Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Αλεξανδρουπόλεως: ''Χωρίς σύμβολα μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει''.


ROMFEA.GR

Πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου, η τελετή της επίσημης έπαρσης της ελληνικής σημαίας επί του νέου ιστού, που τοποθετήθηκε στο φυλάκιο της γέφυρας Κήπων.
Στην τελετή συμμετείχαν θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι του στρατού και της αστυνομίας, αλλά και πλήθος πολιτών των γύρω περιοχών, οι οποίοι είχαν εκφράσει οι ίδιοι την επιθυμία να κυματίζει το εθνικό σύμβολο σε μια ακριτική περιοχή για να προσφέρει στιγμές εθνικής υπερηφάνειας και αγαλλίασης.
"Νομίζω ότι ο λαός μας, άρχισε να καταλαβαίνει ότι η οικονομική κρίση, είναι κρίση αξιών, είναι κρίση συμβόλων και είναι κρίση ιδεών", δήλωσε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.

Το θαυματουργό δενδρολίβανο.

   
           
15Η ονομασία του δενδρολίβανου είναι συνδυασμός των λέξεων δένδρο και λιβάνι, ενώ η λατινική του ονομασία Rosmarinous σημαίνει ρόδο της θάλασσας. Το δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis L.) ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae. Είναι αρωματικό, θαμνώδες φυτό και αποτελεί τυπικό είδος της μεσογειακής χλωρίδας.

Η περίοδος ανθοφορίας του είναι παρατεταμένη και σταδιακή από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο, αλλά ανθοφορεί όλο το χρόνο. Τα φύλλα του φυτού διατίθενται στο εμπόριο ως νωπή ή ξηρή δρόγη ή πωλείται το αιθέριο έλαιο του φυτού. Το τελευταίο, παράγεται με απόσταξη με υδρατμούς των φύλλων και ανθέων του βοτάνου, που συλλέγονται την χρονική περίοδο από την άνοιξη έως αργά το φθινόπωρο.

Το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως άρτυμα, καθώς και για την παραγωγή αφεψημάτων. Το έλαιό του, το οποίο είναι πλούσιο σε φαινολικά συστατικά, όπως τα φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών, καθώς και στην αρωματοθεραπεία. Το αφέψημα καταπολεμά τη διάρροια και την τριχόπτωση, ενώ ενδείκνυται μεταξύ άλλων για ατονία, πονοκέφαλο, κρυολόγημα, υπερκόπωση, εξάντληση και κατάθλιψη.

Πανηγυρικός εσπερινός στον Ιερό βράχο της Ακροπόλεως (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)



Την τελετή του Εσπερινού στην Πνύκα, εις ανάμνηση του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου,  παρουσία εκπροσώπων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας τέλεσε το απόγευμα του Σαββάτου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Ο Μακαριώτατος έφθασε στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως (Πνύκα) συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ και τον πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Μάξιμο Παπαγιάννη.
Στον Εσπερινό τον πανηγυρικό της ημέρας κήρυξε ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης με θέμα την ιστορική προσωπικότητα του Αποστόλου των Εθνών.
«Η τόλμη και ο δυναμισμός του θέτουν τα θεμέλια της Οικουμενικής Εκκλησίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης.
Στην εκδήλωση που καλύφθηκε ζωντανά από το κανάλι της Βουλής των Ελλήνων, έδωσαν το παρόν οι Μητροπολίτες Αιτωλίας κ. Κοσμάς, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και ο Αχελώου κ. Ευθύμιος.
Επίσης παρέστησαν Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, και ο Έξαρχος του Πατριαρχείο Ιεροσολύμων Αρχιμ. Δαμιανός Πάνου.

Πόσα παγωτά επιτρέπεται να τρώει το παιδί;

 

Θυμάστε τα καλοκαίρια των παιδικών σας χρόνων, τότε που μετρούσατε πόσα μπάνια κάνατε και πόσα παγωτά καταναλώσατε; Τότε οι διακοπές δεν θεωρούνταν διακοπές, αν δεν πηγαίνατε στη θάλασσα δύο φορές την ημέρα (πρωί – απόγευμα) και αν δεν τρώγατε τουλάχιστον ένα παγωτό ημερησίως.
Σήμερα, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει κατά πολύ. Και μπορεί, όσον αφορά τα μπάνια να μην υπάρχει κανένας περιορισμός, ως προς τα παγωτά, όμως, οι παιδίατροι είναι ξεκάθαροι, τονίζοντας ότι ένα παιδί δεν θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από 2 – 3 παγωτά την εβδομάδα.

Το παγωτό, σε σύγκριση με άλλα γλυκίσματα, όπως σοκολάτες, καραμέλες κλπ, έχει σαφώς μεγαλύτερη θρεπτική αξία, καθώς το βασικό του συστατικό είναι το γάλα. Το γάλα, ως πηγή ασβεστίου, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των παιδιών. Εκτός όμως από γάλα, το παγωτό περιέχει και πολλές γλυκαντικές ουσίες και λίπη, που το κάνουν ιδιαίτερα παχυντικό και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να αποφεύγεται η καθημερινή κατανάλωση του.

Επειδή το να πείτε “όχι” σε ένα παιδί που ζητά επίμονα παγωτό, είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, καλό θα είναι να σκεφτείτε τα παρακάτω:

- Θέστε όρια. Εξηγήστε στο παιδί ότι μπορεί να τρώει 2-3 παγωτά την εβδομάδα και μείνετε σταθεροί στην απόφαση σας.
- Συνδυάστε τα παγωτά με τη βόλτα. Αν πάτε, για παράδειγμα, σε κάποιο φιλικό σπίτι, όπου όλα τα παιδάκια θα τρώνε παγωτό, μην αρνηθείτε στο δικό σας παιδί. Φροντίστε να τρώει, όταν τρώνε και όλοι οι άλλοι, και αποφύγετε να τρώει μόνο του στο σπίτι.


 
Πηγή: genikiiatrikigalatsiou.blogspot.gr

Δεν αποκεφάλισαν κανέναν από τους δύο απαχθέντες Μητροπολίτες.



Του Αιμίλιου Πολυγένη

Τις τελευταίες ημέρες ένα (σκληρό) βίντεο κάνει τον γύρω του διαδυκτίου, στο οποίο φαίνεται ένας ρασοφόρος να αποκεφαλίζεται από Ισλαμιστές αντάρτες.
Ακούγοντας με προσοχή το βίντεο διακρίνονται οι λέξεις «altemarine» που σημαίνει Μητροπολίτης ή Επίσκοπος και «Alepi» που σημαίνει Χαλέπι.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr το εν λόγω βίντεο δεν έχει καμία σχέση με τους δύο απαχθέντες Μητροπολίτες.
Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr σε επικοινωνία που είχε με αξιωματούχο, ενημερώθηκε για το εν λόγω θλιβερό γεγονός.
Στο βίντεο οι Ισλαμιστές αντάρτες σκότωσαν και αποκεφάλισαν ένα συροιακωβίτη ιερέα και δύο βοηθούς του, αφού νωρίτερα το μοναστήρι στο οποίο διέμεναν (ήταν Φραγκισκανών) κάηκε και λεηλατήθηκε.

Ο Γιάννης Αντετοκούμπο πανηγυρίζει την είσοδό του στο ΝΒΑ κάνοντας το Σταυρό του και ανεμίζοντας την Ελληνική Σημαία.

 

Την υψηλότερη θέση που έχει καταλάβει ποτέ Έλληνας μπασκετμπολίστας πέτυχε ο Γιάννης Αντετοκούμπο στο ντραφτ του NBA που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).
Ο 18χρονος πρώην παίκτης του Φιλαθλητικού επιλέχθηκε στο νούμερο 15 από τους Μιλγουόκι Μπακς, ενώ μέχρι χτες η καλύτερη θέση που είχαν καταλάβει Έλληνες ήταν η 23η, την οποία το 1996 είχε πήρε ο Ευθύμης Ρεντζιάς και το 2008 ο Κώστας Κουφός.
«Δε μπορώ να περιγράψω πόσο ενθουσιασμένος αισθάνομαι να έχω επιλεγεί στον πρώτο γύρο απ' τους Μπακς! Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα», δήλωσε λίγο αργότερα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο Γιάννης Αντετοκούμπο, ενώ πρόσθεσε: «Δε φοβάμαι! Θα δώσω τα πάντα στο παρκέ και θα αποδείξω στους Μπακς πως έκαναν τη σωστή επιλογή!».

Η συγκομιδή του πόνου....

odevontas.blogspot.gr
15Το τριαντάφυλλο όσο όμορφο κι΄ αν είναι βγάζει μαζί κι' αγκάθια.
Τα ωραία συνοδεύονται με πόνο αλλά κι ο πόνος βγάζει στη χαρά.
Συνήθως το ουράνιο τόξο υψώνεται ύστερα από την μπόρα.

Πρέπει να προηγηθούν οι καταιγίδες για να ξαστερώσει ο ουρανός.
Τα πιο θαυμάσια αγάλματα έχουν τα περισσότερα κτυπήματα.
Οι μεγάλες ψυχές οφείλουν την μεγαλοσύνη τους στα κτυπήματα του πόνου.

Τα χρυσά και βαρύτιμα κοσμήματα περνούν πρώτα απ’ την φωτιά.
Οφείλουμε λοιπόν, ν΄ αποδεχόμαστε τον πόνο που μας επισκέπτεται σαν μια ευλογία του Θεού.
Το σιτάρι συμπιέζεται και λιώνει μέσα στη γη, αλλά τότε καρποφορεί την ζωή.

Πλούσια και ευλογημένη του πόνου η συγκομιδή.
Μεγάλη η ευλογία του Θεού στον αγρό των δακρύων.
Ευλογία που την βιώνουν όσοι με το χάρισμα της διακρίσεως αληθινά πιστεύουν.
 
 Πηγή: odevontas.blogspot.gr

ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟΣ


Κατεχόμενα ή τούρκικα;

Εν μέσω της ατέρμονης περιδίνησής μας στην οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να ξεχνούμε την de facto διχοτόμηση της πατρίδας μας, η οποία φαίνεται να εδραιώνεται μέρα με τη μέρα, όπως αποδεικνύει, εκτός των άλλων, η αξιοσημείωτη αύξηση των αιτήσεων προς την λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων της Τουρκίας στα κατεχόμενα, όπως και άλλα αρνητικά δεδομένα επί του εδάφους και επί της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας.

Είναι φανερό πλέον ότι η κυπριακή κοινωνία παραπαίει όσον αφορά τους εθνικούς στόχους, ενώ από το 1974, που η Κύπρος ακρωτηριάστηκε εδαφικά, πολιτιστικά και κοινωνικά, έχουν προκληθεί πάμπολλες μεταλλάξεις, για να μην πω τερατογενέσεις, ως προς την επιδιωκόμενη λύση και την επιστροφή. Τα νεφελώδη αυτά δεδομένα, βεβαίως, δεν παραμένουν κλειδαμπαρωμένα στα μικρά μυαλά κάποιων, αλλά διαχέονται και στην κοινωνία και κατ’ επέκταση και στην Παιδεία, αφού αυτή αποτελεί αναπόσπαστο και ζωντανό κομμάτι της.

Μεγάλη Γιορτή του Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

 

Για 22η χρονιά πραγματοποιήθηκε η μεγάλη γιορτή του Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς με τη λήξη της σχολικής χρονιάς.
Μια γιορτή, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι εν γένει δραστηριότητες και φάνηκαν τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής πορείας ενός ολόκληρου χρόνου. Με μεθοδικότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης μεταδόθηκαν στα νήπια αρχές και αξίες με βάση την Ελληνορθόδοξη στάση ζωής ενώ ταυτόχρονα με πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα ήρθαν σε επαφή με γνώσεις και παραστάσεις απαραίτητες για την μετάβασή τους στο Δημοτικό Σχολείο. Η γιορτή περιελάμβανε μεγάλη ποικιλία μουσικοκινητικών συνθέσεων καθώς και δραματοποιημένων σκηνών.

Συγκεκριμένα, μετά τις μικρές κωμωδίες οι οποίες πρόσφεραν κέφι σε μικρούς και μεγάλους, τα «ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ» παρουσίασαν ένα θεατρικό έργο γύρω από την καταστροφή της Σμύρνης και την προσφυγιά η οποία επακολούθησε. Το έργο το οποίο συνέθεσαν τα νήπια με αφορμή τις ιστορικές σελίδες της Μικρασιατικής Καταστροφής, ήταν πρωτότυπο και γράφτηκε αποκλειστικά για την Γιορτή. Στο τέλος η συγκίνηση ήταν κυρίαρχη στους θεατές, γιατί τα μικρά παιδιά με την απλότητα και το ταλέντο τους κατάφεραν να ξαναφέρουν στην ατμόσφαιρα της βραδιάς μνήμες τόσο πρόσφατες ιδιαίτερα στους Πειραιώτες που είχαν ρίζες από την «καθ’ ημάς Ανατολή», ενώ οι χοροί και τα τραγούδια της Σμύρνης πλαισίωσαν εξαιρετικά το δρώμενο!

Σκέψεις στον Απόστολο της Κυριακής των Αγίων Πάντων.

 

Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη

῾Τοιγαροῦν καί ἡμεῖς τοσοῦτον ἔχοντες περικείμενον ἡμῖν νέφος μαρτύρων...᾽ (῾Εβρ. 12, 1)

α. ῾Ο ἀπόστολος Παῦλος μέ ἐντελῶς φυσικό τρόπο συνδέει τήν Παλαιά Διαθήκη μέ τήν Καινή καί τήν ἐποχή τῆς ᾽Εκκλησίας: οἱ ἅγιοι τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης - Πατριάρχες, κριτές, προφῆτες καί ἁπλοί πιστοί τοῦ ᾽Ισραήλ - μέ κύριο χαρακτηριστικό τήν πίστη τους στόν ἀληθινό Θεό πού ἐπιβεβαιώθηκε ἀκόμη καί μέ τήν θυσία της ζωής τους, εἶναι ἐκεῖνοι πού
περιβάλλουν τούς χριστιανούς, παρακολουθώντας καί ἐνισχύοντας τόν πνευματικό τους ἀγώνα, μετά μάλιστα τόν ἐρχομό τοῦ Κυρίου ᾽Ιησοῦ Χριστοῦ. Γιά τόν ἀπόστολο Παῦλο ὁ ἀγώνας τοῦ χριστιανοῦ γίνεται πιά ἐν Χριστῷ καί Πνεύματι ῾Αγίῳ, ἀλλά μετέχει σ᾽ αὐτόν καί ὁ πνευματικός κόσμος τῶν ἁγίων τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης. ῾Τοιγαροῦν καί ἡμεῖς, τοσοῦτον ἔχοντες περικείμενον ἡμῖν νέφος μαρτύρων,...δι᾽ ὑπομονῆς τρέχωμεν τόν προκείμενον ἡμῖν ἀγῶνα...᾽ (῎Εχοντας λοιπόν κι ἐμεῖς τριγύρω μας ἕνα τόσο μεγάλο καί πυκνό σύννεφο ἁγίων ἀνθρώπων πού μαρτύρησαν γιά τήν ἀλήθεια τῆς πίστεως...ἄς τρέχουμε μέ ὑπομονή τόν ἀγώνα πού προβάλλει μπροστά μας...). ῞Ολοι οἱ πιστοί πού ἀνταποκρίθηκαν στήν κλήση τοῦ Θεοῦ ἔμπρακτα καί στήν πρώτη καί στήν δεύτερη φάση τῆς ἀποκαλύψεώς Του εἶναι μέτοχοι τῆς Βασιλείας τοῦ Θεοῦ. ῾Η Βασιλεία τοῦ Θεοῦ ἔχει μέλη της τούς μάρτυρες τῆς πίστεως. Οἱ μάρτυρες συνιστοῦν τούς ἁγίους τῆς ᾽Εκκλησίας.

Οἱ Ἅγιοι Πάντες.

Πραγματικὰ εἶναι θαυμαστὸς ὁ Θεὸς μέσα στοὺς ἁγίους του. Γιατί ὅταν κανεὶς ἀναλογισθεῖ τοὺς ὑπερφυσικοὺς ἀγῶνες τῶν μαρτύρων, πὼς μὲ ἀσθενὴ σάρκα καταντρόπιασαν τὸν ἰσχυρὸ στὴ κακία, πὼς ἔμειναν ἀναίσθητοι στὶς ὀδύνες καὶ στὰ τραύματα, καθὼς ἀγωνίζονταν μὲ σώματα πρὸς φωτιά, πρὸς τὸ ξίφος, πρὸς ποικίλα καὶ θανατηφόρα εἴδη βασάνων καὶ ἀντιπαρατάσσονταν μὲ καρτερία, ἐνῶ τοὺς ἔκοβαν τὶς σάρκες, τοὺς διάλυαν τοὺς ἁρμοὺς καὶ τοὺς συνέτριβαν τὰ ὀστά, ὅμως διαφύλαξαν τὴν ὁμολογία τῆς πίστεως στὸ Χριστὸ σώα καὶ ἀδιάσπαστη, ἀκεραία καὶ ἀκλόνητη, ποὺ γι’ αὐτὸ τοὺς χαρίσθηκε καὶ ἡ ἀναντίρρητη σοφία τοῦ Πνεύματος καὶ ἡ δύναμη τῶν θαυμάτων.

Ὅταν κανεὶς ἀναλογισθεῖ ἐπίσης τὴν ὑπομονὴ τῶν ὁσίων, πὼς ὑπέφεραν μὲ τὴ θέλησή τους σὰν ἀσώματοι τὶς πολυήμερες ἀσιτίες, τὶς ἀγρυπνίες, τὶς ἄλλες ποικίλες κακώσεις τοῦ σώματος, καὶ ἀντιτάχθηκαν ἕως τὸ τέλος πρὸς τὰ πονηρὰ πάθη, πρὸς τὰ τόσα εἴδη ἁμαρτίας, πρὸς τὸν ἐσωτερικό μας ἀόρατο πόλεμο, πρὸς τὶς ἀρχὲς καὶ ἐξουσίες, ἐνῶ ἔλειωναν καὶ ἀχρηστεύονταν ἐξωτερικά, ἀλλὰ ἀνανεώνονταν καὶ ἐθεώνονταν ἐσωτερικὰ ἀπὸ ἐκεῖνον ποὺ τοὺς ἔδωσε τὰ χαρίσματα τῶν θεραπειῶν καὶ δυνάμεων.

Ὅταν λάβει αὐτὰ κανεὶς ὑπ’ ὄψιν του καὶ ἐπὶ πλέον ἐννοήσει ὅτι ὑπερβαίνουν τὴ φύση μας, θαυμάζει καὶ δοξάζει τὸ Θεὸ ποὺ ἔδωσε σ’ αὐτοὺς τὴν τόση ἄφθονη χάρη καὶ δύναμη. Γιατί ἂν καὶ εἶχαν ἀγαθὴ καὶ καλὴ προαίρεση, χωρὶς τὴ δύναμη τοῦ Θεοῦ δὲν θὰ κατόρθωναν νὰ ὑπερβοῦν τὴ φύση καὶ ἔχοντας σῶμα, νὰ κατανικήσουν τὸν ἀσώματο ἐχθρό. Γι’ αὐτὸ καὶ ὁ ψαλμωδὸς προφήτης, ἀφοῦ εἶπε: «Θαυμαστὸς εἶναι ὁ Θεὸς μέσα στοὺς ἁγίους αὐτοῦ», πρόσθεσε: «αὐτὸς θὰ δώσει δύναμη καὶ κραταίωση στὸ λαό του». (Ψαλμ. ξζ’, 36).

Σύναξις Ἁγίων Ἐνδόξων καὶ Πανευφήμων Ἀποστόλων.

