Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Πέντε χρόνια Αρχιεπίσκοπος, 18 μεγάλα βήματα.

του Αιμίλιου Πολυγένη
«…Ιδού εγώ ανάμεσά σας, στην εποχή των μεγαλόστομων διακηρύξεων, του πληθωρισμού της κενολογίας και της ξύλινης γλώσσας, απρόθυμος να διατυπώσω υψιπετείς διακηρύξεις.

Δεν έχω να καταθέσω προγραμματικές δηλώσεις. Άλλωστε αυτές είναι ήδη διατυπωμένες άπαξ και με περισσή σαφήνεια επί του Σταυρού».

Μία φράση από τον ενθρονιστήριο λόγο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου που συμπυκνώνει ολόκληρη τη φιλοσοφία του. Τον τρόπο που εργάζεται και τη στάση ζωής που έχει επιλέξει να ακολουθεί.

Επιλέγοντας από την πρώτη ημέρα της εκλογής του να αφήσει στην άκρη τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις. Εργαζόμενος με σεμνότητα και αθόρυβα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συμπληρώνει σήμερα πέντε χρόνια στην θέση του επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πέντε χρόνια που έχουν αφήσει πίσω τους ήδη μία πολύ σημαντική κληρονομιά στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την Εκκλησία της Ελλάδος.

«Αφήστε να μιλήσουν τα έργα, δεν χρειάζεται να μιλάμε εμείς» λέει συχνά στους συνεργάτες του, απαντώντας και σε αυτούς που τον κατηγορούν για σιωπή. Έργα που ίσως αρκετοί δεν γνωρίζουν.

Σε αυτό το σύντομο αφιέρωμα για την επέτειο των πέντε χρόνων από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου, η Romfea.gr καταγράφει μερικά από τα σημαντικά έργα και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει που ο ιστορικός του μέλλοντος θα τοποθετήσει με βεβαιότητα σε περίοπτη θέση.

1) Δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην περιοχή του Ρουφ.

Το σύγχρονο αυτό κτήριο εγκαινιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο τον Δεκέμβριο του 2011. Διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές, φιλοξενώντας πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες και δράσεις της Αρχιεπισκοπής και Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

2) Φιλανθρωπική εταιρεία «Αποστολή».

Τον Νοέμβριο του 2010, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος εγκαινίασε τη φιλανθρωπική εταιρεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» που αποτελεί την ομάδα άμεσης δράσης της Αρχιεπισκοπής.

Η «Αποστολή» αναπτύσσει σημαντικές δράσεις σε συνεργασία με Μητροπόλεις και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Κοινωνικά Παντοπωλεία, συσσίτια, συγκέντρωση και διανομή τροφίμων και φαρμάκων, εμβολιασμούς σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, λειτουργία δομών ψυχικής υγείας κ.ά.)

3) Τον Μάιο του 2011 κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά θεσμικά ο διάλογος της Εκκλησίας με την Πολιτεία.

Μία πρωτοπόρα πρωτοβουλία που θεσμοθέτησε ο Αρχιεπίσκοπος σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό.

Να συσταθεί μία μικτή επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Εκκλησίας που θα μπορούν άμεσα να επιλύουν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο πλευρών.

Η Επιτροπή λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και έχει λύσει πολλά θέματα που κάποτε «κολλούσαν» στην δαιδαλώδη και δυσκίνητη κρατική μηχανή.

4) Επίσημη αναγνώριση από το κράτος όλων των αδειών που έχουν εκδοθεί από την υπηρεσία ναοδομίας της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1988 μέχρι σήμερα.

Μία εκκρεμότητα που για πολλές δεκαετίες ήταν στον αέρα, επιλύθηκε οριστικά μέσα σε αυτή την πενταετία.

5) Δημιουργία Κέντρου Γεροντολογίας στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Το Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης βρίσκεται υπό κατασκευή και αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση για την παροχή βασικών υπηρεσιών (φιλοξενίας, εστίασης, δημιουργικής απασχόλησης, εργοθεραπείας, ψυχολογικής υποστήριξης και προληπτικής ιατρικής) σε ηλικιωμένους και άλλες ομάδες πληθυσμού που έχουν ανάγκη.

Το έργο διαθέτει 64 κλίνες και τον απαραίτητο εξοπλισμό, στα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών κέντρων.

6) Ένταξη των κληρικών στο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων.

Ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα των κληρικών, η υπαγωγή τους δηλαδή, στο Ενιαίο Νέο Μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων έγινε πραγματικότητα με τον Ν. 4024/2011.

Ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος, σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς, διασφάλισαν με αυτό τον τρόπο τη μισθοδοσία των χιλιάδων κληρικών της Εκκλησίας.

7) Τον Ιούλιο του 2010 ο Αρχιεπίσκοπος εγκαινίασε το Καρέλλειο Ίδρυμα στο Χαλάνδρι.

Μία πρότυπη μονάδα αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer και συναφών παθήσεων, προσφέροντας ανακούφιση σε δεκάδες συνανθρώπους.

8) Υπό κατασκευή βρίσκεται από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών το Κέντρο Ημέρας και Εκπαίδευσης αυτιστικών παιδιών στην περιοχή της Κυψέλης.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του για να βοηθήσει τα μικρά παιδιά που πάσχουν από αυτισμό.

9) Κατασκευή του Συνοδικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Συνοδικό Μέγαρο.

Στους χώρους που άλλοτε βρίσκονταν τα τυπογραφεία της Αποστολικής Διακονίας έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες για την ολοκλήρωση (στο επόμενο δωδεκάμηνο) του Πολιτιστικού Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου θα περιλαμβάνονται και χώροι βιβλιοθήκης, ιστορικού αρχείου, Τύπου και δικαστηρίου. Η χρηματοδότηση του έργου είναι πλήρως εξασφαλισμένη.

10) Μετά από ενέργειες του Αρχιεπισκόπου εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της επισκευής και ολοκλήρωσης των απαραίτητων εργασιών (συντήρηση αγιογραφιών, εικόνων κ.ά.) του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών.

Το έργο για το κτήριο – σύμβολο της Εκκλησίας αναμένεται πια, αφού έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια, να ολοκληρωθεί το 2015.

11) Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης.

Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Αρχιεπισκοπής εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2010 με σκοπό να προσφέρει δυνατότητες συνεχούς κατάρτισης, ενίσχυσης και υποστήριξης στους κληρικούς, αλλά και στα λαϊκά στελέχη στο δύσκολο έργο που επιτελούν στη σύγχρονη απαιτητική πραγματικότητα.

Μέχρι σήμερα έχει επιμορφώσει εκατοντάδες κληρικούς, υποψήφιους κληρικούς και λαϊκά στελέχη που συμμετέχουν ενεργά στην Εκκλησία, όχι μόνο από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών αλλά και από όμορες μητροπόλεις της Αττικής.

12) Σύσταση και λειτουργία του προγράμματος «Η Εκκλησία στους δρόμους».

Το 2008 ο Αρχιεπίσκοπος καθιέρωσε το πρόγραμμα το οποίο μέχρι σήμερα διανέμει καθημερινά 1.500 μερίδες φαγητού σε άπορους συνανθρώπους μας.

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ανέλαβε επίσης, μέσω της φιλανθρωπικής εταιρείας «Αποστολή» και σε συνεργασία με μητροπόλεις της χώρας, τη συγκέντρωση και διανομή των τροφίμων στο πλαίσιο του προγράμματος του Ομίλου ΣΚΑΪ «Όλοι μαζί μπορούμε».

13) Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η Βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο τον Σεπτέμβριο του 2011.

Βρίσκεται στο κτίριο του πρώην Κακουργοδικείου Αθηνών στου Ψυρρή.

Το ιστορικό κτίριο μετατράπηκε σε μία σύγχρονη και πλήρως εξοπλισμένη και οργανωμένη Βιβλιοθήκη και έχει τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενεί τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες που μπορούν να έχουν και ηλεκτρονικά πρόσβαση στο αρχείο της.

14) Ιδιόκτητες Κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τον Ιούνιο του 2012 ο Αρχιεπίσκοπος εγκαινίασε τις νέες, ιδιόκτητες πια, κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής.

Ο χώρος που φιλοξενούνται οι Κατασκηνώσεις είναι συνολικής έκτασης 28.211 τ.μ. και περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις 2.862 τ.μ., αθλοπαιδιές 7.902 τ.μ. και στεγασμένους χώρους 1.275 τ.μ..

Στις σύγχρονες κατασκηνώσεις υπάρχουν πισίνες, παιδικές χαρές, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, γήπεδα βόλει, τένις, μίνι γκόλφ, χώροι για μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής, χώρος εστίασης, κουζίνες, ιατρείο και αναρρωτήριο και ένας μικρός Ναός.

15) Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Αρχιεπίσκοπος καθιέρωσε και υποστηρίζει ενεργά τη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής που λειτουργεί στον Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας.

16) Παιδικός Σταθμός στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Ο Παιδικός Σταθμός με την επωνυμία «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο και φιλοξενεί 60 παιδιά απόρων κυρίως οικογενειών, ακολουθώντας πρότυπες μεθόδους εκπαίδευσης.

17) Δωρεά 160 στρεμμάτων στον Βαρνάβα Αττικής.

Από τους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων του πολλοί ιδιώτες και επιχειρήσεις στηρίζουν το έργο του Αρχιεπισκόπου.

Σε αυτό το πλαίσιο παραχωρήθηκαν από ιδιώτες στην Αρχιεπισκοπή 160 στρέμματα γης στον Βαρνάβα Αττικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος έχει ανακοινώσει τη δημιουργία σειράς φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, που περιλαμβάνουν κέντρα αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες, αποθεραπείας από ναρκωτικές ουσίες και αντιμετώπισης βαρέων νοσημάτων.

18) Δημιουργία ιστοχώρου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου η Αρχιεπισκοπή Αθηνών απέκτησε τον δικό της ξεχωριστό χώρο στο διαδίκτυο όπου οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται και ηλεκτρονικά (έκδοση αδειών γάμου, διαζευκτηρίων κ.λπ.), οι ιερείς να ενημερώνονται (εγκύκλια σημειώματα, ηλεκτρονική επικοινωνία της διοίκησης με την ενορία κ.λπ.).

Στον ιστότοπο υπάρχει αναλυτικός χάρτης των ενοριών της Αρχιεπισκοπής με πλήρη στοιχεία (ονόματα ιερέων, διεύθυνση, τηλέφωνα, απεικόνιση στο χάρτη κ.λπ.) και των υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής.









romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου