Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεχωριστοί άνθρωποι, ξεχωριστές πράξεις...


Φώτη Κόντογλου:Το φεγγάρι και το τριζόνι.

 

Foto:ajose1150.blogspot.gr
Οι αιώνιοι σύντροφοι της νύχτας

Κάθουμαι βουτηγμένος μέσα στο μυστήριο της νύχτας, και κοιτάζω το φεγγάρι που εβγήκε πίσω από τα βουνά, και στέκεται στον ουρανό. Εβγήκε, κι όλη η πλάση άλλαξε, σά να μαγεύτηκε, τυλίχθηκε με κάποιο βαθύ κι ανεξιχνίαστο μυστήριο.
Ω Σελήνη, ω μάγισσα Κίρκη, που μεταμορφώνεις ψυχές και σώματα! Από ποιόν άλλον κόσμο έρχεσαι στον δικό μας, και τον κάνεις αγνώριστον; Από το υδραργυρένιο κεφάλι σου διαχύνεται ένα μαγικό πέπλο, που τα σκεπάζει όλα, βουνά, θάλασσες, δέντρα, βράχους, κάμπους, πολιτείες! Θαρρεί κανένας πως βρίσκεται κάτω, βαθιά στον πάτο της θάλασσας και πως η συντεφένια σφαίρα σου πλέει απάνω στο νερό ρίχνοντας το ειρηνικό φως της σαν μπάλσαμο, που γλυκαίνει κι αποκοιμίζει κάθε πλάσμα.

Τα θρησκευτικά στη Γερμανία και η αποτυχημένη πολυπολιτισμικότητα.

 

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων 
Η εκλογική επιτυχία της κ. Μέρκελ και ο κομβικός ρόλος, τον οποίο διαδραματίζει η Γερμανία στην Ευρώπη, μου φέρνουν στον νου τη συζήτηση για την πολυπολιτισμικότητα. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι μετανάστες που ζουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα, ιδίως οι ασιατικής προελεύσεως, μπορούν να ζουν σε κόσμους παράλληλους χωρίς να ενσωματώνονται και χωρίς να σέβονται την ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητα του λαού που τους φιλοξενεί. Η πολυπολιτισμική αντίληψη, η οποία ενθουσιάζει ορισμένους συμπατριώτες μας, απαντά ότι θα πρέπει εμείς, οι Έλληνες Ορθόδοξοι, να κάνουμε εκπτώσεις και υποχωρήσεις για να μην θίγονται οι μετανάστες. Να αλλάξουμε τα βιβλία Ιστορίας, να κατεβάσουμε τις εικόνες του Χριστού από τα σχολεία και τα δικαστήρια, να μετατρέψουμε το μάθημα των Θρησκευτικών από Ορθόδοξο σε θρησκειολογικό, γενικότερα να μην επιμένουμε στην ελληνικότητά μας. Η αντίθετη άποψη προτείνει ως λύση την ενσωμάτωση - ένταξη εκείνων των μεταναστών που θέλουν και μπορούν. Να κάνουν δηλαδή οι φιλοξενούμενοι τις απαραίτητες υποχωρήσεις και όχι οι φιλοξενούντες.

Πανήγυρις του Τιμίου Σταυρού στην Ι. Μονή Ξηροποτάμου (ΦΩΤΟ)

DSCN1301
"Σήμερα υψώθηκε στον κόσμο ο Σταυρός, το Σημείο της καταλλαγής, η πηγή του ελέους, το άρμα της νίκης, η ασπίς της πίστεως, η κλίμαξ της σωτηρίας, το μέτρον της αγάπης, η άγκυρα της ελπίδος, το κλειδί του παραδείσου" . (Γέροντος Υακίνθου)
Στο Αγιώνυμον Όρος μετέβη και πάλιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ.Αμβρόσιος για να προστεί της Ιεράς Πανηγύρεως της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Ξηροποτάμου, για τη μεγάλη εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, μετά από πρόσκληση του Καθηγουμένου της Μονής Αρχιμ. κ.Ιωσήφ και της Συνοδείας του και άδεια και ευλογία της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίου.
Ο Σεβ/τος έφθασε στον Άγιον Όρος το πρωί της Πέμπτης 26ης Σεπτεμβρίου 2013 συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. π.Καλλίνικο Μαυρολέοντα, Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγ. Γεωργίου Βασσών Καρπάθου και Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως και τον Ιεροδιάκονο της Μητροπόλεως π.Αμβρόσιο Μαναρουλά.
Κατ'αρχήν επισκέφθηκε το Πρωτάτο, όπου και προσκύνησε την Εφέστιο Εικόνα της Προστάτιδος και Εφόρου του Αγιωνύμου Όρους Παναγίας "ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ".
Ακολούθως έγινε δεκτός από τον Πρωτεπιστάτη Ιερομόναχο π.Στέφανο Χιλανδαρινό και τους Επιστάτες Ιερομόναχο π. Παύλο Ξηροποταμινό, Ιερομόναχο Γρηγόριο Γρηγοριάτη και τον Γραμματέα Μοναχό π.Ζαχαρία, για να δώσει την Πατριαρχική Άδεια και να λάβει τα σχετικά έγγραφα της Ιεράς Κοινότητος.
Αμέσως μετά μετέβη στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου, όπου και τον υποδέχθηκε ο Καθηγούμενος Αρχιμ. κ.Ιωσήφ και η Συνοδεία του. Κατευθύνθηκε προς το Καθολικό της Μονής, προσκύνησε το Τίμιο Ξύλο και τα Άγια Λείψανα, που φυλάσσονται στη Μονή και δέχθηκε το παραδοσιακό κέρασμα στο Συνοδικό.
Το απόγευμα προέστη του Μικρού Εσπερινού, της Τραπέζης και της Ιεράς Αγρυπνίας με την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, που ακολούθησε.
Παρέστησαν οι Πανοσιολογιώτατοι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Αγίου Παύλου κ.Παρθένιος, Φιλοθέου κ.Νικόδημος, εκπρόσωποι πολλών Ιερών Αγιορειτικών Μονών και Κελλίων, καθώς και των Λιμενικών, Αστυνομικών και Τελωνιακών Αρχών της Δάφνης και τρεις εκατοντάδες Πατέρες και αδελφοί.
Στο τέλος του Όρθρου αφιέρωσε στην Εφέστιο Εικόνα των Αγίων Τεσσαράκοντα, Προστατών της Μονής, το εγκόλπιο που φορούσε, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής.
Στις ακολουθίες έψαλλαν χοροί από τις Συνοδείες των Δανιηλαίων από τα Κατουνάκια και από το Κελλίον Αγίου Νικολάου Μπουραζερίου, περιστοιχιζόμενοι από εκλεκτούς Αγιορείτες Ιεροψάλτες και μαθητές της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας.
Στην πανηγυρική τράπεζα ο Καθηγούμενος π.Ιωσήφ ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή, τη συμπροσευχή και τη μετοχή τους στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα, νεώτερες επιστημονικές ανακαλύψεις και τεκμηριώσεις των όσων μέχρι τώρα γνωρίζουμε σχετικά με την εύρεση και την ύψωση του Τιμίου Σταυρού και για το μεγαλύτερο σε ποσότητα παγκοσμίως τεμάχιο Τιμίου Ξύλου που σώζεται και φυλάσσεται ως τιμαλφέστατο και πολυτιμότατο κειμήλιο στην Ιερά Μονή.
Ακολούθως αντιφώνησε ο Σεβ/τος Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος, Αγιορείτης Λαυριώτης Επίσκοπος του Οικουμενικού Θρόνου.
Ευχαρίστησε για την τιμή να προεξάρχει της Ιεράς Πανηγύρεως της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και μετέφερε τις Πατριαρχικές Ευχές και Ευλογίες στον Άγιο Καθηγούμενο, στην Ξηροποταμινή αδελφότητα και σε όλους τους συμπροσκυνητές, με εντολή που έλαβε προσωπικώς και δια ζώσης από τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο, μια και βρέθηκε προ ολίγων ημερών στην Κωνσταντινούπολη, στο σεπτό, μαρτυρικό κέντρο της Ορθοδοξίας.
Στην ομιλία του, που ακολούθησε, αναφέρθηκε στην Ιστορία του Αγιορειτικού Μοναχισμού, στα πρόσωπα του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου και του Οσίου Παύλου του Ξηροποταμινού, Κτήτορος της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου, στον μακαριστό Γέροντά του Μητροπολίτη Μιλητουπόλεως και μετέπειτα Κώου κυρό Ναθαναήλ και σε πρόσωπα παλαιών Ξηροποταμινών Πατέρων που γνώρισε κατά την 50ετή μοναχική και ιερατική του διακονία, καθώς και στιγμιότυπα από την προσωπική του ζωή κατά την είσοδό του προ 53 ετών στη μοναχική αγιορειτική ζωή.
Ανέλυσε δι΄ολίγων τον υπέροχο ύμνο "Σταυρός ο φύλαξ πάσης της Οικουμένης" και τη γνωστή παράσταση του εσταυρωμένου Μοναχού και υπενθύμισε τη σταυρωμένη πορεία και ζωή των Αγιορειτών Πατέρων.
Τέλος, ευχαρίστησε τους Ιεροψάλτες, τους διακονητές και τους ευλαβείς προσκυνητές, στους οποίους και διένειμε κατά την τάξη κλάδους βασιλικού και αναχώρησε για την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, Μονή της μετανοίας του, για ολιγοήμερη παραμονή.
 
DSCN1155
 
DSCN1220
 
DSCN1241
 
DSCN1289
 
DSCN1313
 
DSCN1328
 
DSCN1339
 
 
Πηγή: romfea.gr

Γίνετε οδοδείκτες προς τον Χριστόν.

Τό Σάββατο 28 & τήν Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στην Παιανία Αττικης, διήμερο Συνέδριο των Στελεχών & των Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Το Σάββατο 28/9 το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις ανά ομάδες εργασίας. Την Κυριακή 29/9 τό πρωί στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδόρων των κατασκηνώσεων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία.

Κλειστή θα παραμείνει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.



Για την Romfea.gr
Σοφία Πολίτη

Κλειστή θα παραμείνει η Σχολή της Χάλκης, καθώς στο «πακέτο εκδημοκρατισμού» που ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν υπήρξε καμία σχετική ρήτρα.

Οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα διαψεύστηκαν, και το αρνητικό είναι ότι ο Τουρκός Πρωθυπουργός δεν έκανε καθόλου λόγο για την επαναλειτουργία της Θεολγικής Σχολής της Χάλκης, ενώ τους προηγούμενους δύο μήνες είχε διαρρεύσει από κυβερνητικές πηγές στον τύπο ότι το θέμα αυτό ήταν μέσα στο "πακέτο εκδημοκρατισμού".

e-mail στην οδό Αγίου Όρους.

            
1της Κατερίνας Χουζούρη

Όσο φωτίζει το Όρος την Ελλάδα, η άγκυρα της ελπίδας δεν έχει χαθεί!”,σημειώνει ο Γιώργος Εμμ. Στεφανάκης, στο βιβλίο του “e-mail στην οδό Αγίου Όρους”.
Πρόκειται για μία αυτοβιογραφική περιπέτεια “μέσα από σταθμούς κειμένων και προσώπων”. Στο “e-mail στην οδό Αγίου Όρους”, γράφει ο συγγραφέας, “συνυπάρχουν τα γνωστά άγνωστα, η αβάσταχτη νεοελληνική ελαφρότητα, ο λαϊκισμός, το κλασικό πνεύμα, με την αστείρευτη φωτοχυσία της ορθοδοξίας”. Επιλέξαμε δύο αποσπάσματα από τα κεφάλαια που επιγράφονται “Το Άγιον Όρος στη ζωή μου” και “Νάρκες στο περιβόλι της Παναγίας”.

“Η αθωνική εμπειρία είναι μία διαρκής ανάβαση δίχως τέλος. Ανανέωση και Ανάνηψη ταυτόχρονη. Μπαίνουμε στην απόλυτη σιγή για να ακούσουμε τον ξεχασμένο εαυτό μας. Ανοίγουμε τη θύρα του ανομολόγητου. Εισπνέουμε άνεμο χαράς και αισιοδοξίας. Καταργούμε τη μιζέρια, τη μικροψυχία, τη μητέρα της κολάσεως.

Ο Κύριος, ένα βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ.Καλλινίκου.


Σε καιρούς δίσεκτους και οριακούς ,σαν την εποχή μας, όπου η αγωνία περισεύει και η ελπίδα αφανίζεται, φαίνεται περισσότερο επιτακτική η ανάγκη αναζητήσεως βράχου γερού, όπου μπορεί να προσφέρει στήριγμα και παρηγοριά.
Υπάρχει λύση. Υπάρχει διέξοδος. Είναι ο Κύριος Ιησούς, ο μόνος δυνατός. Είναι Εκείνος που παρηγορεί στις τρικυμίες.

Εκείνος που συνοδοιπορεί μαζί μας σε κάθε στιγμή. Εκείνος που ακούραστα περιμένει την επιστροφή μας.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα βοήθημα για καθέναν που καλοπροαίρετα επιθυμεί να πλησιάσει περισσότερο τον γλυκύτατο Σωτήρα και να ωφεληθεί πνευματικά από τη ζωντανή γνωριμία μαζί Του.

Μεσογαίας: ''Τα μικρά που στηρίζουν το μεγαλείο αυτού του κόσμου''.



Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος εκφώνησε μια ξεχωριστή ομιλία σε εκδήλωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με αφορμή την πλήρη αποκατάσταση του ιστορικού τηλεσκοπίου Newall.
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. κ. Νικόλαου, ο οποίος σημειώνεται ότι έχει σπουδάσει, μεταξύ άλλων, και Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο του Harvard:
“Ζοῦμε σὲ ἕναν πανέμορφο κόσμο ποὺ τὸ μυστικό τῆς ζωῆς τὸ σηκώνουν μικροσκοπικὲς ὀντότητες ποὺ λέγονται γονίδια. Εἶναι δυσδιάκριτα, δὲν φαίνονται. Ὅμως αὐτὰ προσδιορίζουν τὴ ζωὴ καὶ τὰ ἰδιώματά της. Αὐτὰ χαρακτηρίζουν τὸ κάθε πρόσωπο, καθορίζουν τὴν ταυτότητα. Μὲ ἀκρίβεια καὶ λεπτομέρειες.

Συνεχιζονται οι εγγραφές στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στην Ιερά Μητρόπλη Πειραιώς.

 

Η Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, αναγνωρισμένη από το Κράτος, ιδρύθηκε το 1984 και εδώ και 28 χρόνια λειτουργεί συνεχώς με σκοπό τη στελέχωση των ιερών Αναλογίων της Εκκλησίας μας και την καλλιέργεια της Λειτουργικής μας Μουσικής, που είναι Παράδοση αιώνων και πολύτιμο εθνικό κληρονόμημα, άξιο σεβασμού, συνέχειας και συνέπειας.

Η Σχολή χορηγεί στους σπουδαστές Πτυχίο ή Δίπλωμα, με το οποίο μπορούν να διορίζονται στη Δημόσια Εκπαίδευση ή σε Ιδιωτικά Σχολεία, Ωδεία και Μουσικές Σχολές.

Τρόποι για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.

                   
15Έχετε ακούσει πιθανώς αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου επηρεάζονται  από τις επιλογές του τρόπου ζωής που κάνετε .Έτσι, αν έχετε απορίες σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου , να ξέρετε ότι μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να κάνουν μια μεγάλη διαφορά . Εξετάστε τις παρακάτω συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου:

Νεαρός Μαροκινός καταδικάστηκε γιατί έγινε χριστιανός.

1Βρυξέλλες, των Δ. Πορφύρη
Π. Σταφυλά

Η οικογένεια ενός νεαρού μαροκινού που καταδικάστηκε σε 30 μήνες φυλάκιση επειδή ασπάστηκε τον χριστιανισμό ζει απομονωμένη εντός του χωριού  Ain Aicha.

Οι κάτοικοι την αποφεύγουν.Ένα ακόμη δράμα που προστίθεται στον εγκλεισμό του γιου τους.Μια κράτηση που πραγματοποιείται σε δύσκολες συνθήκες. Τον γρονθοκοπούν οι συγκρατούμενοί του επειδή είναι χριστιανός. Η διεύθυνση των φυλακών φοβούμενη για τη ζωή του τον μετέφερε σε ατομικό κελλί.

Ὁ Ἅγιος Γρηγόριος.

Ἔζησε καὶ μαρτύρησε ἐπὶ αὐτοκρατορίας Διοκλητιανοῦ.
Ἦταν γιὸς τοῦ Ἀνάκ, ὁποῖος ἦταν συγγενὴς τοῦ βασιλιὰ τῆς Ἀρμενίας Κουσαρῶ. Ὁ πατέρας τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου ἦταν ἕνας ἀπὸ τοὺς ὑπεύθυνους γιὰ τὴ δολοφονία τοῦ βασιλιὰ τῆς Ἀρμενίας. Οἱ Ἀρμένιοι γιὰ νὰ ἐκδικηθοῦν σκότωσαν τὸν Ἀνὰκ καὶ τὴν οἰκογένειά του, ἐκτὸς ἀπὸ τὸν Γρηγόριο καὶ ἕναν ἀδελφό του. Μετὰ ἀπὸ χρόνια ὁ γιὸς τοῦ Κουσαρῶ, ὁ Τηριδάτης, συνέλαβε τὸν Γρηγόριο ἐπειδὴ ἦταν χριστιανὸς καὶ τὸν βασάνισε σκληρά. Ὅταν δὲ ἔμαθε ὅτι πρόκειται γιὰ τὸ γιὸ τοῦ Ἀνάκ, ὁ ὁποῖος εὐθυνόταν γιὰ τὴ δολοφονία τοῦ πατέρα του, διέταξε νὰ τὸν ρίξουν σὲ λάκκο μὲ φίδια καὶ ἄλλα ἑρπετά. Ὁ Γρηγόριος ὄχι μόνο δὲν ἔπαθε τίποτα ἀλλὰ ἐπέζησε γιὰ 15 χρόνια τρεφόμενος μὲ τὸ ψωμὶ ποὺ τοῦ πήγαινε κρυφὰ μιὰ χήρα.

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Ζωντανοί οι δύο απαχθέντες Μητροπολίτες;

apaxthentesΖωντανοί είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του γνωστού λιβανέζου δημοσιογράφου, Ζαν Αζίζ, ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος και ο συροϊακωβίτης Μητροπολίτης Γιοχάνα Ιμπραήμ που έπεσαν θύματα απαγωγής στις 23 Απριλίου.
 
Ο Αζίζ υποστηρίζει ότι οι αρχές στη Βηρυτό έχουν λάβει αξιόπιστες πληροφορίες από την τουρκική κυβέρνηση και διεθνείς υπηρεσίες πληροφορίων ότι οι μητροπολίτες είναι ζωντανοί και κρατούνται νότια της πόλης Αζάζ στα τουρκοσυριακά σύνορα από την ίδια ομάδα που αρχικά τους απήγαγε, μια εξτρεμεστική σουνιτική ομάδα με δεσμούς με τσετσένους τζιχαντιστές.

Ένας κόκκινος δρόμος που όμοιος του δεν υπάρχει.

Αυτός ο δρόμος βρίσκεται στην Τουρκία και χρησιμοποιείται για μια ασυνήθιστη δουλειά, η οποία ως αποτέλεσμα τον χρωματίζει κόκκινο.

Ουσιαστικά δημιουργείται ένα ολόκληρο μονοπάτι από τεράστιες ποσότητες κόκκινης πιπεριάς οι οποίες ρίχνονται κατά μήκος του δρόμου, προκειμένου να αποξηρανθούν στον ήλιο.

Διδαχές προς κληρικούς.

15Εις Διάκονο: Πρόσεχε! Είσαι καλός τώρα, αλλά και Άγγελοι πέφτουν. Να κλείνεσαι στο δωμάτιο σου, να μελετάς, να προσεύχεσαι. 
Αν δεν είναι ανάγκη, να μη βγαίνεις έξω. «Κάθου εις το κελλίον σου, λέγει ο Ισαάκ Σύρος και αυτό θα σε διδάξει τα πάντα». Ή Οσία Μαρία η Αιγύπτια, τεσσαράκοντα έτη, έζησε εις την έρημον και πρόσωπον ανθρώπου δεν είδε. Ξέρεις τι έπαθε;

-Τι Γέροντα ;
-Αγίασε !

Είσαι Ιερεύς; Να προσέχης, δεν ανήκεις εις τον εαυτόν σου. Είσαι σαν μια βελόνα στα χέρια του Θεού. Να' σαι καλός, να μη είσαι σα τη σκουριασμένη βελόνα πού δεν μπορεί να κάνη τη δουλειά της.

Παράδοξα και παράλογα του Κορανίου.

    

15Σας παρουσιάζω με γρήγορη ματιά, κάποιες αποκαλυπτικές οδηγίες του Κορανίου.

1. Το Κοράνι στο κεφάλαιο 2 εδάφιο 1, απαγορεύει ρητά στους μωαμεθανούς να αμφισβητούν το Κοράνι.

2. Το Κοράνι «ευλογεί» στο 3:28 και στο 16:106 κάθε είδους ψέμα και απάτη, για την εξάπλωση του Ισλάμ.

3. Το Κοράνι με όλο το κεφάλαιο 8 «τα λάφυρα» επιτρέπει στους μωαμεθανούς να κλέβουν και να ληστεύουν τους κάφρους (έτσι βρίζει το Ισλάμ τους μη μωαμεθανούς).

Για να μάθεις να μιλάς, πρέπει πρώτα να μάθεις να σωπαίνεις...


1Χωρίς την ταπείνωση, έλεγε ο στάρετς Αμβρόσιος, δε σώζεται ο άνθρωπος. Αν πιστέψουμε πως από δική μας αξία σωζόμαστε, έχουμε απατηθεί.

Θα σας αναφέρω ένα διδακτικό περιστατικό. Μια επιφανής αρχόντισσα, αρκετά ευσεβής αλλά όχι και αρκετά ταπεινή, καθώς κοιμόταν είδε ένα συγκλονιστικό όνειρο: Πάνω σε ένδοξο θρόνο ο δίκαιος Κριτής! Και απέναντί του πλήθη λαού, μεταξύ των οποίων και η ίδια.

Ο Χριστός ετοιμαζόταν να καλέσει κοντά Του τους εκλεκτούς. Εκείνη που βασιζόταν στις αρετές της και στις καλοσύνες της περίμενε μεγάλες τιμές, αλλά έπεσε έξω στην πρόβλεψή της…

Κωστας Μουντακης Μεσοπελαργα αρμενιζω Αποχαιρετισμος


15 ψέματα που λέμε (σχεδόν) κάθε μέρα στα παιδιά μας.

Ελένη Καραγιάννη
 
1. «Κι εμείς θα πάμε τώρα για ύπνο».
2. «Δεν μπορείς να το δεις τώρα, κοιμάται» (το φεγγάρι, το παραμύθι, η παιδική σειρά στην τηλεόραση, το παιχνίδι…)
3. «Δεν νομίζω ότι θα σου κάνει ένεση» (τότε το εμβόλιο γιατί το πήραμε μαζί;)
4. «Δεν έχω δει τίποτα πιο όμορφο» –από αυτό το περίεργο κατασκεύασμα από πλαστελίνη, lego και ωμά μακαρόνια που μοιάζει σαν να το έβγαλε βίαια από το στομάχι του κάποιος που έφαγε κάτι πολύ χαλασμένο.«Α, είναι ο πλανήτης Κρόνος. Μα, και βέβαια, το είχα καταλάβει».
5. «Σήμερα είναι κλειστά» (το μαγαζί με τα παιχνίδια, η παιδική χαρά, το παγωτατζίδικο…)
6. «Πρέπει να φύγουμε γιατί αυτή την ώρα κλείνει» (το μαγαζί με τα παιχνίδια, η παιδική χαρά, το παγωτατζίδικο…)
7. «Δεν έχεις τίποτα». (και γιατί κλαίει, πονάει κι έχει ένα τεράτιο καρούμπαλο στο κούτελο;)
8. «Δεν πήρα μαζί μου λεφτά».
9. «Αν μου πεις την αλήθεια, δεν θα σε μαλώσω…»

Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας:Στρατιωτική εκπάιδευση για ορθοδόξους ιερείς.


1Μια ομάδα από ορθόδοξους ιερείς της ρωσικής εκκλησίας πρόκειται να περάσουν από στρατιωτική εκπαίδευση, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η διάρκεια της εκπαίδευσης των κληρικών θα είναι ενός μηνός αλλά δεν θα αφορά αποκλειστικά και μόνο ασκήσεις μάχης αλλά θα περιλαμβάνει σχολεία γύρω από την στρατιωτική ιστορία, τακτικές πολέμου, γνώση στρατιωτικών κανονισμών, όπως ειδικά μαθήματα παροχής ψυχολογικής υποστήριξης προς τους στρατευσίμους.

Σκέψεις στον Απόστολο της Κυριακής (ΙΔ´ Αποστολή)

Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη
 
῾Οὐχ ὅτι κυριεύομεν ὑμῶν τῆς πίστεως, ἀλλά συνεργοί ἐσμεν τῆς χαρᾶς ὑμῶν᾽ 
(Β´ Κορ. 1, 23)


α. Ὁ ὑμνητής τῆς ἀγάπης ἀλλά καί τῆς ἐν Χριστῷ ἐλευθερίας ἀπόστολος Παῦλος δέν θά μποροῦσε καί στό σημερινό ἀποστολικό ἀνάγνωσμα ἀπό τήν Β´ πρός Κορινθίους ἐπιστολή του νά ἐκπέσει ἀπό τό ὕψος τῶν ὕμνων του. Τήν ἀγάπη καί τήν ἐλευθερία πού ζεῖ ἐν Χριστῷ προβάλλει καί πάλι, μολονότι βλέπει ὅτι θά ἔπρεπε νά χρησιμοποιήσει ἰδιαίτερη αὐστηρότητα καί ἔλεγχο σέ παρεκτροπές ὁρισμένων Κορινθίων πιστῶν. ᾽Αρνεῖται ὅμως νά πάει πρός συνάντησή τους μέ τέτοιο σκοπό, γιατί ξέρει ὅτι θά τούς στενοχωρήσει. Καί δέν τό θέλει. Γιατί ἡ ἀγάπη του πρός ὅλους εἶναι τέτοια πού ἀκόμη καί ὁ ἔλεγχός του καί ἡ θλίψη πού προκαλεῖ αὐτός εἶναι καρπός τῆς ὀδυνωμένης καρδιᾶς του. ῾Σᾶς ἔγραψα ἀπό πολλή θλίψη καί στενοχώρια τῆς καρδιᾶς, μέ δάκρυα πολλά, ὄχι γιά νά λυπηθεῖτε, ἀλλά γιά νά γνωρίσετε τήν ἀγάπη πού ὑπερβολικά σᾶς ἔχω᾽.

Πατριάρχης Αντιοχείας: ''Ελπίζω σύντομα να έχουμε κοντά μας τους Επισκόπους''.

abbas
Για την Romfea.gr, Σοφία Πολίτη
Με τον επικεφαλής της ασφαλείας, Στρατηγό Αμπάς Ιμπραχίμ συναντήθηκε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης.
Η συνάντηση των δύο αντρών έγινε στο αεροδρόμιο "Ραφικ Χαρίρι" μόλις, είκοσι λεπτά πριν ο Πατριάρχης αναχωρήσει για το Βατικανό.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν ο Πατριάρχης Ιωάννης και ο Αμπάς, συζήτησαν τις εξελίξεις σχετικά με την απαγωγή των Ιεραρχών στο Χαλέπι.
"Τους ευχαριστούμε όλους για τις προσπάθειές τους, ιδιαίτερα τον στρατηγό Αμπάς Ιμπραχίμ για τις ενέργειες που έχει κάνει στο θέμα των απαχθέντων επισκόπων, και θα συνεχίσουμε να ελπίζουμε", δήλωσε ο Πατριάρχης Αντιοχείας στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Βηρυτού. 

Ὁ Ὅσιος Κυριακὸς ὁ Ἀναχωρητὴς.

Ἦταν ἄνθρωπος ποὺ καλλιεργοῦσε ὑπομονήν καὶ πραότητα. Γι' αὐτὸ καὶ πέτυχε στὴν ἀσκητική του ζωή.
Γεννήθηκε στὴν Κόρινθο τὸ 5ο αἰῶνα, ἀπὸ ἱερέα πατέρα, τὸν Ἰωάννη. Τὴν μητέρα του τὴν ἔλεγαν Εὐδοξία καὶ εἶχε ἀδελφὸ τὸν Ἀρχιεπίσκοπο Κορίνθου Πέτρο.
Ἀπὸ ἱερατικό, λοιπόν, γένος ὁ Κυριακός, σὲ νεαρὴ ἡλικία πῆγε στὰ Ἱεροσόλυμα καὶ ἀπὸ ἐκεῖ στὴ Λαύρα τοῦ Μεγάλου Εὐθυμίου. Ἐκεῖ, ὁ Μέγας Εὐθύμιος, τὸν ἔκανε μοναχὸ καὶ τὸν ἔστειλε στὸν ἀσκητὴ Γεράσιμο. Ὅταν πέθανε ὁ Γεράσιμος, ὁ Κυριακὸς ἐπέστρεψε στὴν Λαύρα τοῦ Εὐθυμίου, ὅπου μὲ ζῆλο καλλιεργοῦσε τὶς ἀρετές του, ὥσπου κάποια στάση ποὺ ἔγινε στὴ Λαύρα τοῦ Εὐθυμίου τὸν ἀνάγκασε νὰ πάει στὴ Λαύρα τοῦ Σουκᾶ.
Ἐκεῖ 40 χρονῶν χειροτονήθηκε πρεσβύτερος καὶ ἀνέλαβε τὴν ἐπιστασία τοῦ Σκευοφυλακίου. Ἐκεῖνο ποὺ τὸν διέκρινε ἀπέναντι στοὺς συμμοναστές του, ἦταν ὁ γαλήνιος τρόπος μὲ τὸν ὁποῖο τοὺς ἀντιμετώπιζε, γι’ αὐτὸ καὶ ἦταν παράδειγμα πρὸς μίμηση ἀπὸ ὅλους.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

"Αν ήξερες πόσο μας αγαπάει ο Θεός εμάς τους ανθρώπους".



15Ένα καλόψυχο παλληκάρι που είχε αλιευτικό καΐκι και ψάρευε στον Πατραϊκό κόλπο και στο Ιόνιο πέλαγος, έφυγε αιφνίδια για την άλλη ζωή πριν λίγα χρόνια. Ήταν πολύ ελεήμων. 
Όταν το πρωί γύριζα από το ψάρεμα, πριν πάει στο μαγαζί, πήγαινε σε φτωχογειτονιές και έδινε σε φτωχές οικογένειες ψάρια!

Καταλαβαίνει κανείς πόσο πόνεσαν όλοι στον αποχωρισμό του και ιδιαίτερα οι γονείς και τ’ αδέλφια του.

Οι αόρατοι ασκητές του Άθωνα.



