναι ποὺ κλονίζουν πρόωρα τὸν ἄνθρωπο καὶ τὸν κάνουν νὰ φαίνεται γερασμένος, καὶ ἀπ’ αὐτὴν ἀκόμη τὴ νεανική του ἡλικία.
Ἀντίθετα ἐκεῖνοι ποὺ κάνουν βίωμά τους ἀπὸ νωρὶς τὰ λόγια τοῦ Πνεύματος τοῦ Θεοῦ «ὑμεῖς ἔστε ναὸς Θεοῦ ζῶντος», καὶ ζοῦν μία ζωὴ συγκρατημένη καὶ σέβονται τὸ σῶμά τους, γιατί τὸ θεωροῦν ἔμψυχο ναὸ τοῦ Θεοῦ, αὐτοὶ μποροῦν νὰ χαίρονται τὴν ὑγεία τους καὶ νὰ δουλεύουν εὐτυχισμένοι σ’ ὁλόκληρη τὴν ζωή τους.
Τὴν ἀλήθεια αὐτὴ βεβαιώνουν οἱ μυριάδες τῶν ἀσκητῶν ἁγίων, ποὺ ἔζησαν μὲ ἐγκράτεια, ἀλλὰ καὶ θολερότητα μέχρι τὰ βαθιὰ τους γηρατειά.
Ἕνας ἀπ’ αὐτοὺς τοὺς ξεχωριστοὺς καὶ γνωστοὺς στὴν Κύπρο μας ἁγίους, εἶναι καὶ ὁ ἱερὸς Αὐξέντιος.

"Συναντίληψη και περισσότερη εργασία".

Τον αγιασμό για την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τέλεσε το πρωί στις 10:00 ο Μακαριώτατος, στο Μέγαρο του Αρείου Πάγου. "Υπομονή, καρτερία, περισσότερη εργασία και συναντίληψη για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος στο δικαστικό σώμα και χάρισε στους Δικαστικούς αντίτυπα από το βιβλίο του "Εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία του κλήρου".

Επίσκεψη του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαφίτας (Συρία) στην Μητρόπολη Βεροίας.

 

Την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας επισκέφθηκε κατά το διήμερο 25 και 26 Σεπτεμβρίου ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαφίτας (Πατριαρχείο Αντιοχείας) κ. Δημήτριος.
Ο θεοφιλέσατος είχε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βέροια να χοροστατήσει το απόγευμα της Τρίτης 25/9 στον πανηγυρικό εσπερινό στοον ιερό ναό αγίου Λουκά του ιατρού στην μονή Παναγίας Δοβρά και στη συνέχεια στην ακολουθία τπυ παρακλητικου κανόνος προς τον άγιο Λουκά.



Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Αρχιεπίσκοπος: ''Θα μάθουμε επιτέλους, ποια είναι η περιουσία της Εκκλησίας;''

  

Συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη, είχε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο επί της οδού Αγίας Φιλοθέης.

Το κλιμάκιο του Υπουργείου Ανάπτυξης έφτασε λίγο μετά τις 13:30 στην Αρχιεπισκοπή, όπου έγινε δεκτό από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ.

Αμέσως ξεκίνησε μια συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών, στο γραφείο του Μακαριωτάτου.

Στην συνάντηση συμμετείχαν από την μεριά της Εκκλησίας και ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Υ.Ο Μητροπολίτης Ελλασώνος κ. Βασίλειος και ο Διευθυντής των Οικονομικών Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος.

Με ιλιγγιώδη ρυθμό λιώνουν οι πάγοι της Αρκτικής!

Η Αρκτική χωρίς πάγο; Κι όμως, όσο κι αν κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο, δεν αποκλείεται να συμβεί σε μερικά χρόνια...
Το κάλυμμα πάγου της Αρκτικής έχει από καιρό αναγνωριστεί ως ένα πολύ ευαίσθητο σημείο για το κλίμα. Αυξάνεται κάθε χειμώνα καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και το ποσοστό ηλιοφάνειας μειώνεται. Κάθε χρόνο, οι πάγοι της Αρκτικής φτάνουν στο ελάχιστο σημείο τους το Σεπτέμβριο.

Οι πάγοι της Αρκτικής έχουν συρρικνωθεί στον μικρότερο εμβαδόν τους στα 33 χρόνια που τηρούνται στοιχεία επίσημων αρχείων, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Χιονιού και Πάγων, στο Μπούλντερ του Κολοράντο. Φαίνεται να καλύπτουν μόλις 3,41 εκατομμύρια χιλιόμετρα στις 16 Σεπτεμβρίου, ανέφερε σε ανακοίνωση του το συγκεκριμένο κέντρο. Είναι 700.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μειωμένο από την προηγούμενη μέτρηση των 4,17 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στις 18 Σεπτεμβρίου του 2007.