Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Έσβησε” η φωνή του Μανώλη Χατζημάρκου - Πένθος για τον Ιεροψαλτικό κόσμο της χώρας.

Ο Μανώλης Χατζημάρκος, ένας από τους καλλιφωνότερους Πρωτοψάλτες της σύγχρονης εποχής, με σπάνια μελωδική φωνή, εμβριθής μουσικός και Χοράρχης, Καθηγητής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, άφησε την τελευταία του πνοή, σήμερα Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013, στην Αθήνα σε ηλικία 86 ετών.

Γεννήθηκε στο Βόλο το 1927 και από πολύ μικρός διακρίθηκε για την εντυπωσιακή καλλιφωνία του. Πήρε τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής από τον πατέρα του Κωνσταντίνο και στη συνέχεια μαθήτευσε κοντά στον Πρωτοψάλτη Χρήστο Πάντα του οποίου υπήρξε κανονάρχης σε ηλικία 9 ετών. Μαθήτευσε επίσης στον Κωνσταντίνο Πρίγγο, Θεοδόσιο Γεωργιάδη και Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου τον Φωκαέα. Είχε Πτυχίο Βυζ. Μουσικής, Πτυχίο Ωδικής και Δίπλωμα μουσικοδιδάσκαλου, όλα με "Άριστα" και "Διάκριση" από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Υπηρέτησε ως Καθηγητής Μουσικής στη Β/θμια Εκπ/ση και έφθασε μέχρι το βαθμό του Γυμνασιάρχη (Ανωτέρα Εκκλ. Σχολή Αθηνών). Η ψαλτική του σταδιοδρομία αρχίζει από ηλικίας 12 ετών, οπότε ανέλαβε Πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Κάτω Λεχωνίων Βόλου. Στη συνέχεια έψαλε στον Αλμυρό (1941-44), στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ.Νικολάου Βόλου ως Λαμπαδάριος (1944-46) και στη συνέχεια ως Πρωτοψάλτης (1946-79). Το 1947 ίδρυσε τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μ. Δημητριάδος, την πρώτη Σχολή του είδους της στον Ελλαδικό χώρο. Το 1981 τοποθετήθηκε Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών, για να αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια από το ιερό αναλόγιο λόγω φωνητικής κόπωσης.

Ο Μανώλης Χατζημάρκος αποτελούσε πράγματι για την εποχή μας μια εξέχουσα μουσική φυσιογνωμία και οντότητα με πλούσια και πολυσχιδή προσφορά στην λειτουργική μας μουσική. Εξαίρετος άνθρωπος, με ήθος και απαράμιλλη αρετή, ακέραιος χαρακτήρας, ευγενής και καλόκαρδος, έχαιρε της εκτίμησης και της αγάπης όλου του ψαλτικού κόσμου σε όλη την Ελλάδα. Η σπάνια καλλιφωνία του, η μοναδικότητα της μελωδικής του φωνής δέσποσε επί δεκαετίες σ' όλο τον ψαλτικό κόσμο, έγινε πρότυπο μίμησης και επηρέασε βαθύτατα τους νέους ψάλτες.

Η εξόδιος ακολουθία του θα τελεστεί τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013, στις 1.30 μ.μ. στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου.

Η σορός του θα βρίσκεται από τις 12 το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό.
 
Πηγή: Συνοδοιπορία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου