Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Λεμεσού Αθανάσιος στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: «Οι Τούρκοι έχουν καταστρέψει 500 Ορθόδοξα μνημεία».

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο αποτέλεσε μια εθνική τραγωδία, που οι πληγές της δεν έχουν επουλωθεί σχεδόν 44 χρόνια. 

Ο ελληνισμός βίωσε την φρικαλεότητα και την αδικία, καθώς χάθηκαν χιλιάδες ζωές, καταστράφηκαν σπίτια, οικογένειες χωρίστηκαν. Αυτή η καταστροφή επηρέασε βαθιά και την Ορθοδοξία, καθώς οι Τούρκοι επέδειξαν έλλειψη σεβασμού και στα μνημεία της Πίστεώς μας.

600 και πλέον υπολογίζονται οι Ναοί, τα Μοναστήρια, τα Παρεκκλήσια και οι Κοιμητηριακοί Ναοί που βρίσκονται στα κατεχόμενα της Κύπρου και από αυτούς μόνο οι 100 είναι αυτοί που έχουν μείνει όρθιοι μετά τους τουρκικούς βανδαλισμούς.
Τα χρόνια που οι Τούρκοι κατέχουν παράνομα ένα μέρος του νησιού, λίγες είναι οι φορές που έχουν κατορθώσει Χριστιανοί να βρεθούν στις Εκκλησίες και να παρακολουθήσουν Θείες Λειτουργίες. Η σκληρότητα των Τούρκων ακόμη και αυτή τη στιγμή είναι παραδειγματική, καθώς δεν επιτρέπουν την τέλεση λατρευτικών Συνάξεων.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, όπως περιγράφει στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, που με συγκίνηση αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο και την σκληρή στάση της τουρκικής πλευράς.

«Επί 40 και πλέον χρόνια βιώνουμε τις καταστροφές των μνημείων μας. Οι Τούρκοι έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημίες. Στους 500 υπολογίζονται οι Ναοί και τα λοιπά μνημεία που έχουν καταστραφεί. Αλλά και σε αυτά που έχουν μείνει, είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουμε καθώς δε μας δίνεται η σχετική άδεια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Αθανάσιος.
Ο Πανιερώτατος σχολιάζει την στάση των Τούρκων που παραμένουν ιδιαίτερα σκληροί: «Οι Επίσκοποι που επαρχίες τους βρίσκονται στα κατεχόμενα καταθέτουν αιτήματα για να τελέσουν στους Ναούς Θείες Λειτουργίες, αλλά τις περισσότερες φορές τους το αρνούνται. Αυτό έκαναν όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία χρόνια, που θα έπρεπε να υπάρχει μια ομαλοποίηση».
Η ευθύνη σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Λεμεσού ανήκει στην Τουρκία: «Η Τουρκία είναι αυτή που συντηρεί την υπάρχουσα κατάσταση και είναι αυτή που δημιουργεί αυτό το κλίμα. Πάντοτε έτσι ήταν και το ίδιο συνεχίζει να ισχύει και σήμερα».
Τέλος, ο Μητροπολίτης Αθανάσιος δίδει μέσω του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ τις θερμότερες ευχές του σε Ελληνες και Κυπρίους και χαρακτηριστικά τονίζει: «Η ευχή της Εκκλησίας είναι όλοι οι άνθρωποι να γνωρίσουν τον Έναν και Μοναδικό Θεό. Η καρδιά μας να γίνει η φάτνη που θα γεννηθεί και θα ζει ο Σωτήρ Χριστός».

Πηγή:  Βήμα Ορθοδοξίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου