Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Μη φοβάσαι τον καρκίνο!

     
1Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, λένε ότι ο Θεός δίνει τις αρρώστιες του σώματος για την υγεία της ψυχής! 
 
Γι’ αυτό χωρίς γογγυσμό, αλλά με ευχαριστία και δοξολογία, πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε ως φάρμακα της αιωνίου ψυχής μας.

«Παιδεία Κυρίου ανοίγει μου τα ώτα, εγώ δε ουκ απειθώ ουδέ αντιλέγω.» (Ησ. 50,5)

Ιστορικά διδάγματα εθνικής επιβίωσης και αλληλεγγύης.

Κωνσταντίνος Χολέβας Πολιτικός Επιστήμων
 
Πώς επιβιώνει ο Ελληνισμός σε δύσκολες περιόδους; Από που αντλούν οι Έλληνες διδάγματα κοινωνικής αλληλεγγύης σε εποχές κρίσης ή υποδούλωσης; Ποια η πολιτιστική, εκπαιδευτική και φιλανθρωπική δράση της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τη διάρκεια των αιώνων; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντήθηκαν από εκλεκτούς επιστήμονες κατά το Β΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μονής Πεντέλης, στις 22 και 23 Νοεμβρίου. Εντάσσεται στη σειρά δέκα Συνεδρίων που ανέλαβε να οργανώσει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος, ένα κάθε χρόνο, ώστε το δέκατο να συμπέσει με τα 200 χρόνια από τη Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση (1821-2021).

Σχόλια στο Ευαγγέλιο της Κυριακής (Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά)


Πίστεως θαυματουργία
 
«Ανάβλεψον. Η πίστις σου σέσωκέ σε. Και παραχρήμα ανέβλεψε»
 
Οι θαυματουργικές ενέργειες του Κυρίου αποκαλύπτονται ως ισχυρά σημεία της νέας πραγματικότητας που εγκαινιάζει, με βαθύτερα μηνύματα και νοήματα. Αποκαθιστούν την κατά φύση κατάσταση του ανθρώπου και φανερώνουν τη δυναμική της δημιουργικής ενέργειας του Θεού στον κόσμο. Η σημερινή ευαγγελική περικοπή αναφέρεται συγκεκριμένα στο θαύμα της θεραπείας του τυφλού στην Ιεριχώ.  Ο τυφλός διέθετε πίστη, η ρίζα της οποίας όμως σε καμιά περίπτωση δεν στηριζόταν στη ψυχρή λογική και σε στείρες ορθολογιστικές προσεγγίσεις, αλλά στο γόνιμο έδαφος της καρδιάς του.
Η τύφλωση του ανθρώπου εκείνου τού στερούσε τις χαρές που προσφέρει η σωματική θέα των πραγμάτων, τις ομορφιές της φύσεως, τις εικόνες των προσώπων και την όψη των γεγονότων. Δεν είδε ποτέ τίποτε, ούτε ακόμα το Πρόσωπο του Χριστού. Η πίστη του όμως δεν κινείτο σε αμφιταλαντεύσεις και αμφιβολίες. Ήταν γνήσια και αυθεντική.

Η Πάτρα τιμά τον πολιούχο της.

           
1Η Πάτρα εορτάζει σήμερα τον Πολιούχο της. Πλήθος πιστών και φέτος στον Αγιο Ανδρέα, έστω και αν ο καιρός (όπως συνηθίζεται αυτή την ημέρα) είναι βροχερός.

Παρ' όλα αυτά οι πιστοί έχουν γεμίσει την εκκλησία αλλά και τον προαύλιο χώρο.
Και φέτος απουσιάζουν οι πολιτικοί.
Κάποτε η μέρα αυτή εορταζόταν με παρουσία πρωθυπουργών και υπουργών, φέτος η κυβέρνηση εκπροσωπείται από τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Μανώλη Αγγελάκα και τον Γ.Γ. Ενημέρωσης Ανδρέα Κατσανιώτη ο οποίος όμως είναι Πατρινός.

Γέροντας Μωϋσής Αγιορείτξς, για την θλίψη.


Επικρατεί μια συννεφιά στον τόπο μας. Πρόσωπα σκυθρωπά, αγέλαστα, θλιμμένα. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην πέρασε θλίψη. Διάφορες είναι οι πηγές της θλίψεως. Κουράζουν το σώμα και την ψυχή.
Οι θλίψεις μπορούν να αρρωστήσουν τον άνθρωπο, αλλά μπορούν και να τον ωριμάσουν και να τον καλλιεργήσουν. Να τον κάνουν να δει τον συνάνθρωπό του με μεγαλύτερη επιείκεια, κατανόηση και συμπάθεια.

Η υπομονή και η ελπίδα στις θλίψεις ανακουφίζουν. Μπορεί οι θλίψεις να οδηγήσουν σε καλό, σε μετάνοια. Δεν είναι κανείς που να μην πέρασε θλίψεις, πόνους, πειρασμούς και δοκιμασίες. Σαν σαράκι η θλίψη κατατρώει τον έσω άνθρωπο.

Συναυλία Παιδικής - Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας.

Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι, με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, λειτουργεί η Παιδική – Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (πρώην νεανική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ).

Η Ορχήστρα αποτελεί ένα μοναδικό ορχηστρικό νεανικό σύνολο που αποτελείται μόνο από παιδιά, σπουδαστές μουσικής, ηλικίας 7-18 ετών, με διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και λειτουργεί ουσιαστικά ως μουσική ακαδημία της πατρίδας μας.

«Λίαν εύφρανε τους ορθοδόξους».


1Του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη

«Λίαν εύφρανε τους ορθοδόξους» η αγιοκατάταξη του μακαριστού και πολυσεβάστου Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου από την Ιερά και Αγία Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, η οποία την Τετάρτη, 27/11, τον ανέγραψε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας!
Ο σημειοφόρος «στάρετς των Αθηνών», ο «εν μηδενί λειπόμενος» άνθρωπος του Θεού, ο ευλαβέστατος λειτουργός, συμπαθής βοηθός και παρηγορητής μυριάδων ψυχών, ο γενναίος ασκητής και έμπειρος διδάσκαλος της νηπτικής ζωής, ο κάτοχος διορατικού, προορατικού και ιαματικού χαρίσματος, ο θεόσοφος και θεοδίδακτος παιδαγωγός της αγάπης, ο ταπεινός ευχέτης «υπέρ παγγενούς του Αδάμ», το μεγάλο ανάστημα και πολύτιμο κεφάλαιο του αγιορειτικού μοναχισμού, το στήριγμα της Εκκλησίας, της χώρας μας και της οικουμένης, το πρότυπο των μοναζόντων και ο συγκαταβατικός σύμβουλος των «εν τω κόσμω διαβιούντων», ο χαρούμενος υποτακτικός και χαρισματούχος Πνευματικός θα τιμάται πλέον ως Άγιος, όπως του πρέπει, από τους πιστούς του Χριστού!

Κάλεσμα εθνικής ενότητας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

arxiepiskopos5Του Αιμίλιου Πολυγένη
 
Κάλεσμα εθνικής ενότητας απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα, υπογραμμίζοντας πως όλοι οι πολιτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν και να πάνε μαζί στις Βρυξέλλες και να πουν "φτάνει πια, ο λαός δεν αντέχει άλλα μέτρα''.
Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε πως ο λαός δεν αντέχει από την οικονομική κρίση και αναφέρθηκε στην απόγνωση του κόσμου που βρίσκει βοήθεια από την Εκκλησία.

Ὁ Ἅγιος Ἀνδρέας ὁ Ἀπόστολος ὁ Πρωτόκλητος.

Μορφὴ βιβλική. Φυσιογνωμία προνομιοῦχος καὶ διαλεχτή. Πρῶτος ἀπ’ ὅλους τοὺς ἀποστόλους γνώρισε τὸν Ἰησοῦ, ἀλλὰ καὶ πρῶτος κλήθηκε νὰ τὸν ἀκολουθήσει, γι’ αὐτὸ καὶ Πρωτόκλητος. Τὸ ὄνομά του τὸ ἱερὸ κατέχει ἰδιαίτερη θέση στὴν ψυχὴ τῶν Ἑλλήνων.
Αὐτὸς εἶναι ὁ Ἀνδρέας ὁ Πρωτόκλητος μαθητὴς τοῦ Χριστοῦ καὶ ὁ ἕνας ἀπὸ τοὺς Ἀποστόλους τοῦ Ἔθνους μας.

Ὁ Ἀνδρέας καταγόταν ἀπὸ τὴν Βηθσαϊδᾶ τῆς Γαλιλαῖας καὶ ἦταν γιὸς τοῦ Ἰωνᾶ καὶ ἀδελφὸς τοῦ πρωτοκορυφαίου Ἀποστόλου Πέτρου. Τὸ ἐπάγγελμά του ἦταν ψαράς.
Ἦταν ὅμως ἀπὸ τὶς εὐγενικὲς ἐκεῖνες ψυχές, ποὺ μελετοῦσαν τοὺς προφῆτες καὶ περίμεναν μὲ λαχτάρα τὴν ἐκπλήρωση τῶν ὑποσχέσεων τοῦ Θεοῦ γιὰ τὴν σωτηρία τοῦ κόσμου.
Ὁ Ἀνδρέας μαζὶ μὲ τὸν Ἰωάννη τὸν Ἐὐαγγελιστὴ, ὑπῆρξαν στὴν ἀρχὴ μαθητὲς τοῦ Ἰωάννου τοῦ Προδρόμου. Κάποια μέρα μάλιστα, ποὺ βρισκόντουσαν στὶς ὄχθες τοῦ Ἰορδάνη καὶ ὁ Πρόδρομος τοὺς ἔδειξε τὸν Ἰησοῦ καὶ τοὺς εἶπε «ἴδε ὁ ἀμνὸς τοῦ Θεοῦ ὁ αἴρων τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου», οἱ δυὸ ἁπλοϊκοὶ ἐκεῖνοι ψαράδες συγκινήθηκαν τόσο πολύ, ποὺ χωρὶς κανένα δισταγμὸ καὶ ἐπιφύλαξη ἀφήκαν ἀμέσως τὸν δάσκαλό τους καὶ ἀκολούθησαν τὸν Ἰησοῦ.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Να είσαι άνθρωπος: Το βίντεο που έκανε 2 εκατ. ανθρώπους να δακρύσουν.

 
 
 
Το βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου!

Δίνει ένα μάθημα ζωής, ένα μάθημα αθλητισμού.
Δείτε το:




Προδημοσίευση: Γιατί διαλύονται οἱ οἰκογένειες;

Σεβ. Μητροπολίτου Σισανίου & Σιατίστης 
κ. Παύλου
 
Η οἰκογένεια εἶναι τό ἀληθινό, τό γνήσιο, τό θεοΐδρυτο, τό εὐλογημένο κύτταρο τῆς κοινωνίας καί τῆς ᾿Εκκλησίας, στό ὁποῖο βλέπει τό φῶς τοῦ ἥλιου, ἀνατρέφεται, μεγαλώνει, μορφοποιεῖται, ὡριμάζει, ὁλοκληρώνεται ὁ ἄνθρωπος.
Μιά ἑνωμένη, ἀγαπημένη, φυσιολογική, χαρούμενη καί εὐλογημένη οἰκογένεια εἶναι ὁ πνευματικός χῶρος μέσα στόν ὁποῖο ὅλα τά μέλη - γονεῖς καί παιδιά - θά καλλιεργήσουν μέ τό φῶς τοῦ Εὐαγγελίου ἀρετές. Μιά τέτοια οἰκογένεια προσφέρει στόν κόσμο ὁλοκληρωμένες προσωπικότητες, προσφέρει ῾Αγίους. Αὐτός εἶναι ὁ σκοπός τῆς οἰκογένειας· νά ἁγιάζει καί τούς γονεῖς καί τά παιδιά.

Στό μυστήριο τοῦ γάμου ἀπό τήν ἀρχή δηλώνουμε ὅτι ὁ γάμος εἶναι κοινή πορεία καί τῶν δύο στήν ἀρχή, τῶν ὑπολοίπων μετά, τῶν παιδιῶν δηλαδή, πρός τήν εὐλογημένη βασιλεία τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ ῾Αγίου Πνεύματος καί προσευχόμεθα γιά τήν σωτηρία τους. ῞Ολα τά ὑπόλοιπα ἐντάσσονται μέσα σέ αὐτή τήν προοπτική. Τό μυστήριο τοῦ γάμου ἐντάσσει ὅλη τήν οἰκογένεια σέ αὐτό τό πλαίσιο ζωῆς.

