Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Έλληνες με σκάφος έσωσαν μετανάστη που χαροπάλευε επί 13 ώρες μεσοπέλαγα!

Έλληνες με σκάφος έσωσαν μετανάστη που χαροπάλευε επί 13 ώρες μεσοπέλαγα!
Ένα μήνυμα ανθρωπιάς σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς έστειλε μια οικογένεια Ελλήνων που έσωσε μετανάστη που χαροπάλευε επί 13 ώρες μεσοπέλαγα.
 
Ο κ. Δημήτρης Δελλής και η κυρία Σάντρα Τσιλιγκερίδου την περασμένη Πέμπτη βρίσκονταν με το σκάφος τους κοντά στην Ψέριμο, όταν είδαν έναν άνθρωπο να επιπλέει στο νερό σε άθλια κατάσταση και να χρειάζεται επειγόντως βοήθεια.
Όπως περιέγραψε η κυρία Τσιλιγκερίδου, στην αρχή νόμιζαν ότι πρόκειται για δύτη τον οποίο προσπέρασαν για να μην τον τραυματίσουν με το σκάφος. Στη συνέχεια όμως διαπίστωσαν ότι ο άνθρωπος ήταν μετανάστασης και βρισκόταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση! Χωρίς δεύτερη σκέψη πλησίασαν κοντά του και τον περισυνέλεξαν για να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες και ειδοποίησαν αμέσως το Λιμενικό.

Εκκλησία η μάνα μας....

Εκκλησία η μάνα μας....
Ρώτησαν κάποτε ένα μοναχό: τι κάνετε τόσες ώρες μέσα στην Εκκλησία, δε βαριέστε; 
Κι εκείνος απάντησε: εσύ τι έκανες εννιά μήνες στη μήτρα της μάνας σου; Τίποτα. Ήσουν εκεί και τρεφόσουν με το μητρικό αίμα. 
Το ίδιο κάνουμε κι εμείς. Είμαστε εδώ και τρεφόμαστε από την παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Από το σώμα και το Αίμα του Χριστού. 
Γιατί η Εκκλησία είναι η Μάννα που μας τρέφει. Η φιλόστοργη Μάνα. 
Η πνευματική καρδιά απ’ την οποία διαχέεται το αίμα και κρατιούνται ζωντανά τα παιδιά της.

Η Εκκλησία είναι σώμα. Δεν είναι κόμμα. Είμαστε μέλη. Δεν είμαστε οπαδοί. Σώμα ένα με κεφαλή το Χριστό. Πονάει ένα μέλος και πονάμε όλοι. Δοξάζεται ένα μέλος και δοξαζόμαστε όλοι. Οικογένεια μία είναι η Εκκλησία: Οι Ζώντες, –όσοι είμαστε μέσα στην Εκκλησία και όσοι βογγάνε έξω απ’ αυτήν…- Αυτοί που έφυγαν…, οι αδελφοί μας οι Κεκοιμημένοι.

Επιστολή του Οσίου Πορφυρίου προς τα πνευματικά του παιδιά.

Επιστολή του Οσίου Πορφυρίου προς τα πνευματικά του παιδιά


«Αγαπητά πνευματικά μου παιδιά.
Τώρα που ακόμα έχω τας φρένας μου σώας θέλω να σας πω μερικές συμβουλές. Από μικρό παιδί όλο στις αμαρτίες ήμουνα. 
Και όταν με έστελνε η μητέρα μου να φυλάξω τα ζώα στο βουνό, γιατί ο πατέρας μου, επειδή ήμασταν φτωχοί είχε πάει στην Αμερική για να εργαστεί στην διώρυγα του Παναμά, για εμάς τα παιδιά του, εκεί, που έβοσκα τα ζώα συλλαβιστά διάβαζα τον βίο του αγίου Ιωάννου του Καλλυβίτου και πάρα πολύ αγάπησα τον Άγιο Ιωάννη και έκανα πάρα πολλές προσευχές σαν μικρό παιδί που ήμουνα 12-15 χρονών δεν θυμάμαι ακριβώς καλά και θέλοντας να τον μιμηθώ με πολύ αγώνα έφυγα από τους γονείς μου κρυφά και ήλθα στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους και υποτάκτηκα σε δυο γεροντάδες αυταδέλφους τον Παντελεήμονα και τον Ιωαννίκιο.

ΗΠΑ: Μουσουλμάνοι αγοράζουν χριστιανικές εκκλησίες παντού.

ΗΠΑ: Μουσουλμάνοι αγοράζουν χριστιανικές εκκλησίες παντού (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)




Εκτιμάται ότι ως το τέλος του αιώνα η κυρίαρχη θρησκεία στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι το Ισλάμ, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι μουσουλμάνοι αγοράζουν χριστιανικές εκκλησίες και τις μετατρέπουν σε τζαμιά.
Ενδεικτικά παρουσιάζεται παρακάτω η τάση που επικρατεί σήμερα στις ΗΠΑ:
Η πρώην Καθολική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Αγίου Παύλου, Μινεσότα, η οποία λειτούργησε 1886 -2013, είναι πλέον γνωστή ως το ισλαμικό κέντρο Darul-Uloom και φιλοξενεί μεγάλη προσέλευση πιστών κάθε εβδομάδα.
Ομοίως, η πρώην Καθολική Εκκλησία Αγίας Τριάδος στο Syracuse, Νέα Υόρκη, έχει μετατραπεί σε Masjid Isa Ibn Maryam.
«Ακόμη και αν οι σταυροί κόπηκαν από τα κωδωνοστάσια της εκκλησίας στο εξωτερικό και 10.000 σταυροί βάφτηκαν στο εσωτερικό, οι νέοι ιδιοκτήτες της 501 Park St. προσπάθησαν να αφήσουν ό, τι μπορούσαν και επαναχρησιμοποίησαν αυτά που δεν μπορούσαν ανέφερε το Syracuse.com. «Το ξύλο από τα στασίδια έχει χρησιμοποιηθεί για να φτιαχτεί το πάτωμα, όπου οι Μουσουλμάνοι κάθονται για να προσευχηθούν».

Το φοβερό δεν είναι να πέσεις αλλά να μείνεις κάτω. Μη σταματάς να αγωνίζεσαι..

Το φοβερό δεν είναι να πέσεις αλλά να μείνεις κάτω. Μη σταματάς να αγωνίζεσαι..
π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος

Ξέρω ότι πολλές φορές αισθάνεσαι ότι δεν κατάφερες τίποτα. Ότι πάλι έπεσες στα ίδια πάθη, στα ίδια λάθη, σε εκείνα που σε κάνουν να νιώθεις αδύναμος, ένοχος και αμετανόητος.  
Και όμως είχες δώσει μια υπόσχεση στο Θεό και τον εαυτό σου. Κι όμως είχες πει, «δεν θα το ξανακάνω ποτέ πια». Είχες γονατίσει μάλιστα στην προσευχή γι αυτό το θέμα με την καρδιά γεμάτη πόνο αλλά και ελπίδα ότι δεν θα ξανασυμβεί.
Κι όμως, πάλι ήρθε, πάλι το συναντάς, το πάθος, την αδυναμία, το λάθος και αστοχία. Αισθάνεσαι ότι τίποτε δεν άλλαξε, ότι όλα είναι πάλι τα ίδια, ότι πάλι από την αρχή.
Κι όμως δεν είναι έτσι. Άδικα χτυπάς τον εαυτό σου και μάλιστα πιο σκληρά από όλους του δήμιους και βασανιστές. Ξέρεις κάτι; η δική σου ματιά είναι η πιο σκληρή.
Όταν βρίσκεσαι σε ένα δρόμο, και κινείσαι δεν σημαίνει ότι έφτασες και στο προορισμό. Μπορεί να πέσεις, να χτυπήσεις, να λασπωθείς, να χαθείς μάλιστα, όμως δεν παύει να είσαι μέσα στο δρόμο. Ο ιερός Χρυσόστομος τι λέει: το φοβερό δεν είναι να πέσεις αλλά να μείνεις κάτω.

Με πολυαρχιερατικό συλλείτουργο ολοκληρώθηκε το 4ο Συνέδριο Κατηχητών Ελλάδος (ΦΩΤΟ)

Με πολυαρχιερατικό συλλείτουργο ολοκληρώθηκε το 4ο Συνέδριο Κατηχητών Ελλάδος (ΦΩΤΟ)

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου, επί τη λήξη του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νεότητος και Κατηχητικών Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, τελέστηκε στο ιερό προσκύνημα Παναγίας Σουμελά πολυαρχιερατικό συλλείτουργο κατά το οποίο προεξήρχε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ενώ έλαβαν ακόμη μέρος οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος και ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή των σεβασμιωτάτων ιεραρχών και οι εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων, συζήτησαν για τα συμπεράσματα των επι μέρους επιτροπών που συμμετείχαν και εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους στους παρόντες επισκόπους οι οποίοι με την σειρά τους απάντησαν στα διάφορα ερωτήματα.


 

Κατάθεσις Τιμίας Ζώνης τῆς Θεοτόκου.

Σήμερα ἡ Ἐκκλησία μας γιορτάζει τὴν ἀνακομιδὴ τῆς τιμίας Ζώνης τῆς Θεοτόκου. 
Οἱ γνῶμες γιὰ ποὶος αὐτοκράτορας τὴν ἔκανε διίστανται, ἄλλοι λένε ὅτι ἔγινε ἀπὸ τὸ βασιλιὰ Ἀρκάδιο καὶ ἄλλοι ἀπὸ τὸ γιό του, Θεοδόσιο τὸν Β’.
Ἡ τιμία Ζώνη μεταφέρθηκε ἀπὸ τὴν Ἱερουσαλὴμ στὴν Κωνσταντινούπολη καὶ τοποθετήθηκε σὲ μία χρυσὴ θήκη. Ἡ θήκη αὐτή, ὀνομάστηκε Ἁγία Σωρός. 
Ὁ βασιλιὰς Λέων ὁ Σοφός, ἄνοιξε τὴν Ἁγία Σωρό, μετὰ ἀπὸ 410 χρόνια γιὰ νὰ ἐπικαλεσθεῖ τὴν Θεία Χάρη της, ἐπειδὴ ἡ σύζυγός του διακατείχετο ἀπὸ ἕναν δαίμονα.
Ἀφοῦ λοιπὸν τὴν προσκύνησαν, ὁ Πατριάρχης ἅπλωσε τὴν τίμια Ζώνη ἐπάνω στὴ βασίλισσα καὶ ἀμέσως ἐλευθερώθηκε ἀπὸ τὸ δαιμόνιο.

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος πλ. δ’.
Θεοτόκε Ἀειπάρθενε, τῶν ἀνθρώπων ἡ σκέπη, Ἐσθῆτα καὶ Ζώνην τοῦ ἀχράντου σου σώματος, κραταιὰν τῇ πόλει σου περιβολὴν ἐδωρήσω, τῷ ἀσπόρῳ τόκῳ σου ἄφθαρτα διαμείναντα· ἐπὶ σοὶ γὰρ καὶ φύσις, καινοτομεῖται καὶ χρόνος. Διὸ δυσωποῦμέν σε, εἰρήνην τῇ πολιτείᾳ σου δώρησαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος.

Το κακό μεταδίδεται τόσο εύκολα, όσο μιά κολλητική αρρώστια.





Στάρετς Παρθένιος της Κίεβο-Πετσέρσκαγια Λαύρας.

Το κακό μεταδίδεται τόσο εύκολα, 
όσο μιά κολλητική αρρώστια. 
Άν συναναστρέφεσαι συχνά με ανθρώπους που φλυαρούν, 
που συκοφαντούν, που αγαπούν τα κοσμικά πράγματα, 
τότε και σύ χωρίς να το καταλάβεις,
 θα πέσεις στα ίδια πάθη. 

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Ένα ταξίδι στην Αφρική είναι ταξίδι ζωής!

Ένα ταξίδι στην Αφρική είναι ταξίδι ζωής!


Της Σταυρούλας Λαμπίδη*

Έφτασε το καλοκαίρι, έφτασε ο Αύγουστος και έφτασε ,για μία ακόμη χρονιά, η ώρα για το ταξίδι στην Ουγκάντα
Η αλήθεια είναι, πριν γίνει το ταξίδι, σκεφτόμουν ότι ίσως να είναι και η τελευταία φορά που θα κατέβαινα. Τώρα, έχοντας πλέον επιστρέψει πιο συγκλονισμένη και συγκινημένη από κάθε άλλη φορά, απλά ανυπομονώ και εύχομαι να με αξιώσει ο Θεός να επαναλάβω αυτό το ταξίδι και την επόμενη χρονιά.
Αυτή την φορά η παρέα μας ήταν μεγαλύτερη. Είμασταν 6 φοιτητές και μια μητέρα τριών παιδιών. Άνθρωποι πολλοί διαφορετικοί και μερικοί τελείως άγνωστοι μεταξύ μας, με έναν κοινό σκοπό όμως˙ να δώσει ο καθένας ότι μπορούσε σε αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Ιερά Μονή Χρυσοπηγής. Κάποια άτυχα και απρόσμενα γεγονότα που συνέβησαν λίγες μέρες πριν φύγουμε μας άγχωσαν και να μας φόβισαν λίγο. Όμως νομίζω ότι τελικά, τουλάχιστον μιλώντας για το δικό μου πρόσωπο, με δυνάμωσαν και με πείσμωσαν ακόμα περισσότερο. Παρά τις δυσκολίες αποφασίσαμε από κοινού ότι θα κατεβαίναμε και θα κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε.

Περί ονείρων και οραμάτων.

Περί ονείρων και οραμάτων




Ένα θέμα που δημιουργεί αρκετή σύγχυση σε πολλούς συνανθρώπους μας, ακόμη και σε βαπτισμένους χριστιανούς, είναι το θέμα των ονείρων και των οραμάτων. 
 Δεν είναι εύκολο τις περισσότερες φορές να διακρίνει κανείς αν τα όνειρα ή τα οράματα προέρχονται από τον Θεό, από δαιμονική ενέργεια ή είναι απλώς φυσικά γεγονότα.
Γι᾽ αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αποδοχή τους ή όχι, κάτι που μας έχουν επισημάνει οι περισσότεροι νηπτικοί και ασκητικοί διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας.
Έτσι, κατά τους πατέρες αυτούς, το όνειρο, το όραμα ή και το θαύμα ακόμη, δεν παρουσιάζονται με καθαρότητα ενώπιόν μας, μάλλον η ερμηνεία και η αξιολόγησή τους δεν γίνονται αφ᾽ εαυτών, αλλ᾽ εξαρτώνται από τις δικές μας προϋποθέσεις: ανάλογα μέ τον βαθμό διακρίσεως που διαθέτουμε προβαίνουμε και στην εκτίμηση των παραπάνω φαινομένων.

Η μετάνοια δεν έχει μέσα ενοχή, πείσμα και βία.


metanoia
π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος-Λίβυος

Η μετάνοια δεν έχει μέσα ενοχή, πείσμα και βία. Δεν απειλεί. «Από σήμερα θα δεις εγώ τι θα κάνω….». «Σήμερα τελείωσαν όλα, θα δείτε…». 
Αυτές οι απόλυτες δηλώσεις, έχουν μέσα εγωισμό και πείσμα. Προσπαθούν να φοβίσουν κι να απειλήσουν, άλλους ή ακόμη και τον ίδιο μας τον εαυτό. 
O Άγιος Πορφύριος έλεγε, «όχι έτσι… τα ακούει αυτά που λέτε ο κρυφός εαυτός σας(*υποσυνείδητο) και αντιδράει..». Η μετάνοια, είναι γλυκιά, ταπεινή, ήσυχη, ήρεμη.

Τα πήρες όλα (κι έφυγες)


Υπήρξες μακάριος άνθρωπος, γέροντα, πατέρα Γεώργιε.

DSC 0220

Γεννήθηκες με τη χάρη του Θεού ζωγραφισμένη στο μέτωπό σου. εκείνος σε ξεχώρισε από μικρό παιδί. 
Το ακριτικό νησί σου και το ορεινό χωριό σου δε στάθηκαν εμπόδιο στην πανεπιστημιακή σου μόρφωση. «Ο περιπατών επί πτερύγων ανέμων» άνοιξε τα νεαρά φτερά σου για υπερατλαντικό ταξίδι και σε αξίως του πτυχίου της Θεολογικής Σχολής στην Αμερική. 
Όταν επέστρεψες στην πατρίδα κατάφερες με το οξύ πνεύμα σου και τη φιλότιμη εργατικότητά σου να πάρεις και το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Έθεσες υγιείς βάσεις για μια νέα χριστιανική οικογένεια, την οικογένειά σου. η εκλεκτή σου σύντροφος Ελένη είχε κάτι από τα χαρίσματα του προτύπου της, της Υπεραγίας Θεοτόκου: ταπείνωση, υπακοή, αφοσίωση, αγάπη, πίστη. Ανταποκρίθηκε στο πολύπλευρο έργο της. Πιστή και αφοσιωμένη σύζυγος, κόρη, νύφη, μάνα. Έγινε η αληθινή πρεσβυτέρα με όλη τη βαρύτητα του όρου. Γιατί, ναι, ήρθε η τρισμακάρια στιγμή που κλίθηκες να υπηρετήσεις τον Κύριό σου στο άγιο θυσιαστήριο.

Μουσουλμάνοι εξέδωσαν φετβα: Επιβεβλημένο να σκοτώνουμε Χριστιανούς.

Μουσουλμάνοι εξέδωσαν φετβα: Επιβεβλημένο να σκοτώνουμε Χριστιανούς


Φανατικοί της "Μουσουλμανικής Αδελφότητας" συνεχίζοντας την ιδεολογική πάλη εναντίον του χριστιανικού πληθυσμού της Αιγύπτου εξέδωσαν φετβά στην οποία αναφέρουν πως είναι σκόπιμο να ενθαρρυνθεί η θανάτωση των Χριστιανών

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, η λεγόμενη "Επιτροπή Σαρία", γίνεται λόγος για το καθήκον του ένοπλου αγώνα κατά των χριστιανών, των στρατιωτικών, των δικαστών, πολιτικών και δημοσιογράφων που είναι φιλικά προσκείμενοι προς το κυβερνών καθεστώς της Αιγύπτου.
«Είναι αναγκαίο να σκοτώσουν τους Χριστιανούς ... γιατί είναι σε πόλεμο με το Ισλάμ ... Θα ξυπνήσει η σεκταριστική βία», - λέει η φετβα.

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: Λίγη πίστη, περισσότερη στεναχώρια.

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: Λίγη πίστη, περισσότερη στεναχώρια


Όσο λιγότερη πίστη έχουμε, τόσο περισσότερη είναι η στεναχώρια μας
Μια από τις σπουδαιότερες ωφέλειες της πίστης είναι η απελευθέρωση του ανθρώπου από τις πολλές στεναχώριες.
Όσο το παιδί γνωρίζει πώς υπάρχει ο πατέρας, που φροντίζει για το σπίτι και για όλες τις δουλειές του σπιτιού, κάθε στεναχώρια του τελειώνει γρήγορα με τραγούδι. 
Μόλις όμως χαθεί αυτή η αίσθηση, σωπαίνει το τραγούδι! Τότε το παιδί αισθάνεται ορφανό και μόνο, περιτριγυρισμένο από στεναχώριες, αισθάνεται περιτριγυρισμένο από ένα σμήνος σφίγγες.

Επαναλειτουργεί ελληνικό σχολείο μετά από 51 χρόνια στην Ίμβρο.

Επαναλειτουργεί ελληνικό σχολείο μετά από 51 χρόνια στην Ίμβρο


Επαναλειτουργεί μετά από 51 χρόνια το ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο στην Ίμβρο μετά από την άδεια που έδωσε το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας. Φέτος αναμένεται να εγγραφούν 8 μαθητές και για τα δυο σχολεία όμως οι υπεύθυνοι προσδοκούν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί καθώς περισσότερες οικογένειες αναμένεται να εγκατασταθούν στην Ίμβρο σύμφωνα και με δημοσίευμα της Daily Sabah.
Το 2012 οι Τουρκικές Αρχές είχαν δώσει την άδεια για την ίδρυση και λειτουργία δημοτικού σχολείου. Το σχολικό έτος 2013-14 το δημοτικό σχολείο λειτούργησε για πρώτη φορά και σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε 4 μαθητές ενώ το 2014 αριθμούσε μόλις 2 μαθητές.
Ἦταν, ὅπως λέγουν, «ἀποστολικοὶς χαρίσμασι λαμπρυνόμενος». Σὰν πρεσβύτερος ἀκόμα, διακρινόταν γιὰ τὴ μεγάλη του εὐσέβεια, τὴν ἀρετὴ καὶ τὴν ἀγαθότητά του.
Στὴν Α’ Οἰκουμενικὴ σύνοδο, ποὺ ἔγινε στὴ Νίκαια τῆς Βιθυνίας, ὁ τότε Πατριάρχης τὸν ἐξέλεξε ἀντιπρόσωπό του. 
Καὶ ὅταν στὴν Σύνοδο αὐτὴ καταδικάστηκε ὁ Ἁρεῖος, ὁ Ἀλέξανδρος, ἂν καὶ γέροντας 70 χρονῶν, δέχθηκε νὰ περιοδεύσει στὴν Θρᾴκη, Μακεδονία, Θεσσαλία καὶ στὴν ὑπόλοιπη Ἑλλάδα, γιὰ νὰ διδάξει καὶ νὰ γνωστοποιήσει τὰ ὀρθὰ δόγματα τῶν ἀποφάσεων τῆς Συνόδου τῆς Νικαίας. 
Ἀλλὰ ἐνῷ βρισκόταν στὴν περιοδεία αὐτή, ὁ πατριάρχης Μητροφάνης ἀπεβίωσε. Ὅρισε ὅμως διάδοχό του τὸν Ἀλέξανδρο, διότι, παρὰ τὸ γῆρας του, εἶχε τὰ κατάλληλα ἐφόδια γιὰ τὴ διακυβέρνηση τῆς ἀρχιεπισκοπῆς τῆς πρωτευούσης.
Πράγματι, σὰν Πατριάρχης ὁ Ἀλέξανδρος ἀνταποκρίθηκε σωστὰ στὶς δύσκολες περιστάσεις τῶν καιρῶν.

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Σχόλια στο Ευαγγέλιο της Κυριακής (ΙΓ΄ Ματθαίου)

 
Αμπελώνας ουράνιας ακτινοβολίας
«Άνθρωπός τις ην οικοδεσπότης, όστις εφύτευσεν αμπελώναν και φραγμόν αυτώ περιέθηκε»
Φύτεψε ένα αμπέλι ο οικοδεσπότης και γύρω του τοποθέτησε ένα φράκτη. Όταν ήλθε ο καιρός της συγκομιδής, οι γεωργοί κακοποίησαν τους απεσταλμένους του οικοδεσπότη και μάλιστα δεν δίστασαν να φονεύσουν ακόμα και τον υιό του. Αυτή είναι η εικόνα που ξεδιπλώνει σήμερα μπροστά μας η Εκκλησία με την παραβολή του Ευαγγελίου. Πραγματικά, μέσα από το βαθυστόχαστο περιεχόμενό της, φαίνεται η χωρίς όρια αχαριστία και η σκληροκαρδία που εκδηλώνεται από τους ανθρώπους, αλλά συνάμα και η απέραντη αγάπη του Θεού, στον ωκεανό της οποίας μπορεί να κολυμπά η κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.
Η πατερική ερμηνεία
Ο ιερός Χρυσόστομος αναλύοντας τη συγκεκριμένη παραβολή σημειώνει ότι μετά την έξοδο από την Αίγυπτο ο Θεός έδωσε νόμο στους Ισραηλίτες. Ο νόμος αυτός είναι ο φράκτης στον οποίο αναφέρεται το Ευαγγέλιο και προσφέρθηκε στο λαό για να τον προφυλάξει από την πλάνη και την αποστασία. Βέβαια, ο φράκτης δεν ήταν μόνο για την Παλαιά Διαθήκη αλλά υπάρχει και στην Καινή.

Ο Θεός είναι μεγάλος - Συγκινητική Iστορία.

Ο Θεός είναι μεγάλος - Συγκινητική Iστορία
Τυχαία διάβασα την ιστορία αυτή και θέλησα να τη μοιραστώ μαζί σας...

Σήμερα έχει γενέθλια ο γιος μου, κλείνει τον πρώτο του χρόνο.
Τέλη Ιουλίου τον βαφτίζουμε.
Σαν πέρυσι και λίγες μέρες πιο πριν, βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη όπου ζω, με τη γυναίκα ετοιμόγεννη.

Είχε άσχημη κύηση, ήταν το πρώτο μας παιδί, ήμασταν πολύ φοβισμένοι.
Ξαφνικά βαράει τηλέφωνο από Εύβοια.
Ο πατέρας μου.

Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Τον πάνε επειγόντως στην Αθήνα.
"Μην το συζητάς, φύγε τώρα, έχω...
τους δικούς μου" μου είπε η γυναίκα μου και εκείνη τη στιγμή την αγάπησα όσο ποτέ άλλοτε.
Και να' μαι στην Αθήνα.

Με τα μάτια ενός παιδιού…


Φωτογραφία του Nektarios Tsilis.Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χόγκ.Κογκ κ.Νεκταρίου

Ο Ιερός Χρυσόστομος συμβουλεύει τους γονείς να συμμετέχουν μαζί με τα παιδιά τους στις ακολουθίες που τελούνται στον ιερό Ναό και επιμένει να συνδέουν οι γονείς τα παιδιά τους με ανθρώπους αρετής.
Είχα την ευλογία, οι γονείς μου να με συνδέσουν από την παιδική μου ηλικία με Ιερέα Πνευματικό. Τον μακαριστό πλέον π.Γεώργιο Κρητικό.
Ένα παιδί μπορεί νά μην έχει την δυνατότητα να κατανοήσει τα όσα τελούνται μέσα στο Ναό αλλά είναι σίγουρο ότι πολλές όμορφες εικόνες εντυπώνονται στην καρδούλα του και μπορεί να αισθανθεί την θεϊκή χάρη.
Το διαπιστώνω στον εαυτό μου. Αρκετές δεκαετίες μετά ανακαλύπτω πως εκείνες οι πρώτες παιδικές εκκλησιαστικές εμπειρίες έμειναν ζωντανές.
Σήμερα το πρωΐ παρακολουθούσα ένα βίντεο από την εξόδιο ακολουθία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Καραβά για τον π.Γεώργιο.
Πράγμα παράξενο. Η οθόνη του υπολογιστή εξαφανίσθηκε. Το μυαλό κατακλύστηκε από εικόνες παλιές, γεμάτες ζεστασιά και νοσταλγία.
Είδα τον εαυτό μου, άγουρο έφηβο, να κάθεται συνεσταλμένα στο στασίδι δίπλα στο εξομολογητήριο. Μέσα ο π.Γεώργιος διακονούσε το Μυστήριο της Εξομολογήσεως. Υπομονετικά περίμενα να έρθει η σειρά μου. Πόσο γλυκειές ήταν εκείνες οι ώρες της αναμονής! Η ησυχία, το τρεμάμενο φως των κανδηλιών, η απαλή ευωδία του λιβανιού. Και μετά η εμπειρία του Μυστηρίου. Ο διακριτικός Πνευματικός. Γεμάτος αγάπη. Ικανός να κουμαντάρει την ευμετάβλητη ψυχή ενός εφήβου.

Ἀποτομὴ Κεφαλῆς Ἰωάννου Προδρόμου.

«Οὐκ ἐξεστὶ σοι ἔχειν, τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου». Δὲν σοῦ ἐπιτρέπεται ἀπὸ τὸ νόμο τοῦ Θεοῦ νὰ ἔχεις τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου, ὁ ὁποῖος ζεῖ ἀκόμα. Λόγια τοῦ Τιμίου Προδρόμου, ποὺ ἀποτελοῦσαν μαχαιριὲς στὶς διεφθαρμένες συνειδήσεις τοῦ βασιλιὰ Ἡρώδη Ἀντίπα καὶ τῆς παράνομης συζύγου του Ἡρωδιάδος, ποὺ ἦταν, γυναίκα τοῦ ἀδελφοῦ του Φιλίππου.
Ὁ Ἡρώδης, μὴ ἀνεχόμενος τοὺς ἐλέγχους τοῦ Προδρόμου, τὸν φυλάκισε. Σὲ κάποια γιορτὴ ὅμως τῶν γενεθλίων του, ὁ Ἡρώδης ὑποσχέθηκε μὲ ὅρκο νὰ δώσει στὴν κόρη τῆς Ἡρωδιάδος ὅτι ζητήσει, διότι τοῦ ἄρεσε πολὺ ὁ χορός της. 
Τότε ἡ αἱμοβόρος Ἡρωδιὰς εἶπε στὴν κόρη της νὰ ζητήσει στὸ πιάτο τὸ κεφάλι τοῦ Ἰωάννη. Πράγμα ποὺ τελικὰ ἔγινε.
Ἔτσι, ὁ ἔνδοξος Πρόδρομος τοῦ Σωτῆρος θὰ παραμένει στοὺς αἰῶνες ὑπόδειγμα σὲ ὅλους ὅσους θέλουν νὰ ὑπηρετοῦν τὴν ἀλήθεια καὶ νὰ ἀγωνίζονται κατὰ τῆς διαφθορᾶς, ἀνεξάρτητα ἀπὸ κινδύνους καὶ θυσίες.

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Δεν χρειάζεται στην προσευχή να λέμε λόγια ατέλειωτα,φτάνουν τα λίγα και απλά.

Δεν χρειάζεται στην προσευχή να λέμε λόγια ατέλειωτα,φτάνουν τα λίγα και απλά
Αν η γλώσσα μας προφέρει προσευχητικά λόγια και η διάνοιά μας ονειροπολεί, τίποτα δεν έχουμε να ωφεληθούμε.
Απεναντίας, θα κατακριθούμε, επειδή ακριβώς με μεγαλύτερη υπομονή και εντατικότερη προσοχή μιλάμε σε ανθρώπους παρά στον Κύριό μας. 
Στο κάτω-κάτω, κι αν ακόμα δεν πάρουμε τίποτε απ’ Αυτόν, το να βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί Του μικρό καλό είναι; Αν ωφελούμαστε πολύ, όταν συζητάμε μ’ έναν ενάρετο άνθρωπο, πόσο θα ωφεληθούμε, αλήθεια, συνομιλώντας με τον Πλάστη, τον Ευεργέτη, το Σωτήρα μας, έστω κι αν δεν μας δίνει ό,τι Του ζητάμε;
Γιατί, όμως, δεν μας δίνει; Θα το τονίσω γι’ άλλη μια φορά: Γιατί συνήθως Του ζητάμε πράγματα βλαβερά, νομίζοντας πως είναι καλά και ωφέλιμα. Δεν γνωρίζεις, άνθρωπέ μου, το συμφέρον σου.

Γέροντας Πορφύριος: Στους δύσκολους καιρούς θα βοηθήσουν τα Μοναστήρια.

Γέροντας Πορφύριος: Στους δύσκολους καιρούς θα βοηθήσουν τα Μοναστήρια
«Την άνοιξη του 1985, ευρισκόμενη (αφηγείται η Γερόντισσα Θεοδοσία) εις την Μονήν των αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων, μία νύχτα περίπου 2.30′ πρωϊνή, άκουσα λίγο πιο πέρα από το παράθυρο του κελλιού μου, στην αυλή της Μονής, κάποιον να σκάβει.
Για να βεβαιωθώ, έσβησα το φως του κελλιού μου και κοίταξα από το παράθυρο. 
Είδα ότι αναβόσβηνε ένας φακός. Τότε έκανα μία προσευχή στους θαυματουργούς Αγίους μας να μας προστατεύσουν. Ήλεγξα τα παράθυρα και τις σαθρές πόρτες προς την αυλή της ερειπωμένης Μονής, μήπως εισχωρήσουν στο εσωτερικό της, και αφού διεπίστωσα ότι επικρατούσε ησυχία στο χώρο αυτό, επέστρεψα στο κελλί μου.
Το πρωΐ είχαμε μία ιδιωτική λειτουργία. Την ώρα πού ετοιμαζόμουν να πάω στην Εκκλησία, ώρα 5.55′ πρωϊνή, χτύπησε το τηλέφωνο. Σκέφτηκα μήπως κάποια πονεμένη ψυχή έχει κάποιο πρόβλημα – κάτι άλλωστε πού συνέβαινε συχνά – και σήκωσα το τηλέφωνο. Προς μεγάλη μου έκπληξη άκουσα:

Από μια αταξία του.


20150823-4 

Έχετε σκεφτεί ποτέ σας ότι δεν υπάρχει 
ωραιότερη ευκαιρία για να ανοίξει
 η καρδιά ενός παιδιού από μια αταξία του; 

Ὁ Ὅσιος Μωϋσῆς ὁ Αἰθίοπας.

Ὁ Ὅσιος Μωυσῆς ἔζησε στὴν Αἴγυπτο καὶ στὴν ἀρχὴ ἦταν ληστής. Ἀλλὰ τὸ φῶς τῆς γνώσης καὶ τῆς μετανοίας δὲν ἄργησε νὰ φωτίσει τὸν δρόμο του. 
Ἡ μεγάλη ἐπιείκεια ποὺ ἔδειξε πρὸς αὐτὸν κάποιος χριστιανός, ἐνῶ αὐτὸς τὸν εἶχε βλάψει, ἐπέφερε στὸν Μωυσῆ ψυχικὴ ἀνακαίνιση.
Πίστεψε, ἔγινε χριστιανὸς καὶ κατόπιν μοναχός. Ἀγωνίστηκε σκληρὰ μέσα στὴν ἔρημο καὶ ἀπέκτησε μεγάλη πνευματικὴ σύνεση καὶ ἀρετή. 
Ἡ φήμη του ἔφερνε στὸ ἐρημητήριό του πολλοὺς χριστιανούς, ποὺ ἄκουγαν μὲ δέος τὴ διδασκαλία του κατὰ τῆς ὑπερηφάνειας καὶ τῆς κατάκρισης.
«Εἶμαι», ἔλεγε, «ὁ χειρότερος τῶν ἁμαρτωλῶν. Τὰ περασμένα μας ἁμαρτήματα πρέπει νὰ τὰ ἔχουμε πάντα μπροστά μας καὶ νὰ λυπούμαστε γι’ αὐτά. Αὐτὸ εἶναι ἡ καλύτερη μέθοδος γιὰ νὰ φυλάξουμε τὸν ἑαυτό μας, μὲ τὴν βοήθεια τοῦ Θεοῦ, ἀσφαλή. Ἂν νομίσουμε ὅτι εἴμαστε πνευματικὰ ὄρθιοι, τότε ἀκριβῶς εἶναι ὁ μεγάλος κίνδυνος μήπως πέσουμε.

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Γέροντας Παΐσιος: Δεν οφελούν οι μετάνοιες χωρίς ταπείνωση!

Γέροντας Παΐσιος: Δεν οφελούν οι μετάνοιες χωρίς ταπείνωση!


Οι μεγάλοι στην ηλικία που δεν δέχονται ύβρεις και αυστηρές παρατηρήσεις, για να θεραπευθούν η για να λάβουν μισθό (όταν δεν φταίνε), είναι πιο ανόητοι και από τα μωρά παιδιά, που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν τον γιατρό, διότι φοβούνται την ένεση (μην τους τρυπήσει με την βελόνα), και υποφέρουν τον πυρετό συνέχεια και τον βήχα. 
Περισσότερη ευγνωμοσύνη οφείλουμε σ’ αυτούς που μας κέντησαν και βγήκαν τα αγκάθια της ψυχής μας, παρά σ’ εκείνους που θα έσκαβαν δωρεάν την περιοχή μας και θα μας φανέρωναν τον κρυμμένο μας άγνωστο θησαυρό. Δεν ωφελεί να τρίβει κανείς τα γόνατά του με αμέτρητες μετάνοιες, εάν δεν τρίβει παράλληλα και την μούρη του με την ταπείνωση (την εσωτερική μετάνοια).

“Βοηθείστε με, είμαι στο χάος!”

“Βοηθείστε με, είμαι στο χάος!”


Το γεγονός αυτό συνέβη πριν μερικά χρόνια.
Κάποιος νέος αρρώστησε από καρκίνο βαρύτατης μορφής. Κατέφυγε στους καλύτερους γιατρούς και στα μεγαλύτερα νοσοκομεία , αλλά δεν γινόταν τίποτε. 
Οι γιατροί της Ελλάδας του σύστησαν τότε να πάει σ’ ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αμερικής, μήπως εκεί βοηθηθεί.
Πράγματι επήγε, αλλά κι εκεί δεν μπόρεσαν να τον θεραπεύσουν. Όδευε προς τον θάνατο. 
Τότε όμως, αντί να στραφεί προς τον Θεό, τον Κύριο της ζωής και του θανάτου, για να τον βοηθήσει, δυστυχώς πίστεψε ότι θα μπορούσε να βοηθηθεί από κάποιους οπαδούς της μαύρης μαγείας, οι οποίοι τον πλησίασαν ενώ ήταν στο νοσοκομείο και τον περιέπλεξαν στα σκοτεινά δίχτυα του ανθρωποκτόνου σατανά.

Η προφητεία μιας δαιμονισμένης.

Η προφητεία μιας δαιμονισμένης


Ό Παπα - Χρυσόστομος μας διηγήθηκε, πώς, πριν από πολλά χρόνια, είχε μεταβεί σαν πνευματικός στην Κεφαλληνία και επισκέφθηκε το γυναικείο Μοναστήρι εκεί του Αγίου Γερασίμου του Νέου.
Όταν έφθασε κει ήταν μεσημέρι και στην είσοδο του Μοναστηρίου βρέθηκε μια γυναίκα. 
Ο πνευματικός ρώτησε τη γυναίκα, πού ήταν στην είσοδο: «Δεν είναι 'δώ κανείς άλλος;»
Εκείνη απάντησε: «Όχι, εδώ είμαι μόνον εγώ! Οι άλλοι πάνε όλοι στο Αγιον Όρος». 
Ο πνευματικός άμα άκουσε αυτά, ξαφνιάστηκε και ρώτησε πάλι τη γυναίκα:
- Και τι πάνε να κάνουν οι άλλοι εκεί; Ή γυναίκα με πολλή παρρησία και αναίδεια του είπε:
- Εκεί, σε λίγο, θα κάνουν κάθε Μοναστήρι Μητρόπολη, κάθε Κελί Σύνοδο και κάθε Καλύβα Πατριαρχείο! Όταν έλεγε αυτά ή γυναίκα εκείνη στον Παπα - Χρυσόστομο, φάνηκε στο βάθος της αυλής της Μονής εκείνης, να άρχεται βιαστικά μια Μοναχή προς την είσοδο, ή οποία διέκοψε την συζήτηση και είπε στον πνευματικό, ότι ή γυναίκα αυτή έχει φοβερό δαιμόνιο και να μη δίνει σημασία σ' αυτά πού του λέγει.

Ανέκδοτο...!

Ένας τύπος με μηχανή , πάει να περάσει τα Μεξικανικά σύνορα με δύο σάκους να ισορροπούν στους ώμους του...

Φρουρός : " Τι έχεις στους σάκους ; "

Τύπος : " Αμμο ! "

Ο φρουρός τον κατεβάζει από τη μηχανή , ψάχνει τους σάκους ... γεμάτοι άμμο. 
Ο τύπος τα μαζεύει, ανεβαίνει στη μηχανή και φεύγει. 
Μετά από δύο εβδομάδες , πάλι τα ίδια ...
Φρουρός : " Τι έχεις εκεί ; "
Τύπος : " Αμμο ! "
Φρουρός : " Κατέβα να σε ψάξουμε ".
Τα ίδια ... τίποτα παρά άμμος και ο τύπος ανέβηκε στη μηχανή και έφυγε .

8 τρόφιμα που είναι φυσικά φάρμακα.

8 τρόφιμα που είναι φυσικά φάρμακα


Όλοι γνωρίζουμε την αξία που έχει μια σωστή διατροφή για την παρακολούθηση του βάρους μας και για την προφύλαξη της υγείας μας.
Υπάρχουν, όμως, τρόφιμα που ολοένα και περισσότεροι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς τους, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν – ή ακόμα και να προλάβουν – διάφορες ασθένειες.
Ας δούμε μερικά από αυτά τα τρόφιμα, και γιατί είναι τόσο σημαντικά για την υγεία μας.
Τουρσί για διάρροια
Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, και τα λαχανικά τουρσί, περιέχουν ορισμένα βακτήρια που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αυτά τα τρόφιμα, λοιπόν, είναι πολύ χρήσιμα στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση της διάρροιας, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, όπως και του εκζέματος και διάφορων αλλεργιών.

Συγχώρεσέ τους και φτάνει.


20150822-4 

“Σε κάποιο βιβλίο του π. Αντωνίου Μπλουμ λέει το εξής: 
κάποια μέρα θα παρουσιαστώ στο δικαστήριο του Θεού 
και θα του πω:

Ὁ Ὅσιος Ποιμὴν.



Μαζὶ μὲ τὰ ἄλλα ἀδέλφια τοῦ ἔκαναν μικρὴ μοναχικὴ ἀδελφότητα σὲ μία μικρὴ σκήτη στὴν Αἴγυπτο. Ἡγούμενος αὐτῆς τῆς ἀδελφότητας ἦταν ὁ Ποιμήν, ποὺ εἶχε ὅλα τὰ προσόντα πραγματικοῦ ποιμένας ψυχῶν. 
Ἡ φήμη του εἶχε φθάσει σὲ μακρινὲς περιοχὲς καὶ πολὺς κόσμος ἐρχόταν νὰ τὸν δεῖ καὶ νὰ τὸν συμβουλευθεῖ. Αὐτός, ὅμως, δεχόταν μόνο τοὺς μικροὺς καὶ ταπεινούς. 
Ὅσοι ἔρχονταν ἀπὸ περιέργεια, δὲν τοὺς δεχόταν, ἔστω καὶ ἂν ἦταν ἄρχοντες.
Κάποτε ἕνας ἀπ' αὐτοὺς θύμωσε ποὺ δὲν τὸν δέχθηκε. Καὶ ἐπειδὴ ἦταν δικαστής, συνέλαβε τὸν μοναχογιὸ τῆς ἀδελφῆς του Ὁσίου, μὲ τὴν ἰδέα ὅτι τώρα θὰ ἐρχόταν ὁ ἴδιος ὁ Ποιμὴν σὲ αὐτόν. 
Ὁ Ὅσιος, ὅμως, ἔγραψε πρὸς αὐτόν: «Ἐξέτασον τὸν ἀνεψιόν μου κατὰ τοὺς νόμους. Εἶναι ἔνοχος; Τιμώρησέ τον. Ἐὰν ὅμως δὲν εἶναι, κᾶμε ὅπως θέλεις». Ὁ δικαστὴς θαύμασε τὰ γραφόμενα τοῦ Ὁσίου καὶ ἀμέσως ἀπέλυσε τὸν ἀνεψιό του.
Ὅλα αὐτά βέβαια, τὰ κατάφερνε ὁ Ποιμήν, διότι καλλιεργοῦσε τὸ θεμέλιο τῶν ἀρετῶν, τὴν ταπεινοφροσύνη.

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Μάθετε να συγχωρείτε.

Μάθετε να συγχωρείτε


Αγίου Ιωάννου του Χρυσοσόμου

«και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών».
Τρία αγαθά διακηρύττει με τα λόγια αυτά. Τούς άριστους στην αρετή τους διδάσκει μετριοφροσύνη και τους συμβουλεύει να μην υπερηφανεύονται για τα κατορθώματά τους αλλά να φοβούνται και να τρέμουν και να μνημονεύουν τα προηγούμενα αμαρτήματά τους...
όπως ο θεσπέσιος Παύλος, λέγοντας ύστερα από τα άπειρα κατορθώματά του «ο Ιησούς Χριστός ήρθε στον κόσμο για να σώσει τους αμαρτωλούς και πρώτος ανάμεσά τους είμαι εγώ»(Α΄ Τιμ. α΄ 15). Τούς άριστους λοιπόν στην αρετή τους ασφάλισε με την ταπεινοφροσύνη, λέγοντας τα λόγια αυτά.
Εκείνους όμως που έσφαλαν ύστερα από τη χάρη του αγίου βαπτίσματος δεν τους αφήνει να απελπίζονται για τη σωτηρία τους, αλλά τους διδάσκει να ζητούν από το γιατρό των ψυχών τα φάρμακα της συγχώρησης.

Τελετή έναρξης εργασιών 4ου Πανελλ. Συνεδρίου Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων στη Βέροια.

Τελετή έναρξης εργασιών 4ου Πανελλ. Συνεδρίου Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων στη Βέροια (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)
Ξεκίνησαν στη Βέροια οι εργασίες του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, που διοργανώνεται από την Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 55 Ιερών Μητροπόλεων.
Κατά την τελετή έναρξης, που έλαβε χώρα στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βεροίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων τέλεσε αγιασμό και στη συνέχεια κήρυξε την έναρξη εργασιών του συνεδρίου. Νωρίτερα ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου κ. Παύλος ανέγνωσε το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Άγιος Πορφύριος: «Εκεί που απελπίζεσαι, ο Θεός σου στέλνει κάτι που δεν το περιμένεις».

Γέροντας Πορφύριος: «Εκεί που απελπίζεσαι, ο Θεός σου στέλνει κάτι που δεν το περιμένεις»


Ο Άγιος Πορφύριος είπε: «Μην απελπίζεσαι».
«Όταν αμαρτάνεις, να μην απελπίζεσαι. Με θάρρος και ελπίδα στο Θεό να μετανοείς και να πηγαίνεις στον Πνευματικό που σου έχω υποδείξει, αν δεν μπορώ εγώ, και να τα εξομολογείσαι. Έτσι μόνο θα σωθείς». [Τζ. 142]
«Δεν υπάρχει απελπισία μέσα στην Εκκλησία»
Εκείνο που έλεγε, κυρίως, ήτανε για τη σημασία της εξομολογήσεως. 
Έλεγε: «Δεν υπάρχει απελπισία όταν είσαι μέσα στην Εκκλησία, ό,τι και να έχεις κάνει, ό,τι και να έχεις υποστεί. Δεν υπάρχει απελπισία. Στενοχώρια μπορεί να έχεις, αλλά απελπισία όχι. Ο Θεός, μέσα από την εξομολόγηση –τόνιζε πάρα πολύ τη σημασία του Ιερέα, το χέρι του παπά… ήταν σαν να έβγαινε από εκεί η Θεία Χάρη- σε βοηθά και ξεπερνάς αυτά τα οποία μπορεί να σε οδηγήσουν στα έσχατα όρια της απελπισίας».

Γκρέμισαν τα ξημερώματα τον Άγιο Αθανάσιο.

Γκρέμισαν τα ξημερώματα τον Άγιο Αθανάσιο (ΦΩΤΟ)


Σήμερα τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε ο στόχος του δημάρχου Χιμάρας να γκρεμίσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμάδες.
Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα η πολεοδομική αστυνομία έφτασε στο σημείο και οι εκσκαφείς έπιασαν δουλειά. 
Οι λιγοστοί κάτοικοι που έφτασαν στο σημείο ακούγοντας τον θόρυβο των μηχανημάτων, δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν.

Όσο λιγότερη πίστη έχουμε, τόσο περισσότερη είναι η στεναχώρια μας.

Όσο λιγότερη πίστη έχουμε, τόσο περισσότερη είναι η στεναχώρια μας


Του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς


Όσο λιγότερη πίστη έχουμε, τόσο περισσότερη είναι η στεναχώρια μας. Μια από τις σπουδαιότερες ωφέλειες της πίστης είναι η απελευθέρωση του ανθρώπου από τις πολλές στεναχώριες.
 Όσο το παιδί γνωρίζει πώς υπάρχει ο πατέρας, που φροντίζει για το σπίτι και για όλες τις δουλειές του σπιτιού, κάθε στεναχώρια του τελειώνει γρήγορα με τραγούδι. 
Μόλις όμως χαθεί αυτή η αίσθηση, σωπαίνει το τραγούδι! Τότε το παιδί αισθάνεται ορφανό και μόνο, περιτριγυρισμένο από στεναχώριες, αισθάνεται περιτριγυρισμένο από ένα σμήνος σφίγγες.

Τα Μετέωρα μαγεύουν ισπανούς ταξιδιωτικούς blogger.

Τα Μετέωρα μαγεύουν ισπανούς ταξιδιωτικούς blogger
Μαγεμένοι από το μεγαλείο των Μετεώρων έμειναν κατά την διάρκεια της επίσκεψης τους Ισπανοί Travel Bloggers που φιλοξένησε η “Meteora Thrones Tour On Time” την Κυριακή, 23 Αυγούστου.
Η μοναδικότητα του θρησκευτικού, γεωλογικού και πολιτιστικού φαινομένου των Μετεώρων άφησε άφωνα τα μέλη της αποστολής που δήλωσαν εντυπωσιασμένα από την ομορφιά της περιοχής.Φθάνοντας στην Καλαμπάκα πραγματοποίησαν ένα σύντομο περίπατο στην πόλη ξεκινώντας από τα γραφεία της “Meteora Thrones Tour On Time” έως την πλατεία Δημαρχείου απ’ όπου και αναχώρησαν για τα Μετέωρα.

Τι πρέπει να τρως για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου.

Τι πρέπει να τρως για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου



Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει το σώμα από ιούς, βακτήρια και άλλους παθογόνους οργανισμούς.
Εκτός από την ηλικία, τις ορμόνες και το στρες, σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το ανοσοποιητικό είναι η διατροφή.

Αυτή προϋποθέτει ποικιλία τροφών, καθώς η έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να φτάσει στο μέγιστο της απόδοσής του.
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες που έχουν γίνει, οι δίαιτες με λίγες θερμίδες (κάτω από 1.200) φθίνουν την ανοσολογική λειτουργία του οργανισμού.
Εξίσου, αν όχι περισσότερο, επιβλαβής είναι όμως η υψηλή ενεργειακή πρόσληψη, καθώς καθιστά τον οργανισμό ευπαθή στις μολύνσεις.

Οι θεοί και ο Θεός.


20150820-4 

Λυπήθηκε τα άλογα ο Δίας και δεν λυπήθηκε το παλληκάρι που σκοτώθηκε, 
διαμαρτυρία δραματικότατη για την ανεπάρκεια των θεών, 
για την απανθρωπιά των θεών απέναντι στους ανθρώπους.
 Πότε θα έρθει ένας Θεός που να αγαπάει τον άνθρωπο
 και να είναι όπως λέει «ο αφελών από παντός προσώπου παν δάκρυον».

 Κωνσταντίνος Γανωτής, Φιλόλογος – Συγγραφέας


Πηγή:  pemptousia.gr

Οἱ Ἅγιοι Ἀδριανὸς καὶ Ναταλία οἱ Μάρτυρες.

Ὁ Ἅγιος Ἀδριανός, ὁ ὁποῖος ἔζησε τὴν ἐποχὴ τοῦ αὐτοκράτορα Μαξιμιανοῦ, ἦταν παντρεμένος μὲ τὴν Ναταλία.
Μία μέρα λοιπὸν εἶδε 23 χριστιανούς, νὰ εἶναι ἕτοιμοι νὰ μαρτυρήσουν γιὰ τὴν πίστη τους. Ὁ Ἀδριανὸς ἐντυπωσιάστηκε ἀπὸ αὐτὰ ποὺ ἄκουσε καὶ δήλωσε στοὺς εἰδωλολάτρες ὅτι εἶναι καὶ αὐτὸς χριστιανός. 
Ἀμέσως τὸν ἔπιασαν καὶ τὸν ἔκλεισαν στὴν φυλακή. Ἐκεῖ πῆγε ἡ Ναταλία νὰ τοῦ συμπαρασταθεῖ καὶ νὰ τοῦ πεῖ νὰ μὴν λυγίσει.
Στὴν συνέχεια, ἀφοῦ ὑπέμεινε πολλὰ καὶ φρικτὰ βασανιστήρια παρέδωσε τὸ πνεῦμα του. Ἀξιοσημείωτο εἶναι, ὅτι ὅταν οἱ εἰδωλολάτρες ἐπιχείρησαν νὰ τοῦ κάψουν τὸ σῶμα, ξέσπασε μία δυνατὴ νεροποντὴ ἡ ὁποία ἔσβησε τὴ φωτιά.
Τὸ σῶμα τοῦ ἐνταφιάστηκε ἀπὸ τὴν γυναῖκά του τὴν Ναταλία, ἡ ὁποία μετὰ ἀπὸ λίγο καιρὸ θάφτηκε δίπλα του, ἀφοῦ μαρτύρησε καὶ αὐτὴ γιὰ τὸν Χριστό.

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Τούρκος παγωτατζής. Ωραίος ο τύπος... [video]


Δείτε ένα τούρκο παγωτατζή/τσίρκο τι κάνει για να πουλήσει τα παγωτά του.

Δεν υπάρχει ο τύπος ταλαντούχος. 
Βέβαια αν βιαζόμουν θα τον έδερνα κάποια στιγμή χαχα...