Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Το αθάνατο κρασί του Εικοσιένα.

Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων
 
Οι αποδομητές της Ιστορίας μας και οι αρνητές του ρόλου της Εκκλησίας επιδιώκουν να αποκόψουν τον λαό μας από τις πνευματικές αξίες που προετοίμασαν το δοξασμένο 1821. Λάθος τους μεγάλο, διότι η Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση μπορεί και πρέπει να είναι οδηγός για κάθε Έλληνα σε όλες τις δύσκολες περιόδους που κατά καιρούς διανύουμε. Απέναντι στην παρούσα πνευματική, ηθική και οικονομική κρίση το 1821 μάς διδάσκει και μας χαρίζει ελπίδα και αισιοδοξία. 
 
Έστω συγκρατημένη, αλλά πάντως αισιοδοξία. Μας θυμίζει ότι αντιμετωπίσαμε ως έθνος δυσκολότερες καταστάσεις, αλλά επιβιώσαμε. Έτσι θα επιβιώσουμε και σήμερα. Με τα ελληνορθόδοξα ιδανικά του 1821, με σεβασμό στο παρελθόν και με πίστη στο παρόν και στο μέλλον του Ελληνισμού.

Το 1821 μάς δίνει χρήσιμα μηνύματα για να ξεπεράσουμε την κρίση. Μάς θυμίζει ότι ο Ελληνισμός ποτέ δεν βασίσθηκε ποτέ στη δύναμη των αριθμών. Ολιγάριθμοι οι Έλληνες, αλλά με μεγάλο πνευματικό πλούτο.

Ο ιερέας, η συμμορία και ο ευγνώμων άνδρας.


.Πόσα και πόσα εγκλήματα δεν γίνονται «εν βρασμό ψυχής», πάνω δηλαδή στον κατακλυσμό της οργής που δεν αφήνει την λογική να κυριαρχήσει… εκείνη την στιγμή, η ικανοποίηση ενός βίαιου τέλους φαίνεται η μόνη υπαρκτή και λογική λύση.

Βρισκόμαστε μέσα σ’ένα ναό. Έχει μερικά λεπτά που η αγρυπνία έχει τελειώσει.

Ο νεωκόρος αρχίζει σβήνει τα καντήλια του τέμπλου αφήνοντας αναμμένα μόνο του Χριστού και της Παναγίας.

Ο ιερέας έχει τελειώσει την κατάλυση και αρχίζει σιγά σιγά να βγάζει τα ιερατικά του άμφια. Το ημίφως μέσα στον ναό δίνει μια νότα χαρμολύπης. Δυο τρεις οικογένειες έχουν μείνει μέσα στον ναό περιμένοντας υπομονετικά να πάρουν την ευχή του ιερέα κατ’ ιδίαν πριν φύγουν για το σπίτι τους…είναι ο πνευματικός τους πατέρας, θέλουν να του πούνε έστω ένα «καληνύχτα» πριν τον ξεπροβοδίσουν για το πατρικό του.

Θησαυροί από το Γεροντικό.


115Είπε ένας Γέροντας:

“Τίποτε δεν παροργίζει τόσο τον Θεό και τίποτε δεν απογυμνώνει τόσο τον άνθρωπο από τη χάρη, ώστε να φτάσει και σε εγκατάλειψη από μέρους του Θεού, όσο το να κατηγορεί τον πλησίον του ή να τον κατακρίνει ή να τον εξουθενώνει. Και είναι τόσο βαρύτερη η κατάκριση από κάθε άλλη αμαρτία, ώστε ο ίδιος ο Χριστός λέει:

“Υποκριτή, βγάλε πρώτα το δοκάρι που έχεις στο μάτι σου και τότε θα δεις καθαρά για να βγάλεις το σκουπιδάκι πού βρίσκεται στο μάτι του αδελφού σου”.

Ο Θησαυρός: Μια πολυμεσική περιπέτεια Ιστορίας.

Αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο. Μπορείτε και να το προβάλετε σε κάποια σχολική γιορτή (υπάρχουν αναφορές και στην 25η Μαρτίου και στον Μακεδονικό Αγώνα).
Συγχαίρουμε ολόψυχα τον εμπνευστή της προσπάθειας, καθηγητή Πληροφορικής κ. Γιάννη Αυγερινό και τους μαθητές του.

Το Άγιον Όρος και η Επανάσταση του 1821.

                
1Το μήνυμα της Επανάστασης του 1821 βρίσκει τον Αθω να δονείται από ενθουσιασμό. Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη και τα πνεύματα εξημμένα. Η διάδοση της συγκλονιστικής είδησης του απαγχονισμού του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ (10 Απριλίου 1821), της τραγικής εκείνης μορφής της τόσο συνδεδεμένης με το Αγιον Όρος. Η αναγγελία της Επανάστασης στο Μωριά και η μόνιμη τούρκικη τυραννία, είναι ισχυρά εναύσματα για ν ανάψουν μεγάλη πυρκαγιά.

Στον πυρετό της Επανάστασης οι Μονές παραχωρούν στους επαναστάτες τα κανόνια τους, πυρομαχικά και τρόφιμα, ενώ μετατρέπουν τα χαλκιάδικα σε οπλουργεία.

Η Ιερά Κοινότητα συντονίζει τις ενέργειες όλες, κι αυτή συγκεντρώνει τα χρήματα του αγώνα. Ταυτόχρονα καλεί τον Εμμανουήλ Παπά, που βρίσκεται από το Μάρτιο του ιδίου έτους στη Μονή Εσφιγμένου να παραλάβει τα τρόφιμα και τα πολεμοφόδια.

Η φωτογραφία της εβδομάδας.



"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε".
Το να έχουμε τις καλύτερες προθέσεις να βοηθήσουμε κάποιον συνάνθρωπό μας δεν έχουν σημασία εάν δεν γίνουν πράξη.

Καθώς βγαίνουμε λοιπόν κάθε φορά από το σπίτι μας ας έχουμε την καλή υποψία ότι ο Χριστός κάπου «παραμονεύει» και θα μας ζητήσει να κάνουμε πράξη τη χριστιανική αγάπη που θεωρητικά έχουμε…

Ποιες είναι οι τιμές πίεσης σε κάθε ηλικία;

Το αίμα έχει πίεση κατά τη μεταφορά του στο σώμα μας, που μπορούμε εύκολα να μετρήσουμε σε κάποια από τις κεντρικές αρτηρίες, συνηθέστερα στην αρτηρία του βραχίονα. 
Κατά τη μέτρηση αυτή καταγράφεται μία μέγιστη τιμή, η «μεγάλη» (συστολική) πίεση και μία ελάχιστη τιμή, η «μικρή» (διαστολική) πίεση σε χιλιοστά της στήλης υδραργύρου.
Η πίεση του αίματος (αρτηριακή πίεση) μεταβάλλεται διαρκώς ανάλογα με την κατάσταση του σώματος και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ελαστικότητα των αρτηριών, ρυθμιστικούς μηχανισμούς του νευρικού μας συστήματος και λειτουργία των νεφρών.

Σήμα κινδύνου για τους Αρμενίους στην Συρία.


1Αρμενικά χωριά καταστρέφονται, εκκλησίες βεβηλώνονται, πολίτες λαμβάνονται όμηροι και άλλα δεινά περιγράφει σε ανακοίνωσή της η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και καταδικάζει τις απρόκλητες επιθέσεις ένοπλων ομάδων εξτρεμιστών εναντίον των Αρμενικών πληθυσμών στα χωριά της περιοχής Κεσάμπ της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος καταδικάζει τις απρόκλητες επιθέσεις ένοπλων ομάδων εξτρεμιστών εναντίον των Αρμενικών πληθυσμών στα χωριά της περιοχής Κεσάμπ της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, και καταγγέλλει ότι η Τουρκία  υποκινεί, στηρίζει  και διευκολύνει τη διέλευση των ενόπλων από το έδαφός της, με σκοπό να πλήξουν τους Αρμενίους αμάχους της περιοχής.
 

Ὁ Ἅγιος Ὑπάτιος ὁ Ἱερομάρτυρας Ἐπίσκοπος Γαγγρῶν.



Ὁ Ἅγιος Ἱερομάρτυς Ὑπάτιος ἦταν Ἐπίσκοπος Γαγγρῶν κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ αὐτοκράτορος Μεγάλου Κωνσταντίνου καὶ ἔλαβε μέρος στὴν Α’ Οἰκουμενικὴ Σύνοδο, ἡ ὁποία συνῆλθε τὸ ἔτος 325 μ.Χ., στὴ Νίκαια τῆς Βιθυνίας. Διακρίθηκε γιὰ τὴν πιστότητά του στὰ ὀρθόδοξα δόγματα καὶ τὴν σφοδρὴ πολεμική του κατὰ τῶν δυσσεβῶν αἱρετικῶν καὶ μάλιστα τῶν Ἀρειανῶν. 

Ἡ στάση του αὐτὴ ἐξήγειρε τοὺς πληγέντες Νοβατιανούς, οἱ ὁποῖοι ζητοῦσαν μὲ κάθε τόπο τὴν ἐξόντωσή του. Γιὰ τὸν σκοπὸ αὐτό, τὸ ἔτος 326 μ.Χ. πλήρωσαν κάποιους εἰδωλολάτρες, οἱ ὁποῖοι σὲ κρημνώδη περιοχὴ ἐπιτέθηκαν κατὰ τοῦ Ἁγίου μὲ ξύλα καὶ πέτρες καὶ τὸν ἄφησαν μισοπεθαμένο. Πρὶν ξεψυχήσει, μία ἐκ τῶν φανατικῶν αἱρετικῶν γυναικῶν τὸν θανάτωσε διὰ λίθου.

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ποτέ μην βιαστείς να πανηγυρίσεις… [video]

 

Έμεναν 0,6 δευτερόλεπτα πριν την λήξη και άρχισαν να πανηγυρίζουν τη νίκη τους, όμως απ’ ότι φαίνεται βιάστηκαν λιγάκι…






Και τι έγινε που ζείς;!

Του Αρχιμ. Πορφυρίου, Ηγουμένου Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βέροιας

Σχετικά πρόσφατα άκουσα ένα τραγούδι, που είναι αρκετά παλαιό, όπως το ερεύνησα, και ομολογώ πως μου άρεσε. Και η μουσική, μάλλον πρωτότυπη αλλά και οι στίχοι, μέσα στην απλότητά τους σε ενθουσιάζουν.
Πράγματι, η πρώτη του ερμηνεύτρια, που συγχρόνως η ίδια έγραψε και τους
στίχους και την μουσική, «έγραψε» με το τραγούδι αυτό.
Και όμως, αυτό το τόσο ωραίο και τόσο «αθώο» άσμα περιέχει έναν στίχο πολύ αρνητικό, αν το δούμε σαν ορθόδοξοι χριστιανοί.

Πίσω από την πόρτα του ναού.



Ήταν ο άνθρωπος της παρέας. Πειράγματα, αισχρόλογα, αστεϊσμοί και άλλα πολλά ήταν στον ημερήσιο κατάλογο των κατορθωμάτων του. Τα χρόνια περνούσαν και ποτέ του δεν συνδέθηκε με κάποιους ανθρώπους…ποτέ του δεν εμπιστεύτηκε κανέναν. Όλοι τον θέλανε για την παρέα αλλά μέχρις εκεί. Αλλά και ο ίδιος κανέναν δεν έπαιρνε στα σοβαρά, κανέναν δεν αισθανόταν δικό του άνθρωπο, φίλο του, οικείο του.
Κάπου στα 30 του, γνώρισε μία κοπέλα. Την γνώρισε μέσα από μια τυχαία παρέα, διαμέσου γνωστών αγνώστων. Η κοπέλα αυτή είχε κάτι το διαφορετικό, κάτι το «περίεργο». Του κίνησε το ενδιαφέρον. Όταν τύχαινε στην παρέα να βρίσκεται και εκείνη (σπάνια), αυτός σταματούσε τις ανοησίες, σταματούσε τις αισχρότητες τις οποίες οι υπόλοιποι τον ωθούσαν να πράξει για χάριν της παρέας και του κεφιού.
Μετά από μερικούς μήνες πήρε το θάρρος και την ζήτησε να βγούνε έξω. Εκείνη δέχτηκε, προσφέροντάς του μία ευχάριστη έκπληξη. Δεν περίμενε να βγεί μαζί του ραντεβού...

Οι παρακαταθήκες των αγωνιστών του 1821.

 

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου 
Οι Έλληνες έχουμε πάθει ένα γερό στραπάτσο τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει επηρεάσει κυρίως τις ευαίσθητες ψυχές των νέων μας, οι οποίοι υφίστανται τις βαρύτατες συνέπειες από τα λάθη των μεγαλυτέρων τους. Τα παιδιά και τους νέους μας χωρίς να το θέλουν και χωρίς να το ξέρουν, τους κάναμε σαν ένα ζαλισμένο κοπάδι, που δεν ξέρει από πού έρχεται και πού πηγαίνει...Δεν μαθαίνουν να εκτιμούν αυτό που έχουν, δεν βοηθιούνται να έχουν ταυτότητα, ιδιοπροσωπία, όραμα ζωής.

Η μεγάλη ευθύνη μας είναι ότι έχουμε ξεχάσει κι επομένως δεν μεταδίδουμε τις υποθήκες των αγωνιστών του 1821, που μας έδωσαν όχι μόνο την ελευθερία που απολαμβάνουμε, αλλά και ήθος, αρχές, ιδανικά.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ τίμησε τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Τσιάπρα.

 

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου 
Με αφορμή τη συμπλήρωση 58 ετών ιερατικής διακονίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ Σεραφείμ, την ημέρα της εορτής του Ευαγγελισμού και κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, τίμησε με έναν επιστήθιο Σταυρό, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Τσιάπρα, εφημέριο του Ναού για 29 συναπτά έτη. Την απόφαση για να τιμηθεί ο π. Παναγιώτης, έλαβε το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού.

«Σεμνόν, ιεροπρεπή, καλόν καγαθόν και πιστόν λευίτην», χαρακτήρισε
τον τιμώμενο Ιερέα ο Σεβασμιώτατος. Και με αφορμή την Τιμία Κάρα του Αγίου Νικολάου Πλανά, που βρίσκεται προς προσκύνηση στο Ναό, συνέχισε: «Η καρδία όλων μας πάλλεται σήμερα καθώς τιμώμεν τον π. Παναγιώτην από αγάπη υιικήν και από ευγνωμοσύνην μεγίστην, διότι ο άνθρωπος αυτός ομοιάζει τόσον πολύν προς τον, εν μέσω υμών ευρισκόμενον, τον ηγιασμένον Ιερέαν, τον Όσιον και Θεοφόρον Νικόλαον τον Πλανάν.

Ο «καλός» και ο «κακός» γονιός.

 
shutterstock_114643663.limghandler
Η μαμά λέει «τώρα», ο μπαμπάς λέει «αργότερα». Η μαμά λέει «όχι», εκείνος «ναι». Στο τέλος, καταλήγετε ο ένας ο «κακός» κι ο άλλος ο «καλός» της υπόθεσης.


Τι γίνεται όταν οι γονείς έχουν διαφορετική άποψη για το μεγάλωμα των παιδιών τους;
Οι διαφωνίες ανάμεσα στους δύο γονείς για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο.
Ο μπαμπάς επιτρέπει τις τηγανητές πατάτες και τα παγωτά πριν από το φαγητό, αφήνει την τηλεόραση ανοιχτή μέχρι αργά το βράδυ, και τα παιχνίδια εδώ κι εκεί. Η μαμά, από την άλλη, είναι τελείως διαφορετική: «Απαγορεύει» τα γλυκά σε καθημερινή βάση, απαιτεί ησυχία και ύπνο μετά τις 9.00 το βράδυ και δεν ανέχεται να βλέπει παιχνίδια και μπογιές σκορπισμένα στο σπίτι. Με λίγα λόγια, ο μπαμπάς λέει «ναι», όταν η μαμά λέει «όχι», και αντίστροφα.

Xριστιανός καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή προσέβαλε τον Μωάμεθ.

Δικαστήριο της Λαχόρης καταδίκασε σε θάνατο δι' απαγχονισμού έναν χριστιανό που κρίθηκε ένοχος για βλασφημία ο οποίος είχε κατηγορηθεί από έναν μουσουλμάνο ότι προσέβαλε τον προφήτη Μωάμεθ.
 
Ο δικαστής Γούλαμ Μουρτάζα Τσόντρι έκρινε ένοχο τον Σαουάν Μασίχ και του επέβαλε την εσχάτη των ποινών.
Όταν είχε γίνει γνωστή η υπόθεση, πριν από έναν χρόνο, προκλήθηκαν ταραχές στις οποίες μουσουλμάνοι διαδηλωτές πυρπόλησαν περισσότερα από 100 σπίτια χριστιανών στη Λαχόρη.

Σκέψεις στον Απόστολο της Κυριακής (Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος).

Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη  

῾Καί οὕτω μακροθυμήσας (ὁ ᾽Αβραάμ) ἐπέτυχε τῆς ἐπαγγελίας᾽ (῾Εβρ. 6, 15) 

α. ῞Οσο πλησιάζουμε πρός τά σωτηριώδη γεγονότα τοῦ Πάθους καί τῆς ᾽Αναστάσεως τοῦ Κυρίου, τόσο καί ἡ ᾽Εκκλησία μας τονίζει τόν ἀδιάψευστο χαρακτήρα τους λόγω τῆς ἐγγυήσεως γι᾽ αὐτά τοῦ ἴδιου τοῦ Θεοῦ. ῾᾽Αδύνατον γάρ ψεύσασθαι τόν Θεόν᾽, κατά τήν ρήση τοῦ ἀποστόλου Παύλου στήν πρός ῾Εβραίους ἐπιστολή. Κι ἐκεῖνο πού φέρνει ὡς ἐπιπρόσθετο στοιχεῖο τῆς ἀλήθειας τους ὁ ἀπόστολος εἶναι ἡ ὅλη πορεία τῆς θείας Οἰκονομίας, ἀρχῆς γενομένης ἀπό τόν Πατριάρχη ᾽Αβραάμ. ῞Ο,τι δηλαδή ὁ Θεός ὑποσχέθηκε σ᾽ ἐκεῖνον τό πραγματοποίησε. Κι εἶδε ὁ ᾽Αβραάμ νά ἐκπληρώνονται σέ αὐτόν καί τόν λαό του οἱ ἐπαγγελίες τοῦ Θεοῦ, τίς ὁποῖες βεβαίως καθόλου δέν ἀμφισβήτησε, ἀκόμη κι ὅταν ἡ λογική του ἀντιδροῦσε στήν ἀποδοχή τους. Διότι πίστευε στόν Θεό καί ὑπέμενε. ῾Η πίστη του καί ἡ ὑπομονή του εἶχαν θεμέλιο τήν πιστότητα τοῦ Θεοῦ. ῾Καί οὕτω μακροθυμήσας (ὁ ᾽Αβραάμ) ἐπέτυχε τῆς ἐπαγγελίας᾽.

Δ' Κυριακὴ τῶν Νηστειῶν Ἰωάννου Κλίμακος.

Ο άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στην Παλαιστίνη γύρω στα 523. Μόνασε από νεαρή ηλικία (16 ετών). Παρακολούθησε ανώτερο κύκλο μορφώσεως. Στην ζωή της ερήμου Σινά αξιοποίησε την σοφία του και ανέβηκε σε υψηλές κορυφές αγιότητας. Είχε και το χάρισμα της θαυματουργίας. Σε μεγάλη ηλικία έγινε ηγούμενος της μονής του Σινά.
Συνέγραψε τριάντα λόγους περί αρετής, όπου ο καθένας λόγος περιλαμβάνει και μια αρετή, ξεκινώντας από τις πιο πρακτικές και ανεβαίνοντας σαν σκαλοπάτια κατέληξε στις θεωρητικά υψηλές. Στη πνευματική ζωή έχουμε βαθμίδες χαμηλές και υψηλές, καταστάσεις κατώτερες και ανώτερες. Γι' αυτό και το σύγγραμμα ονομάζεται Κλίμακα των αρετών.
Στο έργο του αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει συστηματικά τις ιδέες του για την κοινοβιακή κυρίως, αλλά και για την ερημιτική ζωή, ταξινομώντας αυτές κατά τρόπο που δείχνει πορεία προς την ηθική τελείωση. Είναι γραμμένο σε κομψή ελληνική γλώσσα, καλοδουλεμένη με χάρη και μελωδικότητα.

Ὁ Ἅγιος Σωφρόνιος Ἐπίσκοπος Ἰρκούτσκ καὶ πάσης Σιβηρίας.

Ὁ Ἅγιος Σωφρόνιος, κατὰ κόσμος Στέφανος Κρισταλέφσκϊυ, γεννήθηκε στὶς 25 Δεκεμβρίου 1703 στὴν Οὐκρανία, κοντὰ στὴν περιοχὴ τοῦ Τσέρνιγκωφ, ἀπὸ εὐσεβεῖς γονεῖς. Ἀπὸ τὴν παιδική του ἡλικία ἀγάπησε τὴν Ἐκκλησία καὶ τὸ μοναχικὸ βίο. Ἀνέπτυξε σπουδαία ἱεραποστολικὴ δράση καὶ ἐξελέγη Ἐπίσκοπος τῆς πόλεως Ἰρκούτσκ

Ὁ Ἅγιος Σωφρόνιος κοιμήθηκε μὲ εἰρήνη τὸ ἔτος 1771, κατὰ τὴν Δευτέρα ἡμέρα τοῦ Πάσχα. Ἐνῷ ἀναμενόταν ἡ ἀπόφαση τῆς Ἱερᾶς Συνόδου περὶ τοῦ ἐνταφιασμοῦ τοῦ ἱεροῦ λειψάνου, ἡ σορός του παρέμεινε ἄταφη ἐπὶ ἕξι μῆνες, χωρὶς νὰ ὑποστεῖ τὴν παραμικρὴ ἀλλοίωση. Τὸ γεγονὸς αὐτό, καθὼς καὶ ἡ φήμη τοῦ αὐστηροῦ ἀσκητικοῦ του βίου, προσείλκυσαν πλήθη πιστῶν, οἱ ὁποῖοι προσκυνοῦσαν τὸ ἱερὸ λείψανο ὡς σκήνωμα Ἁγίου τοῦ Θεοῦ.

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Kάποια ανέκδοτα είναι τόσο αληθινά μερικές φορές....!


Μια μέρα σκοτώθηκε μια γυναίκα που ήταν μεγάλη πολιτικός και μεγαλοστέλεχος στο κόμμα της, με υπουργεία και πολλές περγαμηνές. Όταν έφτασε στον άλλο κόσμο, την υποδέχτηκε ο Aγιος Πέτρος και της λέει...
"Που θα ήθελες να περάσεις την αιωνιότητα σου, στην Κόλαση ή στον Παράδεισο;"
Εκείνη το σκέφτεται λίγο και λέει: - "Δεν είμαι σίγουρη." - "Τότε", λέει ο Aγιος Πέτρος, "θα κάνουμε το εξής, θα περάσεις 24 ώρες στην Κόλαση και 24 ώρες στον Παράδεισο και μετά αποφασίζεις." Η πολιτικός συμφωνεί.

Οι Έλληνες ήρωες του 1821 σκέφτονταν και μιλούσαν σαν …. Έλληνες.

25martiou18211. Pώτησαν κάποτε τον πυρπολητή Κανάρη, εκείνο το σεμνό ήρωα του ΄21, που΄γινε κατόπιν ναύαρχος, υπουργός και πρωθυπουργός.

- Πως τον έκανες τον άθλο Ναύαρχε;
Κι αυτός απάντησε:



- Να, ξύπνησα εκείνο το πρωί και είπα:

Απόψε Κωσταντή θα πεθάνεις για την Ελλάδα.
 Αναβάσεις ζωής

 «Έρωτι και πυρί θείας αγάπης πυρπολούμενος»
Αληθινό πρότυπο ζωής, ζωντανής και αυθεντικής πίστης είναι ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακας, τη μνήμη του οποίου όρισε να τιμά η Εκκλησία μας τη Δ΄Κυριακή των Νηστειών. Το μεγάλο αυτό πνευματικό ανάστημα, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας ταπεινός ασκητής. Έπλεε όμως μέσα στο πέλαγος της θείας Χάριτος. Ήταν ο κατ’ εξοχήν ασκητής του θεοβάδιστου όρους Σινά.

Το υψηλό ανάστημα

Για το σημερινό άνθρωπο και τους σύγχρονους ρυθμούς της ζωής, ίσως η προβολή ενός ασκητή, του εκτοπίσματος του Ιωάννη της Κλίμακας, να φαντάζει ως κάτι το παράδοξο, να αποτελεί ίσως και ένα «σκάνδαλο». Πώς μπορεί να εναρμονίζονται τα βαθύτερα μηνύματα που εκπέμπει η ασκητική αυτή μορφή, η οποία με μετάνοια και τα δάκρυα που απορρέουν από αυτή, με νηστεία και πνευματική άσκηση, δείχνει μια πορεία εντελώς αντίθετη απ’ εκείνη που υπαγορεύει το δήθεν σύγχρονο και εξελιγμένο πνεύμα της εποχής; Βασανιστικό πραγματικά το ερώτημα αλλά συνάμα και υποβοηθητικό για βαθύτερο προβληματισμό.

Η Σαρακοστή.

sarakosti
του Μπάμπη Άννινου
Η καημένη η θεια-Μαργαρώ κάπου θα βρίσκεται εκεί ψηλά τώρα στον παράδεισο, που τόσο πολύ πίστευε, παρέα με τ΄ αγγελάκια, στα «χρυσά τα σύννεφα», κοντά στήν κυρά την Παναγία και όλους τους Αγίους, που θυμιάτιζε και μνημόνευε με τόσες μετάνοιες, κάθε απόβραδο μπροστά στο εικονοστάσι και προσκυνούσε με τρίδιπλες μετάνοιες στη μικρή ενοριακή της εκκλησιά…
Κι όμως, δεν το ‘λπιζε να πάει κι έλεγε:
- Κολάζεται κανένας, γιε μου! Κολάζεται και δεν το καταλαβαίνει! Γι΄ αυτό, δεν πρέπει κανένας να ολιγωρεί και να κάνει τα πρεπούμενα. Εκείνα που μας έχουνε μάθει οι πατεράδες μας και που ξέρανε οι παλιοί…
Κι ανάμεσα σ΄ αυτά τα «πρεπούμενα», που ενέπνεε μιαν αληθινή και αφελής ευλάβεια και πίστη, τις μετάνοιες, τα θυμιάματα, τα σταυροκοπήματα, τ΄ αγιοκέρια που φώτιζαν με την ψιλή τους φλόγα, το εικονοστάσι της γωνιάς με τ΄ άσπρα νταντελωτά μπερντεδάκια, ολονυκτίες στα πανηγύρια, τους όρθρους στις μεγάλες δεσποτικές γιορτές, την ταχτική παρακολούθηση της λειτουργίας και την αυστηρή τήρηση όλων των θρησκευτικών καθηκόντων, η μεγάλη δουλειά ήτανε η Σαρακοστή κι η νηστεία… Νήστευε τα Τετραδοπαράσκευα, νήστευε τις προηγιασμένες, νήστευε των Αγίων Αποστόλων, το Δεκαπενταύγουστο, της Σταυροπροσκύνησης, κάθε φορά που το έγραφαν  τα «χαρτιά» και που το νόμιζε αναγκαίο η ψυχούλα της. Μα η μεγάλη νηστεία ήταν η «Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή».

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή τα ξημερώματα.

 Την ερχόμενη Κυριακή 30 Μαρτίου, θα τεθεί σε εφαρμογή η θερινή ώρα. 

Έτσι, στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μια ώρα μπροστά και να δείχνουν 4.
Το μέτρο της θερινής ώρας θα ισχύσει έως τις 26 Οκτωβρίου 2014.

Ο παπά Σάββας Κυράζογλου τραγουδάει για τα παιδιά.

agioritikovima
E-mail Εκτύπωση PDF
1Ο παπά Σάββας Κυράζογλου επανέρχεται με ένα νέο τραγούδι για τα παιδιά. 
Τίτλος του "Αγάπη (Ο μόνος θησαυρός)".

Ο ίδιος ο παπα-Σάββας, γνωστός για την προσπάθειά του για τα δικαιώματα των παιδιών, έχει συνθέσει τη μουσική και έχει γράψει τους στίχους, ενώ το ερμηνεύει κι όλας...

Χταπόδι ψητό στο φούρνο με σπέσιαλ λαδολέμονο.



1Γευστικότατο χταπόδι ψητό στο φούρνο με σπέσιαλ λαδολέμονο...

Υλικά
1 μεγάλο χταπόδι περίπου 2 κιλά, καθαρισμένο
1 φύλλο δάφνης
5 κόκκοι ολόκληρο πιπέρι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
150 ml ελαιόλαδο
30 ml ξίδι από κρασί
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
2 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου ή ρίγανης ή 1 κουτ. γλυκού ξερά
1 κουτ. σούπας πάστα ελιάς

Μερίδες 8

Προετοιμασία 25΄ Ψήσιμο 1 ώρα

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Πλένουμε καλά το χταπόδι, το στραγγίζουμε, το βάζουμε σε ταψί που να το χωράει ακριβώς με τις βεντούζες προς τα πάνω, ρίχνουμε τη δάφνη, το πιπέρι και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, ώστε να ψηθεί μέσα στα υγρά του για περίπου 45 λεπτά – 1 ώρα.

Προς το τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα. Το φουρνιστό χταπόδι έχει πιο μαστιχωτή υφή από το κατσαρολάτο και πιο στεγνή και κρουστή σάρκα. Τα υγρά που θα βγάλει στο ταψί, αν είναι αρκετά, τα κρατάμε ώστε συμπληρώνοντας κρασί και ζωμό να φτιάξουμε ένα πιλάφι.

Σάλτσα: Χτυπάμε στο μούλτι το λάδι, το ξίδι και τους χυμούς, μέχρι να γίνει μια λεία σάλτσα, την οποία βάζουμε σε μπολ.

Πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε στη σάλτσα την πάστα ελιάς και ρίχνουμε το αρωματικό της αρεσκείας μας. Βάζουμε το χταπόδι στην πιατέλα, το χωρίζουμε στα πλοκάμια του και περιχύνουμε με τη σάλτσα. 
 
Πηγή:  gastronomos.gr

Το Δημοτικό Σχολείο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας τίμησε τη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου.

Στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Σχολείου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας μεγάλη ήταν η προσέλευση γονέων και συγγενών των μαθητών, οι οποίοι κατέφθασαν για να καμαρώσουν τα παιδιά, που υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους παρουσίασαν ένα πολύ όμορφο θέαμα τιμώντας την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της εορτής παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί και επικαίρο θεατρικό έργο με πρωταγωνιστές τα παιδιά τα οποία και καταχειροκροτήθηκαν.

Ὁ Ἅγιος Μάρκος Ἐπίσκοπος Ἀρεθουσίων.

Ὁ Ἅγιος Μάρκος ἤκμασε κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ βασιλέως Κωνσταντίου (337 – 361 μ.Χ.) καὶ τοῦ Ἰουλιανοῦ τοῦ Παραβάτου (361 – 363 μ.Χ.). Ἦταν Ἐπίσκοπος Ἀρεθουσίων. Τὸ ἔτος 341 μ.Χ. συμμετεῖχε στὴν Σύνοδο τῆς Ἀντιόχειας. Στὰ Πρακτικὰ μάλιστα αὐτῆς, διασώζεται «Ἔκθεσις Πίστεως Μάρκου Ἀρεθουσίων». Τὸ ἑπόμενο ἔτος συμμετεῖχε στὴν ἀντιπροσωπεία Ἐπισκόπων, ἡ ὁποία μετέβη στὰ Τρέβηρα γιὰ νὰ συναντήσει τὸν αὐτοκράτορα Κώνσταντα. Τὸ ἔτος 343 μ.Χ. ἔλαβε μέρος στὴν Σύνοδο τῆς Φιλιππουπόλεως καὶ τὸ ἔτος 351 μ.Χ. στὴν Σύνοδο τοῦ Σιρμίου, ἡ ὁποία καταδίκασε τὸν Φωτεινό, Ἐπίσκοπο Σιρμίου, ὡς ὀπαδὸ τοῦ αἱρετικοῦ Ἐπισκόπου Ἀγκύρας, Μαρκέλλου. Τὸν συναντᾶμε, ἐπίσης, στὴν Σύνοδο τῆς Σελευκείας  τῆς Ἰσαυρίας, τὸ ἔτος 358 μ.Χ.
Ὁ Ἅγιος Μάρκος ἀναδείχθηκε μεγάλος διώκτης τῆς εἰδωλολατρίας καὶ ὁδήγησε μὲ τὸν φιλόθεο βίο καὶ τὸ εὐαγγελικὸ κήρυγμά του πολλοὺς Ἐθνικοὺς στὴν ἀληθινὴ πίστη. Μὲ τὴν προτροπή του δὲ οἱ Χριστιανοί, οἱ ὁποῖοι προέρχονταν ἀπὸ τὸν κόσμο τῶν Ἐθνικῶν, γκρέμισαν ἕναν εἰδωλολατρικὸ ναό.

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Άλλη εθνική οδός στο κόσμο σαν των "Τρικάλων-Καλαμπάκας" δεν υπάρχει!


Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη εθνική οδός (δρόμος ταχείας κυκλοφορίας δηλαδή) στο κόσμο που ξαφνικά τα αυτοκίνητα να φρενάρουν, για να περάσουν τη σιδηροδρομική γραμμή.
Κι όμως συμβαίνει στην πολύπαθη εθνικό οδό Τρικάλων-Καλαμπάκας η οποία, χάρη στις προσπάθειες του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη, ολοκληρώθηκε μέσα σε 3 χρόνια, τέμνεται... κάθετα από τη γραμμή του τρένου!!!...

Ηλίας Μαμαλάκης: «Κάνατε ατόπημα κύριε Δήμου».

Την έντονη ενόχλησή του για το κείμενο του Νίκου Δήμου για το 1821 εκφράζει με άρθρο του στο protagon.gr ο γνωστός σεφ Ηλίας Μαμαλάκης. 
«Σκεφτείτε να είχατε ένα παιδί και να πήγαινε στο σχολείο και ο δάσκαλος να του έλεγε ότι κατάγεται από ένα βρομερό γένος, από κλέφτες, δοσίλογους, άρπαγες, πλιατσικολόγους και να του διηγείτο αυτά τα περιστατικά που αναφέρετε», αναφέρει.

Ο συμπαθής Ηλίας Μαμαλάκης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Όλα όσα γράφετε είναι αληθή και υπάρχουν ακόμα πιο πικρές αλήθειες για τους πολέμους της πατρίδας μας, αλλά και του πλανήτη ολόκληρου που δεν είναι διόλου κολακευτικές για τον λαό μας και τους λαούς του πλανήτη. Μάλλον όμως έχετε ξεχάσει τι θα πει παιδί και πώς πρέπει να το μεγαλώσουμε.

Τρέχουν δάκρυα με αίμα σε εικόνα του Χριστού στη Γεωργία;

Στο ναό της Σταύρωσης στην περιοχή Zugdidi της Γεωργίας βρίσκεται πλέον μια εικόνα του Σωτήρος Χρίστου που ρέει δάκρυα αίματος, αναφέρει... το πρακτορείο ειδήσεων Blagovest-info με αναφορά σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Alia".

Πληροφορίες σχετικά με αυτό το θαυμαστό γεγονός επιβεβαιώνει και ο π. Ιλαρίων Shengelya.

"Ένας από τους ενορίτες αγόρασε την εικόνα του Σωτήρα. Κατά την άφιξή του στο σπίτι τα μέλη της οικογένειάς του παρατήρησαν ότι ξεχωρίζε από τα μάτια του Σωτήρα κόκκινο υγρό.

Χαίρε αρχηγέ νοητής αναπλάσεως, χαίρε χορηγέ θεϊκής αγαθότητος.

Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού 

Οι άνθρωποι καθημερινά διαπιστώνουμε τα αδιέξοδα που χαρακτηρίζουν τη ζωή μας. Το μεγαλύτερο από αυτά ο θάνατος. Υπάρχουν όμως και άλλα που έχουν να κάνουν τόσο με τον εαυτό μας και την πορεία μας, την απογοήτευση από την έκβαση των προσωπικών μας σχέσεων, ιδίως όσο βλέπουμε τα χρόνια να περνούνε και να λιγοστεύει η ποιότητα σ’ αυτές, με την επικράτηση της συνήθειας, όταν βλέπουμε το πείσμα, το εγωκεντρικό θέλημα, τον αγώνα για επικράτηση, ο οποίος κυριαρχεί μεταξύ μας, όπως επίσης και την σταδιακή φθορά της ύπαρξής μας, εξαιτίας της δύναμης του χρόνου, αλλά και του άγχους και για την επιβίωση και για την πορεία της κοινωνίας μας. Προσπαθούμε να ξεχάσουμε τα αδιέξοδα, παραδίδοντας τον εαυτό μας στην εικόνα και τον πολιτισμό της, στις ηδονές του βίου, στην διανόηση, στις επιλογές του κόσμου. Μέσα μας όμως πάντοτε υφέρπει εκείνη η βαθιά ανάγκη για ανάπλαση.

Οι χαιρετισμοί της Θεοτόκου – Ερμηνεία Δ’ στάσης.



Οι χαιρετισμοί στην Παναγία είναι υμνωδία που ο κάθε πιστός χαίρεται ιδιαίτερα να διαβάζει.Την μεγάλη Τεσσαρακοστή διαβάζονται κάθε παρασκευή και για πέντε συναπτές εβδομάδες.Τα νοήματα των χαιρετισμών είναι υψηλά και βαθειά και θεωρούμε πολύ χρήσιμη μία μικρή σύντομη ερμηνεία.

Δ’ ΣΤΑΣΗ
Τείχος ει των παρθένων, Θεοτόκε Παρθένε, και πάντων των εις σε προστρεχόντων. Ο γαρ του ουρανού και της γης, κατεσκεύασέ σε ποιητής ’Αχραντε, οικήσας εν τη μήτρα σου, και πάντας σοι προσφωνείν διδάξας.
Είσαι το τείχος των παρθένων,Παρθένε Θεοτόκε καθώς και όλων εκείνων που προστρέχουν σε σένα.Είσαι το τείχος που το κατεσκεύασε ο κτίστης του ουρανού και της γης, ο Kύριος, που κατοίκησε στη μήτρα σου κι όλους μας δίδαξε να σου απευθύνουμε αυτά τα λόγια.

Δεν απαιτείται τόσο τόπος, όσο τρόπος προσευχής.


518499-church2
Ο Θεός δεν νοιάζεται για τον τόπο. Ζητάει μόνο θερμότητα καρδιάς και  αγνότητα ψυχής. Να, και ο απόστολος Παύλος προσευχήθηκε όχι σε ναό  όρθιος ή γονατιστός, αλλά μέσα σε φυλακή πεσμένος ανάσκελα, καθώς τα  πόδια του ήταν σφιγμένα στην ξυλοπέδη.

Επειδή,  όμως, προσευχήθηκε με θέρμη, αν και πεσμένος, και τη φυλακή έσεισε και  τα θεμέλια σάλεψε και το δεσμοφύλακα τράβηξε στην αληθινή πίστη μαζί με  όλη την οικογένειά του (Πράξ. 16:25-35). 
Ο άρρωστος Εζεκίας ούτε όρθιος  ούτε γονατιστός, αλλά πεσμένος στο κρεβάτι παρακάλεσε για τη θεραπεία  του το Θεό, που με τον προφήτη Ησαΐα του είχε προαναγγείλει το θάνατό  του.

Η παρουσία της Ορθοδοξίας στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Τα μέλη της Επιτροπής των αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU) σε συνάντησή τους στις... Βρυξέλλες εξέδωσαν το ακόλουθο Ανακοινωθέν εν όψει των επικειμένων ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου 2014, που έχουν προγραμματισθεί να γίνουν στα είκοσι οκτώ κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, με σκοπό την ανανέωση των 751 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι αντιπρόσωποι, πρώτα, έλαβαν υπόψη τις διευρυμένες ευθύνες και αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Επίσης συζήτησαν το θέμα της σπουδαιότητας της συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών, ειδικά των χριστιανών, στις επόμενες εκλογές.

Κολιέ με το όνομά σου.


Ετοιμάζω ένα κολιέ. Θα το φτιάξω από τα πιο πολύτιμα υλικά. 
Χρυσάφι ατόφιο, ασήμι καθαρό. Δώρα της αγάπης μου για σένα. 
Θα είναι μοναδικό γιατί σ’αυτό θα βάλω όλη την τέχνη μου. Θα είναι το απαύγασμα της αγάπης μου για σένα,  της εκτίμησης στο πρόσωπό σου, του θαυμασμού για αυτό που είσαι, για αυτό που κάνεις.

Δεν με επηρεάζει η καθημερινότητα. Η οικονομία του κόσμου έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα. Τα χρήματα έχουν περιοριστεί, οι δυνατότητες στένεψαν. Εγώ είμαι έτοιμος να ξεπεράσω τα όποια εμπόδια. Έχω καλά αισθήματα και αυτό τα λέει όλα. Δεν χρειάζομαι χρυσό, τον αντικαθιστά η καρδιά μου, δεν απαιτείται το ασήμι, στη θέση του έβαλα την εκτίμηση. Θα κάνω χρήση αυτών των δεδομένων μου και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρω.

Έκαναν Τούρκο τον Όμηρο!


.Στο Μπαχρέιν παρουσιάζουν διάσημους Τούρκους χορευτές με το έργο «Τροία» μιλώντας για το μεγάλο ποιητή της Ανατολίας... Ομηρο.

Οσοι πήραν στα χέρια τους το πρόγραμμα του θεσμού της «Πολιτιστικής Ανοιξης» στο Μπαχρέιν και γνωρίζουν έστω τα στοιχειώδη από ιστορία, μάλλον θα έμειναν με το στόμα ανοιχτό.

Κι αυτό γιατί εκεί μέσα προβάλλεται η παράσταση μίας διάσημης τουρκικής ομάδας χορού η οποία παρουσιάζεται με έναν ανορθόδοξο τρόπο...

Ένας Άγιος μιλάει για το κάπνισμα!


15«Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγείαν». Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι οι διαφημίσεις των τσιγάρων θα ήταν υποχρεωμένες να αναγράφουν την παραπάνω έντονη υπόμνηση!

Η ζωή όμως μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Μέχρι χθες ο δικτάτορας καπνός ήταν ο ισχυρότερος δυνάστης σε όλη την οικουμένη. 
Σήμερα, κατά περίεργη σύμπτωση, γενικότερη διαμφισβήτηση των απολυταρχιών συμπίπτει με την ολοένα και αυξανόμενη εξέγερση κατά της τυραννίας του τσιγάρου.

Η εξέγερση αυτή είχε τους προδρόμους της. Δεν πρέπει να μας ξαφνιάσει αν πληροφορηθούμε, ότι ένας άγιος της Εκκλησίας μας, εδώ και 200 χρόνια ο άγιος Νικόδημος Αγιορείτης έγραψε εναντίον του καπνίσματος. Μερικά αποσπάσματα είναι χαρακτηριστικά.

Αιμοδοσία στον Πειραιά.

 

Ὁ Ὅσιος Ἰλαρίων ὁ Νέος.

Ὁ Ὅσιος Ἰλαρίων διετέλεσε ἡγούμενος τῆς μονῆς Πελεκητῆς στὴν Τριγλὶα καὶ διακρίθηκε γιὰ τὸ ἀσκητικό του ἦθος, τὸ φιλόθεο ζῆλο του, τὸ χάρισμα τῆς ἐλεημοσύνης καὶ τοὺς πνευματικοὺς ἀγῶνες. Γι’ αὐτὸ ὁ Ἅγιος Θεὸς τὸν προίκισε μὲ τὸ προορατικὸ χάρισμα. Ὁ Ὅσιος κοιμήθηκε μὲ εἰρήνη τὸ ἔτος 754 μ.Χ.

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.Ἱλαρότητι τρόπων καλλωπιζόμενος, ὡς καθαρώτατον σκεῦος τῆς ἐπιπνοίας Χριστοῦ, τῆς ἐνθέου βιοτῆς ἐδείχθης ἔσοπτρον· ὅθεν ἀστράπτεις νοητῶς, ἀρετῶν μαρμαρυγὰς, Πατὴρ ἡμῶν Ἱλαρίων, πρὸς ἀπλανῆ ὁδηγίαν, καὶ σωτηρίαν τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Κοντάκιον. Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.Ὡς ἐλαία εὔκαρπος, ἀναβλαστήσας, Ἱλαρίων Ὅσιε, καθιλαρύνεις μυστικῶς, τῷ σῷ ἐλαίῳ τοὺς ψάλλοντας· χαίροις Ὁσίων, κανὼν ἀπαρέγκλιτε.

Μεγαλυνάριον.Ἔλεος καὶ χάριν παρὰ Θεοῦ, Πάτερ Ἱλαρίων, ὡς τῷ θρόνῳ αὐτοῦ ἑστώς, αἴτει θεοφόρε, ἡμῖν καταπεμφθῆναι, τοῖς ἐπιγραφομένοις, θερμὸν προστάτην σε.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ενα λεβέντικο ζεϊμπέκικο από αθλητή σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο Δημήτρης Βάσσης…




Βλάσηe



Ο Βάσσης αγωνίζεται στην ομάδα ΠΑΣΚΑ ελληνικά πετρέλαια και συγκίνησε το γήπεδο των Χανίων ,





Απάντηση σε ανιστόρητες απόψεις για την Εκκλησία και το 1821.

Χωρίς τον ορθόδοξο κλήρο δεν θα πετύχαινε η μεγάλη εθνική εξόρμηση του 1821.
Ορισμένοι προπαγανδιστές ξεπερασμένων ιδεολογιών αρνούνται τον ρόλο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως φάνηκε και από δημοσιεύματα και τηλεοπτικές εκπομπές των τελευταίων ημερών. Αποδεικνύονται ανιστόρητοι και εμπαθείς.
 
Ο Γάλλος Πρόξενος Πουκεβίλ, ο οποίος έζησε τα γεγονότα της Ελληνικής Επαναστάσεως, γράφει ότι 100 Πατριάρχες και Επίσκοποι θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και του Αγώνος.
80 κινήματα έκαναν οι Έλληνες πριν από το 1821 και στα περισσότερα πρωτοστατούσαν Επίσκοποι. Θυμίζω ότι από το 1680 έως το 1700 η Ανατολική Στερεά ήταν ελεύθερη μετά από την εξέγερση δύο Επισκόπων,  του Θηβών Ιεροθέου και του Σαλώνων Φιλοθέου.

Η σφραγίδα του Σταυρού και η συντέλεια του κόσμου.

 
ΣΤΑΥΡΟς ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Γράφει ο π. Βασίλειος Ι. Καλλιακμάνης
 
α) Τα τελευταία χρόνια το θέμα της συντέλειας του κόσμου γνωρίζει μεγάλη δημοσιότητα.
Ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα κοσμικού και θρησκευτικού περιεχομένου αφιερώνουν χιλιάδες σελίδες για την “ενημέρωση του κοινού”. Παράλληλα προβλήθηκε σχετική κινηματογραφική ταινία με εντυπωσιακά εφέ και ανάλογο περιεχόμενο, έχοντας ως σταθμό το έτος “2012”. Τόσο ήταν το ενδιαφέρον για το ζήτημα αυτό και τόσες πολλές οι ερωτήσεις προς τους επιστήμονες, ώστε η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) της Αμερικής αναγκάστηκε να ανοίξει σχετική ιστοσελίδα και να δίδει απαντήσεις διαψεύδοντας τις φημολογίες για την καταστροφή του σύμπαντος.
 
β) Κοινός τόπος σε όλα αυτά τα δημοσιεύματα είναι η ανάπτυξη της καταστροφολογίας, που προκαλεί φόβο και σύγχυση ακόμη και στους εκλεκτούς. Τη σύγχυση επιτείνουν οι αυτονομημένες χριστιανικές αντιλήψεις, η οικονομική κρίση, οι πόλεμοι, η κοινωνική ακαταστασία, οι σεισμοί και το κοινωνικό κακό που δείχνει να θριαμβεύει. Και τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι: Πώς στέκεται και πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση αυτή ο άνθρωπος του Θεού; Μένει αδιάφορος; Πανικοβάλλεται; Απλώς ικανοποιεί την περιέργειά του και στη συνέχεια επιστρέφει στη ρηχή και ανούσια καθημερινότητα; Εφησυχάζει;

Ο π. Πολύκαρπος Μπόγρης στη Σύναξη φοιτητών-νέων του Ιερού Ναού Αγ. Γεωγίου Γιαννιτσών

Κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, κ. Ιωήλ, το Σαββατοκύριακο της Γ’ εβδομάδος των Νηστειών, ήρθε στην Ιερά Μητρόπολη ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητας.

Ο π. Πολύκαρπος μίλησε στην Έδεσσα στη Σύναξη νέων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, καθώς και στο κήρυγμα του κατανυκτικού εσπερινού στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγ. Σκέπης.
 
Την Κυριακή στις 8:00μ.μ. επισκέφθηκε την νεανική συντροφιά των φοιτητών στην ενορία μας, όπου και ανέπτυξε το θέμα της προσευχής από τον Όσιο Θεοφάνη τον έγκλειστο.