Διάλογοι με επίκεντρο την κρίση.

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός
 
«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη. Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ. Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη . διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον. A, όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω. Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον. Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω» (Κ. Καβάφη, «Τείχη»). Ο λόγος του Αλεξανδρινού μας ποιητή, μετατρεπόμενος από το προσωπικό στο συλλογικό, αποτυπώνει μία μεγάλη αλήθεια. Σύμπτωμα και την ίδια στιγμή έμμεση αιτία της κρίσης που διερχόμαστε είναι και το κλείσιμο στον εαυτό μας, στα τείχη μας, όπως αυτό εκφράζεται με το έλλειμμα κριτικής παιδείας και καλλιεργημένης πολιτικής συνείδησης, το οποίο θα ήταν σημαντικό να το προσθέταμε στο οικονομικό έλλειμμα.

Πανηγυρική καθαγίαση Ναού στο υποβρύχιο «ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Ο ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ»,


15Πανηγυρική καθαγίαση του κινητού ναού του Αγίου Πρίγκιπα Γιαροσλάβ του Σοφού, η οποία θα εγκατασταθεί στο πυραυλοφόρο υποβρύχιο «Βλαδίμηρος ο Μονομάχος», πραγματοποιήθηκε χθες στο Σεβεροντβίνσκ, όπως αναφέρει η υπηρεσία Τύπου της επαρχίας του Αρχάγγελσκ.

Ένα μοναδικό εικονοστάσι έκανε δώρο στους στρατιώτες του υποβρυχίου ο πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ωμοφόριο», αντιναύαρχος Αλέξανδρος Μπράζνικ. Το ίδρυμα έχει ήδη «εγκαταστήσει» κινητούς ναούς στα υποβρύχια «Αλεξάντερ Νιέφσκι», « Σεβεροντβίνσκ», «Γιούρι Ντολγκορούκι», καθώς και στο πρώτο κρατικό δοκιμαστικό κοσμοδρόμιο «Πλεσέτσκ».

Γέροντας Εφραίμ:Για να κερδίσουμε την σωτηρία μας, θα πρέπει να βάλουμε μία τάξι στη ζωή μας.


Όπως ο χειμώνας φέρνει το χιόνι και το χιόνι σκεπάζει το χορτάρι, δεν το ξεραίνει όμως, μάλλον το διατηρεί και το ζωογονεί έως την άνοιξι, οπότε φεύγει το χιόνι και πάλιν το χορτάρι είναι ανθηρό, ούτω πως συμβαίνει και στον πνευματικό αγώνα.

Ο χειμώνας των πειρασμών και των βιοτικών μεριμνών έρχεται να ψυχράνη τον αγωνιστικό ζήλο. Κάθε όμως πνευματική συγκέντρωσι με σκοπό την πνευματική βοήθεια της σποράς του λόγου του θεού, τον οποίον με την χάρι Του σαν τιποτένιοι διάκονοι προσφέρουμε, ζωντανεύει το πνευματικό χορτάρι, δηλαδή τον αγωνιστικό ζήλο για τη μεγάλη σωτηρία, για την απόκτησι της βασιλείας του Θεού.
 

Αγιοκατάταξη του Γέροντα Μελετίου του εν Υψενή της Ρόδου.

Στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας συμπεριλήφθηκε από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Ιερομόναχος Μελέτιος ο εν Υψενή της Ρόδου.

Ακολουθεί ο βίος
 του Οσίου Μελετίου:

Ὁ Ὅσιος καὶ θεοφόρος Πατὴρ ἡμῶν Μελέτιος, γεννήθηκε περὶ τὰ τέλη τοῦ 18ου αἰώνα στὸ χωριὸ Λάρδος τῆς Ρόδου καὶ ὀνομάστηκε κατὰ τὸ ἅγιο Βάπτισμα Ἐμμανουήλ.
Οἱ εὐσεβεῖς γονεῖς του Νικόλαος καὶ Σταματία1 τὸν ἀνέθρεψαν κατὰ τὴν ἀποστολικὴ ρήση «ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου» καὶ ἐμφύτευσαν στὴν ψυχή του τὴν ἀγάπη πρὸς τὸν Θεὸ καὶ τὶς παραδόσεις τοῦ εὐσεβοῦς ἡμῶν Γένους.

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: Το κύπελλο των απολαύσεων.



Εάν σου προσέφεραν ένα χρυσό κύπελλο με το καλύτερο κρασί του κόσμου και έλεγαν: "πιες, όμως να ξέρεις, ότι στον πάτο υπάρχει σκορπιός", θα έπινες; 

Σε κάθε κύπελο της γήινης απόλαυσης βρίσκεται στον πάτο ένας σκορπιός.

Έγινε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο η Αγιοκατάταξη του Γέροντος Πορφυρίου.

Του Νίκου Μαγγίνα  

Στην αγιοκατάταξη του Γέροντος Πορφυρίου προχώρησε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά την σημερινή συνεδρίασή της, υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Βίος Οσίου Γέροντος Πορφυρίου
Ο Γέρων Πορφύριος γεννήθηκε το 1906 στο χωριό Άγιος Ιωάννης του σημερινού Δήμου Ταμιναίων της Εύβοιας. Το κοσμικό όνομά του ήταν Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης και από πολύ νωρίς έδειξε έφεση προς το μοναχισμό. Έτσι, σε ηλικία 13 χρόνων και έχοντας τελειώσει μόνο την Β' Δημοτικού, μετέβη στη Σκήτη της Αγίας Τριάδος, τα γνωστά "Καυσοκαλύβια" του Αγίου Όρους, όπου έζησε τα επόμενα 6 περίπου χρόνια, ως υποτακτικός σε δύο γέροντες μοναχούς, λαμβάνοντας το όνομα Νικήτας. Κατόπιν, λόγω σοβαρής ασθένειας, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Εύβοια, όπου και εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους Λευκών Ευβοίας, στο Αυλωνάρι της Εύβοιας.

Τι συμβολίζει το χέρι του ιερέα που ευλογεί;


1Με αυτόν τον τρόπο ο Ιησούς ευλογούσε την ημέρα της αναλήψεώς Του.

"Καί αφού σήκωσε τα χέρια Του, ευλόγησε και ευλογώντας τους, εχωρίσθηκε απ' αυτούς και εφέρετο προς τα πάνω, στον ουρανό μέχρι που Τον έχασαν από τα μάτια τους" ( Λουκ. 24,25 ). Αυτή η ευλογία είναι πιά η αρχή της Πεντηκοστής. Ο Κύριος ανέρχεται για να μας στείλει το Παράκλητο Πνεύμα, όπως λέγει το τροπάριο της εορτής: 

"Ανελήφθης εν δόξη, Χριστέ ο Θεός ημών,
χαροποιήσας τους Μαθητάς, τη επαγγελία του Αγίου Πνεύματος·

βεβαιωθέντων αυτών διά της ευλογίας,
ότι Συ ει ο Υιός του Θεού,
ο Λυτρωτής του κόσμου".

Με τον ίδιο τρόπο από τότε και κάθε κληρικός με το δεξί του χέρι, ευλογεί το ποίμνιό του.

Δύο πνευματικές ερμηνείες υπάρχουν για τον συμβολισμό του χεριού:

Μετά από τέσσερις δεκαετίες ξανακυματίζει η γαλανόλευκη στον ιστορικό ναό της Αγίας Τριάδας στην Beira της Μοζαμβίκης.

Στις 15 Αυγούστου 1976 ο μακαριστός π. Σπ. Ζαβραδινός από την Ιθάκη, μαζί με τους εναπομείναντες ενορίτες του, τέλεσαν την τελευταία θεία λειτουργία στον όμορφο και ιστορικό ναό της Αγίας Τριάδος της Beira. Οι Έλληνες αναγκάστηκαν να φύγουν. Ο ναός και τα κτήρια απόμειναν, για να θυμίζουν το πέρασμά τους από την μακρινή αυτή πόλη της νοτιοανατολικής Αφρικής, ωσάν απομεινάρι θαυμαστό δόξας και μεγαλείου.

Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Οι καιροί άλλαξαν, τα κτήρια εγκαταλείφθηκαν και σχεδόν ερημώθηκαν, αλλά με την παρέμβαση του τότε Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε (και σημερινού Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ πάσης Αφρικής, κ. κ. Θεοδώρου Β΄), στην δικαιοδοσία του οποίου υπαγόταν πνευματικά η χώρα της Μοζαμβίκης, δόθηκε λύση στο πρόβλημα και έγινε η αναγκαία ανακαίνιση, ώστε να μην καταρρεύσουν, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί μελλοντικά σε εκείνο τον χώρο ένα πρότυπο ιεραποστολικό κέντρο για τις ανάγκες των ορφανών και εγκαταλελειμμένων παιδιών της περιοχής.

Εσχάτως, κατά την τελευταία 3ετία, μετά από τόσα χρόνια, ξανάνοιξε τις πόρτες του ο ιστορικός ναός, για να δοξολογείται ο Τριαδικός Θεός, αλλά και το όραμα του Πατριάρχη μας να γίνει πραγματικότητα. Στο ιεραποστολικό κέντρο, που ετοιμάζεται ήδη, πρόκειται να λειτουργήσει σχολείο, συσσίτιο και ιατρείο για την αντιμετώπιση των επιδημικών ασθενειών (ελονοσίας, χολέρας κ.ά.), καθώς και φροντίδα για καθαρό πόσιμο νερό.

Ὁ Ἅγιος Φιλούμενος ὁ νέος Ἱερομάρτυρας.

Ἀπὸ μικρὸς ὁ Ἅγιος Φιλούμενος ἀγάπησε τὸν Χριστό.  Σὲ ἡλικία δέκα ἐτῶν μαζὶ μὲ τὸν ἀδελφό του περίμεναν νὰ ἀποκοιμηθεῖ ὁ μεγαλύτερός τους ἀδελφὸς καὶ αὐτοὶ σηκώνονταν καὶ προσεύχονταν κρυφὰ γιὰ ὦρες.
Κατάγονταν ἀπὸ τὸ χωριὸ Ὁροῦντα τῆς ἐπαρχίας Μόρφου.  Καλὴ παιδαγωγὸ καὶ δασκάλα τῆς εὐσεβείας εἶχαν τὴ γιαγιά τους Λωξάντρα, ἡ ὁποία τοὺς ζητοῦσε νὰ τῆς διαβάζουν βίους ἁγίων.
Διαβάζοντας ὁ ἅγιος τοῦ Θεοῦ Φιλούμενος, τὸν βίο τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Καυσοκαλυβίτου, ὡς ἄλλος μιμητὴς ἐκείνου, ἔκαυσε τὶς ἐπιθυμίες τοῦ κόσμου τούτου.
Τὰ δίδυμα τέκνα τῆς Μαγδαληνῆς καὶ Γεωργίου Ὀρουντιώτη, Φιλούμενος καὶ Ἐλπίδιος φλεγόμενα ἀπὸ θεῖο ἔρωτα, ξεκίνησαν γιὰ τὴν παλαίφατη Ἱερὰ Μονὴ Σταυροβουνίου.
Ἐκεῖ παρέμειναν γιὰ πέντε χρόνια καὶ μετὰ ἀνεχωρήσαν ἀπὸ τὴ μαρτυρικὴ γῆ τῆς Κύπρου στὴν Ἁγία Γῆ τῶν Ἱεροσολύμων. Ὁ πατὴρ Ἐλπίδιος μετὰ ἀπὸ δώδεκα ἔτη διακονίας στὰ Ἱεροσόλυμα συνέχισε τὸν ἐκκλησιαστικό του βίο σὲ διάφορα μέρη τῆς Ὀρθοδοξίας καὶ ἐκοιμήθη στὸ Ἅγιον Ὄρος.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ο ενθρονιστήριος λόγος του νέου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου.

Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατε τοποτηριτά, Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι άγιοι Αρχιερείς, Αδελφοί μου συμπρεσβύτεροι διάκονοι, οσιότατοι μοναχοί και μοναχές, Εντιμότατοι
άρχοντες.
Ευλογημένε λαέ του Θεού.
Με έντονα συναισθήματα δέους και ευθύνης, απευθύνομαι σε εσάς, τούτη την ώρα καταθέτοντας «την ζωήν ημών άπασαν» στην διακονία της τοπικής Εκκλησίας της Αργολίδος, έχοντας την πεποίθηση ότι η ολοκληρωτική αυτή κατάθεση είναι αληθινό δόσιμο στο Σωτήρα Χριστό.

Αληθινή σύζυγος.


altΗ Βάσω και ο Τάκης παντρεύτηκαν νέοι, όμως η Βάσω ήταν πολύ καλή και θρησκευόμενη, ενώ ο Τάκης πολύ καλός, αλλά αδιάφορος θρησκευτικά.  
 
Η Βάσω βλέποντας τον ωραίο χαρακτήρα του του φερόταν με πολλή αγάπη, όμως και εκείνος χαιρόταν πάρα πολύ για την αγάπη της γυναίκας του. Μια μέρα ο Τάκης ρώτησε την γυναίκα του:

- Βασούλα βλέπω ότι μου κάνεις όλα τα χατίρια και ποτέ δεν μου λες όχι. Εσύ τι θέλεις από μένα;

Στην Παναγία Σουμελά οι πάικτες του Απόλλωνα Λεμεσού.

 
1Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του onalert.gr: Στην Τραπεζούντα βρίσκεται  η ποδοσφαιρική ομάδα Απόλλωνας Λεμεσού, η οποία αντιμετωπίζει απόψε τη τοπική ομάδα στο στάδιο Αβνί Ακέρ.

Το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα του Απόλλωνα Λεμεσού, επειδή δεν υπάρχει απευθείας πτήση μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχικά προσγειώθηκε στον αερολιμένα της Ρόδου, όπου έμεινε για μισή ώρα και αναχώρησε στη συνέχεια για τον αερολιμένα της Τραπεζούντας.

Το παράθυρο και η προσευχή.


Αυτός που στέκει μπροστά σ'ένα ανοιχτό παράθυρο ακούει το θόρυβο που έρχεται απ'έξω. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. 
Εντούτοις, μπορεί, αν θέλει, να ξεχωρίσει ή όχι τους θορύβους αυτούς. 
 
Αυτός που προσεύχεται είναι εκτεθειμένος σε πλήθος ξένες σκέψεις, συναισθήματα και εντυπώσεις. Το να θελήσει να εμποδίσει την εισροή τους είναι τόσο ανωφελές όσο το να εμποδίσει τον αέρα να κινείται σ'ένα ανοιχτό δωμάτιο.

Το πως σκεφτόμαστε για τον άλλο διαμορφώνει και την σχέση μας μαζί του!


Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι ον κοινωνικό. Από την παιδική ηλικία έως την ενήλικη ζωή και τα γηρατειά, ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να συνυπάρχει με άλλους, να ανταλλάσσει απόψεις, γνώμες, εμπειρίες, να μοιράζεται καταστάσεις, να δίνει και να παίρνει.
Από τα πιο απλά ερεθίσματα ως και τα πλέον κοινωνικά, ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το περιβάλλον με διαπροσωπικούς όρους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις που δημιουργούμε θα πρέπι να είναι ρηχές και αγκιστρωμένες σε τύπους και σχήματα.

Οι Τούρκοι μετατρέπουν την Μονή Σταδίου σε τζαμί.


1Η Μονή Στουδίου ήταν ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μοναστήρια - Η ανακαίνιση της Μονής θα ολοκληρωθεί το 2014 και στη συνέχεια θα μετατραπεί σε τζαμί

Επιχείρηση μετατροπής βυζαντινών ναών και μονών σε τεμένη, υλοποιεί η τουρκική κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα με την συζήτηση που άνοιξαν οι Τούρκοι για την χρήση του ναού της Αγιά Σοφιάς, η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη μετατρέψει σε τεμένη ακόμη δύο εκκλησίες στη Νίκαια και την Τραπεζούντα οι οποίες επίσης ονομάζονταν «Αγία Σοφία».

Τάμα ή τάγμα;

Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκη
 
- Κάτι θα μου δώσης, για να σου κάνω το παιδί σου καλά! Έτσι κάνουν όλοι! Εσύ γιατί, δηλαδή, ν' αποτελέσης εξαίρεσι;
- Μα, έρχεται η απάντησις της πονεμένης μάνας, όπως βλέπεις δεν έχω.
Είμαι φτωχειά!
- Φτωχειά ξεφτωχειά, κάτι θα μου τάξης και τότε εγώ θα φροντίσω!

Ο διάλογος δεν είναι ανάμεσα σε πονεμένη μάνα και γιατρό. Από γιατρό, που κι αυτός ως άνθρωπος, είναι επιρρεπής στην άτιμη συναλλαγή, θα θε­ωρούσαμε το διάλογο πραγματικό καί, όπως καταντήσαμε και... φυσικό! Δεν φοβούνται νόμους μερικοί γιατροί (έστω και λίγοι). Δεν λογαριάζουν συν­είδηση. Ο πόνος του άλλου είναι γι' αυτούς ο πόθος για νέο τάξιμο, για φακελάκι φουσκωμένο, γιά «έξυπνο» εκβιασμό!

Το δράμα των Χριστιανών στην Συρία.


15Οι χριστιανοί της Συρίας που είναι μια από τις πιο παλιές κοινότητες της χώρας, εγκαταλείπουν την χώρα λόγω των επιθέσεων που διαπράττονται από τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και από την επονομαζόμενη ένοπλη ομάδα του ¨Ελεύθερου Συριακού Στρατού¨, και λόγω των περιστατικών με απαγωγές, βιασμούς και δολοφονίες.

Από τα 2 εκατομμύρια της χώρας περίπου 500 χιλιάδες έχουν διαφύγει κυρίως προς Τουρκία και Λίβανο, αλλά και σε άλλες χώρες. Παρά τις κάποιες ανακοινώσεις που κάνει ο στηριζόμενος από το εξωτερικό Συριακός Εθνικός Συνασπισμός (SUK) για να μειώσει τους φόβους των χριστιανών, αυτές δεν πείθουν και πολύ την ώρα ου αυξάνεται ο αριθμός των χριστιανικών χωριών που πέφτουν θύματα σφαγών.

Η Αγία Σοφία στην ψυχή των Ελλήνων.

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου 
 
Ο βάρβαρος και βέβηλος λόγος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ερντογκάν κ. Μπαγίς, να γίνει η Αγιά Σοφιά τζαμί, προκάλεσε τους Έλληνες, που διαχρονικά έχουν στην καρδιά τους τη "Μεγάλη Εκκλησιά". 
 
Από τα πολλά που έχουν γραφτεί γι' Αυτήν (μελέτες, δημοτικά και άλλα ποιήματα, θρύλοι, περιγραφές, εντυπώσεις κ.α.) θα αναφερθούν εντυπώσεις για την Αγιά Σοφιά Ελλήνων διαφόρων επαγγελματικών απασχολήσεων, από το 1852 έως το 1996.

Θρησκευτικά κειμήλια της Ηπείρου εντοπίστηκαν στη Γερμανία.



Σε γκαλερί στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, εντοπίστηκαν, πρόσφατα, να πωλούνται κλεμμένες εικόνες από τα μοναστήρια και τους ιερούς ναούς της Ηπείρου.
Η αποκάλυψη έγινε ύστερα από τηλεφώνημα που δέχθηκε η Περιφέρεια Ηπείρου, λόγω ανάρτησης φωτογραφιών των κλεμμένων εικόνων από μοναστήρια και ιερούς ναούς, στην επίσημη ιστοσελίδα της γκαλερί.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ορισμένα κειμήλια φέρεται να αγοράστηκαν από κάποιον Ρώσο, ο οποίος τα δώρισε σε εκκλησία της πατρίδας του.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια εντοπισμού κλεμμένων εικόνων σε γκαλερί του Άμστερνταμ και του Λονδίνου.
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης κάνει λόγο για περίπου 600 κειμήλια τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή αρχαιοκάπηλων.
Το μπαράζ της «ιερής» λεηλασίας, ειδικά στα χωριά του Ζαγορίου, έγινε την τετραετία 2006- 2010. Ενδεικτικά, από την ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μακρίνο, άγνωστοι, το 2007, αφαίρεσαν εικόνες, βημόθυρα, ακόμη και λειψανοθήκες.

Ὁ Ὅσιος Στέφανος ὁ Ὁμολογητής ὁ Νέος.

Γεννήθηκε στὴν Κωνσταντινούπολη καὶ οἱ εὐσεβεῖς γονεῖς του, Ἰωάννης καὶ Ἄννα, τὸν ἀνέθρεψαν κατὰ τὸν καλύτερο χριστιανικὸ τρόπο. Ὅταν μεγάλωσε, μορφώθηκε ἀρκετὰ καὶ ἀργότερα ἀναδείχθηκε ἡγούμενος στὸ περίφημο ὄρος τοῦ Ἁγίου Αὐξεντίου.
Ὅταν ξέσπασε ὁ πόλεμος ἐναντίον τῶν ἁγίων εἰκόνων, ὄχι μόνο δὲ συμμορφώθηκε μὲ τὶς αὐτοκρατορικὲς διαταγές, ἀλλὰ καὶ χαρακτήρισε αἱρετικοὺς τοὺς εἰκονομάχους βασιλεῖς.
Καταγγέλθηκε στὸν αὐτοκράτορα Κωνσταντῖνο τὸν Κοπρώνυμο, ὁ ὁποῖος ἤλπιζε μὲ τὴν προσωπική του ἐπιβολή, ὅταν τὸν ἔφερνε μπροστά του, νὰ δαμάσει τὸ φρόνημα τοῦ Στεφάνου. Συνέβη ὅμως τὸ ἀντίθετο. Ὁ Στέφανος, ἀπὸ τοὺς ἀνθρώπους μὲ «πολλὴν παρρησίαν ἐν πίστει τῇ ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ», δηλαδὴ μὲ πολλὴ παρρησία καὶ θάρρος στὸ νὰ διακηρύττει τὴν πίστη ποὺ ὁμολογοῦν ὅσοι εἶναι σὲ κοινωνία μὲ τὸν Ἰησοῦ Χριστό, ἤλεγξε αὐστηρὰ κατὰ πρόσωπο τὸν Κοπρώνυμο. Αὐτὸς τότε τὸν ἔκλεισε στὴ φυλακὴ καὶ μετὰ ἀπὸ μέρες διέταξε νὰ τὸν θανατώσουν.

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Δείτε τι συνέβη όταν ένα παιδάκι έριξε ένα κέρμα στον μουσικό του δρόμου [video].

 
 
 
Ούτε εκείνη αλλά ούτε και ο κόσμος που παρακολουθούσε μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν…






Σηκώστε ψηλά την Γαλανόλευκη,

Κωνσταντίνος Χολέβας Πολιτικός Επιστήμων 
 
Ούτε ο πρώτος είμαι ούτε ο τελευταίος που νιώθω την ανάγκη να συγχαρώ τους παίκτες και τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα με προεκτάσεις ευρύτερες. Χρειαζόταν ο λαός μας μία τονωτική ένεση. Μία ευχάριστη είδηση, ένα χαμόγελο αισιοδοξίας. Η κρίση καταβάλλει ψυχολογικά πολλούς συνέλληνες και όποιος μας χαρίζει χαμόγελο και αυτοπεποίθηση είναι άξιος ευγνωμοσύνης.

Σισανίου Παύλος: ''Το κράτος απέδειξε ότι δεν μπορεί να φροντίσει τους πολίτες του''.



Ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής.
Μιλώντας στην «Αυγή» μετά τις δολοφονίες του Π. Φύσσα και των δύο μελών της Χρυσής Αυγής, ο Παύλος δεν ξεχωρίζει τους δολοφόνους στα δύο περιστατικά μιλώντας για «μια ακόμη έσχατη περιφρόνηση στο ανθρώπινο πρόσωπο».
 Σχολιάζοντας τα ζητήματα του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας, αλλά και των σχέσεών της με το Κράτος, ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης μιλά ανοικτά για την αποτυχία του κράτους να φροντίσει τους πολίτες του και σημειώνει ότι η Εκκλησία δεν θα κάνει το πρώτο βήμα για χωρισμό από το Κράτος, αλλά κι ότι «έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπάρχει χωρίς αυτό».

Χαριτωμένα του Γέροντα Παϊσίου. (Μέρος 2ο)

   
παισιος
Κάποιος επισκέπτης του Γέροντα πίστευε ότι στην εποχή μας δε γίνονται θαύματα. Ό Γέροντας διέγνωσε τη δυσπιστία του και του είπε: – Πάρε αυτό το κουτί και κέρασε τους επισκέπτες. (Οι επισκέπτες ήταν περίπου 12 και το κουτί είχε τρία γλυκά).
- Μα, Γέροντα…
- Κάνε όπως σου λέω και πάρε και εσύ κέρασμα.
(Πράγματι αφού τους κέρασε όλους πήρε και ό ίδιος. Στο τέλος διαπίστωσε ότι στο κουτί υπήρχαν ακόμη τρία γλυκά).
- Τίποτα δεν είναι αδύνατο για το Θεό.
 
Σε επισκέπτη που είχε μαλώσει με τους γονείς του. -Οι γονείς σου σε αγαπάνε πολύ, αλλά που να συνεννοηθείτε! Εσύ έχεις το ραδιόφωνο στα ξένα, ό μπαμπάς σου στα λαϊκά, η μαμά σου στην κλασσική, η αδελφή σου αλλού… Ό καθένας είχε τη δική του «συχνότητα». “Αν δε γυρίσετε όλοι σας το κουμπί στην Εκκλησία, δεν πρόκειται να συνεννοηθείτε…
 

Αγιοκατάταξη Γέροντος Πορφυρίου.

porfyrios
Του Αιμίλιου Πολυγένη
 
Στην αγιοκατάταξη του Γέροντος Πορφυρίου προέβει σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ίσως προβεί και στην αγιοκατάταξη του Γέροντος Παϊσίου.
 
Τέλος ήδη σε κάποιες Μητροπόλεις οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα για την αγιοκατάταξη του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη.
 
Πηγή: romfea.gr

Νίκος Αδάμ: Ποιος είναι ο 12χρονος «μίνι» προγραμματιστής που γοήτευσε την Google.

Τον χαρακτήρισαν «παιδί-θαύμα», «ιδιοφυΐα», «χαρισματικό». Εκείνος αποποιείται κάθε τίτλο. Είναι μόλις 12 χρονών και κάνει απλώς «αυτό που αγαπάει», λέει με χαμόγελο. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο Νίκος Αδάμ ξεχωρίζει για το ταλέντο του... στην πληροφορική αλλά κυρίως για το πάθος και την ενέργεια που καταβάλει σε πρότζεκτ, αρκετά προχωρημένα για την ηλικία του.

Παρά το γεγονός ότι είναι ακόμη παιδί, ο Νίκος Αδάμ δεν χρησιμοποιεί τον υπολογιστή μόνο για να παίζει παιχνίδια και να μπαίνει στα σόσιαλ μίντια, όπως κάνουν οι περισσότεροι συνομήλικοί του. Όχι ότι δεν τον ενδιαφέρει αυτό. Απλώς προχώρησε τη σκέψη του ένα βήμα παραπάνω: Προκειμένου να μπορεί εύκολα και απλά να παίζει online παιχνίδια με τους φίλους στο ίντερνετ (όπως το Mine Craft) έφτιαξε ένα διακομιστή, ώστε το πάτημα ενός κουμπιού να είναι αρκετό για όποιον θέλει να συμμετάσχει.

Στον ανύπανδρο σύζυγο για τη διπλή αδικία.


Έδιωξες τη στεφανωμένη γυναίκα σου και πήρες άλλη, με την οποία ζεις χωρίς να έχετε παντρευτεί. Και αναρωτιέσαι, τί κακό έκανες. Και παραξενεύεσαι  γιατί οι γείτονες σου ξεσηκώνονται εναντίον σου. Και ακόμα παραξενεύεσαι γιατί η εξουσία σε ταλαιπωρεί και σε τιμωρεί.
 
Η μια αμαρτία σου έγκειται στο ότι έδιωξες τη νόμιμη σύζυγο, ενώ η άλλη στο ότι συζείς παράνομα. Διπλά καταπάτησες τον νόμο του Δημιουργού σου, γι’ αυτό οι γείτονές σου ξεσηκώνονται εναντίον σου και γι’ αυτό η κρατική εξουσία σε κυνηγά. Αυτό δεν θα ήταν αμαρτία για τα ζώα, αφού γι’ αυτά ο Δημιουργός δεν όρισε τον νόμο όπως για τους ανθρώπους. Αλλά για τους ανθρώπους είναι αμαρτία.

"Χαίρε θάλασσά μου"- Η Συναυλία του Σπανουδάκη στην Πάτρα.

            
altΗ Πάτρα τραγούδησε για την Παναγιά μας και την θάλασσά μας.

-Γιά την Πίστη και την Πατρίδα.
-Γιά τον Χριστό και την Ελλάδα.

Χιλιάδες Πατρινοί κατέκλυσαν την Κυριακή το απόγευμα το κλειστό Γήπεδο του «Απόλλωνα», και μαζί με τον μουσικοσυνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη έδωσαν μήνυμα ζωής, ελπίδος, χαράς και ενθουσιασμού.

10 πάρα πολύ ανθυγιεινές συνήθειες!

Πολλοί από εμάς έχουμε συνήθειες που θεωρούμε ότι είναι αβλαβείς αλλά στην πραγματικότητα μας κάνουν πολλή περισσότερη ζημιά από αυτή που νομίζουμε, σε μερικές περιπτώσεις μακροπρόθεσμα.
Από την αλλαγή του σφουγγαριού που πλένουμε τα πιάτα μέχρι το κρακ-κρακ στα δάχτυλα, διάφορες είναι οι συνήθειές μας που ούτε καν φανταζόμαστε ότι μπορούν να μας βλάψουν.
 
Δείτε ποιες είναι για να κόψετε μαχαίρι τα ελαττώματά σας .

Αγιασμός Δωροεκθέσεως από τον Πειραιώς Σεραφείμ.



Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου και ώρα 6.30 μ.μ. στο στο κτίριο του Sprider (Τσαμαδού και Φίλωνος), ο Αγιασμός της Δωροεκθέσεως 2013 - 2014.

Η Δωροέκθεση οποία θα διαρκέσει έως και την 07/01/2013 και τα χρήματα τα οποία θα μαζευτούν θα διατεθούν για το Γενικό Φιλόπτωχο της Μητροπόλεώς μας, το οποίο απαλύνει αυτούς τους δύσκολους καιρούς τόσους συνανθρώπους μας.

Ὁ Ἅγιος Ἰάκωβος ὁ Πέρσης.

Ὁ Ἅγιος Ἰάκωβος, ἔζησε τὸν 4ο μ.Χ. αἰ. ἐπὶ βασιλέως Ἀρκαδίου. Ζοῦσε στὴν Βηθλαδὰ τῆς Περσίας καὶ καταγόταν ἀπὸ ἐπίσημο γένος. Ἦταν φίλος μὲ τὸν βασιλιὰ τῶν Περσῶν, Ἰσδιγέρδη.
Παρασυρμένος ἀπὸ αὐτὴ τὴ φιλία του, ὁ Ἰάκωβος ἀπαρνήθηκε τὴν πίστη του στὸν Χριστό. Γιὰ νὰ εὐχαριστήσει τὸν Ἰσδιγέρδη, ἄφησε τὸν ἑαυτό του νὰ χαθεῖ μέσα στὴν ψευδαίσθηση τοῦ πλούτου τῶν ἀνακτόρων. Ὅταν τὸ ἔμαθαν αὐτὸ ἡ μητέρα καὶ ἡ γυναίκα του, οἱ ὁποῖες ἦταν εὐσεβεῖς καὶ πιστὲς χριστιανὲς λυπήθηκαν καὶ ἐξοργίστηκαν. Καὶ οἱ δυὸ λοιπὸν τὸν ἐπιπλήξανε γιὰ τὴ στάση του καὶ τοῦ δήλωσαν ὅτι δὲν ἤθελαν καμία σχέση, μαζί του. Αὐτὸ τὸ μικρὸ πλῆγμα, ἐπανέφερε τὸν Ἰάκωβο στὸν ἴσιο δρόμο. Τὸν ἔκανε νὰ διαπιστώσει τὸ χάσμα τὸ ὁποῖο δημιούργησε.
Ἔτσι ὁ Ἰάκωβος ἀποφάσισε νὰ ἐξαγνίσει τὸ ἀτόπημά του καὶ νὰ ἐπανέλθει στὸν δρόμο τοῦ Θεοῦ. Μετὰ ἀπὸ τὴν ἀπόφαση αὐτή, πῆγε στὸν βασιλιὰ καὶ ὁμολόγησε μπροστά του τὴν μία καὶ ἀληθινὴ πίστη στὸν Χριστό.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικες Αγορές -Οι ωραιότερες της Ευρώπης! (ΦΩΤΟ)

 

Αγορά Striezelmarkt, Δρέσδη, Γερμανία (26/11-24/12)
Αγορά Striezelmarkt, Δρέσδη, Γερμανία (26/11-24/12)
 
Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά δεν αργούν και σιγά-σιγά οι αγορές ανά τον κόσμο γεμίζουν γιορτινά στολίδια και περιμένουν τον κόσμο να απολαύσει για άλλη μία χρονιά τα ψώνια του. 
 
Στην Ευρώπη μάλιστα υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις μητροπόλεις χριστουγεννιάτικες αγορές που στήνονται σε πλατείες και αποτελούν πλέον σήμα-κατατεθέν των γιορτών.
 
Μερικές μάλιστα είναι παραδοσιακές και διάσημες ανά τον κόσμο, ενώ όλες όσες θα δείτε στη συνέχεια είναι πανέμορφες και πρωτίστως… γιορταστικές!
 
Christmas Market, Κεντρική Πλατεία, Μπριζ, Βέλγιο (26/11-2/1)
Christmas Market, Κεντρική Πλατεία, Μπριζ, Βέλγιο (26/11-2/1)
 
xmasmarket2 (1)
 

Άγιος Στυλιανός: Προστάτης των παιδιών και των άτεκνων ζευγαριών.



Εγνώριζεν ο Αγιος Στυλιανός , ότι για να κερδίσει κανείς την Βασιλεία των Ουρανών πρέπει να έχει την ψυχή του , σαν την ψυχή των μικρών παι­διών. Του έκαναν εντύπωση τα λόγια του Κυρίου: «Εάν μη στραφήτε και γένησθε ως τα παιδία ου μη εισέλθητε εις την Βασιλείαν των Ουρα­νών». «Των γαρ τοιούτων εστίν, η Βασιλεία του θεού», των μικρών παιδιών δηλαδή που είναι αθώα.

Ήξερε, ότι τα παι­διά έχουν αγγελικές ψυχές. Το κτυπάει ο πατέρας του και πάλι πηγαίνει σ' αυτόν. Τον κτυπάει ο φί­λος του και δεν του κρατάει κακία , αλλά σε λίγο πάλιν παίζουν μαζί. 
Ενώ οι μεγάλοι το κρατούν σαν κα­μήλα μέσα τους. Γι´αυτό ήθελε να τα βοηθάει, να τα προστατεύει τα παιδιά. Και στην αγία του εκείνη επιθυμία ο Παντο­γνώστης Θεός του έδωσε την Χάρη Του, να μπορεί να κάνει θαύματα.

Ανάγκη μετανοίας.

        
15«Τῆς μετανοίας ἄνοιξόν μοὶ πύλας Ζωοδότα…» Παρακαλεί ό υμνωδός να του ανοίξει ό Κύριος τίς πύλες της με­τανοίας… Αλήθεια.Πόσο δύσκολα ανοίγουν οι πύλες της μετανοίας μας!

Πόσες προφάσεις, πόσες δικαιολογίες, πόσες δυσκολίες για να δεχθεί ή ψυχή ότι φταίει. Ότι είναι αμαρτωλή, ότι έχει ανάγκη μετανοίας.«Καί τί έκανα;», λένε πολλοί.«Δεν έχω τίποτε το σπου­δαίο!». Καί αυτά,ενώ υπάρχουν κακίες κατά των άλλων καί λόγια πι­κρά καί υβριστικά καί μνησικακίες καί ψεύδη καί της ψυχής αμαρτω­λές επιθυμίες καί της σάρκας αμαρτήματα καί φιλαργυρίες καί σκλη­ρότητες.

Φωτογραφίες από την ενθρόνιση του Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου στο Άργος.