Τὴν ἡμέρα αὐτὴ ἡ Ἐκκλησία ἑορτάζει μὲ ξεχωριστὴ λαμπρότητα τὴ Σύναξη τῶν Δώδεκα Ἀποστόλων. Βεβαίως ὑπάρχουν καὶ οἱ μνῆμές τους σὲ διάφορες ἡμερομηνίες τοῦ λειτουργικοῦ ἔτους, ἀλλὰ μὲ αὐτὸ τὸ συλλογικὸ ἑορτασμὸ τιμᾶται σύμπασα ἡ χορεία τῶν μεγάλων αὐτῶν ἀνδρῶν, οἱ ὁποῖοι ὡς συνεχιστὲς τοῦ σωτηριώδους ἔργου τοῦ Κυρίου ἐπὶ τῆς γῆς, ἔστρεψαν τὸ ροῦ τῆς ἱστορίας καὶ ἄλλαξαν κυριολεκτικὰ τὴ μορφὴ τοῦ κόσμου. Χάρη στὸν ἰδικό τους ἀγώνα, τὶς ἀφάνταστες προσωπικὲς τους θυσίες, τὴ μαρτυρία καὶ τὸ μαρτύριό τους ἐθεμελιώθηκε ἡ Ἐκκλησία στὸν κόσμο.

Ἡ λέξη «Ἀπόστολος» σημαίνει τὸν ἀπεσταλμένο. Ἐν προκειμένῳ Ἀπόστολοι ὀνομάσθηκαν οἱ ἐκλεγμένοι καὶ καλεσμένοι ἀπὸ τὸν Κύριο Μαθητές Του νὰ συνεχίσουν τὸ σωστικό Του ἔργο, μετὰ τὴν εἰς τοὺς οὐρανοὺς Ἀνάληψή Του. Ἐπίσης, σύμφωνα μὲ τὴν χαρακτηριστική Του προτροπὴ ἔγιναν οἱ μάρτυρες τῆς Ἀναστάσεώς Του «ἕως ἐσχάτου τῆς γῆς».

Ἡ ἐκλογὴ καὶ ἡ κλήση τῶν Ἀποστόλων, οἱ ὁποῖοι ὡς τὴν Πεντηκοστὴ καλοῦνταν Μαθητές, ἔγινε ἀμέσως μὲ τὴν ἀρχὴ τῆς δημόσιας δράσεως τοῦ Κυρίου, στὴ Γαλιλαία. Εὐθὺς μετὰ τὴ Βάπτισή Του κατευθύνθηκε στὶς ὄχθες τῆς λίμνης Γενησαρέτ, ὅπου ἀπευθύνθηκε στοὺς ἐκεῖ ἁλιεῖς, στοὺς ὁποίου εἶπε: «δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων». Αὐτοὶ «εὐθέως ἀφέντες τὰ δίκτυα ἠκολούθησαν αὐτῶ». Ἄλλοι, «ἀφέντες τὸν πατέρα αὐτῶν Ζεβεδαῖον ἐν τῷ πλοίῳ μετὰ τῶν μισθωτῶν, ἀπῆλθον ὀπίσω αὐτοῦ».

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Απόστολου Παύλου Ψαρρών (ΦΩΤΟ)

 Τον ιδρυτή της Εκκλησία της Ελλάδος Απόστολο Παύλο, τιμά και φέτος η Ιερά Σύνοδος με τιμητικές εκδηλώσεις.
Σήμερα, Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (οδού Ψαρών), τελέστηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Αιτωλοκαρνανίας Κοσμάς, Γόρτυνος Ιερεμίας, Λευκάδος Θεόφιλος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη προσωπικότητα του Αποστόλου των Εθνών.
«Ο Απόστολος Παύλος είχε την χαρά του σωστού κηρύγματος, της ευλογίας του Θεού και έγινε ο Απόστολος των Εθνών που ένωσε ανατολή και δύση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ιερεμίας.
Σε άλλο σημείο τόνισε: «Ήταν Ορθόδοξος Οικουμενιστής και πρότυπο για μας, να κηρύττουμε έναν Οικουμενισμό σαν τον δικό του.»
Οι εορτασμοί θα ολοκληρωθού με την τέλεση του πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Βράχο, σε ανάμνηση του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου.


-8 

-1 

11 πράγματα που μας διδάσκουν οι σκύλοι.


παιδι σκυλοσ
Aπό τους σκύλους μπορούμε να μάθουμε πολλά πράγματα…

Όπως:

Να είμαστε καλοί ακροατές,

Να γυμναζόμαστε,

Να χαλαρώνουμε,

Να αγαπάμε,

Να μοιραζόμαστε,

Να ξεπερνάμε τις δυσκολίες,

Να είμαστε πιστοί,

Η Βάπτιση Βουλευτή της Μοζαμβίκης στον Πειραιά από τον Μητροπολίτη Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη.

 

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
 φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός
Με την άδεια και την ευλογία του Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ, ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης Ιωάννης τέλεσε χθες βράδυ, κατά τη διάρκεια
Αγρυπνίας στον παλαιό Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Καραβά στον Πειραιά, την βάπτιση του βουλευτή της Μοζαμβίκης Zacarias Jose.
Ο νεοφώτιστος Ορθόδοξος αφρικανός Χριστιανός, ο οποίος έλαβε το όνομα Ζαχαρίας - Θεόδωρος, κατηχήθηκε από τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης στη χώρα του, αλλά είχε εκφράσει την επιθυμία του να βαπτισθεί στην Ελλάδα.
 
Έτσι, με την ευκαιρία της ολομέλειας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στην Αθήνα αυτές τις μέρες, προγραμματίστηκε το μυστήριο της Βαπτίσεώς του με αναδόχους τον ορθόδοξο βουλευτή της Ουγκάντας Theodore Sekikubo, ο οποίος είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Συνεργασίας της Δ.Σ.Ο. με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο, και την ελληνοαμερικανίδα βουλευτή της Πολιτείας Νιου Χάμσαϊαρ Ευσταθία Μπούρα.

«Αγαπάς με»;



«Αγαπάς με;» (Ιωάν. κα΄, 15). Η ερώτηση που ετέθη από τον Ιησού στον Σίμωνα Πέτρο ισχύει και για τον καθένα μας. Είναι η ουσιαστική ερώτηση. Η απάντηση που θα δώσω προσδιορίζει τη σχέση μου με το Σωτήρα.
Θα τολμήσω να πω με τον Πέτρο: «Κύριε, Συ πάντα οίδας, Συ γινώσκεις ότι φιλώ Σε» (Ιωάν. κα΄, 17). Μα τόσο συχνά η ζωή μου, τα έργα μου, αναιρούν μια παρόμοια βεβαίωση.
Να ομολογήσω ταπεινά ότι δεν έχω αυτήν την αγάπη; Να πω με απλότητα, ίσως και με ειλικρίνεια: «Όχι, Κύριε, δεν Σ’ αγαπώ»; Μια τέτοια όμως ριζική άρνηση δεν είναι σωστή. Διότι, ακόμη και στις χειρότερες πτώσεις μου, η ανάμνηση του Λυτρωτού, η μορφή Του, δεν σβήνουν εντελώς από την ψυχή μου. Δεν παύουν να με τραβούν. Περίπλοκη κατάσταση του αμαρτωλού, που ακόμη και στο βάθος της αθλιότητός του, κι όταν δεν έχει τη δύναμη να σπάσει τα δεσμά του, στρέφει με πόθο το κεφάλι προς τον Ιησού πλημμυρισμένος από τη νοσταλγία της ενώσεως μαζί Του.

Σχόλια στο Ευαγγέλιο της Κυριακής των Αγίων Πάντων.

Στις κορυφογραμμές της πίστης
«Οι Άγιοι Πάντες διά πίστεως κατηγωνίσαντο βασιλείας»

Μάρτυρες της αλήθειας και της σωτηρίας που προσφέρει ο Χριστός «έως εσχάτου της γης»έγιναν μετά την Πεντηκοστή οι Άγιοι Απόστολοι. Τις διόδους της φωτεινής τους πορείας ακολούθησαν και όλοι οι άγιοι που κοσμούν το στερέωμα της Εκκλησίας και τη λαμπρύνουν με τη μαρτυρία τους. Σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πάντων, η Εκκλησία μας τιμά την ιεράν μνήμη όλων «των απ’ αιώνος ευαρεστησάντων αγίων» Επειδή υπάρχον και πρόσωπα που δεν έγιναν γνωστά και δεν συμπεριλήφθηκαν τα ονόματά τους στο αγιολόγιο, με τη σημερινή εορτή των Αγίων Πάντων, όλες οι μορφές που καταξιώθηκαν ν’ αγιάσουν απολαμβάνουν της τιμής που προσφέρει η Εκκλησία.

Εμπειρία του μαρτυρίου

Με το μαρτύριο που εκφράζεται μέσα από την πορεία που τη χαρακτηρίζει το θυσιαστικό ήθος και ύφος, ο Ἄγιος εκφράζει μια εμπειρία ζωής. Η θυσία του, μέσα από κόπους, ιδρώτας, θλίψη και το θάνατο ακόμα, ως έκφραση της παντοδύναμης αγάπης του Θεού “κατηγωνίσθη” τις ισχυρότερες εγκόσμιες εξουσίες. Καμία εξουσία δεν μπόρεσε να λυγίσει τις άγιες αυτές μορφές, επειδή η αγάπη τους αγκάλιασε ακόμα και τους διώκτες και τους δημίους που έστηνε κάθε φορά απειλητικά μπροστά τους.

Φωτογραφίες από τον εορτασμό του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στην Κορινθία παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

 

Ευάγγελος Μπουγιώτης
 
Με θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η ιερή μνήμη του μεγάλου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος ,στην Κορινθία. Την Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου τελέσθηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με την συμμετοχή Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και άλλων Μητροπολιτών.
Το παρών τους έδωσαν οι Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Σισανίου και Σιατίστης κ. Πάυλος, Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμίας, Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος , Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος , Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος , εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος , Ιλίου κ. Αθηναγόρας , ο Κορίνθου κ. Διονύσιος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ.

Τα ωραιότερα αρώματα της φύσης!




Η μυρωδιά του

Η μυρωδιά της βροχής
τριαντάφυλλο ....

Το καλοκαιρινό πανηγύρι του Παιδικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

 

Στιγμές μοναδικές, ανεπανάλυπτες έζησαν τα μικρά παιδιά που φιλοξενούνται στον Παιδικό Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και πρόσφεραν ξεχωριστή χαρά στους θεατές που παρακολούθησαν τη μεγάλη τους γιορτή στο Δημοτικό θερινό θέατρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» του Αγίου Ιωάννου Ρέντη.
Όμορφες, έξυπνες μουσικοκινητικές δημιουργίες και ευχάριστα παιχνίδια συνέθεσαν και τη φετινή γιορτή η οποία έχει γίνει πια θεσμός μετά από 22 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης του Πειραιά.
Το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ εκπροσώπησε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πειραιώς Αιδεσιμολογιώτατος π. Ανδρέας Μαρκόπουλος.



Για την «ημέρα κατά των ναρκωτικών…»

 

του Καθηγητή
Γιώργου Πιπερόπουλου


Ηταν ένα λεπτό, χλωμό, λιγομίλητο παλικάρι που μόλις είχε διαβεί το κατώφλι της τρίτης δεκαετίας της βιογραφικής του οντότητας .


Εκεί, κάπου ανάμεσα στο λύκειο και το πανεπιστήμιο, η μικροαστική του ανία βρήκε διέξοδο.. Στην πολυπρόσωπη, απρόσωπη παρέα των «δήθεν» επαναστατημένων νέων φίλων του.

Κοινός παρονομαστής της "φιλίας" τους η διάχυτη, ανεξακρίβωτη αλλά πραγματική αίσθηση της "καταπίεσης"...Σκοπός τους η διερεύνηση όχι του ΠΩΣ και του ΓΙΑΤΙ αλλά του κάθε τι που θάδιωχνε, χωρίς κόπο την "ανία" που θα προσπόριζε νοήματα, έστω εφήμερα, όμως ευδιάκριτα και οπωσδήποτε… αισθησιακά...

Ναρκωτικά !...

Σε άλλες εποχές, σε αυτήν εδώ την πόλη – σε ολάκερη τούτη την επικράτεια της «φαιδρής πορτοκαλιάς» καταπίεση σήμαινε φτώχεια, υποχρέωση για μεροδούλι έλλειψη όχι της ελευθερίας να χαρείς τη ζωή αλλά των πόρων που θα βοηθούσαν να πραγματώσεις το δικαίωμα της κάθε ελεύθερης από υποχρέωση δουλείας ή δουλειάς ώρας για να χαρείς την εφήμερη ζωή!

Αλλά ο κόσμος άλλαξε, άλλαξαν οι καιροί...

Ὁ Ἅγιος Πέτρος ὁ Ἀπόστολος.

Ὁ Ἀπόστολος Πέτρος ἐγεννήθηκε στὴ μικρὴ πόλη Βηθσαϊδὰ κοντὰ στὴ λίμνη Γεννησαρέτ, ὅπου ἀσκοῦσε τὸ ἐπάγγελμα τοῦ ἁλιέως μὲ τὸν ἀδελφό του Ἀνδρέα, κληθέντα καὶ αὐτὸν στὸ ἀποστολικὸ ἀξίωμα, καὶ μὲ τοὺς υἱοὺς τοῦ Ζεβεδαίου Ἰάκωβο καὶ Ἰωάννη, γενόμενους ἐπίσης Ἀποστόλους. Τὸ ὄνομά του ἀπαντᾶ στὴν Καινὴ Διαθήκη ὑπὸ τέσσερις τύπους: α. Συμεὼν (ἐκ τοῦ Sim Un, σημιτικοῦ τύπου). β. Σίμων (κοινότερος τύπος, ἐξελληνισμένη σύντμηση τοῦ προηγούμενου). γ. Κηφᾶς (ἀπὸ τὸ ἀραμαϊκὸ Kepha, ποὺ σημαίνει πέτρα). δ. Πέτρος (παράφραση τῆς προηγούμενης ἀραμαϊκῆς ἐπωνυμίας, ἡ ὁποία ἐδόθηκε στὸ Σίμωνα ἀπὸ τὸν Χριστό).

Ὁ πατέρας του ὀνομαζόταν Ἰωάννης ἢ Ἰωνᾶς. Οἱ γονεῖς του ἀνῆκαν στοὺς λιγοστοὺς πιστοὺς εὐσεβεῖς Ἰουδαίους τῆς ἐποχῆς τους, οἱ ὁποῖοι ἐπερίμεναν ἐναγώνια τὸν Μεσσία καὶ τὴ μεσσιανικὴ ἐποχὴ κατὰ τὴν ὁποία θὰ ἐτερματίζετο ἡ κακοδαιμονία τῆς ἀνθρωπότητος.

Ἀπὸ τὸ γεγονὸς ὅτι ὁ Πέτρος εἶχε τὴν πεθερά του, τὴν ὁποία ἐθεράπευσε ὁ Κύριος, στὴν Καπερναούμ, προκύπτει ὅτι ἦταν ἔγγαμος. Δὲν εἶναι γνωστὸ μὲ βεβαιότητα τὸ ὄνομα τῆς συζύγου του, καλουμένης Ἰωάννας ὑπὸ τῶν Ἀνατολικῶν καὶ Περπετούης ὑπὸ τῶν Δυτικῶν. Οὔτε εἶναι γνωστὸ ἂν ἡ σύζυγός του ἐζοῦσε ἀκόμη, ὅταν ὁ Ἀπόστολος Πέτρος ἐκλήθηκε στὸ ἀποστολικὸ ἀξίωμα.

Ὁ Πέτρος καὶ ὁ Ἰωάννης καλοῦνται «ἀγράμματοι καὶ ἰδιῶται» ἀπὸ τὰ μέλη τοῦ Συνεδρίου, σημεῖο ὅτι δὲν εἶχαν φοιτήσει στὶς λόγιες ραββινικὲς σχολές. Εἶχαν ὅμως μαθητεύσει στὸν Τίμιο Πρόδρομο. Τοῦτο εἶναι βέβαιο γιὰ τοὺς υἱοὺς τοῦ Ζεβεδαίου καὶ γιὰ τὸν Ἀνδρέα, πιθανῶς δὲ καὶ γιὰ τὸν Σίμωνα Πέτρο.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Γενιά σε αναμονή.


gaidoura“H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε. Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε.
Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.
 Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί. Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.

Οι πρώτες μας στιγμές στην Χριστιανούπολη 2013...! την Κατασκήνωση αγοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

 

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε η έναρξη της 1ης κατασκηνωτικής περιόδου στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς για παιδιά δευτέρας, τρίτης και τετάρτης τάξης
δημοτικού. Η 1η κατασκηνωτική περίοδος ξεκινά την 27η Ιουνίου και ολοκληρώνεται την 4η Ιουλίου. Τα αγόρια φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της «Χριστανούπολης» στο Πολυδένδρι Αττικής, ενώ τα κορίτσια στην «Ουρανούπολη» στο Πειραϊκό Χωριό, στην Παιανία Αττικής. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν με τη σειρά οι επόμενες τρεις περίοδοι για μεγαλύτερα παιδιά.

Οι δραστηριότητες των παιδιών στις κατασκηνώσεις θα παρουσιάζονται καθημερινά στον ιστότοπο της Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.



Το κερί στην ζωή της Εκκλησίας.

15Δεν υπάρχει ορθόδοξος Ναός που να μην έχει στην είσοδό του, στον πρόναο ή το πρόπυλο, μανουάλι με κεριά για τους πιστούς και τους προσκυνητές. Και δεν υπάρχει Ορθόδοξος πιστός, από τα νήπια έως τους υπερήλικες, ο οποίος να μην ανάβει το κερί του κάθε φορά που εισέρχεται στον ιερό χώρο του Ναού.

Πώς όμως και γιατί επικράτησε το άναμμα των κεριών στους Ναούς μας;

Η χρήση βεβαίως των κεριών όπως και άλλων φωτιστικών μέσων γινόταν τον πρώτο καιρό για λόγους καθαρά πρακτικούς. Υποκαθιστούσαν τα κεριά το φυσικό φως, για να μπορούν οι πιστοί να βλέπουν στις λατρευτικές τους συνάξεις. Η χρήση τους βέβαια έγινε ακόμη πιο αναγκαία την περίοδο των διωγμών· τότε που η Εκκλησία του Χριστού βρισκόταν στις ανήλιαγες κατακόμβες και χρειαζόταν φως.

Παγκόσμια πρωτιά για την Ελλάδα και το μοναστήρι του Τρικόρφου.

 

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας συνήλθε στις 27 Ιουνίου για την 20η επέτειο στην αίθουσα της Γερουσίας της Ελληνικής Βουλής και για να βραβεύσει την καλύτερη φωτογραφία με θέμα: «Πάσχα στην Χριστιανική Ανατολή».
Χαιρετισμό απήυθηνε στην έναρξη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης ο Πρόεδρός της και μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμα κ. Sergei Popov.
Την έναρξη των εργασιών της Συνέλευσης κήρυξε ο βουλευτής κ. Αναστάσιος Νεράτζης. Βουλευτές από 26 χώρες παρευρέθηκαν στις εργασίες της Συνέλευσης καθώς και Έλληνες πολιτικοί.

Κατά την διάρκεια της Συνέλευσης απήυθηναν χαιρετισμούς εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. Εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας. Εκ μέρους του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, ο Μητροπολίτης Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης. Εκ μέρους του Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου, ο Επίσκοπος Βοσκρεσένσκι κ. Σάββας.

Η ταπείνωση...



1Κάποτε ο διάβολος παρουσιάστηκε σ' ένα πολύ φημισμένο άγιο και του είπε:

Τι είσαι; Τίποτε δεν είσαι.
'Ο,τι κάμνεις εσύ το κάμνω και εγώ.

Εργάζεσαι εσύ; Εργάζομαι και εγώ.

Αγρυπνείς εσύ; Εγώ αγρυπνώ περισσότερο από σένα.

Νηστεύεις εσύ; Εγώ δεν παίρνω ούτε μια μπουκιά τροφή.

Λοιπόν είμαστε το ίδιο.
-Όχι διάβολε.

Μπορεί να κάνεις όλα αυτά, αλλά εσύ δεν μπορείς να κάνεις κάτι, που μπορούν να κάνουν όλοι οι άγιοι του Θεού.



Στη Παναγία Σουμελά η αποστολή της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Κ-20.

 

Την ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά επισκέφθηκε η αποστολή της Εθνικής Κ-20.

Οι νεαροί διεθνείς αν και το πρωί σύμφωνα με το πρόγραμμα είχαν ρεπό,
αποφάσισαν και ζήτησαν από τους επικεφαλείς της αποστολής να βρεθούν στους χώρους της ιστορικής Μονής και να προσκυνήσουν.


20 απλοί κανόνες επικοινωνίας με τα παιδιά μας.

 

Η σωστή επικοινωνία είναι το κλειδί για να μεγαλώσουμε παιδιά υπεύθυνα και συναισθηματικά ώριμα.
1. Ερμηνεύστε τις συμπεριφορές τους. Πολλές φορές τα παιδιά δεν μπορούν ή δεν ξέρουν πώς να πουν αυτό που θέλουν ή αυτό που τα ενοχλεί με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε συμπεριφορές μη αποδεκτές, όπως γκρίνια, επιθετικότητα και αντιδραστικότητα. Εμείς είμαστε που θα πρέπει να σκεφτούμε λογικά και να αντιδράσουμε συνειδητοποιημένα. Οι παρορμητικές αντιδράσεις και οι απαντήσεις χωρίς σκέψη συχνά χειροτερεύουν τις αρνητικές συμπεριφορές των παιδιών.

2. Ακούστε τα. Κάθε μικρή ή μεγάλη ιστορία που έχει να σας πει είναι σημαντική. Κλείστε την τηλεόραση, αφήστε στην άκρη την εφημερίδα και αποφύγετε να απαντήσετε στο τηλέφωνο, όταν θέλει να συζητήσει μαζί σας ή έχει κάτι σημαντικό (για το ίδιο) να σας πει.

3. Κατεβείτε στο ύψος τους. Όταν το παιδί σας μιλάει, γονατίστε στο ύψος των ματιών του και ακούστε το προσεκτικά.

4. Μην λειτουργείτε «εν θερμώ»: Αν είστε πολύ θυμωμένοι λόγω μιας συμπεριφοράς ή κάποιου περιστατικού, αποφύγετε να επικοινωνήσετε, μέχρι να ανακτήσετε την ψυχραιμία και την ηρεμία σας, γιατί είναι αδύνατον να είστε αντικειμενικοί διαφορετικά. Είναι καλύτερα να σταματήσετε και να μιλήσετε στο παιδί αργότερα.

5. Επιβραβεύστε τα: Να θυμάστε τα λόγια ενός πιτσιρικά: « Όταν τα κάνω θάλασσα, κανένας δεν το ξεχνάει. Όταν τα πάω καλά, κανένας δεν το βλέπει». Να θυμάστε να λέτε καλά λόγια και να επιβραβεύετε τις σωστές συμπεριφορές, γιατί δεν είναι αυτονόητες.

6. Μη χρησιμοποιείτε σκληρή κριτική: Αποφύγετε φράσεις όπως: «Είσαι τεμπέλης», «χαζός»,
«ανίκανος», «μην κάνεις σαν μωρό». Μην τις χρησιμοποιείτε ούτε όταν μιλάτε για άλλα παιδιά!

7. Δείξτε θετική διάθεση: Να δείχνετε τη χαρά σας στα παιδιά σας, κάθε φορά που τα βλέπετε.

8. Δώστε το καλό παράδειγμα: Τα παιδιά πάντα αντιγράφουν τις δικές μας συμπεριφορές. Αν τους φωνάζετε, θα φωνάξουν, αν τα χτυπάτε, θα χτυπήσουν, αν είστε αγχώδεις, θα είναι κι αυτά.

9. Δείξτε του ότι υπάρχουν αξίες: Αυτά για τα οποία τα επιβραβεύετε, τους δείχνουν τι θεωρείτε σημαντικό στη ζωή.

10. Μην τους μεταδίδετε τους φόβους και τις ανασφάλειές σας.

Πεντηκοστή πριν την Πεντηκοστή !!!

 

Το Σάββατο 22 Ιουνίου, μία μέρα πριν την Πεντηκοστή γιορτάσαμε την μεγάλη εορτή συμπροσευχόμενοι στο μυστήριο της Βαπτίσεως δύο ανθρώπων από την Αφρική, στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής.
Οι νεοφώτιστοι είναι ο μικρός Εφραίμ, γιος του π. Γεωργίου Νυόμπι από την Ουγκάντα και η μητέρα του π. Γεωργίου που ασπάσθηκε την Ορθοδοξία.
Η γυναίκα αυτή είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος που βοήθησε στη δημιουργία μιας καινούργιας Ορθόδοξης κοινότητος στο Λουγκουζί της Ουγκάντας.
'Ολοι ήταν συγκινημένοι και πολύ χαρούμενοι.Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε στα Ελληνικά και τα Ουγκαντέζικα από παιδιά και φοιτητές από την Αφρική.
Μετά το πέρας του μυστηρίο ασκολούθησε τράπεζα και όμορφη γιορτή για όλους τους προσκεκλημένους από τα παιδιά του Κατηχητικού της Ιεράς Μονής, τους φοιτητές από την Ουγκάντα και βέβαια από την Νεοφώτιστη Βικτωρία που ευχαρίστησε από την καρδιά της την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Ένας φτωχός αλλά σπουδαίος ανθρώπος!

Ο Dobre κατάγεται από τη Βουλγαρία και είναι 99 ετών. Όλη του τη ζωή την πέρασε δύσκολα, πολλές φορές σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. 
Ζούσε σε τρώγλες και τρεφόταν με ό,τι έβρισκε στα σκουπίδια ή του έδιναν οι «καλοί άνθρωποι» στο σδρόμο όπως λέει ο ίδιος. 
Ζει σε μια μικρή πόλη της χώρας, το Bajlo, και κάνει καθημερινά πάνω από 30 χιλιόμετρα για να φτάσει στη Σόφια. 
Εκεί στέκεται για πολλές ώρες στο προαύλιο μιας ορθόδοξης εκκλησίας και ζητιανεύει. Όχι για τον εαυτό τους, αλλά για τους άλλους. Ό,τι χρήματα συγκεντρώσει τα δωρίζει στην εκκλησία, σε γηροκομεία, ορφανοτροφεία αλλά και σε φτωχές οικογένειες «που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εμένα», όπως επισημαίνει.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

20 λόγοι που τα πιτσιρίκια μάς κάνουν να χαμογελάμε…


shutterstock_103976585.limghandlerΑπό: Ζαχαρία Πηνελόπη

Είναι χαριτωμένα, αξιολάτρευτα, γεμάτα περιέργεια και απορίες… είναι τα πιο όμορφα πλάσματα του κόσμου, και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς!
1. Αυτή η τεράστια εισπνοή που παίρνουν λίγο πριν φυσήξουν με όλη τους τη δύναμη τα κεράκια στην τούρτα γενεθλίων τους!
2. Ο πιο τέλειος αναγραμματισμός λέξεων: «Η μαμά έκανε πασγγέτι» (σπαγγέτι), «Αυτό το παιδί είναι κιζενάκι» (κινεζάκι), «Θέλω να φάω κοκόβερι» (βερίκοκο),  «Πότε θα πάμε στη γιαγιά στην Καλάβα;» (Καβάλα)!  
3. Το υπέροχο ύφος που έχουν όταν φοράνε γυαλιά ηλίου!  
4. Όταν επιμένουν να πάνε στο σχολείο με την αγαπημένη τους αποκριάτικη στολή – και τελικά το κάνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα!  
5. Η άκρως σοβαρή συνομιλία τους με τους φανταστικούς τους φίλους!
6. Η αδυναμία τους να καταφέρουν να πουν ένα μυστικό ψιθυριστά στο αυτί, οπότε πρέπει στιγμιαία να προσποιηθούμε πειστικά όλοι οι υπόλοιποι ότι δεν το ακούσαμε!  
7. Οι χειροποίητες καρτούλες τους, στις οποίες προσπαθούν να περικλείσουν όλη αυτή την «αγάπη μέχρι τον ουρανό» που νιώθουν!  
8. Το τεράστιο χαμόγελο, που επιτρέπει σε αυτά τα δύο «μοναχικά» δοντάκια τους να ξεπροβάλλουν με τόση περηφάνια!  
9. Τα πρησμένα κατακόκκινα μάγουλα και τα… ελαφρώς ατημέλητα μαλλιά μετά από ένα βαθύ υπνάκο!  
10. Να λένε «αντίο» κουνώντας το χεράκι τους ανάποδα, προς την αντίθετη κατεύθυνση!

Ο φόβος του θανάτου (π. Αλεξάνδρου Σμέμαν).


Μοναστήρι στο χωριό Pasarea (20 χιλιόμετρα ανατολικά από το Βουκουρέστι) Αέναη επΑνάσταση
Μοναστήρι στο χωριό Pasarea (20 χιλιόμετρα ανατολικά από το Βουκουρέστι)

Ο φόβος του θανάτου προέρχεται από τη βιασύνη, τη φασαρία, την τύρβη και όχι από την ευτυχία. Όταν κάποιος γυροφέρνει πολυάσχολος και ξαφνικά θυμηθεί τον θάνατο, ο θάνατος τότε του φαίνεται εντελώς παράλογος, απαίσιος.
Όταν όμως φτάσεις στην ησυχία, στην ευτυχία, στοχάζεσαι τον θάνατο και τον αποδέχεσαι με αρκετά διαφορετικό τρόπο.

Επειδή ο ίδιος ο θάνατος βρίσκεται σ’ ένα ανώτερο, «σημαντικό» επίπεδο, φαίνεται τρομακτικός μόνον όταν συνδέεται με τη συνηθισμένη, κατώτερη, αχρείαστη πολυπραγμοσύνη.

Η πέτρα που έβγαζε αλεύρι. (Διδακτική ιστορία)

1Μια πιστή χριστιανή, πριν από μερικά χρόνια, δοκιμάστηκε σκληρά από τα χτυπήματα της ανθρώπινης αδικίας και της εγκαταλείψεως.

Εξαιτίας μιας φρικτής συκοφαντίας ο σύζυγός της πήρε τα τέσσερα παιδιά τους και εξαφανίσθηκε. Έπεσε σε φοβερή κατάσταση. Για μέρες είχε να φάει. Κανένας δεν το γνώριζε, κανένας δεν χτύπησε τη  πόρτα της κι όλοι της γύριζαν την πλάτη.

Όλοι πίστεψαν σ’ αυτά, που είχε τοιχοκολλήσει σ΄ όλο το δρόμο ο άνδρας της. Είχε  γράψει με μεγάλα γράμματα: «Η γυναίκα μου είναι πόρνη»! 
Και μερικοί, που θέλησαν να βοηθήσουν, βέβαια, ζήτησαν κι αυτοί ηθικά ανταλλάγματα. Την πίστη της όμως στον Θεό, τη προσευχή της με χειμάρρους δακρύων δεν τα εγκατέλειψε ποτέ. Είκοσι μέρες χωρίς τίποτα, μόνο με νερό. Είκοσι μέρες πείνας και εξαθλιώσεως.

Την εικοστή πρώτη ημέρα πήρε μια πέτρα, πήγε μπροστά στα εικονίσματα και είπε στο Χριστό.
-Κύριε, Σύ που αρνήθηκες στο διάβολο να κάνεις τις  πέτρες ψωμιά, κάνε το αυτό αλεύρι για να ζήσω και απάλλαξέ με και «λύτρωσέ με από συκοφαντίας ανθρώπων».



Ο Πατριάρχης της Σερβίας υποδέχθηκε την Ιερά Εικόνα "Άξιον Εστί".


.Ο Πατριάρχης της Σερβίας Ειρηναίος τέλεσε την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος Θεία Λειτουργία στον ρωσικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Βελιγράδι.

Oι Ξενοφωντινοί Μοναχοί Μωυσής και Επιφάνιος μετέφεραν πιστό αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας Άξιόν Εστίν, από το Άγιο Όρος.
 
Πηγή: agioritikesmnimes.blogspot.gr

Έρευνα --σοκ: Από τα 15 τα Ελληνόπουλα στα ναρκωτικά!

 Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει στη  χώρα μας,  ο αριθμός των χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Άκρως ανησυχητικό είναι  το γεγονός ότι, σταδιακά παρατηρείται μείωση του  μέσου όρου έναρξης ηλικίας χρήσης ουσιών.
Υπολογίζεται  ότι τα 15  έτη  είναι  η ηλικία, που ξεκινά ο πειραματισμός των Ελληνόπουλων  με τα ναρκωτικά , ενώ ένα χρόνο νωρίτερα  ξεκινούν το   αλκοόλ και το κάπνισμα.

Επιστημονικές μελέτες απέδειξαν  ότι,    όσο πιο νωρίς ηλικιακά ξεκινά η    χρήση   ουσιών τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες  κατάχρησης και εθισμού στην ενήλικη ζωή. Μελέτη που πραγματοποίησαν πρόσφατα  Αμερικάνοι ψυχίατροι και δημοσίευσαν στην έγκυρη επιθεώρηση “ Archives of General Psychiatry”, σε δείγμα 10.000 νέων   ηλικίας από 13 μέχρι και 18 ετών , έδειξε  ότι , σχεδόν τέσσερις στους πέντε εφήβους έχουν δοκιμάσει αλκοόλ και τουλάχιστον το 15% έχει κάνει κατάχρηση μέχρι να ενηλικιωθεί. Την ίδια στιγμή το ποσοστό των εφήβων που έκαναν υπερβολική χρήση ναρκωτικών, μέχρι να συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια,  άγγιζε το 16%.