Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ένα Κυριακάτικο απόγευμα Ιουνίου.

Ένα Κυριακάτικο απόγευμα Ιουνίου
Ήταν ένα από εκείνα τα απογεύματα τα οποία θα χαράμιζε μεταξύ σκέψεων και σιωπής, όμως το φως του απογευματινού ήλιου σχεδόν τον πρόσταξε να βγει για λίγο έξω στον αυλόγυρο του μοναστηριού.

Ο ουρανός ήδη είχε πάρει την κοκκινωπή του απόχρωση δίδοντας πνοές δροσιάς στα πλάσματα της φύσης.

Προχώρησε κοιτώντας τα δέντρα που χόρευαν μέσα στην ακινησία τους. Ήχοι πουλιών καλούσαν το σούρουπο να έρθει ταχύ. Κυριακάτικο απόγευμα του Ιουνίου και όλα μαρτυρούσαν μια γλυκιά απουσία…
Κατευθύνθηκε προς το καθολικό με την ελπίδα μήπως υπάρχει κάποιος προσκυνητής για να τον εξυπηρετήσει. Δεν είδε κανέναν. Στο μανουάλι έκαιγαν μερικά κεράκια, απόδειξη ότι κάποιος πέρασε από εκεί.

Ερειπωμένα ναι, ξεχασμένα όχι!Μια αναφορά στις Μετεωρίτικες μονές των Αγίων Αποστόλων.

Ερειπωμένα ναι, ξεχασμένα όχι!Μια αναφορά στις Μετεωρίτικες μονές των Αγίων Αποστόλων
Του Γρηγόρη Γ. Καλύβα
 
Τις μέρες αυτές που η Εκκλησία ενθυμείται και σεμνύνεται τους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο αλλά και όλους τους Αποστόλους, είναι μια ευκαιρία να αναφερθούμε στα ερειπωμένα μοναστήρια και στα μονύδρια της Ισάγγελης Μετεωρίτικης Πολιτείας που αναφέρονται στη μνήμη των Αγίων Αποστόλων.
Στην αναφορά μας αυτή παίρνουμε την άδεια και την ευλογία της Αγιοστεφανίτισσας Μοναχής Θεοτέκνης, συγγραφέως του σημαντικότατου πονήματος «Ιερά ασκητήρια – το πέτρινο δάσος, τόμος α’», να χρησιμοποιήσουμε την αναφορά της κάνοντας ένα νοερό ταξίδι στα ερειπωμένα, αλλά όχι και ξεχασμένα, μοναστήρια που αναφέρονται στους Αγίους Αποστόλους.

Το ποτήρι της δικής σου ζωής το βλέπεις μισοάδειο ή μισογεμάτο;

Το ποτήρι της δικής σου ζωής το βλέπεις μισοάδειο ή μισογεμάτο;


Κάποτε μια γυναίκα παραπονιόταν σε έναν γέροντα για την κατάθλιψη που ένιωθε και για όλα τα στραβά που της τύχαιναν στη ζωή της. 

Κι ο γέροντας, παίρνοντας ένα ποτήρι, το γέμισε μέχρι τη μέση νερό και της είπε:

- Αν νιώθεις δυστυχισμένη είναι γιατί έμαθες να βλέπεις το ποτήρι της ζωής σου ΜΙΣΟΑΔΕΙΟ Κανένας άνθρωπος δεν τα έχει όλα...

Ο Θεός έδωσε στον καθένα μας χαρές αλλά και λύπες που να μας ταπεινώνουν. ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ;

ΗΠΑ προς Τουρκία: «Επιστρέψτε τις εκκλησίες και τα κλεμμένα κεΗΠΑ προς Τουρκία: «Επιστρέψτε τις εκκλησίες και τα κλεμμένα κειμήλια».


Επρόκειτο να συζητηθεί σε Επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου την Τετάρτη 18 Ιουνίου στις 10 το πρωί ώρα Ουάσινγκτον, πήρε όμως αναβολή για το μέλλον για αδιευκρίνιστους λόγους.

 Ο λόγος για μια ιστορικής σημασίας «Πράξης Λογοδοσίας» της Άγκυρας, για τα πεπραγμένα της έναντι των θρησκευτικών μειονοτήτων και την μη προστασία των χριστιανικών λατρευτικών χώρων και μνημείων στην Τουρκία και την κατεχόμενη Κύπρο.

Πηγές του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, ανέφεραν ότι η τουρκική κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να εμποδίσει τη συζήτηση και την αποδοχή της Πράξης (που σταδιακά θα έπαιρνε τη μορφή νόμου), η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει το πρωί της Τετάρτης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Χειροτονία νέου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος (ΦΩΤΟ)

Του Αιμίλιου Πολυγένη
Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 30 Ιουνίου η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου.
Την χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.
Συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μυτιλήνης Ιάκωβος, Ναζαρέτ Κυριακός, Λαρίσης Ιγνάτιος, Νικαίας Αλέξιος, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Σάμου Ευσέβιος, Καισαριανής Δανιήλ, Πειραιώς Σεραφείμ, Σερρών Θεολόγος, Σύρου Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Ν. Σμύρνης Συμεών, Κερκύρας Νεκτάριος, Ζιχνών Ιερόθεος, Κορίνθου Διονύσιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Θηβών Γεώργιος, Ιλίου Αθηναγόρας, Ζακύνθου Διονύσιος, Κηφισίας Κύριλλος, Ιωαννίνων Μάξιμος, Ελασσώνος Χαρίτωνας και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι, Ρεντίνης Σεραφείμ, Διαυλείας Γαβρίηλ και Σαλώνων Αντώνιος.
Ο νέος Μητροπολίτης στον χειροτονητήριο λόγο του μεταξύ άλλων τόνισε: ''Η Εκκλησία μου αναθέτει σε αυτήν την ώριμη περίοδο της ζωής μου να αναλάβω αυτήν την διακονία, κάνοντας το παιδικό μου όνειρο μιά άλλη πραγματικότητα θυσίας καί προσφοράς''.

Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Παρασκευόπουλος - 50 χρόνια από την κοίμησί του.

Αρχιμ. Δανιήλ Γ. Αεράκη, Κατηχητής-ιεροκήρυκας-λειτουργιολόγος 
 
Στις 30 Ιουνίου, εορτή των Δώδεκα Αποστόλων, συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την εις Κύριον εκδημία ενός εκ των αγίων κληρικών του 20ού αιώνος. Πρόκειται για τον αρχιμανδρίτη π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο, τον ακάματο εργάτη του Ευαγγελίου, τον ιεροκήρυκα και πνευματικό της πόλεως Πατρών, τον πρωτοπόρο στο έργο των Κατηχητικών Σχολείων, τον άμεμπτο στο ήθος και σοφό στη Θεολογία, τον ελεγκτή των δημοσίων σκανδάλων, τον σεβάσμιο πρεσβύτερο, που μέχρι σήμερα η Πάτρα ευλαβείται ως όντως άγιο.

• Παρέμεινε εκ πεποιθήσεως στη στρατειά των εκλεκτών πρεσβυτέρων, που προσέφεραν τη μαρτυρία του Ιησού Χριστού υπέρ πολλούς επισκόπους της Εκκλησίας μας και σαγήνευσαν τα πλήθη και ωδήγησαν νέους στην εν Χριστώ ζωή και κατέστησαν όργανα του Θεού, για να πορευθούν μυριάδες ψυχές στη βασιλεία των Ουρανών.

Ευρωπαϊκό βραβείο για το Νηπιαγωγείο της Ιεράπετρας – Μια σπουδαία διάκριση για ένα υπέροχο βίντεο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ευρωπαϊκό βραβείο για το Νηπιαγωγείο της Ιεράπετρας – Μια σπουδαία διάκριση για ένα υπέροχο βίντεο (ΒΙΝΤΕΟ)
Το ευρωπαϊκό βραβείο κατάφερε να αποσπάσει το νηπιαγωγείο της Ιεράπετρας με το βίντεο που δημιούργησαν δάσκαλοι και μαθητές με μουσική του Μ. Χατζιδάκι!

Το generations @ school είναι μία δράση στην οποία εκπαιδευτικοί καλούνται να διοργανώσουν μία δραστηριότητα η οποία θα φέρει πιο κοντά τους μαθητές και τους ηλικιωμένους, προκειμένου να ανακαλύψουν πώς ο διάλογος μεταξύ τους μπορεί να συμβάλει σε μια καλύτερη Ευρώπη του αύριο. 
Σ’ αυτήν την εκπαιδευτική δράση έλαβαν μέρος πολλά σχολεία από την Ευρώπη. Κι όμως το 7ο νηπιαγωγείο Ιεράπετρας διακρίθηκε, παίρνοντας το 1ο βραβείο, με τη δική του συμμετοχή, με τίτλο «Γνωρίζοντας το παρελθόν μου, γνωρίζω καλύτερα τον εαυτό μου».

Η ωραιότατη προσευχή της μάνας για το παιδί της.


DSC08321
Κάνε μου την τιμή γιε μου να σταθείς ανδρείος για το Χριστό.
Να Τον ομολογήσεις άφοβα και χωρίς δισταγμό!
Ελπίζω μέσα στην καρδιά μου ότι σύντομα θα ανθίσει επάνω σου το στεφάνι του μαρτυρίου.


Προς τιμή μου και προς σωτηρία πολλών μη φοβηθείς τις απειλές ή τα ξίφη ή τους πόνους ή τις πληγές ή την πυρά.
Τίποτα να μη σε χωρίσει από το Χριστό, αλλά να κοιτάξεις προς τον ουρανό.


Από εκεί μπορείς να περιμένεις τη μεγάλη, αιώνια και πλούσια ανταμοιβή σου από το Θεό.

Η Αρχαιοπρεπής Θ. Λειτουργία των Αποστολικών Διαταγών στην Ι.Μ. Πειραιώς (ΦΩΤΟ)



Με τη δέουσα λαμπρότητα κατά την εκκλησιαστική τάξη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ τέλεσε την Αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία των Αποστολικών Διαταγών στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου, την Κυριακή πρώι 29 Ιουνίου 2014 ημέρα μνήμης και τιμής των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του έκανε σαφείς αναφορές για την τιμή και δόξα που οφείλουμε στους Αγίους Αποστόλους και κήρυκες του Θείου Λόγου.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης σε αυτό το συνοδικό πολίτευμα της πρώτης εκκλησίας, το οποίο είναι ορατό μέσα από τη ζωή και τα έργα των Αποστόλων, τα οποία καθόλη τη βιοτή τους έκαναν πράξη, θέτοντας ως πρώτη τους επιλογή το Κήρυγμα και τη Θυσία για το καλό της Εκκλησίας.

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Oι χριστιανοί ζουν με τον φόβο των τζιχαντιστών του ISIS

Oι χριστιανοί ζουν με τον φόβο των τζιχαντιστών του ISIS
Οι 40.000 χριστιανοί που ζουν στο Καρακός, κοντά στη Μοσούλη, φοβούνται για τη ζωή τους καθώς οι τζιχαντιστές του ISIS προελαύνουν στην περιοχή τους. 

 Ο Σαλάμ Κικχούα θυμάται ότι την ώρα που αγόραζε τσιγάρα στις 10 Ιουνίου ακούστηκε μια κραυγή: «Οι τζιχαντιστές μπήκαν στην πόλη». Παράτησε τσιγάρα και λεφτά και άρχισε να τρέχει ενώ χτυπούσαν οι καμπάνες των 12 εκκλησιών της πόλης.
Ο συναγερμός ήταν εσφαλμένος αλλά παρόμοιος πανικός ξεσπά καθημερινά στο Καρακός. 
Το «Spiegel» συνάντησε τον 28χρονο Σαλάμ μία εβδομάδα αργότερα, στο σπίτι του, όπου φοράει γυαλιά ηλίου για να προστατεύει την όρασή του που είναι μειωμένη αφότου τραυματίστηκε σε βομβιστική επίθεση στη Μοσούλη πριν από τέσσερα χρόνια. Ο Σαλάμ και οι γονείς του είναι καθολικοί αλλά στο Καρακός, μια από τις μεγαλύτερες χριστιανικές πόλεις της Μέσης Ανατολής, ζουν καθολικοί και ορθόδοξοι μαζί. Για τα δεδομένα του Ιράκ, ανήκουν σε μια θρησκευτική μειονότητα την οποία απεχθάνονται οι τζιχαντιστές.

Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια [photos]


 Του Κώστα Χαιρέτη

Όταν ο μεγαλύτερος κήρυκας του Ευαγγελίου, Άγιος και Απόστολος Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών, ο πρώτος μετά τον Ένα, επισκέφθηκε την Μακεδονία, πέρασε και από την πόλη της Βέροιας

Το 50-55 μ.Χ. ο Απόστολος των Εθνών Παύλος και ιδρυτής της Εκκλησίας της Ελλάδος, επισκέφθηκε την Βέροια όπου και δίδαξε την "νέα" Χριστιανική πίστη του Αναστάντος Χριστού, μένοντας στην Βέροια αρκετές ημέρες.

Το σημείο - Βήμα που κήρυξε δημόσια τον Λόγο του Θεού, διασώζεται μέχρι και σήμερα όπου και θεωρείται το σπουδαιότερο και μακροβιότερο σημείο αναφοράς της γενικής και Εκκλησιαστικής, τοπικής ιστορίας της πόλης και ειδικά του Χριστιανισμού.

Χειροτονία νέου Μητροπολίτη Ελασσώνος (ΦΩΤΟ)

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 29 Ιουνίου η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα.
Την χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στον εορτάζοντα ιερό ναό του Απ. Παύλου Ψαρών.
Επίσης συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Σταγών Σεραφείμ, Μηθύμνης Χρυσόστομος, Μυτιλήνης Ιάκωβος, Προικοννήσου Ιωσήφ, Λαρίσης Ιγνάτιος, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Σάμου Ευσέβιος, Σύρου Δωρόθεος, Κέρκυρας Νεκτάριος,  Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Θηβών Γεώργιος, Ιλίου Αθηναγόρας, Ζακύνθου Διονύσιος, Κηφισίας Κύριλλος, Κίτρους Γεώργιος, Ιωαννίνων Μάξιμος και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Διαυλείας Γαβριήλ και Σαλώνων Αντώνιος.

Ο άθεος και η γριούλα.

Ο άθεος και η γριούλα
Στις δώδεκα τα μεσάνυκτα χτύπησαν την πόρτα. Ήταν μια γριούλα και ζητούσε να πάει να κοινωνήσει έναν άρρωστο. 

 Ό Ιερέας ετοιμάστηκε και βγήκε αμέσως μαζί της. Πλησιάζουν σε ένα φτωχό σπιτάκι, τύπου παράγκας. Ή γριούλα ανοίγει την πόρτα και μπάζει τον Ιερέα σε ένα δωμάτιο. Και να, ξαφνικά ό παπάς ευρίσκεται εκεί μόνος με τον άρρωστο. 
Ό άρρωστος του δείχνει με χειρονομίες την πόρτα και σκούζει. Φύγε από εδώ! Ποιός σε κάλεσε; Εγώ είμαι άθεος. Και άθεος θα πεθάνω.

Oι χριστιανοί ζουν με τον φόβο των τζιχαντιστών του ISIS.



Oι χριστιανοί ζουν με τον φόβο των τζιχαντιστών του ISIS
Οι 40.000 χριστιανοί που ζουν στο Καρακός, κοντά στη Μοσούλη, φοβούνται για τη ζωή τους καθώς οι τζιχαντιστές του ISIS προελαύνουν στην περιοχή τους. 

 Ο Σαλάμ Κικχούα θυμάται ότι την ώρα που αγόραζε τσιγάρα στις 10 Ιουνίου ακούστηκε μια κραυγή: «Οι τζιχαντιστές μπήκαν στην πόλη». Παράτησε τσιγάρα και λεφτά και άρχισε να τρέχει ενώ χτυπούσαν οι καμπάνες των 12 εκκλησιών της πόλης.
Ο συναγερμός ήταν εσφαλμένος αλλά παρόμοιος πανικός ξεσπά καθημερινά στο Καρακός. 
Το «Spiegel» συνάντησε τον 28χρονο Σαλάμ μία εβδομάδα αργότερα, στο σπίτι του, όπου φοράει γυαλιά ηλίου για να προστατεύει την όρασή του που είναι μειωμένη αφότου τραυματίστηκε σε βομβιστική επίθεση στη Μοσούλη πριν από τέσσερα χρόνια. Ο Σαλάμ και οι γονείς του είναι καθολικοί αλλά στο Καρακός, μια από τις μεγαλύτερες χριστιανικές πόλεις της Μέσης Ανατολής, ζουν καθολικοί και ορθόδοξοι μαζί. Για τα δεδομένα του Ιράκ, ανήκουν σε μια θρησκευτική μειονότητα την οποία απεχθάνονται οι τζιχαντιστές.

Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Κόρινθο (ΦΩΤΟ)


Με την πανηγυρική πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου, συνεχίστηκαν οι Εορταστικές Εκδηλώσεις των «Η’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2014».
Σήμερα το πρωί 29η Ιουνίου, στην Ιερά Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ενώ της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Ζιχνών & Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, Νειλουπόλεως κ. Γενναδίου, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, Αργολίδος κ. Νεκταρίου, του Θεοφ. Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου, ως και του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου.

Ένας καυτός ήλιος για τα καλοκαίρια μας.

Tου Θανάση Παπαδημητρίου 
 
Καλοκαίριασε πια (ο όρος αναφέρεται αυστηρώς ημερολογιακά και αισίως μετεωρολογικά – καμιά σχέση με την ψυχολογική διάθεση των Ελλήνων).

Οι μύγες πάχυναν αρκετά και τα μεταλλαγμένα, ή καλύτερα τα γενετικώς τροποποιημένα καρπούζια, έκαναν την εμφάνισή τους στις γειτονιές, στοιβαγμένα στις καρότσες δικάμπινων αγροτικών των πρακτόρων αθιγγάνων της Monsanto.

