Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Το ευχαριστώ του αετού.


Στα μέρη της Κωνσταντινουπόλεως, ένα πλοίο ταξίδευε εκτελώντας την συγκοινωνία στα κοντινά νησιά. Εκεί που περνούσε από μια ακροθαλασσιά, άκουσαν οι ναύτες και οι επιβάτες του πλοίου κραυγές σπαρακτικές, κραυγές πτηνού που ευρισκόταν σε θανάσιμο .

Τράβηξαν τότε το πλοιάριο προς την ξηρά και βγήκαν έξι άνθρωποι, και έσπευσαν προς το μέρος όπου τους ωδηγούσε η κραυγή. Όταν έφθασαν εκεί, αντίκρυσαν έναν αετό μεγάλο κι ένα φίδι να είναι κουλουριασμένο γύρω του και να τον περισφίγγη, και το κεφάλι του φιδιού να κοιτάζη απειλητικά τον . Οι κραυγές του πτηνού ήταν γοερές, τι να κάνουν όμως οι άνθρωποι εκείνοι; Πώς να τα βάλουν με ένα τεράστιο φίδι; Επέστρεψαν γρήγορα στο πλοιάριο και διηγήθηκαν, τι είδαν.
Ανάμεσα στους επιβάτες του πλοίου, που άκουσαν την διήγηση, ήταν και ένας σιδηρουργός, που είχε μαζί του και τα σύνεργά του. Πήραν, λοιπόν, οι άνθρωποι εκείνο το εργαλείο, που ο σιδηρουργός χρησιμοποιούσε σαν τανάλια για να βγάζη από την φωτιά τα πυρακτωμένα σίδερα, και έτρεξαν να ελευθερώσουν τον αετό, χωρίς να τον βλάψουν.

Έπιασαν με την τανάλια το κορμί του φιδιού κάπου στην μέση και το έσφιξαν, ώσπου παρέλυσε το φίδι και άρχισε να ξεδιπλώνεται, κτυπώντας με την ουρά του το εργαλείο.
Σφίγγοντας ακόμη περισσότερο, τελικά οι άνθρωποι σκότωσαν το φίδι, που δεν είχε προλάβει να δαγκώση τον αετό. Ο αποκαμωμένος αετός σιγά – σιγά περπάτησε λίγο, μέχρι που ανέκτησε πλήρως τις δυνάμεις του, άνοιξε τα φτερά του και πέταξε ήσυχα προς τον ορίζοντα. Οι άνθρωποι επέστρεψαν στο πλοίο και συνέχισαν το ταξίδι τους. Τώρα όμως έβλεπαν επάνω από το πλοίο τον αετό να τους συνοδεύη για αρκετή ώρα.
Και, κάποια στιγμή, τον είδαν να βουτάη στην θάλασσα, να πιάνη ένα μεγάλο ψάρι, «λάβρακα παμμεγέθη», όπως λέγει η διήγηση, και, αφού ζυγιάστηκε επάνω από το καράβι, ο αετός άφησε το ψάρι να πέση στο κατάστρωμα, ως για την λύτρωσι, που του έγινε, και πέταξε μακριά.

Πηγή:  vimaorthodoxias.gr

Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων. Επιμέλεια, Σίμωνος μοναχού. Εκδόσεις «Ο Αγιος Στέφανος» ΑΘΗΝΑΙ 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου