Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Οι καλοκαιρινές διακοπές τελειώνουν. Έτσι θα προετοιμάσετε το παιδί σας για τη νέα σχολική χρονιά.

          

033ebd10fc2a9d1aba7e52c8768845ec_L (1)
Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου και απολαμβάνουμε μαζί με το παιδί μας όσο μπορούμε περισσότερο τη θάλασσα και τον ήλιο.
Σε λίγες μέρες όμως αρχίζει η νέα σχολική χρονιά και σιγά σιγά θα πρέπει να προετοιμάσουμε το παιδί μας για αυτό.
 
• Αφού του υπενθυμίσετε ότι σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει το σχολείο, ρωτήστε το τι δραστηριότητες θα ήθελε να ακολουθήσει.
• Αν το παιδί θα πάει στην Α’ Δημοτικού, αγοράστε του βιβλία με εικόνες ωραίες για να ξεφυλλίσει.

Τα πιο πολύτιμα πράγματα που υπάρχουν στη γη.

          

9a126c135a2670f4d10cd0dd64b924b8_L
Κάποια στιγμή στον ουρανό ζήτησε ο Θεός από τους αγγέλους να του φέρουν τα πιο πολύτιμα πράγματα ,που υπάρχουν στη γη.
Οι άγγελοι ξεκίνησαν και έψαξαν ολόκληρη τη γη. Πολλοί ομολογουμένως έφεραν πολλά ωραία και πολύτιμα πράγματα. Ξεχώρισαν όμως τρείς.
 
Ο ένας έφερε και απέθεσε στον θρόνο του Θεού ένα ωραιότατο μαργαριτάρι. Ήταν μια σταγόνα ιδρώτα. Είχε πέσει από το μέτωπο κάποιου που τίμια προσπαθούσε να ζήσει την οικογένειά του.
-Ωραίο το εύρημα σου, είπε ο Θεός ,αλλά υπάρχει και πιο ωραίο από αυτό.

Η ιστορία της Αγίας Ζώνης της Παναγίας και πώς έφθασε στο Άγιον Όρος.

 

Η Τίμια ή Αγία Ζώνη της Παναγίας, αποτελεί το μοναδικό Ιερό Κειμήλιο που σχετίζεται με τον επίγειο βίο της Θεοτόκου. Είναι μια ζώνη που είχε φτιάξει η ίδια η Θεοτόκος από τρίχες καμήλας. Σήμερα το μοναδικό σωζόμενο μέρος της βρίσκεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιον Όρος.

Η ιστορία της Αγίας Ζώνης ξεκινά με την Κοίμηση της Θεοτόκου. Σύμφωνα με τις Γραφές. Η Παναγία τάφηκε φορώντας τη. Έφτασε όμως στα χέρια του Αποστόλου Θωμά με θαυματουργικό τρόπο.

Συγκεκριμένα, ο Θωμάς, ήταν ο μοναδικός Απόστολος που δεν βρέθηκε στην Γεσθημανή όταν η Παναγία τάφηκε. Η παράδοση θέλει τους υπόλοιπους να μεταφέρθηκαν κοντά στην Παναγία με νεφέλες . Αυτό έγινε και με τον Θωμά αλλά τρεις μέρες αργότερα.

Όταν η νεφέλη του τον πήγαινε στη Γεσθημανή συνάντησε την Παναγία την στιγμή της μεταστάσεως Της. Όταν δηλαδή σώμα και πνεύμα ανέβαινε στους ουρανούς.

Έχε γειά πάντα γειά - Κυριακή Σπανού.


Για ένα παιδικό χαμόγελο αξίζει να παλεύεις!

Της Σταυρούλας Χαβατζόγλου (μέλους της αποστολής στην Ουγκάντα τον Ιούλιο
του 2013 και Αύγουστο του 2014)*
 
Την εμπειρία της Ουγκάντας φέτος εγώ την έζησα για δεύτερη φορά! Αυτό το καλοκαίρι αποφάσισα να μείνω ένα μήνα για να βιώσω καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί και να έρθω πιο κοντά με τους ανθρώπους.
Η αλήθεια είναι πως κατεβαίνοντας είχα τον ενθουσιασμό και τη χαρά της προσφοράς, αλλά αυτό που συνάντησα με ξεπέρασε γρήγορα.

Η αγάπη και η καλοσύνη των ανθρώπων,η εγκάρδια προσφορά, η δίψα για να γνωρίσουν την ορθόδοξη πίστη και η αληθινή βίωσή της, με έκαναν να αναθεωρήσω. Κατάλαβα ότι ο Θεός έχει επιλέξει τις καρδιές αυτών των ανθρώπων γιατί αναπαύεται στην απλότητά τους.

Τελικά, μου έμαθαν αυτοί οι άνθρωποι τον τρόπο για να πιστεύω ολοκληρωτικά και να αγαπώ ανιδιοτελώς! Μου έδειξαν ότι η προσφορά ωφελεί περισσότερο και δίνει μεγαλύτερη χαρά σε αυτόν που προσφέρει. Πως η ευτυχία έχει ένα πρόσωπο και βρίσκεται σε στιγμές της καθημερινότητας, γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο!

Είκοσι εννιά Έλληνες που διαπρέπουν στους τομείς της φιλανθρωπίας, της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης εξηγούν στο διεθνές κοινό τι σημαίνει η λέξη «Φιλότιμο».

Οι διεθνούς φήμης Έλληνες συμμετέχουν σε βίντεο με κεντρικό θέμα «Φιλότιμο.
 
Το ελληνικό μυστικό», που δημιούργησε και ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Washington Oxi Day Foundation».

Μέσω του συγκεκριμένου βίντεο, το «Washington Oxi Day Foundation» στοχεύει να ενημερώσει το διεθνές κοινό για αυτή τη μοναδικής σημασίας ελληνική λέξη που αποτελεί την κινητήρια δύναμη των Ελλήνων, αλλά και να εμπνεύσει τους σύγχρονους ανθρώπους διαδίδοντας την έννοια του Φιλότιμου.

Σκέψεις στον Απόστολο της Κυριακής - Εορτής καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη
 
῾Εἶχε μέν οὖν καί ἡ πρώτη σκηνή δικαιώματα λατρείας τό τε ῞Αγιον κοσμικόν᾽ (῾Εβρ. 9, 1)

α. ῾Η ἑορτή τῆς καταθέσεως τῆς Τιμίας Ζώνης τῆς ὑπεραγίας Θεοτόκου καταυγάζει τή σημερινή Κυριακή ΙΒ´ Ματθαίου καί κατακλείει τόν κατεξοχήν Θεομητορικό μήνα Αὔγουστο.
Τό ἀποστολικό ἀνάγνωσμα γι᾽ αὐτό ἀποτελεῖ ἀπόσπασμα ἀπό τήν πρός ῾Εβραίους ἐπιστολή τοῦ ἀποστόλου Παύλου πού ἀναφέρεται στή Σκηνή τοῦ Μαρτυρίου τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης, ἀλλά παραπέμπει στή Θεοτόκο μέ βάση τήν τυπολογική ἑρμηνεία τῆς ῾Αγίας Γραφῆς, σύμφωνα μέ τήν ὁποία τά πρόσωπα καί τά γεγονότα τῆς Γραφῆς ἀποτελοῦν προεικονίσεις, δηλαδή προφητεῖες χωρίς λόγια, προσώπων και γεγονότων τῆς Καινῆς Διαθήκης.
᾽Από τήν ἄποψη αὐτή ἡ Σκηνή τοῦ Μαρτυρίου καί μάλιστα ἡ Κιβωτός τῆς Διαθήκης καί τά ἐντός αὐτῆς εὑρισκόμενα: ἡ στάμνα μέ τό μάννα, τό ραβδί τοῦ ᾽Ααρών καί οἱ πλάκες τοῦ Δεκαλόγου, συνιστοῦν προφητεῖες γιά τήν Παναγία μας, πού σημαίνει ὅτι ὅλα αὐτά τά ἱερά ἀντικείμενα τοῦ ᾽Ισραήλ εὕρισκαν τό νόημά τους στό πρόσωπο τῆς Θεοτόκου.

Ο τενεκές-Γέροντα Παΐσιου Αγιορείτη.

          

62400.b
 
Εάν με συγκρίνετε με τον Μέγα Αντώνιο, είμαι ενας τενεκές.
Εάν με συγκρίνετε μ’ έναν ο οποίος ξημερώνει στα μπαρ,

Κατάθεσις Τιμίας Ζώνης τῆς Θεοτόκου.

Σήμερα ἡ Ἐκκλησία μας γιορτάζει τὴν ἀνακομιδὴ τῆς τιμίας Ζώνης τῆς Θεοτόκου. Οἱ γνῶμες γιὰ ποὶος αὐτοκράτορας τὴν ἔκανε διίστανται, ἄλλοι λένε ὅτι ἔγινε ἀπὸ τὸ βασιλιὰ Ἀρκάδιο καὶ ἄλλοι ἀπὸ τὸ γιό του, Θεοδόσιο τὸν Β’.
Ἡ τιμία Ζώνη μεταφέρθηκε ἀπὸ τὴν Ἱερουσαλὴμ στὴν Κωνσταντινούπολη καὶ τοποθετήθηκε σὲ μία χρυσὴ θήκη. Ἡ θήκη αὐτή, ὀνομάστηκε Ἁγία Σωρός. Ὁ βασιλιὰς Λέων ὁ Σοφός, ἄνοιξε τὴν Ἁγία Σωρό, μετὰ ἀπὸ 410 χρόνια γιὰ νὰ ἐπικαλεσθεῖ τὴν Θεία Χάρη της, ἐπειδὴ ἡ σύζυγός του διακατείχετο ἀπὸ ἕναν δαίμονα.
Ἀφοῦ λοιπὸν τὴν προσκύνησαν, ὁ Πατριάρχης ἅπλωσε τὴν τίμια Ζώνη ἐπάνω στὴ βασίλισσα καὶ ἀμέσως ἐλευθερώθηκε ἀπὸ τὸ δαιμόνιο.

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Τό ἀντιρατσιστικό νομοσχέδιο καί ἡ γενοκτονία τῶν Ποντίων.

Του Κων/νου Ερρίπη,
θεολόγου - Καρδιολόγου
 
Γενοκτονία ὑπέστησαν οἱ Πόντιοι, ἕνας ὁλόκληρος λαός. Ἕνα ἐκτετεμένο Ἑλληνικό κράτος στά πλευρά τοῦ Πόντου, πού ἀρνήθηκαν οἱ μεγάλοι Εὐρωπαῖοι φίλοι μας νά τό βοηθήσουν.
 
Ἀρνήθηκε καί ἡ τότε Ἑλληνική κυβέρνηση, τό ἐγκατάλειψε στήν τύχη του σάν σκυλί πού ἦταν ἕτοιμο νά ψοφήσει. Ὑπολόγισε τό κόστος!
Στίς ἰδέες καί στά ἰδανικά δέν λογίζεται τό κόστος. Στόν βωμό τῆς πατρίδας θυσιάζονται τά πάντα.

Η Εκκλησία βρίσκει τη φωνή της.

dis2014
Του Νίκου Ξυδάκη
 
H απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έφερε ανακούφιση στους χριστιανούς και σε όσους Ελληνες πολίτες αρνούνται να παραδοθούν στο μίσος και τον ρατσισμό.
Και είναι πολλοί αυτοί, είναι η πλειονότητα· σιωπηρή ίσως, εν σχέσει με τους υλακτούντες ακροδεξιούς και τους αφρίζοντες ιεράρχες που βάλθηκαν να κανονίσουν τον βίο των συνανθρώπων τους δι’ αποκλεισμών και κολασμών.
Η συνοδική ολότης της Εκκλησίας υπερίσχυσε των μεμονωμένων φωνών που θορυβούν στα κανάλια και έδωσε αυτή τον τελικό λόγο.
Ως εξής: «Η Εκκλησία της Ελλάδος επί χρόνια τώρα βοηθεί και περιθάλπει χιλιάδες νομίμων και παρανόμων μεταναστών, ανεξαρτήτως θρησκευτικής πίστεως και φυλετικής καταγωγής, ακόμη και σήμερα εν μέσω της οικονομικής κρίσεως. Επιπλέον, διδάσκει όχι απλώς την ανοχή απέναντι στον “άλλον”, όπως επιδιώκεται με το νομοσχέδιο, αλλά –πολύ περισσότερο– την έμπρακτη αγάπη προς τον πλησίον». Θεολογημένα, ήρεμα, ολοκληρωμένα. Και πολιτισμένα.

Σχόλια στο Ευαγγέλιο της Κυριακής (ΙΒ΄Ματθαίου)

Ουράνια κατάκτηση
 
«Απήλθε λυπούμενος» 
 
Tο ευαγγέλιο της Βασιλείας του Θεού κήρυσσε ο Ιησούς Χριστός σε περιοδείες που έκανε και ερχόταν σε επικοινωνία με το λαό “διδάσκων εν ταις συναγωγαίς αυτών και θεραπεύων πάσαν νόσον”. Όπου μιλούσε όλοι τον άκουαν με ιδιαίτερο θαυμασμό. Τον πλησίαζαν πονεμένοι άνθρωποι για να θεραπεύσει ασθενείς τους ή για να συζητήσουν μαζί Του ζητήματα που τους απασχολούσαν.
Εκείνος βέβαια άλλους ευεργετούσε, ενώ σε άλλους έλεγε: “ουκ οίδατε τι αιτείσθε”. Ανάμεσα σ’  εκείνους που πλησίασαν τον Χριστό ήταν και ένας νέος που πήγε κοντά Του για να πληροφορηθεί πώς θα μπορέσει να κληρονομήσει την αιώνια ζωή. Τα πρώτα λόγια του έδειχναν ότι τον συνείχε ιερός πόθος. Μάλλον όμως σκέφθηκε να δοκιμάσει τί απάντηση θα του έδινε ο Χριστός. Αυτό μαρτυρεί ότι η διάθεση του δεν ήταν ειλικρινής, αγνή και άδολη. Την εκδοχή αυτή στηρίζει και η αντίδραση του νέου στην υπόδειξη του Χριστού για το τι έπρεπε να πράξει για να σωθεί. Μόλις την άκουσε, “απήλθε λυπούμενος”, δηλαδή σταμάτησε την προσπάθεια του και απομακρύνθηκε οριστικά από τον Ιησού.

Φωτογραφίες από την εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βατοπαίδι.

 



Κουλτούρα θανάτου και ευτελισμός της ζωής.

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου 
 
Ισχυρότατα οικονομικά ιδεολογικά κέντρα προωθούν την κουλτούρα του θανάτου και τον ευτελισμό της ζωής στις, με επιταχυνόμενους ρυθμούς, παρακμάζουσες πολιτισμικά, ηθικά και κοινωνικά, χώρες της Δύσης.
Με την προπαγάνδα τους σε όλες τις χώρες πιέζουν τους πολιτικούς, χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ και εκπορθούν το καλλιτεχνικό και ιδεολογικό εποικοδόμημα. Ανοικτά υποστηρίζονται, οικονομικά κυρίως, οι οργανώσεις των ομοφυλοφίλων, προς πραγματοποίηση των σχεδίων τους.

Πρόσφατα επτά κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία), μετά τη μείωση της επιχορήγησης από το Συμβούλιο προς τις οργανώσεις ομοφυλοφίλων, αποφάσισαν να συγχρηματοδοτήσουν τις πρωτοβουλίες των συγκεκριμένων οργανώσεων για την προώθηση των ιδεών τους!

Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος…

          

timthumb
Όταν δεν διαβάζω σκέπτομαι και άλλοτε προσεύχομαι.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι παρηγοριά προσφέρει η προσευχή.
Είναι η αναπνοή της ψυχής.

Νοιώθω την εγγύτητα του Θεού και αφήνω τον εαυτό μου στην εμπειρία των γλυκασμών που Εκείνος μας χαρίζει.

Ποτέ άλλοτε δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να προσευχηθώ τόσο θερμά όσο τώρα που κινδυνεύω.

Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για να ξεπεράσει κανείς τις πύλες του κακού.
Από την άποψη αυτή είμαι ευτυχής που είμαι χριστιανός.

Αν δεν ήμουν θα ένοιωθα εντελώς μόνος και αδύναμος να σηκώσω μόνος μου ένα τέτοιο βάρος…
 
Απόσπασμα συνέντευξης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στην εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ” της Ομογενειακής εφημερίδας Αμερικής στις 29-8-2007
 
 

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με τον Πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα.

iran-1
Με τον πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα κ. Μεχντί Μοχτασαμί συναντήθηκε  στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Ιρανού πρέσβη με αφορμή τη δημόσια δήλωση που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα η Ιερά Σύνοδος, με την οποία καταδίκαζε τον θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων στη Μ. Ανατολή και την Αφρική και έκανε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει στην τάχιστη παύση της αιματοχυσίας στη Συρία και τους υπολοίπους χώρους της ιστορικής παρουσίας των χριστιανών.

Ὁ Ἅγιος Ἀλέξανδρος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Ἦταν, ὅπως λέγουν, «ἀποστολικοὶς χαρίσμασι λαμπρυνόμενος». Σὰν πρεσβύτερος ἀκόμα, διακρινόταν γιὰ τὴ μεγάλη του εὐσέβεια, τὴν ἀρετὴ καὶ τὴν ἀγαθότητά του.
Στὴν Α’ Οἰκουμενικὴ σύνοδο, ποὺ ἔγινε στὴ Νίκαια τῆς Βιθυνίας, ὁ τότε Πατριάρχης τὸν ἐξέλεξε ἀντιπρόσωπό του. Καὶ ὅταν στὴν Σύνοδο αὐτὴ καταδικάστηκε ὁ Ἁρεῖος, ὁ Ἀλέξανδρος, ἂν καὶ γέροντας 70 χρονῶν, δέχθηκε νὰ περιοδεύσει στὴν Θρᾴκη, Μακεδονία, Θεσσαλία καὶ στὴν ὑπόλοιπη Ἑλλάδα, γιὰ νὰ διδάξει καὶ νὰ γνωστοποιήσει τὰ ὀρθὰ δόγματα τῶν ἀποφάσεων τῆς Συνόδου τῆς Νικαίας. Ἀλλὰ ἐνῷ βρισκόταν στὴν περιοδεία αὐτή, ὁ πατριάρχης Μητροφάνης ἀπεβίωσε. Ὅρισε ὅμως διάδοχό του τὸν Ἀλέξανδρο, διότι, παρὰ τὸ γῆρας του, εἶχε τὰ κατάλληλα ἐφόδια γιὰ τὴ διακυβέρνηση τῆς ἀρχιεπισκοπῆς τῆς πρωτευούσης.

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Το ''ύστατο χαίρε'' στον Μητροπολίτη Μεγάρων Βαρθολομαίο (ΦΩΤΟ)

0megaron-1
Του Αιμίλιου Πολυγένη
 
Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Παρασκευή 29 Αυγούστου η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κυρού Βαρθολομαίου.
Η κηδεία του μακαριστού Μητροπολίτη τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγάρων, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
 
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ, ενώ τον επικήδειο λόγο εκ μέρους της Ιεράς Συνόδο εκφώνησε ο Αρχιγραμματέας Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ.
Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μιλώντας για το μακαριστό Μητροπολίτη Βαρθολομαίο μεταξύ άλλων τόνισε: "Ο μακαριστός Ιεράρχης συνδεόταν με προσωπική και έντιμη φιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και πλειάδα Αγίων Αρχιερών του Θρόνου."

Θερινές ευκαιρίες πνευματικής ανατάσεως.

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων 
 
Τι βιβλίο διαβάσατε αυτό το καλοκαίρι; Ήταν κάποτε μία συνηθισμένη ερώτηση. Δεν ξέρω πόση σχέση έχει με τη σημερινή πραγματικότητα και με τις θερινές διακοπές των νέων μας. Σήμερα τα πρότυπα διακοπών και ψυχαγωγίας που προβάλλονται δεν έχουν μεγάλη σχέση με την πνευματική ανάταση, με την παράδοση του τόπου, με την πραγματική ψυχ-αγωγία, που σημαίνει αγωγή της ψυχής. Κι όμως τώρα που η πολύπλευρη κρίση αγχώνει περισσότερο τη νέα γενιά, καλούμαστε εμείς οι μεγαλύτεροι να τους προσφέρουμε ευκαιρίες μόρφωσης, πνευματικής αναζητήσεως και ανοίγματος νέων οριζόντων.

Να μη λέμε ψέματα*

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου 
 
Στη Δημοκρατία πρέπει να κρατάει λίγο το ψέμα. Για να μην περνάει πρέπει ο λαός να ενημερώνεται για την αλήθεια, όσο πικρή κι αν είναι. Δυστυχώς τα ψέματα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι πολλά και όσο πιο πολλά και μεγάλα είναι τόσο πιο πικρές γίνονται οι αλήθειες. Οι Έλληνες τα ψέματα τα έχουμε πληρώσει – κυριολεκτικά - πολύ ακριβά και φαίνεται πως έχουμε αποκτήσει πλέον κάποια πικρή εμπειρία.

Η εισαγωγή αφορά στα ψέματα που λέγονται, εν όψει της κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Για την πρόταση - τροπολογία σ’ αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, να διευρυνθεί το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, πρέπει να επισημανθούν ορισμένες αλήθειες.

Κόσμος χωρίς Θεό.

Του Κωνσταντίνου Ερρίπη, θεολόγου - Καρδιολόγου

- Κοχλάζει ἡ γῆ ἀπό τά πάθη πού ἐξέμεσαν οἱ πρωτόγονες, ἄγριες περιοχές τοῦ ἀσυνειδήτου
- Ἀρνητικό τό ἰσοζύγιο πολιτισμοῦ - τραγικῆς ἀπισθοδρόμησης
- Φωτογραφίζοντας πολεμικές σκηνές ἀποτυπώνεις εἰκόνες τῆς πρό τῆς λίθινης ἐποχῆς τῆς ἀνθρώπινης ιστορίας

- Δέν πρόκειται περί
κτηνωδίας. Τά κτήνη προκαλοῦν κακό ὄχι γιά νά ἐκδικηθοῦν ἀλλά γιά να ἐπιβιώσουν, δέν προγραμματίζουν καταστροφές, δέν βασανίζουν, δέν διαπράττουν γενοκτονίες.
- Κτηνώδης εἶναι ἡ ἀπάθεια τῶν ἀνθρώπων ἔναντι τῶν δεινοπαθούντων ἀδελφῶν τους. Μέ μία μόνο διαφορά. Τά κτήνη δέν ἔχουν λογική καί συγχωροῦνται.

Δεν του δίνουμε. Μας δίνει !!

 
Είναι ο Απόστολος!
 
Βαπτίσθηκε τον Ιούλιο του 2014 στο Λουγκουζί της Ουγκάντας!
Ένα πρόσχαρο μικρό που του αρέσει να μοιράζεται.
Μας έδωσε λίγο από το μικρό του γλύκισμα, σπάνιο για το χωριό.
Κάπως έτσι ανακεφαλαιώνουμε και ολοκληρώνουμε σιγά σιγά την 3η αποστολή μας στην Ουγκάντα!

 
 
 
 

Αρτηριακή πίεση: Πώς να τη μειώσετε …φυσικά.

artiriaki-piesi-pos-na-ti-meiosete-fusika

Η αρτηριακή πίεση είναι μία από τις πιο ελεγχόμενες ιατρικές παθήσεις καθώς υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές, που μπορούν να τη διατηρήσουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Το click@Life, όμως, σας προτείνει 10 απόλυτα φυσικούς τρόπους.
 
Δυναμικός «περίπατος»
Ασθενείς με υπέρταση, που επέλεξαν να δώσουν περισσότερη ένταση στο καθημερινό τους περπάτημα, μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα της πίεσής τους. Η άσκηση βοηθά την καρδιά να χρησιμοποιήσει το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά, χωρίς να επιβαρύνεται στη διαδικασία άντλησης του αίματος. Μια δυναμική cardio άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, θα σας αποζημιώσει.

Ανακοινωθέν για την απώλεια χιλιάδων αθώων Χριστιανών σε Μέση Ανατολή και Αφρική.


Οι χριστιανοί αδελφοί μας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική υφίστανται εκτεταμένους βίαιους διωγμούς και απάνθρωπες αγριότητες.
 
Εις βάρος τους διαπράττονται θηριωδίες και ανοσιουργήματα που εφορμούνται από θρησκευτικό φανατισμό και μισαλλοδοξία και στόχο έχουν τη βίαιη εξασφάλιση θρησκευτικής ομοιογένειας σε χώρες οι οποίες αποτέλεσαν ιστορικά λίκνα και εστίες λαμπρής παρουσίας του Χριστιανισμού και στις οποίες ιστορικά ιερά σεβάσματα και ναοί βεβηλώνονται και καταστρέφονται.

Νέφος θανάτου έχει σκεπάσει τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Νιγηρία, τη Σομαλία, την Τανζανία. Δεκάδες σημεία φλέγονται και η φωτιά σκορπά ανεξέλεγκτα κραυγές απόγνωσης και οδύνης.

Καμιά αμαρτία δεν είναι μεγαλύτερη από το έλεος του Θεού.


Σαν-σήμερα-το-1998-κοιμήθηκε-ο-Γέροντας-Εφραίμ-Κατουνακιώτης00

Η προσευχή, το κομποσχοίνι, η ελεημοσύνη νικά το έλεος του Θεού.
Καμιά αμαρτία δεν είναι μεγαλύτερη από το έλεος του Θεού.
Ένα κομποσχοίνι που κάνεις για τον αδελφό σου, 
για τον συγγενή σου, δεν πάει χαμένο.

Ἀποτομὴ Κεφαλῆς Ἰωάννου Προδρόμου.

«Οὐκ ἐξεστὶ σοι ἔχειν, τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου». Δὲν σοῦ ἐπιτρέπεται ἀπὸ τὸ νόμο τοῦ Θεοῦ νὰ ἔχεις τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου, ὁ ὁποῖος ζεῖ ἀκόμα. Λόγια τοῦ Τιμίου Προδρόμου, ποὺ ἀποτελοῦσαν μαχαιριὲς στὶς διεφθαρμένες συνειδήσεις τοῦ βασιλιὰ Ἡρώδη Ἀντίπα καὶ τῆς παράνομης συζύγου του Ἡρωδιάδος, ποὺ ἦταν, γυναίκα τοῦ ἀδελφοῦ του Φιλίππου.
Ὁ Ἡρώδης, μὴ ἀνεχόμενος τοὺς ἐλέγχους τοῦ Προδρόμου, τὸν φυλάκισε. Σὲ κάποια γιορτὴ ὅμως τῶν γενεθλίων του, ὁ Ἡρώδης ὑποσχέθηκε μὲ ὅρκο νὰ δώσει στὴν κόρη τῆς Ἡρωδιάδος ὅτι ζητήσει, διότι τοῦ ἄρεσε πολὺ ὁ χορός της. Τότε ἡ αἱμοβόρος Ἡρωδιὰς εἶπε στὴν κόρη της νὰ ζητήσει στὸ πιάτο τὸ κεφάλι τοῦ Ἰωάννη. Πράγμα ποὺ τελικὰ ἔγινε.
Ἔτσι, ὁ ἔνδοξος Πρόδρομος τοῦ Σωτῆρος θὰ παραμένει στοὺς αἰῶνες ὑπόδειγμα σὲ ὅλους ὅσους θέλουν νὰ ὑπηρετοῦν τὴν ἀλήθεια καὶ νὰ ἀγωνίζονται κατὰ τῆς διαφθορᾶς, ἀνεξάρτητα ἀπὸ κινδύνους καὶ θυσίες.

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Εκοιμήθη ο θεολόγος Νικόλαος Σωτηρόπουλος.


Γράφει ὁ ἱεροκηρνξ
ἀρχιμ. Δανιήλ Γ Αεράκης 
 
Ὁ θεολόγος καί σπουδαίος ἑρμηνευτῆς τῶν Γραφῶν Νικόλαος Σωτηρόπουλος εκοιμήθη ἐν Κυρίῳ τίς -πρωινές ὧρες τῆς 28ης Αὐγούστου.

Θεωρεῖται πρύτανις τῶν θεολόγων. Καί εἶναι. Οὐδείς ἄλλος ἀγάπησε τόν Θεό Λόγο καί τό θείο λόγο τοῦ Θεοῦ λόγου, ὅσο ὁ μεταστᾶς.
 
Ἐξέδωσε τέσσερις ὀγκώδεις τόμους μέ «Ἑρμηνεία δύσκολων χωρίων τῆς Γραφῆς». Μετέφρασε ὁλόκληρη τήν Καινή Διαθήκη. Ὑπομνημάτισε τό κατά Ματθαῖον, τό κατά Ἰωάννην καί τίς Πράξεις τῶν Ἀποστόλων.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και η σύγχρονη παιδεία.

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων 
 
Στις 24 Αυγούστου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος απαγχονίσθηκε με εντολή του Κουρτ Πασά το 1779 στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου.
Ο Πατροκοσμάς αγωνίσθηκε σε ζοφερούς καιρούς Τουρκοκρατίας και διωγμών για την αποτροπή των εξισλαμισμών, τη διάσωση της Πϊστης μας και της Γλώσσας μας, για τη διάδοση της ελληνορθόδοξης παιδείας και για την εθνική αφύπνιση των Ελλήνων. Επειδή φέτος συμπληρώνονται ακριβώς τριακόσια χρόνια από τη γέννησή του αξίζει να συγκρίνουμε τα παιδαγωγικά πρότυπα που καλλιέργησε ο Άγιος με αυτά που επικρατούν σήμερα.

Μόνο ο Θεός το ξέρει.

                   
Μόνο ο Θεός το ξέρει
 
Κάποτε ζούσε σ' ένα χωριό κάποιος φτωχός γέροντας, ο οποίος είχε ένα όμορφο άλογο που τον βοηθούσε στις γεωργικές του ασχολίες και το οποίο ήταν τόσο όμορφο και δυνατό, ώστε ήταν γνωστό σε όλη τη γύρω περιοχή.
Κάποια μέρα, ένας πρίγκιπας που εντυπωσιάστηκε από τη φήμη και το παρουσιαστικό του αλόγου, θέλησε να το αγοράσει, προσφέροντας στον γέροντα ένα υπέρογκο ποσό. Αυτός, όμως, αρνήθηκε να πουλήσει το αγαπημένο του άλογο, µε το οποίο είχε δεθεί τόσα χρόνια, και επέστρεψε στο χωριό του.
-"Μα καλά είσαι ανόητος;" ρωτούσαν οι συγχωριανοί του.
"Πούλα το άλογο για το καλό σου,θα πιάσεις πολλά χρήματα και θα είσαι ευτυχισμένος!"

Τα συχνότερα προβλήματα λόγου.

          

12868515_111445973.limghandler
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα εμπόδια στη φυσιολογική λεκτική ανάπτυξη των παιδιών;
Πρόβλημα στην ακοή
Η βαρηκοΐα ακόμα και όταν είναι ήπια ή παροδική μπορεί να ευθύνεται για καθυστέρηση στο λόγο και στην ομιλία. Μια από τις συνήθεις παθήσεις της παιδικής ηλικίας που συνήθως συνοδεύεται από παροδική βαρηκοΐα είναι η εκκριτική ωτίτιδα, στην οποία εμφανίζεται συλλογή υγρού πίσω από το τύμπανο. Η βλάβη του ακουστικού νεύρου που δημιουργεί μόνιμη βαρηκοΐα ή κώφωση είναι μια από τις αιτίες σοβαρών διαταραχών στο λόγο και στην ομιλία.

Τραυλισμός
Συχνά τα παιδιά στα πρώτα στάδια της γλωσσικής τους ανάπτυξης, από αδεξιότητα, άγχος ή ενθουσιασμό, μπορεί να επαναλαμβάνουν λέξεις. Αν πρόκειται για πρόβλημα τραυλισμού, το παιδί θα κομπιάζει στην αρχή, θα επαναλαμβάνει την πρώτη συλλαβή, θα «κολλάει» σε έναν ήχο και θα τον επιμηκύνει, θα έχει ένταση στο πρόσωπό του και θα αποφεύγει να κοιτά στα μάτια το συνομιλητή του. Η διαταραχή αυτή στη ροή του λόγου δεν δημιουργεί άμεσα προβλήματα στη μάθηση, αλλά θα επιβαρύνει ψυχολογικά το παιδί όταν θα μπει στην τάξη.

Εκδρομή νέων της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε Ρώμη και Φλωρεντία.

 

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Ποιμενάρχου μας Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου Β’, η Διεύθυνση Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στα πλαίσια της ποιμαντικής των νέων άνω των 18 ετών και σε συνεργασία με τις νεανικές συνάξεις του Ι. Ναού Αγ. Σοφίας Ν. Ψυχικού και Ι. Ναού Αγ. Φιλοθέης του ομωνύμου δήμου, πραγματοποίησε εξαήμερη εκδρομή στην Ιταλία.

Εξήντα τρείς νέοι και νέες από διαφορετικές ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ταξίδεψαν μέχρι τη Ρώμη και τη Φλωρεντία για να γνωρίσουν και να θαυμάσουν αξιοθέατα, φυσικά τοπία αλλά και έναν μεγάλο πολιτισμό.

Η εκδρομή μας άρχισε να ζωντανεύει πάνω στη θάλασσα της Αδριατικής, τελώντας την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία μέσα στο πλοίο τα ξημερώματα. Πρώτη μας στάση μετά την αποβίβαση, ο τάφος και τα ιερά λείψανα του Αγ. Νικολάου στο Μπάρι.

Κρεμμύδι: Ο γιατρός της φύσης!

                   
Κρεμμύδι: Ο γιατρός της φύσης!
Απλά ένα λαχανικό που κάνει το φαγητό μας πιο νόστιμο ή ένας γιατρός της φύσης που μπορεί να βοηθήσει στην υγεία μας;
 
Ψάξαμε και βρήκαμε 10 συν 1 λόγους που θα μας κάνουν να ξεχάσουμε το κλάμα που μας προκαλεί όταν το καθαρίζουμε και να βάλουμε το κρεμμύδι στη διατροφή και τη ζωή μας!

Τι προσφέρει το κρεμμύδι στον οργανισμό μας;
Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα
Σύμφωνα με έρευνες, τα αλυλ-προπυλ-δισουλφίδια του κρεμμυδιού μπορούν να μειώσουν τα  επίπεδα γλυκόζης στο αίμα!

Το χριστιανικό πνεύμα στην Αιθιοπία.

Το χριστιανικό πνεύμα στην Αιθιοπία, θέλησε να αποτυπώσει μέσα από τον φωτογραφικό της φακό, η Λίζυ Μανωλά.
Για το σκοπό αυτό, μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών, η Ελληνίδα φωτογράφος ταξίδεψε οκτώ φορές στην Αιθιοπία, μία χώρα με έντονη χριστιανική παράδοση ήδη από τον 4ο μ.Χ. αιώνα.

Στις φωτογραφίες που συνέλεξε, ξεχωρίζουν τα πανάρχαια μοναστήρια και οι Ορθόδοξες εκκλησίες που αποτελούν σημείο αναφοράς της καθημερινότητας των ανθρώπων στην Αιθιοπία.
«Στις φωτογραφίες κυριαρχεί σίγουρα η πίστη, η ευλάβεια, η ευαισθησία, η κατάνυξη και η ευγένεια των χριστιανών Αιθιόπων. Ίσως ακριβώς αυτό το συναίσθημα κάνει τις εικόνες αυτές να διαφέρουν. Αυτό που με άγγιξε ήταν η Ορθοδοξία τους, άγνωστη σε εμάς, όπως και οι τελετές τους, οι οποίες είναι τελείως διαφορετικές», δήλωσε η Λίζυ Μανωλά στο Έθνος.

Ὁ Ὅσιος Μωϋσῆς ὁ Αἰθίοπας.

Ὁ Ὅσιος Μωυσῆς ἔζησε στὴν Αἴγυπτο καὶ στὴν ἀρχὴ ἦταν ληστής. Ἀλλὰ τὸ φῶς τῆς γνώσης καὶ τῆς μετανοίας δὲν ἄργησε νὰ φωτίσει τὸν δρόμο του. Ἡ μεγάλη ἐπιείκεια ποὺ ἔδειξε πρὸς αὐτὸν κάποιος χριστιανός, ἐνῶ αὐτὸς τὸν εἶχε βλάψει, ἐπέφερε στὸν Μωυσῆ ψυχικὴ ἀνακαίνιση.
Πίστεψε, ἔγινε χριστιανὸς καὶ κατόπιν μοναχός. Ἀγωνίστηκε σκληρὰ μέσα στὴν ἔρημο καὶ ἀπέκτησε μεγάλη πνευματικὴ σύνεση καὶ ἀρετή. Ἡ φήμη του ἔφερνε στὸ ἐρημητήριό του πολλοὺς χριστιανούς, ποὺ ἄκουγαν μὲ δέος τὴ διδασκαλία του κατὰ τῆς ὑπερηφάνειας καὶ τῆς κατάκρισης.
«Εἶμαι», ἔλεγε, «ὁ χειρότερος τῶν ἁμαρτωλῶν. Τὰ περασμένα μας ἁμαρτήματα πρέπει νὰ τὰ ἔχουμε πάντα μπροστά μας καὶ νὰ λυπούμαστε γι’ αὐτά. Αὐτὸ εἶναι ἡ καλύτερη μέθοδος γιὰ νὰ φυλάξουμε τὸν ἑαυτό μας, μὲ τὴν βοήθεια τοῦ Θεοῦ, ἀσφαλή. Ἂν νομίσουμε ὅτι εἴμαστε πνευματικὰ ὄρθιοι, τότε ἀκριβῶς εἶναι ὁ μεγάλος κίνδυνος μήπως πέσουμε. Γιὰ νὰ μὴ φοβόμαστε τὸν Θεό, ὀφείλουμε νὰ φοβόμαστε πολὺ τὸν ἑαυτό μας, δηλαδὴ τὶς ἀδυναμίες καὶ τὰ πάθη μας».

Γ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Στελεχών Νεότητος στην Αλίαρτο Βοιωτίας.

 


Στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας παρά την Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου άρχισε σήμερα το Γ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο των Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Το κατηχητικό υλικό της Αγίας Γραφής και η σωστή αξιοποίησή του σήμερα».
Το Συνέδριο ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα με τον Αγιασμό που ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό στους Συνέδρους.

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μεγάρων Βαρθολομαίος.

megaron
Του Αιμίλιου Πολυγένη
 
Εκοιμήθη  σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κυρός Βαρθολομαίος σε ηλικία 86 ετών.
Να αναφερθεί ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Μεγάρων κυρός Βαρθολομαίος τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο ''Ελπίς''. 
 
Μετά το Νοσοκομείο ''Ελπίς'' ο μακαριστός Μητροπολίτης Μεγάρων κυρός Βαρθολομαίος μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο στην Ελευσίνα και εκεί εκοιμήθη.
Λίγα λόγια για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μεγάρων
Ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίος (Κατσούρης) γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα, όπου σπούδασε Νομική και Θεολογία.

Προβληματίζουν και πονούν…!

 

Φωτο:orthodoxia-ellhnismos.gr
Ένας άγιος ιερέας κηρύττοντας μια Κυριακή σε ένα κύκλο ευσεβών Ενοριτών, που τον βοηθούσαν στο πνευματικό έργο, ρώτησε:
-Ξέρετε τι απέγιναν οι τεχνίτες που έφτιαξαν την Κιβωτό του Νώε;
-Όχι αποκρίθηκαν μερικοί!
-Κι όμως το ξέρετε,είπε ο Πνευματικός τους Πατέρας.Δεν μπήκαν στο σωτήριο αυτό σκάφος,όταν έγινε ο κατακλυσμός,αλλά πνίγηκαν με τους άλλους αμαρτωλούς.
 
Και πρόσθεσε:
-Προσοχή παιδιά μου,ώστε βοηθώντας να γίνη η Εκκλησία όπως το θέλη ο Κύριος,να μη παραμελήσουμε την ατομική μας σωτηρία!
=============
Κάποτε ένας νέος πήγε σένα σεβάσμιο Γέροντα και του λέει με αγανάκτησι ,ότι θα απαιτούσε,αμέσως ,δημόσια,συγγνώμη από κάποιον γνωστό του που τον είχε εξυβρίσει!

Οι ιστορίες και οι συμβολισμοί πίσω από τα 500 και πλέον ονόματα της Θεοτόκου.

                   
Οι ιστορίες και οι συμβολισμοί πίσω από τα 500 και πλέον ονόματα της Θεοτόκου
 


Αμέτρητα είναι τα ονόματα, ή «Θεοτοκωνύμια» όπως λέγονται, που έχει δώσει ο λαός στην Παναγία. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 500.
Άλλα βγαλμένα από ύμνους, άλλα από τον τόπο που βρίσκεται κάποιος Ναός ή Μοναστήρι κι άλλα εξαιτίας του τρόπου που έχει αγιογραφηθεί.
«Η ονοματοδοσία γίνεται συνήθως ανάλογα με τον τόπο ή τον τρόπο που έχει γίνει η εικονογράφηση», λέει ο διδάκτωρ Θεολογίας Α. Καριώτογλου.
Μητέρα, προστάτιδα, τιμώμενη, ιερό πρόσωπο. Η Παναγία κατέχει πρωταρχική θέση στην τιμή και στον σεβασμό των χριστιανών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Της έχουν αφιερώσει μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και ταπεινά ξωκλήσια. Την αποκαλούν Θεοτόκο, αλλά της έχουν δώσει και πολυάριθμα προσωνύμια.

Πως να σηκώνουμε την συκοφαντία.

Πως να σηκώνουμε την συκοφαντία

Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος

Σας συκοφάντησαν. Δεν είστε ένοχος. Οφείλετε, ωστόσο, να υπομείνετε τη συκοφαντία μεγαλόψυχα.  
Και η υπομονή σας αυτή θα είναι ο κανόνας, το θεραπευτικό επιτίμιο, για παράπτωμα που διαπράξατε και για το οποίο είστε ένοχος. Μέσα στη συκοφαντία, επομένως, είναι κρυμμένο το έλεος του Θεού…

Μολονότι δεν είναι εύκολο, πρέπει οπωσδήποτε να συμφιλιωθείτε με τους συκοφάντες σας. Με μίσος στην καρδιά, δεν μπορεί να σωθεί κανείς. Γι΄αυτό οφείλουμε να αντιδρούμε με αυταπάρνηση στα εμπαθή αισθήματά μας. Έτσι εξαφανίζονται και οι θλίψεις. Η εμπάθεια, βλέπετε, είναι που γεννάει τη θλίψη.
Γνωρίζω πόσο δύσκολα υποφέρεται η συκοφαντία. Είναι λάσπη -μα λάσπη ιαματική. Υπομονή! Αργά ή γρήγορα θα λήξει η δοκιμασία. Ο Γιατρός των ψυχών θα αφαιρέσει το τσουχτερό κατάπλασμα…

Η προσφορά του Βυζαντίου, Αλφρέντ Ραμπώ.

          

404383_178711748908572_100003092435094_270849_1096644927_n

H Aνατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είναι ένας από τους μεγάλους παράγοντες της παγκόσμιας ιστορίας με μια διαρκή και έντονη προσπάθεια οργάνωσης του βάρβαρου συνονθυλεύματος των όμορων λαών, μια εστία απαυγάσματος φωτός που η λάμψη του έφτανε μέχρι τη Ρωσία του Νόβγκοροντ και του Κιέβου, μέχρι τους πειρατικούς πληθυσμούς της Αδριατικής, μέχρι τα άμορφα κράτη του Καυκάσου, του Ευφράτη και του Ιορδάνη, μέχρι την μακρινή Αβησσυνία, τη σφηνωμένη ανάμεσα στη μουσουλμανική Αίγυπτο και το άγριο Σουδάν, αλλά επιβιώνουσα χάρις στις εξασθενημένες ακτίνες του βυζαντινού ήλιου που έφτανε μέχρις αυτήν.
          Έννα άλλο πράγμα που έγινε αντιληπτό στη Γαλλία ήταν ότι συνεχίζοντας όσο μπορούσε καλύτερα τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Ελληνική Αυτοκρατορία υπήρξε η ασπίδα της Ευρώπης προς την πλευρά της Ανατολής. Προφυλαγμένη από αυτό το οχυρό, η Δύση μπόρεσε να εφησυχάσει, να οργανωθεί, να εκπολιτιστεί.

Τα Θρησκευτικά στο δημοτικό σχολείο και η υπονόμευσή τους από το γλωσσικό μάθημα. (μέρος 2ο)

Τα Θρησκευτικά στο δημοτικό σχολείο και η υπονόμευσή τους από το γλωσσικό μάθημα
 
Γράφει ο Δημήτριος Νατσιός, Δάσκαλος

 
Στη σελίδα 89 σε ένα μάθημα πέμπτης - έκτης δημοτικού που λέγεται «Θεατρική αγωγή» ξέρετε τι λέει; Καλούνται οι μαθητές να υποδυθούν το δαιμόνιο. Σήμερα, γράφει, «είστε δαιμόνιο»!
Στο ίδιο Ανθολόγιο -για να δείτε πως ακυρώνεται το μάθημα των θρησκευτικών μέσω του βιβλίου Γλώσσας-, στο κείμενο «ο Νορντίν στην εκκλησία», διαβάζει ο δάσκαλος ενώπιον των μαθητών του, ότι «ο Νορντίν πήγε σε μια εκκλησία του χριστιανού Αλλάχ», προβληματικός ο όρος, «και όλο το μεσημέρι τα κουβέντιαζε με τη γιαγιά του και δεν μπορούσε να χωνέψει γιατί οι χριστιανοί κάνουν τέτοιες ζωγραφιές» και -ακούστε Παναγιώτατε- «τι άσχημοι γέροι ήταν αυτοί με τις γενειάδες στους τοίχους;». Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας είναι άσχημοι γέροι με μακριές γενειάδες!

H ωφέλεια από τις ασθένειες.

          

philotheoszervakos3

Οι ασθένειες είναι ωφέλιμες εις όλους.

Είναι φάρμακο σωτήριο, χαλινάρι της αμαρτίας, οδηγός της μετάνοιας, εχθρός της υπερηφάνειας, φίλος της ταπεινοφροσύνης.

Ὁ Ὅσιος Ποιμὴν.

Μαζὶ μὲ τὰ ἄλλα ἀδέλφια τοῦ ἔκαναν μικρὴ μοναχικὴ ἀδελφότητα σὲ μία μικρὴ σκήτη στὴν Αἴγυπτο. Ἡγούμενος αὐτῆς τῆς ἀδελφότητας ἦταν ὁ Ποιμήν, ποὺ εἶχε ὅλα τὰ προσόντα πραγματικοῦ ποιμένας ψυχῶν. Ἡ φήμη του εἶχε φθάσει σὲ μακρινὲς περιοχὲς καὶ πολὺς κόσμος ἐρχόταν νὰ τὸν δεῖ καὶ νὰ τὸν συμβουλευθεῖ. Αὐτός, ὅμως, δεχόταν μόνο τοὺς μικροὺς καὶ ταπεινούς. Ὅσοι ἔρχονταν ἀπὸ περιέργεια, δὲν τοὺς δεχόταν, ἔστω καὶ ἂν ἦταν ἄρχοντες.
Κάποτε ἕνας ἀπ' αὐτοὺς θύμωσε ποὺ δὲν τὸν δέχθηκε. Καὶ ἐπειδὴ ἦταν δικαστής, συνέλαβε τὸν μοναχογιὸ τῆς ἀδελφῆς του Ὁσίου, μὲ τὴν ἰδέα ὅτι τώρα θὰ ἐρχόταν ὁ ἴδιος ὁ Ποιμὴν σὲ αὐτόν. Ὁ Ὅσιος, ὅμως, ἔγραψε πρὸς αὐτόν: «Ἐξέτασον τὸν ἀνεψιόν μου κατὰ τοὺς νόμους. Εἶναι ἔνοχος; Τιμώρησέ τον. Ἐὰν ὅμως δὲν εἶναι, κᾶμε ὅπως θέλεις». Ὁ δικαστὴς θαύμασε τὰ γραφόμενα τοῦ Ὁσίου καὶ ἀμέσως ἀπέλυσε τὸν ἀνεψιό του.
Ὅλα αὐτά βέβαια, τὰ κατάφερνε ὁ Ποιμήν, διότι καλλιεργοῦσε τὸ θεμέλιο τῶν ἀρετῶν, τὴν ταπεινοφροσύνη.