Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Το δηλητήριο.


Πριν από πολύ καιρό στην Κίνα, μια κοπέλα παντρεύτηκε και πήγε να ζήσει με τον σύζυγό της στο σπίτι της πεθεράς της.  


Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα , η κοπέλα διαπίστωσε ότι δενμπορούσε να συμβιώσει με την πεθερά της. Ο χαρακτήρας τους ήταν πολύ διαφορετικός, και η κοπέλα εκνευριζόταν από πολλές από τις συνήθειες της πεθεράς της. Επιπλέον, η πεθερά επέκρινε διαρκώς τηκοπέλα.

Ο καιρός περνούσε αλλά η κοπέλα και η πεθερά συνέχιζαν νατσακώνονται και να διαφωνούν. Όμως αυτό που έκανε την κατάστασηακόμη χειρότερη ήταν ότι σύμφωνα με την αρχαία κινεζική παράδοση, η κοπέλα έπρεπε να υπακούει την πεθερά και να εκπληρώνει τηνκάθε επιθυμία της. Η ένταση και τα νεύρα στο σπίτι προκαλούσανθλίψη στον άτυχο σύζυγο.

Πρώτα να γίνεται η εξομολόγηση και έπειτα η Θεία Κοινωνία.


1Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός:«Ο ανεξομολόγητος άνθρωπος είναι όμοιος με έναν αβάπτιστον και είναι αδύνατον να σωθή. Καί ανίσως ένας όπου απέθανεν εάν μεν και επρόφθασε να εξομολογηθή και ας μη κοινώνησεν είναι ελπίδα εις αυτόν.
Εάν δε και δεν εξομολογηθή, ας κοινωνήσει όσες φορές θέλει, τίποτες δεν ωφελείται, μάλιστα βλάπτεται, επειδή και κοινωνεί ανάξια και αλλοίμονον εις αυτόν. Πρώτον πρέπει να γίνεται η εξομολόγησις, έπειτα η Αγία Κοινωνία.
Πρώτον να πλύνωμε και να καθαρίσωμεν το αγγείον και ύστερα να βάλωμεν το πολύτιμον πράγμα μέσα».

Μού έλεγε ο  Παππούλης Άγιος Πορφύριος:

«Όσο πιο μακριά από το Θεό είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο πολύ στενοχωριέται και ταλαιπωρείται από διάφορα πράγματα. Πρέπει να πηγαίνουμε στον πνευματικό μας όταν έχουμε κάτι που μας βασανίζει».

Ο Ποιμενάρχης μας, θα λειτουργήσει στο Ναό μας την Κυριακή 2 Μαρτίου 2014.

Την Κυριακή 2 Μαρτίου 2014, Κυριακή της Τυρινής και εορτής του Αγίου Νικολάου του πλανά, θα ιερουργήσει στον Ιερό μας Ναό ο σεπτός Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ ο οποίος και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Είναι μία ευκαιρία για όλους μας, και κυρίως τους ενορίτες και εκκλησιαζομένους στον Ιερό μας Ναό,

Γέροντας Παϊσιος: "Τα μνημόσυνα είναι ο καλύτερος δικηγόρος για τις ψυχές των κεκοιμημένων".

- Γέροντα, οι υπόδικοι νεκροί (πλην των Αγίων) μπορούν να προσεύχονται;

-Έρχονται σε συναίσθηση και ζητούν βοήθεια, αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Όσοι βρίσκονται στον Άδη μόνο ένα πράγμα θα ήθελαν από τον Χριστό: να ζήσουν πέντε λεπτά για να μετανοήσουν. 

Εμείς που ζούμε, έχουμε περιθώρια μετανοίας,ενώ οι καημένοι οι κεκοιμημένοι δεν μπορούν πιά μόνοι τους να καλυτερεύσουν την θέση τους,αλλά περιμένουν από εμάς βοήθεια. Γι’ αυτό έχουμε χρέος να τους βοηθούμε με την προσευχή μας.

Το Άγιο Όρος από ψηλά.


.Το Άγιο Όρος από ψηλά.

Όπως ίσως δεν θα το είδε ούτε ο πρωθυπουργός που προσγειώθηκε χθες στις Καρυές για να το επισκεφθεί.

Οι φωτογραφίες είναι εντυπωσιακές...

Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, στη χερσόνησο του Άθω. Είκοσι Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα βρίσκονται εκεί στην “αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία".

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης μας αυτή την Κυριακή στο Ναό μας



Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, αυτή την Κυριακή, 2 Μαρτίου, Κυριακή της Τυρινής, θα χοροστατήσει, θα λειτουργήσει και θα κηρύξει τον θείο λόγο στον Ιερό μας Ναό.

Μια ονειρεμένη κοιλάδα, σκηνικό παραμυθιού! [photos]

Η κοιλάδα Flam βρίσκεται μεταξύ των ανατολικών και δυτικών τμημάτων της Νορβηγίας και ολόκληρη η περιοχή είναι γνωστή ως το Grand Canyon της Νορβηγίας λόγω της άγριας και συναρπαστικής φυσικής της ομορφιάς, ενώ ξεχωρίζει για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τους πολιτιστικούς θησαυρούς, την ιστορία και τα ιδιαίτερα γεωλογικά της χαρακτηριστικά.

Η θαυματουργός σούπα του Ιπποκράτη.


1Πρόκειται πραγματικά για μία θαυματουργό σούπα!

Η σούπα του Ιπποκράτη -που οι Αμερικανοί γράφουν ότι εφευρέθηκε από τον Δρ Max Gerson, μάλλον επειδή πρόσθεσαν την πατάτα, καθώς πατάτες δεν υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα- είναι μέρος της θεραπείας Gerson.

Η διατροφή Gerson έιναι ευεργετική και λέγεται ότι βοηθάει στην θεραπεία πολλών ασθενειών όπως ο καρκίνος, η φυματίωση, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, οι αλλεργίες, τα έλκη, οι καρδιακές παθήσεις, η αρτηριοσκλήρωση, οι ψυχικές νόσοι, η νεφρική νόσος και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Μια προσωπικότητα του χτες, οδηγός για το σήμερα της Κύπρου!

Δανάη Γεωργιάδου,  Φιλόλογος, Λευκωσία 

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται τις μέρες αυτές από τον θάνατο του αγωνιστή της ελευθερίας και ακούραστου εκπαιδευτικού, Κωνσταντίνου Γιαλλουρίδη (1918-2004). Πρόμαχος πάντα στους αγώνες του Έθνους, ο Γιαλλουρίδης απέδειξε πως οι Έλληνες πολεμούν με κάθε τρόπο – στα πεδία των μαχών, στις φυλακές, στην έδρα του δασκάλου, με την πέννα τους. Η παρακαταθήκη του μένει πολύτιμη για την ιστορία της Κύπρου, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού.

Η φωτογραφία της ημέρας.


 
 
 
Δαμασκός: ανθρώπινο ποτάμι. Στην ουρά για λίγο ψωμί... 
 
 
 
Πηγή:  protothema.gr

Ὁ Ὅσιος Βασίλειος ὁ Ὁμολογητής.



Ὁ Ὅσιος Βασίλειος ὁ Ὁμολογητὴς ἔζησε καὶ ἔδρασε ἐπὶ τοῦ εἰκονομάχου αὐτοκράτορα Λέοντος Γ’ τοῦ Ἰσαύρου (717 – 741 μ.Χ.). Ἀπὸ νεαρὴ ἡλικία ὁ Ὅσιος ἀφιερώθηκε στὸν ἀσκητικὸ βίο καὶ ἐκάρη μοναχός. Ἔγινε μαθητὴς καὶ ὑποτακτικὸς τοῦ Ὁσίου Προκοπίου τοῦ Δεκαπολίτου ( 27 Φεβρουαρίου). 

Ἀρχικὰ ζοῦσε σὲ κάποιο ἐρημητήριο καὶ ἀφοῦ προηγουμένως καλλιέργησε μὲ ἐπιμέλεια τὴν ἀσκητικὴ ζωή, ἀργότερα, ὅταν ἀνέκυψε ἡ αἵρεση κατὰ τῶν ἱερῶν εἰκόνων, ἀντιστάθηκε μὲ πνευματικὴ ἀνδρεία στοὺς εἰκονομάχους. 

Γιὰ τὸν λόγο αὐτὸ συνελήφθη, τιμωρήθηκε καὶ ὑπέστη πολλὰ βασανιστήρια. Ὅταν δέ, πέθανε ὁ αὐτοκράτορας, ἀπελευθερώθηκε καὶ ἀφοῦ βγῆκε ἀπὸ τὴ φυλακή, φρόντιζε γιὰ τὴν καλλιέργεια τῆς ἀρχαίας ὑγείας τῆς εὐσέβειας, παρακινώντας πολλοὺς πρὸς τὴν ἀρετὴ καὶ ἐπαναφέροντάς τους πρὸς τὴν ὀρθόδοξη πίστη.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ελλάς Ελλήνων Α-θέων.

π.Διονύσιος Ταμπάκης
Ναύπλιον.
Εάν μπορούσαμε να βάλουμε ταυτόχρονα παράλληλες κάμερες στην καθημερινότητα ενός Ελληνορθοδόξου αστού, ενός Κομφουκιανού στην Ιαπωνία, ενός Μουσουλμάνου στην νότια Αμερική, ενός Βουδιστή στην Συγκαπούρη, ενός Αγγλικανού στο Λονδίνο, ενός Αμερικάνου στην Βαλτιμόρη κ.λ.π. θα είχαμε πράγματι στο τέλος πρόβλημα να ξεχωρίσουμε τις διαφορές στις λεπτομέριες.

Αφού ξυπνήσουν όλοι σαν να κουβαλάνε σίδερο, (για προσευχή ούτε λόγος! Τι είναι αυτό τρώγεται;)κατευθύνονται σαν τα Ρομποτάκια στην δουλειά τους (αν την έχουν)Οι γυναίκες τους θα κάνουνε αγώνα δρόμου μέχρι να προλάβουνε να βαφτούν επαρκώς και μετά να οδηγήσουνε τα παιδιά τους ,ως δυσάγωγον αγέλη, και να τα αποθηκεύσουνε σε κάποιο κοντινό παιδικό σταθμό.

Τίποτα και κανένας δεν είναι δεδομένα στην ζωή.

1
Μια πολύ καλή μου φίλη, μου είχε πει ότι μερικά κείμενα πρέπει να τα έχουμε στο κομοδίνο μας και κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε να τους ρίχνουμε μια ματιά...
Αυτό που θα διαβάσετε είναι ένα από αυτά!!

Από 9 ετών κατάλαβα ότι η υγεία και η ζωή δεν είναι δεδομένα στη ζωή, όταν ένα πρωινό, στην τρίτη δημοτικού, η μητέρα μου έπαθε εγκεφαλικό. Ξαφνικά, το σπίτι βρέθηκε ακέφαλο, ο πατέρας μου μαγείρευε φασολάδες και η μητέρα μου, στο νοσοκομείο, έδινε μάχη για την υγεία της ενώ εμείς προσπαθούσαμε, φοβισμένες από τη συγκλονιστική αλλαγή, να συγκεντρωθούμε στα μαθήματά μας. Αυτό ήταν το πρώτο μάθημα που πήρα για τις αλλαγές δεδομένων στη ζωή.

Πανήγυρις Αγίου Νικολάου Πλανά 2014 (παρεκκλήσιο Πνευματικού Κέντρου)

Σάββατο 1 Μαρτίου
7:00π.μ. Όρθρος, Θεία Λειτουργία & Αγιασμός μηνός Μαρτίου (Ιερός Ναός)

6:00μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας (στο Ι. Παρεκκλήσιο)


Κυριακή 2 Μαρτίου
7:00π.μ. Όρθρος & Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Σεραφείμ (Ιερός Ναός)
4:30μ.μ. Κατανυκτικός Εσπερινός (συγχωρήσεως) & παράκληση στον Άγιο Νικόλαο Πλανά (στο Ι. Παρεκκλήσιο)

Οι εκδηλώσεις της ενορίας μας για την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής 2014

·Γιορτή για την 25η Μαρτίου Μητροπόλεως: 22 Μαρτίου 6:00μ.μ. Πανεπιστήμιο Πειραιώς
·Ενοριακή Γιορτή για την 25η Μαρτίου  Σάββατο 29 Μαρτίου 11:00π.μ. Σινεάκ του Δήμου Πειραιώς

Ενοριακές Πνευματικές ομιλίες Μεγάλης Τεσσαρακοστής για όλους!!!!

Πνευματικές Ομιλίες

Πέμπτη 6/3 - 6:15μ.μ.  
Αρχιμ Κύριλλος Ελευθεριάδης με θέμα: "η ζωή μου με τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, εμπειρίες από έναν χαρισματικό άγιο της εποχής μας".

Πέμπτη 13/3 - 6:15μ.μ. 
Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης ιεροκήρυκας Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος με θέμα:  "ο αγώνας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής¨.

Πρόγραμμα Μεγάλης Τεσσαρακοστής 2014



Για την περίοδο της Σαρακοστής εφάρμοσε:

Να προσεύχεσαι χωρίς αγωνία, ήρεμα, καθημερινά
µε εμπιστοσύνη στην αγάπη και την πρόνοια του Θεού.

Το παν είναι να αγαπήσει ο άνθρωπος το Χριστό
και όλα τα προβλήματα τακτοποιούνται...

Αν θέλεις μπορείς να αγιάσεις και μέσα στην Οµόνοια.


Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου


κ ά θ ε   Δ ε υ τ έ ρ α ,   Τ ρ ί τ η,   &   Π έ μ π τ η

Ώρα 7:00π.μ. Όρθρος, Ώρες, Εσπερινός
Ώρα 5:00μ.μ. Μέγα Απόδειπνο

Η ελεημοσύνη και η προσευχή βγάζουν ψυχές από την κόλαση.

         
1Ο Γέροντας Ζαχαρίας προσευχόταν για τους γονείς του μετά το θάνατό τους και ιδιαίτερα για τον πατέρα του, επειδή ήταν μέθυσος και έβριζε.
Όταν έγινε Στάρετς, μια ημέρα μιλούσε με ένα δαίμονα και τον ερώτησε:

- Έχετε πολλούς χριστιανούς στην κόλαση; …;

- Βέβαια, απάντησε ο δαίμονας και ο πατέρας σου ήταν εκεί, αλλά τον έβγαλες εσύ με τις ελεημοσύνες που έδωσες για την ψυχή του και με τις προσευχές σου.

Νέος Μητροπολίτης Κίτρους ο Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου (ΦΩΤΟ)

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Στη πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, προχώρησε πριν από λίγο η Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το Σώμα της Ιεραρχίας μετά από μυστική ψηφοφορία, εξέλεξε νέο Μητροπολίτη Κίτρους τον Αρχιμ. Γέωργιο Χρυσοστόμου με 56 ψήφους.
Ο Αρχιμ. Γεώργιος είναι Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, και Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ  ΑΡΧ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964.
Πτυχιούχος της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής, Διπλωματούχος Θεολογίας και Διδάκτωρ Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

΄΄Ενα παιδί δίνει 17 πολύτιμες συμβουλές στους γονείς του.

151. Μη φοβάστε, να είστε σταθεροί μαζί μου. Αυτό με κάνει να νοιώθω περισσόερη σιγουριά.
2. Μη με παραχαϊδεύετε!!!. Ξέρω πολύ καλά πως δεν πρέπει να μου δίνετε οτιδήποτε σας ζητώ, σας δοκιμάζω μονάχα για να δώ!!!

3. Μη με κάνετε να νοιώθω μικρότερος απ' ότι είμαι. Αυτό με σπρώχνει να παριστάνω καμιά φορά τον "σπουδαίο".

4. Μη μου κάνετε παρατηρήσεις μπροστά σε κόσμο, αν μπορείτε. Θα προσέξω περισσότερο αυτό που θα μου πείτε αν μου μιλήσετε ήρεμα μια στιγμή που θα είμαστε μόνοι μας.

5. Μη μου δημιουργείτε το συναίσθημα πως τα λάθη είναι αμαρτήματα. Μπερδεύονται έτσι μέσα μου όλες οι αξίες που έχω μάθει να αναγνωρίζω.

Με προαιρετικό εισιτήριο λίγα τρόφιμα.

Φεστιβάλ Χορωδιών Μητροπόλεως Πειραιώς με τη συμμετοχή της ενοριακής μας χορωδίας!!!!!!!!!!

Αύριο Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στον Πειραικό σύνδεσμο και ώρα 6:30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Χορωδιών της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Στο εν λόγω Φεστιβάλ θα λάβει μέρος η χορωδία & η ορχήστρα της Ενορίας μας υπό την διεύθυνση της κας Σταυρούλας Κυριακίδου-Μέντη.

Δενδρολίβανος: Τα μονάδικα οφέλη του στην υγεία μας.

 

Το δενδρολίβανο είναι ένα εγγενές βότανο της Μεσογείου, αν και σήμερα καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Το δενδρολίβανο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στους αρχαίους χρόνους, γεγονός που οφειλόταν στις ιδιότητες που του αποδίδονταν.

Συγκεκριμένα, πίστευαν ότι μπορεί να διεγείρει και να ενισχύει τη μνήμη, με τους μαθητές στην αρχαία Ελλάδα να τοποθετούν κλωνάρια δενδρολίβανου στο κεφάλι τους στη περίοδο των εξετάσεών τους, αλλά και του πενθούντες να τοποθετούν το αρωματικό αυτό βότανο στους τάφους των νεκρών ως σύμβολο της ανάμνησης αυτών.

Η αγάπη του Θεού είναι σαν το κρεμμύδι.


1Η αγάπη του Θεού είναι σαν το κρεμμύδι.  
 
Όποιος τη γευτεί ωμή, θα καεί και όποιος τη βάλει στον πνευματικό του αγώνα και ψηθεί μαζί της, θα γλυκαθεί.
Το ίδιο και η δικαιοσύνη. Σκόρδο μπόχα για κάθε υποκριτή και γλύκισμα για κάθε Δίκαιο.

ΚΡΑΣΙ είναι το ΑΙΜΑ Του και ΨΩΜΙ το ΣΩΜΑ Του. Γλυκό μεθύσι για όποιον τον αγαπήσει, ξύδι και ακρογωνιαίος λίθος για όποιον Τον απαρνηθεί.

Ὁ Ὅσιος Προκόπιος ὁ Ὁμολογητής ὁ Δεκαπολίτης.

Ὁ Ὅσιος Προκόπιος ὁ Δεκαπολίτης ἔζησε στὰ χρόνια τοῦ εἰκονομάχου αὐτοκράτορα Λέοντος τοῦ Ἰσαύρου (717 – 741 μ.Χ.) καὶ διακρίθηκε γιὰ τὴν πνευματικὴ γενναιότητά του ὡς ὑπέρμαχος τῆς Ὀρθοδοξίας. 

Ἂν καὶ ἀπὸ νεαρὴ ἡλικία ἀκολούθησε τὸ μοναχισμό, δὲν ἔμεινε στὴν ἀπομόνωση τοῦ κελιοῦ του, ἀλλὰ ἀγωνίσθηκε σθεναρὰ κατὰ τῶν εἰκονομάχων. Γι’ αὐτὸ ὑπέστη πολλὰ βασανιστήρια, μαστιγώσεις, φυλακὲς καὶ ἐξορίες. Διακρίθηκε, ἐπίσης, στὸν ἀγῶνα τῆς Ἐκκλησίας κατὰ τῶν αἱρετικῶν Μονοφυσιτῶν.
  Ὁ Ἅγιος Προκόπιος φαίνεται ὅτι λίγο μετὰ τὴν ἀποφυλάκισή του κοιμήθηκε, ἐνῷ κατ’ ἄλλους ὑπέμεινε μαρτυρικὸ θάνατο.

Έτσι θα είναι τα νέα πακέτα τσιγάρων από τον Μάιο του 2014 - Οι εικόνες που θα δείτε προκαλούν αηδία.

Περιθώριο μέχρι τα μέσα του 2016 έδωσε η ΕΕ στις χώρες - μέλη της για να εφαρμόσουν τη νέα αντικαπνιστική Οδηγία που εγκρίθηκε σήμερα και προβλέπει μεταξύ άλλων μεγαλύτερες προειδοποιήσεις και απωθητικές εικόνες πάνω στα πακέτα..
Η νέα Οδηγία για τα Προϊόντα Καπνού προβλέπει:
Οι συσκευασίες με λιγότερο από 20 τσιγάρα θα απαγορευτούν, καθώς οι συσκευασίες πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες για να φιλοξενούν τις προειδοποιήσεις.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ο επίσκοπος που άφησε την θέση του και δούλευε εργάτης.


1Διηγήθηκε κάποιος από τους πατέρες για έναν επίσκοπο ο οποίος άφησε την επισκοπή του και πήγε στη Θεούπολη και δούλευε βοηθώντας τους κτίστες. Εκείνο τον καιρό ήταν κόμης της Ανατολής ο Εφραίμιος, άνδρας ελεήμων και πονόψυχος. Γι’ αυτό και ανοικοδομούνταν τα δημόσια κτίρια, επειδή είχε πέσει όλη η πόλη από το σεισμό.

Μια νύχτα λοιπόν βλέπει ο Εφραίμιος στον ύπνο του τον επίσκοπο να κοιμάται κι ένα στύλο πύρινο να κατεβαίνει πάνω του από τον ουρανό. Το είδε αυτό όχι μια και δυό, αλλά πολλές φορές κι έμεινε έκθαμβος. Γιατί το θαύμα ήταν φοβερό και σε γέμιζε έκπληξη. Και συλλογιζόταν τί να είναι άραγε τούτο; 

Περπάτα και ας βρέχει...


1Ξέρω ότι πολλές φορές αισθάνεσαι ότι δεν κατάφερες τίποτα. Ότι πάλι έπεσες στα ίδια πάθη, στα ίδια λάθη, σε εκείνα που σε κάνουν να νιώθεις αδύναμος, ένοχος και αμετανόητος. Και όμως είχες δώσει μια υπόσχεση στο Θεό και τον εαυτό σου. Κι όμως είχες πει, «δεν θα το ξανακάνω ποτέ πια». Είχες γονατίσει μάλιστα στην προσευχή γι αυτό το θέμα με την καρδιά γεμάτη πόνο αλλά και ελπίδα ότι δεν θα ξανασυμβεί.

Κι όμως, πάλι ήρθε, πάλι το συναντάς, το πάθος, την αδυναμία,το λάθος και αστοχία. Αισθάνεσαι ότι τίποτε δεν άλλαξε, ότι όλα είναι πάλι τα ίδια, ότι πάλι από την αρχή.

Προσοχή την ώρα της προσευχής.


altΠρέπει να ξέρης παιδί μου, ότι πάνω από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Εκκλησία, αναρίθμητοι άγγελοι συμψάλλουν αοράτως μαζί τους.

Όταν όμως αρχίση κανείς απ’ τους πιστούς να αστειεύεται, να συζητή για τα βιοτικά ή να σχολιάζη τους άλλους, οι άγγελοι που τον βλέπουν αφήνουν τον ύμνο και θρηνούν πικρά για το κατάντημα του λέγοντας. 

Έτσι θα σωθούν τα μοναστήρια της Χίου.

Του Δημήτρη Μυωτέρη
 
Στο στάδιο της ολοκλήρωσης, βρίσκεται ο σχεδιασμός της νέας οργανωτικής δομής με την οποία θα υποστηρίζεται και θα ελέγχεται η λειτουργία όλων των μοναστηριών της Χίου, στα πλαίσια της αγωνίας για τη διάσωση και της προσπάθειας που καταβάλλεται οργανωμένα για τη διαφύλαξη της διαχρονικής τους υπόστασης, λειτουργίας και προσφοράς.
Νέα Μονή
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την Ι.Μ. Χίου είναι η ομαλή διαδοχή, η απαραίτητη λειτουργική μετατροπή, η συνέχιση της διαχρονικής παρουσίας  και η διαχειριστική δράση της Νέας Μονής μετά την κοίμηση της Ηγουμένης μοναχής Μαριάμ.

Ατάκες μαμάδων! Μου έχει πει τις περισσότερες! Γι αυτό την αγαπάω! (Μέρος 2ο)


Θα είσαι πάντα το μωρό μου
Η εγωίστρια μαμά

Δεν σου δίνω κολατσιό για να το δίνεις στους άλλους!
Πλύσου πρώτα και μετά έλα να με φιλήσεις.
Εγώ θέλω το καλύτερο για εσένα!
Αν θελήσω τη γνώμη σου, θα στην ζητήσω.
Αν πρόκειται να σφαχτείτε, κάντε το έξω γιατί μόλις καθάρισα!
Δεν θα είμαι πάντα εδώ να σου μαζεύω.
Μην ξενυχτίσεις!
Θα κάνεις αυτό που λέω!
Δεν είμαι ο σοφέρ σου!
Δεν γίνεται πάντα αυτό που θέλουμε, πρέπει να το καταλάβεις.
Καλά, περίμενε να φτάσουμε σπίτι…
Κλείσε την πόρτα! Θες να μας ακούσει όλη η γειτονιά;
Και τι με νοιάζει αν η μαμά της Μαρίας την άφησε; Αν η μαμά της Μαρίας την άφηνε να πηδήξει από το παράθυρο, θα έπρεπε και εγώ να σε αφήσω;
Γιατί; Γιατί έτσι λέω εγώ!
Εμένα με στεναχωρεί περισσότερο από όσο στεναχωρεί εσένα.

Γιατί δέν ἀντιδροῦμε;

Του Κωνσταντίνου Ερρίπη, θεολόγου - Καρδιολόγου  

Λένε:
- Φοβοῦνται οἱ μισθωτοί, μήπως ἀπολυθοῦν ἀπό τίς δουλειές τους. Μά!, μήπως μόνο αὐτοί ὑπάρχουνε στήν κοινωνία; Ἐδῶ παλιά οὔτε τόν θάνατο δέν τόν φοβοῦντο!
- Ὑπάρχει συρρίκνωση τῶν ἐργατικῶν συνδικάτων καί ἀτολμία τῶν φοιτητικῶν ὀργανώσεων. Μά!, αὐτό δέν εἶναι ἡ αἰτία, εἶναι τό ἀποτέλεσμα.
Ἡ ἀπάντηση εἶναι:

Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού ζητά ο Μητροπολίτης Σερρών.

seton-romfea
Τήν παρέμβαση τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς χώρας κ. Ἀντ. Σαμαρᾶ ζή τησε μέ ἐπιστολή του, πού ἔστειλε στίς ἀρχές τῆς προηγουμένης ἑβδομάδος , ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σερρῶν καί Νιγρίτης κ. Θεολόγος, γιά τήν ἐπιστροφή τῶν κλαπέντων μητροπολιτικῶν καί μοναστηριακῶν κειμηλίων ἀπό τήν γείτονα χώρα τῆς Βουλγαρίας στήν Ἐκκλησία τῶν Σερρῶν.
 
Μέ τήν πολυσέλιδη ἐπιστολή του ὁ Σεβ. ἐνημέρωσε διεξοδικῶς τόν Ἐξοχώτατο κ. Πρωθυπουργό γιά τήν κλοπή καί παράνομη παράκρατηση τῶν πολιτιστικῶν καί θρησκευτικῶν ἐκκλησιαστικῶν κειμηλίων τῶν Σερρῶν ἀπό τούς Βουλγάρους.
Τά σπουδαῖα αὐτά ἐκκλησιαστικά κειμήλια, τά ὁποῖα συνδέονται ἄρρηκτα μέ τήν ἐκκλησιαστική καί ἐθνική ἱστορία τῶν Σερρῶν, ἀφαιρέθησαν βιαίως ἀπό τόν παλαίφατο Μητροπολιτικό Ναό τῶν Ἁγίων Θεοδώρων Σερρῶν(11ος αἰων.) καί ἀπό τήν Βασιλική καί Σταυροπηγιακή Μονή τοῦ Τιμίου Προδρόμου Σερρῶν (13ος αἰων.) ἀπό τούς βορείους γείτονες κατά τά ἔτη 1913, 1917 καί 1942 καί ἔκτοτε παρακρατοῦνται παρανόμως σέ διάφορα κρατικά καί ἐκκλησιαστικά μουσεῖα καί ἱδρύματα τῆς Βουλγαρίας.

Ὁ Ἅγιος Πορφύριος Ἐπίσκοπος Γάζης.

Ὁ Ἅγιος Πορφύριος γεννήθηκε στὴ Θεσσαλονίκη ἀπὸ πλούσιους καὶ εὐσεβεῖς γονεῖς. Ἀφοῦ ἐγκατέλειψε καὶ γονεῖς καὶ πλούτη, στὰ χρόνια τῆς βασιλείας τοῦ Ἀρκαδίου καὶ Ὀνωρίου, ἀναχώρησε γιὰ τὴν Αἴγυπτο ποὺ ἦταν τότε μεγάλο μοναστικὸ κέντρο καὶ ἔγινε μοναχὸς σὲ σκήτη. Μετὰ πενταετὴ διαμονὴ ἦλθε στὰ Ἱεροσόλυμα καὶ κήρυσσε στοὺς Ἰουδαίους καὶ τοὺς Ἕλληνες τὸ Εὐαγγέλιο τοῦ Χριστοῦ. Ἐκεῖ ἀσθένησε σοβαρὰ ἀπὸ κίρρωση τοῦ ἥπατος, ἀλλὰ παρὰ τὴν ἀσθένειά του δὲν παρέλειπε καθημερινὰ νὰ ἐπισκέπτεται τὸ Ναὸ τῆς Ἀναστάσεως καὶ τὰ ἄλλα ἱερὰ προσκυνήματα, προκαλώντας τὸν θαυμασμὸ τῶν ἄλλων προσκυνητῶν. Μεταξὺ αὐτῶν ἦταν καὶ ὁ Μᾶρκος, ὁ μετέπειτα βιογράφος τοῦ Πορφυρίου, ὁ ὁποῖος εἶχε μεταβεῖ, ἐπίσης, γιὰ προσκύνημα ἀπὸ τὴν Ἀσία στὰ Ἱεροσόλυμα καὶ ἀπὸ τότε συνδέθηκαν διὰ βίου. Ὁ Μᾶρκος ἀποδείχθηκε πιστὸς καὶ χρήσιμος συνεργάτης του, ἀνέλαβε μάλιστα νὰ τακτοποιήσει μία σοβαρὴ ἐκκρεμότητα ποὺ εἶχε ἀφήσει στὴ Θεσσαλονίκη ὁ Πορφύριος, τὸν καταμερισμὸ δηλαδὴ τῆς οἰκογενειακῆς περιουσίας του μὲ τὰ ἐνήλικα πλέον ἀδέλφια του.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

20 πανέμορφα τοπία που μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθι! [Photos]

 

Ο πλανήτης μας είναι γεμάτος από πανέμορφα τοπία, μέρη τα οποία κάνεις δεν θα πίστευε πως είναι αληθινά.
Λοιπόν, διαλέξαμε 20 μέρη που μας εντυπωσίασαν, και αν ποτέ έχετε την ευκαιρία να τα επισκεφθείτε, να το κάνετε.

Απολαύστε τα…
Wisteria Flower Tunnel – Ιαπωνία
Zhangye Danxia Landform – Κίνα

Γιαγιά,τι’ναι το Τριώδιο;

Η Ελπίδα και ο Γιώργος ,είναι απ’ τα παιδιά που έχουν την ευλογία στην οικογένειά τους, να ζει πολύ κοντά,η γιαγιά Σοφία.Απλή στους τρόπους,κολοσυνάτη,χωρίς πολλές γραμματικές γνώσεις, όμως πολύ πιστή στο Θεό.
Μας αρέσει να την ακούμε με προσοχή κάθε φορά που αποφασίζει να μας διηγηθεί κάποιο από τα θαύματα που έζησε…

Τις Κυριακές λοιπόν μετά απ’ την εκκλησία,έχουμε τη συνήθεια να μαζευόμαστε όλοι μαζί στο σπίτι της,
για το μεσημεριανό φαγητό και, έτσι έγινε και σήμερα…

Αφού απολαύσαμε τα νόστιμα και καλοψημένα φαγητά της γιαγιάς, μαζέψαμε και τακτοποιήσαμε τα πιάτα και τη κουζίνα. Οι «μεγάλοι» πήραν το καφεδάκι τους και βγήκαν να τ’ απολαύσουν στον ανθοστόλιστο και μυρωδάτο κήπο.Μπήκαμε κιόλας στην Άνοιξη βλέπεις!

Μία πολύ διδακτική ιστορία.



.«Πώς αγριεύουν έτσι οι άνθρωποι; Πώς μεμιάς αφήνονται έρμαια στις ροπές καί στίς τάσεις τής φθαρτής ανθρώπινης τους φύσης;

Πώς κατάντησε απόψε αυτή η ήσυχη επαρχιακή πόλη; Θαρρείς καί δέν τήν κατοικούν άνθρωποι αλλά ανθρωπόμορφα τέρατα πού άλλος μέ κεφάλι γαιδάρου, άλλος λιονταριού, άλλος πιθήκου τρέχουν νά προλάβουν νά γλεντήσουν, νά μεθύσουν, νά άμαρτήσουν όσο γί­νεται περισσότερο.

Γιατί απόψε είναι Τσικνοπέμπτη καί γέμισε ή πόλη μασκαράδες. Απόψε κάθε λογικός άνθρωπος δέν ξεμυτίζει από τό σπίτι του».

Το μικρό δεντράκι της λίμνης!

Στη λίμνη Fairy του Καναδά το τοπίο είναι αδιαμφισβήτητα πανέμορφο όλες τις εποχές του έτους, όπως τα χρώματα αλλάξουν και μεταμορφώνουν το περιβάλλον.
Πλήθος κόσμου επισκέπτεται την περιοχή που φημίζεται για τις πολλαπλές φυσικές δραστηριότητες που προσφέρει στο κοινό.
Αγαπημένος προορισμός επίσης για τους φωτογράφους που δεν δυσκολεύονται να απαθανατίσουν στο φακό τους όμορφες και ξεχωριστές εικόνες.

Άγιος Πορφύριος: Τείκά ο εγωϊσμός είναι σκέτη κουταμάρα!


1Ο ταπεινός έχει συνείδηση της εσωτερικής του καταστάσεως και, όσο κι αν είναι άσχημη, δεν χάνει την προσωπικότητά του. Δεν χάνει την ισορροπία του.

Το αντίθετο συμβαίνει με τον εγωιστή, τον έχοντα αισθήματα κατωτερότητος. Στην αρχή μοιάζει με τον ταπεινό. Λίγο, όμως, αν τον πειράξει κανείς, αμέσως χάνει την ειρήνη του, εκνευρίζεται, ταράζεται.

Ο κενόδοξος την ψυχή του την αποξενώνει απ' την αιώνια ζωή. Τελικά ο εγωισμός είναι σκέτη κουταμάρα! Η κενοδοξία μας κάνει κούφιους. Όταν κάνομε κάτι για να επιδειχθούμε, καταντούμε άδειοι ψυχικά. 

Ό,τι κάνομε, να το κάνομε για να ευχαριστήσομε τον Θεό· ανιδιοτελώς, χωρίς κενοδοξία, χωρίς υπηρηφάνεια, χωρίς εγωισμό, χωρίς, χωρίς ...

Ατάκες μαμάδων! Μου έχει πει τις περισσότερες! Γι αυτό την αγαπάω! (Μέρος 1ο)

Θα είσαι πάντα το μωρό μου
Η προβλεπτική μαμά.
 

Να τρως φρούτα και λαχανικά, σου κάνουν καλό!
Ξέρω πότε λες ψέματα.
Αφού δεν θες να φας άλλο, δεν έχει ούτε γλυκό.
Αν είσαι άρρωστος και δεν θες να πας σχολείο, τότε δεν θα πας ούτε στην παιδική χαρά.
Όταν θα κάνεις και εσύ παιδιά θα καταλάβεις.
Στο δικό σου σπίτι να βάλεις τους δικούς σου κανόνες.
Δεν θα ησυχάσεις αν δεν το σπάσεις, έτσι δεν είναι;
Άντε έξω να παίξεις, τόσο ωραία μέρα έχει!
Ποιος θα σε πάρει αν δεν ξέρεις να μαγειρεύεις;
Πήγαινε στο δωμάτιό σου να σκεφτείς αυτό που έκανες!
Το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει!
Ίδια ο πατέρας σου είσαι!
Όταν εγώ ήμουν στην ηλικία σου…

Χάρτης της Μεγάλης Μακεδονίας, σε σχολείο των Σκοπίων.

         
Μπορεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, να δήλωσε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, που βρέθηκε την Πέμπτη στα Σκόπια με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε, πως η χώρα του "δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις και δεν εκφράζει κανενός είδους αλυτρωτισμό" απέναντι στην Ελλάδα, ωστόσο νέα προκλητικά περιστατικά τον διαψεύδουν.

Στο δημοτικό σχολείο «Γκριγκόρ Πρλίτσεφ» της Οχρίδας, τον τοίχο αίθουσας διδασκαλίας "κοσμεί" χάρτης της λεγόμενης «Μεγάλης Μακεδονίας», όπου η ελληνική Μακεδονία παρουσιάζεται ως "υπόδουλο" τμήμα.

1π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Tο «Ευαγγέλιο της κρίσεως», όπως ονομάζεται το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής της Απόκρεω, θα μένει πάντα ως κριτήριο της πνευματικής μας ζωής.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου φαίνεται η αναγκαιότητα των υλικών αναγκών, αναπόφευκτα τονίζεται η έκφραση της αγάπης στην ελεημοσύνη, στο δόσιμο δηλαδή λεφτών, ενδυμάτων, τροφών.

Ασφαλώς ο άνθρωπος ως σώμα έχει ανάγκη, για να επιβιώσει, των υλικών πραγμάτων. Άλλωστε, η αδιαφορία γι’ αυτά θα παρέπεμπε στην αίρεση του Μονοφυσιτισμού που τόνιζε τη θεϊκή φύση του Χριστού έναντι της ανθρώπινης. Στην ανθρώπινη πραγματικότητα, η αίρεση αυτή εκφράζεται με τον τονισμό της ψυχικής-πνευματικής υπόστασης έναντι του σώματος, δηλαδή την υποτίμηση της ύλης και κατ’ επέκταση των υλικών απολαύσεων, της ανθρώπινης παρηγοριάς, της υλικής μας αναγκαιότητας.

“Την σκότωσαν γιατί ήταν χριστιανή”.

Μουσουλμάνος δολοφόνησε 30χρονη φαρμακοποιό στην Αίγυπτο.
 
Στο Kom Ombo μια πόλη της Άνω Αιγύπτου που βρίσκεται στα 48 χμ. από το Assouan, ένας μουσουλμάνος επιτέθηκε σε πολλούς χριστιανούς στις 8 Φεβρουαρίου.
 
Επιτέθηκε και σ΄ένα φαρμακείο που το έχουν κόπτες αλλά απωθήθηκε.Βγαίνοντας στο δρόμο σε πραγματικό αμόκ, επιτέθηκε σε 2 περαστικούς φοιτητές χριστιανούς.
 
Τέλος, πάντα σε κατάσταση εκτός ελέγχου στοχοποίησε ένα άλλο φαρμακείο κοπτών και δολοφόνησε εν ψυχρώ την 30χρονη υπάλληλο Madline Wagih Demian. «Την σκότωσε με μοναδικό κίνητρο το ότι ήταν χριστιανή”,δήλωσε σοκαρισμένος ο αδερφός του θύματος Ayman Wagih Demian.”Και για τίποτε άλλο.” “Αυτός είχε στοχοποιήσει τα χριστιανικά φαρμακεία.Στο πρώτο απέτυχε και έπειτα πήγε στο επόμενο», διευκρινίζει η ιδιοκτήτρια όπου εργαζόταν το θύμα.(Παρατηρητήριο Χριστιανοφοβίας 20/02/14)

Ὁ Ἅγιος Ρηγίνος ὁ Ἱερομάρτυρας.

Ὁ Ἅγιος Ρηγίνος γεννήθηκε στὴ Λεβάδεια τῆς Βοιωτίας στὶς ἀρχὲς τοῦ 4ου αἰῶνα μ.Χ. ἀπὸ εὐσεβεῖς καὶ ἐνάρετους γονεῖς, οἱ ὁποῖοι τὸν βοήθησαν νὰ λάβει τὴ θύραθεν παιδεία ἀλλὰ καὶ τὴν ὀρθόδοξη ἀγωγή. Ἡ ἀγάπη του γιὰ τὸν Κύριο καὶ ἡ πνευματική του πρόοδος τὸν μεταμόρφωσαν σὲ σκεῦος ἐκλογῆς καὶ σὲ ναὸ τῆς Ἁγίας Τριάδος.
Ὁ Ἅγιος ἔζησε τὴν ἐποχὴ ποὺ βασίλευσαν οἱ δύο υἱοὶ τοῦ Μεγάλου Κωνσταντίνου, ὁ μὲν Κωνστάντιος στὴν Κωνσταντινούπολη (Ἀνατολή), ὁ δὲ Κώνστας στὴ Ρώμη (Δύση). Καὶ οἱ δύο διάδοχοι τοῦ Μεγάλου Κωνσταντίνου εἶχαν ἀνατραφεῖ μὲ τὶς ἀρχὲς τῆς χριστιανικῆς πίστεως, ἀλλὰ ὁ μὲν Κωνστάντιος εἶχε συνειδητὰ ἀποδεχθεῖ τὸν Ἀρειανισμό, ὁ δὲ Κώνστας παρέμεινε πιστὸς στὶς δογματικὲς ἀποφάσεις τῆς Α’ Οἰκουμενικῆς Συνόδου. Καὶ οἱ δύο εἶχαν ὡς κοινὰ χαρακτηριστικὰ τῆς θρησκευτικῆς τους πολιτικῆς, ἀφ’ ἑνὸς μὲν τὴν καταπολέμηση τῆς ἐθνικῆς θρησκείας, ἀφ’ ἑτέρου δὲ τὴν ὑπεράσπιση τῆς ἑνότητος τῆς Ἐκκλησίας.

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ένα πανέμορφο βίντεο για την Ορθοδοξία μας!


.Με μια υπέροχη μουσική και εικόνες από τη μοναστική ζωή στο ορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Σαγκάης και του Σαν Φρανσίσκο, το βίντεο αυτό μας δείχνει την κατάνυξη που υπάρχει στη ζωή των μοναχών.

Orthodox life at the monastery of saint John of Shanghai and San Francisco.

Δείτε το βίντεο...

Η Ουκρανία και το νέο ανατολικό ζήτημα.

Κωνσταντίνος Χολέβας Πολιτικός Επιστήμων 
 
Τον 19ο αιώνα η διεθνής διπλωματία ονόμαζε Ανατολικό ζήτημα το ερώτημα περί της διανομής των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία ήταν πλέον υπό κατάρρευσιν και υπό διάλυσιν. Σήμερα το νέο Ανατολικό Ζήτημα είναι η κατανομή σε ζώνες επιρροής των χωρών, των περιοχών και των εθνοτήτων, που ζούσαν μέχρι το 1990 στην ενιαία Σοβιετική Ένωση. Η περίπτωση της Ουκρανίας είναι χαρακτηριστική. Διεκδικείται και από τους Δυτικούς (κυρίως ΗΠΑ και Γερμανία) ως οικονομικός και ενεργειακός εταίρος, διεκδικείται βεβαίως και από τη Ρωσία λόγω ιστορικών δεσμών και λόγω των λιμανιών στον Εύξεινο, τα οποία είναι απαραίτητα για τον ρωσικό στόλο.