Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Διαβάζει το Κοράνι κάτω από τον Παντοκράτορα Χριστό (ΦΩΤΟ)

Διαβάζει το Κοράνι κάτω από τον Παντοκράτορα Χριστό (ΦΩΤΟ)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης, Δημοσιογράφος

Σίγουρα κανείς δεν θα το πίστευε αν δεν έβλεπε το δημοσίευμα-ομολογία της τουρκικής εφημερίδας, Aksam, με την πραγματικά πρωτοφανή και συνάμα εκπληκτική φωτογραφία όπου προβάλλεται ένας Τούρκος ιμάμης να αναγινώσκει περικοπές από το Κοράνι στους μουσουλμάνους υπό… την σκέπη του Παντοκράτορα Ιησού Χριστού. Σημεία των καιρών ;
 
Το εκπληκτικό αυτό γεγονός έγινε στην περιοχή της Αμάσειας, μια περιοχή που πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών κατοικούσε πυκνός ελληνορθόδοξος πληθυσμός καθώς και πολλοί κρυπτοχριστιανοί που άλλοι μεν διασώθηκαν φεύγοντας για την Ελλάδα ή την Ρωσία, πολλοί όμως και με τις ίδιες τις τουρκικές μαρτυρίες παρέμειναν και ίσως εξακολουθούν να ζουν, (οι απόγονοι τους), στα μέρη εκείνα όπου γράφτηκαν πολλές μαρτυρικές σελίδες του ηρωικού Πόντου.

Ἡμέρα χαρμόσυνος καί εὐφροσύνης ἀνάπλεως.



Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς 
κ. Σεραφείμ

Ὄντως «ἡμέρα χαρμόσυνος καί εὐφροσύνης ἀνάπλεως» ἀνέτειλε σήμερα, Κυριακή τῆς Ὀρθοδοξίας. 
Ἡ χαρά ἡμῶν τῶν Ὀρθοδόξων συνίσταται στό γεγονός ὅτι σήμερα ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία μας ἀπέφυγε τόν κίνδυνο τοῦ ἐξανατολισμοῦ, δηλ. τῶν αἱρέσεων ἀπό τήν Ἀνατολή, ἀπό ἰουδαϊκές καί ἰσλαμικές ἐπιρροές. Εἶναι γνωστό ὅτι ἡ αἵρεση τῆς εἰκονομαχίας εἶχε τίς ρίζες της στόν Ἰσλαμισμό καί τόν Ἰουδαϊσμό, οἱ ὁποῖες εἶναι ἀνεικονικές θρησκεῖες, δέν ἔχουν εἰκόνες. Οἱ εἰκονομάχοι προσπάθησαν νά περάσουν τό μένος τους ἐναντίον τῶν ἁγίων εἰκόνων μέσα στήν πίστη μας, τήν ἁγία Ὀρθοδοξία. Ὅμως, οἱ ἅγιοι Πατέρες μας, ἀγωνιζόμενοι ἐναντίον τῶν χριστιανοκατηγόρων εἰκονομάχων, τό ἀπέτρεψαν αὐτό καί ἔτσι ἀποφεύχθηκε ὁ ἐξανατολισμόςτῆς Ὀρθοδοξίας, δηλ. τό νά μᾶς παρασύρει ἡ Ἀνατολή, οἱ Μουσουλμάνοι καί οἱ Ἑβραῖοι.

Α΄ Κυριακή των Νηστειών. Ο Θρίαμβος της Ορθοδοξίας.



Όπως γνωρίζουμε, κάθε Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ανοίγει μπροστά μας δύο θέματα στα οποία ο πιστός καλείται να εντρυφήσει και να αντλήσει πλούσια πνευματικά εφόδια.  Έτσι και την πρώτη Κυριακή των νηστειών η Εκκλησία μας πανηγυρίζει τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας. 
Θυμόμαστε την μέρα αυτή τη νίκη εναντίον των εικονομάχων, μιας αίρεσης με πολύ επικίνδυνες πλάνες οι οποίες ουσιαστικά συνίστανται στην αμφισβήτηση της Ενανθρώπησης του Κυρίου μας.  Αυτό σήμαινε ότι ο άνθρωπος δεν μπορούσε να σωθεί και να εγκολπωθεί τα αιώνια μηνύματα της αιώνιας αλήθειας του Κυρίου μας.

Κερύνεια: Σώθηκε από την κατάρρευση η Παναγία Μελανδρύνα.


Η άριστη συνεργασία και συναντίληψη των μελών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, της Μεικτής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά (ΜΕΠΚ), η βοήθεια του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για το Μέλλον (UNDP-PFF) και η εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση με 137.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση διέσωσαν από την κατάρρευση ένα σημαντικό μνημείο, την εκκλησία της Παναγίας της Μελανδρύνας (14ος- 15ος αιώνας), που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Άγιος Αμβρόσιος και Καλογραία, στην επαρχία Κερύνειας.

Το βότανο με μηδέν θερμίδες που προστατεύει από τον καρκίνο.

Το βότανο με μηδέν θερμίδες που προστατεύει από τον καρκίνο
Υπάρχει ένα "ταπεινό" βότανο, που έχει πολλές θρεπτικές ουσίες μέσα σε λίγα γραμμάρια. 
 
Ταυτόχρονα είναι τροφή χαμηλή σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι συμβάλλει με πολλούς τρόπους στη διατήρηση της υγείας και στην προστασία του οργανισμού από επικίνδυνες ασθένειες.

Ο λόγος γίνεται για το σχοινόπρασο. Ένα βότανο που εκτός από γεύση στο φαγητό, δείτε πόσα ακόμα πράγματα μας προσφέρει...

Μνήμη Θαύματος Κολύβων Ἁγίου Θεοδώρου τοῦ Τύρωνος.



Ο Ιουλιανός ο παραβάτης, γνωρίζοντας ότι οι χριστιανοί καθαρίζονται με τη νηστεία στη πρώτη εβδομάδα της αγίας Σαρακοστής - γι' αυτό την λέμε καθαρά εβδομάδα - θέλησε να τους μολύνει. Διέταξε λοιπόν, κρυφά, όλες οι τροφές στην αγορά να ραντισθούν με αίματα ειδωλολατρικών θυσιών.

Όμως με Θεία ενέργεια, φάνηκε στον ύπνο του τότε Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Ευδόξίου, ο μάρτυρας Θεόδωρος και φανέρωσε το πράγμα. 
 Παρήγγειλε να ενημερωθούν όλοι οι χριστιανοί, να μην αγοράσουν καθόλου τρόφιμα από την αγορά και για να αναπληρώσουν την τροφή να βράσουν σιτάρι και να φάνε τα λεγόμενα κόλλυβα, όπως τα έλεγαν στα Ευχάϊτα.

Ὁ Ὅσιος Βασίλειος ὁ Ὁμολογητής.

Ὁ Ὅσιος Βασίλειος ὁ Ὁμολογητὴς ἔζησε καὶ ἔδρασε ἐπὶ τοῦ εἰκονομάχου αὐτοκράτορα Λέοντος Γ’ τοῦ Ἰσαύρου (717 – 741 μ.Χ.). Ἀπὸ νεαρὴ ἡλικία ὁ Ὅσιος ἀφιερώθηκε στὸν ἀσκητικὸ βίο καὶ ἐκάρη μοναχός. 
Ἔγινε μαθητὴς καὶ ὑποτακτικὸς τοῦ Ὁσίου Προκοπίου τοῦ Δεκαπολίτου ( 27 Φεβρουαρίου). Ἀρχικὰ ζοῦσε σὲ κάποιο ἐρημητήριο καὶ ἀφοῦ προηγουμένως καλλιέργησε μὲ ἐπιμέλεια τὴν ἀσκητικὴ ζωή, ἀργότερα, ὅταν ἀνέκυψε ἡ αἵρεση κατὰ τῶν ἱερῶν εἰκόνων, ἀντιστάθηκε μὲ πνευματικὴ ἀνδρεία στοὺς εἰκονομάχους. 
Γιὰ τὸν λόγο αὐτὸ συνελήφθη, τιμωρήθηκε καὶ ὑπέστη πολλὰ βασανιστήρια. Ὅταν δέ, πέθανε ὁ αὐτοκράτορας, ἀπελευθερώθηκε καὶ ἀφοῦ βγῆκε ἀπὸ τὴ φυλακή, φρόντιζε γιὰ τὴν καλλιέργεια τῆς ἀρχαίας ὑγείας τῆς εὐσέβειας, παρακινώντας πολλοὺς πρὸς τὴν ἀρετὴ καὶ ἐπαναφέροντάς τους πρὸς τὴν ὀρθόδοξη πίστη.

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Το Θαύμα της Παναγίας στην Συρία (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο κ. Γεώργιος Τάουιλ, ψυχίατρος της NASA και ακαδημαϊκός στις Η.Π.Α., ο οποίος έζησε 20 χρόνια δίπλα στον Άγιο Παΐσιο περιγράφει το Θαύμα με την Παναγία Σεϊντνάγια και τον Σαουδάραβα Σεΐχη στην Συρία.

Πηγή:  romfea.gr


Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού

Ο άνθρωπος στη ζωή του αναζητά την χαρά μέσα από τους κόπους του. Δεν είναι μόνο οι επιλογές που έχουν να κάνουν με την οικογένεια και τη εργασία του, αλλά και όλες οι σχέσεις τις οποίες ο καθένας επιλέγει να έχει, αποσκοπούν στη χαρά. 
Και αυτή επιτείνεται με όσα ο άνθρωπος έχει, αποκτά χάρις στον κόπο του, αλλά και χάρις στις συγκυρίες της ζωής. Το ίδιο συμβαίνει και στη σχέση του ανθρώπου με το Θεό. Επιζητούμε την χαρά μέσα από την κοινωνία με το Θεό. Μπορεί μία τέτοια σχέση να είναι ανισομερής, διότι ο Θεός προσφέρει στον άνθρωπο, ωστόσο η ανταπόκριση από την πλευρά μας στην αγάπη του Θεού και η προσφορά του εαυτού μας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία εσωτερική χαρά όχι γιατί αξίζουμε την ευλογία και τις δωρεές του Θεού, αλλά γιατί κατανοούμε ότι Εκείνος μας αγαπά.

Όσιος Παΐσιος: Aς μην απελπιζόμαστε, όταν ο Θεός αργεί να μας εισακούσει.

Όσιος Παΐσιος: Aς μην απελπιζόμαστε, όταν ο Θεός αργεί να μας εισακούσει





«Όταν τα μικρά παιδάκια περνούν με τους γονείς τους έξω από κάποια βιτρίνα και θέλουν κάτι που τους αρέσει, τότε κρατούν την μητέρα τους από το φουστάνι και την τραβάνε και κλαίνε και κτυπιούνται μέχρι να την εξαναγκάσουν να τους το αγοράσει.

Έτσι και εμείς με επιμονή και υπομονή παραμένουμε στην προσευχή μέχρι να μας ακούσει ο Θεός.

Έτσι και εσείς, κατά το Ευαγγέλιο, που λέει να επιμένετε στην προσευχή και να μην αποκάμνετε, πρέπει να προσεύχεσθε συνεχώς και ασταμάτητα μέχρι να κερδίσετε αυτό που θέλετε, ενώ ταυτοχρόνως μαθαίνετε να προσεύχεσθε και να επικοινωνήτε με τον Θεόν. 

3 Ακολουθίες Χαιρετισμών στον Ναό μας.



Οι Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι συνδεδεμένες με το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και την αγαπημένη σε όλους τους χριστιανούς Ακολουθία των Χαιρετισμών της Παναγίας.
Μέσα στη ατμόσφαιρα της χαρμολύπης, την Παρασκευή το απόγευμα αλλάζει το πένθιμο σκηνικό της εβδομάδας και ο Ναός λαμπροφορείται και οι ύμνοι και τα τροπάρια γίνονται ευχάριστα και μελωδικά και ψέλνονται πανηγυρικά εξ αιτίας του προσώπου της Παναγίας, της Μητέρας του Θεού και των ανθρώπων.
Και γεμίζουν οι εκκλησίες από πιστούς και είναι ευκαιρία για όλους μας να ξεχειλίσει η καρδιά μας από ευχαριστίες και δεήσεις προς τήν Παναγία μας.
Και φέτος στον Ιερό Ναό μας θα τελούνται 3 Ακολουθίες των Χαιρετισμών προσπαθώντας έτσι όλοι οι ενορίτες μας  να συμμετέχουν και να μην υπάρχει λόγος ή δικαιολογία για να απέχουν από τις ιερές Ακολουθίες. 

Πολύτιμες διδαχές του οσ. Παϊσίου για τη ζωή μέσα στον κόσμο.

Gerontas Paisios Agioreitis 6212

 – Γέροντα, σήμερα πολλοί νέοι άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν παιδιά γιατί σκέφτονται σε τί είδους κόσμο θα φέρουν το παιδί τους. 
Μόλυνση από τα χημικά από τα πυρηνικά, ζωή γεμάτη άγχος, άγρια κοινωνία, πόλεμοι… Αν είμαστε κιόλας στον καιρό του Αντίχριστου, σκέφτομαι και εγώ, μήπως δεν αξίζει κανείς να παντρεύεται και να κάνει παιδιά.
— Όχι, Θανάση, δεν είναι έτσι!… Οι χριστιανοί στον καιρό των διωγμών δεν παντρεύονταν; δεν κάναν παιδιά; Και παντρευόντουσαν και παιδιά κάναν! Είχαν την ελπίδα τους στηριγμένη στον Χριστό… όχι στους ανθρώπους.

Η χαμογελαστή Παναγιά!

Η χαμογελαστή Παναγιά! (ΦΩΤΟ)




Σπανιότατη αγιογραφία του 11ου αιώνα της γυναικείας μονής Εσκί Γκιουμούζ - Παλαιών Ασημιών, περιοχή Νίγδης, στην οποία τόσο η Παναγία όσο και μικρός Χριστός χαμογελούν.

Δείτε την εικόνα...



Πηγή:  proskynitis.blogspot.gr



Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων.



Ἐπειδή ἡ Μεγάλη Τεσσαρακοστή εἶναι κατ’ ἐξοχήν περίοδος πένθιμος, καί ὁ πανηγυρικός χαρακτῆρας τῆς Θείας Εὐχαριστίας δέν συμφωνεῖ μέ τόν πένθιμο χαρακτῆρα τῆς περιόδου αὐτῆς, ἡ Ἐκκλησία ὅρισε ἡ Θεία Λειτουργία νά τελεῖται μόνο τά Σάββατα καί τίς Κυριακές τῆς Μ. Τεσσαρακοστῆς, μέ ἐξαίρεση τή γιορτή τοῦ Εὐαγγελισμοῦ, ἐάν πέσει ἀπό Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, τίς δέ λοιπές ἡμέρες τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, νά τελεῖται ἡ Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων.

Καλή Σαρακοστή...


roumelioth

Δημιουργία της Μαριάμ Ρουμελιώτη

Ὁ Ὅσιος Θαλλέλαιος.

Ὁ Ὅσιος Θαλλέλαιος καταγόταν ἀπὸ τὴν Κιλικία τῆς Μικρᾶς Ἀσίας. Ἐπειδὴ ἀγάπησε τὸν μοναχικὸ βίο, μετέβη στὴν πόλη τῶν Γαβάλων τῆς Συρίας, σὲ ὄρος ψηλὸ ἐπὶ τοῦ ὁποίου ὑπῆρχε ναὸς τῶν εἰδώλων καὶ ἔστησε τὴν μικρὴ καλύβα του ἀσκητεύοντας μὲ προσευχὴ καὶ νηστεία. 
Ὅταν εἶδαν οἱ δαίμονες τὴν ἀρετή του, δοκίμασαν νὰ τὸν ἐκφοβήσουν. Δὲν μπόρεσαν ὅμως. Μὲ προσευχὴ τοὺς ἔκανε ἄφαντους. Ἐκεῖνοι τότε ἐξεμάνησαν καὶ ἄρχισαν νὰ σπᾶνε τὰ δένδρα καὶ ἐπειδὴ οὔτε μὲ αὐτὸ παρακίνησαν τὸν Ὅσιο, τὴ νύχτα μὲ φωνὲς καὶ θορύβους, ἐπιτίθονταν σὲ αὐτόν. Χωρὶς ὅμως νὰ κατορθώσουν τίποτα, ὑπεχώρησαν.
Ὁ Ὅσιος ἦταν γεμάτος ταπεινοφροσύνη. Ποτὲ δὲν ὑπερηφανεύθηκε γιὰ τὴν ἐγκράτεια καὶ τὰ πνευματικὰ κατορθώματά του καὶ ὁδηγοῦσε πρὸς τὸν Χριστὸ πλανεμένες ψυχές. Ὅποτε μάλιστα τοῦ ἔκαναν λόγο ἐπαινετικό, ὁ Ὅσιος δὲν ἤθελε νὰ τὸν δεχθεῖ, διότι θεωροῦσε πνευματικὰ ὠφέλιμο νὰ προσέχει ποῦ ὑστεροῦσε καὶ ὄχι νὰ ἀκούει γιὰ τὴν προκοπή του.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Η τρομακτική άνοδος της ISIS: Χάρτης που δείχνει πως αποπειράται να φτάσει από την Αλγερία ως το Αφγανιστάν.

Η τρομακτική άνοδος της ISIS: Χάρτης που δείχνει πως αποπειράται να φτάσει από την Αλγερία ως το Αφγανιστάν

Η ISIS άρχισε ως Al-Qaïda στο Ιράκ το 2004 με μόνο 1000 μαχητές αλλά σήμερα απαριθμεί περισσότερους από 30 000.

Το Ισλαμικό Κράτος ISIS εκτείνεται τώρα από τη Μέση Ανατολή ως και την Αφρική του Βορρά και μόνο η Μεσόγειος το χωρίζει από την Ευρώπη.
Έκτοτε οι τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο δηλώνουν την υποταγή τους στο Ισλαμικό Κράτος προσβλέποντας στην αποσταθεροποίηση των χωρών όπου επιχειρούν.

Γέροντας Παΐσιος: Περί αλλαγής του Πνευματικού μας πατέρα.

Γέροντας Παΐσιος: Περί αλλαγής του Πνευματικού μας πατέρα



- Γέροντα, όταν κανείς αναγκασθεί για κάποιον λόγο να αλλάξει πνευματικό, χρειάζεται να εξομολογηθεί πάλι αμαρτίες που έχει εξομολογηθεί;

- Καλά είναι να ενημερώσει τον καινούργιο πνευματικό, όπως ο ασθενής, όταν αλλάζει γιατρό, λέει πάλι το ιστορικό του, για να μπορέσει ο γιατρός να τον βοηθήσει καλύτερα.
 
- Γέροντα, όταν κάποιος θέλει να αλλάξει πνευματικό και μας ρωτάει αν είναι σωστό, τι πρέπει να πούμε;
- Να πάρει ευλογία από τον πνευματικό του. Δεν είναι καλό να αλλάζει κανείς εύκολα πνευματικό. Μια οικοδομή δεν θα γίνει ποτέ σωστή, αν αλλάζουν συνέχεια οι μηχανικοί και οι οικοδόμοι.

Κύριε των Δυνάμεων - Σταμάτης Σπανουδάκης.


Ισραήλ: Στόχος εμπρηστικής επίθεσης κτίριο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ.

Ισραήλ: Στόχος εμπρηστικής επίθεσης κτίριο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ

Κτίριο ιδιοκτησίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στόχος εμπρηστικής επίθεσης και βανδαλισμού, δράστες των οποίων φαίνεται ότι ήταν εξτρεμιστές εβραίοι , κοντά στην Παλιά Πόλη, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Ένα μέρος του κτιρίου που χρησιμοποιείται για διδασκαλία έπιασε φωτιά, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούμπα Σάμρι.

Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή: Καθαρισμός Της Καρδίας.

Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή: Καθαρισμός Της Καρδίας

Το κέντρο της ζωής μας είναι η απασχόλησί μας με τον πνευματικό νόμο. Αυτός είναι και ο λόγος πού αρνηθήκαμε τον κόσμο και εγκαταλείψαμε τον οικογενειακό βίο, ο οποίος δεν είναι αμαρτωλός.

Τον εγκαταλείψαμε, επειδή θελήσαμε να εκφράσωμε με ένα ιδιαίτερο τρόπο την αγάπη μας προς τον Θεό, τηρούντες έτσι με ακρίβεια την πρώτη εντολή.
Κληθέντες από τον Θεό, ακολουθήσαμε την φωνή Του για να εφαρμόσωμε αυτή την εντολή. Και για να εύρωμε τον κατάλληλο χρόνο, τον απερίσπαστο μάλλον, εβγήκαμε έξω από την κοινωνία και αρνηθήκαμε τους οικογενείς μας, ασχολούμενοι λεπτομερώς με την εσωστρέφεια, ελέγχοντες τα νοήματα των πραγμάτων.

Η Κυρά Σαρακοστή και τα 7 της πόδια.


Το θαύμα των εικόνων της Αγιάς Σοφιάς που άφησε άφωνους τους Τούρκους.



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μια καταπληκτική ιστορία που δείχνει το μέγεθος της ορθόδοξης αγιοσύνης στο μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό της δημιούργημα που χαρακτηρίστηκε σαν ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα του ανθρωπίνου πολιτισμού, στον ναό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ίδιος ο τουρκικός τύπος, (εφημερίδα Radikal, δημοσιογράφος, Ömer Erbil), καταμαρτυρώντας άλλο ένα ισχυρό σημάδι παρουσίας της Ορθόδοξης αγιοσύνη της στην γειτονική χώρα.
Η ιστορία αναφέρεται στην κλοπή 11 πολύτιμων χριστιανικών εικόνων επενδυμένες με χρυσό από τον ναό της Αγίας Σοφίας πριν από πενήντα πέντε χρόνια και η επιστροφή τους, μετά από ένα μεγάλο συνειδησιακό πόλεμο στον πραγματικό τους κάτοχο, δηλαδή στον μεγαλύτερο σύμβολο της Ορθοδοξίας που και σήμερα δεσπόζει την Βασιλίδα των πόλεων.

Χαλβάς για όλες τις εποχές - Διαβάστε τα οφέλη του.

Χαλβάς για όλες τις εποχές - Διαβάστε τα οφέλη του



Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε για τα οφέλη του χαλβά να σας ξεκαθαρίσουμε ότι οι θερμίδες παραμένουν θερμίδες, δηλαδή ναι μεν μπορεί να κάνει καλό αλλά από την άλλη οι μεγάλες ποσότητες, παχαίνουν.

Μια μερίδα νηστίσιμου σουσαμένιου χαλβά περίπου των 100 γραμμαρίων θα προσδώσει στον οργανισμό μας τουλάχιστον 500 θερμίδες. 
Και επειδή πλέον υπάρχει χαλβάς με σοκολάτα, με ξηρούς καρπούς, με… με… με… υπολογίστε τις επιπλέον θερμίδες που δίνουν αυτές οι προσμίξεις.
Καθαρά Δευτέρα όμως χωρίς χαλβά δεν νοείται. Ο χαλβάς θερμιδικά μπορεί να αγγίζει τα κόκκινα, αλλά περιέχει σε μεγάλες ποσότητες, πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αυτά που λέμε «καλά λιπαρά».

Αγάπη και Χρόνος.



Μάνος Χατζηδάκις

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε ένα νησί στο οποίο ζούσαν όλα τα συναισθήματα.
Εκεί ζούσαν η Ευτυχία, η Λύπη, η Γνώση, η Αγάπη και όλα τα άλλα συναισθήματα.

Μια μέρα έμαθαν ότι το νησί τους θα βούλιαζε και έτσι όλοι επισκεύασαν τις βάρκες τους και άρχισαν να φεύγουν.
Η Αγάπη ήταν η μόνη που έμεινε πίσω. Ήθελε να αντέξει μέχρι την τελευταία στιγμή.
Όταν το νησί άρχισε να βυθίζεται, η Αγάπη αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια
Βλέπει τον Πλούτο που περνούσε με μια λαμπερή θαλαμηγό.

Αυτές είναι οι 3 απόλυτες τροφές για να νιώθετε ξεκούραστοι.

Αυτές είναι οι 3 απόλυτες τροφές για να νιώθετε ξεκούραστοι

Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο; Ξεχνάτε και έχετε έλλειψη προσοχής; Πονάτε; Εδώ σας έχουμε τρεις υπερτροφές για να «ξεκουραστείτε».

Για να αντιμετωπίσετε την κούραση το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ενσωματώσετε στη διατροφή σας αυτές τις τροφές και θα ξαναβρείτε την φόρμα σας!

Μέλι: πρόκειται για την πιο θρεπτική τροφή. Είναι παραγωγός ενέργειας και μας βοηθάει να νικήσουμε την κούραση χάρη στην σύνθεσή του που είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β και μέταλλα.

Ὁ Ἅγιος Πορφύριος Ἐπίσκοπος Γάζης.


Ὁ Ἅγιος Πορφύριος γεννήθηκε στὴ Θεσσαλονίκη ἀπὸ πλούσιους καὶ εὐσεβεῖς γονεῖς. Ἀφοῦ ἐγκατέλειψε καὶ γονεῖς καὶ πλούτη, στὰ χρόνια τῆς βασιλείας τοῦ Ἀρκαδίου καὶ Ὀνωρίου, ἀναχώρησε γιὰ τὴν Αἴγυπτο ποὺ ἦταν τότε μεγάλο μοναστικὸ κέντρο καὶ ἔγινε μοναχὸς σὲ σκήτη. 
Μετὰ πενταετὴ διαμονὴ ἦλθε στὰ Ἱεροσόλυμα καὶ κήρυσσε στοὺς Ἰουδαίους καὶ τοὺς Ἕλληνες τὸ Εὐαγγέλιο τοῦ Χριστοῦ. Ἐκεῖ ἀσθένησε σοβαρὰ ἀπὸ κίρρωση τοῦ ἥπατος, ἀλλὰ παρὰ τὴν ἀσθένειά του δὲν παρέλειπε καθημερινὰ νὰ ἐπισκέπτεται τὸ Ναὸ τῆς Ἀναστάσεως καὶ τὰ ἄλλα ἱερὰ προσκυνήματα, προκαλώντας τὸν θαυμασμὸ τῶν ἄλλων προσκυνητῶν. 
Μεταξὺ αὐτῶν ἦταν καὶ ὁ Μᾶρκος, ὁ μετέπειτα βιογράφος τοῦ Πορφυρίου, ὁ ὁποῖος εἶχε μεταβεῖ, ἐπίσης, γιὰ προσκύνημα ἀπὸ τὴν Ἀσία στὰ Ἱεροσόλυμα καὶ ἀπὸ τότε συνδέθηκαν διὰ βίου. Ὁ Μᾶρκος ἀποδείχθηκε πιστὸς καὶ χρήσιμος συνεργάτης του, ἀνέλαβε μάλιστα νὰ τακτοποιήσει μία σοβαρὴ ἐκκρεμότητα ποὺ εἶχε ἀφήσει στὴ Θεσσαλονίκη ὁ Πορφύριος, τὸν καταμερισμὸ δηλαδὴ τῆς οἰκογενειακῆς περιουσίας του μὲ τὰ ἐνήλικα πλέον ἀδέλφια του.

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Η συγχώρεση και η μακροθυμία ενός χωρικού.

Η συγχώρεση και η μακροθυμία ενός χωρικού

Αληθινή ιστορία

Πριν πολλά χρόνια και μετά την λήξη του εμφυλίου σπαραγμού και του αδελφοκτόνου πολέμου, σε κάποιο χωριό, έγινε ένας φόνος, για πολιτικούς μάλλον λόγους και εξαιτίας του μεγάλου φανατισμού, που επικρατούσε εκείνη την εποχή.
Κατηγορήθηκε, λοιπόν, κάποιος χωριανός, ο Πέτρος Γ. και με τις μαρτυρίες πέντε συγχωριανών του δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση.
Ο κατηγορούμενος όμως ισχυρίζετο συνεχώς ότι ήταν αθώος. Κλείσθηκε σε αγροτικές φυλακές, αλλά μέρα-νύχτα διαλαλούσε και μονολογούσε ότι ήταν αθώος.

Θέλω να γίνω Χριστιανός (πραγματική ιστορία)

Θέλω να γίνω Χριστιανός (πραγματική ιστορία)



Τσο Σονγκ Αμ - Σεούλ Κορέας

Ξεκινήσαμε σχετικώς πρωί για τις φυλακές. Σε τρεις ώρες περίπου θα φτάναμε.

Σ’ όλη τη διαδρομή ήμουν ανήσυχος. Ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόμουν κορεατικές φυλακές και δεν ήξερα τι θα συναντούσαμε. Σκεφτόμουν διάφορα. 
 Ο κ. Κιμ, ο Κορεάτης οδηγός, δεν φαινόταν κι αυτός να ‘χε όρεξη για πολλές κουβέντες. Σιωπηλοί και σκεπτικοί διανύαμε τα χιλιόμετρα που μας έφερναν όλο και πιο κοντά στις φυλακές.
– Τι μπορεί, στ’ αλήθεια, να πάθει κανείς; Διέκοψε κάποια στιγμή την σιωπή. Να βρεθεί στα καλά καθούμενα στην φυλακή!
– Πώς έγινε; τον ρώτησα. Δεν ξέρω πολλές λεπτομέρειες. Ξέρω μόνον ότι ο καημένος ο Γιοχάν είναι αθώος.

Οι λογισμοί καθορίζουν την ζωή μας.



Μέσα στο κλίμα και στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Ενορία μας κάθε Πέμπτη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ξεκινώντας από αύριο 26 Φεβρουαρίου, προσφέρει πνευματικές ευκαιρίες με επίκαιρες πνευματικές ομιλίες και θέματα από εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές οι οποίοι θα μας βοηθήσουν στην πορεία αυτού του ταξιδιού της περιόδου που διανύουμε.

Ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Σταυρίδης, Προϊστάμενος του Ιερού ναού Παναγίας Βλαχερνών Αμφιάλης θα είναι ο πρώτος ομιλητής στην σειρά αυτών των πνευματικών ευκαιριών που μας προσφέρει η Ενορία μας.

Επιστροφή(Μέρος 2ο)



Μερικές συμβουλές για την εξομολόγηση:

- Δεν εξομολογούμαστε ξανά αμαρτήματα που έχουμε εξομολογηθεί και δεν έχουμε επαναλάβει.
- Πρέπει να εξομολογούμαστε μόνο τα δικά μας αμαρτήματα και να κρίνουμε μόνο τους εαυτούς μας.
- Δεν φλυαρούμε και δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες που ενδέχεται να θέσουν σε πειρασμό τον πνευματικό.
- Μετανοούμε πραγματικά (έμπρακτα) και όχι μόνο στα λόγια (επιφανειακά).
- Μια σωστή εξομολόγηση προαπαιτεί βαθιά αυτογνωσία.
- Δεν εξομολογούμαστε σε εικόνες ή σε δικούς μας ανθρώπους, διότι δεν μπορούν να μας συμβουλέψουν κατάλληλα και να μας δώσουν άφεση αμαρτιών.
- Ευτυχώς που οι ιερείς δεν είναι αναμάρτητοι και έτσι μπορούν να καταλάβουν καλύτερα την αδυναμία μας απέναντι στην αμαρτία.

Κύριε των δυνάμεων (Αραβικά)


Η σημασία του να τρώει μαζί όλη η οικογένεια για ένα παιδί.


h-simasia-tou-na-troei-mazi-oli-h-oikogeneia-gia-ena-paidiΤα οικογενειακά γεύματα αποτελούν μια παραδοσιακή αξία και μια περίσταση κατά την οποία δίνεται η ευκαιρία στα μέλη της οικογένειας να επικοινωνήσουν και να αναπτύξουν τους συναισθηματικούς τους δεσμούς. 
Δυστυχώς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επηρεάσει αρνητικά τη συγκεκριμένη συνήθεια, αφού οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας πολλές φορές δεν αφήνουν στα μέλη της οικογένειας το περιθώριο να «μοιραστούν» τα γεύματά τους γύρω από το ίδιο τραπέζι.
Ωστόσο, ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο την αξία των οικογενειακών γευμάτων, τονίζοντας μια άλλη διάστασή τους, καθώς φαίνεται πως η κατανάλωση συχνών γευμάτων με όλη την οικογένεια μπορεί να επηρεάσει θετικά τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, αλλά και άλλες συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία τους.

Τζιχαντιστές απήγαγαν 90 χριστιανούς.

Η εξτρεμιστική τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος απήγαγε τουλάχιστον 90 Ασσύριους χριστιανούς της Συρίας από χωριά στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που έχει την έδρα του στη Βρετανία, οι απαγωγές έλαβαν χώρα μετά τις εφόδους των τζιχαντιστών το ξημέρωμα σε χωριά που κατοικούνται από την αρχαία χριστιανική μειονότητα κοντά στην πόλη Τελ Χμαρ, μια κυρίως χριστιανική πόλη, στην ύπαιθρο δυτικά της Χασάκα, μιας πόλης που τελεί υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Η νηστεία από την υποκρισία.


Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού

Η αρχή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής συνοδεύεται από την υπενθύμιση από την πλευρά της Εκκλησίας των λόγων του Χριστού προς όσους θέλουν να νηστέψουν. 
Ο Χριστός αποδέχεται την αξία της νηστείας στον καινούργιο κόσμο της Βασιλείας των Ουρανών. Της προσδίδει όμως ένα καθαρά εσωτερικό περιεχόμενο. 
Την συνδέει με τον κρυπτό της καρδίας άνθρωπο (Α’  Πέτρ. 3,4). Ζητά την αποφυγή της υποκρισίας-  «μη γίνεσθε ώσπερ οι υποκριταί»  (Ματθ. 6, 16)- , δηλαδή να μην δηλώνουν οι άνθρωποι ότι νηστεύουν με την εξωτερική σκυθρωπότητα, την παραμόρφωση του προσώπου τους, την επίδειξη στους άλλους ότι νηστεύουν. Και είναι υποκρισία η στάση αυτή διότι δεν λειτουργεί η νηστεία ως ευκαιρία αγώνα για την καλή αλλοίωση της ύπαρξης, αλλά για την λήψη μισθού από τους ανθρώπους.

Ήμαρτον!! ΣΟΥΗΔΙΑ: Αλλάζουν ονόματα σε «ρατσιστικά» πουλιά.

Ήμαρτον!! ΣΟΥΗΔΙΑ: Αλλάζουν ονόματα σε «ρατσιστικά» πουλιά
Μετά από έντονο προβληματισμό η Σουηδική Ορνιθολογική Εταιρεία αποφάσισε να αντικαταστήσει τα «ρατσιστικά» και «προσβλητικά» ονόματα πολλών πουλιών με πιο ‘πολιτικώς ορθά’ ονόματα.
 
Η Σουηδική Ορνιθολογική Εταιρεία δημιούργησε μια λίστα με τα σουηδικά ονόματα όλων των πουλιών του κόσμου και εντόπισε τα ονόματα των κάποιων ειδών που είναι «ρατσιστικά» και «προσβλητικά», αναφέρει το κανάλι TV 4.

Ὁ Ἅγιος Ταράσιος Ἀρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως.

Ὁ Ἅγιος Ταράσιος γεννήθηκε, ἀνατράφηκε καὶ ἐκπαιδεύθηκε στὴν Κωνσταντινούπολη ἀπὸ γονεῖς εὐσεβεῖς καὶ εὐγενεῖς, τὸν Γεώργιο, κριτὴ καὶ πατρίκιο καὶ τὴν Εὐκρατία. Λόγω τῆς μεγάλης του μορφώσεως ἀνυψώθηκε στὸ ἀξίωμα τοῦ πρωτασηκρίτου.
Οἱ ἐκκλησιαστικὲς περιστάσεις τὴν ἐποχὴ ἐκείνη ἦταν ἀρκετὰ σοβαρές. Ὑπῆρχε ἀκόμα ὁ πόλεμος τῶν εἰκονομάχων, ἡ δὲ θέση τῶν Ὀρθοδόξων ἔγινε ἀκόμη πιὸ δύσκολη διὰ τοῦ θανάτου τοῦ Πατριάρχου Παύλου Δ’ τοῦ Κυπρίου (780 – 781 μ.Χ.). 
Ἡ βασίλισσα Εἰρήνη ἡ Ἀθηναία, ἡ ὁποία ἐπιτρόπευε τὸν ἀνήλικο υἱό της Κωνσταντῖνο ΣΤ’ (780 – 798 μ.Χ.), κατανόησε, ὅτι χρειαζόταν ἐκκλησιαστικὸς ἡγέτης μὲ εὐσέβεια, θεολογικὴ κατάρτιση καὶ διοικητικὴ ἱκανότητα, γιὰ νὰ μπορέσει νὰ ἀνταποκριθεῖ στὶς περιστάσεις καὶ τὰ προβλήματα. Ἔτσι ἐξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ἀπὸ τοὺς λαϊκοὺς ὁ Ἅγιος Ταράσιος παρὰ τὶς ἐπίμονες ἀρνήσεις του, ἀφοῦ ἔλαβε ὑπόσχεση ἀπὸ τοὺς βασιλεῖς, ὅτι θὰ συγκληθεῖ Οἰκουμενικὴ Σύνοδος ποὺ θὰ ἀντιμετωπίσει τὰ διάφορα θεολογικὰ ζητήματα καὶ τὰ ἐκκλησιαστικὰ θέματα. Ἡ χειροτονία τοῦ νέου Πατριάρχου ἔγινε στὶς 25 Δεκεμβρίου 784 μ.Χ.

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Το Τριώδιο και ολόκληρη η Σαρακοστή είναι ένα πνευματικό ταξίδι που προορισμός του είναι το Πάσχα.

Το Τριώδιο και ολόκληρη η Σαρακοστή είναι ένα πνευματικό ταξίδι που προορισμός του είναι το Πάσχα

Τριώδιο! Μία περίοδος δυστυχώς παρεξηγημένη από τους περισσότερους…
Μία λέξη η οποία ακούγοντας την, φέρνει στο μυαλό μας, το καρναβάλι, την διασκέδαση, το φαγοπότι, το ξεφάντωμα… Μήπως όμως Τριώδιο δεν είναι τίποτε απ΄όλα αυτά;
Μήπως δεν έχουμε πάρει στα σοβαρά αυτήν την Κατανυκτική Εκκλησιαστική περίοδο και νομίζουμε ότι το Τριώδιο και όλη η προ του Πάσχα περίοδος δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, και αποτελεί μία ευκαιρία για να εκτονωθούμε, να διασκεδάσουμε, και να γυρίσουμε στην συνέχεια στις διάφορες φροντίδες και ασχολίες μας; Όχι!!
Τριώδιο δεν σημαίνει τίποτε απ΄ όλα αυτά. Το Τριώδιο και ολόκληρη η Σαρακοστή είναι ένα πνευματικό ταξίδι που προορισμός του είναι το Πάσχα η «Εορτή των Εορτών». Και όπως όταν κάποιος ξεκινάει ένα ταξίδι, πρέπει να ξέρει που πηγαίνει, έτσι συμβαίνει και με το Τριώδιο. Είναι το ταξίδι εκείνο που Κυριακή με Κυριακή μας οδηγεί στην νύχτα της Αναστάσεως «την Σωτήριο, τη Φωταυγή, και Λαμπροφόρο».

Ὁ Ἀδάμ, ἡ πτώση του καί ὁ νέος Ἀδάμ.



Τοῦ ἀρχιμ.Ἰακώβου Κανάκη

Ἡ Ἁγία Γραφή εἶναι ἕνα σύνολο θεόπνευστων βιβλίων τά ὁποία ὅσο καί νά τά μελετᾶς κάτι καινούργιο ἔχουν νά σοῦ ποῦν.
Τόσο ἡ Παλαιά ὅσο καί ἡ Καινή Διαθήκη μιλοῦν γιά τόν Χριστό, τό δεύτερο πρόσωπο τῆς Ἁγίας Τριάδος. Μέσα στά μέρη αὐτά τῆς θείας ἀποκαλύψεως, μιά λέξη, μιά πρόταση, μιά περικοπή κρύβει πολλά καί σημαντικά νοήματα πού ἀφοροῦν ὅλους τούς χριστιανούς. 
Μέ ἀφορμή τήν ἀνάμνηση τῆς ἐκδίωξης τῶν πρωτοπλάστων ἀπό τόν Παράδεισο θά προσεγγίσουμε τά πρόσωπα τοῦ Ἀδάμ καί τῆς Εὔας ὅπως καί τίς φοβερές συνέπειες τῆς πτώσης τους. 
Στήν Γένεση, τό πρῶτο βιβλίο τῆς Ἁγίας Γραφῆς, ἀπαντᾶ τό ὄνομα τοῦ Ἀδάμ καί τῆς Εὔας ὅπως καί τό γεγονός τῆς πτώσης τους. Σύμφωνα μέ τό βιβλικό κείμενο ὁ Θεός δημιούργησε πρώτα τόν Ἀδάμ.

Επιστροφή (Μέρος 1ο)

Πολλές φορές χαρακτηρίζουμε τους συνανθρώπους μας καλούς ή κακούς. Όμως η στάση αυτή είναι αθεολόγητη, διότι πρώτον, δεν έχουμε το δικαίωμα να κρίνουμε τους άλλους και δεύτερον, για την εκκλησία δεν υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι, αλλά άνθρωποι εντός ή εκτός της εκκλησίας.

Αντί λοιπόν να κοιτάμε τις αμαρτίες των άλλων, το μόνο που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να συλλογιστούμε τις δικές μας αμαρτίες και να τις εξομολογηθούμε σε ένα ιερέα, μετανοώντας πραγματικά για αυτές. 
Όμως τι είναι αμαρτία, πως γίνεται η εξομολόγηση και τι σημαίνει μετάνοια;
Αμαρτία θεωρείται οποιαδήποτε πράξη αποκόβει και αποξενώνει τον άνθρωπο από τον Θεό και από το σώμα της εκκλησίας. Αμαρτία είναι κάθε ενέργεια αυτοκαστροφής. Είναι μια επικίνδυνη αρρώστια της ψυχής που μας απομακρύνει από τον Θεό και μας οδηγεί στον ψυχικό θάνατο.

Την αγκαλιάζεις και αλλάζεις.

Την αγκαλιάζεις και αλλάζεις

αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος 

Την αγαπώ πολύ. Χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσα να δω κανέναν σας στα μάτια.

Την αγαπώ γιατί καθώς την προφέρω, ποίηση γεννιέται στην καρδιά μου.
Και αν την ακούσεις ποτέ στις στιγμές τις δύσκολες, του θυμού, τότε θα ακούσεις να σου λέγει ψιθυριστά νανουρίσματα που θα σε ξυπνήσουν ενθυμήσεις του παραδείσου. 
Θα γεννήσουν δάκρυα χαράς και γλυκά φιλιά παραμυθιών.
Την αγαπώ.
Την αγκαλιάζω και αλλάζω.
Ευχαριστώ που υπάρχει.

Τι να ξέρουμε για την ψυχρότητα στη προσευχή.

Τι να ξέρουμε για την ψυχρότητα στη προσευχή


Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος

Η ψυχρότητα στην προσευχή οφείλεται είτε σε ψυχική κόπωση είτε σε πνευματικό κορεσμό είτε σε σωματικές απολαύσεις και αναπαύσεις είτε σε πάθη, που κυριεύουν την ψυχή, προπαντός στην έπαρση.

Όλα αυτά είναι ενάντια στην πνευματική ζωή, μέσα στην οποία κεντρική θέση κατέχει η προσευχή.
Έτσι, πρώτα και κύρια προκαλούν το στέρεμα της πηγής της προσευχής μέσα μας. Αυτό, όμως, μπορεί να oφείλεται και σε απομάκρυνση της χάριτος, που συμβαίνει με θεία παραχώρηση. Καί να γιατί:

Τα παιδιά τραγουδούν: «Give Greece a Chance»- «Δώστε στην Ελλάδα μια Ευκαιρία» (BINTEO)

Τα παιδιά τραγουδούν: «Give Greece a Chance»- «Δώστε στην Ελλάδα μια Ευκαιρία» (BINTEO)

Οι πολιτικές εξελίξεις και το Eurogroup δεν αφήνουν ασυγκίνητα ακόμα και τα μικρά παιδιά των Δημοτικών Σχολείων.

Μικροί μαθητές από το 2ο και 3ο Δημοτικό σχολείο του δήμου Παπάγου, με πρωτοβουλία της γυμνάστριας κ. Φάλυς Παπανικολάου και με την πολύτιμη βοήθεια και συμπαράσταση των γονέων, δημιούργησαν ένα βίντεο στο οποίο τραγουδούν – με μεγάλη επιτυχία -

Ξεκίνα και ο δρόμος θα σε διδάξει.


π. Λίβυος

Περιμένεις μέρες, μήνες, χρόνια, σε ένα στημένο ραντεβού. Δεν ήρθε ακόμη. Δεν φάνηκε.
Άργησε πολύ, τόσο που μάτωσαν τα μάτια στην αναμονή, τόσο που ράγισε η καρδιά στην προσμονή.

Θα στο πω εγώ κι ας πονέσεις. Δεν θα έρθει… Μην περιμένεις…
Όχι γιατί σε απορρίπτει. Αλλά γιατί δεν μπορεί να έρθει. Δε στο υποσχέθηκε, ποτέ. Εσύ το φαντάστηκες, εσύ είχες ανάγκη να το πιστέψεις.
Δεν θα έρθει ποτέ εκείνος ο εαυτός που περιμένεις χρόνια στο ραντεβού.

Μετριόφρονες στις δικές σας δυνάμεις.

15-2-2015 1-13-40 μμ

Μη δίνετε στο λόγο σας απόλυτο χαρακτήρα, 
χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αρνείσθε τις αληθινές αξίες. 

Εὕρεσις Τιμίας κεφαλῆς τοῦ Ἁγίου Προφήτου, προδρόμου καὶ βαπτιστοῦ Ἰωάννη.

Ὅταν ἀποκεφαλίσθηκε ἀπὸ τὸν Ἡρώδη, ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Πρόδρομος, ἡ τίμια κεφαλὴ αὐτοῦ τοποθετήθηκε μέσα σὲ ἀγγεῖο ἀπὸ ὄστρακο καὶ κρύφθηκε στὴν οἰκία τοῦ Ἡρώδη. 
Μετὰ ἀπὸ πολλὰ χρόνια, ὁ Ἅγιος Ἰωάννης φανερώθηκε στὸ ὄνειρο δύο μοναχῶν, οἱ ὁποῖοι εἶχαν ἀναχωρήσει γιὰ τὰ Ἱεροσόλυμα μὲ σκοπὸ νὰ προσκυνήσουν τὸν τάφο τοῦ Κυρίου, ἀγγέλλοντας σὲ αὐτούς, ποῦ βρίσκεται ἡ τίμια κεφαλή του. 
Καὶ ἐκεῖνοι, ἀφοῦ τὴν βρῆκαν, τὴν εἶχαν μὲ τιμές. Ἀπὸ αὐτοὺς τὴν παρέλαβε κάποιος κεραμεὺς καὶ τὴν μετέφερε στὴν πόλη τῶν Ἐμεσηνῶν. Ὅταν ὅμως πέθανε, τὴν κληροδότησε στὴν ἀδελφή του. 
Καὶ ἀπὸ τότε διαδοχικὰ περιῆλθε σὲ πολλούς, γιὰ νὰ καταλήξει στὰ χέρια κάποιου ἱερομονάχου ἀρειανοῦ ποὺ ὀνομαζόταν Εὐστάθιος καὶ φύλαξε τὴν τίμια κάρα σὲ σπήλαιο. Ἀπὸ ἐκεῖ μεταφέρθηκε, ἐπὶ Οὐάλεντος (364 – 378 μ.Χ.), στὸ Παντείχιον τῆς Βιθυνίας μέχρι ποὺ ὁ Θεοδόσιος ὁ Μέγας (379 – 395 μ.Χ.) ἀνεκόμισε αὐτὴ στὸ Ἕβδομο τῆς Κωνσταντινουπόλεως, ὅπου ἀνήγειρε μέγα καὶ περικαλλέστατο ναό.

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Να αγωνισθούμε για να αγνίσουμε την ψυχή μας.


Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά

Εισήλθαμε και ζούμε το άγιο και ψυχοσωτήριο Τριώδιο. Ήδη ολοκληρώνεται το προπαρασκευαστικό στάδιο, το οποίο άρχισε την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου και τελειώνει την Κυριακή της Τυρινής, δηλαδή σήμερα. Από αύριο αρχίζει η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Αρχίζει η πιο κατανυκτική περίοδος του λειτουργικού μας έτους και εορτολογίου. 
Η αγία μας Ορθόδοξος Εκκλησία ονομάζει την Μεγ. Τεσσαρακοστή «Στάδιο αρετών». Σήμερα, με την θεόπνευστη υμνογραφία της, μας κάλεσε όλους μας να εισέλθουμε ολοπρόθυμα στο πνευματικό αυτό στάδιο και να αγωνισθούμε. 

Ποιά είναι η πραγματική αγάπη.

Ποιά είναι η πραγματική αγάπη

Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς

«Αγαπητοί, αγαπώμεν αλλήλους, ότι η αγάπη εκ του Θεού εστί, και πας ο αγαπών εκ του Θεού γεγέννηται και γινώσκει τον Θεόν.
Ο μη αγαπών ουκ έγνω τον Θεόν, ότι ο Θεός αγάπη εστίν» (Α’ Ιωάν. δ’ 7-8).
«Είμαστε από τον Θεό», με ποιόν τρόπο; με την αγάπη. Γιατί η αγάπη είναι κυρίως η θεϊκή, ηθική δύναμη, η οποία μας γεννά «εκ του Θεού», μας κάνει «Υιούς Θεού», μας θεώνει, μας κάνει «ένθεους», «θεϊκούς».
Σκιρτά το ανθρώπινο όν, ο άνθρωπος: Η αγάπη τον κάνει να σκιρτά με τις θεϊκές δυνάμεις οι οποίες τον μεταμορφώνουν, τον αναγεννούν σε καινό ον, σε καινή ψυχή, σε καινή αντίληψη, σε καινή ζωή.

Κύριε των Δυνάμεων....


Τα αγκάθια στην πνευματική ζωή των νέων.

Τα αγκάθια στην πνευματική ζωή των νέων



Του π. Γεωργίου Χριστοδούλου,Εφημέριου 
Ι.Ν. Αγ. Σοφίας Ν. Ψυχικού 

Με ένα πλοίο μέσα σε φουρτουνιασμένη θάλασσα, σχεδόν ακυβέρνητο, μοιάζει η ζωή των νέων στη σημερινή εποχή των κρίσεων και των έντονων αμφιβολιών. Ανεργία, οικονομική στενότητα, ασθένειες, έλλειψη προτύπων, ανασφάλεια, μοναξιά, θλίψη, απογοήτευση αλλά και μερικές πρόσκαιρες χαρές γεμίζουν καθημερινά τον νου και την καρδιά τους.
Μπορεί άραγε ο νέος άνθρωπος μέσα σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο να σηκώσει τα μάτια του αφήνοντας πίσω του το αισθητό, να δει το νοητό; Η ζωή τρέχει με αμείωτη ταχύτητα και δεν μπορεί κανείς να τη σταματήσει παρά μόνον ο Θεός.

Σύγχρονος Ελ Γκρέκο με ράσα...



Όταν δεν ασκεί τα ιερατικά του καθήκοντα στην Αγία Σκέπη του Παπάγου, πιάνει τα πινέλα του και δημιουργεί. Πότε σε καμβάδες, γυρίζοντας τον κόσμο, πότε σε τρούλους εκκλησιών.

Η έμπνευσή του αστείρευτη, αφού δεν χάνει ευκαιρία να ταξιδέψει είτε στα εθνικά πάρκα της Αμερικής, όπως το Γκραν Κάνιον είτε στο Μαυροβούνιο, την Ιορδανία και οπουδήποτε αλλού νιώθει ότι η «τέχνη» τον καλεί.

Ο πατήρ Σταμάτης Σκλήρης, ιερέας τα τελευταία 36 χρόνια, συνδυάζει με απίστευτη αρμονία αρκετές ιδιότητες. Σπούδασε γιατρός, στη συνέχεια θεολόγος, παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και ελαιογραφίας σε σχολή καλών τεχνών στο Παρίσι. Είναι μελετητής του Ελ Γκρέκο και δηλώνει φανατικός ερμηνευτής των έργων του Τσαρούχη.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ & ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