Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Οι σημαντικότερες μουσουλμανικές κοινότητες μεταναστών στην Ελλάδα και τα 100 τζαμιά στην Αθήνα.

15
• Πακιστανική κοινότηταΟι Πακιστανοί που κατοικούν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ελλάδος-Πακιστάν Σαγιέντ Τζαμίλ ανέρχονται στους 80.000 περίπου. Οι Πακιστανοί στη μεγάλη τους πλειοψηφία (80% περίπου) είναι Σουνίτες ενώ υπάρχει και ένας μικρότερος αριθμός Σιιτών. Στην Ελλάδα υπάρχουν δέκα (10) διαφορετικές οργανώσεις Πακιστανών Μουσουλμάνων. Οι Πακιστανοί λειτουργούν περίπου 40 άτυπα τζαμιά στην Αθήνα.

Η πλειοψηφία τους θεωρείται μετριοπαθής, ωστόσο ανάμεσά τους υπάρχουν και υποστηρικτές του Πακιστανικού Ισλαμικού κόμματος Jamaate-Islamiτο οποίο επιδιώκει την επιβολή της Σαρία και την εγκαθίδρυση Ισλαμικού κράτους. Ο ίδιος ο Σαγιέντ Τζαμίλ θεωρείται μετριοπαθής και αντιπροσωπεύει την οργάνωση των Σουφιτών( μετριοπαθής σέκτα) Minhajul-Quran. Ο Σαγιέντ Τζαμίλ είναι μάλιστα πολύ πιθανό να στελεχώσει τη μία εκ των δύο θέσεων που ανήκουν σε εκπροσώπους Μουσουλμανικών κοινοτήτων στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Ιερού Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών» όπως προβλέπει ο Ν.3512/2006.


Υπάρχει επίσης η εκτίμηση ότι στελέχη της Πακιστανικής Πρεσβείας στην Αθήνα που ανήκουν στη μυστική υπηρεσία του Πακιστάν ISI «δραστηριοποιούνται» μέσα στα πλαίσια της Πακιστανικής κοινότητας.

• Μπανγκλαντεσιανή κοινότητα
Οι Μπανγκλαντεσιανοί ( πρώην ανατολικό Πακιστάν) που κατοικούν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Πρόεδρό τους Ζαινούλ Αμπεντίν αριθμούν περίπου 25.000 άτομα και είναι κατά κύριο λόγο Σουνίτες. Οι μετανάστες από το Μπανγκλαντές λειτουργούν περίπου 30 άτυπα τζαμιά στην Αθήνα. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι φιλήσυχοι αν και εδώ υπάρχουν υποστηρικτές του ριζοσπαστικού Ισλαμικού κόμματος Jamaate-Islamiπου δραστηριοποιείται στο Μπανγκλαντές και το Πακιστάν. Oεπικεφαλής του IslamicForumΑμπούλ Μπασάρ, οργάνωσης με διασυνδέσεις με τη Jamaate- Islami, ήταν μάλιστα υποψήφιος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στην Αθήνα ( Νοέμβριος 2010) με το ψηφοδέλτιο της ακροαριστερής οργάνωσης ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

• Αφγανική κοινότητα
Οι Αφγανοί που κατοικούν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους Μοχαμάντι Γιονούς είναι περίπου 15.000 άτομα, το 60% των οποίων ζει στην Αττική. Σε αντίθεση με τη «θρησκευτική δημογραφία» στο ίδιο το Αφγανιστάν, η μεγάλη πλειοψηφία(70% περίπου) των Αφγανών που ζουν στην Ελλάδα είναι Σιίτες οι οποίοι μετανάστευσαν εξαιτίας των διωγμών των Ταλιμπάν( Σέκτα Σουνιτών). Ωστόσο ανάμεσα στους Σουνίτες υπάρχει και μια μικρή μειοψηφία που υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν.

• Αιγυπτιακή κοινότητα
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Αιγυπτιακής κοινότητας Ελλάδος Μοχάμεντ Ζαφ Ζαφ οι Αιγύπτιοι που κατοικούν στη χώρα μας ανέρχονται στους 70.000. Ωστόσο το νούμερο αυτό πρέπει να θεωρείται υπερεκτιμημένο και ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι περίπου 40.000 άτομα. Το 90% των Αιγυπτίων είναι Μουσουλμάνοι και το 10% Χριστιανοί Κόπτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος ( οργάνωση που ισχυρίζεται πως εκπροσωπεί το σύνολο των Μουσουλμάνων που κατοικεί στην Ελλάδα) Ναίμ Ελ Γαντούρ είναι Αιγύπτιος και έχει σχέσεις με την Ισλαμιστική οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και την Τουρκική Ισλαμιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) με την επωνυμία IHH. Ο Ελ Γαντούρ είναι επίσης εκ των επικρατέστερων να συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Τεμένους Αθηνών ως εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικού σωματείου Μουσουλμάνων της Αττικής.

• Συριακή κοινότητα
Η Συριακή κοινότητα στην Ελλάδα αριθμεί περίπου 25.000 άτομα, σύμφωνα με τον Πρόεδρό της Νάντερ Χαλμπούνι. Στην πλειοψηφία τους οι Σύριοι που ζουν στην Ελλάδα είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι σε αντίθεση με την ηγετική ομάδα του Συριακού καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ που είναι Αλαουίτες ( Σιιτική σέκτα). Οι Σύριοι μαζί με τους Αιγυπτίους και τους Ιορδανούς «τρέχουν» το Ελληνο-Αραβικό Μορφωτικό και Πολιτιστικό Κέντρο με έδρα το Μοσχάτο, μέσα στο οποίο λειτουργεί και άτυπο τζαμί το οποίο έχει τη δυνατότητα να υποδέχεται μέχρι 3.000 άτομα. Το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει στενές σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα καθώς είναι μέλος της FederationofIslamicOrganizationsofEurope(FIOE) η οποία είναι η οργάνωση ομπρέλα των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Ευρώπη με έδρα της Βρυξέλλες.

• Ιρανική κοινότητα
Η Ιρανική κοινότητα αριθμεί περίπου 5.000 άτομα στη πλειοψηφία τους Σιίτες, ενώ υπάρχουν και Χριστιανοί και οπαδοί του Ζωροαστρισμού. Ιδιαίτερα «δραστήρια» είναι η Ιρανική Πρεσβεία στην Αθήνα όπου προσπαθεί να εμφανισθεί ως προστάτιδα των Σιιτών που κατοικούν στην Ελλάδα ( όχι μόνο των Ιρανών, αλλά και των Λιβανέζων, Αφγανών και Πακιστανών).

Επίσης σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της Αμερικανικής Πρεσβείας της Αθήνας
( 09ATHENS1643-19, November2009) που διέρρευσε στο WikiLeaksο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης διατύπωσε την άποψη ότι μέλη του Επαναστατικού Αγώνα (η ηγεσία του, όχι ο επιχειρησιακός του βραχίονας) είχε επαφές με την Ιρανική Πρεσβεία στην Αθήνα ενώ παράλληλα ταξίδευαν συχνά σε χώρες όπως το Ιράν και ο Λίβανος. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να είχαν σχέσεις και με τη Χαμάς. Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιείται η Ιρανική SaderatBank, η οποία έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και χρηματοδότηση της Λιβανέζικης τρομοκρατικής οργάνωσης Χετζμπολάχ.

Πηγή: Αγιορείτικο Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου