Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Σεβασμ. Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ.


1"Μια που ο χρόνος 2014 είναι διεθνώς αφιερωμένος στην οικογένεια, υποχρέωσή μας είναι να θυμηθούμε ότι η οικογένεια είναι η ένσαρκη υπόμνηση των μεγαλυτέρων ευθυνών και δυνατοτήτων μας μέσα στην αμεσότητα του παρόντος" αναφέρει μεταξύ άλλων στο πρωτοχρονιάτικο μηνυμά του ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.


Ολόκληρη η εγκύκλιος του κ. Σεραφείμ έχει ως εξής: 
Τέκνα μου αγαπητά και περιπόθητα,

Η αλλαγή του Χρόνου είναι ένα ορόσημο που μας δίδει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ευχές, δώρα, χαιρετισμούς, μηνύματα. Ο καινούργιος χρόνος δεν έχει ακόμη δείξει τα χαρακτηριστικά του κι όμως τον περιμένουμε όλοι μας γεμάτοι ελπίδες κι εμπιστοσύνη.

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα.

filleallumette
Αναλογιζόμουν τι να γράψω για το ιστολόγιο του πατέρα Αναστάσιου και ήμουν ανάμεσα σε δυο – τρία θέματα, όταν ξαφνικά η καθημερινότητα με άφησε να συνειδητοποιήσω ότι πλησιάζει η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Και αμέσως αποφάσισα το θέμα μου. Yπήρχε μόνο μια επιλογή: το πασίγνωστο παραμύθι του Δανού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Το «Κοριτσάκι με τα σπίρτα» συντρόφευσε την αθώα, παιδική ψυχή μας, μας έκανε να κλάψουμε, έγινε συνώνυμο του πνεύματος των Χριστουγέννων.
Για να δούμε όμως ποιος ήταν ο πατέρας και εμπνευστής του παραμυθιού. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γεννήθηκε το 1805 στο Οντένσε της Δανίας, ο πατέρας του εργαζόταν ως παπουτσής αλλά δεν κατάφερε ποτέ να ορθοποδήσει οικονομικά και πέθανε πάμφτωχος και νεότατος αφήνοντας ορφανό τον μικρό Χανς.

Αρχιμηνιά και αρχιχρονιά. Κάλαντα Ζακύνθου.


Ο Θεός είναι μεγάλος.

        
altΤυχαία διάβασα την ιστορία αυτή και θέλησα να τη μοιραστώ μαζί σας...

Σήμερα έχει γενέθλια ο γιος μου, κλείνει τον πρώτο του χρόνο.
Τέλη Ιουλίου τον βαφτίζουμε.
Σαν πέρυσι και λίγες μέρες πιο πριν, βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη όπου ζω, με τη γυναίκα ετοιμόγεννη.
Είχε άσχημη κύηση, ήταν το πρώτο μας παιδί, ήμασταν πολύ φοβισμένοι.
Ξαφνικά βαράει τηλέφωνο από Εύβοια.
Ο πατέρας μου.
Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Τον πάνε επειγόντως στην Αθήνα.
"Μην το συζητάς, φύγε τώρα, έχω...
τους δικούς μου" μου είπε η γυναίκα μου και εκείνη τη στιγμή την αγάπησα όσο ποτέ άλλοτε.
Και να' μαι στην Αθήνα.
Τα πράγματα άσχημα.
Και εγώ κλαίγοντας με ένα κινητό στο χέρι, για τον ένα Κώστα που φεύγει και για τον άλλον που έρχεται χωρίς εμένα.
Ο πατέρας μου να χάνεται και η πεθερά μου να με καθησυχάζει πως ο τοκετός είναι φυσιολογικός.
Δεν ήταν έτσι.

Οι μικροί μαθητές της Πόλης, γιόρτασαν μαζί με τον Πατριάρχη τους.


fanarion.blogspot.gr/
E-mail Εκτύπωση PDF
altΚωνσταντινούπολη,
ρεπορτάζ-φωτογραφίες
του Νικολάου Μαγγίνα


Με την παρουσία των μαθητών από τα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Πόλης και από το Νηπιαγωγείο του Ζαππείου τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου στο Φανάρι η Θεία Λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Οι μικροί μαθητές συνοδευόμενοι από τους δασκάλους και τις διδασκάλισσες τους ήρθαν στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, για να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία στην οποία οι περισσότεροι από τους μαθητές μετέλαβαν με ευλάβεια των Αχράντων Μυστηρίων.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε τα μικρά Ρωμηόπουλα στην Αίθουσα του Θρόνου όπου αφού τα καλωσόρισε με στοργή και ενθουσιασμό, τους διάβασε χριστουγεννιάτικα διηγήματα και τους έδωσε τις πατρικές συμβουλές του. Με προσοχή άκουσε από τις παιδικές φωνές τα κάλαντα και παραδοσιακά τραγούδια των αγίων ημερών ενώ στο τέλος μοίρασε δώρα Χριστουγεννιάτικα, παιχνίδια, γλυκά και ευχές προς τους μαθητές και προς τους εκπαιδευτικούς για μια ευλογημένη συνέχεια του ακαδημαϊκού χρόνου και για το νέο έτος που ανατέλλει.

Στους μικρούς μαθητές μίλησε κατόπιν πατριαρχικής ευλογίας και ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Μακάριος Γρινιεζάκης.
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt

 
Πηγή: fanarion.blogspot.gr 

Η πιο καταδιωκόμενη θρησκεία στον κόσμο.

