Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Επιστολή του Μητροπολίτου μας στον Πρωθυπουργό για τα θρησκευτικά σύμβολα

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό σχετικώς προς το θέμα της προσφυγής υπέρ της διατηρήσεως των θρησκευτικών συμβόλων την ακόλουθη επιστολή.


Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε,
Εκ προσώπου της καθ’ ημάς Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς, του ευαγούς Κλήρου και του φιλοχρίστου λαού Αυτής, υποβάλλω Υμίν πάνυ ευγνωμόνως θερμάς συγχαρητηρίους προσρήσεις δια την Υμετέραν εξαίρετον Απόφασιν ως Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών παρεμβάσεως μεθ’ ετέρων χωρών της Ευρωπαϊκής οικογενείας, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υπέρ της εφέσεως ην ήσκησεν η Ιταλική Κυβέρνησις κατά της πρωτοδίκου Αποφάσεως αποκαθηλώσεως των Χριστιανικών Θρησκευτικών συμβόλων......
Η Υμετέρα ενέργεια, αποτελεί ισχυρόν ράπισμα κατά των εγνωσμένων διεθνιστικών κύκλων των επιδιωκόντων την απομείωσιν των Χριστιανικών καταβολών της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.

Ταπεινώς ευχόμεθα εις τον Δωρεοδότην Θεόν ίνα αδιαπτώτως διακρατήτε των ουσιωδών του βίου και ευόρκως διακονήτε εν τη υψίστη ευθυνοφόρω Υμετέρα αποστολή.

Μετά θερμών ευχών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΜΚΟ "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μια νέα αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, την «Αποστολή», παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010, σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή, παρουσία του πρωθυπουργού, που ίδρυσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: «Σκοπός της σημερινής μας εκδήλωσης δεν είναι να γίνει αναφορά στο έργο της όλης Εκκλησίας μας, αυτό θα γίνει ασφαλώς, όπως ήδη ελέχθη, μετά την Σύνοδο του προσεχούς Οκτωβρίου».
Όσον αφορά για την νέα ΜΚΟ, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι Η Αρχιεπισκοπή δημιούργησε μία νέα φιλανθρωπική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Στόχος και συνεχής επιδίωξις είναι η ΑΠΟΣΤΟΛΗ να γίνει από σήμερα το μέσον, το εργαλείον, ο ταπεινός συντελεστής ανακούφισης ανθρώπων.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗ ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ:
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την σημερινή εκδήλωση και εκφράζω ειλικρινείς ευχαριστίες προς όλους τους παρευρισκομένους, ως επίσης και προς την διοίκηση της Παλαιάς Βουλής για την ευγενική παραχώρηση του αμφιθεάτρου.
Θα μπορούσα να υποστηρίξω, ότι και αυτή η εκδήλωση είναι όχι μόνο η έκφραση της αγωνίας της διοικούσης Εκκλησίας μας για όσα συμβαίνουν και εκτυλίσσονται τον τελευταίο καιρό στην πατρίδα μας, αλλά και η συμβολή της στο μέτρο του δυνατού της στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται από πολλές πλευρές προς αναχαίτιση μιας πλημμυρίδος.
Και τούτο χωρίς πανικό, με την εμπειρία της διδαχής, ότι αυτός ο τόπος ξεπέρασε πολλές ανάλογες δυσκολίες στο διάβα της ιστορίας του.
Η αναγνώριση των λαθών μας, η υπέρβαση του προσωπικού μας θελήματος, η πραγματική διαφάνεια, η επιδίωξη της ομόνοιας και της ενότητας είναι μερικά από τα αντισώματα που θα χρειασθούν στην αντιμετώπιση μιας ασθένειας που κατατρώει σχεδόν όλες τις θεσμικές δομές μας.
Προορισμός της Εκκλησίας μας "που είναι άλλωστε ο προαιώνιος προορισμός της" είναι: "να είναι στον κόσμο πηγή υψηλής πνευματικής ζωής, ελευθερίας και πανανθρώπινης αγάπης, συναδέλφωσης και ειρήνης, άρνηση του μίσους, της κακίας και της αδικίας, συμπαραστάτισσα της πάσχουσας ανθρωπότητας στη βασανισμένη πορεία της".

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που παρακολουθεί με ανύστακτο μάτι τα διατρέχοντα την χώρα μας και κυρίως την αγωνία, την ανασφάλεια, τα οικονομικά αδιέξοδα, την αύξηση της ανεργίας και της εγκληματικότητος με τις βιοτικές επιπτώσεις τους στην καθημερινή ζωή του λαού μας, απεφάσισε,η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την σύναξή της τον προσεχή Οκτώβριο να ασχοληθή κατ' εξοχήν με τα θέματα αυτά.
Σκοπός της σημερινής μας εκδήλωσης δεν είναι να γίνει αναφορά στο έργο της όλης Εκκλησίας μας, αυτό θα γίνει ασφαλώς, όπως ήδη ελέχθη, μετά την Σύνοδο του προσεχούς Οκτωβρίου.
Σήμερα θα ήθελα να αναφερθώ στη Διακονία και τους στόχους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε τοπική Εκκλησία (Αρχιεπισκοπή, Μητρόπολις) καθορίζει ανεξάρτητα το ποιμαντικό της έργο.
Ιδιαίτερα σήμερα πρέπει να επαναληφθή ότι τον δρόμο αυτής της διακονίας τον όρισε ο ίδιος ο Χριστός, όπως το ακούμε με τα δικά του τα λόγια:
"επείνασα γαρ, και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ μοι, ξένος ήμην και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθέ με, εν φυλακή ήμην και ήλθετε προς με".
Ο άλλος δεν είναι "η κόλασή μου", όπως δίδαξε και πολύ επηρέασε ο Γάλλος φιλόσοφος.
Ο άλλος είναι το πρόσωπο του ελάχιστου αδελφού, είναι ο τόπος συνάντησης του Χριστού, που μας είπε: "εφ' όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε", είναι η απάντησή Του στην έκπληκτη απορία των δικαίων, ο ένας και μόνος Θεός, ο βασιλεύς του κόσμου, ταυτίζεται με τον τελευταίο από μας, "με κάθε ανθρώπινο κουρέλι".
Στο Video που μόλις παρακολουθήσαμε έγινε φανερό ότι η κοινή μας προσπάθεια με αγαθή προαίρεση μπορεί να κάνει θαύματα.
Αυτό το έργο δεν είναι έργο ενός ανθρώπου, είναι έργο πολλών από μας που βρισκόμαστε στην αίθουσα αυτή.
Και αυτό το έργο είναι Θεολογία, η πραγμάτωση της οποίας ξεκινά από το άγιο Θυσιαστήριο και ξεχύνεται έξω και πέρα απ' αυτό. Είναι συνεχιζομένη λειτουργία που αποβλέπει στο ανθρώπινο πρόσωπο, που είναι η εικόνα του Θεού.
Μπροστά στη δημιουργούμενη κατάσταση η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών κατήρτισε ένα πενταετές πρόγραμμα (2010-2015) με διακονία έργων παρέμβασης στις κοινωνικές μας ανάγκες. Και τούτο ως συμπλήρωμα των προσπαθειών του ιδίου του Κράτους στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας ως και πολλών άλλων ιδιωτικών φορέων.
Σκοπός μας ήταν αυτός ο κοινωνικός προγραμματισμός της πενταετίας να ανακοινωθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Η πρόσκλησή μας όμως από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοσέ Μανουήλ Μπαρόζο, όπου στις 19 Ιουλίου θα συζητηθούν θέματα της γενικώτερης κρίσεως και ιδιαίτερα εκείνα της αντιμετωπίσεως της φτώχειας και θεμάτων που ευτελίζουν το ανθρώπινο πρόσωπο, προβλήματα που συνεχώς διογκώνονται στις χώρες-μέλη της Ενωμένης Ευρώπης, με ώθησαν να σας προσκαλέσω μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού για να σας αναπτύξω, όχι λεπτομερώς βέβαια, τις σκέψεις και προτάσεις μου.
Έκρινα φρόνιμο, σωστό και κυρίως χρέος μου, πριν μεταβώ στις Βρυξέλλες, να ενημερώσω πρώτα εσάς εδώ στην Αθήνα για το προγραμματισμένο έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε θέματα κοινωνικής παρέμβασης. Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία σας.

Η Αρχιεπισκοπή δημιούργησε μία νέα φιλανθρωπική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Στόχος και συνεχής επιδίωξις είναι η ΑΠΟΣΤΟΛΗ να γίνει από σήμερα το μέσον, το εργαλείον, ο ταπεινός συντελεστής ανακούφισης ανθρώπων.
Το σύμπλεγμα των έργων:
α. Πρότυπο Περιβαλλοντικό Κέντρο στην Πάρνηθα.
β. Μονάδα επανένταξης αδελφών μας που περιεπλάκησαν στην μάστιγα των Ναρκωτικών.
γ. Μονάδα Φροντίδος και Αγωγής Αυτιστικών Παιδιών.
δ. Μονάδα Φροντίδος Κατακοίτων.
ε. Στέγες Ηλικιωμένων.
στ. Κέντρα Φροντίδος Παιδιών με Νοητική Στέρηση.
ζ. Διπλασιασμός των μερίδων φαγητού ημερησίως (από 5.000 μερίδες θα γίνουν 10.000).
η. Ακόμη θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ψυχικής στήριξης και ενίσχυσης, τόσο από εξειδικευμένους ιερείς, όσο και από άλλο ανάλογο σχετικό προσωπικό.
θ. Η εικόνα παραπληγικών αδελφών μας μερικοί από τους οποίους μας επισκέπτονται συχνά στα γραφεία μας με τα καροτσάκια τους δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους.
Τομείς όπως:
- Η πολιτιστική κληρονομιά.
- Η προστασία του Περιβάλλοντος.
- Η συνεργασία με φορείς του Εξωτερικού.
- Η ενδυνάμωση της Ιεραποστολής.
είναι στις προτεραιότητες της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ.
Η συνεργασία όλων μας πρέπει να είναι η πεμπτουσία και το μήνυμα της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ.

Δημόσιοι και Κρατικοί Φορείς, αλλά και Ιδιώτες, αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι στα κοινωνικά μας αδιέξοδα.
Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω σήμερα για την παρουσία τους την Ελληνική Κυβέρνηση και στο Πρόσωπο του Πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου, όλον τον πολιτικό μας χώρο, την αξιωματική αντιπολίτευση και τα λοιπά κόμματα.
Ιδιαιτέρως δε να ευχαριστήσω θερμά για την συνεργασία του τον Νομάρχη Αθηνών κ. Γιάννη Σγουρό και το Νομαρχιακό Συμβούλιο στην κοινή προσπάθειά μας για το Κέντρο Επανένταξης και Αυτιστικών Παιδιών.
Τον Δήμαρχον Αθηναίων και το Δημοτικό Συμβούλιο για την συνεργασία μας στα συσσίτια.
Δεν θα ήταν όμως δυνατόν να φθάσουμε σήμερα στην ΑΠΟΣΤΟΛΗ χωρίς την υποστήριξη κυρίως του ιδιωτικού τομέα.
Ευχαριστώ ολόθερμα τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, τον κ. Νάσσο Κτωρίδη  . . .  για την μέχρι σήμερα σημαντική υποστήριξη στο έργο μας. Δηλώνω από της θέσεως αυτής ότι είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να συνεργασθούμε με όποιον θα ήθελε να συμβάλει με τον τρόπο του στην μεγάλη αυτή προσπάθεια.
Το μεγαλύτερο, όμως, ευχαριστώ ανήκει στους απλούς ανθρώπους που στηρίζουν εθελοντικά και ανιδιοτελώς το ιερό αυτό έργο προσφοράς και συναντίληψης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας.
Όταν προ μηνών τους κάλεσα να τους ευχαριστήσω στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, 4.000 άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, έδωσαν το παρόν. Τους ευγνωμονώ μέσα από την καρδιά μου.
Αγαπητοί αδελφοί,
τελειώνοντας θα ήθελα να σας παρακαλέσω να ευχηθήτε καλή επιτυχία στην ΑΠΟΣΤΟΛΗ και να επαναλάβουμε ο καθένας στον εαυτό του:
"ΒΟΗΘΗΣΕ ΚΑΙ ΣΥ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ".