Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Διατροφή: Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για τους πνεύμονες.


Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την λειτουργία των πνευμόνων μας; Και πώς επηρεάζονται οι ασθενείς με άσθμα; 

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να καταλήξουμε με σιγουριά σε ένα συμπέρασμα, αλλά πολλές είναι οι έρευνες που δείχνουν ότι η διατροφή μας μπορεί όντως να παίζει ρόλο στην υγεία των πνευμόνων μας.

Δεν υπάρχει κάποια ειδική διατροφή για το άσθμα, αλλά υπάρχουν τροφές που βελτιώνουν τα συμπτώματα, όπως και κάποιες που τα επιδεινώνουν.
Μην ξεχνάτε ότι κάθε ασθενής αποτελεί και μοναδική περίπτωση, συνεπώς οι αντιδράσεις στα συγκεκριμένα φαγητά μπορεί να ποικίλλουν. Μιλήστε με τον γιατρό σας, καθώς μόνο εκείνος μπορεί να σας καθοδηγήσει με σιγουριά.
Ναι στα μήλα
Μια Βρετανική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν 2-5 μήλα την εβδομάδα, είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα φλαβονοειδή του μήλου παίζουν κάποιο ρόλο σε αυτό.
Ναι στο πεπόνι
Η βιταμίνη C είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες που απειλούν την υγεία των πνευμόνων μας. Μία Ιαπωνική μελέτη σε παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι εκείνα που προσλάμβαναν περισσότερη βιταμίνη C είχαν μικρότερες πιθανότητες να πάσχουν από άσθμα. Το πεπόνι, όπως και η ντομάτα, οι φράουλες και – προφανώς – τα εσπεριδοειδή είναι γεμάτα με την πολύτιμη βιταμίνη.
Ναι στα καρότα
Περιέχουν β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό. Πιστεύεται από πολλούς ειδικούς – και στηρίζεται από μικρής κλίμακας, προκαταρκτικές έρευνες – ότι η βιταμίνη Α βοηθά στην ελάττωση άσθματος λόγω γυμναστικής.

Ναι στον καφέ
Οι απόψεις για την καφεΐνη αλλάζουν συνεχώς, αλλά εμείς επιλέγουμε να είμαστε προσεκτικοί. Γνωρίζουμε, άλλωστε, πολλά για τα οφέλη της, και ένα από αυτά είναι πως βελτιώνει την λειτουργία των αεραγωγών, για μέχρι και τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση. Για τον ίδιο λόγο, το μαύρο τσάι μπορεί επίσης να μας βοηθήσει.
Όχι στα αυγά
Λατρεύουμε τα αυγά σε κάθε περίπτωση, πολύς κόσμος είναι αλλεργικός, εμφανίζοντας συμπτώματα όπως εξανθήματα, ή άσθμα. Οι αλλεργίες στο αυγό είναι πιο συχνές στα παιδιά, και ξεπερνιούνται με τα χρόνια, αλλά είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα αυγά (και τα προϊόντα που τα περιέχουν, όπως η μαγιονέζα) αν γνωρίζετε ότι υπάρχει αλλεργία.
Ναι στον λιναρόσπορο
Ο λιναρόσπορος περιέχει υψηλά ποσοστά λιπαρών ω-3, όπως και μαγνησίου. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως τα ω-3 (που τα βρίσκουμε σε μεγάλες δόσεις σε σολομό και τόνο) μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με άσθμα, χαλαρώνοντας τους μύες γύρω από τους βρόγχους, επιτρέποντας πιο άνετη αναπνοή.
Ναι στο σκόρδο
Το σκόρδο είναι γνωστό για την αντιφλεγμονώδη δράση του. Για αιώνες, χρησιμοποιούνταν στην παραδοσιακή Ιατρική για να καταπολεμήσει προβλήματα κάθε είδους, από ιώσεις μέχρι και… αιμορροΐδες. Κι όμως, πλέον γνωρίζουμε ότι οι ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου οφείλονται στην αλισίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Ναι, αλλά και όχι στο γάλα
Δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να καταλήξουμε πώς το γάλα επηρεάζει, και αν επιδεινώνει το άσθμα. Ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί, και αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, το γάλα είναι καλή πηγή βιταμίνης D, που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του άσθματος.
Όχι στα φιστίκια
Τα φιστίκια είναι από τις πιο συνηθισμένες τροφές που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Βέβαια, το πράγμα γίνεται χειρότερο αν υπολογίσουμε τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης σε παιδιά που πάσχουν από άσθμα, που έδειξαν πως όσα παιδιά έπασχαν παράλληλα από αλλεργία στα φιστίκια, διαγιγνώσκονταν με άσθμα νωρίτερα, και ήταν πιο πιθανό να χρειαστεί να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.
Όχι στο αλάτι
Οι πληροφορίες δεν είναι απόλυτες, αλλά ξέρουμε πως το άσθμα είναι φλεγμονώδης πάθηση, και το αλάτι προκαλεί φλεγμονές, λόγω της κατακράτησης υγρών. Αν πάσχετε από άσθμα, πρέπει να περιορίσετε το αλάτι και τις επεξεργασμένες τροφές που το περιέχουν.
Όχι στα οστρακοειδή
Η τρίτη πιο συνηθισμένη αλλεργία στα παιδιά, μετά τα φιστίκια και το γάλα, αλλά και μια αλλεργία που μπορεί να αναπτύξουμε κατά την ενήλικη ζωή. Αν πάσχετε από αλλεργία στα οστρακοειδή, θα πρέπει να αποφεύγετε καβούρι, αστακό και γαρίδες. Ρωτήστε τον γιατρό σας για μύδια, στρείδια και χτένια, καθώς προκαλούν λιγότερες αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά και πάλι μπορεί να είναι επικίνδυνα.
Ναι, και όχι στο κρασί
Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως το κρασί μπορεί να προκαλέσει μια πιθανή κρίση άσθματος, πιθανότατα λόγω των συντηρητικών του, των θειωδών. Άλλες μελέτες δείχνουν πως το ίδιο το αλκοόλ είναι ο φταίχτης. Σε κάποιες άλλες μελέτες, πάλι, διαβάζουμε πως οι άνθρωποι που πίνουν κόκκινο κρασί αντιμετωπίζουν λιγότερο σφοδρές κρίσεις άσθματος, και λιγότερα συμπτώματα γενικά. Το κρασί είναι ίσως το ποτό που αποδεικνύει ότι στο άσθμα (όπως και σε πολλές άλλες παθήσεις), κάθε ασθενής μπορεί να αντιδράσει με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου