Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Δύο ξεχωριστοί πιανίστες


Πώς έγινα Ορθόδοξος.

Πώς έγινα Ορθόδοξος


Επίσκοπος Κάλλιστος Ware

«Έχω γράψει γι’ αυτό σε ένα βιβλίο. Μπορώ όμως να το διηγηθώ άλλη μια φορά, γιατί το θυμάμαι πολύ καθαρά σαν να έγινε χθες.

Ήμουν τότε 17 χρονών και ετοιμαζόμουν για το Πανεπιστήμιο. Ήμουν σε ένα σχολείο στο Λονδίνο.
Ένα Σάββατο βράδυ πήγα περίπατο και είδα έναν ναό που δεν είχα ξαναδεί ως τότε. Από περιέργεια ή μάλλον από Θεία Πρόνοια αποφάσισα να μπώ μέσα. Ήταν ο Ρώσικος Ορθόδοξος ναός του Λονδίνου.

Ἐργασία - ἀνεργία.


Ακούω ότι το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα των νέων μας είναι η ανεργία.
Διαφωνώ. Εδώ και τριάντα χρόνια είναι η ... εργασία. 
Ο νέος δε φοβάται την αναδουλειά, φοβάται τη δουλειά. Μια οικογενειακή αντίληψη, ότι δουλειά είναι ό,τι δεν λερώνει, επεκτάθηκε και στο νέο-σουσουδιστικό σχολείο με ευθύνη των κομμάτων, που για λόγους ψηφοθηρίας απεδύθησαν σε μια χυδαία πολιτική παιδοκολακείας, η οποία μετά τη δικτατορία εξέθρεψε και διαμόρφωσε δύο γενιές "κουλοχέρηδων" ... παιδιών δηλαδή που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους -πέρα από τη μούντζα- για καμιά εργασία από αυτές που ονομάζονται χειρωνακτικές, επειδή -τάχα- είναι ταπεινωτικές.  

Γέροντας Πορφύριος: «Πως μπορούμε να βοηθήσουμε όσους έχουν τάσεις αυτοκτονίας;»

Γέροντας Πορφύριος: «Πως μπορούμε να βοηθήσουμε όσους έχουν τάσεις αυτοκτονίας;»


Κυκλώστε τους ανθρώπους που έχουν τάσεις αυτοκτονίας με εντατικές προσευχές.

Για μια νέα κοπέλα, που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, συνέστησε στους γονείς να την περικυκλώσουν προστατευτικά με εντατικές προσευχές, όσο το δυνατόν περισσοτέρων ανθρώπων. Αυτό έγινε, και η κοπέλα σώθηκε από υποτροπές.
Να αλλάξεις συντροφιές.

Σε μια νέα, που είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, συνέστησε να αλλάξει απαραιτήτως τις συντροφιές της, που την επηρέαζαν αρνητικά, και να κάνει συντροφιά με χριστιανές νέες της αρεσκείας της, που μαζί τους να μπορεί να συζητά ευχάριστα, να πηγαίνει εκδρομές και να επισκέπτονται ναούς, όπου θα παρακολουθούν Ιερές ακολουθίες.

Μητροπολίτης Πειραιώς: «Ο Θεός είναι το αιώνιο πρότυπο του ανθρώπου».


Μητροπολίτης Πειραιώς: «Ο Θεός είναι το αιώνιο πρότυπο του ανθρώπου» (ΦΤΟ)
«Σήμερα είναι μία ημέρα χαράς, μία ημέρα αγάπης, μία ημέρα κοινωνικής και πνευματικής ανατάσεως, γιατί ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε την γιορτή της αγάπης, τη γιορτή της απολύτου μετοχής στη Χάρη και την Ευλογία, τη ζωή και την πραγμάτωση του αιωνίου Θεού που είναι τα Χριστούγεννα».
Αυτά τόνισε απευθυνόμενος προς όλους παρευρισκομένους ο Σεβασμιώτ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ κατά την Ακολουθία του Αγιασμού της Χριστουγεννιάτικης Δωροέκθεσης που τελέστηκε την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014.

Δώσε στον άλλον πρώτα ένα χαμόγελο.

Γέρων Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης 

Εσύ που είσαι στο Μοναστήρι, όταν πλησιάσεις τον αδελφό σου,
εσύ που είσαι σύζυγος, όταν πλησιάσεις τον ή την σύζυγό σου,
εσύ που είσαι πατέρας, μητέρα, όταν πλησιάσεις το παιδί σου...
ό,τι θα του πεις, ό,τι σκέφτεσαι να του πεις,
πες το, αφού πρώτα του πεις δυο κουβέντες που θα του δώσουν χαρά, παρηγοριά, μια ανάσα. 

Να τον κάνεις να πεί, ανακουφίσθηκα, χάρηκα!
Να κάνετε τους άλλους να σας καμαρώνουν, να σας αγαπούν , να χοροπηδούν από τη χαρά τους, όταν σας συναντούν.

Στο Άγιον Όρος.





Σκέψεις στον Απόστολο της Κυριακής 30 Νοεμβρίου.

Βασικός θεμέλιος λίθος εἶναι ὁ Κύριος, ἄλλοι θεμέλιοι κατά τό θέλημα τοῦ Χριστοῦ εἶναι οἱ μαθητές Του, οἱ ᾽Απόστολοι

Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη

῾῾Ο Θεός ἡμᾶς τούς ἀποστόλους ἐσχάτους  ἀπέδειξεν, ὡς ἐπιθανατίους᾽ (Α´ Κορ. 4, 9)
Δραματική ἔνταση χαρακτηρίζει τόν λόγο τοῦ ἀποστόλου Παύλου στό συγκεκριμένο ἀπόσπασμα ἀπό τήν Α´ πρός Κορινθίους ἐπιστολή  του. Κι αὐτό γιατί ὁ ἀπόστολος ἀπευθύνεται ὡς πατέρας στά πνευματικά του παιδιά προκειμένου νά τούς δώσει νά καταλάβουν ὅτι εἶναι ἕτοιμοι, αὐτός καί οἱ ἄλλοι ἀπόστολοι, νά ὑποστοῦν τά πάντα, ἀκόμη καί ἐξευτελισμούς καί θάνατο, γιά νά γνωρίσουν τόν Χριστό πού εἶναι ἡ σωτηρία τους. Παιδαγωγούς μπορεῖ νά ἔχετε μύριους, σημειώνει ὁ ἀπόστολος, ἀλλά ἐγώ εἶμαι ὁ πνευματικός πατέρας σας.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Παρακαλάμε για τη Βασιλεία των ουρανών και συνάμα χασμουριόμαστε.

Παρακαλάμε για τη Βασιλεία των ουρανών και συνάμα χασμουριόμαστε.
Η ανταπόκριση του Κυρίου στην προσευχή δεν εξαρτάται από το πλήθος των λόγων, αλλ’ από τη νήψη του νου και της καρδιάς.  
Και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς απ’ όσα λέει η Γραφή για τη στείρα Άννα, τη μητέρα του προφήτη Σαμουήλ. 
«Κύριε», έταξε η Άννα, «αν σκύψεις πάνω από τη θλίψη της δούλης σου και με θυμηθείς και μου δώσεις παιδί, τότε εγώ θα το αφιερώσω σ’ εσένα για όλη του τη ζωή» (Α’ Βασ. 1:11).
Είναι πολλά τα λόγια αυτά; Όχι. Και όμως, επειδή με νήψη και προσοχή έκανε αυτή τη μικρή προσευχή, κατόρθωσε όσα ηθέλησε:

Χριστουγεννιάτικο παζάρι από τα παιδιά των κατηχητικών.

"Xρυσοπηγή": Χριστουγεννιάτικο παζάρι από τα παιδιά των κατηχητικών
Από την Κυριακή 30 Νοεμβρίου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και κάθε Κυριακή έως τα Χριστούγεννα, τα παιδιά των κατηχητικών σχολείων της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής, διαθέτουν με αγάπη τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια που δημιούργησαν , με σκοπό να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μονής .
Πανέμορφα χειροποίητα Χριτουγεννιάτικα στολίδια καμωμένα με αγάπη από τα παιδιά για την αγάπη.

Νήσος Στρογγύλη: Εθνικά ξεχασμένη...!

Νήσος Στρογγύλη: Εθνικά ξεχασμένη...! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)
Καστελόριζο-Αποστολή: 
Μαρία Γιαχνάκη

H νήσος Στρογγύλη έχει βρεθεί εδώ και λίγο καιρό στο επίκεντρο της επικαιρότητας, μετά την αποκάλυψη του Newsbomb.gr για την απαγόρευση μετά από εντολή Βενιζέλου, να απλωθεί στην πλαγιά του νησιού η ελληνική σημαία.

Το γεγονός ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά την πρώτη Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στο νησί για να τιμηθεί ο Άγιος Νικόλαος στον οποίο αφιερώθηκε το εκκλησάκι που χτίστηκε όπως θα δείτε στις αποκλειστικές μας φωτογραφίες, καθώς το Newsbomb.gr ήταν εκεί...

Σχόλια στο Ευαγγέλιο της Κυριακής (Ανδρέου του Πρωτοκλήτου)

Ακτινοβόλα φυσιογνωμία 

«Ευρήκαμεν δεύτε τον Ποθούμενον»

Πανηγυρική μέρα για την Εκκλησία μας σήμερα, αφού εορτάζει την ιερή μνήμη μιας κορυφαίας αποστολικής προσωπικότητας. Τιμά τον απόστολο του Χριστού Ανδρέα τον Πρωτόκλητο. Ονομάστηκε έτσι γιατί ο Χριστός τού έκανε την τιμή να τον καλέσει πρώτο στο αποστολικό αξίωμα. Η Εκκλησία της Κύπρου δίνει ακόμα λαμπρότερο χαρακτήρα στην τιμή του γιατί το όνομά του συνδέθηκε στενά με τη θαυματουργική παρουσία του στο νησί αλλά και γιατί η κατεχόμενη σήμερα μονή του κατέστη σύμβολο αγωνιστικής διάθεσης για τη διάσωση θρησκευτικών μνημείων  και κειμηλίων που στενάζουν σήμερα κάτω από το βάρος της βαρβαρότητας και της λεηλασίας.

Συγκλονιστικές εικόνες μέσα από την Κομπάνι (ΦΩΤΟ)

Συγκλονιστικές εικόνες μέσα από την Κομπάνι (ΦΩΤΟ)


Με τους Κούρδους του YPG, έχοντας στο πλευρό τους μονάδες του FSA και των Πεσμεργκά να διανύουν τον τρίτο μήνα αντίστασης στην Κομπάνι απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος, η κατάσταση στο εσωτερικό της πόλης στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας παραπέμπει σε νεκροταφείο.
Τα πάντα είναι διαλυμμένα από τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς των τζιχαντιστών από το Ισλαμικό Κράτος, που παρά τη λυσσαλέα αντίσταση που επιδεικνύουν οι Κούρδοι, συνεχίζουν δεχόμενοι καθημερινά ενισχύσεις.
Γκρεμίσματα, ερείπια, σκόνη και πέτρες συνθέτουν το σκηνικό της Κομπάνι.

Οι νέοι του σήμερα.

Οι νέοι του σήμερα


«Οι νέοι δεν νοιάζονται...
Οι νέα γενιά έχει πάρει τον κατήφορο...

Οι νέοι δεν έχουν ιδανικά...
Οι νέοι δεν πιστεύουν...
Οι νέοι είναι γεμάτοι πάθη...»

Όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά ακούμε καθημερινά από πιο μεγάλους -ηλικιακά- ανθρώπους οι οποίοι πλέον ως σωφρονισμένοι βάζουν διάφορες ταμπέλες στους νέους που συναντούν και γνωρίζουν.
Δηλαδή οι νέοι θα χαθούν; θα ρωτήσει κάποιος. Και βέβαια όχι.

Κατηγορούμε τους νέους ότι δεν νοιάζονται για τίποτα. Αυτό όμως είναι ψέμα. Οι νέοι νοιάζονται, απλά δεν νοιάζονται με την μικροπρέπεια που νοιάζονται οι ηλικιωμένοι.

Ο Θεός μέσα από τα μάτια του Ντοστογιέφσκι.

Ο Θεός μέσα από τα μάτια του Ντοστογιέφσκι
Μερικές φορές ο Θεός μου στέλνει στιγμές που βρίσκομαι σε πλήρη ειρήνη.

Σ΄ αυτές τις στιγμές έχω δημιουργήσει για τον εαυτό μου ένα πιστεύω, σύμφωνα με το οποίο τα πάντα είναι καθαρά και ιερά για μένα…

Έχει ως εξής: 
να πιστεύεις ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο, πιο βαθύ, πιο ευσπλαχνικό, πιο συνετό, πιο ανδρείο και πιο τέλειο από το Σωτήρα μας

Αυτοί είναι οι 10 super λιποδιαλυτικοί διατροφικοί συνδυασμοί!

       

dscn8909-2xnn0bsuijdh746snazlz4
Συνδυασμοί τροφίμων με προστιθέμενη αξία στο ρυθμό των καύσεων, στον έλεγχο της πείνας, στην ενίσχυση του μυϊκού ιστού, στη μείωση του σωματικού λίπους…
1. Αβγό ποσέ + ντομάτα + παξιμάδι κρίθινο
Δυναμικό πρωινό ξεκίνημα Αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, παρέχει υψηλότερο κορεσμό της πείνας και ενέργεια που διαρκεί.
2. Βρώμη + γάλα + αμύγδαλα + ξερά φρούτα
Εξαιρετικό πρωινό γεύμα Ενισχύει τη θρεπτική πληρότητα και τη διατροφική αξία των επιμέρους τροφίμων, επιβραδύνει τη στομαχική κένωση και το ρυθμό απελευθέρωσης ενέργειας.

Γυναίκα: από το σκοτάδι στο φως.

Εξαιρετική εκδήλωση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στο Βόλο

Πραγματοποιήθηκε (26/11) στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος μια εξαιρετική εκδήλωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με τίτλο: «ΓΥΝΑΙΚΑ-ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΤΟ ΦΩΣ", ο ρόλος και η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και τον κόσμο πριν και μετά τον Ιησού Χριστό». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Τοπική Εκκλησία, το Ορθόδοξο Δίκτυο Ενημέρωσης και η Αgape.

Ὁ Ἅγιος Παράμονος ὁ Μάρτυρας καὶ οἱ 370 σὺν αὐτῷ Μάρτυρες.

Μαρτύρησε μαζὶ μὲ ἄλλους 370 χριστιανοὺς στὰ μέσα του 3ου μ.Χ. αἰώνα, ὅταν αὐτοκράτορας ἦταν ὁ Δέκιος, ποὺ εἶχε κάνει πολλοὺς φόνους χριστιανῶν.
Τότε λοιπόν, κοντὰ στὸν ποταμὸ Τίγρη ὑπῆρχαν ἰαματικὰ λουτρά. Στὰ λουτρὰ αὐτὰ εἶχε πάει καὶ ἕνας φανατικὸς λάτρης τῶν εἰδώλων, ὁ ἄρχων Ἀκυλίνος. 
 Ὅταν ἔκανε θυσίες στὸ ναὸ τῆς Ἴσιδος, ἔδωσε διαταγὴ νὰ συμμετέχουν σ’ αὐτὲς ὁ Παράμονος καὶ ἄλλοι 370 χριστιανοί, ποὺ εἶχαν συλληφθεῖ καὶ τοὺς κρατοῦσαν φυλακισμένους. Ὅλοι ὅμως ἀρνήθηκαν. 
Καὶ ἐνῶ γίνονταν οἱ εἰδωλολατρικὲς θυσίες, οἱ πιστοί του Χριστοῦ ἔψαλλαν «ψαλμοὶς καὶ ὕμνοις καὶ ὠδαὶ πνευματικαί», στὸν Σωτήρα τους.
Ὁ Ἀκυλίνος, ἐξαγριωμένος ἀπὸ τὴν στάση τους, διέταξε νὰ τοὺς σκοτώσουν.

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Ένας σκαντζόχοιρος πολύ σκληρός για να πεθάνει. Τα βάζει με 17 λιοντάρια (Βίντεο)


δφγησskΔεκαεπτά πεινασμένα λιοντάρια ήθελαν να καταβροχθίσουν έναν σκαντζόχοιρο ο οποίος δεν τους έκανε τη χάρη! 

Το περιστατικό συνέβη στο Kruger National Park στη Νότια Αφρική, όπου η αγέλη των λιονταριών φαίνεται να έχει περικυκλώσει και να περιεργάζεται το -όπως θα ήθελαν- θύμα τους.

Άκουσες κακολογία; Θάψε την!

Άκουσες κακολογία; Θάψε την!


Μερικοί βρίσκουν ότι το κακολογείν είναι γλυκύ. Αληθινά, γλυκύ είναι το ν' αποφεύγωμεν κάθε κα­κολογία. 

Ο κακολόγος υποπτεύεται πάντοτε και φοβάται ότι, αν γίνουν γνωστές οι κακολογίες του, θ' ακούσει και αυτός χειρότερα και θα εκτεθεί, ίσως, και σε άλλους κινδύνους· ενώ, όποιος έχει εγ­κρατή γλώσσα και κανένα δεν κακολόγησε, ούτε τίποτε ψιθύρισε, αυτός θα έχει την ευχαρίστηση, που θα του δίνει η η συναίσθηση ότι και αξιοπρεπώς εφέρθη και κανείς δεν θα τον εκδικηθεί, αφού δεν εκέντησε κανένα.

Η Δύναμη της Ταπείνωσης.

Η Δύναμη της Ταπείνωσης
Ένας γέροντας είπε, πως η ταπείνωση είναι ισχυρότερη από κάθε δύναμη.

Διηγήθηκε μάλιστα και τούτο:
Δύο επίσκοποι γειτονικών επαρχιών είχαν κάποτε μεταξύ τους κάποια παρεξήγηση. 
Κι όταν ό ένας πλούσιος και αυταρχικός, ενώ ο άλλος ταπεινός. Ο αυταρχικός ζητούσε να κάνει κακό στον ταπεινό.
Το άκουσε αυτός κι έλεγε στους κληρικούς του:
-Θα νικήσουμε, με τη χάρη του Θεού.

-Ποιός μπορεί, δέσποτα, να τον νικήσει αυτόν; του έλεγαν οι κληρικοί.

Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα 2014 για παιδιά γονείς & μεγαλύτερους από την επιτροπή νεότητος..ΣΗΜΕΡΑ






ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ &
ΦΑΤΝΗΣ 

-Χριστούλη μου, δεν έχω παπούτσια και ρούχα. -Στείλε μου τα Σε παρακαλώ.


ecf83cf89cf84ceb5cf81ceb9cebaceb7-cf83ceb5cebbceb9ceb4ceb1-ceb2ceb9ceb2cebbceb9cebfcf85
(Ένα συγκλονιστικό περιστατικό από τον βίο του Αγίου Νεκταρίου)

Τα πρώτα χρόνια της παραμονής του στη Κωνσταντινούπολη η ζωή για το μικρό Αναστάσιο(έτσι ήταν το λαϊκό όνομα του Αγίου), ήταν σκληρή και δύσκολη. 
O Αναστάσιος βρήκε εργασία σε έναν έμπορο καπνών που δεν τον πλήρωνε όπως έπρεπε, έτσι είχε μείνει με τρύπια παπούτσια και άθλια ενδύματα. Αλλά είχε πολλή πίστη Θεό, και η προσευχή του ήταν η μόνη παρηγοριά. Όταν παρατήρησε ότι ο εργοδότης του έγραφε επιστολές και έπαιρνε απαντήσεις, ο Αναστάσιος με το παιδιάστικο μυαλό και την άδολη καρδιά του, θέλησε να γράψει και αυτός μια επιστολή, γιατί είχε πολλά να πει. 
Αλλά σε ποιον θα την έγραφε; Δεν γνώριζε κανένα και δεν θα μπορούσε να γράψει στη μητέρα του γιατί δεν ήθελε να την στενοχωρήσει. Και όμως αισθανόταν μεγάλη την ανάγκη να γράψει, ήθελε να γράψει για τις συνθήκες της εργασίας του και ότι χρειαζόταν χρήματα για να αγοράσει παπούτσια και ενδύματα.

Ρωσία: Πλήρωσε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Παναγίας των Παρισίων.

Ρωσία: Πλήρωσε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Παναγίας των Παρισίων
Η Παναγία των Παρισίων, ο καθεδρικός ναός - σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας, εξασφάλισε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του χάρη στη γενναιοδωρία των Ρώσων.

Όταν την περασμένη Κυριακή ο πρωθιερέας του ναού ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για να αγοραστεί και στολιστεί το πατροπαράδοτο δέντρο, ο πρώτος που απάντησε ήταν ο πρεσβευτής της Ρωσίας.

Αν χαθεί και τουρκοποιηθεί η Κύπρος, η Ελλάδα να αναμείνει την αρπαγή του Αιγαίου και της Δυτ. Θράκης

Αν χαθεί και τουρκοποιηθεί η Κύπρος, η Ελλάδα να αναμείνει την αρπαγή του Αιγαίου και της Δυτ. Θράκης
Του Σάββα Ιακωβίδη

Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: Η κατοχική Τουρκία για τρίτη φορά εισέβαλε και κατέχει από τον περ. μήνα τεράστια έκταση της κυπριακής ΑΟΖ.
Με τις έρευνες του «Μπαρμπαρός» παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, το κοινοτικό κεκτημένο και, προπάντων, αμφισβητεί και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα, την ανεξαρτησία και την ελευθερία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Τουρκία είναι ένας αιμοσταγής πειρατής, που αξιώνει να ελέγξει τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου.

Το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Μοσούλη.

Το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Μοσούλη
Στις 24 Νοεμβρίου το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το παρακείμενο γυναικείο μοναστήρι στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ, συνεχίζοντας την ισοπέδωση χριστιανικών ναών και ιερών τόπων που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου όταν κατέλαβε την πόλη.

Σύμφωνα με το Rudaw, το κουρδικό ειδησεογραφικό δίκτυο, το Ισλαμικό Κράτος έχει καταστρέψει μέχρι στιγμής σιιτικά τζαμιά, αρχαιολογικούς χώρους και τον τάφο του Προφήτη Ιωνά.
Κάτοικοι της Μοσούλης είπαν ότι την ώρα που κατεδαφιζόταν ο ναός του Αγίου Γεωργίου από τα τζαμιά της πόλης ακουγόταν η ιαχή «Αλλάχ Ακμπάρ».

Η ωραία όψη των «άσχημων» φρούτων και λαχανικών!


unnφδγηαηamedΘυμήσου πότε ήταν η τελευταία φορά που είδες ένα στραβό αγγούρι, ένα περίεργο ροδάκινο ή ένα κακοσχηματισμένο κολοκύθι;

Αν πάει καιρός και αν επιμένεις ότι η ομορφιά και η θρεπτική αξία ενός τροφίμου βρίσκεται στην εμφάνιση, διάβασε αυτή την αποστολή!
Τα υποτιμούμε, τα απορρίπτουμε, συχνά τα ενοχοποιούμε για «κακή ποιότητα» και… πέφτουμε στην παγίδα της λάθος εντύπωσης με την πρώτη ματιά. Ο λόγος για τα «άσχημα» φρούτα και λαχανικά που πολλές φορές, λόγω της περίεργης εμφάνισης και του μεγέθους τους απορρίπτονται άδοξα.

Τζάκι και σόμπες ξύλου: ΟΛΟΙ οι κίνδυνοι που κρύβουν για την υγεία σας.


b84ae90ef9ef0df64068a712a9f1f395_LΔεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη ξεκίνησαν να ανάβουν το τζάκι στο σπίτι για να ζεσταθούν, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ζήσουμε πάλι κατάσταση αιθαλομίχλης στις μεγάλες πόλεις από τους καπνούς από τα τζάκια των σπιτιών.

Εκτός όμως από τον κίνδυνο της βεβαρημένης ατμόσφαιρας, οι κίνδυνοι που διατρέχει η υγεία όλων από το κάψιμο ξύλου σε εσωτερικό χώρο, όπως είναι το σπίτι, είναι πολύ σημαντικοί και απαιτούν μεγάλη προσοχή. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η σωστή απαγωγή του καπνού (καμινάδα, εξαερισμός κλπ) και η σωστή οξυγόνωση και εξαέρωση του χώρου όπου γίνεται η καύση των ξύλων.

Β. Ντούλες στον Έντι Ράμα: Ε, όχι να κάνει και μαθήματα η Αλβανία για τις μειονότητες.


BAC31BF8CB5C6F8E2E836503542E38FFO πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αντιπρόεδρος της αλβανικής βουλής Βαγγέλης Ντούλες, απέρριψε τη δήλωση του πρωθυπουργού Ράμα, ο οποίος είπε ότι “στη Αλβανία, υπάρχει μια ελληνική μειονότητα που δεν αισθάνεται απολύτως καμία διάκριση, σε σχέση με τους υπόλοιπους Αλβανούς πολίτες και γι ‘αυτό πρέπει να είμαστε υπερήφανοι”.
Ο κ. Ντούλες είπε ότι “ο Ράμα δεν μπορεί να προσποιείται ότι είναι ένα παράδειγμα στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ώρα που η Αλβανία είναι η μόνη χώρα που ακόμα δεν έχει σαφή στατιστικά στοιχεία για τις μειονότητες, που είναι η βάση του ζητήματος του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων σε μια χώρα».

Ὁ Ὅσιος Στέφανος ὁ Ὁμολογητής ὁ Νέος.

Γεννήθηκε στὴν Κωνσταντινούπολη καὶ οἱ εὐσεβεῖς γονεῖς του, Ἰωάννης καὶ Ἄννα, τὸν ἀνέθρεψαν κατὰ τὸν καλύτερο χριστιανικὸ τρόπο. Ὅταν μεγάλωσε, μορφώθηκε ἀρκετὰ καὶ ἀργότερα ἀναδείχθηκε ἡγούμενος στὸ περίφημο ὄρος τοῦ Ἁγίου Αὐξεντίου.
Ὅταν ξέσπασε ὁ πόλεμος ἐναντίον τῶν ἁγίων εἰκόνων, ὄχι μόνο δὲ συμμορφώθηκε μὲ τὶς αὐτοκρατορικὲς διαταγές, ἀλλὰ καὶ χαρακτήρισε αἱρετικοὺς τοὺς εἰκονομάχους βασιλεῖς.
Καταγγέλθηκε στὸν αὐτοκράτορα Κωνσταντῖνο τὸν Κοπρώνυμο, ὁ ὁποῖος ἤλπιζε μὲ τὴν προσωπική του ἐπιβολή, ὅταν τὸν ἔφερνε μπροστά του, νὰ δαμάσει τὸ φρόνημα τοῦ Στεφάνου. Συνέβη ὅμως τὸ ἀντίθετο. Ὁ Στέφανος, ἀπὸ τοὺς ἀνθρώπους μὲ «πολλὴν παρρησίαν ἐν πίστει τῇ ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ», δηλαδὴ μὲ πολλὴ παρρησία καὶ θάρρος στὸ νὰ διακηρύττει τὴν πίστη ποὺ ὁμολογοῦν ὅσοι εἶναι σὲ κοινωνία μὲ τὸν Ἰησοῦ Χριστό, ἤλεγξε αὐστηρὰ κατὰ πρόσωπο τὸν Κοπρώνυμο. Αὐτὸς τότε τὸν ἔκλεισε στὴ φυλακὴ καὶ μετὰ ἀπὸ μέρες διέταξε νὰ τὸν θανατώσουν.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Σοφά λόγια – καταστάλαγμα αἰώνων.

Του Κωνσταντίνου Ερρίπη, θεολόγου - Καρδιολόγου

- Ἀφοῦ εἶσαι θνητός, γιατί κρατᾶς τήν ὀργή σάν ἀθἀνατος;

- Περισσότερο ἀγαποῦν οἱ εὐεργέτες αὐτούς πού εὐεργέτησαν παρά οἱ εὐεργετηθέντες τούς εὐεργέτες τους.

- Δέν ὑπάρχει τίποτε πιό ἄδικο ἀπό τήν ἴση μεταχείρηση τῶν ἀνίσων.

Η εμπιστοσύνη στον πνευματικό.

Η εμπιστοσύνη στον πνευματικό
- Γέροντα, αν στενοχωρεθή κάποιος πολύ, γιατί τον μάλωσε για κάποιο σφάλμα του ο πνευματικός, και πέση σε λύπη, αυτό έχει μέσα εγωισμό;
- Εμ βέβαια, έχει μέσα εγωισμό. Αν στενοχωρεθή κατά Θεόν, θα έχη παρηγοριά, θα έχη και πρόοδο, γιατί θα προσπαθήση να μην το ξανακάνη.
Πρέπει να λέη τις δυσκολίες, τους λογισμούς του, τις πτώσεις του στον πνευματικό και να δέχεται με χαρά και την ήπια και την αυστηρή συμπεριφορά του, γιατί όλα από αγάπη και ενδιαφέρον γίνονται για την πρόοδο της ψυχής του.

Να ανοίξουν όλα τα τζαμιά της… Θεσσαλονίκης ζητούν οι Τούρκοι.

Να ανοίξουν όλα τα τζαμιά της… Θεσσαλονίκης ζητούν οι Τούρκοι
Νίκος Χειλαδάκης, Δημοσιογράφος

Ανοιχτή επίθεση κατά των ελληνικών αρχών εξαπολύει η γνωστή τουρκική, φιλοκυβερνητική, (στην ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας), και ισλαμική εφημερίδα, Yeni Şafak, στο κυριακάτικο της φύλο, (16/11), γιατί όπως υποστηρίζει κρατούν κλειστά όλα τα τζαμιά της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα η μουσουλμανική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, (;;;), να παραμένει χωρίς επίσημο τόπο λατρείας και να καταφεύγει σε υπόγεια και άλλους ανεπίσημους χώρους για να ασκήσει την λατρεία της στο Ισλάμ.
Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η τουρκική εφημερίδα, η Θεσσαλονίκη, η οποία από το 1430 μέχρι το 1912, δηλαδή επί περίπου πέντε αιώνες βρίσκονταν υπό την κυριαρχία των Οθωμανών και είχε αρκετά μουσουλμανικά τεμένη που λειτουργούσαν ανελλιπώς, σήμερα είναι χωρίς κανένα τζαμί.

Ο ασκητής και Καθηγούμενος της Μονής Οσίου Δαβίδ.

 Δρ Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας,
Μέγας Ὑμνογράφος τῆς τῶν 
Ἀλεξανδρέων Ἐκκλησίας 

Ἀστέρι μεγάλου βεληνεκοῦς ὁ ὅσιος Γέροντας Ἰάκωβος Τσαλίκης, ὁ θαυμαστὸς Ἡγούμενος τῆς Μονῆς τοῦ Ὁσίου Δαβίδ Εὐβοίας, ἔλαμψε στὶς ἡμέρες μας μὲ τὶς ἀστραπὲς τῆς ἁπλότητός του, τῆς καλωσύνης του, τῆς ἰσάγγελης πολιτείας του καὶ τοῦ πλήθους τῶν θαυμασίων του.
Ὁ Γέροντας Ἰάκωβος ἀποτελεῖ τὴν προσωποποίηση τῆς ἀγάπης, τὴν ἔμψυχη στηλογραφία τῆς «ἐν Χριστῷ καινῆς ζωῆς», τὸν πρόβολο τῆς ἀρετῆς καὶ τὸ ἔσοπτρο τῆς ταπεινώσεως καὶ τῆς ἐγκρατείας. 

Ἐνσάρκωνε καὶ βίωνε τὴ Διαθήκη τῆς χάριτος καὶ εὔφραινε ὅσους τὸν πλησίαζαν, ἀφοῦ ἦταν ὅλος «εὐωδία Χριστοῦ» (Β΄ Κορ. β΄ 15). Τοὺς ἀνέπαυε μὲ τὴ γλυκύτητα τῶν λόγων σου καὶ τοὺς μετέδιδε τὰ ἀγαθὰ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, «χαρά, εἰρήνη καὶ πραότητα» (Γαλ. ε΄ 22), μὲ τὰ ὁποῖα ἦταν προικισμένος ἐπιβεβαιώνοντας τὴν εὐαγγελικὴ φράση «ἐκ τοῦ περισσεύματος τῆς καρδίας ὁμιλεῖ ἡ γλῶσσα» (Ματθ. ιβ΄ 34).

Ο Θεός στη γη μας.


Ένα βιβλίο που μιλά για την κένωση και τη συγκατάβαση του Θεού που αποτελεί ιερό μυστήριο, απροσπέλαστο από την έρευνα του νου.
Με οδηγό την καρδιά με την σώζουσα πίστη προσπαθεί να πλησιάσει τα Χριστούγεννα.(σελίδες:96, τιμή:6 ευρώ) 
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χρυσοπηγή.Ζητήστε το στο τηλέφωνο 2295022228

10 τροφές για ατσάλινη υγεία.

10 τροφές για ατσάλινη υγεία
Ακολουθούν οι 10 τροφές, που θα κάνουν φέτος το χειμώνα, το σώμα σας, το πλέον «εχθρικό» περιβάλλον για ιούς και βακτήρια.

Εάν, δεν τρώτε κρεμμύδι επειδή σας μυρίζει και δεν τρώτε, ούτε, τζατζίκι επειδή επίσης σας κακοφαίνεται το σκόρδο, τότε στερείτε από τον οργανισμό σας την ισχυρή δράση που έχουν το σκόρδο και το κρεμμύδι στην ισχύ του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
Κάνετε, λοιπόν, τη σωστή επιλογή φέτος το χειμώνα και προστατέψτε τον εαυτό σας από ιώσεις και λοιμώξεις, ξεπερνώντας το μικρό εμπόδιο της κακοσμίας και ενισχύστε αποτελεσματικά την ασπίδα προστασίας του οργανισμού σας.

Εκδήλωση μνήμης.

"Πανελλήνιος Χριστιανικός 'Ομιλος Ορθοδόξου Ιεραποστολής" διοργανώνει πνευματική ἐκδήλωση μνήμης πρός τιμήν τοῦ μακαριστοῦ Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου, Ἡγουμένου τῆς ἱστορικῆς Μονῆς Λογγοβάρδας Πάρου, μέ τήν συμπλήρωση 130 ἐτῶν ἀπό τήν γέννησή του (1884-2014).
 
 Ἡ ἐκδήλωση θά πραγματοποιηθεῖ στίς 30 Νοεμβρίου 2014 ἡμέρα Κυριακή καί ὥρα 5.30 μ.μ. στήν Αἴθουσα Τελετῶν τοῦ Πολεμικοῦ Μουσεῖου Ἀθηνῶν (εἴσοδος Ριζάρη 2).

Σε συνθήκες δουλείας ζουν 36 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο.


Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σχεδόν 36 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο παραμένουν μέχρι και σήμερα σε κατάσταση δουλειάς και οι περισσότεροι από τους μισούς βρίσκονται σε πέντε χώρες -την Ινδία, την Κίνα, το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Ρωσία, όπως αποκάλυψε σήμερα η αυστραλιανή οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free.

Σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης αυτής "περιπτώσεις σύγχρονης δουλείας εντοπίζονται και στις 167 χώρες" που ελέγχθηκαν. Μπορεί να αφορούν σε εμπορία ανθρώπων, σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία, υπηρεσία για εξόφληση χρέους ή ακόμη και καταναγκαστικούς γάμους.

Τα πιο υγιεινά και τα πιο ανθυγιεινά προιόντα στα ράφια!

Τα πιο υγιεινά και τα πιο ανθυγιεινά προιόντα στα ράφια!
Είναι κάτι που σπανίως το αναλογιζόμαστε τη στιγμή που διαλέγουμε κάποιο φρούτο ή λαχανικό από το ράφι του καταστήματος.
Πόσο βρώμικο είναι άραγε αυτό που επιλέγουμε; Πόσα υπολείμματα φυτοφαρμάκων έχει επάνω του; Κατά πόσον τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες υγιεινής κατά τη μεταφορά του από το χωράφι/περιβόλι στο ράφι και από εκεί στο τραπέζι μας;
Ο αμερικανικός οργανισμός προστασίας των καταναλωτών Environmental Working Group (EWG), δημιούργησε μετά από ενδελεχείς έρευνες μια λίστα με τα 10 πιο βρώμικα και τα 10 πιο καθαρά προϊόντα που υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων και είναι προς διάθεση στο κοινό.

Ὁ Ἅγιος Ἰάκωβος ὁ Πέρσης.

Ὁ Ἅγιος Ἰάκωβος, ἔζησε τὸν 4ο μ.Χ. αἰ. ἐπὶ βασιλέως Ἀρκαδίου. Ζοῦσε στὴν Βηθλαδὰ τῆς Περσίας καὶ καταγόταν ἀπὸ ἐπίσημο γένος. Ἦταν φίλος μὲ τὸν βασιλιὰ τῶν Περσῶν, Ἰσδιγέρδη.
Παρασυρμένος ἀπὸ αὐτὴ τὴ φιλία του, ὁ Ἰάκωβος ἀπαρνήθηκε τὴν πίστη του στὸν Χριστό. Γιὰ νὰ εὐχαριστήσει τὸν Ἰσδιγέρδη, ἄφησε τὸν ἑαυτό του νὰ χαθεῖ μέσα στὴν ψευδαίσθηση τοῦ πλούτου τῶν ἀνακτόρων. Ὅταν τὸ ἔμαθαν αὐτὸ ἡ μητέρα καὶ ἡ γυναίκα του, οἱ ὁποῖες ἦταν εὐσεβεῖς καὶ πιστὲς χριστιανὲς λυπήθηκαν καὶ ἐξοργίστηκαν. 
Καὶ οἱ δυὸ λοιπὸν τὸν ἐπιπλήξανε γιὰ τὴ στάση του καὶ τοῦ δήλωσαν ὅτι δὲν ἤθελαν καμία σχέση, μαζί του. Αὐτὸ τὸ μικρὸ πλῆγμα, ἐπανέφερε τὸν Ἰάκωβο στὸν ἴσιο δρόμο. Τὸν ἔκανε νὰ διαπιστώσει τὸ χάσμα τὸ ὁποῖο δημιούργησε.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Μερικά παράδοξα... ἀλλά πολύ σοβαρά...


psifiaki-texnologiaΤό παράδοξο τῆς τεχνολογίας:
Τό παράδοξο τῆς σοφίας:
Τό παράδοξο τῆς γνώσης:
Τό παράδοξο τοῦ χιοῦμορ:
Τό παράδοξο τοῦ πλούτου:
Τό παράδοξο τῆς ἱκανοποίησης:

Του Κωνσταντίνου Ερρίπη, θεολόγου - Καρδιολόγου

Τό παράδοξο τῆς τεχνολογίας:
Ἐνῶ μᾶς φέρνει κοντά σ’ αὐτούς πού εἶναι μακριά μας,
μᾶς ἀπομακρύνει ἀπό αὐτούς πού εἶναι δίπλα μας.

Τό παράδοξο τῆς σοφίας:
Αὐτός πού ξέρει πολλά ἀκούει, ἐνῶ αὐτός πού ξέρει λίγα μιλάει.
Αὐτός πού γνωρίζει πολλά ρωτάει, ἐνῶ αὐτός πού γνωρίζει λίγα ἔχει γνώμη.

Πως η Εκκλησία διαφύλαξε την εθνική ταυτότητα.

Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων

Το Γ΄Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Τουρκοκρατία και το 1821 πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Νοεμβρίου και μάς έδωσε απαντήσεις στο ερώτημα:Πώς η Ορθόδοξη Εκκλησία διαφύλαξε την εθνική ταυτότητα των υποδούλων. Ήταν το τρίτο από μία σειρά δέκα συνεδρίων, τα οποία προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2021, όταν θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Ήδη κυκλοφορούν οι τόμοι με τα Πρακτικά των δύο προηγουμένων συνεδρίων. 

Γέροντας Πορφύριος: Συμβουλές στους γονείς για τα παιδιά.

Γέροντας Πορφύριος: Συμβουλές στους γονείς για τα παιδιά


Το έτος 1997 η σύζυγός μου έμεινε έγκυος. Η χαρά μας ήταν μεγάλη!
Και η πρώτη μας φροντίδα ήταν να ενημερώσουμε τον π. Πορφύριο, ο οποίος συμμεριζόταν τις χαρές μας και τις λύπες μας, από την πρώτη ημέρα της γνωριμίας μας, και μας στήριζε με τις προσευχές του, αλλά και με τις συμβουλές του, οι οποίες ήσαν γεμάτες από σοφία και θεία έμπνευση!
Για το λόγο αυτό, τον επισκεφθήκαμε και του ανακοινώσαμε το ευχάριστο γεγονός. Ευχαριστήθηκε πολύ! Η χαρά του ήταν έντονα ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του.

Τρίτη στον κόσμο η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη στον κόσμο η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών


Ο Τομέας Διεθνών Σπουδών με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει ότι η Ομάδα προπτυχιακών φοιτητών  της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που συμμετείχε στον Παγκόσμιο Γύρο του  διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού εικονικής δίκης Foreign Direct Investment International  Arbitration Moot 2014 (FDI Moot - http://www.fdimoot.org) στις Η.Π.Α. μεταξύ 24-26 Οκτωβρίου  2014, κατέκτησε την τρίτη θέση στον κόσμο.
Ο διαγωνισμός εικονικής διεθνούς επενδυτικής διαιτησίας FDI Moot αφορά στο συνεχώς
εξελισσόμενο διεθνές δίκαιο προστασίας αλλοδαπών επενδύσεων και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας διαιτητικής επίλυσης διεθνών επενδυτικών διαφορών. Διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Centre for International Studies (Salzburg, Austria), των Νομικών Σχολών των πανεπιστημίων του Suffolk (Boston, Massachusetts), και Pepperdine (Malibu, California), του German Institution of Arbitration (DIS), (Frankfurt/Cologne, Germany), καθώς και του Centre of European Law του πανεπιστημίου King's College London.

Τί εἶναι ο Νηπιοβαπτισμός;

Τοῦ ἀρχιμ. Ἰακώβου Κανάκη

Μία ἀπό τίς ἀλήθειες τῆς Πίστεώς μας, τίς ὁποίες ὁ Χριστός ἐξήγγειλε βρίσκεται στήν ἔκφραση: «ὁ πιστεύσας καί βαπτισθείς σωθήσεται». Δηλαδή θά σωθοῦν ὅσοι εἶναι βαπτισμένοι. 
Τήν προϋπόθεση αὐτή γιά τήν σωτηρία βλέπουμε καί στήν προτροπή τοῦ Χριστοῦ πρός τούς μαθητές του ὅταν τούς εἶπε: «Πορευθέντες…βαπτίζοντες αὐτούς εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ ἁγίου Πνεύματος.» Ἄρα, γίνεται κατανοητό, ὅτι τό βάπτισμα ἀποτελεῖ βασικό δόγμα τῆς Ἐκκλησίας καί ὡς ἐκ τούτου κεφαλαιῶδες ἔργο τῶν κληρικῶν.

Εγκαίνια Εντευκτηρίου Νεότητας της Ι.Μ. Πειραιώς (ΦΩΤΟ)



Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου 2014 ο Αγιασμός και τα Εγκαίνια του Εντευκτηρίου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως μας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Ο Σεβασμιώτατος στο σύντομο λόγο του προς τους παρευρισκομένους επεσήμανε ότι το νεότευκτο Εντευκτήριο Νεότητος αποτελεί άλλο ένα δείγμα της μέριμνας και φροντίδας της Ιεράς Μητροπόλεως και ιδιαιτέρως του Γραφείου Νεότητας προς τους νέους.

H Εβραία που σώθηκε από τον Ελληνορθόδοξο ιερέα.

H Εβραία που σώθηκε από τον Ελληνορθόδοξο ιερέα
Γιορτή για την αδελφοποίηση Θεσσαλονίκης-Μελβούρνης

Τα μάτια βούρκωσαν στην κατάμεστη αίθουσα του Εβραϊκού Κέντρου Ολοκαυτώματος της Μελβούρνης όπου παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, παρουσιάστηκε η ιστορία της 91χρονης Ελληνοεβραίας Maria Curtis που επέζησε του ολοκαυτώματος.
Η Maria Curtis γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και, όπως είπε, σώθηκε χάρη σε έναν ορθόδοξο ιερέα και τις κόρες του που την έκρυψαν σπίτι τους όταν δραπέτευσε από το γκέτο των Εβραίων. Με εξαίρεση την αδελφή της όλη η οικογένειά της ξεκληρίστηκε από τους Ναζί.