Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

"Να διαβάζεις Καινή Διαθήκη καί βίους Αγίων".

"Να διαβάζεις Καινή Διαθήκη καί βίους Αγίων"


Συμβουλές του Οσίου Γέροντος Πορφυρίου

- Αλήθεια, τι βιβλία διαβάζεις;
- Δεν έχω καμία ιδιαίτερη προτίμηση. Τα διαβάζω όλα.

- Βίους Αγίων διαβάζεις;

- Έχω διαβάσει πάρα πολλούς. Και μου αρέσουν πολύ!
- Να διαβάζεις όλους τους βίους των Αγίων. Εγώ τους έχω διαβάσει όλους και πολλούς τους έχω διαβάσει δύο και τρεις φορές. Και σαν μου τύχει κανείς, ευχαρίστως τους ξαναδιαβάζω. Από μικρό παιδί διάβαζα τους βίους των Αγίων και με βοήθησαν πάρα πολύ να γνωρίσω το Θεό και να έλθω πιο κοντά Του. Το ίδιο να κάνεις κι εσύ. Θα έχεις μεγάλο ψυχικό όφελος, γιατί σιγά-σιγά θα αρχίσεις να τους μιμείσαι. Το ίδιο να λες να κάνουν και οι άλλοι...

Στὰ σχολεῖα ἡ πατρίδα ἀργοπεθαίνει...

Γράφει ὁ Δημήτριος Νατσιός, Δάσκαλος
Ὁ Ἀθηναῖος ἀγωνιστὴς τοῦ Εἰκοσιένα Γεώργιος Ψύλλας στὰ «Ἀπομνημονεύματα τοῦ βίου του» (Ἀθήνα 1974, σέλ. 286-287), καταγράφει ἕνα χαριτωμένο ἀξιομνημόνευτο περιστατικό: «Ἕνας Θεσσαλὸς προεστός, ἐντελῶς ἀναλφάβητος, χρησιμοποιεῖ τὸν δάσκαλο τοῦ χωριοῦ καὶ ὡς γραμματικό του. Ἐπειδή, ὅμως, ὁ δάσκαλος δὲν ἦταν σὲ ὅλα ὑπάκουος, ὁ προεστὸς προτείνει στὴν γενικὴ συνέλευση τῶν κατοίκων τὴν ἀπόλυσή του. Γιατί, ρωτάει ὁ δάσκαλος ἐμβρόντητος. Γιατί δὲν ξέρεις γράμματα, ἀπαντᾶ ὁ δημογέρων. Καὶ ποιὸς τὸ λέει αὐτό; Ἐγώ! Ἀπαντᾶ ὁ προεστός.

Υπομένοντας τον κόπο της Αγίας Προσευχής!

Υπομένοντας τον κόπο της Αγίας Προσευχής!


Όταν προσευχηθείς όπως πρέπει, περίμενε εκείνα πού δεν πρέπει, και στάσου γενναία, για να φυλάξεις τον καρπό της προσευχής. 

Γιατί από την αρχή σ' αυτό έχεις ταχθεί, να εργάζεσαι και να φυλάγεις. Μη λοιπόν, αφού εργαστείς, αφήσεις αφύλακτο ότι έκανες· αν το αφήσεις, δεν ωφελήθηκες διόλου από την προσευχή σου.

Όλος ο πόλεμος ανάμεσα σε μας και τούς ακάθαρτους δαίμονες, δε γίνεται για τίποτε άλλο, παρά για την πνευματική προσευχή. Γιατί πολύ εχθρική και ενοχλητική γίνεται σ' αυτούς η προσευχή, ενώ σ' εμάς είναι πρόξενος σωτηρίας, τερπνή και ευχάριστη.

Η Παναγία των Ιβήρων “ξαναματώνει” στο ορθόδοξο Ντόνετσκ.

Η Παναγία των Ιβήρων “ξαναματώνει” στο ορθόδοξο Ντόνετσκ (Βίντεο)
Στις 24.09.14 οι δυνάμεις της ουκρανικής εθνοφρουράς κατέλαβαν τη μονή που τιμάται στην αθωνίτικη εικόνα της Παναγίας της Ιβήρων στο Donetsk. 
Tην μετέτρεψαν σε ορμητήριό τους και από εκεί βομβαρδίζουν τα περίχωρα.

“Η εκκλησία βεβηλώθηκε,οι πολίτες της εξορίστηκαν,οι ναζί βάλουν από το έδαφος της εκκλησίας κατά των θέσεων της αυτοάμυνας και των προαστίων του Donetsk γνωρίζοντας ότι η πολιτοφυλακή δεν θα χτυπήσει την εκκλησία και το μοναστήρι ” αναφέρει πολιτοφύλακας της Ν.Ρωσίας στο site Russkaya Vesna.
Νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός είχε επανειλημμένα βομβαρδίσει τη μονή που δεν απέχει μακριά από το αεροδρόμιο. Σε βίντεο που αναρτήθηκε ακούγονται αλλεπάλληλα πυρά από την πλευρά της μονής και σύννεφα καπνού που τυλίγουν απειλητικά την εκκλησία.

Δημητριάδος Ιγνάτιος: "Οι αρχέγονοι Χριστιανικοί πληθυσμοί της Μέσης Ανατολής καλούν σε αφύπνιση".

Ο θρησκευτικός φανατισμός δεν αποτελεί φαινόμενο μόνον των ημερών μας. Δυστυχώς, είναι άφθονο το αίμα που χύθηκε στο πέρασμα των αιώνων, στο όνομα ενός Θεού. 
Πολλοί μάλιστα, σοκαρισμένοι από τις εικόνες με αποτρόπαιες πράξεις που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, φθάνουν στο σημείο να καταλογίσουν συλλήβδην στο φαινόμενο «θρησκεία» όλο το μίσος και την κτηνωδία, που γνώρισε η ανθρώπινη ιστορία. 
Πιστεύουν μάλιστα πως, αν στη θέση της επικρατήσει ο ορθολογισμός και η αποΐεροποίηση των πάντων, η ανθρωπότητα θα οδηγηθεί σε δρόμους ειρήνης και ανοχής.

Το πρωί αστυνομικός το απόγευμα Ιερέας.

 papas-660 1 
Ενας παπάς στην υπηρεσία του νόμου λειτουργεί τα απογεύματα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ηλιούπολη, ενώ κάθε πρωί στις 7.00 βρίσκεται στο πόστο του ανθυπαστυνόμου στη Γ.Α.Δ.Α.
Οπως αναφέρει ο ίδιος o 29χρονος Κωνσταντίνος Σπανός μιλώντας στην εφημερίδα Δημοκρατία: «Από τα παιδικά χρόνια μου η Εκκλησία ήταν η πιο όμορφη εμπειρία της ζωής μου. Μάλιστα, είχα και την ιδιαίτερη ευλογία να διακονώ τον ιερέα της ενορίας μου. Παρά την αγάπη μου για την Εκκλησία, αποφάσισα αρχικά να ενταχθώ στο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ. Μεγαλώνοντας, όμως επιθυμούσα να αφοσιωθώ όλο και περισσότερο στο έργο του Ευαγγελίου. Έτσι αποφάσισα να γίνω κληρικός».

Το ξέρετε ότι…

          

Συντακτ_130502201155
α) Το κατακάθι από ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ κάνει πολύ καλό εάν το ρίξετε σε μία γλάστρα!
β) Μία ασπιρίνη διατηρεί άριστα τα λουλούδια σας στο ανθοδοχείο!
γ) Εάν καείτε αλείφετε αμέσως το σημείο με οδοντόκρεμα!
δ) Το ξέρετε ότι η coca cola είναι λιποδιαλυτής, ρίχνετε κόκα κόλα στο σφουγγάρι και τρίβετε πάγκους κουζίνας, τον φούρνο σας, και μετά καθαρίζετε με νερό!

Οι Ναοί του Νέσεμπαρ οι εμβληματικότεροι των Βαλκανίων.

Οι Ιεροί Ναοί του Νέσεμπαρ (Ελληνικά Μεσημβρία) είναι από σήμερα στο Top-10 των πιο εμβληματικών σημείων της Βαλκανικής Χερσονήσου.
 Το μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλλασας η το νησί των Ναών όπως αποκαλούν το Νέσεμπαρ, είναι μια πόλξη - μουσείο με ιστορία 3.000 χρόνων.
 
Η πόλη η οποία από το 1983 είναι στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο, έχει περίπου 10 αρχαίες εκκλησίες.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, μέσα στα τείχη της Νεσεμπάρ υπήρχαν κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους περισσότερες από 40 εκκλησίες.

Ὁ Ἅγιος Γρηγόριος.


 

Ἔζησε καὶ μαρτύρησε ἐπὶ αὐτοκρατορίας Διοκλητιανοῦ.
Ἦταν γιὸς τοῦ Ἀνάκ, ὁποῖος ἦταν συγγενὴς τοῦ βασιλιὰ τῆς Ἀρμενίας Κουσαρῶ. Ὁ πατέρας τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου ἦταν ἕνας ἀπὸ τοὺς ὑπεύθυνους γιὰ τὴ δολοφονία τοῦ βασιλιὰ τῆς Ἀρμενίας. Οἱ Ἀρμένιοι γιὰ νὰ ἐκδικηθοῦν σκότωσαν τὸν Ἀνὰκ καὶ τὴν οἰκογένειά του, ἐκτὸς ἀπὸ τὸν Γρηγόριο καὶ ἕναν ἀδελφό του. Μετὰ ἀπὸ χρόνια ὁ γιὸς τοῦ Κουσαρῶ, ὁ Τηριδάτης, συνέλαβε τὸν Γρηγόριο ἐπειδὴ ἦταν χριστιανὸς καὶ τὸν βασάνισε σκληρά. Ὅταν δὲ ἔμαθε ὅτι πρόκειται γιὰ τὸ γιὸ τοῦ Ἀνάκ, ὁ ὁποῖος εὐθυνόταν γιὰ τὴ δολοφονία τοῦ πατέρα του, διέταξε νὰ τὸν ρίξουν σὲ λάκκο μὲ φίδια καὶ ἄλλα ἑρπετά. Ὁ Γρηγόριος ὄχι μόνο δὲν ἔπαθε τίποτα ἀλλὰ ἐπέζησε γιὰ 15 χρόνια τρεφόμενος μὲ τὸ ψωμὶ ποὺ τοῦ πήγαινε κρυφὰ μιὰ χήρα.
Κάποια στιγμὴ ὁ Τηριδάτης παραφρόνησε. Ἡ ἀδελφή τοῦ βασιλιὰ ἄκουσε μία μέρα φωνή, ἡ ὁποία τῆς ἔλεγε πὼς ἂν ἤθελε νὰ θεραπευτεῖ ὁ ἀδελφός της θὰ ἔπρεπε νὰ ἐλευθερώσουν τὸν Γρηγόριο. Πράγματι ὅταν βγῆκε ἀπὸ τὸν λάκκο ὁ Ἅγιος θεράπευσε τὸν βασιλιά.

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ρατσιστική εγκληματική βία.


Του Aρχιμ. Δανιήλ Αεράκη, Iεροκήρυκος 


Πολύς λόγος για το «νέο» αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Έρχεται και φεύγει. Ετοιμάζεται, αλλά συνεχώς τροποποιείται. 
Εξαγγέλλεται, αλλά μόλις ξεμυτίζει για τη Βουλή, ξεσηκώνει αντιδράσεις. Κατατίθεται, μα σε λίγο αποσύρεται. 
Η κυβερνητική πλειονοψηφία φαίνεται να μή το θέλει. 
Σάν νά το θεωρεί αποπαίδι της. Αλλά πιέζεται από τον μειονοψηφικό της συνέταιρο και από ξενόφερτο αφεντικό και αναγκάζεται να το υιοθετεί!

Και τελικά ψηφίζεται από τη Βουλή στις 2 Σεπτεμβρίου 2014.

• Υπήρχε όντως κενό νόμου στο θέμα του ρατσισμού, δηλαδή της κατα­πατήσεως ανθρωπίνων δικαιωμάτων (αυτό κατ’ ουσίαν σημαίνει «ρατσισμός»);

O παπαγάλος και ο σοφός.

Κάποτε ζούσε ένας άνθρωπος που του άρεσε να ακούει τη διδασκαλία κάποιου σοφού, ποτέ όμως δεν έμπαινε στον κόπο να κάνει πράξη τα όσα άκουγε.
Όταν ο παπαγάλος του, ο οποίος μπορούσε να μιλάει καλά, τον ρώτησε πού πήγαινε κάθε μέρα, εκείνος απάντησε ότι επιθυμούσε να μάθει περισσότερα για τον Θεό και την ελευθερία. 
Αυτός ήταν και ο λόγος που πήγαινε να ακούσει τα λόγια του σοφού. Ο παπαγάλος τότε τον έβαλε να ρωτήσει τον σοφό πώς θα μπορούσε κι εκείνος να απελευθερωθεί.

«Κλεινέ το στόμα εκείνου πού κατηγορεί τον άλλον...».

«Κλεινέ το στόμα εκείνου πού κατηγορεί τον άλλον...»


Μην παραδώσεις την ακοή σου στους λόγους όποιου καταλαλεί, ούτε τους δικούς σου λόγους στην ακοή ενός φιλοκατήγορου, μιλώντας ή ακούγοντας μ' ευχαρίστηση κατά του πλησίον σου, για να μη χάσεις τη θεία αγάπη και βρεθείς απόκληρος από την αιώνια ζωή.

Μη δέχεσαι κατηγορίες κατά του πνευματικού σου πατέρα, μήτε να διευκολύνεις εκείνον πού τον προσβάλλει, για να μην οργιστεί ο Κύριος για τα έργα σου και σε εξολοθρεύσει από τη χώρα της ζωής.

Eπαναπατρισμός Ιεράς Εικόνας στην Ιερά Μονή Πετρίλου.

Με βαθειά συγκίνηση και αισθήματα χαράς, φέρεται εις γνώσιν των ευλαβών προσκυνητών της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Πετριλίων, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, ότι ολοκληρώθηκαν οι τυπικές διαδικασίες σχετικά με τον επαναπατρισμό και την επαναφορά της Δίζωνης Ιεράς Εικόνας της Γενέσεως και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και είχε κλαπεί το 2006 μαζί με άλλες 6 εικόνες.

Η Ιερά Εικόνα, έπειτα από συντονισμένες μεθοδικές προσπάθειες, λόγω της στενής και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας, της Ιντερπόλ, της Ελληνικής Πρεσβείας μας στο Λονδίνο, επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αγγλία που βρέθηκε το 2012, έκτοτε φυλασσόταν στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. 
Πλέον, έφτασε ο καιρός, να επιστρέψει στον φυσικό της χώρο, στην Ιερά Μονή Πετρίλου, την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου και ώρα 4.00 μ.μ.

Την Ιερά Εικόνα, θα υποδεχτεί επισήμως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος, στην είσοδο της Ιεράς Μονής, όπου θα τη μεταφέρουν οι υπεύθυνοι της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Τρικάλων.

Επανάγαγε εις το βάθος

Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού
 
Οι άνθρωποι είμαστε συνήθως προσκολλημένοι στον εαυτό μας, στο πρόγραμμά μας, σ’ αυτά που βλέπουμε. 
Δεν θέλουμε να ρισκάρουμε, να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα στη ζωή μας. Μόνο σε ό,τι αφορά τις απολαύσεις μας, την άσκηση των δικαιωμάτων μας είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάποια βήματα που θα μας βγάλουν από τη ρουτίνα μας. 
Συνήθως έχουμε την αίσθηση ότι εμείς γνωρίζουμε, ότι εμείς έχουμε κάνει ό,τι χρειάζεται, ότι τελικά καλά είμαστε όπως είμαστε. Και δεν τολμούμε να προχωρήσουμε στην αναζήτηση ενός άλλου νοήματος στη ζωή μας, το οποίο θα πηγάζει από την ανάγκη της ύπαρξής μας να μην παραδοθεί στον συμβιβασμό, στην ηττοπάθεια.

1η Οκτωβρίου ξεκινάει το "ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει...".

Με ιδιαίτερη χαρά αλλά και αίσθημα ευθύνης, στην ενορία Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, οργανώνουμε για 3η συνεχόμενη χρονιά, το πρόγραμμα καθημερινών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων με τίτλο “ΕΝΟΡΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”.

Μετά την αποδοχή και τη ζωντανή συμμετοχή των ενοριτών αλλά και των φίλων της Ενορίας μας τις προηγούμενες 2 χρονιές, τολμούμε το νέο κύκλο του προγράμματος, με ακόμη περισσότερες εκδηλώσεις, ελπίζοντας να αποτελέσουν αφορμές και σταθμοί για μια εποικοδομητική πορεία.
Η εποχή μας, εποχή θορύβου και πολυγλωσσίας, καταφέρνει
περισσότερο να απομονώνει τα πρόσωπα παρά να τα συνδέει.
 
Οι δυσκολίες καθηλώνουν τους ανθρώπους, η ελπίδα μέσα τους είναι δυσδιάκριτη. Ζούμε στον αιώνα της επικοινωνίας αλλά όχι της κοινωνίας! Κοινωνία που όλο και περισσότερο απουσιάζει από την καθημερινή μας ζωή, οδηγώντας πολλούς συνανθρώπους μας στην απελπισία.

Η ελπίδα όμως είναι ζωντανή και έχει όνομα: Ιησούς Χριστός. Και η Ενορία διακονώντας αυτήν την ελπίδα, πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να διώξει μακριά το φόβο και να μεταδώσει στις καρδιές τη ζεστασιά της αγάπης του Χριστού.

Ώρες νοσταλγίας - Φωτογραφίες μιας Ελλάδας που δεν υπάρχει πια…


Οι φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Μάνου, του μεγάλου Έλληνα δημιουργού της διασποράς, αναδεικνύουν την Ελλάδα που έχει πλέον χαθεί, την ελληνική επαρχία και τους ανθρώπους της, τη δεκαετία του 1960.
Με τις μαγικές του εικόνες ο Μάνος μας καλεί συνοδοιπόρους στα απομακρυσμένα χωριά και νησιά της Ελλάδας του ’60 όπου άνθρωποι φτωχοί και αγέρωχοι, μέσα σ’ ένα σκηνικό αγροτικής απλότητας και γαλήνης, δίνουν με αξιοπρέπεια τον αγώνα τους για επιβίωση προσηλωμένοι σ’ έναν τρόπο ζωής απαράλλακτο για αιώνες.

Βρετανοί έδωσαν βίζα σε Ιμάμη και όχι σε Ορθόδοξο Ιερέα.



Η ορθοδοξοφοβία θριαμβεύει στην Ευρώπη. Θύμα ρατσιστικού μίσους έπεσε σέρβος ορθόδοξος ιερέας από τις βρετανικές αρχές.
Οι Βρετανοί ουσιαστικά του απαγόρευσαν την είσοδο στην χώρα και έκριναν ως persona non grata,ανεπιθύμητο τόσο αυτόν όσο και τη συνοδεία του.
H M. Βρετανία αρνήθηκε τη χορήγηση ταξιδιωτικής visa σε ορθόδοξο σέρβο ιερέα και στο γκρουπ των λοιπών σέρβων που συνόδευε με προορισμό την Αγγλία.
Την ίδια ώρα θεωρούσε τη visa και έκρινε μεροληπτικά ευπρόσδεκτους μόνο τον ιμάμη της Σεμπρένιτσα και τους βόσνιους μουσουλμάνους που μετείχαν στην ίδια αποστολή.

Ὁ Ὅσιος Κυριακὸς ὁ Ἀναχωρητὴς.


 

Ἦταν ἄνθρωπος ποὺ καλλιεργοῦσε ὑπομονήν καὶ πραότητα. Γι' αὐτὸ καὶ πέτυχε στὴν ἀσκητική του ζωή.
Γεννήθηκε στὴν Κόρινθο τὸ 5ο αἰῶνα, ἀπὸ ἱερέα πατέρα, τὸν Ἰωάννη. Τὴν μητέρα του τὴν ἔλεγαν Εὐδοξία καὶ εἶχε ἀδελφὸ τὸν Ἀρχιεπίσκοπο Κορίνθου Πέτρο.

Ἀπὸ ἱερατικό, λοιπόν, γένος ὁ Κυριακός, σὲ νεαρὴ ἡλικία πῆγε στὰ Ἱεροσόλυμα καὶ ἀπὸ ἐκεῖ στὴ Λαύρα τοῦ Μεγάλου Εὐθυμίου. Ἐκεῖ, ὁ Μέγας Εὐθύμιος, τὸν ἔκανε μοναχὸ καὶ τὸν ἔστειλε στὸν ἀσκητὴ Γεράσιμο. Ὅταν πέθανε ὁ Γεράσιμος, ὁ Κυριακὸς ἐπέστρεψε στὴν Λαύρα τοῦ Εὐθυμίου, ὅπου μὲ ζῆλο καλλιεργοῦσε τὶς ἀρετές του, ὥσπου κάποια στάση ποὺ ἔγινε στὴ Λαύρα τοῦ Εὐθυμίου τὸν ἀνάγκασε νὰ πάει στὴ Λαύρα τοῦ Σουκᾶ.
Ἐκεῖ 40 χρονῶν χειροτονήθηκε πρεσβύτερος καὶ ἀνέλαβε τὴν ἐπιστασία τοῦ Σκευοφυλακίου. Ἐκεῖνο ποὺ τὸν διέκρινε ἀπέναντι στοὺς συμμοναστές του, ἦταν ὁ γαλήνιος τρόπος μὲ τὸν ὁποῖο τοὺς ἀντιμετώπιζε, γι’ αὐτὸ καὶ ἦταν παράδειγμα πρὸς μίμηση ἀπὸ ὅλους.

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Η ενορία ως επί το αυτό ευχαριστιακή σύναξις των Χριστιανών ενός τόπου (Αρχ. Γεώργιος Καψάνης Γρηγοριάτης, †2014)


γεωργιος καψανης3β

Στην ενορία δεν συνάγονται Χριστιανοί από διάφορα μέρη αλλά από τον συγκεκριμένο χώρο και τόπο, που περιβάλλει τον ενοριακό Ναό. Στην ενορία τους οι Χριστιανοί ενός τόπου εκκλησιοποιούνται. Ενώνονται πνευματικά, αδελφώνονται, ώστε στις καθημερινές τους σχέσεις να ζουν ως αδελφοί εν Χριστώ και μέλη της Εκκλησίας.

Στην καθημερινή ζωή άλλωστε δημιουργούνται μεταξύ των ανθρώπων που κατοικούν σε μια γειτονιά, περιοχή, συνοικία, προβλήματα επικοινωνίας, εχθρότητες, ανταγωνισμοί, ψυχρότητες, απόσταση και δυσκολία κοινωνίας. Στον Ναό της ενορίας κατά τις εκκλησιαστικές συνάξεις ο κάθε ένας μπορεί να ξαναδή τον συντοπίτη και συνενορίτη του Χριστιανό, ως εν Χριστώ αδελφό, να ξαναπούν καλημέρα, να ζεσταθούν οι καρδιές.

«Έβαζαν αγάλματα του σατανά έξω από τα σπίτια Χριστιανών».

«Έβαζαν αγάλματα του σατανά έξω από τα σπίτια Χριστιανών»
  Του Αντώνη Μακατούνη-
(από το ένθετο της Δημοκρατίας για την Ορθοδοξία)

Συνέντευξη-σοκ του προέδρου των Ελληνορθοδόξων του Λιβάνου για τις βαρβαρότητες των τζιχαντιστών και τον «νέο Μπιν Λάντεν» Ερντογάν!

Συγκίνησε με την κίνησή του να ασπαστεί την Ελληνική σημαία και συγκλόνισε με τις αναφορές του στις τραγικές και απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή. Ο λόγος για τον πρόεδρο των Ελληνορθοδόξων του Λιβάνου, Ροντρίγκ (Δημήτριο) Ελ Χούρι ο οποίος στα πλαίσια ολιγοήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα παραχώρησε εκτενή και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη «δημοκρατία». 

Το ψαλτικό Σύνολο ROMEIKO παρουσιάζει το νέο τους διπλό δίσκο «ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ».

Στον Φιλολογικό Σύλλογο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 8:30 μμ, ο Γιώργος Μπιλάλης και το ψαλτικό Σύνολο ROMEIKO θα παρουσιάσουν το νέο τους διπλό δίσκο «ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ», που θα κυκλοφορήσει την ίδια ημέρα.

«Είναι εννιά έντεχνες μουσικές καταγραφές των ΤΥΠΙΚΩΝ (ψαλμοί 102 & 145) ξεκινώντας από τον Πέτρο Λαμπαδάριο στην Κωνσταντινούπολη (†1777) και καταλήγοντας στον Βασίλειο Νικολαϊδη από το Ζαγκλιβέρι (1888). Οι συνθέσεις αυτές μας φανερώνουν τις ψαλτικές τάσεις του 19ου αιώνα και είναι γραμμένες στη Νέα Μέθοδο γραφής που καθιερώθηκε το 1814 και από αυτήν την γραφή ψέλνει σήμερα η Ελλάδα. 
Το Romeiko ακόμα θα μας ταξιδέψει πίσω στον 12ο αιώνα σε άγνωστες μουσικές που χάσαμε στη διαδρομή των αιώνων το άκουσμά τους»αναφέρει ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Ν. Ιερσέης Δρ Γιώργος Μπιλάλης, γνωστός διεθνώς για το πλούσιο επιστημονικό του έργο και τις πολλές συναυλίες με το ψαλτικό σύνολο ROMEIKO σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής.

Τό σέβας καί ἡ αἰδώς

Του Κωνσταντίνου Ερρίπη,
 θεολόγου - Καρδιολόγου  

Εἶναι αἰσθήματα ἀλληλένδετα. Ντρέπομαι αὐτόν πού σέβομαι, αὐτόν πού ἐκτιμῶ, πού «μετράει γιά μένα», πού τόν θαυμάζω. 

Γι’ αὐτό καί ἡ ἔλλειψη αἰδοῦς, ἡ ἀδιαντροπιά, χαρακτηρίζει τίς κοινωνίες πού βρίσκονται σέ κατάπτωση, σέ ἀποσύνθεση.
Ἀναίδεια εἶναι:
- Ἡ ἐκδίκηση τοῦ ἀδίκως περιφρονημένου ἀπό τόν περίγυρό του.
- Ἡ ἔμμεση ἀντίδραση τοῦ καταπιεζομένου πρός τόν δυνάστη (μέ τήν εὐρεῖα ἔννοια τοῦ ὅρου).
- Ἡ διαφοροποίηση τοῦ ἀτόμου καί ὁ ἐθελούσιος διαχωρισμός του ἀπό τόν κοινωνικό ἱστό.
- ἡ ἀνενδοίαστη ἐπιθετικότητα χωρίς προκάλυμμα.

Μάτια βουρκωμένα - Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Από τον αλλοτινό μας Πειραιά)


Σχόλια στον Απόστολο της Κυριακής (Α΄ Λουκά)


῾᾽Αδελφοί, συνεργοῦντες παρακαλοῦμεν μή εἰς κενόν τήν χάριν τοῦ Θεοῦ δέξασθαι ὑμᾶς᾽ (Β´ Κορ. 6, 1)
 
(᾽Αδελφοί, συνεργάτες τοῦ Θεοῦ καθώς εἴμαστε, σᾶς παρακαλοῦμε νά μήν ἀφήσετε νά πάει χαμένη ἡ χάρη τοῦ Θεοῦ πού δεχτήκατε).
 
α. Τό ἀποστολικό ἀνάγνωσμα τονίζει τή χάρη καί τή δωρεά πού ὁ Θεός ἔδωσε καί δίνει στούς ἀνθρώπους, ἀλλά καί τήν εὐθύνη πού ἔχουμε οἱ ἄνθρωποι ὡς συνεργάτες μέ τόν Θεό ἀπέναντι στή χάρη αὐτή.
 
β. 1. Καί κατά πρῶτον: εἴμαστε συνεργάτες τοῦ Θεοῦ. Μία ἀλήθεια πού θίγει σέ κάθε εὐκαιρία ὁ ἀπόστολος Παῦλος (῾συνεργοί Θεοῦ ἐσμεν᾽ θά πεῖ ἀλλοῦ), διότι ὁ Θεός μᾶς δημιούργησε ῾κατ᾽ εἰκόνα καί καθ᾽ ὁμοίωσίν᾽ Του. Δέν εἴμαστε δηλαδή πιόνια καί παιχνίδια στά χέρια τοῦ Θεοῦ. ῾Ο Παντοδύναμος Θεός θέλει νά αὐτοπεριορίζεται γιά νά φανερώνεται ἡ ἐλευθερία τῶν ἀνθρώπων, χωρίς τήν ὁποία ᾽Εκεῖνος δέν κάνει τίποτε.

Ιησού μου, θάλασσα μου -π. Αντρέα Κονάνου


10628064_847685428598598_4520680011162166094_n


Μια σταγόνα 
απ’ το νερό Σου
με ποτίζεις, 
Κύριε, 

Ὁ Ὅσιος Χαρίτων ὁ Ὁμολογητής.


 

Κατεῖχε μεγάλη κοινωνικὴ θέση στὸ Ἰκόνιο, ἀλλὰ καὶ μεγάλες χριστιανικὲς ἀρετές.
Ὅταν, λοιπόν, ὁ αὐτοκράτωρ Αὐρηλιανὸς (270 – 275) ἐξέδωσε διάταγμα κατὰ τῶν χριστιανῶν, ὁ ἔπαρχος Ἰκονίου συνέλαβε τὸν Χαρίτωνα ἀπὸ τοὺς πρώτους. Τὰ βασανιστήρια ποὺ ὑπέστη ἦταν σκληρά. Ὅμως ὁ Χαρίτων ἔμεινε ἀμετακίνητος στὴν πίστη του.
Στὸ διάστημα δὲ ποὺ βρισκόταν στὴ φυλακή, ὁ Αὐρηλιανὸς δολοφονήθηκε. Ὁ Διάδοχός του Πρόβος σταμάτησε τὸ διωγμὸ κατὰ τῆς Ἐκκλησίας καὶ ὁ Χαρίτων ἀπελευθερώθηκε.
Ἀποφάσισε, τότε, νὰ πάει προσκυνητὴς στὰ Ἱεροσόλυμα. Ἀλλὰ στὸν δρόμο συνελήφθη ἀπὸ λῃστές, ποὺ τὸν ὁδήγησαν στὸ κρησφύγετό τους. Ὅταν ἔφθασαν στὴ σπηλιά τους, ἔφαγαν καὶ ἤπιαν. Ἀλλὰ τὸ κρασὶ ἦταν δηλητηριασμένο καὶ πέθαναν ὅλοι. Τότε, ἡ σπηλιὰ ἐκείνη τῶν λῃστῶν μετατράπηκε ἀπὸ τὸν Ὅσιο σὲ ἐκκλησία τοῦ θεοῦ.
Ἡ φήμη τοῦ Χαρίτωνα ἔφερε κοντὰ του πολλοὺς μαθητές. Τοὺς κυβερνοῦσε μὲ στοργὴ καὶ τοὺς προήγαγε σὲ ὑψηλὲς βαθμίδες ἀρετῆς. Ποθώντας, ὅμως, περισσότερη ἡσυχία, ὅρισε διάδοχό του στὸ μοναστῆρι καὶ ἀναχώρησε στὴν ἔρημο, ὅπου ἀσκήτεψε μέσα σὲ διάφορα σπήλαια.

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Απλή ισορροπία!!! (video)


«Κακιά ώρα» και βασκανία.

«Κακιά ώρα» και βασκανία


Μ.Μ: Πάτερ Ιωάννη, ποια είναι η « κακιά στιγμή » που λένε, η «κακιά ώρα » ;
π.Ι: Δεν υπάρχει τέτοια ώρα! Όλα είναι στην πρόνοια του Θεού.

Μ.Μ: Είναι μία έκφραση , που λέει πολύ ο λαός μας. Για παράδειγμα, « ήταν κακιά ώρα που δαιμονίστηκε, που ματιάστηκε κάποιος…».
π.Ι: Κακιά ώρα έχει κάποιος από τότε που θα πει « όχι » στο Θεό και "ναι" στο Διάβολο. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει η κακιά ώρα για αυτόν. 
Γίνεται υποχείριος του Διαβόλου. Όχι ότι υπάρχει αυτή καθ΄αυτήν κακιά ώρα. Αυτός την καθιστά τέτοια.

Σχόλια στο Ευαγγέλιο της Κυριακής (Α΄Λουκά)

 Μαθητές του Χριστού
 
«αφέντες άπαντα ηκολούθησαν αυτώ» 


Η κλήση των πρώτων μαθητών από το μεγάλο διδάσκαλο Χριστό, είναι το θέμα που ξεδιπλώνει μπροστά μας η σημερινή ευαγγελική περικοπή με σκηνικά που αναδεικνύουν βαθύτερα μηνύματα και νοήματα. Στο βάθος της διήγησης του Ευαγγελίου μπορεί κάποιος ν’ αντλήσει μεγάλες αλήθειες. Ο Μονογενής και Λόγος του Θεού είναι εκείνος που καλεί πρώτα όλους τους ανθρώπους από την ανυπαρξία στη ζωή. Γι’ αυτό και στην ευχαριστιακή σύναξη ομολογούμε: «Συ εκ του μη όντος εις το είναι ημάς παρήγαγες».

Γιαρέμ.


Αὐτό θά πεῖ δημοκρατία.

Του Κωνσταντίνου Ερρίπη, θεολόγου - Καρδιολόγου
 
- Νά ντύνεται (ἤ μᾶλλον νά γδύνεται) ἡ καθεμία ὅπως καί ὅσο θέλει, νά πηγαίνει στήν ἐργασία της μέ ἐνδυμασία παραλίας ἀλλά:
Νά θεωρεῖται ἀπρεπές ἐσύ νά τήν κοιτάζεις!

- Νά σοῦ ἀπαιτεῖ ὁ οἱοσδήποτε νά τόν ἀποκαλεῖς «κύριο» καί νά τοῦ μιλᾶς στόν πληθυντικό ἀλλά:

Νά μπορεῖ νά βρίζει ἀτιμώρητα «τό Χριστό σου καί τήν Παναγία σου».

- Νά σέ προσπερνᾶ ὁ ἐπιτήδειος γιά νά προλάβει τό γωνιακό τραπεζάκι τοῦ κέντρου, ὥστε νά ἔχει τήν ἡσυχία του ἀλλά:
Νά τό θεωρεῖ φυσικό ν’ ἀφήνει τά πιτσιρίκια του χωρίς ἔλεγχο νά παίζουν γύρω σου μέχρι πού ν’ ἀναγκασθεῖς νά φύγεις.

- Νά σέβεσαι τήν διπλανή σου στό κάθισμα τοῦ τραίνου ἀλλά:
Αὐτή νά θεωρεῖ πώς δικαιαῦται νά τηλεφωνεῖ μεγαλοφώνως μέ τό κινητό της σέ ὅλη τή διάρκεια τῆς διαδρομῆς.

Αλυτρωτικές αναφορές σε βάρος της Ελλάδας, σε Αλβανικά σχολικά βιβλία [photos]

Άλλη μία σχολική ξεκίνησε και στα σχολεία της αλβανικής επικράτειας οι μαθητές διδάσκονται πάλι για τις αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα (Trevat shqiptare ne Greqi), δηλαδή Τσαμουριά, Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα κλπ!Χωρίς περισσότερα σχόλια ο Ελεύθερος Λόγος Αργυροκάστρου, παρουσιάζει τις επίμαχες σελίδες των αλβανικών σχολικών βιβλίων της Γεωγραφίας της 9ης και της 12ης τάξης, των αντίστοιχων δηλαδή Γ΄ Γυμνασίου και Γ΄ Λυκείου στην Ελλάδα...

Στην τελευταία παράγραφο της σελίδας 4 αναφέρονται ως αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα οι: Τσαμουριά, Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα κλπ, αφού προηγηθούν οι αλβανικές περιοχές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της "Μακεδονίας" δηλαδή των Σκοπίων.

Εβαλαν φωτιά σε εκκλησία για να γυρίσουν τουρκικό σίριαλ.

Εβαλαν φωτιά σε εκκλησία για να γυρίσουν τουρκικό σίριαλ


Χριστιανικές εκκλησίες, ελληνικά μνημεία, αρχοντικά και έργα τέχνης καταστρέφονται ή βεβηλώνονται στην Τουρκία για τις ανάγκες των τουρκικών σίριαλ και σε ορισμένες περιπτώσεις για τις ανάγκες των σεναρίων οι τούρκοι παραγωγοί δεν διστάζουν να βάζουν και φωτιά στις εκκλησίες.
Το εξωφρενικό είναι ότι πρωταγωνιστές των τουρκικών σίριαλ που μετέχουν και σε καταστροφές χριστιανικών μνημείων είναι γνωστοί στην Ελλάδα από τη συμμετοχή τους σε άλλα σίριαλ, όπως ο Μεχμέτ Ακίφ Αλακούρτ (Σιλά), η Οζλέμ Γιλμάζ (Μοιραίος Έρωτας).

Ο Χριστός σταμάτησε στο Λουγκουζί"...

Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στις 10.15.π.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της 3ης αποστολής στην Ουγκάντα με τίτλο : " Ο Χριστός σταμάτησε στο Λουγκουζί'.
 
Στην εκδήλωση αυτή οι εθελοντές της 3ης αποστολής θα καταθέσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και μαρτυρίες ενώ θα παρουσιαστεί φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό από την αποστολή.

Ὁ Ἅγιος Καλλίστρατος ὁ Μάρτυρας καὶ οἱ σὺν αὐτῷ 49 Μαρτυρήσαντες.


 

Καταγόταν ἀπὸ τὴν Καρχηδόνα. Οἱ γονεῖς του, καθὼς καὶ οἱ πρόγονοί του, ἦταν εὐσεβέστατοι χριστιανοί.
Ὅταν μεγάλωσε ὁ Καλλίστρατος, κατατάχθηκε στὸ στρατὸ σὰν νεοσύλλεκτος. Ἡ «ὁμίχλη» τῆς σαρκολατρείας ποὺ ἐπικρατοῦσε στὸ στράτευμα δὲν ἐπηρέασε καθόλου τὸν Καλλίστρατο. Ἀντίθετα μάλιστα, καλλιέργησε ἀκόμα περισσότερο τὶς εὐσεβεῖς συνήθειές του. Μιὰ ἀπ’ αὐτὲς ἦταν νὰ προσεύχεται κατὰ τὴ νύκτα.
Αὐτὸ ὅταν τὸ εἶδαν οἱ συνάδελφοί του, τὸν κατήγγειλαν στὸ στρατηγὸ Περσεντῖνο (287 μ.Χ.). Αὐτὸς ἀμέσως τὸν κάλεσε, καὶ ὅταν ἄκουσε καὶ ἀπὸ τὸν ἴδιο ὅτι εἶναι χριστιανός, διέταξε καὶ τὸν βασάνισαν, σκληρά. Κατόπιν, ἀφοῦ τὸν ἔδεσαν μέσα σ’ ἕναν σάκο, τὸν ἔριξαν στὴ θάλασσα. Ἀλλὰ μὲ θαῦμα ὁ σάκος σχίστηκε, καὶ δυὸ δελφίνια ἔφεραν σῶο καὶ ἄβλαβη τὸν Καλλίστρατο, στὴν στεριά. Τότε, 49 στρατιῶτες ποὺ εἶδαν τὸ γεγονὸς πίστεψαν στὸ Χριστό, καὶ ἀφοῦ ἔτρεξαν στὸν Καλλίστρατο, τοῦ εἶπαν: «Πράγματι, εἴδαμε ὅτι ὑπάρχει στ’ ἀλήθεια καὶ εἶναι μεγάλος ὁ Θεός σου, ὁ ὁποῖος καὶ ἀπὸ τὸν βυθὸ τῆς θάλασσας ὑπερφυσικὰ σὲ ἔβγαλε. Θὰ μποροῦσε, ἄραγε, νὰ δεχθεῖ καὶ ἐμᾶς τοὺς εἰδωλολάτρες;».

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ο στάρετς Αρσένιος.


w10
Λέτε, λοιπόν, πώς ο κομμουνισμός γκρέμισε εκκλησίες, φυλάκισε πιστούς, πολέμησε την Εκκλησία. Ναι, έτσι είναι. Ας εξετάσουμε όμως τα πράγματα συνολικότερα και βαθύτερα. Ας ανατρέξουμε σε όσα προηγήθηκαν.
Πολύ πρωτύτερα ο λαός μας είχε χάσει την πίστη του, είχε περιφρονήσει την παράδοσή του, είχε λησμονήσει την ιστορία του, είχε αρνηθεί τα ιερά και τα όσιά του. Ποιος φταίει γιαυτό; Η τωρινή εξουσία; Εμείς φταίμε! Και τώρα θερίζουμε ό,τι σπείραμε…
“Ας θυμηθούμε, τι παράδειγμα έδιναν στο λαό οι διανοούμενοι, οι ευγενείς, οι έμποροι, οι δημόσιοι υπάλληλοι· και προπαντός, τί παράδειγμα δίναμε εμείς, οι κληρικοί.

Χρυσό και ασήμι κρύβεται στα θεμέλια της Αγίας Σοφίας.


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την πραγματικά καταπληκτική αποκάλυψη ότι στα θεμέλια του ναού της... Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης βρίσκονται θαμμένες μεγάλες ποσότητες από χρυσό και ασήμι που θαφτήκαν από τους βυζαντινούς, εξέφρασε ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Ferhat Aslan, σε δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah, (19/9/2014). 
Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, οι στήλες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας έχουν γίνει από σπάνιο υλικό που μεταφέρθηκε από ένα όρος με την τουρκική ονομασία, Kafdağı, ένα μυθικό όρος για τους Τούρκους που παρομοιάζεται με τον Καύκασο και που σύμφωνα με τις τουρκικές παραδόσεις περιβάλλει την οικουμένη.

Πως και πότε πρέπει να μιλάμε; Μέρος 2ο)

Πως και πότε πρέπει να μιλάμε;
Του αγίου Έφραίμ

Εκείνος πού λέει πολλά λόγια, (όταν βρίσκεται) ανάμεσα σε αδελφούς, θα προκαλέσει πολλές φιλονικίες και πολλή αντιπάθεια εναντίον του. "Αν όμως δύσκολα ανοίγει τα χείλη του, θα γίνει αγαπητός.

Αδελφέ, όταν ο αθλητής αγωνίζεται, κρατάει σφιχτό το στόμα του. Σφίγγε κι εσύ το στόμα σου, (συγκρατώντας το) από τα περιττά (λόγια), και θα έχεις (ψυχική) ανάπαυση.

Όποιος λέει πολλά λόγια, γίνεται αντιπαθητικός. "Όποιος όμως προσέχει το στόμα του, γίνεται αγαπητός.

Όποιος φυλάει το στόμα του, φυλάει Και την ψυχή του. Απεναντίας, ο αυθάδης αυτοκαταστρέφεται ή (πάντως) "εγγίζει συντριβή", όπως είναι κάπου γραμμένο (Παροιμ. 10:14).

Αυτό είναι πιο απειλητικό για την καρδία σας παρά το αλάτι.


Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το αλάτι δεν είναι η νούμερο 1 απειλή για την καρδία μας
Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το αλάτι δεν είναι η νούμερο 1 απειλή ενάντια στην καρδιά μας. 
Αντιθέτως, στη μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση American Journal of Cardiology αναλύουν πώς ένα άλλο συστατικό που λαμβάνουμε από τις τροφές –σχεδόν όλες τις τροφές που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση– επιδρά σε μια περιοχή του εγκεφάλου μας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς και να ανεβαίνει επικίνδυνα η αρτηριακή πίεση.
Η ζάχαρη –και όχι το αλάτι– ευθύνεται για την υπέρταση, υποστηρίζουν οι ερευνητές από τη Νέα Υόρκη και το Κάνσας. Υπογραμμίζουν επίσης πως πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και περιελάμβανε 8.670 ενήλικες δεν κατέδειξε κάποια άμεση σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλατιού και υπέρτασης.

Έκκληση Πατριάρχη Αράμ για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Έκκληση σε όλα τα έθνη και όλες τις θρησκείες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, απηύθυνε ο Πατριάρχης Κιλικίας, Αράμ ο Α΄, o οποίος συναντήθηκε την Πέμπτη με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Ορφανό.
Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση ο Πατριάρχης των Αρμενίων εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όλα τα έθνη και οι θρησκείες, οι παράγοντες της πολιτισμένης κοινωνίας, η διεθνής κοινότητα «πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αντιταχθούν σε αυτό το παγκόσμιο κακό».
«Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή. Είναι ένα διεθνές ανθρωπιστικό θέμα και δεν πιστεύω ότι υπάρχει έθνος ή θρησκεία που αποδέχεται τη βία.

Η Αλβανία κλείνει την Παιδαγωγική Ακαδημία Αργυροκάστρου.

Η Αλβανία κλείνει την Παιδαγωγική Ακαδημία Αργυροκάστρου


Μία ακόμη μεθόδευση της Αλβανίας σε βάρος της Ελληνικής Μειονότητας βρίσκεται σε εξέλιξη:

Πρόκειται για σχέδιο της Κυβέρνησης Ράμα, να κλείσει την Παιδαγωγική Ακαδημία Αργυροκάστου, η οποία μετρά 61 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και αποτελούσε ένα σημαντικότατο ίδρυμα που εκπαίδευσε και έβγαλε χιλιάδες δασκάλους που κράτησαν «ζωντανό» τον Ελληνισμό στα σκληρά χρόνια της Δικτατορίας του Εμβέρ Χότζα.
Η κίνηση αυτή, έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά άλλων που έχουν στόχο την εξάλειψη κάθε τι Ελληνικό στη γειτονική χώρα και στην πλήρη αλβανοποίηση του χώρου και ειδικότερα του Βορειοηπειρωτικού.

Τα χρόνια που περνάμε είναι πολύ δύσκολα.

          

8522811-lg
Τα χρόνια που περνάμε είναι
πολύ δύσκολα και πολύ επικίνδυνα,
αλλά τελικά θα νικήσει ο Χριστός.
(π. Παΐσιος)
Πηγή: agiazoni.gr

Μετάστασις Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου.


 

Ἀρκετοὶ εἶχαν τὴν ἄποψη ὅτι ὁ Ἰωάννης δὲν πέθανε, ἀλλὰ μετατέθηκε στὴν ἄλλη ζωή, ὅπως ὁ Ἐνὼχ καὶ ὁ Ἠλίας. Ἀφορμὴ γι' αὐτὴ τὴν ἄποψη ἔδωσε τὸ γνωστὸ εὐαγγελικὸ χωρίο, Ἰωάννου κα’ 22. Ὅμως, ὁ ἀμέσως ἑπόμενος στίχος κα’ 23 διευκρινίζει τὰ πράγματα.
Ἡ παράδοση ποὺ ἀσπάσθηκε ἡ Ἐκκλησία μας εἶναι ἡ ἕξης: Ὁ Ἰωάννης σὲ βαθειὰ γεράματα πέθανε στὴν Ἔφεσο καὶ τάφηκε ἔξω ἀπ’ αὐτήν. Ἀλλὰ μετὰ ἀπὸ μερικὲς ἡμέρες, ὅταν οἱ μαθητὲς του ἐπισκέφθηκαν τὸν τάφο, βρῆκαν αὐτὸν κενό.

Ἡ Ἐκκλησία μας, λοιπόν, δέχεται ὅτι στὸν ἀγαπημένο μαθητὴ τοῦ Κυρίου συνέβη ὅτι καὶ μὲ τὴν Παναγία μητέρα Του. Δηλαδή, ὁ Ἰωάννης ναὶ μὲν πέθανε καὶ ἐτάφη, ἀλλὰ μετὰ τρεῖς ἡμέρες ἀναστήθηκε καὶ μετέστη στὴν αἰώνια ζωή, γιὰ τὴν ὁποία ὁ ἴδιος, νὰ τί λέει σχετικά:

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Σκύλοι δίνουν την πιο δυνατή αγκαλιά στα αφεντικά τους! (φωτογραφίες)


hugdog2
Απίστευτο Δέσιμο.

Μια αγκαλιά είναι πολύτιμη έτσι ή αλλιώς κι όταν πρόκειται για σκυλίσια αγκαλιά τότε αποκτά ιδιαίτερη αξία. 

Από αγάπη, από φόβο, από τρυφερότητα, από άγχος ακόμα και από φόβο τα σκυλιά που θα δείτε στη συνέχεια ανοίγουν την αγκαλιά τους και βάζουν μέσα το αφεντικό τους, δείχνοντας με τον τρόπο τους ποικίλα συναισθήματα. 

Ειδικά όταν τα σκυλιά αυτά είναι μεγάλα, τότε οι φωτογραφίες αποκτούν και ένα χιουμοριστικό υπόβαθρο, πέρα από το συναισθηματικό… 
Δείτε τη συλλογή πιο κάτω.

Σύγχρονες κατηχητικές προκλήσεις.

Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού*
 
Παραμελημένο το έργο της κατήχησης στην Εκκλησία στις μέρες μας. Δεν δίδει απτά αποτελέσματα, παρεκτός αν ο αριθμός συμμετοχής, κυρίως των παιδιών και των νέων, είναι μεγάλος. Δεν εντυπωσιάζει τους φυσικούς προϊσταμένους των τοπικών Εκκλησιών, τους Επισκόπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ελάχιστα ασχολούνται με αυτό.
 
Αρκούνται στην επαφή με τους νέους, όταν γίνονται ειδικές θείες λειτουργίες για τα σχολεία, ή σε τυπικές επισκέψεις στις ενορίες, όταν γίνονται κατηχητικές εκδηλώσεις ή γιορτές. Αντίστοιχα, οι περισσότεροι ιερείς αισθάνονται ότι το να μιλήσει κάποιος σε νέους ανθρώπους απαιτεί ένα ιδιαίτερο χάρισμα, απαιτεί κόπο, προετοιμασία και την ίδια στιγμή το αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων θα είναι δυσανάλογο.

Οἱ νέοι καί τά ἰδανικά.

Του Κωνσταντίνου Ερρίπη, θεολόγου - Καρδιολόγου
 
Τά παιδιά πεινᾶνε. Ἄν δέν βροῦν φαγητό στό σπίτι, θά πᾶνε στά σκουπίδια.

Ὑπάρχουν καί χειρότερα. Ἐάν ἐπί χρόνια δέν βρίσκουν φαγητό, τότε ἡ τροφή τῶν σκουπιδιῶν θά καταντήσει γι’ αὐτούς ἀπόλαυση.

Ἦλθε μία τραγουδίστρια στήν Ἑλλάδα καί ξεσηκώθηκαν οἱ πάντες, παραλήρημα στούς νέους! Τραγουδίστρια ὁ τρόπος τοῦ λέγειν.
Ἄν εἶναι δυνατόν, ἀντί μέ τό στομα νά τραγουδᾶς μέ τό προκλητικό γυμνό σου σῶμα! Γι’ αὐτό καί δέν ὑπάρχει στίς μέρες μας τραγουδίστρια ἄσχημη καί ντυμένη!