Ξανθά καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων απασχολούν τον εγκεφαλικό φλοιό των αναμνήσεών μου. Τότε, που για κανέναν και τίποτα δεν αφήναμε το αλάνιασμα και το ολοήμερο παιχνίδι. Νοσταλγικά αναπολώ εκείνα τα χρόνια …

Με το κλείσιμο των σχολείων ένα συναίσθημα ελευθερίας, χαράς και προσμονής μας κατέκλυζε. Τίποτα δεν ήταν αδύνατο, τίποτα ακατόρθωτο, όλα σε μια λίστα για ζωή.

Διατροφή για να προστατεύσετε τη μνήμη σας.

Διατροφή για να προστατεύσετε τη μνήμη σας


Η επιστημονική κοινότητα ισχυρίζεται ότι η υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά λιγότερο γνωστή είναι η ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ υγιεινών συμπεριφορών και της εμφάνισης ήπιων περιστατικών απώλειας μνήμης, τα οποία ξεκινούν νωρίτερα και αποτελούν προοιωνούς σοβαρότερων προβλημάτων στη μετέπειτα ζωή.
 
Σε μία μελέτη που διεξήχθη από το UCLA σε δείγμα 18.500 ατόμων ηλικίας από 18 έως 99 ετών η υγιεινή διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα και η τακτική άσκηση συσχετίστηκαν με καλύτερες ικανότητες μνήμης, όπως αυτές αξιολογήθηκαν από τους ίδιους τους εξεταζόμενους.

Κόστα Ρίκα: Η πιο πράσινη και ευτυχισμένη χώρα του κόσμου.

Η Κόστα Ρίκα είναι μια μικρή αλλά πολύ όμορφη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Το όνομά της σημαίνει «Πλούσια Ακτή» και είναι μια από τις πιο πράσινες αλλά και πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου.
Είναι ένας τροπικός παράδεισος, σχεδόν άγνωστος για τους Ευρωπαίους, με παρθένες εξωτικές παραλίες, εντυπωσιακά τροπικά δάση και πλούσια βιοποικιλότητα.
 
Ο πληθυσμός της είναι περίπου 4,3 εκατομμύρια και οι κύριες δραστηριότητες είναι η γεωργία και ο τουρισμός. Βρίσκεται ανάμεσα στον Παναμά και τη Νικαράγκουα και βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό στα δυτικά και την Καραϊβική Θάλασσα στα ανατολικά. Πρωτεύουσά της είναι το Σαν Χοσέ.

Αίγυπτος: Χριστιανός καταδικάστηκε επειδή προσέβαλε το Ισλάμ.

Αίγυπτος: Χριστιανός καταδικάστηκε επειδή προσέβαλε το Ισλάμ
Σε κάθειρξη έξι ετών από αιγυπτιακό δικαστήριο, επειδή προσέβαλε τον προφήτη Μωάμεθ στη σελίδα του στο Facebook, καταδικάστηκε ένας χριστιανός, γεγονός που οδήγησε σε συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στο χωριό του, στη νότια Αίγυπτο.

Ο 29χρονος χριστιανός καταδικάστηκε από δικαστήριο της επαρχίας Λούξορ σε φυλάκιση τριών ετών για προσβολή του Ισλάμ (σ.σ. το αιγυπτιακό σύνταγμα καταδικάζει κάθε
προσβολή σε βάρος και των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών) και σε άλλα τρία χρόνια γιατί πυροδότησε τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν, όπως αποκάλυψε ο συνήγορός του, Μοχάμεντ Άχμεντ Αμπντελάαλ.

Τις ασθενεί και ουκ ασθενώ;

Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού
Η γιορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου αποτελεί μία σπουδαία πνευματική ευκαιρία υπενθύμισης στον καθέναν μας τι σημαίνει να είναι κάποιος ηγέτης στη ζωή της Εκκλησίας.
Ο λόγος του Παύλου στην Β’ προς Κορινθίους επιστολή του θέτει το μέτρο της αποστολικότητας, αλλά και της ηγετικής αποστολής, στην οποία καλείται ο κάθε χριστιανός να προβληματιστεί, πολύ ψηλά.
 
 Γιατί δεν είναι μόνο το αποστολικό αξίωμα καθαυτό, το οποίο περιγράφεται στα λόγια του Παύλου, αλλά και η όλη χριστιανική παρουσία μέσα στον κόσμο, η ιδιότητα του χριστιανού η οποία αποτυπώνεται στην διακονία των Αποστόλων.

«Τις ασθενεί και ουκ ασθενώ;» (Β’ Κορ. 11, 29) αναρωτιέται ο Παύλος. Απόστολος σημαίνει αυτός που δεν έχει ως κέντρο της ζωής και της ύπαρξής του τον εαυτό του, αλλά τον πλησίον του, τον κάθε πλησίον. Ο ηγέτης δεν λειτουργεί αυτοαναφορικά, αλλά πραγματοποιεί μία συνεχής έξοδο στον συνάνθρωπο, η οποία πηγάζει από την σχέση του με τον Χριστό και από την μίμηση προς τον Κύριο.

Μέγας Συνοδικός Εσπερινός στη Κόρινθο (ΦΩΤΟ)

syn-esperi-20
Κόρινθος | Αιμίλιος Πολυγένης
 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε χθές στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, ο Μέγας Συνοδικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
 
Επίσης τον Μακαριώτατο πλαισίωναν οι Μητροπολίτες Θηβών Γεώργιος, Ιλίου Αθηναγόρας, Ζακύνθου Διονύσιος, Κηφισίας Κύριλλος, Ξάνθης Παντελεήμων, Ζιχνών Ιερόθεος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Ρεθύμνης Ευγένιος, Αργολίδος Νεκτάριος, Νειλουπόλεως Γεννάδιος, Επιδαύρου Καλλίνικος και ο Αρχιγραμματεάς της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ.
 
syn-esperi-2
 
syn-esperi-5

syn-esperi-8
 
syn-esperi-9

Ο εναγκαλισμός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.


Ὁ μήνας ᾽Ιούνιος καταυγάζεται ἀπό τή μεγάλη ἑορτή τῶν πρωτοκορυφαίων ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου (29 ᾽Ιουνίου). Δέν πρόκειται περί μίας ἁπλῆς ἑορτῆς, ὅπως συνήθως ἑορτάζουμε τίς ὑπόλοιπες ἑορτές τῶν ἁγίων μας: νά θυμηθοῦμε τήν κατά Χριστόν πολιτεία τους καί στό μέτρο τῶν δυνατοτήτων μας νά τούς μιμηθοῦμε. Στόν ἐναγκαλισμό τῶν δύο ἀποστόλων, ὅπως τόν βλέπουμε στή γνωστή εἰκόνα τους, ἡ ᾽Εκκλησία μας πρόβαλε τή σύζευξη τῆς πίστεως καί τῶν ἔργων, μέ ἄλλα λόγια εἶδε τούς ἀποστόλους αὐτούς ὡς σύμβολο καί τύπο τῆς παραδόσεώς της.

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

«Έκαιγε το χέρι μου…».

«Έκαιγε το χέρι μου…»
Ροδοκόκκινος από χαρά άνοιξε την πόρτα του σπιτιού του ο κυρ-Γιώργης και ξέσπασε με ενθουσιασμό:
 
— Δεν ξανάνιωσα ποτέ μου τέτοια χαρά, Αγλαΐα! Αυτό το Πάσχα θα το θυμάμαι σ’ όλη μου τη ζωή!…
—Μα τι έπαθες, παιδάκι μου; ρώτησε η γυναίκα του. Ηρέμησε! Κάτσε. Τι συνέβη; Έφερες τα λεφτά; Σε περιμένω για να πάμε το δώρο που είπαμε. Πρέπει να βγούμε σύντομα στην αγορά. Μέγα Σάββατο σήμερα. Δεν μπορώ να γυρίζω στους δρόμους.
—Καλά, καλά! Όλα θα γίνουν. Μη βιάζεσαι!
—Δηλαδή, τι μη βιάζεσαι; Άλλαξες πάλι; Δεν θα πάμε για το δώρο; Έτσι θ’ αφήσουμε τα παιδιά τέτοια μέρα;

Θεμέλιοι λίθοι.

Χριστάκης Ευσταθίου, Θεολόγος.
«Οι ασφαλείς και θεοφθόγγοι κήρυκες της Εκκλησίας»
 
Με τη δράση τους οι απόστολοι και σύμφωνα με το παράγγελμα του διδασκάλου τους, διέδωσαν την αλήθεια του ευαγγελίου στα πέρατα της οικουμένης.
Έλαμψαν με τη μαρτυρία τους και καταξιώθηκαν ως οι θεμέλιοι λίθοι της ζωής της Εκκλησίας. Επικεφαλής των αποστόλων αναδείχθηκαν οι Πέτρος και Παύλος, οι οποίοι δικαιολογημένα χαρακτηρίζονται πρωτοκορυφαίοι.
 
Αυτό μπορεί κανείς να το κατανοήσει μέσα από τα κείμενα των Ευαγγελίων, των Πράξεων των Αποστόλων αλλά και από τις Επιστολές τους που διασώζονται στην Καινή Διαθήκη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ιερός συναξαριστής, δεν επινοείται «μείζονα τούτοις εγκωμίων υπόθεσιν, παρά την του Κυρίου μαρτυρίαν και ανακήρυξιν. Τον μέν (δηλαδή τον Πέτρον) μακαρίσαντος και πέτραν καλέσαντος, εφ’ ής ιδρύσαι την Εκκλησίαν φησί. Τον δε (δηλαδή τον Παύλον) σκεύος εκλογής έσεσθαι προειπόντος, του βαστάσαι το όνομα αυτού (δηλαδή του Χριστού) ενώπιον τυράννων και βασιλέων».

Οι εγκλωβισμένοι μαθητές στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο (Φωτο-Video)

Οι εγκλωβισμένοι μαθητές στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο (Φωτο-Video)
                    Του Αριστείδη Βικέτου
 
Παράδειγμα προς μίμηση για όλο των ελληνισμό, και ιδιαίτερα για τους νέους, είναι οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι μαθητές στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.

Στο Ριζοκάρπασο ζουν περίπου 250 Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι. Η ζωή τους είναι δύσκολη, παρόλο ότι τα τελευταία χρόνια επιτρέπεται η μετάβαση προς και από τις περιοχές, που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Για τα παιδιά όμως η ζωή είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού μεγαλώνουν μέσα σε συνθήκες στρατιωτικής κατοχής. Ωστόσο, τα παιδιά αυτά δίνουν καθημερινά μάθημα υπομονής και καρτερίας. Ταυτόχρονα, κάνουν όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι Έλληνες πρώτοι στην προσευχή.

Τα μεγαλύτερα ποσοστό θρησκευτικότητας στην Ευρώπη παρουσιάζει η Ελλάδα, καθώς οι μισοί σχεδόν από τους Έλληνες δηλώνουν πολύ θρήσκοι (42,1%) και προσεύχονται πολύ (46,2%). 
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 19 ευρωπαϊκές χώρες, από το τμήμα της Πανευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας με τη συμμετοχή και του ΕΚΚΕ και η οποία δημοσιεύτηκε στον «Ελεύθερο Τύπο», ένας στους τέσσερις Έλληνες έχει συστηματική σχέση με την εκκλησία.

Κυκλοφορούν ανάμεσά μας.





Αυτό είναι το μυστικό, για να μάθουν τα παιδιά να μαζεύουν τα παιχνίδια τους!

          
18270988_7698793567237a5106a0aa1bc9227afe.limghandler

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Child Development, μας λέει ότι η «γλώσσα» των ενηλίκων μπορεί να έχει δραστική επίδραση στην προθυμία ενός παιδιού για να βοηθήσει στις δουλειές τη μαμά του.
Για το συγκεκριμένο πείραμα, οι ερευνητές χώρισαν σε ομάδες 150 παιδιά. Η πρώτη ομάδα άκουσε από τους μεγάλους ότι «κάποια παιδιά είναι πολύ βοηθητικά». Η δεύτερη ομάδα άκουσε από τους μεγάλους ότι «κάποια παιδιά επιλέγουν να βοηθήσουν». Η τρίτη ομάδα δεν άκουσε τίποτε σχετικά με τη λέξη «βοήθεια».
Στη συνέχεια οι ερευνητές έβαλαν τα παιδιά να παίξουν και κατόπιν τους έθεσαν τέσσερις αποστολές: Απομακρύνετε τα παιχνίδια, ανοίξτε ένα κουτί, καθαρίστε το χάος και μαζέψτε τα χυμένα μολύβια
Η ομάδα των παιδιών που άκουσε από τους μεγάλους ότι «κάποια παιδιά είναι πολύ βοηθητικά», βοήθησαν κατά 29% περισσότερο από εκείνα που άκουσαν τη γενική έκφραση: «κάποια παιδιά επιλέγουν να βοηθήσουν». Όσο για εκείνα που δεν άκουσαν ποτέ αυτή τη λέξη δε βοήθησαν καθόλου.

Εορτασμός του Μεγάλου Αποστόλου των Εθνών στην Εκκλησία της Ελλάδος.

0629 ApostolosPavlos
Με θρησκευτική λαμπρότητα θα εορτάσει και εφέτος η Εκκλησία της Ελλάδος την Ιερή Μνήμη του Μεγάλου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, Ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014, και ώρα 19.00, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με την συμμετοχή Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και άλλων Μητροπολιτών.
Επίσης, την ίδια ημέρα και ώρα, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών των Αθηνών, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Συνοδικού Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου.

Ὁ Ὅσιος Σέργιος ὁ μάγιστρος.

Ὁ Ὅσιος Σέργιος καταγόταν ἀπὸ τὴν κωμόπολη Νικήτια τῆς Ἀμάστριδος τοῦ Εὐξείνου Πόντου. Ἡ οἰκογένειά του ἦταν διακεκριμένη, συγγενὴς τῆς αὐτοκράτειρας Θεοδώρας, συζύγου τοῦ αὐτοκράτορος Θεοφίλου (829 – 842 μ.Χ.). Μπόρεσε λοιπὸν ὁ Σέργιος νὰ ἐκπαιδευθεῖ καὶ νὰ φθάσει σὲ μεγάλα πολιτικὰ καὶ στρατιωτικὰ ἀξιώματα. Ἂν καὶ ὁ Θεόφιλος ἦταν προστάτης τῶν εἰκονομάχων, ὁ Σέργιος παρέμενε πιστὸς στὴν ὀρθόδοξη διδασκαλία ἀγωνιζόμενος γιὰ τὴν ἀναστήλωση τῶν ἱερῶν εἰκόνων. 
Προστάτεψε μάλιστα πολλοὺς πιστοὺς κατὰ τὸ διωγμό τους, καὶ ὅταν ἀπέθανε ὁ αὐτοκράτορας Θεόφιλος, ὁ Ὅσιος συνετέλεσε μὲ τὴν ἐπιρροή του νὰ ἐνισχυθεῖ ἡ γνώμη τῆς Θεοδώρας ὑπὲρ τῆς ἀναστηλώσεως τῶν εἰκόνων.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Παλεύοντας με μια ακόμη Τράπεζα.

Η Δευτέρα 26 Μαΐου του 2014, αποτέλεσε μία ακόμη ημέρα Άγχους, Αγωνίας, Απόγνωσης και Απογοήτευσης στο ημερολόγιο του σύγχρονου Έλληνα. 
Αυτά τα τέσσερα «Α» κατακλύζουν τον Έλληνα μαθητή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλη την περίοδο των εξετάσεων. Κατά τη μέση της ημέρας αυτής εμφανίστηκε η πολυπόθητη τράπεζα θεμάτων δυόμιση μέρες πριν το πρώτο διαγώνισμα. Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω αυτά τα τέσσερα «Α» που αισθάνθηκα εγώ προσωπικά καθώς και όλη η υπόλοιπη νεολαία.

Παραγγελία πίτσας το έτος 2016.


  Τηλεφωνήτρια: "Pizza Hut, καλησπέρα σας."

   Πελάτης: "Καλησπέρα, θα ήθελα να δώσω μια παραγγελία."

   Τηλεφωνήτρια: "Θα μπορούσα να έχω τον ΕΑΤ σας, παρακαλώ;"

   Πελάτης: "Τον Εθνικό Αριθμό Ταυτοποίησής μου (National ID Number), ναι, μια στιγμή, ορίστε, είναι ο 6102049998-45-54610."

   Τηλεφωνήτρια: "Ευχαριστώ, κύριε Sheehan. Λοιπόν η διεύθυνσή σας είναι 1742 Meadowland Drive, και ο αριθμός τηλεφώνου σας 494-2366. Το επαγγελματικό τηλέφωνό σας στην Lincoln Insurance είναι 745-2302 και αριθμός του κινητού σας 266-2566. Που θέλετε να σταλεί η παραγγελία;"

   Πελάτης: "Εεε; Στο σπίτι, που είμαι τώρα. Από πού τις βγάζετε όλες αυτές τις πληροφορίες;"

   Τηλεφωνήτρια: "Είμαστε συνδεδεμένοι με το σύστημα, κύριε."

Ο Ιερεύς, ο Άγγελος και η Προσκομιδή...

Ο Ιερεύς, ο Άγγελος και η Προσκομιδή...


Σ᾽ ένα μοναστήρι ζούσε ένας ευλαβέστατος Ιερεύς· (το γεγονός μου διηγήθηκε ο μακαριστός Γέροντας Γαβριήλ, ο όποιος για πολλά χρόνια ήταν και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Διονυσίου στο Άγιον Όρος).

Ολιγογράμματος ήταν ο Ιερεύς, αλλά κληρικός δυνατής πίστεως, μεγάλης αρετής και πολλών πνευματικών αγώνων. Παρέμενε στην Προσκομιδή όρθιος για πολλές ώρες, παρ’ όλο πού είχαν ανοίξει οι φλέβες των ποδιών του και έτρεχαν.
Πολλές φορές φαίνονταν τα αίματα, πού έτρεχαν κάτω στο έδαφος από την ορθοστασία για την μνημόνευση των πολλών ονομάτων. Μέχρι τελευταίας στιγμής άνθρωπος Θυσίας και μάλιστα εκοιμήθη αμέσως μετά από Θεία Λειτουργία.

ISIL: Οι ισλαμιστές κατέλαβαν το ναό της Χάτρα - Φόβοι μήπως τον καταστρέψουν.

