Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Απίστευτο: Έφηβος λύνει τον κύβο του Ρούμπικ σε 7,36 δευτερόλεπτα [video].

 

Με το στόμα ανοιχτό άφησε τους πάντες σε διαγωνισμό του Λας Βέγκας, ο Αυστραλός Φέλιξ Ζεμντέκς που κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο για την πιο γρήγορη λύση του κύβου του Ρούμπικ. 
 
Ο νεαρός Αυστραλός σημείωσε χρόνο ρεκόρ και μέσα σε 7,36 δευτερόλεπτα είχε λύσει την σπαζοκεφαλιά που ταλαιπωρεί πάρα πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα παρέλαβε και χρηματικό έπαθλο, ύψους 3.000 δολαρίων!

Και καλές διακοπές!!!


Άλλη μια μέρα .... Άλλη μια φορά ....

 

Άλλη μια μέρα θα φορέσω το ψεύτικο χαμόγελό μου για να βγω βόλτα.

Άλλη μια μέρα θα απαντήσω σε όσους με ρωτάνε αν βρήκα δουλειά, "ψάχνω, όλο και κάτι θα βρεθεί".

Άλλη μια μέρα θα χαθώ στις σκέψεις μου...

Άλλη μια φορά θα κοιτάξω το μέλλον και θα με τρομάζει, θα με φοβίζει...
Άλλη μια φορά θα βγω βόλτα να "διασκεδάσω" με το χαρτιζίκι του μπαμπά και της μαμάς...

«Όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου, πέφτει μέσα ο ίδιος»!(Του Οσίου Πατρός ημών Νικολάου Βελιμίροβιτς – επιστολή στον οικονόμολόγο Βλάνταν Τσ.: )

291537-nikolai_-velimirovic-i-pesma

Είναι κακός ο γείτονάς σου. Στους άλλους έκανε κακό, μα στον εαυτό του μεγαλύτερο. Απαγόρευσε σ’ αυτούς που μετέφεραν νερό, να περάσουν από τη συνηθισμένη διαδρομή, μέσα από τα δικά του οικόπεδα. Όταν είδε ότι αυτό δεν βοηθά, έφτιαξε περίφραξη. Αλλά οι άνθρωποι που μετέφεραν το νερό, πηδούσαν πάνω από την περίφραξη, επειδή ο άλλος δρόμος ήταν πολύ μακρύς.
Τότε αυτός βάζει μεταλλική παγίδα στον φράκτη της εισόδου και τη σκεπάζει με ξερά χόρτα και καλάμια. Αλλά στην παγίδα έπεσε η κόρη του. Τώρα το κοριτσάκι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Του είπαν πως θα μείνει ανάπηρο για πάντα. Στην απελπισία του αποφάσισε να βγάλει την περίφραξη και έτσι, άφησε τους ανθρώπους που μετέφεραν το νερό να περνούν ελεύθερα από το οικόπεδό του. Να λοιπόν: «Όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου πέφτει ο ίδιος μέσα»!
Έχει γραφτεί μια φοβερή ιστορία από την παλιά εποχή. Ο βασιλιάς Λέων ο Αρμένιος,7 θερμός εικονομάχος, είχε ένα φίλο, τον Μιχαήλ, γνωστό και ως «Ζαΐκη». Σ’ αυτό τον Μιχαήλ ο βασιλιάς ήταν υποχρεωμένος ακόμα και για τον θρόνο του. Αλλά ο Μιχαήλ εναντιώθηκε στην πολιτική που ακολούθησε ο βασιλιάς, έναντι της ορθοδοξίας. Ο βασιλιάς συνέλαβε τον Μιχαήλ και τον έριξε στη φυλακή του παλατιού, με σκοπό να τον αποκεφαλίσει ακριβώς την ημέρα των Χριστουγέννων.

Λουγκουζί της Ουγκάντας!! Ένα Ορθόδοξο χωριό γεννιέται!!




Όπως γνωρίζετε η προσπάθειά μας συνεχίζεται στον Αφρικανικό  αμπελώνα του Χριστού στην Ουγκάντα και με τη χάρη του Θεού επεκτείνεται.
 
Θα θέλαμε να σας κάνουμε και πάλι κοινωνούς αυτής της δραστηριότητός μας αφού  τρόπο απλό και ταπεινό αποτελείτε και σεις σημαντικό κομμάτι αυτής της διακονίας.
 
Το Σάββατο 13 Ιουλίου βαπτίσαμε ανάμεσα στις μπανανιές και τα καφεόδεντρα 89 ανθρώπους ,άνδρες ,γυναίκες και πολλά παιδιά!!! Την επόμενη μέρα λειτουργήσαμε στο χωριό και κοινώνησαν όλοι οι νεοφώτιστοι. Τους μάθαμε πως θα κοινωνούν ,πως θα κάνουν το σταυρό τους ,πως θα παίρνουν αντίδωρο.Ήταν συγκλονιστικό να βλέπεις ανθρώπους να τα ακούν πρώτη φορά και να τα πραγματοποιούν με μεγάλο σεβασμό και ευλάβεια.Και τις επόμενες Κυριακές λειτουργήσαμε στο χωριό και ξεκινήσαμε κατήχηση για τη Θεία Λειτουργία.Τα μικρά παιδιά συνέχισαν το κατηχητικό τους με τον Χριστοφόρο και βέβαια τις ζωγραφιές τους.

Διώξτε την κακομοιριά με την πνευματική λεβεντιά (Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης)

8920_1243637970108_1204129265_738527_7568951_n
Γέροντα, όταν μου έρχωνται απανωτές δυσκολίες στον αγώνα μου, γογγύζω και με πιάνει λύπη. – Ε, στην δύσκολη στιγμή φαίνεται η δύναμη του ανθρώπου. Μη φοβάσαι, μην πανικοβάλλεσαι, όταν συναντάς κάποια δυσκολία. Να ζητάς από τον Θεό να σου δίνη πνευματικό ανδρισμό, για να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες στην πνευματική σου πορεία με θάρρος και να αγωνίζεσαι με λεβεντιά. – Γέροντα, η λύπη που νιώθω αυτόν τον καιρό για την άσχημη πνευματική μου κατάσταση με παραλύει πνευματικά. – Πάντως, εκεί που ήσουν ,δεν είσαι-δόξα τω Θεώ-αλλά και εκεί που έπρεπε να βρίσκεσαι, δεν βρίσκεσαι. Πιστεύω όμως σύντομα να δείξης την παλληκαριά σου και να ξεγαντζωθής από τα υπόλοιπα σχοινιά της κακομοιριάς ,τα οποίας μπορείς να κόψης με την Χάρη του Θεού, όπως το λιοντάρι κόβει την κλωστή της αράχνης. Διώξε την κακομοιριά με την πνευματική λεβεντιά. Περιμένω, εύχομαι και ελπίζω να δω την πρόοδό σου και να χαρώ πολύ.

Σήμερα νομίζει η νεολαία ότι απολαμβάνει κάτι.

                  
15Είπε ένας Γέροντας...

Βλέπω την νεολαία σήμερα που κάνει τόσες αταξίες για να απολαύσει ηδονές, ενώ στην πνευματική ζωή θα απολάμβανε Θείες ηδονές σε μεγαλύτερο βαθμό. Θα έλεγε κανείς "μα καλά, μου λες για τον Παράδεισο κ.λ.π., δεν ξέρουμε αν είναι η δεν είναι".

Μα σε αυτή την ζωή μπορεί να ζεί κανείς ένα μέρος της χαράς του Παραδείσου σε μεγάλο βαθμό. Όχι ένα λεπτό, δέκα λεπτά, δέκα ημέρες και ένα χρόνο, μα συνέχεια από εδώ να ζεί μια αγαλλίαση και να διερωτάται πολλές φορές αν υπάρχει κάτι καλύτερο στον Παράδεισο από αυτό το οποίο ζεί εδώ.

Από το Αλιβέρι... στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων με την ελληνική ομάδα δύο νεαροί αθλητές του "ΑΣ Δημητριάς" της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

 

Ρεπορτάζ του Φώτη Γαλούση από το MagnesiaSports.gr
 
Βολιώτες σε Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου!!! Αναφερόμαστε στους Χρήστο Ασημάκη, 17 ετών και Κώστα Τσακίρη, 19 ετών, ποδοσφαιριστές του Α.Σ. Δημητριάς οι οποίοι θα λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων που θα γίνει στην Πολωνία το διάστημα 10-18 Αυγούστου 2013.

Οι δύο μικροί σε ηλικία ποδοσφαιριστές, με συμμετοχή τα τελευταία χρόνια με τη Δημητριάδα στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ, επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν το Βόλο στη μεγάλη αυτή διοργάνωση. Είναι αθίγγανοι στην καταγωγή και μένουν στο Αλιβέρι. Τους δίνεται η ευκαιρία μέσα από το ποδόσφαιρο να ταξιδέψουν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος και να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία. Από τη Δημητριάδα, στο παρελθόν στην αντίστοιχη διοργάνωση είχαν λάβει μέρος ο Αντώνης Ταφίλης και ο Γιάννης Ζαρίφης το 2011 στο Παρίσι.

Οι 6 ομάδες τροφών που θα διώξουν τα περιττά κιλά γρηγορότερα.

 

wal1 (1)
Ικανοποιήστε τις διατροφικές σας ανάγκες και ταυτόχρονα διώξτε πιο εύκολα τα περιττά κιλά από πάνω σας με 6 ομάδες τροφών που θα δώσουν ώθηση στην καύση του λίπους.
Είτε γυμνάζεστε και είστε δραστήριοι, είτε είστε πιο χαλαροί στην καθημερινότητά σας, ξέρετε καλά πως για να επιτελέσει σωστά το σώμα τις λειτουργίες του χρειάζεται «καύσιμο», δηλαδή τροφή. Κι όσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεστε, τόσο περισσότερο πεινάτε.
Δυστυχώς, όμως, δεν είναι εύκολο να ικανοποιήσει κάποιος την πείνα του μέσα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής κι έτσι οι περισσότεροι καταφεύγουν σε επεξεργασμένες τροφές και απλούς υδατάνθρακες, όπως άσπρο ρύζι, άσπρο αλεύρι, ζυμαρικά, γλυκά, αναψυκτικά και άλλα φαγητά και ποτά με βάση τη ζάχαρη, που είναι μεν ευχάριστα στη γεύση, αλλά δημιουργούν αναστάτωση στο σάκχαρο του αίματος και μας κάνουν να πεινάμε γρηγορότερα και πιο έντονα, άρα και να καταφεύγουμε στο τσιμπολόγημα. Συν τοις άλλοις, οι υδατάνθρακες αυτοί παρουσιάζουν έλλειψη φυτικών ινών που μας κρατούν χορτάτους για περισσότερο χρόνο και το αποτέλεσμα όταν τους καταναλώνουμε είναι η ικανοποίηση και η απότομη αύξηση ενέργειας, η οποία όμως ακολουθείται από απότομη πτώση.
Μπορείτε, όμως, να αποφύγετε όλα τα παραπάνω, ακολουθώντας μια διατροφή που βασίζεται στις 6 παρακάτω ομάδες τροφών που επιταχύνουν την καύση του λίπους και αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, χαρίζοντας ενέργεια και θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας, χωρίς να τον «ρίχνουν» μετά από λίγο.

Εκατό ημέρες από την απαγωγή των Μητροπολιτών.

kidnapped-bishops-1

Του Αιμίλιου Πολυγένη Romfea.gr
Συμπληρώθηκαν 100 ημέρες από την απαγωγή του Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου και του Συροιακωβίτη Μητροπολίτη Γρηγορίου Ιωάννη Ιμπράϊμ.
Οι δύο αδελφές Εκκλησίες δημοσίως και κατ΄ιδίαν καταβάλουν κάθε προσπάθεια σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο για την ανέρευση των Ιεραρχών.
Έκπληξη όμως προκαλεί πως μικρά και μεγάλα κράτη έδειξαν άγνοια, όταν ήρθαν αντιμέτωποι μ΄αυτό το σοβαρό και επικύνδυνο συμβάν.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα οι απαγωγείς δεν έχουν δώσει κανένα σημάδι για την τύχη των δύο Ιεραρχών, ενώ δεν έχουν κάνει γνωστή την ταυτότητα τους, και ποια είναι τα αιτήματα τους.
Επίσης κανείς δεν γνωρίζει αν οι δύο Αρχιερείς είναι νεκροί, η εάν είναι αιχμάλωτοι και υποφέρουν από διάφορα βασανιστήρια.

Καινούργια κράνη στην ομάδα ΔΙΑΣ της Ημαθίας έδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεἠμων.

 

Το πρωί της Δευτέρας 29 Ιουλίου ο σεβασμιώτατος παρέδωσε στην ομάδα ΔΙΑΣ της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας 26 καινούργια κράνη για τις ανάγκες του σώματος.

Τα κράνη αυτά αποτελούν δωρεά της εταιρείας security North Star διά του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος. Στην τελετή παράδοσης ήταν παρόντες ο εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης, ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ημαθίας κ. Απόστολος Μούρτης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ν. Ημαθίας κ. Νικόλαος Τρίγης.

Παραδίδοντας τα καινούργια κράνη ο σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους αστυνομικούς να παραμείνουν «αγρατζούνιστα», καθώς επίσης επικαλέστηκε την εξ ύψους δύναμη για την επιτέλεση της υψηλής αποστολής τους.


Ὁ Ἅγιος Εὐδόκιμος.

Ὁ Ἅγιος Εὐδόκιμος γεννήθηκε στὴ Καππαδοκία καὶ ἔδρασε κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ αὐτοκράτορα Θεόφιλου (829 – 842).
Οἱ γονεῖς του Βασίλειος καὶ Εὐδοκία ἦταν ἄνθρωποι πλούσιοι καὶ εὐσεβεῖς. Ἡ ὀρθόδοξη οἰκογένειά του τὸν ἀνέθρεψε σύμφωνα μὲ τὶς ἐπιταγὲς τοῦ Εὐαγγελίου καὶ γρήγορα ὁ Εὐδόκιμος διακρίθηκε γιὰ τὸ ἦθος καὶ τὶς ἀρετές του.
ἠθικὸς βίος του καὶ φιλάνθρωπη δράση του ἐκτιμήθηκαν ἀπὸ τὸν αὐτοκράτορα Θεόφιλο, ὁποῖος τὸν διόρισε στρατοπεδάρχη τῆς Καππαδοκίας ἀρχικὰ καὶ ἀργότερα ὅλης της αὐτοκρατορίας. Κατὰ τὴν τέλεση τῶν καθηκόντων του Εὐδόκιμος ἦταν πάντα δίκαιος καὶ ταπεινόφρων, ἐνῷ δὲν σταμάτησε στιγμὴ νὰ ἐπιδίδεται στὸ φιλάνθρωπο ἔργο του.
Ἐνῷ βρισκόταν στὸ 33ο ἔτος τῆς ἡλικίας του ὁ Εὐδόκιμος προσβλήθηκε ἀπὸ βαριὰ σωματικὴ ἀσθένεια. Ὅταν παρέδωσε τὸ πνεῦμα του στὸν Κύριο, ἡ χριστιανικὴ κοινότητα βυθίστηκε σὲ θλίψη καὶ ἐνταφίασε τὸ τίμιο σῶμα του εὐλαβῶς.

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Η χειρότερη οικογένεια: Ζήλια-φθόνος-μίσος-εκδίκηση.

         
15Κρατήσου μακριά από την χειρότερη οικογένεια που μπορεί να γνωρίσεις ποτέ, η μητέρα ζήλια, ο πατέρας φθόνος και το φοβερό παιδί τους, το μίσος. Καλύτερα να μη τους γνωρίσεις ποτέ, αλλά κι αν ακόμη συναντηθείς μαζί τους φυλάξου αμέσως με τον καλύτερο τρόπο, αγνόησέ τους και απομακρύνσου το ταχύτερο δυνατόν. Μην μπλέξεις μ’ αυτήν την οικογένεια που μόνο πόνο, λύπη και δυστυχία μπορούν να σου φέρουν.

Η μητέρα ζήλια είναι ένα φαρμακερό τέρας, που άμα σε δαγκώσει χάνεις τη λογική σου, την κρίση σου και την αξιοπρέπειά σου. Είναι ένα φαρμάκι που τρέχει μέσα στο αίμα σου και κάθε φορά που φτάνει στην καρδιά σου νιώθεις ένα πόνο και ένα σφίξιμο, που χωρίς να το θέλεις θολώνει το μυαλό σου και αντιδράς εντελώς παράλογα, σαν να σε χτυπάει αλύπητα το μαστίγιο της τρέλας. Η ζήλια δεν έχει όρια, αυτός που ζηλεύει, ζηλεύει τους πάντες και τα πάντα, τη γυναίκα του, τους φίλους του, τους ξένους, ακόμη και τα παιδιά του, με διαφορετικό τρόπο κατά περίσταση, αλλά το άρρωστο αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο.

Ο ελληνισμός και η εποχή του ειρηνικού ωκεανού.

 

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων 
 
Από τη δεκαετία του 1990 στην αμερικανική αρθρογραφία περί εξωτερικής πολιτικής ο όρος Pacific Rim -δηλαδή οι ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού- κατέκτησε σημαντική θέση. Οι αναλυτές των γεωστρατηγικών επιλογών των ΗΠΑ τόνιζαν ότι το μέλλον βρίσκεται περισσότερο στον Ειρηνικό Ωκεανό παρά στην Ευρώπη και ότι οι ΗΠΑ πρέπει εκεί να στρέψουν τα οικονομικά, στρατιωτικά και διπλωματικά ενδιαφέροντά τους. Η οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας και της Κορέας, η ύπαρξη επιστημονικού δυναμικού με ειδίκευση στην πληροφορική και στις νέες τεχνολογίες, η δημογραφική ακμή της περιοχής και πάνω απ’ όλα η τεράστια αναδυόμενη αγορά της Κίνας βρίσκονται διαρκώς στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Το κλειδί του Παραδείσου.

       
.Όταν ήμουν στον Άγιο Βασίλειο στην περίοδο 1970-80 είχα γνωρίσει μια οικογένεια, μέλος της οποίας ήταν και η υπέργηρη κυρία Κατερίνα, την οποία περιποιείτο η κόρη της Καλλιρρόη.

Ο σύζυγος της κυρίας Καλλιρρόης ήταν δικηγόρος και λεγόταν Χριστόφορος Σταμάτουζας.


Η κυρία Κατερίνα, λόγω της ηλικίας της, ήταν συνεχώς σε μια καρέκλα, όπου καθόταν με πολλή δυσκολία. Δεν βάδιζε. Άρχισε να μη βλέπει κιόλας. Ήταν όμως χριστιανή που έκανε τα θρησκευτικά της καθήκοντα... Tο πρωί την προσευχή της, το βράδυ το Απόδειπνο, τους Χαιρετισμούς… Όταν άρχισε να μη βλέπει, μου έλεγε:

–Στενοχωρούμαι, γιατί δεν ξέρω τώρα πώς να περάσω όλη την ήμερα, πώς να διαβάσω τις προσευχές μου.

Της είπα λοιπόν:

Βήματα.

 

Του Δημήτρη Καραβασίλη
 
Βήμα 1ο.Περπατώ στο δρόμο.
Υπάρχει μια βαθιά τρύπα στο πεζοδρόμιο.
Πέφτω μέσα.
Χάνομαι στο σκοτάδι. Αβοήθητος.
Δεν είναι δικό μου το φταίξιμο.
Δεν βγαίνω ποτέ από εκεί μέσα.

Βήμα 2οΠερπατώ στο δρόμο.
Υπάρχει μια τρύπα στο πεζοδρόμιο.
Κάνω πως δεν την βλέπω.
Πέφτω μέσα.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είμαι πάλι εκεί μέσα.
Δεν φταίω εγώ.
Μου παίρνει πολύ χρόνο να βγω έξω.

ΠΑΜΕ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ ΞΑΣΤΕΡΙΕΣ (ένα τραγούδι για τη φετινή κατασκήνωση στην Κασσιώπη)


Υπνόσακος  
(Μουσική, ερμηνεία Μπάμπης Στόκας, Στίχοι Άλκης Αλκαίος, από τον δίσκο Η αυλή των τρελών)

Σβήνει τα χρώματα η νύχτα,
στο κύμα τα φαρμάκια ρίχτα
κι άναψε μάτια μου όλα τα άστρα,
με του τσιγάρου σου τη κάφτρα.
Φέρε στ’ αυτί σου το κοχύλι
και πες μου όσα δε λεν τα χείλη
για τα παλιά μας συναξάρια,
 για τα καινούργια μας φεγγάρια.
        Πάμε ξανά στις ξαστεριές
,
ονείρων είμαστε σκιές,
το σκοτάδι του ενός
δυο μαζί το κάνουν φως.
 Μ’ έναν υπνόσακο στην πλάτη
και με το βήμα του ορειβάτη
πίσω στο μέλλον επιστρέφω
 και αυταπάτες πια δεν τρέφω.
   Σε μια υπαίθρια καντίνα
στα όνειρά σου μπαίνω σφήνα,
        ρίξε το γέλιο σου, βροχή μου,
να ξεδιψάσεις την ψυχή μου.
Ερμηνευτικά σχόλια
Σβήνει τα χρώματα η νύχτα: Ένα από τα δυνατά σύγχρονα τραγούδια. Δύο άνθρωποι ταξιδεύουν στον κόσμο και στο χρόνο. Όπως η αγάπη γνωρίζει. Χωρίς να ονειρεύονται μια πιο δίκαιη κοινωνία ή ένα καλύτερο μέλλον, αλλά έχοντας βρει τι δίνει αξία στη ζωή. Γιατί δεν είναι εύκολο να προχωρήσεις στο αύριο, αν δεν γνωρίζεις ποιος είσαι και τι θέλεις από αυτό τον κόσμο. Και για να συναντηθούν αληθινά δύο άνθρωποι, χρειάζεται να γνωρίζουν ποιοι είναι. Αυτό που λείπει από την εποχή μας, η οποία μας έχει κάνει να περνάμε το χρόνο μας μπροστά στην εικονική μας πραγματικότητα. Χωρίς να έχουμε περιθώριο να ζήσουμε το «παλιό», το «προσωπικό» μας συναξάρι.

Πως το μνημόνιο καταβροχθίζει τα μωρά!




1Οι ειδικοί καταγράφουν δραματική πτώση των γεννήσεων, αλλά και κατακόρυφη αύξηση των γεννήσεων νεκρών βρεφών.
 
 Στα χρόνια της άγριας λιτότητας, ειδικοί επιστήμονες καταγράφουν δραματική πτώση των γεννήσεων αλλά και κατακόρυφη αύξηση των γεννήσεων νεκρών βρεφών, κάτι που αποδίδεται ευθέως στην ανεργία αλλά και στην πτώση του εισοδήματος των Ελλήνων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε η κ. Εφη Σίμου, επιστημονική συνεργάτης στον Τομέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, υπό την επιστημονική ευθύνη της καθηγήτρια του Τομέα, Αναστασίας Ρουμελιώτη, δείχνει ξεκάθαρα τη σταδιακή πτώση των γεννήσεων από τότε που μπήκε στη ζωή μας το ΔΝΤ, αλλά και στα επόμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Β. Πούτιν: "Η Ορθοδοξία μας ενώνει".

         
1Σε μια βυζαντινής μεγαλοπρέπειας θρησκευτική τελετή ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προσκύνησε τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέα ο οποίος μεταφέρθηκε από την Πάτρα σε μια μεγάλη περιοδεία σε όλα τα κράτη του ορθόδοξου τόξου που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ (Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία) και έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα ενώ άγημα του ρωσικού Ναυτικού που έχει ως προστάτη τον Άγιο Ανδρέα, μετέφερε την σημαία του και ακούμπησε τον ιερό σταυρό για να λάβει την ευλογία του Αγίου σε μια ιδιαίτερα συγκινητική τελετή.

Με αφορμή τους εορτασμούς για τα 1.025 χρόνια από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για τη σπουδαιότητα και τη σημασία της Ορθοδοξίας στην ιστορία του ρωσικού λαού και περιέγραψε ως "συνεκτικό ιστό" το ομόδοξο των Ορθοδόξων.

Οἱ Ἅγιοι Σίλας, Σιλουανός, Ἐπαινετός, Κρήσκης καὶ Ἀνδρόνικος οἱ Ἀπόστολοι.

Οἱ Ἅγιοι Σίλας, Σιλουανός, Ἐπαινετός, Κρήσκης καὶ Ἀνδρόνικος, ἦταν πέντε ἀπὸ τοὺς ἑβδομήκοντα μαθητὲς τοῦ Κυρίου. Ὅλοι ὑπηρέτησαν τὸ Εὐαγγέλιο τοῦ Χριστοῦ.
Ὁ Σίλας φυλακίστηκε μαζὶ μὲ τὸν Παῦλο στοὺς Φιλίππους τῆς Μακεδονίας. Μετὰ ἀπὸ πολλοὺς μόχθους καὶ μακρὰ πορεία ἔγινε ἐπίσκοπος Κορίνθου.
Ὁ Κρήσκης, ἔγινε ἐπίσκοπος Καρχιδονίας καὶ ἀπὸ τὴν θέση αὐτὴ μόχθησε καὶ ὑπηρέτησε τὸ Θεῖο Εὐαγγέλιο.
Ὁ Σιλουανός, ἀπὸ τὸ ἀξίωμα τοῦ ἐπισκόπου Θεσσαλονίκης, ἀγωνίσθηκε καὶ βασανίστηκε καὶ αὐτὸς γιὰ τὴν πίστη του στὸν Κύριο.
Μὲ τὸν ἴδιο τρόπο, ἀγωνίσθηκε καὶ ὁ Ἐπαινετὸς σὰν ἐπίσκοπος Καρθαγένης.
Τέλος καὶ ὁ Ἅγιος Ἀνδρόνικος ἀγωνίστηκε καὶ βασανίστηκε γιὰ τὴν πίστη του στὸ Εὐαγγέλιο τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

50 χιλιάδες πιστοί στο συλλείτουργο στο Μινσκ (ΒΙΝΤΕΟ)

545
Με λαμπρό Πατριαρχικό Συλλείτουργο ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για τα 1025 χρόνια από το βάπτισμα της Ρωσίας, το οποίο τελέστηκε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας το Μινσκ.
 
Να αναφερθεί παρά τον καύσωνα στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν, πάνω από 50 χιλιάδες πιστοί.

Φωτογραφίες από τα ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κ. Καλλινίκου στην Ιερά Μονή Παναγία η Χρυσοπηγή (video).

 

Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μάρτυρος Καλλινίκου, στην Ιερά Συνοδική και Σταυροπηγιακή  Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής, στο Πολύδένδρι Αττικής, εορτάσθηκε η ονομαστική εορτή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κ. Καλλινίκου.
Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και απλότητας τελέσθηκαν οι Ιερές ακολουθίες τόσο την Κυριακή το απόγευμα όσο και την Δευτέρα το πρωϊ, με την παρουσία Αρχιερέων, ιερέων και πιστού λαού. 

 Στην ακολουθία του Εσπερινού του Σαββάτου χοροστάτησε ο εορτάζων Σεβ. κ. Καλλίνικος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δημητριάδος κ. Iγνατίου, Σύρου κ. Δωροθέου, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και Θηβών & Λεβαδείας κ. Γεωργίου.

Στη Θεία Λειτουργία της Δευτέρας, συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σάμου & Ικαρίας κ. Ευσέβιος, Δημητριάδος κ. Iγνάτιος και Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Συμπροσευχόμενος ήταν ο εορτάζων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτες πρ. Πειραιώς κ. Καλλίνικος.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Δορμπαράκης κάνοντας αναφορά στο εορταζόμενο μάρτυρα τονίζοντας τις προϋποθέσεις του χριστιανικού μαρτυρίου.

Στη Θεία Λειτουργία έψαλαν παιδιά από την Κατασκήνωση Λυκείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Ο μορφωμένος Δεσπότης και ο αγράμματος ασκητής.

    
15Πριν από πολλά χρόνια ζούσε σε κάποιο χωριό της πατρίδος μας ένας νέος, που από μικρός είχε τον πόθο να γίνει ασκητής. Υπήρχαν όμως κάποιες δυσκολίες: Ήταν αγράμματος, βραδύγλωσσος, λίγο βραδύνους και με οικογενειακές υποχρεώσεις.
Όμως στην ηλικία των 40 περίπου ετών μπόρεσε να πραγματοποίηση την κρυφή του άγια επιθυμία. Έφυγε από το χωριό του και περιπλανώμενος από τόπου εις τόπον κατέληξε σ’ ένα ερημονήσι, όπου βρήκε ένα γέρο ασκητή που του ανέπαυσε την καρδιά και έγινε υποτακτικός του.

Με έκπληξη λοιπόν παρατηρούσε ότι: όταν προσηύχετο ο Γέροντας του έλαμπε ολόκληρος, και ιδιαιτέρως όταν παρακλητικά και μετά δακρύων έλεγε «Κύριε, ελέησόν με».

Ο Γέρο-ασκητής ήτο κι αυτός αγράμματος, αλλά οι συμβουλές του ήσαν πολύτιμες και γεμάτες σοφία και όλη του η πνευματική προσπάθεια συγκεντρώνετο στο πως να μάθει να προσεύχεται και ο υποτακτικός του με το «Κύριε, ελέησόν με».
Την τελευταία ημέρα της ζωής του ο Γέροντας ασκητής χάρισε στον υποτακτικό του το τρίχινο μισοτριμμένο ράσο του, ξάπλωσε κάτω, έκανε τον σταυρό του και λέγοντας τρείς φορές «Κύριε, ελέησόν με», «Κύριε, ελέησόν με», «Κύριε, ελέησόν με» η οσιακή του ψυχή πέταξε στον ουρανό.

Το κινέζικο χωριό όπου όλοι ζωγραφίζουν!

Το Dafen Oil Painting Village βρίσκεται στην επαρχία Guangdong της Κίνας και αποτελεί το μεγαλύτερο «εργοστάσιο» Τέχνης στον κόσμο αφού καλλιτέχνες παράγουν εδώ έως και το 60% του συνολικού όγκου των έργων τέχνης παγκοσμίως.
Στο Dafen, ένα προάστιο της παράκτιας πόλης Shenzhen στη νοτιοανατολική Κίνα, χιλιάδες καλλιτέχνες εργάζονται συνεχώς προκειμένου να αναπαράγουν διάσημα έργα ζωγραφικής για τη μαζική αγορά.

Αντίγραφα έργων του Βαν Γκογκ, του Πικάσο, του Μονέ και άλλων σπουδαίων ζωγράφων «πλημμυρίζουν» την περιοχή, ενώ αγοραστές από όλον τον κόσμο γνωρίζουν καλά πού θα βρουν αυτό που ζητάνε.

Ένας ληστής, ο πρώτος κάτοικος των Καρουλίων.


15Ό Ληστής αυτός Σταμάτης είχε μεγάλη δράση στα περίχωρα της Χαλκιδικής και κατά καιρούς φαίνεται πώς έκανε ληστείες και μέσα στο Άγιο Όρος.

Μια μέρα αποφάσισε, με δυο παλικάρια του, να ληστέψει ένα από τα Κελλιά, πού βρίσκεται σε κάπως μακρινή απόσταση από τις Καρυές και είναι μεμονωμένο από τα άλλα γύρω Κελιά. Το Κελί αυτό ανήκει σαν εξάρτημα στην Ιερά Μονή του Παντοκράτορα κι έχει εκκλησία έπ' ονόματι του Αγίου Γεωργίου του «Φανερωμένου», είναι πολύ παλιό και... όπως μου διηγήθηκαν: Ό σεβαστός Γέροντας μου Ιωακείμ Μοναχός, και τελευταία με βεβαίωσαν και ή συνοδεία των αδελφών Δανιηλαίων, πού κι αυτοί είχαν ακούσει την υπόθεση αυτή από τους Γεροντάδες τους, κι εκείνοι από τον πάππου τους, Γέροντα Δανιήλ τον πρώτον, ότι πριν από 200 χρόνια πήγε ό Ληστής αυτός να ληστέψει το Κελί αυτό πού είχε φήμη πώς ήταν ένα από τα πιο πλούσια Κελιά των Καρυών.

Μαθητής που γλύτωσε στα Τέμπη αφιερώθηκε στην Εκκλησία.


1Επέζησε από την τραγωδία στα Τέμπη, όπου σκοτώθηκαν 21 μαθητές, για να ευχαριστήσει το Θεό έγινε διάκονος κι έλαβε το όνομα Μακάριος
13 Απριλίου 2003... «Μαύρη» Κυριακή... 21 αθώες ψυχές που επέβαιναν στο λεωφορείο «χάθηκαν». Στο ίδιο λεωφορείο επέβαινε και ένας νεαρός ο οποίος για καλή του τύχη κατάφερε να σωθεί.
Μία ημέρα που έχει σημαδέψει την ψυχή του! Τα χρόνια πέρασαν και ο μαθητής μεγάλωσε.
Αυτός ο νέος, σήμερα χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος από τον εορτάζοντα Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα λαμβάνοντας το όνομα Μακάριος.

Ο Τζίτζικας.

 

Με κούφαναν τα τζιτζίκια φέτος. Για πρώτη φορά έστησα αυτί και τα αφουγκράστηκα. Στιγμές, στιγμές έμοιαζαν να τσιρίζουν όλο και πιο δυνατά. Άλλες στιγμές λες και κουράζονταν κι έπαιρναν να ξαποσταίνουν. Ακούγονταν τότε μερικά μόνο με κουρασμένες φωνές αλλά σε λίγο η χορωδία ξανάρχιζε.
Τραγουδήστε και χαρείτε, σκέφτηκα. Αυτό μόνο ξέρετε να κάνετε. Κάθε καλοκαίρι μας παίρνετε τ’ αυτιά αλλά το χειμώνα, θα τρέχετε να ζητάτε κανένα σπόρο από τα μυρμήγκια, που συνεχίζουν να εργάζονται υπομονετικά κι αθόρυβα όλο το καλοκαίρι.

Όμως το βράδυ που πήγα για ύπνο, η παραπάνω εικόνα μου φάνηκε κάπως απλοϊκή. Είναι δυνατόν, αναρωτήθηκα, τα τζιτζίκια να ζουν μόνο ένα καλοκαίρι κάθε φορά; Και μόνο για το τραγούδι; Έτσι όταν γύρισα στη βάση μου έκανα μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο. Κι έπεσα από τα σύννεφα. Αν κάποιος αξίζει το θαυμασμό μας φίλοι μου αυτός είναι ο τζίτζικας κι όχι ο μέρμηγκας. Ο Αίσωπος (κι ο Lafontaine που τον αντέγραψε) απλώς έκαναν προπαγάνδα.

Τίμησαν τον Άγιο Παντελεήμονα στο "Νησί"

 Ο Άγιος Παντελεήμονας ο Ιαματικός τιμήθηκε με λαμπρότητα σήμερα στο νησί της Σπιναλόγκα που έγινε παγκοσμίως γνωστό από το μυθιστόρημα "Το Νησί".
Περισσότεροι από 1000 προσκυνητές μεταφέρθηκαν με πλοιάρια από την Ελούντα και την Πλάκα στο νησί που κάποτε φιλοξενούσε τους ανθρώπους που έπασχαν από τη νόσο του Χάνσεν.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας Νεκτάριος αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Παντελεήμονα και τα θαύματα που έκανε στο νησί της Σπιναλόγκας.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη όσων άφησαν εκεί την ζωή τους.

Ὁ Ἅγιος Καλλίνικος ὁ Μάρτυρας.

Καταγόταν ἀπὸ τὴν Κιλικία. Μὲ ἰδιαίτερη εὐφράδεια λόγου, ἀλλὰ καὶ μὲ πολὺ ζῆλο, δίδασκε τὸ Εὐαγγέλιο.
Ὅταν ἔφθασε στὴν Αἴγυπτο, φανατικοὶ εἰδωλολάτρες ἐξεγέρθηκαν ἐναντίον του, τὸν συνέλαβαν καὶ τὸν ὁδήγησαν στὸν ἡγεμόνα Σακέρδωνα. Αὐτός, ὑποκρινόμενος, ἔδειξε ὅτι λυπᾶται, καὶ γιὰ νὰ κάμψει τὸ φρόνημα τοῦ Καλλινίκου, ἀνέφερε δῆθεν περιστατικὰ πρώην γενναίων χριστιανῶν, ποὺ ὅταν ἀντίκρισαν τὰ σκληρὰ βάσανα, ἀρνήθηκαν τὴν πίστη τους. Ὁ Καλλίνικος, ἀντιλαμβανόμενος τὴν ὑποκρισία τοῦ ἡγεμόνα, μειδίασε καὶ τοῦ εἶπε: «Μὴν ἀναβάλλεις, ἔπαρχε, νὰ λάβεις πεῖρα τῆς δύναμης μὲ τὴν ὁποία ὁ Χριστὸς ὁπλίζει τοὺς γνήσιους πιστούς Του. Γρήγορα ἑτοίμασε ὅλα σου τὰ κολαστήρια ὄργανα, φωτιά, ξίφη, τροχούς, μαχαίρια, μαστίγια καὶ ὅτι ἄλλο σκληρὸ μαρτύριο ἔχεις. Ὅλα αὐτὰ καὶ ἄλλα περισσότερα καὶ σκληρότερα βασανιστήρια ποθῶ γιὰ τὴν ἀγάπη τοῦ Χριστοῦ».

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Εγώ, εσύ και το κινητό - Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος...της μοναξιάς μας...

Δεν χρει­ά­ζε­ται να τα­ξι­δέ­ψου­με έ­ως την Α­με­ρι­κή για να δι­α­πι­στώ­σου­με ό­τι η σχέ­ση ε­νός ση­μαν­τι­κού πο­σο­στού του πλη­θυ­σμού με τα smartphones δι­α­μορ­φώ­νει έ­να ε­πι­κοι­νω­νια­κό υ­βρί­διο, με χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά αν­θρώ­που και βλέμ­μα ο­θό­νης.

Δη­μο­σκό­πη­ση σε 1.102 Α­με­ρι­κα­νούς η­λι­κί­ας 18-34 ε­τών, κα­τό­χους smartphones, ή­ταν α­πο­κα­λυ­πτι­κή για τις συ­νή­θει­ές τους: το 55% πα­ρα­δέ­χθη­κε ό­τι αγ­γί­ζει την ο­θό­νη της συ­σκευ­ής ε­νό­σω ο­δη­γεί. Πε­ρισ­σό­τε­ρο α­πό το 1/3 των συμ­με­τε­χόν­των στην έ­ρευ­να α­νέ­φε­ρε ό­τι τσέ­κα­ρε δια­ρκώς το κι­νη­τό ε­νό­σω βρι­σκό­ταν στο σι­νε­μά. Το 19% έ­ρι­χνε κλε­φτές μα­τι­ές στα ει­σερ­χό­με­να μη­νύ­μα­τα, ε­νώ πα­ρευ­ρι­σκό­ταν σε κά­ποι­α θρη­σκευ­τι­κή τε­λε­τή. Το 33% υ­πο­στη­ρί­ζει ό­τι τε­λι­κώς βγή­κε ραν­τε­βού... με τη συ­σκευ­ή του πα­ρά με τον σύν­τρο­φό του.

Α­πό την πα­ρα­τή­ρη­ση και μό­νο στους δρό­μους της Α­θή­νας, στα μέ­σα μα­ζι­κής με­τα­φο­ράς, σε κα­φε­τέ­ρι­ες και μπαρ, τα πο­σο­στά της α­με­ρι­κα­νι­κής δη­μο­σκό­πη­σης δεν μοιά­ζουν ξέ­να με τις δι­κές μας συ­νή­θει­ες. Το αν­τί­θε­το. Θα έ­λε­γε μά­λι­στα κα­νείς ό­τι με την κρί­ση έ­χει αυ­ξη­θεί ο α­ριθ­μός των χρη­στών, ό­σων βυ­θί­ζον­ται στο κι­νη­τό τους ό­λο και πιο πο­λύ, ό­λο και πιο εμ­μο­νι­κά.

Οι ξενισμοί στη γλώσσα μας.

Δημήτρης Νατσιός
Δάσκαλος-Κιλκίς
 
Ξενισμός είναι η γλωσσική ξενομανία, η γλωσσική μας εξάρτηση από τις ξένες γλώσσες –μακροπρόθεσμα η πιο επικίνδυνη- κυρίως από την Αγγλική. Ο μεγάλος μας ποιητής Γ. Σεφέρης είχε επισημάνει το πρόβλημα από πολύ παλιά, όταν έλεγε πως «…στα χρόνια μας, πρέπει να μην το ξεχνάμε, το ζήτημα δεν είναι πια αν θα γράφουμε καθαρεύουσα ή δημοτική. Το τραγικό ζήτημα είναι αν θα γράφουμε, ή όχι, ελληνικά». Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οδηγούν στην άλωση της γλώσσας μας από τους ξενισμούς; Πού οφείλεται αυτή η αδικαιολόγητη χρήση ξένων λέξεων και φράσεων; Εν τάχει απαριθμούμε κάποιους απ’ αυτούς.

Πως θα μας κρίνει ο Θεός.