Οπωσδήποτε πολλοί εκ των αναγνωστών του παρόντος πονήματος θα έχουν ακούσει ή διαβάσει έστω και μια διήγηση για τους αόρατους Ερημίτες του Άθωνα.
Άλλοι τους ονόμασαν «αόρατους ασκητές», άλλοι «γυμνούς ασκητές», άλλοι «μυστικούς γέροντες», άλλοι πάλι «αφανείς αναχωρητές».
Πρόκειται για ομάδα ασκητών, οι οποίοι είναι εφτά, κατʼ άλλους δώδεκα και κατʼ άλλους δέκα, οι οποίοι διατρίβουν στις ερημικότερες περιοχές της αθωνικής ερήμου και είναι αόρατοι από τα μάτια των ανθρώπων.

Η κοινωνία της αγάπης.

 

«Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως»

Με τη σημερινή ευαγγελική περικοπή που είναι παρμένη από την επί του Όρους Ομιλία του Κυρίου μας, η μητέρα μας Εκκλησία μας βοηθά να προσεγγίσουμε μια σπουδαία αλήθεια, η οποία μπορεί να διαποτίζει όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής. Η αλήθεια που αποκαλύπτεται ως πραγματικότητα και δυνατότητα αληθινής ζωής, είναι ότι κριτήριο της αγάπης μας στο Θεό είναι το πρόσωπο του κάθε συνανθρώπου μας.

Ακούσαμε καταρχήν τον Κύριο να μας λέει σήμερα: «Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως». Δηλαδή όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι έτσι να φέρεστε κι εσείς σ΄ αυτούς.

Η δικαιοσύνη
Μπορούμε να πούμε ότι η απόδοση των ίσων συνιστά και την αρχή της ανθρώπινης δικαιοσύνης. Με απλά λόγια, όταν θέλουμε να μας αγαπούν οι άλλοι έτσι και εμείς θα πρέπει να αγαπούμε τους συνανθρώπους μας. Εάν δεν θέλουμε να μας αδικούν, ούτε κι εμείς πρέπει να τους αδικούμε. Αυτή την αρχή τη συναντούμε από την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης.

Τζιχαντιστές πυρπόλησαν σταυρούς σε δύο εκκλησίες στην πόλη Ράκα.

SyriaChurch 0
Άνδρες μιας οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και μάχονται στη Συρία στο πλευρό των ανταρτών πυρπόλησαν σήμερα τα αγάλματα και τους σταυρούς σε δύο εκκλησίες της πόλης Ράκα, στα βόρεια της χώρας, ενώ κατέστρεψαν το σταυρό του καμπαναριού της μίας από αυτές.
 
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (EIIL) που έχουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη αυτή έκαψαν τα αγάλματα και τους σταυρούς στο εσωτερικό του ελληνορθόδοξου ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό απ’ ότι στη θάλασσα;

Σκεφτήκατε ποτέ γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό -όταν βρισκόμαστε ψηλά δηλαδή- ενώ στη θάλασσα κάνει περισσότερη ζέστη; Δείτε!
Στο συγκεκριμένο ερώτημα, θα νόμιζε ίσως κάποιος ότι ερχόμαστε πιο κοντά στον ήλιο όταν βρισκόμαστε επάνω σε ένα βουνό, άρα θα έπρεπε να έχει περισσότερη ζέστη κι όχι κρύο. Αν αναλογιστείτε όμως ότι ο ήλιος απέχει από τη γη ~149 εκατομμύρια χιλιόμετρα, για ένα βουνό που έχει υψόμετρο 3-4-5 χιλιόμετρα η διαφορά είναι απειροελάχιστη και στην ουσία δεν επηρεάζει.
Θα επηρέαζε μόνο αν πηγαίναμε πιο κοντά στον ήλιο ή αν απομακρυνόμασταν από αυτόν, κατά κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα. Παρόλα αυτά όμως, όσο πιο ψηλά βρισκόμαστε, τόσο "λιγότερη ατμόσφαιρα" φιλτράρει τις ακτίνες του ηλίου, άρα ο ήλιος καίει περισσότερο.

Διάλογοι μέ ἐπίκεντρο τήν κρίση...

Τήν Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στίς 7.00 τό ἀπόγευμα καί στήν αἴθουσα συνεδρίων τοῦ Πνευματικοῦ Κέντρου Εὐαγγελιστρίας Πειραιῶς,  ξεκινᾶ ὁ 1ος κύκλος συζητήσεων πού ὀργανώνει γιά φέτος ὁ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ἐπίσημη ἒναρξη-ἁγιασμός ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιῶς κ. Σεραφείμ.

Προστασία από την αρνητικότητα.

Ήταν κάποτε ένας μαθητής κάποιου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, που ο δάσκαλός του, του επέβαλε επί τρία χρόνια να δίνει χρήματα σε όποιον τον πρόσβαλε.
Όταν έληξε αυτή η περίοδος δοκιμασίας, ο δάσκαλος του είπε:
«Τώρα μπορείς να μπεις στην Αθήνα και να σπουδάσεις φιλοσοφία».
Καθώς ο μαθητής έμπαινε στην Αθήνα συνάντησε κάποιον σοφό άνθρωπο, που καθόταν μπροστά στην πύλη και πρόσβαλε όποιον έφευγε και όποιον ερχόταν.

Ὁ Ὅσιος Χαρίτων ὁ Ὁμολογητής.



Κατεῖχε μεγάλη κοινωνικὴ θέση στὸ Ἰκόνιο, ἀλλὰ καὶ μεγάλες χριστιανικὲς ἀρετές.
Ὅταν, λοιπόν, ὁ αὐτοκράτωρ Αὐρηλιανὸς (270 – 275) ἐξέδωσε διάταγμα κατὰ τῶν χριστιανῶν, ὁ ἔπαρχος Ἰκονίου συνέλαβε τὸν Χαρίτωνα ἀπὸ τοὺς πρώτους. Τὰ βασανιστήρια ποὺ ὑπέστη ἦταν σκληρά. Ὅμως ὁ Χαρίτων ἔμεινε ἀμετακίνητος στὴν πίστη του.
Στὸ διάστημα δὲ ποὺ βρισκόταν στὴ φυλακή, ὁ Αὐρηλιανὸς δολοφονήθηκε. Ὁ Διάδοχός του Πρόβος σταμάτησε τὸ διωγμὸ κατὰ τῆς Ἐκκλησίας καὶ ὁ Χαρίτων ἀπελευθερώθηκε.
Ἀποφάσισε, τότε, νὰ πάει προσκυνητὴς στὰ Ἱεροσόλυμα. Ἀλλὰ στὸν δρόμο συνελήφθη ἀπὸ λῃστές, ποὺ τὸν ὁδήγησαν στὸ κρησφύγετό τους. Ὅταν ἔφθασαν στὴ σπηλιά τους, ἔφαγαν καὶ ἤπιαν. Ἀλλὰ τὸ κρασὶ ἦταν δηλητηριασμένο καὶ πέθαναν ὅλοι. Τότε, ἡ σπηλιὰ ἐκείνη τῶν λῃστῶν μετατράπηκε ἀπὸ τὸν Ὅσιο σὲ ἐκκλησία τοῦ θεοῦ.
Ἡ φήμη τοῦ Χαρίτωνα ἔφερε κοντὰ του πολλοὺς μαθητές. Τοὺς κυβερνοῦσε μὲ στοργὴ καὶ τοὺς προήγαγε σὲ ὑψηλὲς βαθμίδες ἀρετῆς. Ποθώντας, ὅμως, περισσότερη ἡσυχία, ὅρισε διάδοχό του στὸ μοναστῆρι καὶ ἀναχώρησε στὴν ἔρημο, ὅπου ἀσκήτεψε μέσα σὲ διάφορα σπήλαια.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Τα παπούτσια μου... (video)


Η δύναμη της προσευχής.

 

Του Δημητρίου Π. Λυκούδη*
Ολόκληρο το Ευαγγέλιο συνοψίζεται σε μια προτροπή του Θεού προς όλους μας : «Άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άγιος ειμί»[1]. Με την ανέκφραστη σε μεγαλείο συγκατάβασή Του, ο Θεός της αγάπης εξισώνει τους ανθρώπους με τον Εαυτό Του: «Και δια τον Θεόν και δια τους ανθρώπους ισχύει το ίδιον Ευαγγέλιον, η ίδια χάρις, η ίδια αλήθεια, η ίδια δικαιοσύνη, η ίδια ζωή, η ίδια αγαθότης»[2]. «Ό τε γαρ αγιάζων και οι αγιαζόμενοι εξ ενός πάντες»[3]. Με άλλα λόγια, σκοπός της πνευματικής ζωής κάθε πιστού χριστιανού είναι « η επιστροφή εις την αρχικήν κατάστασιν δια της κατά φύσιν κινήσεως της ψυχής, ήτις πραγματοποιείται , δια της πράξεως των εντολών και της εργασίας των αρετών»[4]. Κορυφαία και εξέχουσα θέση ανάμεσα στις αρετές κατέχει η αέναος προσευχή, η προσευχή που γεμίζει την ψυχή και καθιστά την ανθρώπινη φύση «επιτηδείαν κατόπιν της καθαρότητος αυτής εις το να δεχθεί και την υπερφυσικήν χάριν και ενέργειαν του Θεού»[5].

Σύναξη Στελεχών Νεότητος Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Τό Σάββατο 28 & τήν Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013, θά πραγματοποιηθεῖ στίς Κατασκηνωτικές ἐγκαταστάσεις τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πειραιῶς στήν Παιανία Ἀττικῆς, διήμερο Συνέδριο τῶν Στελεχῶν & τῶν Ὑπευθύνων Ἱερέων Νεότητος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πειραιῶς.

Τό Σάββατο 28/9 τό ἀπόγευμα θά πραγματοποιηθοῦν συναντήσεις ἀνά ὁμάδες ἐργασίες.

Τήν Κυριακή 29/9 τό πρωΐ στόν Ἱερό Ναό τῶν Ἁγίων Θεοδόρων τῶν κατασκηνώσεων θά τελέσει τή Θεία Λειτουργία ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιῶς κ. Σεραφείμ. 

Η ευλογία της απελπισίας στις δυσκολίες του σήμερα.

 

Του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου
Το πλήθος των Χριστιανών που πλημμύρισε τους ναούς και τα ξωκλήσια ανήμερα της Παναγίας, αφήνει παρηγοριά κι ελπίδες στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
Η αισιοδοξία αυτή, δε γεννιέται μόνο από την αποκάλυψη της πίστης προς την προστασία και την αγάπη της Παναγίας, που εκφράστηκε από ανθρώπους κάθε τάξης και ηλικίας, μέσα σε εποχές μεγάλης ανασφάλειας. Γεννιέται και από τη διαπίστωση, πως αυτός ο λαός, την ώρα της συμφοράς και των αδιεξόδων, αναζητεί τις πηγές, που τον ξεδίψασαν και τον στήριξαν στη μακραίωνη ιστορία του, όταν ξανά και ξανά το αναπάντεχο κακό, αλλά και οι συνέπειες των ίδιων των λαθών του, τού χτύπαγαν την πόρτα.

Η κόλαση στον τόπο που μιλούν τη γλώσσα του Χριστού.

agia-thekla

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
για το Crime.gr
 
Στη Συρία δεν υπάρχουν μόνο τα θύματα ενός εμφυλίου που μοιάζει να μην έχει τέλος.
Δεν μάχονται μόνο άνθρωποι του Άσαντ με τους αντικαθεστωτικούς. Στη Συρία εκδηλώνεται, έστω έμμεσα, ένας άλλος πόλεμος. Ο θρησκευτικός.
 
Στην αρχαία χριστιανική πόλη Μααλούλα οι ισλαμικές οργανώσεις, παρακλάδια της Αλ Κάιντα, έχουν στήσει από καιρό τον χορό του πολέμου. Και οι χριστιανοί μπορεί να μην αποτελούν άμεσο στόχο, είναι όμως καθημερινή "παράπλευρη απώλεια''. Κανείς δε νοιάζεται για το τί θα απογίνουν.

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ: ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΧΡΙΣΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ.


1
Λοιπόν, ζωή χωρίς Χριστό δεν είναι ζωή. Πάει, τελείωσε. Αν δε βλέπεις το Χριστό σε όλα σου τα έργα και τις σκέψεις, είσαι χωρίς Χριστό.



Πως το κατάλαβες;



Θυμάμαι κι ένα τραγούδι. «Συν Χριστώ πανταχού, φόβος ουδαμού».



Το ‘ χετε ακούσει; Ε; Το λένε τα παιδιά, δε το θυμάμαι. Λοιπόν, έτσι πράγματι πρέπει να βλέπωμε το Χριστό. Είναι φίλος μας, είναι αδελφός μας, είναι ό,τι καλό και ωραίο. Είναι το παν. Αλλά είναι φίλος και το φωνάζει: «Σας έχω φίλους, βρε, δεν το καταλαβαίνετε; Είμαστε αδέλφια. Βρε εγώ δεν είμαι … δεν βαστάω την κόλαση στο χέρι, δεν σας φοβερίζω, σας αγαπάω. Σας θέλω να χαίρεσθε μαζί μου τη ζωή».  



Κατάλαβες; Έτσι είναι ο Χριστός. Δεν έχει κατήφεια, ούτε μελαγχολία, ούτε ενδοστρέφεια, που ο άνθρωπος σκέπτεται ή βασανίζεται από διαφόρους λογισμούς και διάφορες πιέσεις, που κατά καιρούς στη ζωή του τον τραυμάτισαν.

Εικόνες από την Θεία Λατρεία στο Άγιο Όρος. (Μέρος 2ο)





Η σιωπή...

    
1
Έλεγε ο  Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς:

Περί τριών πραγμάτων μην βιάζεσαι να μιλάς:


Περί του Θεού - μέχρι να στερεώσεις την πίστη σ’ Αυτόν

Περί της αμαρτίας του άλλου - μέχρι να θυμηθείς τη δική σου.
Περί της επόμενης ημέρας - μέχρι την αυγή της.
Πηγή:  xristianos.gr

Επαναλειτουργία του Ρωμέϊκου σχολείου.

1Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ευχήθηκε "Καλή αρχή" στους μικρούς ρωμιούς μαθητές της Ίμβρου

Τέσσερα μικρά παιδιά -τρία αγόρια και ένα κορίτσι- έδωσαν ξανά ζωή στο ελληνορθόδοξο δημοτικό σχολείο της Ίμβρου, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα.

Έπειτα από 49 χρόνια, το κουδούνι στο σχολείο ήχησε και πάλι, «δικαιώνοντας» έτσι το γνωμικό που λέει πως «οι Ίμβριοι χωρίς ψωμί ζουν, χωρίς γράμματα δεν ζουν».
"Ποιος θα το πίστευε... Κι όμως είναι πραγματικότητα! Έπειτα από 49 χρόνια, επαναλειτουργεί το σχολείο μας στους Αγίους Θεοδώρους" είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, με έκδηλη τη συγκίνηση στη φωνή, ο πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας - Θράκης, Παύλος Σταματίδης, σημειώνοντας πως το κλείσιμο του σχολείου το 1964 ήταν ουσιαστικά το "κύκνειο άσμα" για τη φυγή των Ιμβρίων από το νησί, καθώς "ακόμη και οι γονείς που ήταν αγράμματοι, ήθελαν να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα".

Φθινοπωρινές αλλαγές.



 

Τα χελιδόνια ταξιδεύουν χαμηλά πάνω από τους αγρούς και τώρα είναι περισσότερο ορατά σε θορυβώδεις ομάδες.  Ετοιμάζουν την αναχώρησή τους  αν και ο καιρός είναι ακόμα ήπιος.

Παρακολουθώντας  τα,  ανακάλυψα  μια ενδιαφέρουσα εμπειρία μάθησης:  την αίσθηση της χαράς  που είχα με την κίνησή τους  στον τελευταίο απογευματινό ήλιο,  ακολουθούμενη από  ένα τσίμπημα λύπης,  στη σκέψη ότι σύντομα θα έχουν φύγει.

Ὁ Ἅγιος Καλλίστρατος ὁ Μάρτυρας καὶ οἱ σὺν αὐτῷ 49 Μαρτυρήσαντες.

Καταγόταν ἀπὸ τὴν Καρχηδόνα. Οἱ γονεῖς του, καθὼς καὶ οἱ πρόγονοί του, ἦταν εὐσεβέστατοι χριστιανοί.
Ὅταν μεγάλωσε ὁ Καλλίστρατος, κατατάχθηκε στὸ στρατὸ σὰν νεοσύλλεκτος. Ἡ «ὁμίχλη» τῆς σαρκολατρείας ποὺ ἐπικρατοῦσε στὸ στράτευμα δὲν ἐπηρέασε καθόλου τὸν Καλλίστρατο. Ἀντίθετα μάλιστα, καλλιέργησε ἀκόμα περισσότερο τὶς εὐσεβεῖς συνήθειές του. Μιὰ ἀπ’ αὐτὲς ἦταν νὰ προσεύχεται κατὰ τὴ νύκτα.
Αὐτὸ ὅταν τὸ εἶδαν οἱ συνάδελφοί του, τὸν κατήγγειλαν στὸ στρατηγὸ Περσεντῖνο (287 μ.Χ.). Αὐτὸς ἀμέσως τὸν κάλεσε, καὶ ὅταν ἄκουσε καὶ ἀπὸ τὸν ἴδιο ὅτι εἶναι χριστιανός, διέταξε καὶ τὸν βασάνισαν, σκληρά. Κατόπιν, ἀφοῦ τὸν ἔδεσαν μέσα σ’ ἕναν σάκο, τὸν ἔριξαν στὴ θάλασσα. Ἀλλὰ μὲ θαῦμα ὁ σάκος σχίστηκε, καὶ δυὸ δελφίνια ἔφεραν σῶο καὶ ἄβλαβη τὸν Καλλίστρατο, στὴν στεριά. Τότε, 49 στρατιῶτες ποὺ εἶδαν τὸ γεγονὸς πίστεψαν στὸ Χριστό, καὶ ἀφοῦ ἔτρεξαν στὸν Καλλίστρατο, τοῦ εἶπαν: «Πράγματι, εἴδαμε ὅτι ὑπάρχει στ’ ἀλήθεια καὶ εἶναι μεγάλος ὁ Θεός σου, ὁ ὁποῖος καὶ ἀπὸ τὸν βυθὸ τῆς θάλασσας ὑπερφυσικὰ σὲ ἔβγαλε. Θὰ μποροῦσε, ἄραγε, νὰ δεχθεῖ καὶ ἐμᾶς τοὺς εἰδωλολάτρες;».

Και φέτος καλά μας ταξίδια!!!

Το καράβι της αγάπης μας πηγαίνει παντού. 
Η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής εδώ και ένα χρόνο καθιέρωσε έναν ακόμη τρόπο προφοράς και αγάπης.
 

Το καράβι της αγάπης με τη δική σας βοήθεια ,προσφορά και συνδρομή ταξίδεψε και έφτασε τρόφιμα και σε αρκετές οικογέειες που τα είχαν ανάγκη!! 
 
Και φέτος το ταξίδι μας με τη βοήθεια του Θεού και τη συμμετοχή σας συνεχίζεται.