ISIL: Οι ισλαμιστές κατέλαβαν το ναό της Χάτρα - Φόβοι μήπως τον καταστρέψουν
Στα χέρια των τζιχαντιστών βρίσκεται ο προχριστιανικός ναός «Χάτρα» που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ και απεικονίζεται στην κλασική ταινία τρόμου «Εξορκιστής» -που προβλήθηκε το 1973.

Ο ναός, που το 1985 χαρακτηρίστηκε ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, έχει καταληφθεί από τους σουνίτες τζιχαντιστές, μέλη της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) ενώ οι τοπικοί αξιωματούχοι της περιοχής εκφράζουν φόβους ότι οι φανατικοί ισλαμιστές μπορεί να τον λεηλατήσουν.

Η συγκινητική ιστορίας μιας μάνας…


Mother+with+baby+edited
Εδινε για καιρό μάχη με την επάρατη νόσο από τη μια είχε να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ και από την άλλη να φροντίσει το μικρό της αγγελούδι.

Η μάνα όμως πάντα θα είναι μάνα ΄και ακόμα κι όταν ξεψυχάει θα θυσιάζεται για το παιδί της… Η ηρωίδα μάνα αυτη μετά απο χημειοθεραπείες και επεμβάσεις ΄ξύπνησε στο κρεββάτι καποιου νοσοκομείου και το πρώτο πράγμα που ζήτησε για να ”πάρει ζωή ” όπως είπε ήταν να αντικρύσει τα ματάκια του μωρού της..

Χρώματα... κι αρώματα.

Δείτε πως παρακολουθούν το Μουντιάλ σε όλο το κόσμο!

Από τις φαβέλες του Ρίο στα υπαίθρια... σαλόνια του Βερολίνου κι από το διαστημικό σταθμό ΜΙΡ στις παραλίες της Καραϊβικής, οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου μαγεύουν μικρούς και μεγάλους!
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου δεν είναι μόνο
το μεγαλύτερο διεθνές ραντεβού των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων και η κορωνίδα των εκδηλώσεων για τους λάτρεις της “στρογγυλής θεάς”. Είναι παράλληλα ένα από τα πιο προβεβλημένα αθλητικά γεγονότα στον κόσμο, ενίοτε δε συγκεντρώνει το ενδιαφέρον περισσότερων θεατών (τηλεθεατών για την ακρίβεια) απ' ότι κι αυτοί ακόμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Η φετινή διοργάνωση, που εκτός των άλλων φιλοξενείται στη Βραζιλία, μια χώρα που έχει συνδέσει τη μοίρα της με το ποδόσφαιρο, αναμένεται να καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ τηλεθέασης, με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους απ' όλο τον κόσμο να παρακολουθούν τους αγώνες μέχρι και τις 13 Ιουλίου, οπότε και θα διεξαχθεί ο μεγάλος τελικός.

Γέροντας Εφραίμ: Ο αγωνιστής μαθητής κοπιάζει…

Γέροντας Εφραίμ: Ο αγωνιστής μαθητής κοπιάζει…
Εις ένα σχολείον, άλλοι λαμβάνουν άριστα, άλλοι την βάσιν και άλλοι απορρίπτονται.  
Ο ίδιος δάσκαλος, η ίδια νουθεσία. Πταίει ο δάσκαλος ή ο μαθητής; 
Ο αγωνιστής μαθητής διαβάζει ημέρα και νύκτα, αγωνίζεται, ξενυκτάει, και ούτω προοδεύει.
Να μην χάνωμε ούτε λεπτόν, θα ζητήσωμεν ένα λεπτόν του χαμένου χρόνου μας και δεν θα μας δοθή, δια τούτο, εις κάθε λεπτόν της ώρας να κάνωμε καλήν αγοράν.

Ὁ Ὅσιος Σαμψὼν ὁ Ξενοδόχος.

Ὁ Ὅσιος Σαμψὼν ἐγεννήθηκε στὴ Ρώμη, ἀπὸ εὔπορους καὶ εὐσεβεῖς γονεῖς καὶ ἦταν συγγενὴς τοῦ Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ἐσπούδασε φιλολογία, φιλοσοφία καὶ ἰατρική. Μεταχειρίσθηκε ὅμως τὴν ἰατρικὴ ὄχι σὰν ἐπικερδὲς ἐπάγγελμα, ἀλλὰ γιὰ εὐεργετικοὺς καὶ φιλανθρωπικοὺς σκοπούς. Ὁδηγὸς στὸ βίο του ἦταν ὁ λόγος τοῦ Κυρίου: «Γίνεσθε οὖν οἰκτίρμονες καθὼς καὶ ὁ πατὴρ ἡμῶν οἰκτίρμων ἐστί». Ἔτσι ὁ Ὅσιος Σαμψὼν ἦταν προστάτης ἰατρὸς τῶν φτωχῶν. Τὴν οἰκία του τὴν εἶχε μετατρέψει σὲ νοσοκομεῖο καὶ περιέθαλπε πάσχοντες ἀστέγους.
Ὅταν ἀπέθαναν οἱ γονεῖς του, μὲ τὸν ἴδιο τρόπο ὁ Σαμψὼν συνέχισε τὴν ζωή του στὴν Κωνσταντινούπολη προσευχόμενος στοὺς ναοὺς τῶν Ἁγίων Προφητῶν. Ὁ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μηνᾶς (536 – 552 μ.Χ.), βλέποντας τὸ ἔργο καὶ τὴν ἀρετὴ τοῦ Σαμψών, τὸν ἐχειροτόνησε ἱερέα.
Μὲ ὅση περιουσία τοῦ ἀπέμεινε, ὁ Ὅσιος ἔκτισε νοσοκομεῖο, ποὺ ἀναδείχθηκε σὲ φημισμένο φιλανθρωπικὸ ἵδρυμα. Ἡ φήμη του προσείλκυσε τὴν εὔνοια καὶ αὐτοῦ τοῦ αὐτοκράτορος Ἰουστινιανοῦ (541 μ.Χ.), τὸν ὁποῖο ἐθεράπευσε ἀπὸ βαριὰ ἀσθένεια. Ὁ αὐτοκράτορας ἀπὸ εὐγνωμοσύνη ἀνακαίνισε τὸν ξενώνα, ποὺ εἶχε καταστραφεῖ ἀπὸ πυρκαγιὰ τὸ 532 μ.Χ., δίνοντάς του τὸ ὄνομα τοῦ ἰατροῦ ποὺ τὸν ἐθεράπευσε.

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Μία αυτοκτονία.

Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού
 
῞Ενα περιστατικό 18χρονου χρήστη τοῦ ῎Ιντερνετ πού αὐτοκτόνησε παίρνοντας ὁδηγίες ἀπό κάποιον ἂλλο, παρότι πρωτοφανές στήν ῾Ελλάδα, ἀνέδειξε ἕνα μεῖζον πρόβλημα πού ἔχει νά κάνει μέ τίς νέες τεχνολογίες. Αὐτό τῶν
κριτηρίων στή χρήση τους καί τοῦ κατά πόσον ὑπάρχει ἡ ὡριμότητα ὥστε ὁ ἂνθρωπος, καί ἰδίως ὁ νέος, νά ἐπιλέγει αὐτό πού πραγματικά θά τόν ὠφελεῖ.

῾Ο σκοπός ὕπαρξης τῶν νέων τεχνολογιῶν εἶναι ἐκ φύσεως χρησιμοθηρικός. ᾿Αξιοποιώντας τες ὁ ἂνθρωπος καθιστᾶ πιό εὔκολη τή ζωή του, βρίσκει ἐναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας, μπορεῖ νά ἐπικοινωνήσει μέ γνώριμα πρόσωπα ἤ καί νά ἀναπτύξει νέες γνωριμίες συμμετέχοντας σέ προγράμματα ἀνταλλαγῆς ἀπόψεων καί συζήτησης -ὅπως εἶναι τά διάσημα ὴ στό ῎Ιντερνετ- καί γενικότερα, καταργεῖ τά σύνορα καί τούς φραγμούς πού ὑπάρχουν στόν κόσμο.

Παναγία του Χάρου: Η πρωτότυπη Θαυματουργή Εικόνα και η Ιστορία Της.

Παναγία του Χάρου: Η πρωτότυπη Θαυματουργή Εικόνα και η Ιστορία Της
Βρισκόμαστε στα 1600 μ.Χ. Μοναχοί από την Ιερή Μονή της Πάτμου φτάνουν στη Λειψώ της Δωδεκανήσου και χτίζουν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό το Εξωμονάστηρο «Παναγία του Χάρου».
 
Ο Ναός είναι τρισυπόστατος, χτισμένος σε ρυθμό βυζαντινό. Τον διακρίνει ο χαμηλός τρούλος, τα ακανόνιστα τόξα, που γι’ αυτό αισθητοποιούν μια ασυνήθιστη γοητεία, τα λιγοστά και στενόμακρα παράθυρα, που το φειδωλό φως τους υποβάλλει τον προσκυνητή.
 
Το διάβα των αιώνων άφησε ανέπαφη την Εκκλησία, ενώ ερήμωσε τα γύρω κελιά των Μοναχών. Μα σεβάστηκε το Ιερό Κειμήλιό τους, την πρωτότυπη και Θαυματουργική Εικόνα της Παναγίας του Χάρου.
 

Ένας ουράνιος Κρίνος στη γη!

Ένας ουράνιος Κρίνος στη γη!
Στη Ρώμη ζούσε κάποτε ένας ευλαβής και πλούσιος άνθρωπος που τον έλεγαν Ιωάννη.

Αυτός, αφού πήγε σε κάποιο μοναστήρι και αφιέρωσε εκεί όλα του τα πλούτη, σύντομα ασπάστηκε και τον μοναχισμό.

Όμως, αγράμματος καθώς ήταν, δεν μπορούσε να τυπώσει στο μυαλό του καμιά προσευχή. Μάταια οι υπόλοιποι μοναχοί προσπαθούσαν να του μάθουν γραφή και ανάγνωση. Του ερμήνευαν ψαλμούς και ευχές, μα πάλι εκείνος δεν μπορούσε να μάθει τίποτα.

Τότε, ένας έμπειρος και ενάρετος αδελφός αφού του διάβασε όλες τις ευχές, μία προς μία, τον ρώτησε ποια απ΄ όλες του φαινόταν πιο ωραία για να την μάθει.

Τι πρέπει να προσέξετε τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, για να έχετε την υγεία σας.


Επιμέλεια: Κική Τσεκούρα

Οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες ή και επικίνδυνες για την υγεία τους καταστάσεις.

Ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να υπάρχει για τις ευπαθέστερες στις υψηλές θερμοκρασίες ομάδες πληθυσμού, οι οποίες είναι τα νεογνά, τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντας από χρόνια νοσήματα.

Με αφορμή τις προβλέψεις της Ε.Μ.Υ για σταδιακή αύξηση θερμοκρασίας και καύσωνα σε όλη την χώρα για τις επόμενες ημέρες, υπενθυμίζουμε τα βασικά προληπτικά μέτρα για τον καύσωνα:


Ιερομόναχος Ιουστίνος Σιμωνοπετρίτης: “Ο κόσμος πλήττεται από ομαδική κατάθλιψη”.

Ιερομόναχος Ιουστίνος Σιμωνοπετρίτης: “Ο κόσμος πλήττεται από ομαδική κατάθλιψη”
Του Αχιλλέα Πατσούκα

Ολοκλήρωσε το ταξίδι της στην Ρωσία η Αγία Ζώνη της Θεοτόκου. Το φινάλε της παρουσίας της στην Μόσχα υπήρξε εντυπωσιακό με 800.000 Μοσχοβίτες σε διάστημα μιας εβδομάδας να σχηματίζουν ουρές δέκα χιλιομέτρων και με τον μέσο όρο αναμονής έξω από τον Ναό του Σωτήρος Χριστού να φτάνει τις 27 ώρες!

Επειδή η έννοια του πρωταγωνιστή είναι υποκειμενική, το Protagon ακολούθησε την αντίθετη φορά της ροής του ανθρώπινου ποταμού.
Σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από το σημείο όπου είχε τεθεί για προσκύνημα η Αγία Ζώνη βρίσκεται το Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας.