Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Χειροτονία νέου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής (ΦΩΤΟ)


Του Αιμίλιου Πολυγένη

Λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.
Της Θείας Λειτουργία προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Νικαίας Αλέξιο, Διδυμοτείχου Δαμασκηνού, Ξάνθης Παντελεήμονα, Σάμου Ευσέβιο, Λαρίσης Ιγνάτιο, Ζιχνών Ιερόθεο, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, Πατρών Χρυσόστομο, Δημητριάδος Ιγνάτιο, Ατιωλίας Κοσμά, Κοζάνης Παύλο, Νεαπόλεως Βαρνάβα, Κορίνθου Διονύσιο, Μεσσηνίας Χρυσόστομο, Λαγκαδά Ιωάννη, Ιλίου Αθηναγόρα, Κηφισίας Κύριλλο και Επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο.
Στη συνέχεια τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος εξελέγη την Πέμπτη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο νέος Μητροπολίτης Μαρωνείας στον χειροτονητήριο λόγο του, φανερά συγκινημένος μεταξύ άλλων ανέφερε: "Τα όποια πνευματικά μου εφόδια και τις όποιες εμπειρίες γύρω από την λειτουργική ζωή της Εκκλησίας διαθέτω τα οφείλω αποκλειστικά στον Μητροπολίτη Ξάνθης! Απ' αυτόν διδάχθηκα το μείζον ότι υπάρχω στην Εκκλησία για να ζω για την Εκκλησία και όχι από την Εκκλησία, απ΄αυτόν διδάχθηκα τι θα πεί μοναχός και τι θα πει κληρικός, αλλά και απο το παράδειγμα του έμαθα τι θα πει διακονία."
Σε άλλο σημείο ο κ. Παντελεήμων σημείωσε: "Από τον Μητροπολίτη Ξάνθης έμαθα τι είναι αυτό που ζούμε στην Θράκη, μια κοινωνία που διαφέρει ριζικά από άλλες περιοχές. Από τον γέροντα μου, διδάχθηκα ότι η κοινωνία της Θράκης είναι πανέμορφή για την διαφορετικότητα της και αυτή η διαφορετικότητα είναι ευλογία".
Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας αναφέρθηκε και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας: "Στρέφω με δέος νουν, όματα και διάνοια στο ιερό κέντρο της σταυρωμένης Ρωμηοσύνης! Το μαρτυρικό Φανάρι εκεί όπου διαλάμπει πάναγνο το ανέσπερο φως της αναστάσεως του Γένους των Ορθοδόξων."
Επίσης ο κ. Παντελεήμων δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Άγιον Όρος, καταθέτοντας τον σεβασμό του προς την Ιερά Κοινότητα και σε όλους τους Καθηγουμένους των 20 Ιερών Μονών, καθώς και σε όλους τους ενασκουμένους στο Περιβόλι της Παναγίας.
Αναφερόμενος στο λαό της Μητροπόλεως Μαρωνείας ο κ. Παντελεήμων τόνισε: "Απευθύνω την ώρα ταύτη μήνυμα προς όλο το πλήρωμα της Ι.Μ. Μαρωνείας και Κομοτηνής, να αγωνιστούμε μαζί και να ζούμε εν αγάπη και πάντα με πρότυπο την συνύπαρξη."
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη Μαρωνείας, ανέφερε ότι σήμερα ζούμε την προσωπική σου πεντηκοστή, αλλά και την αγωνία σου να φανείς άξιος στην διακονία σου αυτή.
"Να θυμάσε ότι δεν είμαστε εξουσία, είμαστε η διακονία του ανθρώπου", ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος.
Ο Αρχιεπίσκοπος σε άλλο σημείο πρόσθεσε: "Να προσέξεις απο εδώ και πέρα, διότι η πορεία σου θα είναι καυτή! Αυτοί που θα χαιρετήσουν σήμερα, αυτοί που θα σε ασπαστούν να μην ξεχνάς ότι μπορεί να είναι οι πρώτοι που θα σε λιθοβολήσουν, μπορεί να είναι οι πρώτοι που θα σε υπονομεύσουν και θα σε σκάψουν".
"Να θυμάσαι ότι πηγαίνεις να διακονήσεις στην Ι.Μ. Μαρωνείας σε μια εποχή δύσκολη, που ο τόπος μας και η πατρίδα μας έχει δυσκολίες πολλές", πρόσθεσε κλείνοντας ο Μακαριώτατος.
Τέλος να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο νέος Μητροπολίτης Μαρωνείας, ευχαρίστησε όλους όσους παρέστησαν στην χειροτονία του.
"Να θυμάστε έχω μεγάλη καρδιά και μεγάλη αγκαλιά, που σας χωράει όλους", ανέφερε συγκινημένος ο κ. Παντελεήμων.

Φωτογραφίες: Γιώργος Φερδής

0-komo 

0-komo1 

0-komo2 

0-komo4 

0-komo5 

0-komo6
0-komo7
0-komo8
0-komo9
0-komo10
0-komo11
0-komo12
0-komo13
0-komo14
0-komo15
0-komo16
0-komo18
0-komo19
0-komo20
0-komo22
0-komo23


Πηγή: Πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων, Ρομφαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου