Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Η αναχώρηση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Χοζεβιώτισσας για την Αμοργό.

Αναχώρησε προχθες το πρωί 29 Οκτωβρίου, η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Χοζεβιώτισσας από τον  Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στα Ταμπούρια που είχε μεταφερθεί με την ευκαιρία του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου. 

Μετά τη Θεία Λειτουργία η Ιερά Εικόνα της Παναγίας μεταφέρθηκε στο Στρατόπεδο  «Παλάσκα», προκειμένου να επιβιβασθεί στο πλοίο ΤΠΚ ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ για να επιστρέψει στο νησί της Αμοργού. 

Την Ιερά Εικόνα συνόδευαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Σπυρίδων Δεναξάς, ο Αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης, ο Αιδε/τατος πρω. Θωμάς Συνοδινός καθώς και άλλοι κληρικοί. 

Στρατιωτική Παρέλαση της Θεσσαλονίκης... Καμαρώστε τα παιδιά της Ελλάδος [Φωτορεπορτάζ].

 


Μετά από χρόνια είχαμε και τη συμμετοχή μηχανοκίνητων μέσων σε στρατιωτική παρέλαση. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να σχολιάσουμε τα όσα ακούγονται περί "τεράστιου κόστους" και "ξεπερασμένου θεσμού". Αντ΄ αυτού θα δώσουμε τον λόγο στο φωτογραφικό υλικό, αφού πρώτα επισημάνουμε τα όσα είδαμε για πρώτη φορά σε παρέλαση.

Αυτοκινούμενα πυροβόλα της έκδοσης M-109A3GEA1.

Οχήματα Μ-1115GR-φορείς βομβιδοβόλου GMG (μέχρι τώρα είχαν εμφανιστεί σε παρέλαση μόνο στα Ιωάννινα).
Ασθενοφόρα οχήματα M-1116GR.

Αντιαεροπορικά πυροβόλα Rh-202 του Ε.Σ. (μετά από πολλά χρόνια).
Όλα τα οχήματα της πυροβολαρχίας Patriot PAC-3 συμπεριλαμβανομένου και ενός σπάνιου οχήματος μεταφοράς βαρέων ανταλλακτικών (σημειώνεται ότι το προσωπικό της πυροβολαρχίας έφερε κράνη kevlar, προστατευτικά γυαλιά και αραβίδες Μ-4Α1).
Μεταγωγικά ελικόπτερα ΝΗ-90.

Γενέθλια του πρώτου εκκλησιαστικού ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα.

 

Συμπληρώθηκαν χθές, 30 Οκτωβρίου 2013, τα 25 χρόνια λειτουργίας του πρώτου Εκκλησιαστικού Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ελλάδος, τουραδιοφώνου της Πειραϊκής Εκκλησίας.

Σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται ο Ραδιομαραθώνιος Αγάπης για την ενίσχυση και την προώθηση του ιεραποστολικού έργου που ο σταθμός επιτελεί σε κάθε άκρη της γης μέσω ραδιοκυμάτων, δορυφόρων και διαδικτύου.

Γίνε και εσύ φίλος...
Γίνε και εσύ μέλος...
Βοήθησε και ενίσχυσε το σταθμό που μιλάει στην ψυχή μας.

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν υπάρχει ειδικός λογαριασμός της Ιερά Μητροπόλεως Πειραιώς για το ραδιοφωνικό μας σταθμό στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο παπάς στη Σπιναλόγκα...

           
1
“…κρυφοκοίταζαν τον παπά τους την ώρα της κατάλυσης…”

Έγινε πολύς λόγος για το νησί της Σπιναλόγκα, με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο με τίτλο «Το νησί», της Αγγλίδας Victoria Hislop.
Ένα από τα ιστορικά στοιχεία που πληροφορούμαστε είναι ότι οι χανσενικοί που κατοικούσαν στη Σπιναλόγκα ήταν οργισμένοι με τον Θεό, για το λόγο ότι η ασθένειά τους ήταν μια μεγάληκαι αφόρητη δοκιμασία.

Ένας Γεραπετρίτης παπάς τόλμησε να τους επισκεφθεί κάποτε και να λειτουργήσει στον Άγιο Παντελεήμονα, που υπήρχε και ρήμαζε στο νησί, συντροφιά με τους νέους του κατοίκους. Λένε πως στην πρώτη Λειτουργία δεν πάτησε ψυχή.

Η Μακεδονία κλαίει.



Ο διάβολος έχει φθηνά χαρίσματα.

.- Γέροντα, γιατί οι άνθρωποι καταφεύγουν για κάποιο πρόβλημά τους συχνά σε πλανεμένους;

- Γιατί ο διάβολος έχει φθηνά χαρίσματα και τα παίρνουν εύκολα. Αυτά τους λένε να κάνουν, δεν είναι δύσκολα και τους αναπαύουν στα πάθη τους.


Αντί να μετανοήσουν για τις αμαρτίες που κάνουν ως άνθρωποι και να πάνε σε έναν πνευματικό να εξομολογηθούν, βρίσκουν κάτι πλανεμένους, δηλαδή τον διάβολο, και ζητούν από εκείνον να τους λύση το πρόβλημά τους. Ύστερα βασανίζονται και δεν καταλαβαίνουν ότι τους έχει δέσει ο διάβολος και τους κάνει κουμάντο.

1.200 χρόνια ζωής στον βράχο της Αμοργού.

 Είναι αλήθεια ότι κανείς ίσως δεν μπορεί να καταχωρήσει και να περιγράψει μία πορεία 1.200 χρόνων. Ούτε επίσης ένα μικρό μουσείο να εκθέσει τα κειμήλια και την μαρτυρία αυτών των χρόνων, μα πάνω απ’  όλα την αγιότητα και την πνευματικότητα του τόπου.
Απλά οσμιζόμαστε τα πράγματα, ονειρευόμαστε στην διαδρομή του χρόνου και παρατηρούμε όχι απλά αντικείμενα αλλά πράγματα που έγιναν αφορμή αγιότητος και πνευματικότητος.
Και το σπουδαιότερο ότι η Ιστορία του Θεού καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια την πνευματική και  ιστορική διαδρομή του καθενός μας.
Σαν βρεθήκαμε στην Αμοργόλίγες μέρες πριν, μία μικρή φωτογραφική μηχανή αποπειράθηκε να φωτογραφήσει το μικρό μουσείο της Μονής. 
 
 

Τι παράδειγμα δίνουμε;


kyrie_ihsou_xriste_eleison_me_075Ο συνειδητός πιστός Χριστιανός, που αγωνίζεται να ζει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού στη ζωή του, είναι πολύ φυσικό να ξεχωρίζει μεταξύ των υπολοίπων ανθρώπων. 
Πρέπει οπωσδήποτε να διακρίνεται λόγω του ήθους και της συμπεριφοράς του από τους υπολοίπους ανθρώπους. 
Με κάθε του λόγο ή πράξη πρέπει να φανερώνει κάτι το διαφορετικό. Να διδάσκει το παράδειγμά του. Οι άλλοι άνθρωποι έχουν από αυτόν απαιτήσεις. Στο επάγγελμά του τον θέλουν τίμιο. Ως εργοδότη, δίκαιο. Στις δοσοληψίες του εμπορίου, έντιμο. Ως επιστήμονα ή ιατρό, αφιλάργυρο. Ως οικογενειάρχη, ακέραιο. Έτσι αισθάνεται η κοινωνία την παρουσία του. Στην αρχή απορημένη από τον τρόπο ζωής του τον διαφορετικό απ’ τους πολλούς· κατόπιν θαυμάζοντας την ακεραιότητα και την πιστότητά του σε αρχές και ηθική τόσο ανώτερες απ’ τις συνηθισμένες και επικρατούσες.

Δια των τιμίων χειρών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος κ. Θεοφίλου η χειροτονία σε Πρεσβύτερο του π. Ιωαννικίου Ζαμπέλη.

 
Η Εκκλησία της Λευκάδος την Κυριακή 27 Οκτωβρίου έζησε ώρες Πεντηκοστής. Εν μέσω πλήθους λαού του Θεού, Λευκαδίους και από άλλες περιοχές της πατρίδος μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο και χειροθέτησε σε Αρχιμανδρίτη τον Ιερολογιώτατο Ιεροδιάκονο π. Ιωαννίκιο Ζαμπέλη, Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως.
Από νωρίς πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας και πολύ σύντομα δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο εντός του Ιερού Ναού.

Κληρικοί από την Ιερά Μητρόπολη και από άλλες περιοχές παραβρέθηκαν κατά την χειροτονία.

Στην ομιλία του ο χειροτονούμενος μίλησε για την εξ απαλών ονύχων παρουσία του μέσα στην ενορία της Ευαγγελιστρίας και γενικότερα στην Τοπική Εκκλησία. Ευγνωμόνως αναφέρθηκε στον αείμνηστο γέροντα και Μητροπολίτη κυρό Νικηφόρο Δεδούση, ο οποίος τον υπεραγαπούσε. Και στον Ποιμενάρχη Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. κ. Θεόφιλο, αναφέρθηκε στο πρόσωπο και το έργο του οποίου γνώρισε τον ανύσταχτο και αγωνιώδη ποιμένα, τον αγωγό μιας ιερής και ανόθευτης αγάπης, τον απλό και ακούραστο συνετό και διακριτικό, τον υπομονετικό και φίλεργη Επίσκοπο και Μητροπολίτη με τον οποίο συμβαδίζει την Σταυρώσιμη οδοιπορία στην Τοπική μας Εκκλησία.

400 τόνους κόκκαλα Ελλήνων πούλησε ο Κεμάλ στη Μασσαλία – Ανατριχιαστικό δημοσίευμα.

Μα τι πούλησε σε εργοστάσια ο Κεμάλ; 400 τόνους λουλούδια; Πορτοκάλια; Χοιρινό κρέας; Μαρμελάδα φράουλα;

Όχι, κύριοι. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times (22 Δεκεμβρίου 1924) ένα πλοίο με 400 τόνους από ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ οστά έφτασε στη Μασσαλία. Σύμφωνα με πληροφορίες – αναφέρει το δημοσίευμα – το φορτίο ξεκίνησε από τα Μουδανιά!

Το μικρό μας ιατρείο στο Λουγκουζί ολοκληρώθηκε!!!

 

Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού ολοκληρώθηκε το μικρό μας ιατρείο στο χωριό Λουγκουζί της Ουγκάντας.
 
Με τη βοήθεια κάποιου ευσεβούς νέου οικογενειάρχη ολοκληρώθηκε η κατασκευή του μικρού ιατρείου που θα έχει σκοπό να χρησιμοποιηθεί σαν χώρος για την εξέταση των ανθρώπων του χωριού και κυρίως των παιδιών.
 
Το σχέδιό μας είναι να δημιουργήσουμε σε σταθερή εβδομαδιαία βάση την επίσκεψη γιατρών για τις ανάγκες του χωριού.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Σότσι: Το θαύμα της Εικόνας με την Παναγία.

         
.Οι πιστοί του ναού του Σότσι μίλησαν για τη θαυματουργή εμφάνιση της εικόνας της Υπεραγίας Παναγίας των Ιβήρων.

Η ιερή εικόνα που αγιογραφήθηκε το 19ο αιώνα βρέθηκε στην παραλία της θάλασσας και μάλιστα την ημέρα που γιορτάζει η εικόνα αυτή στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο, αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός TVC.


Για το ναό σε έναν μικρό οικισμό Γκολοβίνκα αυτή η σεμνή εκ πρώτης όψεως εικόνα της Παναγίας υπήρξε μεγάλο συμβάν. Αγιογραφημένη στο τέλος του 19ου αιώνα μάλλον παρέμεινε για μεγάλο διάστημα στο νερό. Κατά τη δήλωση των ιερέων στο ναό την εικόνα αυτή έφερε μια γυναίκα που παραθέριζε στον οικισμό.

Ένας "ασήμαντος" μοναχός μέσα στη νύχτα.

     
.Γράφει ο αρχιμ.
Παύλος Παπαδόπουλος

Ένιωθα να πνίγομαι. Χανόμουν. Κανένα έλεος. Καμία βοήθεια. Απώλεια. Σκότος. Πήρα ανάσα. Ξύπνησα… μέσα στο ιλαρό φως του καντηλιού μου. Η καρδιά μου κτυπούσε σε ρυθμούς φόβου.

«Κύριε, ελέησόν με…» ψιθύριζα δειλά, λες και απέφευγα να με ακούσει κάποιος κρυμμένος εχθρός.
Με την ευχή, σίγα σιγά, γαλήνευσα. Ήρθα στα συγκαλά μου.

Όταν ο Μουσσολίνι κατασκεύαζε μειονότητες.

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων 
 
Κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου τιμούμε αυτούς που αγωνίσθηκαν κατά των κατακτητών στην περίοδο 1940-1944. Η πραγματική απόδοση τιμής στους προγόνους μας επιβάλλει να διδασκόμαστε από την Ιστορία για να μην ξαναπέσουμε θύματα παρομοίων καταστάσεων με εκείνες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν αρκεί απλώς να φωνάζουμε κατά του Φασισμού και του Ναζισμού. Πρέπει η διαμαρτυρία να συνοδεύεται από καταγγελία ορισμένων μεθόδων του Μουσσολίνι, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα με τρόπο διαφορετικό, αλλά εξίσου επικίνδυνο.

Μελετώντας τα λόγια του Θεού, θεραπεύεται κανείς χωρίς να το καταλάβει.


1Η απελπισία και η απογοήτευση είναι το χειρότερο πράγμα. Είναι παγίδα του σατανά, για να κάνει τον άνθρωπο να χάσει την προθυμία του στα πνευματικά και να τον φέρει σε απελπισία.
 
Όλες σχεδόν οι αρρώστιες προέρχονται από έλλειψη εμπιστοσύνης στον Θεό και αυτό δημιουργεί άγχος. Το άγχος το δημιουργεί η κατάργηση του θρησκευτικού αισθήματος.  
Αν δεν έχετε έρωτα για τον Χριστό, αν δεν ασχολείσθε με άγια πράγματα, σίγουρα θα γεμίσετε με μελαγχολία και κακό. Ένα πράγμα που μπορεί να βοηθήσει τον καταθλιπτικό είναι και η εργασία, το ενδιαφέρον για τη ζωή. 

Η Βόρειος Ήπειρος γιόρτασε το ΟΧΙ,


Μέ ἰδιαίτερη λαμπρότητα ἑορτάστηκε καί φέτος ἡ ἐπέτειος τῆς 28ης Ὀκτωβρίου στή Βόρειο Ἤπειρο. Μέλη τοῦ ΠΑΣΥΒΑ καί τῆς ΣΦΕΒΑ ἔδωσαν τό παρόν στήν Κορυτσα καί τό Ἀργυρόκαστρο τιμώντας μαζί μέ ἑκατοντάδες ἑλλαδίτες καί Βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς, τό ἔπος τοῦ στρατοῦ μας στά βουνά τῆς Βορείου Ἠπείρου καί τήν ἡρωϊκή θυσία τῶν 8.000 περίπου ἀξιωματικῶν καί ὁπλιτῶν πού ἔπεσαν γιά τήν ἐλευθερία καί τήν ἀξιοπρέπεια τῆς πατρίδας μας.

Μανώλης Μπικάκης – Ο Έλληνας καταδρομέας που συνέτριψε μόνος του 6 τανκς και 1 τάγμα Τούρκων στην Κύπρο.


bikakisΗ άγνωστη ιστορία του, από τότε που δημοσιεύτηκε κυρίως στο διαδίκτυο, κάνει τους Έλληνες που νοιάζονται να ριγούν από συγκίνηση, μα και να σφίγγουν τα δόντια από αγανάκτηση!
Όμως ένα είναι βέβαιο. Καθένας που θα διαβάσει για τούτο το παλικάρι, θα νιώσει πως δίκαια του αξίζει μια θέση δίπλα στους μεγαλύτερους Ήρωες του Ελληνισμού! Και καθένας θα θελήσει να γίνει «Μπικάκης» σαν έρθει η ώρα να ξοφλήσει η Ελλάδα τους λογαριασμούς της με τους παρανοϊκούς Στρατηγούς της Τουρκίας, που κρατώντας σε στρατιωτική κατοχή τη μισή σχεδόν Κύπρο για 35 ολόκληρα χρόνια και παραβιάζοντας σχεδόν καθημερινά την Ελλάδα, παραβιάζουν την Ειρήνη, αλλά και την υπομονή του Θεού, που θα αποδώσει κάποτε Δικαιοσύνη.

Έκθεση Oρθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου & μοναστηριακών προιόντων.

 
Οι εκδόσεις "Εν πλω" σας προσκαλούν στην Έκθεση Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου και μοναστηριακών προιόντων που οργανώνεται το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 στο ξενοδοχείο CARAVEL, Βασ.Αλεξάνδρου 2, στην Αθήνα, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Οι βιβλιόφιλοι επισκέπτες θα βρουν μια μεγάλη ποικιλία τίτλων ορθόδοξης πνευματικότητας από πολλούς γνωστούς εκδοτικούς οίκους καθώς και επιλεγμένα μοναστηριακά προιόντα σε ελκυστικές τιμές!

Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: τηλ.211 11 98 900

Οι 10 άνθρωποι που κάνουν δύσκολη (έως αφόρητη) τη ζωή μιας μαμάς!


16205899_4b8be58b91f1018dba15d552b990aa18.limghandlerΠριν γίνεις μητέρα είχες απλώς τους γονείς, τους φίλους, τους συνάδελφους, άντε και το σύντροφό σου να διαπραγματευτείς. Από τότε που έγινες μαμά μια άλλη καινούρια και πιο τρομακτική κοινότητα, «στοιχειώνει» πια την καθημερινότητα σου. Είναι κάποιοι άνθρωποι που πριν ούτε καν είχες σκεφτεί ότι υπήρχαν. Κι όμως ζουν ανάμεσα μας.

1. Η «τέλεια μαμά» του κολλητού φίλου του γιου σου
…που έχει πάντα στο σπίτι της κέικ πορτοκάλι και σοκολάτα, εννοείται κουλουράκια, δύο διαφορετικές πίτες, και βέβαια πάντα τηγανίζει στα παιδιά πατάτες όταν τις ζητήσουν.


2. Ο μπαμπάς που τσιρίζει δίπλα σου στις κερκίδες του κολυμβητηρίου για τις επιδόσεις του τρίχρονου γιου του…
…και νομίζει ότι το τρίχρονο, στο επόμενο δίωρο θα εξελιχθεί στον επόμενο μεγάλο ολυμπιονίκη στο πρόσθιο.

3. Ο ψιλικατζής που αγοράζουν τα παιδιά τις κάρτες «monsuno»
Και τους δίνει πάντα λάθος τα ρέστα… ή ακόμη χειρότερα τους δίνει αντί για ρέστα τσίχλες

Ο ναυπηγός - καλόγερος του Ολύμπου.

Χρειάστηκαν 12 χρόνια σκληρής δουλειάς, υπομονής και μελέτης. Μετά την προσευχή, τις υποχρεώσεις του μοναχικού βίου που θέλει την ύπαρξή σου αφιερωμένη στον Θεό, ξεκινούσε το έργο...
Ο πατήρ Χριστόδουλος ανασήκωνε το τριμμένο ράσο του και φορώντας την ποδιά του μαραγκού άρχισε να κόβει, να πλανίζει, να σχεδιάζει!

Τα ξύλα από τα δάση της περιοχής, άρχισαν σιγά-σιγά να παίρνουν μορφή και σήμερα στην αυλή της ιστορικής Μονής του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο βουνό, ένα μεγάλο ψαράδικο καΐκι μέσα από το μοναστήρι περιμένει το μεγάλο του ταξίδι και τη στιγμή που θα κατέβει από τα ορεινά και θα φθάσει στη θάλασσα που μόλις διακρίνεται στο βάθος.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στον Πειραιά.

Με κάθε λαμπρότητα, όπως αρμόζει στην ημέρα, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στον Πειραιά, σήμερα Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013 ανήμερα της επετείου.
Ο εορτασμός ξεκίνησε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος όπου εψάλη δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε δέηση υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων ενώπιων του ηρώου Θ. Καραϊσκάκη στον πεζόδρομο Δραγάτση.

Φωτογραφίες από το διήμερο της πανηγύρεως του Ναού μας (25 και 26 Οκτωβρίου)



Παρέλαση; Ναι γουστάρω, αλλά...

Είμαι από τους ντεμοντέ που γουστάρουν την παρέλαση. Να ακούω τη Μακεδονία ξακουστή και να χειροκροτώ τους ΟΥΚάδες. Κάπου, όμως, έχει χαθεί το νόημά της. Γιατί η παρέλαση δε γίνεται για τον Τζιτζικώστα, τον Μπουτάρη, τους αποκλεισμένους πολιτικούς στην κερκίδα και το πρόεδρο της δημοκρατίας που θυμάται πως πολέμησε στα 11 του.

Δε γίνεται ούτε για να εκφράσουν τις επικίνδυνες απόψεις ψευδής εθνικοφροσύνης οι Χρυσαυγίτες, ούτε για να φωνάξουν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι συνδικαλιστές για τα άδικα του μνημονίου. 
 
Δε γίνεται για να φωνάζει ο Κουράκης πως πρέπει να καταργηθεί και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης να μιλούν για σπατάλες στις... βενζίνες των αρμάτων. Η παρέλαση γίνεται για πολύ ξεκάθαρους λόγους που αδίκως λησμονούνται. 
 
Τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό, λόγος για να πάω στην παρέλαση είναι για να χειροκροτήσω τους πιτσιρικάδες στα χακί που κάνουν τη θητεία τους και βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους, να υποκλιθώ στους παππούδες που πολέμησαν στα βουνά της Πίνδου όπως και ο δικός μου, να θυμηθώ πόσο σκληρός μπορεί να είναι ένας πόλεμος και να μεταφέρω αυτή τη γνώση στο παιδί μου. Να του μάθω πως το ΟΧΙ δεν το είπαμε στους Τούρκους, να περάσω ένα πρωινό μνήμης με την οικογένειά μου και όχι απλώς να πάω για καφέ...
Ντεμοντέ το ξέρω. Ας είναι. Ίσως γίνω ακόμα χειρότερος βγάζοντας και τη σημαία μου στο μπαλκόνι για να με στιγματίσει η γειτονιά...

Η γεωπολιτική σκέψη του Ιωάννη Μεταξά σε μια ιστορική ομιλία.

Η περίφημη ομιλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας την εποχή αμέσως πριν τη ναζιστική εισβολή, Ιωάννη Μεταξά στους δημοσιογράφους στις 30 Οκτωβρίου 1940, στην οποία εξηγεί την απόφαση του να απορρίψει το ιταλικό τελεσίγραφο, αποκαλύπτει το καθαρό βλέμμα αυτής της ιστορικής προσωπικότητας απέναντι...
στις γεωπολιτικές ισορροπίες εκείνου του καιρού παρότι κατηγορείται για «φασιστικές εκλεκτικές συγγένειες», αλλά και το γεγονός της στρατιωτικής του εκπαίδευσης στη Γερμανία, δεν στάθηκαν ικανά να τον παρεμποδίσουν να διακρίνει, ότι το μέλλον της χώρας ήταν με τις ναυτικές δυνάμεις…

Πρόκειται για μια ομιλία που θα έπρεπε να διδάσκεται στις σχολές διεθνών σχέσεων της χώρας μας, όμως, η κακοδαιμονία της φυλής, ο εσωτερικός διχασμός, δεν επιτρέπει στη λογική να επιβιώνει, αφού είτε θα… καταριόμαστε κάποιον, είτε θα τον αγιοποιούμε… Διανύουμε την όγδοη δεκαετία από τα δραματικά γεγονότα της εποχής και μυαλό δε βάλαμε… Ακολουθεί η εκπληκτική ομιλία, όπου πέραν των άλλων, ο Μεταξάς προφητεύει τα μελλούμενα…:

Μεγάλος Μουφτής Συρίας: Οι δύο Επίσκοποι είναι στην Τουρκία.



Ο Μεγάλος Μουφτής της Συρίας, δήλωσε την Κυριακή ότι οι δύο επίσκοποι που απήχθηκαν στη Συρία, είναι ζωντανοί και βρίσκονται στην Τουρκία, σύμφωνα με ένα μέλος της «Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Κοινωνίας».
Εξάλλου, μετά τη συνάντηση με τον Μουφτή της Συρίας, Αχμάντ Μπαντενίν Χασούν στη Μόσχα, η Έλενα Αγάποβα, αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινωνίας, ανέφερε:
Οι δύο επίσκοποι Παύλος Γιαζίγκι και Γιοχάνα Ιμπραχίμ είναι ζωντανοί και βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος», σύμφωνα με εκθέσεις διαφόρων τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Επίσης, η Γενική Ασφάλεια του επικεφαλής υποστρατήγου Αμπάς Ιμπραχίμ και των Ηνωμένων Εθνών- του απεσταλμένου του Αραβικού Συνδέσμου Λαχμπάρ Μπραχίμι, δήλωσε ότι συζητήθηκε στο Κατάρ το θέμα των δύο απαχθέντων επισκόπων, όπως ανέφερε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ενθρονίστηκε ο νέος ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου.

Παρουσία ηγουμένων, του πολιτικού διοικητή κ. Αρίστου Κασμίρογλου και δεκάδων μοναχών της Αγιορείτικης πολιτείας έγινε η ενθρόνιση του νέου ηγουμένου της Μονής Εσφιγμένου, Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου, στο κονάκι της Μονής στις Καρυές.

Σύμφωνα με το Αγειορίτικο Βήμα, μετά τη πανηγυρική θεία λειτουργία που προηξήχε ο ηγούμενος της Μονής Μεγίστης, πρώτη τη τάξει Μονή, συλλειτουργούντων ηγουμένων του Άθωνα, μεταξύ των οποίων και ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, πραγματοποιήθηκε η τελετή της ενθρόνισης κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε η υπόσχεση από τον νέο ηγούμενο για την απερέγκλιτη συνέχιση του έργου της Μονής με σκοπό την ενότητα και αδελφοσύνη μεταξύ των Ιερών Μονών.
 
voria.gr

Έγκριτοι νομικοί ια τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά.


1του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου

Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τις απαλλαγές μαθητών από τα Θρησκευτικά (19/9/2013) δεν έλυσε το πρόβλημα που είχαν δημιουργήσει οι εγκύκλιοι Στυλιανίδη το 2008.

Το πρόβλημα παραμένει εξαιτίας της συμπερίληψης στην νέα αυτή εγκύκλιο μιας διάταξης που προβλέπει ότι «παρέχεται η δυνατότητα απαλλαγής στους μαθητές που…επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης»  χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκουν.
Το όλο ζήτημα είναι καθαρώς νομικό αλλά οι συνέπειές του αφορούν την καθημερινή σχολική ζωή και ειδικότερα τη θέση του μαθήματος των Θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία. Θα ανέμενε κανείς για ζητήματα νομικά το Υπουργείο Παιδείας να προσφεύγει σε νομικούς. Δυστυχώς όμως η επίλυση του ζητήματος φαίνεται πως ανατέθηκε σε άλλα πρόσωπα που αν δεν εξυπηρετούν τους στόχους της μετάλλαξης του χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών σε πολυθρησκευτικό, οπωσδήποτε πάντως έχουν άγνοια στοιχειωδών νομικών γνώσεων.

Μάθημα ζωής από τον 15χρονο Ραφαήλ.

Από διάκριση σε διάκριση προχωρά ο 15χρονος Ραφαήλ Πατρωνίδης ο οποίος βρίσκεται στην 35η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του τένις στην κατηγορία των junior.

Ο μοναδικός Έλληνας αθλητής στην κατηγορία junior έχει εστιάσει την προσοχή του στην βελτίωση της τεχνικής του προσβλέποντας στην συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς αγώνες του 2016 στη Βραζιλία.

Ο Ραφαήλ καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι από τη γέννησή του εξαιτίας μιας μηνιγγομυελοκήλης στη σπονδυλική στήλη. Ωστόσο δεν το έβαλε ποτέ κάτω.

Το πρότυπο της μάννας.



15Σε αυτή τη συγκινητική φωτογραφία βρίσκεται όλη η ιστορία του Έθνους και η ουσιαστική οντολογική έκφραση της πνευματικής εν Χριστώ ζωής.

H Ελληνίδα μάνα, αυτή που κρατούσε τις «πνευματικές Θερμοπύλες» μέσα στην οικογένεια, που έφευγε το παιδί της ή ο άντρας της για τον πόλεμο και βαθιά μέσα της ήξερε ότι ίσως δεν πρόκειται να τους ξαναδεί και όλη την περίοδο γονάτιζε με κλάμα ικεσίας στην εικόνα της Παναγίας. Η μάνα, ως σκεύος εκλογής αγίας υπομονής και καρτερίας. Η μάνα που αγαπά το παιδί διότι η αγάπη αυτή απορρέει από τον εν Χριστώ έρωτα. Καθημερινά γονατιστή ανοίγοντας την καρδιά της στην αιωνιότητα και τη στιγμή που έρχεται ο πόνος τον καλωσορίζει, τον σηκώνει στις πλάτες της και δεν τον αποφεύγει. Στο σπίτι το καντίλι αναμμένο ως φλόγα αιωνιότητας και αναστάσεως, ενώ το λιβάνι καθημερινά ευωδίαζε το σπίτι με την προσευχή προϊδεάζοντας για τον παράδεισο. Η προσευχή πάντα τελείωνε με το «Γενηθήτω το θέλημα σου».

π. Δανιήλ Αεράκης: «Για την εκκλησία οι μετανάστες είναι η πρόκληση της ιεραποστολικής μας αγάπης».


 
«Εκκλησιαστικός Αντιρατσισμός» ήταν το θέμα που ανέπτυξε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013 ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Αεράκης, στα πλαίσια του τρίμηνου προγράμματος «Ενορία εν δράσει…».


Ξεκινώντας, ο π. Δανιήλ σημείωσε πως εμείς οι Χριστιανοί είμαστε πρωτοπόροι στην κατάργηση των διακρίσεων. Όπως φαίνεται και στο Σύμβολο της Πίστεως, «η εκκλησία μας είναι καθολική, γιατί χωράνε όλοι μέσα στην εκκλησία. Ο Χριστός για όλους σταυρώθηκε, αναστήθηκε και αναλήφθηκε», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Ἡ Ἁγία Ἀναστασία ἡ Ρωμαία, ἡ Ὁσιομάρτυς.

 Ἡ Ὅσια Ἀναστασία ἔζησε στὰ χρόνια τοῦ Διοκλητιανοῦ καὶ καταγόταν ἀπὸ τὴν Ρώμη. Ὅταν πέθαναν οἱ πλούσιοι γονεῖς της, διαμοίρασε τὴν περιουσία ποὺ κληρονόμησε στοὺς φτωχοὺς καὶ ἀποσύρθηκε σὲ μοναστήρι.
Ὅταν τὴν συνέλαβε ὁ ἡγεμόνας Πρόβος, ὑπενθύμισε στὴν Ἀναστασία τὴν ἀνθηρὴ νεότητά της, γιὰ τὴν ὁποία θὰ ἔπρεπε νὰ ἀρνηθεῖ τὸν Χριστό. Τότε, δυναμικὴ ὑπῆρξε ἡ ἀπάντηση τῆς Ἀναστασίας: «Ἐγώ, εἶπε, μία ὡραιότητα καὶ νεότητα γνωρίζω, ἐκείνη ποὺ δίνει ὁ Χριστὸς στὶς πιστὲς καὶ γενναῖες ψυχές, ποὺ προτιμοῦν γι’ Αὐτὸν τὸν θάνατο ἀντὶ ἄλλων ἐγκόσμιων ἀγαθῶν, ὅταν αὐτὰ προτείνονται γιὰ τὴν προδοσία τοῦ Θεοῦ τους. Πλούτη εἶχα ἄφθονα. Δὲν τὰ θέλησα. Ἀλλὰ τὸν Χριστό μου τὸν θέλω καὶ ἀπ’ Αὐτὸν καμία δύναμη δὲν θὰ μπορέσει νὰ μὲ χωρίσει. Ἂν ἀμφιβάλλεις, δοκίμασε».

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

ΠΙΝΔΟΣ 28η Οκτωβρίου 1940 - ύψωμα "ΑΝΝΙΤΣΑ".

Στον τομέα της Πίνδου οι επιχειρήσεις εναντίον των Iταλών τελείωσαν στις 10 Νοεμβρίου 1940 με περιφανή νίκη των ελληνικών όπλων.

Η μεγάλη μονάδα, που έδρασε στην περιοχή Γρεβενών, ήταν η Ταξιαρχία Ιππικού, ενισχυμένη και με άλλες μονάδες, τις οποίες διέθεσε το Β Σώμα Στρατού.
Το ελληνικό Γενικό Στρατηγείο περίμενε η Ιταλική επίθεση στη Δυτική Μακεδονία να εκδηλωθεί στον άξονα Κορυτσά - Καστοριά - Φλώρινα -Θεσσαλονίκη και είχε υποβαθμίσει το δύσβατο ορεινό όγκο της βόρειας Πίνδου (Σμόλικας - Γράμμος\ Γι' αυτό αιφνιδιάστηκε από τη δυναμική επέμβαση της Μεραρχίας Αλπινιστών Τζούλια, η οποία κατόρθωσε από τις πρώτες ημέρες της εισβολής να δημιουργήσει στην Πίνδο ένα επικίνδυνο θύλακα βάθους 30 και πλάτους 20 χιλιομέτρων, ικανό να ανάτρεψε, όλη την αμυντική διάταξη από το Ιόνιο μέχρι τη Μεγάλη Πρέσπα

Μνήμη Ἁγίας Σκέπης τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου.



Διαβάζουμε: «Τῇ αὕτῃ ἡμέρᾳ τὴν ἀνάμνησιν ποιούμεθα τῆς Ἁγίας Σκέπης τῆς Ὑπεραγίας Δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου καὶ Ἀειπαρθένου Μαρίας ἤτοι τοῦ ἱεροῦ αὐτῆς Μαφορίου, τοῦ ἐν τῷ σορῷ τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τῶν Βλαχερνῶν, ὄτε ὁ Ὅσιος Ἀνδρέας ὁ διὰ Χριστὸν σαλὸς κατεῖδεν ἐφηπλωμένην αὐτὴν ἄνωθεν καὶ πάντας τοὺς εὐσεβεῖς περισκέπουσαν».
Λόγω τῶν πολλῶν θαυμάτων ἀπὸ τὴν Παναγία, ποὺ ἀνέφεραν οἱ Ἕλληνες στρατιῶτες στὸν Ἑλληνοϊταλικὸ πόλεμο τὸ 1940, ἡ Ἱερὰ Συνοδὸς τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος μὲ ἀπόφασή της τὸ 1952, καθιέρωσε νὰ ἑορτάζεται ἡ Ἅγια Σκέπη τῆς Θεοτόκου ἀντὶ γιὰ τὴν 1η Ὀκτωβρίου, στὶς 28 Ὀκτωβρίου.
Ἡ ἑορτὴ τῆς Ἅγιας Σκέπης τῆς Θεοτόκου ἡ ὁποία τελοῦνταν ἀπὸ παλαιότατων χρόνων τὴν 1η Ὀκτωβρίου, ἦταν ἀνάμνηση τοῦ θαύματος τὸ ὁποῖο εἶδε ὁ Ὅσιος Ἀνδρέας. Κατὰ τὴ διάρκεια μιᾶς ἀγρυπνίας στὸ παρεκκλήσι τῆς «Ἅγιας Σοροῦ» τοῦ ναοῦ τῶν Βλαχερνῶν στὴν Κωνσταντινούπολη, ὁ Ὅσιος Ἀνδρέας εἶδε τὴν Θεοτόκο νὰ προχωράει ἀπὸ τὶς βασιλικὲς πύλες πρὸς τὸ θυσιαστήριο ἀνάμεσα σὲ λευκοφορους ἅγιους, ἀπὸ τοὺς ὁποίους ξεχώριζαν ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Πρόδρομος καὶ ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Θεολόγος.

Όταν η Παναγία έφευγε από το νησί της!

Το νησί της Αμοργού δεν είναι απλά ένας προορισμός, τουριστικός ή θρησκευτικός. 

Είναι προορισμός και σταθμός ζωής. Όντως αλλάζεις την σκέψη σου και το είναι σου. 

Όχι γιατί συναντάς μία ξεχωριστή φύση, ούτε για το απέραντο γαλάζιο που σε αφήνει να ταξιδεύεις με την σκέψη και την ματιά σου.

Και τούτο γιατί η Αμοργός είναι γνωστή και δεσπόζει στο μυαλό των ανθρώπων για την ξεχωριστή και μοναδική Κυρά που περιμένει υπομονετικά και στέκεται πάντα εκεί στο Θρονί της, και δεν είναι άλλη από την Παναγία την Χοζοβιώτισσα που επί 1.200 χρόνια συνεχίζει να αγκαλιάζει το νησί, τους ευλογημένους κατοίκους του αλλά και χωρίς να μπαίνει σε όρια ευλογεί και αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Πω πω τι έπαθε ο Μουσολίνι - Σοφία Βέμπο


Ιδού ποιοι είναι οι Έλληνες, Καλπάκι 1940: Πώς η VΙΙΙ Μεραρχία συνέτριψε την ιταλική επίθεση στην Ηπειρο.

Ψηλά στην Ήπειρο, ο χειμώνας είχε ήδη έρθει. Στα Ιωάννινα, ο διοικητής της VΙΙΙ Μεραρχίας Πεζικού (ΜΠ), ο υποστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, βρισκόταν στο γραφείο του.
Η ώρα είχε περάσει, αλλά ο έμπειρος στρατηγός, μαζί με τους επιτελείς του, βρίσκονταν σκυμμένοι επάνω από τους απλωμένους χάρτες τους, μελετώντας τους και ανταλλάσσοντας μόνο τα απαραίτητα λόγια.
Ο μέραρχος είχε ενημερώσει τους επιτελείς του για την αναφορά του διοικητή του Αποσπάσματος Πίνδου, του Δαβάκη, ο οποίος ήταν βέβαιος ότι η ιταλική εισβολή ήταν ζήτημα ωρών.
Μέσα στη νύχτα έφτασε στο γραφείο του μέραρχου και ο συνταγματάρχης Μαυρογιάννης. Ήταν ο διοικητής πυροβολικού της Μεραρχίας, αλλά και ο άνθρωπος που επιμελήθηκε την οργάνωση του εδάφους στη ζώνη ευθύνης της.
Ο συγκεκριμένος αξιωματικός υπήρξε σε μεγάλο βαθμό ο θεμελιωτής της νίκης του Καλπακίου. Ολόκληρο το καλοκαίρι του 1940 περιέτρεχε τη ζώνη της Μεραρχίας βάσει των εντολών που είχε δώσει στο ΓΕΣ ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς.
Ο Μαυρογιάννης έκανε μεγάλο έργο: Κατόπτευε. Σχεδίαζε.

Θαύμα της Παναγίας στον πόλεμο του 1940.


1Ο Ν. Ντραμουντιανός διηγείται μία θαυμαστή εμπειρία του από τον πόλεμο του 1940: 
 «Ο λόχος μας πήρε διαταγή να καταλάβει ένα προχωρημένο ύψωμα νια προγεφύρωμα. Στήσαμε ταμπούρι μέσα στα βράχια. Μόλις τακτοποιηθήκαμε, άρχισε να πέφτει πυκνό χιόνι. Έπεφτε αδιάκοπα δυό μερόνυχτα κι έφτασε σε πολλά μέρη τα δυό μέτρα.

Αποκλειστήκαμε από την επιμελητεία. Καθένας είχε τροφές στο σακίδιό του για μία ημέρα. Από την πείνα και το κρύο δεν λάβαμε πρόνοια «δια την αύριον» και τις καταβροχθίσαμε.

Ιωάννης Μεταξάς: Αθάνατος στην Ιστορία - Θαμμένος από τους Ιστορικούς των ΜΜΕ και τους Πολιτικούς μας.

Γνωριζοντας τον Ιωαννη Μεταξα από δηλωσεις των πολεμιων του..
1. Παναγιωτης Κανελοπουλος
“ Πρεπει να ειμεθα χωρις αλλο ευγνωμονες εις τον Ι. Μεταξα, διοτι ειπε ολομοναχος , εις το σκοταδι της Νυχτας το μεγα ΟΧΙ. Λεγουν, οσοι αντικρυζουν με εμπαθεια και αυτα τα γεγονοτα...
της στοριας, οτι το οχι δεν το ειπε ο Μεταξας αλλα ο ελληνικος λαος. Ναι το ειπε ο Ελληνικος Λαος ,αλλα αφου το ειχεν πη ο Μεταξας. Εαν ο Μεταξας ελεγε ΝΑΙ , πως θα ελεγε το ΟΧΙ ο Ελληνικος λαος, αφου θα ξυπνουσε αργοτερα? Θα το ελεγε βεβαια μεσα του, θα το εξεδηλωνε εμπρακτα οταν θα ωργανωνε μυστικα τη αντιστασι αλλα η Αλβανικη εποποιια δεν θα εγραφετο ποτε.

Ας ειμεθα τιμιοι απεναντι της Ιστοριας .

Το μεγα ΟΧΙ ειναι πραξις του Ι.Μεταξα.»

Η μάχη των οχυρών Γραμμή Μεταξά [video]

Σπάνιο βίντεο με τη Μάχη των Οχυρών στη Γραμμή Μεταξά. Ο Γιόζεφ Γκαίμπελς, στο ημερολόγιό του, στις 8 Απρ. 1941, δύο ημέρες μετά την γερμανική επίθεση: «Προχωρούμε αργά στην Ελλάδα...
Οι Έλληνες είναι γενναίοι μαχηταί... Τα καταληφθέντα χαρακώματα είναι γεμάτα πτώματα... Και αυτός ο Φύρερ θαυμάζει ιδιαιτέρως το θάρρος των Ελλήνων. Ίσως υπάρχει ακόμη ένα ίχνος της παλαιάς ελληνικής καταγωγής σ' αυτούς.»

Σοφια Βεμπο - Παιδια της Ελλαδος παιδια.


Άρματα μάχης στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης - Δείτε φωτογραφίες.

Τα άρματα έκαναν την εμφάνισή τους στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης. Μετά από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου και με χορηγία επιχειρηματία, επί του οδοστρώματος παρελαύνουν μηχανοκίνητες μονάδες που εδρεύουν... εντός του νομού Θεσσαλονίκης. 
 
Όσοι βρίσκονται στην παρέλαση έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μεταξύ άλλων μία ύλη αρμάτων μάχης τύπου LEO 1A5, ένα μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού από τεθωρακισμένα οχήματα, τάγμα διαφόρων τύπων και μία μοίρα αυτοκινούμενων πυροβόλων και συστοιχιών πυραύλων MLRS και HAWK.
 
thestival.gr

Ο αγωνιστής Μητροπολίτης Παραμυθίας Δωρόθεος και η δράση του.

 Είναι από τις περιπτώσεις των αγωνιστών ρασοφόρων. Ο λόγος για τον Μητροπολίτη Παραμυθιάς Δωρόθεο ο οποίος τόλμησε να αγωνιστεί ως ένστολος για τα ιδανικά και την ελευθερία του Έθνους.
Ο Δωρόθεος (κατά κόσμο Δημήτριος Νάσκαρης) διατέλεσε Μητροπολίτης Παραμυθιάς από το 1943 μέχρι το 1959. Η αρχή της θητείας του συνέπεσε στην δίνη του πολέμου.
Μάλιστα η τύχη τον έφερε να φτάνει στην Παραμυθιά την ημέρα που οι Γερμανοί, σε συνεργασία με τους Τσάμηδες, συνέλαβαν τους Πρόκριτους της πόλης τους οποίους εκτέλεσαν 2 ημέρες μετά.
Η ενθρόνιση του Δωρόθεου έγινε την 1η Οκτωβρίου 1943 υπό το πέπλο της τρομοκρατίας των Μουσουλμάνων, που απειλούσαν ότι θα τον δολοφονήσουν.

Τα τρία Όχι του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου.

 Κωνσταντίνος Χολέβας

Το ΟΧΙ του Ιωάννου Μεταξά και του ελληνικού λαού κατά του αυθάδους Μουσσολίνι ήταν μόνον η αρχή. Ακολούθησαν πολλά ΟΧΙ από επώνυμα πρόσωπα και από απλούς Έλληνες αγωνιστές.
Μία μορφή που δεν προβάλλεται όσο θα έπρεπε από τα σχολικά βιβλία και τις τηλεοράσεις υπήρξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος, ο οποίος κράτησε στάση εθνικώς αξιοπρεπή, όπως αρμόζει σε Ορθόδοξο Έλληνα Ιεράρχη.
Ας θυμηθούμε τα τρία ΟΧΙ που εξεστόμισε κατά την είσοδο των Γερμανών  στην Αθήνα.
Ο Χρύσανθος Φιλιππίδης γεννήθηκε στην Κομοτηνή και σε ηλικία 32 ετών εξελέγη Μητροπολίτης Τραπεζούντος του Πόντου.

Τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς τίμησαν την επέτειο του ΟΧΙ.




Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013 τελευταία μέρα με την Χοζοβιώτισσα!!!!!!!!!!


Είναι πραγματικότητα πέρασαν γρήγορα δέκα μέρες με τη Μητέρα του Θεού στην ενορία μας με την Παναγία τη Χοζοβιώτισσα.
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου της Αγίας Σκέπης θα είναι και η τελευταία μέρα που θα μας συντροφεύσει η ιερά εικόνα της. Το πρωί της Τρίτης θα ταξιδέψει στον τόπο της, στη νησί της Αμοργού.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013
7:00π.μ. Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία
10:00π.μ. Δοξολογία επι τη εθνική επετείω.