1Του π.Ευσέβιου Βίττη


Χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τρόπο λειτουργίας του εσωτερικού μας κόσμου χωρίς φόβο και ταραχή.

Ανακαλύπτοντας τις ιδιοτυπίες της λόγω π.χ. κληρονομικότητος

Επιδράσεων του περιβάλλοντός μας άμεσου ή ευρύτερου κ.λπ.

Το πρόβλημα δεν είναι γιατί είμαστε τέτοιοι που διαπιστώνουμε για τον εαυτό μας αλλά πώς θα γίνουμε αυτό που πρέπει να γίνουμε σύμφωνα με την αλήθεια του Ευαγγελίου.

Ο Θεός δεν θα μας κρίνει γιατί υπήρξαμε τέτοιοι που ήρθαμε στον κόσμο.

Ταξιδεύοντας με γνώριμους παραδοσιακούς ήχους.


Μίλα Μάννα Εκκλησία επιτέλους...

Έχω αηδιάσει, έχω αγανακτήσει, με όλα όσα γίνονται. Λυπάμαι βαθύτατα. Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας. Θέλω να φύγω. Δεν μπορώ να βλέπω αυτή την υποτέλεια στους ξένους. Αυτό το φόβο στα μάτια των ελλήνων πολιτικών μπροστά στο καροτσάκι του Σόϊμπλε και στο ταγεράκι της Μέρκελ. Πάνε οι άνδρες από τη φυλή μας. Μόνο μέσα στην Ελλάδα κάνουν τον καμπόσο. Εξανλούν τη επίπλαστη δυναμική τους στις απολύσεις και στα τιμημένα γηρατειά που ξηλοφορτώνουν. Τρέμουν τα σαγόνια τους όταν πάνε στις Βρυξέλλες. Αυτοί οι ένοχοι, με τα τόσα ψέματα, χαμογελάνε αμήχανα και φοβισμένα μπροστά στους ξανθόψειρες φράγκους και στους ομοφυλόφυλους άγγλους. Οι αποτυχημένοι του παρελθόντος, είναι οι πολιτικοί του παρόντος. Οι ένοχοι εσχάτης προδοσίας και της ερημώσεως της χώρας, αγωνίζονται δήθεν να τη σώσουν και νομοθετούν. Αύριο θάναι ξανά υποψήφιοι. Και μείς τα θύματα, θα επιλέγουμε πάλι δημίους και μαχαίρια σφαγής.

Μέτρα για τον καύσωνα.

 

Ενόψει του καύσωνα, ο Ιατρικός Σύλογος Αθηνών υπενθυμίζει στους συμπολίτες μας τα βασικά προληπτικά εκείνα μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών.
1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

2. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης.

3. Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

4. Λήψη ελαφράς, άλιπης, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

Σκέψεις στον Απόστολο της Κυριακής.

Πρωτ. Γεωργίου Δορμαπράκη
 
῾᾽Αγνοοῦντες γάρ τήν τοῦ Θεοῦ δικαιοσύνην, καί τήν ἰδίαν δικαιοσύνην ζητοῦντες στῆσαι, τῇ δικαιοσύνῃ τοῦ Θεοῦ οὐχ ὑπετάγησαν᾽ (Ρωμ. 10, 3)
α. Θαυμάζει κανείς γιά μία ἀκόμη φορά στό συγκεκριμένο ἀποστολικό ἀνάγνωσμα ἀπό τήν πρός Ρωμαίους ἐπιστολή τῆς Κυριακῆς Ε´ Ματθαίου τήν τεράστια ἀφενός ἀγάπη τοῦ ἀποστόλου Παύλου γιά τούς συμπατριῶτες του ᾽Ιουδαίους πού ἐκφραζόταν ὡς σφοδρή ἐπιθυμία καί εὐαρέσκεια τῆς καρδιᾶς του καί δέηση πρός τόν Θεό γιά νά βροῦν τήν ἐν Χριστῷ σωτηρία - ἀλλοῦ εἶχε πεῖ ὅτι θά προτιμοῦσε νά χωριστεῖ αὐτός ἀπό τόν Χριστό προκειμένου αὐτοί νά εἶναι μαζί Του - ἀλλά καί τήν βαθειά καί ἀπόλυτη πεποίθησή του ἀφετέρου ὅτι ἀκριβῶς ὁ μόνος τρόπος δικαίωσης τοῦ ἀνθρώπου ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ εἶναι ἡ ἀποδοχή ᾽Εκείνου: ἡ στόματι καί καρδίᾳ ὁμολογία τῆς πίστης στόν Χριστό πού φέρνει τήν σωτηρία. Ἡ ἐξήγηση μάλιστα πού δίνει γιά τήν ἄρνηση τῶν ᾽Ιουδαίων νά δεχθοῦν τόν Κύριο ὡς Σωτήρα τους εἶναι πράγματι ἀποκαλυπτική: Δέν φρόντισαν νά γνωρίσουν τήν δικαίωση πού δίνει ὁ Θεός ἀπό ἀγαθότητα καί ζητοῦν νά στήσουν τήν δική τους ἀντίληψη σχετικά μέ τήν δικαίωση. Γι᾽ αὐτό καί δέν ὑπέταξαν τόν ἑαυτό τους στήν δικαίωση τοῦ Θεοῦ.

Αγωνία Βαρθολομαίου αδιαφορία ΥΠΕΞ για την τύχη των Μητροπολιτών.

         
1Τηλεφώνημα του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.

Του Μανώλη Κείου 

Βοά το διαδίκτυο και τα ξένα μέσα ενημέρωσης για την είδηση που κανείς Χριστιανός δε θέλει να πιστέψει...Για την είδηση πως το μοιραίο για τους δύο απαχθέντες Ιεράρχες στη Συρία έχει επέλθει.
Η αγωνία στην απανταχού χριστιανοσύνη έχει φτάσει στο κατακόρυφο και την Τετάρτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας προκειμένου να πληροφορηθεί για οτιδήποτε νεότερο. Ο Πατριάρχης ενδιαφέρθηκε, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όμως;
Στην Άγκυρα βρισκόταν προ μιας εβδομάδος ο κ. Βενιζέλος αλλά  το θέμα των Μητροπολιτών υποβαθμίστηκε στη συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου, γιατί...προείχαν οι ενεργειακές μπίζνες! 

Ἡ Ὁσία Εἰρήνη ἡ Χρυσοβαλάντου.

Ὑπῆρξε στὰ χρόνια τῆς βασίλισσας Θεοδώρας, ποὺ ἀναστήλωσε τὶς ἅγιες εἰκόνες.
Ἡ Εἰρήνη καταγόταν ἀπὸ τὴν Καππαδοκία καὶ διακρινόταν ὄχι μόνο γιὰ τὴν εὐσέβειά της, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν σωματικὴ ὡραιότητά της καὶ γιὰ τὴν εὐγενῆ ἀνατροφή της. Εἶχε ζητηθεῖ λοιπὸν σὲ γάμο, ἀπὸ διακεκριμένο ἄνδρα τοῦ παλατιοῦ καὶ ξεκίνησε γιὰ τὸ Βυζάντιο. Στὴ διαδρομὴ ὅμως, πέρασε ἀπὸ τὴ Μονὴ τοῦ Χρυσοβαλάντου καὶ τόσο ἑλκύστηκε ἀπὸ τὴ συναναστροφὴ τῶν καλογριῶν, ὥστε πῆρε τὴ μεγάλη ἀπόφαση νὰ παραμείνει μαζί τους. Ἔτσι ἀπέρριψε τὶς κοσμικὲς δόξες, γύρισε στὴν πατρίδα της, πούλησε τὰ ὑπάρχοντά της, βοηθώντας πολλοὺς φτωχοὺς καὶ τὰ ὑπόλοιπα χρήματα τὰ ἐναπόθεσε στὴ Μονή.
Ἔγινε μοναχὴ καὶ ἡ ζωὴ τῆς μέσα στὸ μοναστήρι ὑπῆρξε πολὺ ἀσκητικὴ καὶ ἁγία. Ὅταν πέθανε ἡ ἡγουμένη, ἡ Εἰρήνη, παρὰ τὴν ἄρνησή της, ὁρίστηκε διάδοχός της. Ἀπὸ τὴ νέα της θέση, ἐπετέλεσε τὰ καθήκοντά της ἄριστα. Ὁ Θεὸς μάλιστα, τὴν προίκισε μὲ τὸ προφητικὸ καὶ θαυματουργικὸ χάρισμα. Ἔτσι διὰ τῆς προσευχῆς της, ἀπάλλαξε πολλοὺς ἀπὸ τὰ δαιμόνια.

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Δοξολογία στο λόφο Βλαντιμίρ στο Κίεβο (ΦΩΤΟ)

Με πάσα επισημότητα και στην παρουσία των προέδρων της Ρωσίας κ. Βλαδιμήρ Πούτιν, της Ουκρανίας κ. Βίκτορ Γιανούκοβιτς, της Μολδαβίας κ. Νικολάε Τιμόφτι, της Σερβίας κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς, και πλήθος επισήμων και πρέσβεων, τελέστηκε σήμερα η Πανηγυρική Δοξολογία στο λόφο του Βλαντιμίρ, παρά τον Δνείπερο ποταμό, στο σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση προσήλθαν και βαπτίστηκαν μαζικά οι βογιάροι (αριστοκράτες) και ο λαός των Ρώς.
Της Πανηγυρικής Δοξολογίας προέστη ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρο, στην παρουσία των Προκαθημένων και των Εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών.


τ78
lofos1 

lofos3 

Ιατρός ψυχών και σωμάτων.

  

Του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου
 
Είναι γνωστό πως η Εκκλησία έχει για κάθε επάγγελμα έναν προστάτη Άγιο. Πολλοί θέλουν να βλέπουν πίσω απ΄ αυτό ένα κατάλοιπο από λαϊκές δεισιδαιμονίες. Δεν πρόκειται, όμως, για κάτι τέτοιο. H παρουσία ενός Αγίου, υπενθυμίζει πως η κάθε επαγγελματική απασχόληση μπορεί να προσλάβει ένα διαφορετικό ήθος, να μετατραπεί από απλός τρόπος βιοπορισμού σε προσφορά φροντίδας και αγάπης∙ να μετασχηματιστεί από «δουλειά» (εκ της «δουλείας») σε αποστολή και λειτούργημα.

Προς αυτή την κατεύθυνση μάς καλεί να στρέψουμε τον νου μας το πρόσωπο του Αγίου Παντελεήμονος, που σήμερα τιμούμε τη μνήμη του. Γιατρός ο ίδιος, έζησε στη Νικομήδεια πριν 1.700 χρόνια. Ολόκληρη η ζωή του, μέχρι το μαρτυρικό του τέλος, αποτελεί ένα ζωντανό κήρυγμα ακούραστης ιατρικής φροντίδας για τους συγχρόνους του, συνδυασμένης με απόλυτη ανιδιοτέλεια και περιφρόνηση κάθε αμοιβής για τις υπηρεσίες του. Για αιώνες, υπήρξε μεγάλος ο σεβασμός προς το πρόσωπό του, κυρίως από γιατρούς. Ακόμη και σήμερα, σε πολλά ιατρεία, μια εικόνα του θυμίζει τις πολύ ευρύτερες από ένα απλό επάγγελμα διαστάσεις της ιατρικής κάθε ειδικότητας, όταν ο άνθρωπος που πονά και ταλαιπωρείται, στρέφει το βλέμμα στον γιατρό, στον άγγελο της ανακούφισης και της σωτηρίας.

Η Μάρτυς Ντανιέλα απο το Βουκουρέστι.

Πολλές φορές τυχαίνει όλοι μας να αναρωτηθούμε, "υπάρχουν άραγε Αγιοι στην σύγχρονη εποχή;". Η απάντηση είναι μία. Αγιοι του Θεού θα αναδεικνύονται πάντα και για πάντα. Η ύπαρξή τους είναι συνυφασμένη με την ζωοποιό ύπαρξη του 3ου προσώπου της Αγίας Τριάδος. Του Αγίου Πνεύματος. Εφόσον λοιπόν το Αγιο Πνέυμα του Θεού ενεργεί και κυριαρχεί στον κτιστό κόσμο μας, οι Αγιοί Του θα εμφανίζονται για να μας δίνουν δύναμη αλλά και να ταπεινώνουν τον αντίχριστο διάβολο και τους οπαδούς του, που κινούνται γύρω μας. Πολλές φορές ακόμα και μέσα στην ίδια μας την οικογένεια, όσο κι αν αυτό ακούγεται τρομερό.

Η απιστία ή η ελαφρότητα των γονέων πολλές φορές παιδεύουν τους νέους και τις νέες που θέλουν να βρίσκονται κοντά στον Θεό. Οι γονείς με εγωϊσμό και μην αναγνωρίζοντας ότι το σπλάχνο τους είναι ένα Θεϊκό δώρο προσπαθούν, πολλές φορές (με ολέθρια συνήθως αποτελέσματα) να ξεριζώσουν την κλήση προς τον Θεό που η Θεία Χάρις δίνει επιλέκτικά σε νέους και νέες με αρετές και αδαμάντινους χαρακτήρες.

Στην σύγχρονη εποχή που όλα ισοπεδώνονται, που η αγνότητα ισοδυναμεί με ανοησία και γραφικότητα, που έχουμε μαθει να αναγνωρίζουμε το διαφορετικό μόνο όταν έχει σχέση με την ανωμαλία και την διαστροφή, υπάρχει γύρω μας και σε μερικούς απο εμάς μέσα μας, μια άλλη διαφορετικότητα. Μια διαφορετικότητα που σκοπό έχει την ανύψωση του ανθρώπου. Μια διαφορετικότητα που οδηγεί τον άνθρωπο σε πνευματικές καταστάσεις άγνωστες στους πολλούς. Τον κάνει να μοιάζει με τον Χριστό. "Μιμητής Χριστού" όπως λένε και οι Πατέρες μας.