 

Γράφει ο Νίκος Ράπτης
 
Η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουμε το διωγμό 200 εκατομμυρίων χριστιανών στον κόσμο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα που διαθέτουν οι διώκτες τους.
Πολλοί από μας που λόγω των ημερών ξαναθυμηθήκαμε το επεισόδιο της σφαγής των νηπίων από το Κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, πιθανότατα να το βρήκαμε λιγάκι υπερβολικό. Τίποτα στην καθημερινή μας εμπειρία δε δικαιολογεί τόση βία. Τουλάχιστο έτσι νομίζουμε: στις 21 Οκτωβρίου, Σύριοι ισλαμιστές αντάρτες εισέβαλαν στην κωμόπολη Σαντάντ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου. Ο οικισμός ανακαταλήφθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις μετά από σκληρές μάχες, που διήρκεσαν μια εβδομάδα.

Συρία: Οι Χριστιανοί δημιούργησαν δυνάμεις αυτοάμυνας.


1Η Ορθόδοξη Ένωση της Συρίας, ανακοίνωσε στις 27 Δεκεμβρίου 2013, το σχηματισμό μια ιδιωτικής πολιτοφυλακής- Δυνάμεων Αυτοάμυνας.

Η Ένωση σε ανακοίνωσή της  τονίζει ότι η στρατιωτική οργάνωση θα αγωνίζεται εναντίον κάθε μορφής απειλής για τους Χριστιανούς στο έδαφος της Συρίας.
Η ίδρυση του αστυνομικού σχηματισμού καθώς και οι προθέσεις του ανακοινώθηκαν  από τον εκπρόσωπο της Ένωσης, Μίλαντ Γεωργής στην Al-Sumaria News.

Ένας Ιερέας τραγουδάει για τα παιδιά (ΒΙΝΤΕΟ)

54iereasΌλου του κόσμου τα παιδιά είναι παιδιά μας το σύνθημα του νεαρού Ιερέα από την Καβάλα Πρεσβ. Σάββα Κυράζογλου.
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, εκδήλωση για τα παιδιά που διοργάνωσε ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παληού Καβάλας, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013 στο Γυμναστήριο του Δημοτικού Σχολείου του Παληού.

Δολοφονική επιδρομή Τσάμηδων μασκοφόρων κατά Βορειοηπειρωτών.



1Εντείνεται το κλίμα ανασφάλειας στην Βόρειο Ηπειρο!

Δολοφονική επίθεση σημειώθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων στο χωριό Λιβαδειά της Βορείου Ηπείρου.
Περίπου 10 άγνωστοι μασκοφόροι, οι οποίοι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι Τσάμηδες από την Κονίσπολη, μπήκαν αργά το βράδυ στο μαγαζί του Βορειοηπειρώτη Σ. Τζ. με δολοφονική διάθεση.
Αποτέλεσμα της επιδρομής τους ήταν να τραυματιστούν και να καταλήξουν στο νοσοκομείο η σύζυγος και ο γιος του ιδιοκτήτη του μαγαζιού, ο οποίος δέχθηκε τρεις μαχαιριές στην πλάτη.

ΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ!!!!!


Κάλαντα Πρωτοχρονιάς Χίου


Ἡ Ὁσία Μελάνη ἡ Ρωμαία.

Ἔζησε στὰ χρόνια ποὺ βασιλιὰς ἦταν ὁ Ὀνώριος, δεύτερος γιὸς τοῦ Μεγάλου Θεοδοσίου. Οἱ γονεῖς της, εὐγενεῖς καὶ πλούσιοι, τὴν πάντρεψαν σὲ μικρὴ ἡλικία καὶ ἀπέκτησε δύο παιδιά. Ὅμως μεγάλες δοκιμασίες τὴν περίμεναν. Τὴν μητρική της καρδιὰ σπάραξε ὁ θάνατος τῶν δυὸ παιδιῶν της. Μετὰ ἀπὸ λίγο καὶ ἐντελῶς ξαφνικά, πέθανε καὶ ὁ σύζυγός της. Καὶ γιὰ νὰ γεμίσει τὸ πικρὸ ποτήρι τῆς λύπης, χάνει καὶ τοὺς γονεῖς της. Οἱ στιγμὲς δύσκολες. Ποιὸς θὰ τὴν παρηγορήσει; Μὰ ποιὸς ἄλλος; Ὁ Λόγος τοῦ Θεοῦ, ποὺ λέει: «τῇ ἐλπίδι χαίροντες, τῇ θλίψει ὑπομένοντες, τῇ προσευχῇ προσκαρτεροῦντες». Δηλαδή, ἡ ἀκλόνητη ἐλπίδα σας στὰ μέλλοντα ἀγαθά, νὰ σᾶς γεμίζει χαρὰ καὶ νὰ σᾶς ἐνισχύει γιὰ νὰ δείχνετε ὑπομονὴ στὴν θλίψη. Καὶ νὰ ἐπιμένετε στὴν προσευχή, συνεχίζει ὁ Λόγος τοῦ Θεοῦ, ἀπὸ τὴν ὁποία θὰ λαμβάνετε σπουδαία βοήθεια στὶς δύσκολες περιστάσεις τῆς ζωῆς σας.
Ἔτσι καὶ ἡ Μελάνη, ἀδιάφορη γιὰ τὶς κοσμικὲς ἀπολαύσεις, ἀποσύρθηκε σὲ ἕνα ἐξοχικό της κτῆμα, ὅπου ἀφοσιώθηκε στὴν μελέτη καὶ τὴν προσευχή. Ἐκεῖ ἐπίσης καλλιγραφοῦσε ἱερὰ βιβλία καὶ τὰ ἔδινε νὰ τὰ διαβάζουν οἱ πιστοί. Διέθεσε ὅλη της τὴν περιουσία γιὰ τὴν ἀνακούφιση τῶν φτωχῶν καὶ ἀσθενῶν.
Καὶ ἀφοῦ ἐπισκέφθηκε πολλοὺς τόπους βοηθώντας τοὺς πάσχοντες, κατέληξε στὴν Ἱερουσαλήμ, ὅπου καὶ πέθανε ἀπὸ πλευρίτιδα.

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Η ταπείνωση κρύβεται μέσα μας ας την ξεθάψουμε.

Της Μαρίας Γιαχνάκη
 
Σε ένα τραπέζι με όλα τα καλά, γλυκά, φαγητά και γλυκόπιοτο κρασί, οι σκέψεις ενός... ανθρώπου που δεν του λείπουν τα αναγκαία , ποιες θα μπορούσαν να είναι άραγε αυτές τις άγιες μέρες;

Μπορεί το χαμόγελο να είναι ζωγραφισμένο στα χείλη του . Μπορεί και ο ήχος από το γέλιο του να γεμίζει τον χώρο έτσι όπως θα μπερδεύεται με τις άλλες φωνές γύρω του , από τους καλεσμένους του. Όμως στο βάθος, μέσα στην ψυχή του πως μπορεί να νιώθει ένας άνθρωπος που έχει όσα προστάζουν οι μέρες ;

Χριστούγεννα, Ναι! Αλλά τι είδους Χριστούγεννα;

 

Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη
 
Δέν θ᾽ ἀναφερθοῦμε στήν οὐσία τῆς ῾Μητροπόλεως τῶν ἑορτῶν᾽ κατά τόν ἅγιο Χρυσόστομο, τῆς ἐν σαρκί φανερώσεως τοῦ Θεοῦ μας, ἀλλά στούς τρόπους πού τήν προσεγγίζουν πολλοί Χριστιανοί. Γιατί ὁ κάθε τρόπος πού προσεγγίζουμε τά Χριστούγεννα φανερώνει τήν ὑπάρχουσα ἤ ὄχι πίστη μας. Τέσσερις τέτοιοι τρόποι θά μᾶς ἀπασχολήσουν:

1. ῾Η ἀδιάφορη προσέγγιση.

Γιά πολλούς ῾χριστιανούς᾽ τά Χριστούγεννα, ὅπως βεβαίως καί οἱ ἄλλες ἑορτές τῆς ᾽Εκκλησίας μας, δέν ἔχουν καμμία σημασία. Εἴτε ἔρχονται εἴτε ὄχι εἶναι τό ἴδιο γι᾽ αὐτούς πράγμα. Προσκολλημένοι αὐτοί στήν πορεία τῆς ζωῆς τους, ῾στρείδια᾽ πάνω στή γῆ, ἔχουν χάσει κάθε πνευματικό ἐνδιαφέρον, κάθε ἀνησυχία πού ξεπερνᾶ τήν ὁριζόντια διάσταση τῆς ζωῆς τους.

Απόπειρα εμπρησμού του Ι.Ν. Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Ν. Φιλαδελφείας.

Απόπειρα εμπρησμού του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Ν. Φιλαδελφείας σημειώθηκε σήμερα στις 3.30 τα ξημερώματα όταν άγνωστοι πέταξαν εύφλεκτο υλικό στην βόρεια είσοδο του Ναού.

Η φωτιά εντοπίσθηκε αμέσως από το σύστημα συναγερμού του Ναού και η κατάσβεσή της  ήταν άμεση χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

Χρόνια Πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Ο Έλληνας που θυσίασε γυναίκα, παιδιά και γονείς για να σώσει το Μεσολόγγι τα Χριστούγεννα του 1822.

 

Χριστούγεννα 1822. Δέκα χιλιάδες Τούρκοι, με επικεφαλής τους Ομέρ Βρυώνη και Κιουταχή, πολιορκούν το Μεσολόγγι. Οι δυνάμεις των πολιορκημένων δεν ξεπερνούσαν του 900 άντρες.


Όπως αναφέρει η Μηχανή του Χρόνου, η πολιορκία είχε κρατήσει ήδη δύο μήνες και οι Τούρκοι είχαν αρχίσει να κουράζονται.

Οι ασθένειες θέριζαν το στρατόπεδο, οι μισθοί καθυστερούσαν, γινόντουσαν συνεχώς επιθέσεις από ομάδες κλεφτών και είχαν αρχίσει κι οι συνηθισμένες διαφωνίες μεταξύ Τούρκων και Αλβανών αξιωματικών.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2014 στην ενορία μας!



                                   Παραμονή Πρωτοχρονιάς  Τρίτη 31/1/13
4:00μ.μ. Κάλαντα από τα παιδιά σε σπίτια της ενορίας
5:00μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός

Ημέρα Πρωτοχρονιάς Τετάρτη 1/1/14
7:00π.μ. Όρθρος & Θεία Λειτουργία- Κοπή Ενοριακής Βασιλόπιτας  

Το θαύμα της 27ης Δεκεμβρίου 1800


1Της Φωτεινής Τσιτσώνη-Καβάγια

Στα 1800, στις 27 Δεκεμβρίου, μέσα στον παλαιό και  ιστορικό  Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου έγινε ένα μεγάλο  θαύμα, καθώς, θεραπεύτηκε κάποιος παραλυτικός κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας του Πρωτομάρτυρος Στεφάνου, που τιμούνταν η μνήμη του αυτή τη μέρα.

Βαρύ το Σακί.

Τέτοιες μέρες δεν μπορώ να ξεχάσω έναν δάσκαλο που είχα γνωρίσει στα νιάτα μου.
Καλή του ώρα όπου κι αν είναι τώρα…
Τέλος πάντων.
Θυμάμαι λοιπόν, όταν μια φορά είχαμε κουβεντιάσει για το πόσο απαραίτητο είναι να μην κρατάμε θυμό μέσα μας αλλά να κοιτάμε πως θα απαλλαγούμε από αυτόν, μας έβαλε να το δούμε αυτό πρακτικά.

- Αύριο, μας είχε πει, να φέρετε όλοι στο σχολείο μια πλαστική σακούλα και ένα μικρό σακί με πατάτες.

Τον κοιτάξαμε έκπληκτοι αλλά είχαμε μάθει πως δεν αστειεύεται με κάτι τέτοια. Έτσι την άλλη μέρα είχε ο καθένας μας ο,τι μας είχε ζητήσει.

Λίβανος: Μαχαίρωσαν τον επικεφαλής Ελληνοορθοδόξων.

Τον επικεφαλής των εξ Αντιοχείας Ελλήνων του Ανατολικού Κόμματος (Greek Levant Party), τον Rodrigue «Δημήτρη» Khour μαχαίρωσαν ισλαμιστές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα...operationantioch.blogspot.gr, που επικαλείται το αραβόφωνο site «Libanon Files». Ο Khour δέχθηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μαχαιριά στο λαιμό στην Τρίπολη του Λιβάνου, από μασκοφόρους σαλαφιστές, ενώ βρισκόταν έξω με φίλους. Επίσημα, η κατάσταση του Khour παραμένει άγνωστη, ωστόσο υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων του περιβάλλοντός του, που τον θέλουν ζωντανό.

Τι είχε πει ο Γέροντας Παϊσιος για την Τουρκία:



«Ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, θα διαμελισθεί»
Προβλέψεις ότι η Τουρκία θα αφανιστεί είχε κάνει πριν από πολλά χρόνια ο γέροντας Παΐσιος. 
Στις προβλέψεις του είχε αναφέρει ότι η Τουρκία θα διαμελιστεί και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.
Ακολουθούν επακριβώς τα λόγια του:

Χριστούγεννα στη Σιγκαπούρη.

sigkapoyri-xristoygenna
Οι θαυμάσιοι ύμνοι των Χριστουγέννων αντήχησαν με δοξολογικό τόνο στον Καθεδρικό Ναό Αναστάσεως Χριστού στη Σιγκαπούρη.
 
Την Τρίτη το βράδυ, 24 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνος προεξήρχε της Χριστουγεννιάτικης θείας Λειτουργίας, στην οποία συμμετείχε πλήθος πιστών.

Ὁ Ἅγιος Γεδεὼν ὁ Νέος Ὁσιομάρτυρας.

Γεννήθηκε στὸ χωριὸ Κάπουρνα τῆς Δημητριάδος (Νομὸς Μαγνησίας). Οἱ εὐσεβεῖς γονεῖς του, ὀνομάζονταν Αὐγερινὸς καὶ Κυράτζα.
Ὁ Γεδεών, κατὰ κόσμον Νικόλαος, δώδεκα χρονῶν μὲ τὴν οἰκογένειά του ἦλθε στὸ χωριὸ Γιερμὴ καὶ ἀπὸ ἐκεῖ στὸ Βελεστῖνο, ὅπου ἐργαζόταν κοντὰ στὸν θεῖο του. Τὸν ἅρπαξε ὅμως κάποιος Τοῦρκος καὶ τὸν ἐξισλάμισε μὲ τὸ ὄνομα Ἰμπραήμ. Ἀλλὰ ὁ Νικόλαος, κατόρθωσε καὶ δραπέτευσε καὶ ἐπανῆλθε στὴν οἰκογένειά του. Ὁ πατέρας του τὸν φυγάδευσε στὸ χωριὸ Κεραμίδι, ὅπου κοντὰ σὲ κάποιους οἰκοδόμους πῆγε στὴν Κρήτη. Ἐκεῖ ἐξομολογήθηκε σὲ κάποιον ἱερέα καὶ βρῆκε ἄσυλο στὸ ἐξωκλήσι του.
Μετὰ τὸν θάνατο τοῦ ἱερέα, ὁ Νικόλαος ἔφυγε γιὰ τὸ Ἅγιον Ὄρος. Ἐκεῖ πάλι ἐξομολογήθηκε, ἔλαβε τῶν Ἀχράντων Μυστηρίων καὶ στὴ Μονὴ Καρακάλου, ἐκάρη μοναχὸς μὲ τὸ ὄνομα Γεδεών.
Στὴν Μονὴ αὐτὴ ἔμεινε 35 χρόνια. Μὲ τὸν πόθο ὅμως τοῦ μαρτυρίου, ἦλθε στὸ Βελεστίνο, ὅπου μέσα στὴν ἀγορὰ μὲ θάρρος ὁμολόγησε τὸν Χριστό. Διωκόμενος ἀπὸ τοὺς Τούρκους, ἦλθε στὴν Ἀγυϊά, ὅπου συνελήφθη.

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Έχασε το πιο εύκολο γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου [video]

 

«Χριστός ενηνθρώπησε, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν»

 
IMG_0391
του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου
Λεμεσού κ. Αθανασίου
 
Η περίοδος μέχρι τα Χριστούγεννα είναι ιδιαίτερα ευλογημένη από τo Θεό, γιατί μας οδηγεί λειτουργικά και εορταστικά προς την κυρία ημέρα, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει το γεγονός της γεννήσεως του Χριστού. Όπως όλες οι γιορτές της Εκκλησίας μας έτσι και τα Χριστούγεννα δεν έχουν ένα χαρακτήρα μόνο αναμνηστικό, αλλά κύριος σκοπός είναι να μετάσχει ο άνθρωπος μέσα σ’ αυτή τη χάρη, που δίνει ο Θεός διά των εορτών της Εκκλησίας μας.
Είναι παρατηρημένο μέσα από την πείρα των Αγίων και των Πατέρων της Εκκλησίας μας ότι αυτές οι μέρες διακρίνονται για την υπερβάλλουσα χάρη η οποία διαχέεται από τον Θεό και το Άγιο Πνεύμα στους πιστούς και είναι σταθμοί μέσα στη ζωή μας από τους οποίους μπορούμε να αντλήσουμε αυτή τη χάρη και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος.
Βέβαια, καθημερινά εορτάζουμε το μυστήριο της γεννήσεως του Θεού Λόγου και μετέχουμε σε όλη τη ζωή του Κυρίου με την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας. Η Εκκλησία μας μάς παρέδωσε κάποια πράγματα τα οποία τηρώντάς τα βοηθούμαστε να προχωρήσουμε πνευματικά. Πρώτα μας ετοιμάζει με την περίοδο της νηστείας.

"Η ευπρεπεστάτη λύση".

eyprepestati
Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Καστορίας Αρχιμ. Αθανασίου Γιαννουσά
 
Η μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων, «η μητρόπολις» κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, μία φράση την οποία ακούμε συχνά πυκνά από το στόμα του Επισκόπου μας εδώ στην Βυζαντινή Καστοριά τις ημέρες αυτές, είναι η απάντηση του Ουρανού στην τραγωδία του ανθρώπου και στο αίτημά του να λυτρωθεί από την αμαρτία και ν’ αποκτήσει και πάλι την αληθινή κοινωνία που είχε με τον Θεό πριν από την πτώση.
 
Την ημέρα εκείνη, που ο Αδάμ έχασε αυτή την επικοινωνία, έπεσε από το ύψος του, «εξεβλήθη του Παραδείσου» και ντύθηκε τους δερμάτινους χιτώνες και οι θλίψεις και τα δάκρυα ήταν πλέον ο μόνιμος σύντροφος στην ζωή του, φάνηκε προς στιγμή ότι ο Θεός απέτυχε του σχεδίου Του.
 
Έμοιασε να θριάμβευσε, προς στιγμήν, ο εισηγητής της κακίας, ο διάβολος. Φάνηκε να είναι ο νικητής στην υπόθεση της ζωής.
Ο Θεός, όμως, θα γράψει ο μεγάλος δογματολόγος της Εκκλησίας μας ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, βρήκε λύση.

Η εικόνα της Γέννησης του Χριστού στην βυζαντινή τέχνη.

gennisi
Στην βυζαντινή τέχνη, η οποία είναι κατεξοχήν τέχνη εκκλησιαστική και λειτουργική, η Γέννηση του Χριστού απεικονίζεται σε πλήρη σύνθεση από τον όγδοο με ένατο αιώνα σε εντοίχια ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, μικρογραφίες χειρογράφων, αλλά και σε χρυσοκεντήματα, είδη αργυροχοΐας και σε ξυλόγλυπτα.
Ο Ρώσος αγιογράφος, αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Γκορέλοβ, ο οποίος από το 2000 έχει εγκατασταθεί στην Κύπρο, υπηρετεί στην Μητρόπολη Μόρφου και αγιογραφεί με τον παραδοσιακό βυζαντινό τρόπο, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι καλύτερες κλασσικές απεικονίσεις της Γέννησης είναι τα ψηφιδωτά του 11ου αιώνα της Μονής του Οσίου Λουκά στην Βοιωτία και της Μονής Δαφνίου στην Αττική.

Σας τα ‘παν άλλοι;

Γράφει ο Θεόδωρος Παντούλας

«Nα τα πούμε»;
-«Nα τα πείτε», μας αποκρίνονταν.
Kι εμείς τα λέγαμε συνεχίζοντας, εν αγνοία μας, μια παλιά, προχριστιανική παράδοση. «Xριστός γεννάται». Nέο κρασί σε παλιούς ασκούς.
Mπορεί τα κάλαντα να πήραν την ονομασία τους από τις ρωμαϊκές καλένδες αλλά την
καταγωγή τους την έλκουν από την ομηρική εποχή κι άσε τους όψιμους θιασώτες της ασυνέχειας να σκανδαλίζονται με την μορφολογική συνέχεια και το ήθος της ημετέρας εμπειρίας.

«Nα τα πούμε»; …
Tα λέγαμε ακέρια. Oλόκληρα. Aπό την αρχή ίσα με το τέλος. Iστορούσαμε το γεγονός και λέγαμε και παινέματα στους νοικοκυραίους. «Σ’ αυτό το σπίτι πού ’ρθαμε πέτρα να μην ραγίσει». Ξυπνάγαμε αξημέρωτα. Nτυμένοι βαριά με σκούφους και κασκόλ, που θα μας φύλαγαν από το πρωινό κρύο. Παιδιά της Aθήνας εμείς γυρνάγαμε στα χωριά των γονιών μας κι ανακαλύπταμε συγγενείς και φίλους. Άλλα κάλαντα στην Ήπειρο, άλλα στην Πελοπόννησο.

Η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

albΤην χριστουγεννιάτικη Θ. Λειτουργία στον ορθόδοξο ναό της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα μετέδωσε απευθείας η κρατική τηλεόραση της Αλβανίας και στιγμιότυπα της αναμετέδωσαν οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας.
Το μεσημέρι της εορτής επεσκέφθησαν τον Μακριότατο Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο στο Συνοδικό μέγαρο για να του ευχηθούν για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. B. Nishani , ο Πρόεδρος της βουλής κ. I.Meta, ο Πρωθυπουργός κ. E. Rama μαζί με τις συζύγους τους και ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και Δήμαρχος Τίρανων κ. L. Basha καθώς και οι ηγέτες των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων.

Σκέψεις στον Απόστολο της Κυριακής μετά τα Χριστούγεννα.

Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη
῾Τό Εὐαγγέλιον τό εὐαγγελισθέν ὑπ᾽ ἐμοῦ οὐκ ἔστι κατά ἄνθρωπον...ἀλλά δι᾽ ἀποκαλύψεως ᾽Ιησοῦ Χριστοῦ᾽.

α. Κυριακή μετά τά Χριστούγεννα, καί τό ἀποστολικό ἀνάγνωσμα ἀπό

τήν πρός Γαλάτας ἐπιστολή τοῦ ἀποστόλου Παύλου ἀναφέρεται στή βεβαιότητα τοῦ ἀποστόλου ὅτι τό κήρυγμα τοῦ εὐαγγελίου πού κήρυξε στούς Γαλάτες δέν τό ἄκουσε καί δέν τό παρέλαβε ἀπό ἀνθρώπους, ἀλλά μέ ἀποκάλυψη τοῦ ἴδιου τοῦ Χριστοῦ. Πρός ἐπίρρωση μάλιστα τῆς βεβαιότητός του αὐτῆς φέρνει τήν προγενέστερη ζωή του, πῶς δηλαδή ἀπό ζηλωτής τῶν ἰουδαϊκῶν παραδόσεων καί διώκτης γι᾽ αὐτό τῶν χριστιανῶν μεταστράφηκε καί ἔγινε ὁ ἴδιος ἔνθερμος πιστός τοῦ Κυρίου ᾽Ιησοῦ Χριστοῦ καί ἀπόστολός Του στά ἔθνη, κάτι πού σφραγίστηκε ἀπό τήν ἐπικοινωνία του καί μέ τούς ἀποστόλους μαθητές τοῦ Κυρίου, ἰδίως τόν Πέτρο καί τόν ᾽Ιάκωβο.

Χρόνια Πολλά!!!!!


Η έμπρακτη πράξη αγάπης δυο παιδιών στη Λευκάδα!

 

Την παραμονή της εορτής των Χριστουγέννων, όπως η παράδοση ορίζει, τα παιδιά από νωρίς το πρωί με τις νεανικές τους φωνές ψάλουν τα κάλαντα. 
Ο Στέφανος και ο Βάιος κατηχητόπουλα των νεανικών συντροφιών της ενορίας της Παναγίας των Ξένων και μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου, πιστοί στην παράδοση έψαλαν και φέτος τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα όπως και τα υπόλοιπα παιδιά, με τη διαφορά όμως ότι το ποσό των φιλοδωρημάτων που συγκέντρωσαν αντί να το διαθέσουν για την αγορά παιχνιδιών το δώρισαν στον Οίκο Πρόνοιας της Ιεράς μας Μητροπόλεως. 

Τὰ Ἅγια Νήπια (περίπου 14.000) ποὺ ἐσφάγισαν μὲ διαταγὴ τοῦ Ἡρώδη.

Ὅταν οἱ Μάγοι δὲν ἐπέστρεψαν στὸν Ἡρώδη νὰ τοῦ ποῦν ποῦ εἶναι ὁ Χριστός, ὁ πονηρὸς αὐτὸς βασιλιὰς μηχανεύθηκε ἄλλο σχέδιο γιὰ νὰ ἐξοντώσει τὸ Θεῖο Βρέφος.
Εἶχε ἀκούσει ὅτι, σύμφωνα μὲ τὶς Γραφές, τόπος γέννησης τοῦ Χριστοῦ θὰ ἦταν ἡ Βηθλεέμ. Ἐπειδὴ ὅμως δὲ γνώριζε ποιὸς ἦταν ὁ Ἰησοῦς ἂν βρισκόταν μέσα στὴ Βηθλεὲμ ἢ στὰ περίχωρά της καὶ ἐπειδὴ συμπέρανε ὅτι τὸ παιδὶ θὰ ἦταν κάτω ἀπὸ δυὸ χρονῶν, ἔδωσε διαταγὴ νὰ σφαγοῦν ὅλα τὰ παιδιὰ τῆς Βηθλεὲμ καὶ τῶν περιχώρων της, μέχρι τῆς ἡλικίας τῶν δύο ἐτῶν.
Ἡ σφαγὴ ἔγινε ξαφνικά, ὥστε νὰ μὴ μπορέσουν οἱ οἰκογένειες νὰ ἀπομακρυνθοῦν μὲ τὰ βρέφη τους. Καὶ οἱ δυστυχισμένες μητέρες εἶδαν νὰ σφάζονται τὰ παιδιά τους μέσα στις  ἴδιες τὶς ἀγκαλιές τους.
Ἡ χριστιανικὴ Ἐκκλησία, πολὺ σωστὰ ἀνακήρυξε Ἅγια τὰ σφαγιασθέντα αὐτὰ παιδιά, διότι πέθαναν σὲ μία ἀθώα ἡλικία καὶ ὑπῆρξαν κατὰ κάποιο τρόπο οἱ πρῶτοι μάρτυρες τοῦ χριστιανισμοῦ.

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Μεσογαίας Νικόλαος: ''Να ξεκολλήσει ο νους μας…''.

mesogaias1
Ακολουθεί το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαου:
 
«Μυστήριον ξένον ὁρῶ καὶ παράδοξον!
οὐρανὸν τὸ Σπήλαιον, θρόνον Χερουβικόν τὴν Παρθένον,
τὴν φάτνην χωρίον ἐν ᾧ ἀνεκλίθη ὁ ἀχώρnτος, Χριστὸς ὁ Θεός,
ὃν ἀνυμνοῦντες μεγαλύνομεν»
Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί,
Μὲ τὰ λόγια ποὺ μόλις διαβάσαμε, ἡ Ἁγία μας Ἐκκλησία διὰ τοῦ θεοφθόγγου στόματος τοῦ Ὑμνογράφου τῶν Χριστουγέννων ἀντικρύζει τὸ γεγονὸς τῆς Θείας Ἐνανθρωπήσεως καὶ τὸ ὁμολογεῖ ὡς παράξενο μυστήριο, ἀσύνηθες καὶ μοναδικὸ.

Χριστούγεννα με βιβλία εθνικής αυτογνωσίας.

 

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων 
Με ευφροσύνη καρδιάς οι Χριστιανοί προσδοκούμε να βιώσουμε το άρρητο μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Κυρίου. Και επειδή αυτές οι ημέρες για αρκετούς Έλληνες συνδέονται με
την αγορά και μελέτη βιβλίων, προτείνω σήμερα δύο εξαιρετικά πονήματα σχετικά με την εθνική μας αυτογνωσία.
Πολλοί διερωτώμεθα πώς επιβίωσε το Έθνος κατά την Τουρκοκρατία, πώς μορφώθηκαν οι υπόδουλοι, πώς διατηρήθηκε η συνέχεια του Ελληνισμού.
Η προσπάθεια της αποδομητικής σχολής των ιστορικών που αμφισβητούν το Έθνος και την Εκκλησία ευτυχώς βρίσκει απαντήσεις.

Σχόλια στο Ευαγγέλιο της Κυριακής μετά τα Χριστούγεννα.


Μήνυμα σωτήριον

“Μέλλει γαρ Ηρώδης
ζητείν τον παιδίον
του απολέσαι αυτόν” 
Τα γεγονότα που σηματοδοτούν τη Γέννηση του Κυρίου, όπως αυτά βγαίνουν μέσα από τη γραφίδα του Ευαγγελιστή Ματθαίου, δίνουν το στίγμα της πορείας που θα ακολουθούσε ο Μεσσίας μέσα στον κόσμο.
 
Το νεογέννητο βρέφος της Βηθλεέμ γνωρίζει από την αρχή το μέγεθος της κακίας των ανθρώπων και γεύεται με τον πιο πικρό τρόπο την εχθρότητα που εκδηλώνουν οι άρχοντες απέναντι του.
 

Ανέκδοτο! Η επιτροπή

Ήταν μια επιτροπή, τα παλιά χρόνια, που γύρναγαν από γειτονιά σε γειτονιά και ρώταγαν ποιος κάνει κουμάντο στο κάθε σπίτι. Ανάλογα με την απάντηση , έδιναν κι ένα δώρο.
Αν έκανε ο άντρας κουμάντο έδιναν ένα άλογο και μια κότα αν η γυναίκα είχε το πάνω χέρι!

Πάνε στο πρώτο σπίτι:
- Ποιος κάνει εδώ κουμάντο;
- Ξέρετε, χμ ... η γυναίκα μου ασχολείται περισσότερο...
- Καλά, πάρτε μια κότα!

Χριστούγεννα: Από την κρίση στην ελπίδα.

Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός
 
Τα Χριστούγεννα είναι πάντοτε η γιορτή της ελπίδας. Δύση και Ανατολή βλέπουν στο σπήλαιο της Βηθλεέμ την ευκαιρία για όλο τον κόσμο να ξαναγυρίσει στα χρόνια

της παιδικότητας, να αφήσει κατά μέρος το άγχος, τις έγνοιες της ζωής και να μοιραστεί καλοσύνη, χαρά, δώρα, να θυμηθεί τα έθιμα και τις παραδόσεις, να νιώσει ότι η γιορτή είναι στάση στο ταξίδι της ζωής.

Όσο όμως κι αν θέλει ο άνθρωπος να ξεχάσει τον αληθινό του χρόνο και να γυρίσει στο παρελθόν του, να κάνει την ανάμνηση ζωή του, δεν μπορεί. Είναι η κρίση της εποχής και του κόσμου, που τον αναγκάζει να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του την αγωνία: ο χρόνος του μέλλοντός μου πώς θα είναι;

Παιδαγωγικό Συνέδριο : «Οι σύγχρονες θεσμικές κρίσεις υπό το φως της πολιτείας και των διδαχών του πατρο-Κοσμά Αιτωλού».

 

Ο Τομέας Επιστημόνων του Συλλόγου «Ο Μέγας Βασίλειος» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας το 54ο Παιδαγωγικό Συνέδριο με θέμα:  «Οι σύγχρονες θεσμικές κρίσεις υπό το φως της πολιτείας και των διδαχών του πατρο-Κοσμά Αιτωλού»  το οποίο θα πραγματοποιηθεί:
• στην Αθήνα την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013, στο Ἀμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2, Ἀθήνα, Στάση Μετρό: «Εὐαγγελισμός» και 

Χριστούγεννα (Μουσική, Στίχοι, Ερμηνεία Φοίβος Δεληβοριάς, από το δίσκο Ο καθρέφτης).

 
Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού
 
Χριστούγεννα
Δεν περιμένω όμως τίποτα πια, τον Αι Βασίλη απλώς τον λέγαν μπαμπά
Κι είν’ ένας πρώην Έλλην αριστερός, ένας θνητός
Με τ’ όνειρό του δίχως στέγη καμιά, και το ανοιξιάτικο κορίτσι μαμά
Πλακώνεται απ’ τη συνταγή την παλιά, οι μυρωδιές θυμίζουν κάτι βαρύ
Κάποια πληγή, που απλώς δε θέλουμε ν’ ανοίξει ξανά
Χριστούγεννα
Τα πλεϊμομπίλ μου είν’ εξαιτίας μου κουτσά, σβησμένα στη σαμπάνια βεγγαλικά
Ίσως για κάποιους νά `ναι ακόμα γιορτή, μα ποιοι είν’ αυτοί;
Ζουν σε θερμοκοιτίδες ή σε χωριά;
Χριστούγεννα
Κι ό,τι αρχίζω μου πηγαίνει στραβά, πάντα με πάει σ’ ενός σταυρού τα καρφιά
Και πότε πότε τα καρφώνω κι εγώ, σε άλλον αμνό
Έτσι ήταν πάντα κι έτσι θά `ναι ξανά

Χρόνια Πολλά!!!!!!!!!!!!!!!


Μαύροι, Λευκοί, Κίτρινοι, Ινδοί, όλοι μαζί...

 

Επισκέπτης, που συμμετείχε στην Χριστουγεννιάτικη θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Λουκά στο Χονγκ Κονγκ, έγραψε για την εμπειρία του:

«Άνθρωποι από όλες τις φυλές. Μαύροι, Λευκοί, Κίτρινοι, Ινδοί, όλοι μαζί στον 7ο όροφο του ουρανοξύστη, όπου ένα διαμέρισμα έχει μετατραπεί για να φιλοξενήσει την ορθόδοξη Εκκλησία, γιορτάσαμε τα Χριστούγεννα. Εκεί που δεν υπάρχουν ρατσισμός και διακρίσεις και όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι. Χρόνια πολλά από το Hong Kong!!!»

Οἱ Ἅγιοι Δισμύριοι (20.000) Μάρτυρες οἱ ἐν Νικομηδείᾳ καέντες.

Τὸν 4ο αἰώνα μ.Χ., ἐπὶ Διοκλητιανοῦ καὶ Μαξιμιανοῦ, οἱ χριστιανοὶ τῆς Νικομήδειας ἦταν ἀρκετὰ πολυπληθείς. Ὁ ἐπίσκοπος Ἄνθιμος, ἄνδρας ἄξιος καὶ μὲ αὐταπάρνηση, κοπίαζε νύχτα – μέρα γιὰ τὶς ψυχὲς τῶν πιστῶν. Ἡ πρόοδος αὐτὴ τῶν χριστιανῶν κέντρισε τὸ φθόνο τῶν εἰδωλολατρῶν ἀρχόντων καὶ θέλησαν νὰ ἐξοντώσουν τὴν χριστιανικὴ Ἐκκλησία, προπάντων στὰ μεγαλύτερα καὶ πολυπληθέστερα κέντρα της.
Σχεδίασαν λοιπόν, ἀνήμερα Χριστούγεννα νὰ κάνουν γενικὴ σφαγὴ τῶν χριστιανῶν τῆς Νικομήδειας. Οἱ χριστιανοὶ εἶχαν μαζευτεῖ καὶ πανηγύριζαν τὸ κοσμοσωτήριο γεγονὸς τῆς γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ. Ὁ ἐπίσκοπος, μόλις πληροφορήθηκε ὅτι τοὺς εἶχαν περικυκλώσει στρατὸς καὶ ὄχλος εἰδωλολατρῶν μὲ ὄπλα καὶ ρόπαλα, διέταξε νὰ γίνει γρήγορα ἡ κοινωνία τῶν Ἀχράντων Μυστηρίων. Ἔπειτα, βάπτισε τοὺς κατηχουμένους, γιὰ νὰ ἔχουν ἀσφαλὴ ἐφόδια στὴν αἰώνια σωτηρία.
Τότε οἱ εἰδωλολάτρες ἔβαλαν φωτιὰ στὸ ναό, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ καοῦν χιλιάδες πιστοί. Τὸ τραγικὸ αὐτὸ γεγονός, ἀντὶ νὰ μειώσει τὸν ἀριθμὸ τῶν μελῶν τῆς Ἐκκλησίας, ἀντίθετα τὸν πολλαπλασίασε καὶ χαλύβδωσε ἀκόμα περισσότερο τὸ ἠθικὸ τῶν πιστῶν.

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Πως θα έπαιζαν το “Happy Birthday” οι Μπετόβεν, Μπαχ και Μότσαρτ;


Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας μόλις δείτε το εσωτερικό αυτού του σπιτιού! [photos]

 

Με την πρώτη ματιά φαίνεται σαν ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, άλλα μόλις δείτε το εσωτερικό του θα εντυπωσιαστείτε.
Από ότι φαίνεται ο ιδιοκτήτης ήθελε να κρατήσει τα αδιάκριτα μάτια μακριά…


Χριστουγεννιάτικο κέρασμα από τον π. Παϊσιο.

 Μυστήριες οι μέρες των Χριστουγέννων. Παράξενες. Καί απογοητευτικές. Περιμένουμε να μας γεμίσουν χαρά.
Καί τελικά αποδείχνεται πώς περιμένουνε κι αυτές το ίδιο από μας.

Τίς γεμίζουμε δώρα καί χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Εξωτικές συνταγές καί ακριβές σαμπάνιες.
Κι αυτές, αχάριστες, μας προσπερνούν καί δίνουν τα δώρα τους σε τύπους άσχετους καί μέρη απίθανα.

Όπως καλη-ώρα στο κελλί του Παπα-Τύχωνα.