Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Πατριάρχης Μόσχας: ''Είμαστε στο πλευρό της Ελλαδικής Εκκλησίας''.

2VSN 2262Η Ελλάδα σήμερα περνά μια δύσκολη περίοδο και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία συμβάλει στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδας, αισθανόμενη την ανάγκη να της εκφράσει την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της, επισημαίνεται στην έκθεση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου για τις διορθόδοξες σχέσεις προς την αρχιερατική Σύνοδο της ρωσικής Εκκλησίας.
«Η Ελλάδα σήμερα περνά μια δύσκολη περίοδο και σε αυτές τις δοκιμασίες η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας υποστηρίζει το λαό της, ενεργοποιώντας σε πολλαπλάσιο βαθμό την αγαθοεργό της δραστηριότητα», είπε ο Ρώσος Πατριάρχης, συμπληρώνοντας: «Αυτές τις δύσκολες για την Εκκλησία της Ελλάδας στιγμές δεν μπορούσαμε να μείνουμε θεατές, αισθανόμενοι την ανάγκη να της εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας. Με την ευλογία μου στις επαρχίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας οργανώθηκε η συγκέντρωση ελεημοσύνης για τις φιλανθρωπικές ανάγκες της Εκκλησίας της Ελλάδας και τα οικονομικά μέσα, που συγκεντρώθηκαν, παραδόθηκαν στην αδελφή Εκκλησία και απεστάλησαν προς βοήθεια των πλέον απροστάτευτων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος αναφέρθηκε στην έκθεσή του και στην επίσκεψή του στην Εκκλησία της Κύπρου, σημειώνοντας ότι: «Πόνος του κυπριακού λαού παραμένει η συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού, η βεβήλωση των χριστιανικών ιερών, που βρίσκονται εκεί. Γι’ αυτό ήταν καθήκον μας να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στους εκπροσώπους των εκκλησιαστικών και κρατικών Αρχών της Κύπρου, καθώς και να λάβουμε μέτρα για να προσελκύσουμε την προσοχή της ρωσικής και διεθνούς κοινής γνώμης στο πρόβλημα αυτό». Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επεσήμανε ιδιαιτέρως και το γεγονός ότι σημαντικό τμήμα των πιστών της Κυπριακής Εκκλησίας προέρχεται πλέον από χώρες, που υπάγονται στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της ρωσικής Εκκλησίας, δηλαδή από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Η ρωσόφωνη Διασπορά καθίσταται «σημαντικός συνδετικός κρίκος μεταξύ των τοπικών Εκκλησιών» και ιδιαίτερη απήχηση είχε το γεγονός της θεμελίωσης του ρωσικού ναού του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό.
Ο Ρώσος Πατριάρχης επεσήμανε στην έκθεσή του και τη σημασία της σύσκεψης των προκαθημένων των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών Γεωργίας Ηλία, Πολωνίας Σάββα, Τσεχίας και Σλοβακίας Χριστοφόρου και επίσημων εκπροσώπων της Ρουμανικής και της Βουλγαρικής Εκκλησίας, καθώς και του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην πατριαρχική κατοικία στο Κρεμλίνο στις 21 Νοεμβρίου του 2011, όπου εκτός των άλλων «όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση ομοφώνως εξέφρασαν την άποψη ότι κατά την προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με την αρχή της ομοφωνίας όλων των Τοπικών Εκκλησιών και όχι με απλή πλειονοψηφία».
Στην έκθεσή του ο Πατριάρχης Κύριλλος εξέφρασε και την ανησυχία του για την οξεία επιδείνωση της θέσης των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Λόγος γίνεται για τη διατήρηση του χριστιανισμού σε εκείνα τα εδάφη, όπου υπάρχει επί δύο χιλιετίες και με όλους τους προσιτούς τρόπους προσπαθήσαμε να επιστήσουμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο πρόβλημα αυτό», σημείωσε ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.
 
2Panorama XXC
 
Πηγή: Πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων, Ρομφαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου