Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Αφιέρωμα στην Τιμία Ζώνη της Παναγίας.


Ο Θεός δεν πρόκειται να αφήσει τέτοια ελεημοσύνη δίχως μετάνοια...


15«Θέλω να σας μιλήσω πάτερ για κάτι σοβαρό».

Η κοπέλα στεκόταν στην είσοδο του ιερατικού γραφείου, περιμένοντας την άδεια για να προχωρήσει. Δεν είχε παρουσιαστικό «θρησκευόμενου» ανθρώπου. Φορούσε κολλητό παντελόνι και ήταν βαμμένη έντονα.

Ο ηλικιωμένος ιερέας την κοίταξε με καλοσύνη. «Παρακαλώ. Ότι θέλετε!».

Η κοπέλα προχώρησε και κάθισε μπροστά στο γραφείο του ιερέα.

«Θέλω τη συμβουλή σας», είπε κοφτά και με αποφασιστικότητα. «Η μητέρα μου είναι στα τελευταία της. Έζησε μεγάλο μέρος της ζωή της δουλεύοντας τη νύχτα σε άσχημα μέρη… Ξέρω… Ίσως να σας σκανδαλίζω λίγο…». Δίστασε κοιτάζοντας τον ιερέα εξεταστικά αλλά με ειλικρίνεια στα μάτια της.

Τα φυτά ξέρουν τέλεια μαθηματικά...

      
15Τα φυτά κάνουν σύνθετους αριθμητικούς υπολογισμούς για να σιγουρευτούν ότι έχουν αρκετή τροφή ώστε να περάσουν τη νύχτα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση eLife.

Επιστήμονες στο Κέντρο John Innes της Βρετανίας είπαν ότι τα φυτά προσαρμόζουν τον ρυθμό τους στην κατανάλωση αμύλου για να αποφύγουν την πείνα στη διάρκεια της νύχτας όταν δεν είναι σε θέση να τρέφονται με την ενέργεια που λαμβάνουν από τον ήλιο.

"Αυτό είναι το πρώτο συγκεκριμένο παράδειγμα σε μια βασική βιολογική διαδικασία ενός τέτοιου είδους σύνθετου αριθμητικού υπολογισμού" είπε ο μαθηματικός Μάρτιν Χάουαρντ.

O χρόνος σε φάση ευλογίας

Χριστάκης Ευσταθίου, Θεολόγος
 
«Απέσταλκέ με…κηρύξαι ενιαυτόν Κυρίου δεκτόν»
Η Εκκλησία μέσα από τη σοφία της ξεδιπλώνει μπροστά μας τις πιο ευλογημένες προοπτικές, προκειμένου να επιτυγχάνεται μια αρμονική συνύπαρξη της ζωής μας με τον ανώτερο προορισμό στον οποίο μάς έταξε η αγάπη του Θεού. Σήμερα, λοιπόν, η μητέρα μας Εκκλησία μάς ξανοίγει στους ορίζοντες του καινούργιου, οι οποίοι παραπέμπουν σε ανεπανάληπτες ευκαιρίες για να επανατοποθετήσουμε τον εαυτό μας με μεγαλύτερη αξιοπιστία και σιγουριά στις σταθερές της αιωνιότητας. Να επιτρέψουμε δηλαδή σ’ αυτόν να βιώνει τον χρόνο, όχι βέβαια στον εφιάλτη της ανασφάλειας της φθοράς και του θανάτου –στοιχεία που ζώνουν από παντού στην καθημερινή μας ζωή- αλλά ως εμπειρία και πρόγευση του αιωνίου, δηλαδή της παρουσίας του Θεού σε κάθε στιγμή και σε κάθε μας βήμα.

Το νόημα της ημέρας εστιάζεται στην υψηλή πρόσκληση που μάς απευθύνει η Εκκλησία να βιώσουμε τον χρόνο στην προοπτική και την αιώνια αξία του καινούργιου. Εορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου ως αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή του νέου εκκλησιαστικού έτους, όπως καθιερώθηκε εδώ και πολλούς αιώνες. Η σημασία της Ινδίκτου, όπως αυτή πέρασε και στα ρωμαϊκά χρόνια, συνίστατο στην απαρχή του νέου έτους από άποψης χρόνου. Οι Ρωμαίοι προσδιόριζαν το νέο χρόνο και τον συνέδεαν με γεωργικές δραστηριότητες και ειδικότερα με τη σπορά. Ο ενιαυτός είναι δανεισμένος από το ομηρικό ρήμα «ενιαύω», που σημαίνει αναπαύομαι, ξεκουράζομαι. Στην Παλαιά Διαθήκη και ειδικότερα στο Λευιτικό , εντοπίζεται διάταξη, η οποία χαρακτηρίζει άγιο κάθε «ιωβηλαίο» έτος, δηλαδή το πεντηκοστό έτος που έρχεται ως επιστέγασμα επτά εβδομάδων ετών. Η είσοδος του αγίου έτους σημαινόταν με σάλπιγγες και προσελάμβανε ένα χαρούμενο και ευφρόσυνο χαρακτήρα. Κάθε 50 χρόνια με σκοπό την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής απελευθερώνονταν οι Εβραίοι δούλοι, χαρίζονταν δυσβάστακτα χρέη και επίσης τα διάφορα προϊόντα δεν συγκεντρώνονταν πλέον στις αποθήκες των μεγαλοϊδιοκτητών, αλλά είχε πρόσβαση σ’ αυτά όλος ο κόσμος και κυρίως οι πτωχοί άνθρωποι.

Ποιοτικό περιεχόμενο
Πώς όμως συνδέονται τα γεγονότα με τον Χριστό και την Εκκλησία; Ένας πρώτος συσχετισμός εξακριβώνεται αν καταφύγει κάποιος στα Προφητικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης. Ο προφήτης Ησαϊας αναφέρει για το Μεσσία: «Πνεύμα Κυρίου επ’ εμέ, ού ένεκεν έχρισέ με, ευαγγελίσασθαι πτωχοίς απέσταλκέ με…κηρύξαι ενιαυτόν Κυρίου δεκτόν». Σύμφωνα με τους προφητικούς αυτούς λόγους, ο «ενιαυτός του Κυρίου» αποβλέπει όχι μόνο στην τακτοποίηση υλικών αγαθών και βιοτικών μεριμνών αλλά στην πνευματική ανύψωση του ανθρώπου. Την ένταξή του δηλαδή στην προοπτική της αιωνιότητας. Σε μια τροχιά που ο χρόνος παύει πλέον να κυλά μέσα στην τραγικότητα και τον εφιάλτη της φθοράς και του θανάτου, αλλά αναδεικνύεται ως ροή ευκαιριών για ν’ ανυψωθεί υπαρξιακά ο άνθρωπος και ν’ αναπαύεται αιωνίως στις αγκάλες της αγάπης του Θεού. Τότε ο καινούργιος χρόνος κηρυσσόταν ως έτος αφέσεως των χρεών και άλλων συναφών υποχρεώσεων. Απελευθερώνονταν οι άνθρωποι από δυσβάστακτα βάρη και χρέη που τους γονάτιζαν και τους οδηγούσαν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Όπως βλέπουμε δυστυχώς να συμβαίνει και σήμερα με την κρίση που μαστίζει την ανθρωπότητα, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά κυρίως σε πνευματικό επίπεδο. Ο χρόνος στον χώρο της Εκκλησίας είναι πάντα καινούργιος και αποκτά ένα βαθύτερο περιεχόμενο, πέραν από ένα ανιαρό και επιφανειακό πέρασμά του. Με την αξιοποίησή του ο άνθρωπος απελευθερώνεται τώρα από τα δεσμά της αμαρτίας και καταξιώνεται ως πρόσωπο, με την ανεκτίμητη αξία του ως εικόνα του Θεού. Γιατί ακριβώς αξιώνεται να εγκολπώνεται την αγάπη Του σε μια συναρπαστική και βαθιά υπαρκτική συνάντηση μαζί Του.

Αγαπητοί αδελφοί, το πέρασμα από τον παλιό στον καινούργιο χρόνο όταν δεν υπάρχει ο Χριστός στη ζωή του ανθρώπου, σημαίνει σκλαβιά και υποδούλωση. Σημαίνει μια ψυχοφθόρα βίωση των πραγμάτων. Αντίθετα, αποδοχή της αγάπης Του, συνιστά απελευθέρωση από την καταδυνάστευση της αμαρτίας, που παραπέμπει στη φοβερότερη μορφή δουλείας. Ο Χριστός είναι τελικά εκείνος που ελευθερώνει τον σκοτισμένο νου του ανθρώπου και επανασυνδέει όλες τις τεθραυσμένες ψυχοσωματικές δυνάμεις του και του χαρίζει την ελευθερία στην αυθεντικότερη μορφή της. Το παλιό «ιωβηλαίο έτος» ονομάζεται τώρα «ενιαυτός Κυρίου». Δηλαδή, ο Θεός αρέσκεται στην προσφορά αγάπης σε όλους τους ανθρώπους. Ας αφήσουμε επομένως πρόσφορο έδαφος στην καρδιά μας για να καρποφορήσει ο «ενιαυτός του Κυρίου», με την κάθε ευλογημένη στιγμή που συνεπάγεται το πέρασμά του.
Πηγή: Εκκλησία της Κύπρου

Το ματωμένο χρυσάφι της Τανζανίας.

Χιλιάδες παιδιά στην Τανζανία υφίστανται εκμετάλλευση δουλεύοντας σε μικρά χρυσωρυχεία, νόμιμα και μη, γεγονός που τα εκθέτει σε πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, προειδοποίησε σήμερα σε έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Τα παιδιά -ορισμένα εκ των οποίων είναι ακόμη και 8 ετών- σκάβουν και κάνουν γεωτρήσεις σε βαθιές, ασταθείς στοές, δουλεύουν κάτω από τη γη σε βάρδιες ακόμα και 24 ωρών, ενώ μεταφέρουν σάκους με μεγάλες ποσότητες μεταλλεύματος χρυσού, σύμφωνα με την διεθνή αυτή ΜΚΟ.

Τι φέρατε για μένα; Επίσκεψη στις φυλακές Σεντέμα της Ουγκάντας.

 

Στο πρόγραμμα της παραμονής μας στην Ουγκάντα ήταν και η δημιουργία μίας μικρής ομάδας που θα επισκέπτεται και θα βοηθά φυλακισμένους σε διάφορες φυλακές της χώρας. Ανιχνευτικά περισσότερο ήρθαμε σε επικοινωνία με την υπεύθυνη της φυλακής του Γουακίσο και κατόπιν με τις φυλακές Σεντέμα και τον εκεί υπεύθυνο.
Οι φυλακές βρίσκονται σε ένα υπέροχο τόπο που ελέφρυνε λίγο την ατμόσφαιρα της φυλακής. Υπάρχουν 170 κρατούμενοι και περίπου 15 γυναίκες με τα παιδιά τους.
Μπήκαμε στη φυλακή ,κάποιες ερωτήσεις ποιοι είστε, τι κάνετε κ.λ.π. Συναντηθήκαμε με τον υπεύθυνο της φυλακής και μπήκαμε μέσα. Μας υποδέχθηκαν οι κρατούμενοι με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα στις ταλαίπωρες στολές τους.

Πατριάρχης Μόσχας: ''Τα πολλά παιδιά σε μια οικογένεια είναι ευλογία''.

234 VSN0377
Του Αιμίλιου Πολυγένη
"Τα πολλά παιδιά απαιτούν μεγάλη προσπάθεια, και πολλές φορές τα νέα ζευγάρια αποφεύγουν τη γέννηση ενός δεύτερου ή τρίτου παιδιού", ανέφερε ο Πατριάρχης Κύριλλος κατά διάρκεια εκδήλωσης για παιδιά σε αίθουσα του Καθεδρικού Ναού της Μόσχας.
 
Σε άλλο σημείο ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, ανέφερε ότι "τα σημερινά ζευγάρια επιθυμούν μια άνετη ζωή χωρίς πολλά παιδιά, πιστεύοντας ότι έτσι θα έχουν περισσότερη χαρά και ευτυχία."
 
"Η στορία έχει δείξει ότι μια οικογένεια είναι ευτυχισμένη μόνο όταν υπάρχουν πολλά παιδιά", συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Κατάθεσις Τιμίας Ζώνης τῆς Θεοτόκου.

Σήμερα ἡ Ἐκκλησία μας γιορτάζει τὴν ἀνακομιδὴ τῆς τιμίας Ζώνης τῆς Θεοτόκου. Οἱ γνῶμες γιὰ ποὶος αὐτοκράτορας τὴν ἔκανε διίστανται, ἄλλοι λένε ὅτι ἔγινε ἀπὸ τὸ βασιλιὰ Ἀρκάδιο καὶ ἄλλοι ἀπὸ τὸ γιό του, Θεοδόσιο τὸν Β’.
Ἡ τιμία Ζώνη μεταφέρθηκε ἀπὸ τὴν Ἱερουσαλὴμ στὴν Κωνσταντινούπολη καὶ τοποθετήθηκε σὲ μία χρυσὴ θήκη. Ἡ θήκη αὐτή, ὀνομάστηκε Ἁγία Σωρός. Ὁ βασιλιὰς Λέων ὁ Σοφός, ἄνοιξε τὴν Ἁγία Σωρό, μετὰ ἀπὸ 410 χρόνια γιὰ νὰ ἐπικαλεσθεῖ τὴν Θεία Χάρη της, ἐπειδὴ ἡ σύζυγός του διακατείχετο ἀπὸ ἕναν δαίμονα.
Ἀφοῦ λοιπὸν τὴν προσκύνησαν, ὁ Πατριάρχης ἅπλωσε τὴν τίμια Ζώνη ἐπάνω στὴ βασίλισσα καὶ ἀμέσως ἐλευθερώθηκε ἀπὸ τὸ δαιμόνιο.

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος πλ. δ’.
Θεοτόκε Ἀειπάρθενε, τῶν ἀνθρώπων ἡ σκέπη, Ἐσθῆτα καὶ Ζώνην τοῦ ἀχράντου σου σώματος, κραταιὰν τῇ πόλει σου περιβολὴν ἐδωρήσω, τῷ ἀσπόρῳ τόκῳ σου ἄφθαρτα διαμείναντα· ἐπὶ σοὶ γὰρ καὶ φύσις, καινοτομεῖται καὶ χρόνος. Διὸ δυσωποῦμέν σε, εἰρήνην τῇ πολιτείᾳ σου δώρησαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ο 6χρονος ντράμερ που έχει τρελάνει το Internet [Video].

Δείτε μια εντυπωσιακή επίδειξη ταλέντου από ένα 6χρονο αγόρι, τον Avery Molek, που λατρεύει τη ροκ μουσική και παίζει ντραμς.

Ο μικρός έχει ξεκινήσει μαθήματα από την ηλικία των 4 ετών, ενώ έχει γίνει ήδη διάσημος και συμμετέχει σε live εμφανίσεις.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα τον δείτε να παίζει το «Welcome To The Jungle» των Guns N Roses.

Το ησυχάζω πως γράφεται;

Αλέξης Αλεξάνδρου*
 
Οι μεγάλες ώρες της ανησυχίας στέκονται εμπρός μας σαν λιόντες έτοιμοι να μας σπαράξουν. Η ζωή είναι ένα παιχνίδι
που επιφυλάσσει εκπλήξεις, ευχάριστες και δυσάρεστες. Υπάρχουν άνθρωποι που ενίοτε φτάνουν στα όριά τους. Περπατούν στο σκοινί της ισορροπίας κινδυνεύοντας από στιγμή σε στιγμή να πέσουν και να τραυματιστούν. Πριν την πτώση - που δεν είναι πάντοτε και σίγουρη - καραδοκούν οι ανησυχίες. Το μυαλό πιάνει ψιλή κουβέντα μαζί τους. Και καθώς συμβαίνει με τα αναρριχητικά που σαν ζώσουν υψίκορμο δέντρο στο τέλος το πνίγουν, έτσι και στην περίπτωση αυτή.

Θεέ μου συγχώρεσε με όταν κλαίγομαι.

    
15Σήμερα σε ένα λεωφορείο, είδα μία όμορφη κοπέλα με χρυσαφένια μαλλιά. Τη ζήλεψα…Φαινόταν τόσο χαρούμενη…Καί ευχήθηκα να ήμουν και εγώ τόσο όμορφος. Όταν σηκώθηκε να κατέβει, την είδα να περπατάει κουτσαίνοντας στο διάδρομο, είχε ένα ποδί και περπατούσε με δεκανίκι. Αλλά καθώς περπατούσε…τι χαμόγελο!

Θεέ μου συγχώρεσε με όταν κλαίγομαι εγώ έχω δύο πόδια. Ο κόσμος είναι δικός μου.

Σταμάτησα να αγοράσω καραμέλες. Το παιδί που τις πουλούσε ήταν τόσο χαριτωμένο. Μίλησα μαζί του και ήταν πολύ χαρούμενο. Δεν είχε σημασία αν θα αργούσα στην δουλεία. Καί καθώς έφευγα μου είπε: «Σας ευχαριστώ. Είστε τόσο ευγενικός. Μού αρέσει να μιλώ με ανθρώπους σαν εσάς. Βλέπετε…πρόσθεσε είμαι τυφλός».

Μαζεύουμε για δεύτερη χρονιά σχολικά είδη για ελληνικές οικογένειες.

 

Με τη δύναμη του Θεού και τη δική σας συνδρομή και βοήθεια συγκεντρώνουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής, σχολικά είδη (τετράδια, στυλούς, και γραφική ύλη) για παιδιά Ελληνικών οικογενειών με προβλήματα εργασίας και επιβίωσης. 
 
Η συλλογή των σχολικών ειδών θα συνεχιστεί από την Ιερά Μονή και τις επόμενες εβδομάδες. Η προσφορά σας ανακουφίζει ουσιαστικά πολλές οικογένειες.
Τρόποι συλλογής σχολικών ειδών:

Πνευματικές συμβουλές...

      
15Το να απελπίζεται κανείς είναι χειρότερο από το να αμαρτάνει.

Δεν είναι τόσο φοβερό το να πέσει κανείς όσο το να παραμένει στην πτώση. Ούτε είναι συμφορά το να τραυματιστεί, όσο το να είναι τραυματισμένος και να μην θέλει να θεραπευτεί.

Δεν καταστρέφει τόσο η αμαρτία, όσο η απελπισία που την ακολουθεί. Διότι εκείνος που έσφαλε αν είναι νηφάλιος και προσεκτικός, μετανοεί γρήγορα και διορθώνει το κακό που έγινε. Εκείνος όμως που απογοητεύτηκε και δεν μετανοεί, γι αυτόν και μόνο τον λόγο αποκλείει την διόρθωση του. Έτσι γκρεμίζεται στην άβυσσο της κακίας του. Γι αυτό δεν πρέπει να απελπιζόμαστε αλλά να αναθέτουμε όλες μας τις φροντίδες στον Θεό και Εκείνος θα προνοεί.

Οι φωτογραφίες του μήνα με ζώα! Απλά καταπληκτικές.


 

 
 
 
 
 
 
Δείτε και τις υπόλοιπες...


Εκατό χρόνια αλβανικού ανθελληνισμού.

Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων 
 
Όσο κι αν προσπαθούν οι σειρήνες του διεθνισμού και της πολυπολιτισμικότητας να μας πείσουν ότι με τον «Ευρωπαίο» Πρωθυπουργό Έντι Ράμα θα βελτιωθούν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, η πραγματικότητα είναι σκληρή και δυσάρεστη. Τα γεγονότα εναντίον των Ελλήνων Ορθοδόξων στην Πρεμετή είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Θυμίζω την υποστήριξη και των δύο μεγάλων αλβανικών κομμάτων προς τα αιτήματα των Τσάμηδων, οι οποίοι ουσιαστικά διεκδικούν τη Θεσπρωτία. Θυμίζω τη δολοφονία προ τριών ετών του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα, απλώς και μόνον επειδή μιλούσε ελληνικά. Θυμίζω και τις ύπουλες δημοτικές και δικαστικές αποφάσεις εις βάρος ελληνικών περιουσιών.

Πρόκειται για μία ακόμη σελίδα στον μακρύ κατάλογο του αλβανικού ανθελληνισμού. Το γειτονικό κράτος ιδρύθηκε προ εκατό ακριβώς ετών με τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων. Η Ελλάς είχε απελευθερώσει και τη Βόρειο Ήπειρο, αλλά αναγκάσθηκε να αποσύρει τον Στρατό της για να κατασκευασθεί κράτος αλβανικό. Ήταν επιθυμία της Ιταλίας και της τότε Αυστρουγγαρίας που ήθελαν ένα δορυφορικό κρατίδιο που θα ελέγχει την είσοδο της Αδριατικής.

Στη Σαντορίνη το καλύτερο βιβλιοπωλείο του κόσμου.

            
1
Γράφει η Μαρία Ψαρα

Χαρακτηρίστηκε από τη βρετανική εφημερίδα Guardian ως «το καλύτερο βιβλιοπωλείο του κόσμου»!Εκτοτε, φιγουράρει σε όλες τις λίστες με τα πιο όμορφα βιβλιοκαταστήματα του πλανήτη. Σε λίγους μήνες, το «Ατλαντίς» πρόκειται να κλείσει τα 10 του χρόνια. Πλέον, αποτελεί ένα ακόμη αξιοθέατο στην πανέμορφη Σαντορίνη...

Η ιδέα ήταν του Κρεγκ και του Ολιβερ, δύο Αμερικανών φοιτητών που το 2002 είχαν πάει για διακοπές στο Κυκλαδονήσι. «Οταν τα βιβλία που είχαμε μαζί μας τελειώσαν, ψάξαμε ένα βιβλιοπωλείο για να αγοράσουμε καινούργια. Και όταν δεν βρήκαμε τελικά αυτό που θέλαμε, σκεφτήκαμε να... ανοίξουμε οι ίδιοι ένα, όπως θα το θέλαμε!», διηγείται στο «Εθνος» ο Κρεγκ Βάλζερ, ένας από τους εμπνευστές της «Ατλαντίδος».

Φωτογραφίες από την ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Ναού Σιγκαπούρης.

 

Κατά τον Αύγουστο πολλές εργασίες ανακαίνισης έγιναν στον Μητροπολιτικό Ιερό Αναστάσεως στη Σιγκαπούρη.
 
Οι εργασίες έγιναν με την επιμέλεια και την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπo- λίτου Σιγκαπούρης  και της Νότιας Ασίας κ. Κωνσταντίνου.
 
Η Ορθόδοξη Μητρόπολη ευχαριστεί τους χορηγούς για την καλοσύνη και τη συμβολή τους και όλα τα μέλη της ορθόδοξης κοινότητας στη Σιγκαπούρη για τη συμβολή τους.

 


Δημητριάδος Ιγνάτιος: ''Προσεύχεσθε για την ειρήνη των λαών''.

tim pr 01
Με τη συμμετοχή πλήθους προσκυνητών, των Μοναζουσών και Κληρικών της Επαρχίας Αγιάς, εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ανατολής Αγιάς.
Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στους δύο κόσμους που ήρθαν σε αντιπαράθεση την εποχή του Τιμίου Προδρόμου: «από τη μια η έρημος κι από την άλλη το παλάτι και η εξουσία.
Από τη μια ο λόγος της μετανοίας και από την άλλη εκείνοι που δεν θέλουν να ακούσουν για μετάνοια και επιστροφή.

Ὁ Ἅγιος Ἀλέξανδρος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.



Ἦταν, ὅπως λέγουν, «ἀποστολικοὶς χαρίσμασι λαμπρυνόμενος». Σὰν πρεσβύτερος ἀκόμα, διακρινόταν γιὰ τὴ μεγάλη του εὐσέβεια, τὴν ἀρετὴ καὶ τὴν ἀγαθότητά του.
Στὴν Α’ Οἰκουμενικὴ σύνοδο, ποὺ ἔγινε στὴ Νίκαια τῆς Βιθυνίας, ὁ τότε Πατριάρχης τὸν ἐξέλεξε ἀντιπρόσωπό του. Καὶ ὅταν στὴν Σύνοδο αὐτὴ καταδικάστηκε ὁ Ἁρεῖος, ὁ Ἀλέξανδρος, ἂν καὶ γέροντας 70 χρονῶν, δέχθηκε νὰ περιοδεύσει στὴν Θρᾴκη, Μακεδονία, Θεσσαλία καὶ στὴν ὑπόλοιπη Ἑλλάδα, γιὰ νὰ διδάξει καὶ νὰ γνωστοποιήσει τὰ ὀρθὰ δόγματα τῶν ἀποφάσεων τῆς Συνόδου τῆς Νικαίας. Ἀλλὰ ἐνῷ βρισκόταν στὴν περιοδεία αὐτή, ὁ πατριάρχης Μητροφάνης ἀπεβίωσε. Ὅρισε ὅμως διάδοχό του τὸν Ἀλέξανδρο, διότι, παρὰ τὸ γῆρας του, εἶχε τὰ κατάλληλα ἐφόδια γιὰ τὴ διακυβέρνηση τῆς ἀρχιεπισκοπῆς τῆς πρωτευούσης.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Περίεργη … καθέλκυση πλοίων!

 

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί μια περίεργη τακτική καθέλκυσης πλοίων!
Δε γνωρίζουμε γιατί επιλέγουν αυτό τον τρόπο, σίγουρα όμως είναι εντυπωσιακός.

Πως ο ελληνισμός ξεπερνά τις κρίσεις.

 

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων 
Μία καλοκαιρινή εκδρομή με φίλους σε κάποιο ορεινό χωριό της Στερεάς Ελλάδος με γέμισε αισιοδοξία παρά τις δύσκολες ημέρες που περνούμε. Ο Σύλλογος των απανταχού καταγομένων από το χωριό οργάνωσε
συνάντηση και δείπνο στον γενέθλιο τόπο και Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία στον Ναό του χωριού. Τα χαμόγελα των παιδιών που ανάσαιναν καθαρό αέρα, οι διηγήσεις των παππούδων, οι νέες γνωριμίες που έκανα οι νέοι και οι μεσήλικες, τα μεστά λόγια του ιερέως, η σύντομη προσφώνηση του Προέδρου, όλα αυτά μαζί με τη μνήμη των τεθνεώτων συγγενών, έδιναν αβίαστα την απάντηση στο ερώτημα: Με ποιές δυνάμεις ξεπερνά τις δυσκολίες ο Ελληνισμός: Εκκλησία, κοινότητα, αλληλεγγύη, σεβασμός στην ιστορία και στον τόπο καταγωγής. Επιτυχημένη συνταγή αιώνων . Πνευματικά εφόδια που κάνουν τον Έλληνα δυνατό και ανθεκτικό ακόμη και στην πιο σκοτεινή περίοδο. Και όλοι γνωρίζουμε ότι περάσαμε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις από τη σημερινή.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ι.Μονή Κύκκου (ΦΩΤΟ).

Presvis Amerikis 9cΠροσκυνηματική επίσκεψη τιμής και σεβασμού προς την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Ελεούσας του Κύκκου πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο, 25 με 26 Αυγούστου 2013, ο εξοχότατος Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη Λευκωσία κ. John Koenig, συνοδευόμενος από συνεργάτες του.
Τον υψηλό επισκέπτη υποδέχθηκε στην Ιερά Μονή ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει επί διαφόρων θεμάτων με τον κ. Πρέσβη και να τον ενημερώσει για την μακραίωνη πορεία και τις δραστηριότητες της Ιεράς Μονής, τα φιλανθρωπικά της Ιδρύματα και την εν γένει πνευματική και κοινωνική προσφορά της στον τόπο μας.

Αίγυπτος: Πάλι οι Χριστιανοί πληρώνουν τη νύφη.

της Nina Hubinet*
 
Οι βιαιότητες κατά των κοπτών ξεκίνησαν αμέσως μετά την δήλωση του αρχηγού των... ενόπλων δυνάμεων Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι δεν ήταν πια πρόεδρος. «Η πρώτη επίθεση έλαβε χώρα στην Ντέλγκα, ένα μικρό χωριό κοντά στη Νίνια, στην Άνω Αίγυπτο, όπου το 20% των κατοίκων είναι χριστιανοί. Κάποιοι άνδρες κατέλαβαν το κοινωνικό κέντρο του ρωμαιοκαθολικού ναού. Λεηλάτησαν, κατέστρεψαν και πυροβόλησαν το κτίριο», περιγράφει ο Ισαάκ Ιμπραήμ, υπεύθυνος ζητημάτων μειοψηφίας της Αιγυπτιακής Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα του Ατόμου (EIPR). «Ο ιερέας της Ντέλγκα ειδοποίησε αμέσως τον στρατό και την αστυνομία, που όμως έφθασαν επί τόπου την επομένη το πρωί», επισημαίνει.

Η φωτιά δεν άγγιξε την εικόνα της Παναγίας.

         
1Για θαύμα στην εκκλησία της Παναγίας Προστασίας στην περιοχή East Oak Lane της Φιλαδέλφειας κάνει λόγο το NBC σε ρεπορτάζ του για την πυρκαγιά που προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές στον ιερό ναό.
Όπως αναφέρουν οι Ορθόδοξοι Ουκρανοί, στους οποίους ανήκει η εκκλησία, παρά το γεγονός ότι οι φλόγες κατέστρεψαν έπιπλα και διάφορα αντικείμενα, δεν προκάλεσαν την παραμικρή φθορά στην εικόνα της Παναγίας Προστασίας παρά το γεγονός ότι είναι κατασκευασμένη από ξύλο.

Η ένταση της πυρκαγιάς ήταν, μάλιστα, τόση που χρειάστηκε η επέμβαση περισσότερων από 100 πυροσβεστών προκειμένου τελικά να κατασβεστεί.

Γέροντας Ιάκωβος: Η εξομολόγηση και ο Γέροντας.

                   
15Για το μεγάλο θέμα της εξομολογήσεως στο οποίο αφιέρωσε πολλά χρόνια της ζωής του πολλά θα μπορούσαμε να πούμε. Ας αναφέρουμε τα κυριότερα. Ήταν λοιπόν στην εξομολόγηση πολύ επιεικής χωρίς όμως και να παραβαίνει τους Κανόνες. Έλεγε:
«Αν σε μία κοπέλα που έκανε, ας πούμε, έκτρωση και μόλις εξομολογηθεί την αμαρτία της εγώ ως πνευματικός της πω ότι είναι φόνισσα, ότι δολοφόνησε το παιδί της και ότι εφτά χρόνια δε θα κοινωνήσει και κατόπιν τη βγάλω από το εξομολογητήριο, τι συνέπειες θα έχουν όλα αυτά για την ψυχή της;

Ενώ αν της μιλήσω με αγάπη και στοργή, λέγοντάς της «Παιδί μου, δεν είναι σωστό αυτό που έκανες, είναι αμαρτία» και δεν της βάλω αμέσως κανόνα, αλλά τη συμβουλέψω και την ξαναδώ σε δεκαπέντε ημέρες ή ένα μήνα σιγά - σιγά θα τακτοποιηθεί η ψυχή της. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να φεύγει από την Εκκλησία πληγωμένος αλλά θεραπευμένος. Εγώ, πάτερ μου, δε μισώ τον άνθρωπο αλλά την αμαρτία».

Ήταν επιεικής στους κανόνες που έβαζε. Το πόσο συνέπασχε με τους εξομολογούμενους αδελφο?ς φαίνεται από τους παρακάτω λόγους του.

«Εγώ, πάτερ μου, συμπάσχω με τον άνθρωπο που εξομολογείται. Πονάω μαζί του. Πονάω και κλαίω για τον εξομολογούμενο. Παρακάλεσα τον Άγιο Δαυίδ μετά την εξομολόγηση να ξεχνάω όσα δε χρειάζονται και να θυμάμαι αυτά που πρέπει για να προσεύχομαι. Γιατί κάνω προσευχή για τους εξομολογούμενους.

Και ανησυχώ και τους περιμένω να ξανάρθουν».

Έλεγε ο Γέροντας: «Όταν εξομολογώ, πάτερ μου, τους Χριστιανούς και δε βλέπω μετάνοια σε ορισμένους από αυτούς δε διαβάζω συγχωρητική ευχή γιατί δεν έχω το δικαίωμα εφ' όσον λείπει η μετάνοια».

Ο Γέροντας, λοιπόν, ενδιαφερόταν για το «?σωθεν το? ποτηριο?». Όταν καμιά φορά χωρίς εσωτερική διάθεση υπακοής του λέγαμε ένα τυπικό «Νάναι ε?λογημένο», έλεγε ο Γέροντας: «Πάτερ μου, θα κάνεις υπακοή ή έτσι απλώς λες «νάναι ε?λογημένο» χωρίς να το πιστεύεις;».

Για το θέμα της προσευχής όταν καμιά φορά του ζητούσαμε να μας μιλήσει για την «Ευχή» μας έλεγε: «Πάτερ μου, εγώ δεν ξέρω. Εγώ σαράντα χρόνια δεν έκανα ποτέ «Ε?χή». Όμως εμείς πάντοτε και στο ναό και στο κελί του και όπου τον βλέπαμε ακούγαμε την «Ευχή» αδιάλειπτη στο στόμα του. Καθαρή και κατανυκτική.
«Κύριε, Ιησού, Χριστέ, ελέησον με». Δεν συμβούλευε με τα λόγια αλλά με την πράξη.

Όταν μπαίναμε στο κελί του σχεδόν πάντα τον βλέπαμε με το πετραχήλι προσευχόμενο ή με το κομποσχοίνι ή κάνοντας Παράκληση. Μας απαντούσε σε ότι τον ρωτούσαμε με δυο λόγια και αν επιμέναμε να παραμένουμε στο κελί του περισσότερο, έλεγε: «Να, κάθομαι, παιδί μου, εδώ και ξεκουράζομαι». Ποτέ δε μας έλεγε ότι προσεύχεται. Μόλις βγαίναμε συνέχιζε την προσευχή του. Όλα τα έκανε εν κρύπτω. Πάντα έλεγε: «τίποτα δεν κάνω».

από το βιβλίο «Ένας άγιος Γέροντας ο μακαριστός π. Ιάκωβος»
 
Πηγή: tostavroudaki.blogspot.gr   

Οι κάτοικοι της Δαμασκού ψάχνουν προμήθειες και καταφύγια.


Μάχη με το χρόνο δίνουν οι κάτοικοι της Δαμασκού καθώς προσπαθούν να προετοιμαστούν για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία...
και πολλοί συγκεντρώνουν εφόδια ενώ άλλοι αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο, μακριά από πιθανούς στρατιωτικούς στόχους.

Σε μια πόλη όπου οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ανάμεσα στις κατοικημένες συνοικίες, πολλοί εκφράζουν ανησυχίες ότι η Δαμασκός θα εξελιχθεί σε πολύ επικίνδυνη ζώνη για να ζει κανείς εάν η Δύση αποφασίσει τελικά να απαντήσει με στρατιωτικά πλήγματα στην φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που έγινε την περασμένη εβδομάδα και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στα προάστια της πρωτεύουσας.

9 από τις πιό συγκινητικές φωτογραφίες του κόσμου.

         
1
Εννιά από τις πιο συγκινητικές φωτογραφίες του κόσμου καταγράφονται στο θέμα που ακολουθεί.
Εννιά φωτογραφίες για  ανάμνηση, θλίψη, γαλήνη, απώλεια, θάνατο, φόβο, σκληρότητα, ευγένεια, αγάπη...

Δείτε τις φωτο:

 
 
Ανάμνηση

1
Ένας Ρώσος βετεράνος πολέμου γονατίζει δίπλα από το τανκ που χρησιμοποιούσε στον πόλεμο, το οποίο τώρα είναι παροπλισμένο και χρησιμοποιείται ως μνημείο.   

Η ευχή των γονιών.

 

Η μεγαλύτερη περιουσία για τον κόσμο είναι η ευχή των γονέων. Μια χήρα μητέρα τεσσάρων παιδιών παραπονιόταν: Θα πεθάνω με τον καημό, δεν παντρεύτηκε κανένα, κάνε προσευχή έλεγε στον π. Παΐσιο. Την συμπόνεσα, χήρα γυναίκα και άρχισα να κάνω προσευχή. Τίποτα.
Μας έχουν κάνει μάγια, έλεγαν τα παιδιά. Δεν είναι μάγια, φαίνεται αυτό όταν είναι από μάγια, είπε στα παιδιά ο π. Παΐσιος.
Μήπως σας καταριόταν η μάνα σας;
Ναι, πάτερ, όταν ήμασταν μικρά, η μάνα μας μάς έλεγε συνεχώς: κούτσουρα να μείνετε, κούτσουρα να μείνετε.

Από την πανήγυρι στην Μονή Ιβήρων.

         
1
Mοναδικά στιγμιότυπα από την πανήγυρη της Ιεράς Μονής Ιβήρων που  εόρτασε την Κοίμηση τη Θεοτόκου μέσα από τον φακό του "Αγιορείτικου Βήματος".

Δείτε τα...








Φάτε φρούτα και λαχανικά για να ζήσετε περισσότερο-Πέντε μερίδες καθημερινά.

655EEAE898DBC84852CD95CA76FE41B8Νέα Υόρκη

Η κατανάλωση λιγότερων από πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μεγάλη σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
 
Όπως εξηγούν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, όσοι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δεν έτρωγαν ποτέ φρούτα και λαχανικά, πέθαναν κατά μέσο όρο τρία χρόνια νωρίτερα από εκείνους που έτρωγαν άφθονα μήλα, καρότα και ντομάτες.
 
Η Δρ Αλίσια Βολκ και οι συνεργάτες της δεν παρατήρησαν ωστόσο καμιά βελτίωση στο προσδόκιμο επιβίωσης των ατόμων που έτρωγαν περισσότερες από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, συγκριτικά με εκείνους ακολουθούσαν τις κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες.
 

Δεν είμαστε λίγοι αλλά είμαστε πολλοί στη διακονία του Ευαγγελίου.

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Στελεχών του Νεανικού έργου των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, που φιλοξενήθηκαν στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στην Ρίζα Αντιρίου.
Το θέμα ήταν: «Μέθοδοι και τρόποι διδασκαλίας των κατηχητικών μαθημάτων», ενώ όλες τις εργασίες του Συνεδρίου κατηύθυνε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης, ως υπεύθυνος της Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος της Ιεράς Συνόδου.

Οι 120 συμμετέχοντες σύνεδροι από 50 Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος είχαν τη δυνατότητα για ένα γόνιμο και εποικοδομητικό προβληματισμό συμμετέχοντας στις 8 ομάδες εργασίας οι οποίες ασχολήθηκαν τόσο με τις ιδιαιτερότητες των παιδιών που κατηχούμε, όσο και με την δημιουργία πρωτότυπων κατηχητικών μαθημάτων.

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρηκολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης 
Αιτωλίας και Ακαρνανίαςκ. Κοσμάς καθώς επίσης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά τόσο στο διάλογο, όσο και στις ομάδες εργασίας και τις τρείς ημέρες του συνεδρίου.

Ἀποτομὴ Κεφαλῆς Ἰωάννου Προδρόμου.

 «Οὐκ ἐξεστὶ σοι ἔχειν, τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου». Δὲν σοῦ ἐπιτρέπεται ἀπὸ τὸ νόμο τοῦ Θεοῦ νὰ ἔχεις τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου, ὁ ὁποῖος ζεῖ ἀκόμα. Λόγια τοῦ Τιμίου Προδρόμου, ποὺ ἀποτελοῦσαν μαχαιριὲς στὶς διεφθαρμένες συνειδήσεις τοῦ βασιλιὰ Ἡρώδη Ἀντίπα καὶ τῆς παράνομης συζύγου του Ἡρωδιάδος, ποὺ ἦταν, γυναίκα τοῦ ἀδελφοῦ του Φιλίππου.
Ὁ Ἡρώδης, μὴ ἀνεχόμενος τοὺς ἐλέγχους τοῦ Προδρόμου, τὸν φυλάκισε. Σὲ κάποια γιορτὴ ὅμως τῶν γενεθλίων του, ὁ Ἡρώδης ὑποσχέθηκε μὲ ὅρκο νὰ δώσει στὴν κόρη τῆς Ἡρωδιάδος ὅτι ζητήσει, διότι τοῦ ἄρεσε πολὺ ὁ χορός της. Τότε ἡ αἱμοβόρος Ἡρωδιὰς εἶπε στὴν κόρη της νὰ ζητήσει στὸ πιάτο τὸ κεφάλι τοῦ Ἰωάννη. Πράγμα ποὺ τελικὰ ἔγινε.
Ἔτσι, ὁ ἔνδοξος Πρόδρομος τοῦ Σωτῆρος θὰ παραμένει στοὺς αἰῶνες ὑπόδειγμα σὲ ὅλους ὅσους θέλουν νὰ ὑπηρετοῦν τὴν ἀλήθεια καὶ νὰ ἀγωνίζονται κατὰ τῆς διαφθορᾶς, ἀνεξάρτητα ἀπὸ κινδύνους καὶ θυσίες.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Προσκύνημα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

 

Δανάη Γεωργιάδου 
Φιλόλογος (Λευκωσία)
 
Με βαριά καρδιά την περασμένη Τρίτη 20 Αυγούστου πήγαμε πάλι προσκυνητές στην κατεχόμενη γη μας. Στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου, που, από το 1974 και τη βάρβαρη εισβολή των Τούρκων στο νησί, στενάζει σκλαβωμένο κι αναμένει καρτερικά. Επισκεφθήκαμε όλα σχεδόν τα άγια χώματά μας τα πρώτα χρόνια μετά το 2003, που το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων μας επέτρεψε να το κάνουμε. Συνδεθήκαμε με το παρελθόν μας εμείς, τα γνώρισαν και τα προσκύνησαν για πρώτη φορά τα παιδιά μας. Ήταν όμως τόσος ο πόνος στην ψυχή μας κάθε που πηγαίναμε, που αποφασίσαμε πως δεν θα γινόταν ξανά αυτό παρά μόνο αν υπήρχε λόγος σοβαρός. Αφορμή για την τωρινή επίσκεψή μας, ο θάνατος του πατέρα μου τον Μάρτιο. Έφυγε κι αυτός, όπως λίγα χρόνια πριν κι ο παππούς κι η γιαγιά, στην προσφυγιά, με τον καημό της επιστροφής. Ήθελα να πάρω λίγο χώμα από τα μέρη μας κι ευλαβικά να το αποθέσω στον τάφο του. Να νιώσει τη ζέστη από την άμμο της παραλίας της Αμμοχώστου μας και να ανακουφιστεί στην ασφάλειά της..

Όταν ο άγγελος έκλαψε.

        
1Γεμάτα τα μικρά στρογγυλά τραπεζάκια μέσα και έξω από το καφενείο, γεμάτα από βιαστικούς πελάτες που έρχονται έτσι στα γρήγορα έναν καφέ να πιουν, να στυλωθεί η ψυχή τους, και μετά να ξαναπάνε απέναντι, δίπλα να σταθούν στο δικό τους άνθρωπο, δίπλα ή καλύτερα ένα να γίνουν με τον πόνο και την ανημπόρια, που κατάληψη έχουν κάνει σε όλα τα πατώματα, σε όλα τα δωμάτια του μεγάλου νοσοκομείου και έχουν ποτίσει θαρρείς ολόκληρο το τεράστιο οικοδόμημα.

Ένα καφεδάκι, μια-μια η ρουφηξιά αλλά η σκέψη είναι εκεί, και τα πόδια χορεύουν σαν να βιάζονται να πάνε πάλι κοντά σε αγαπημένο άρρωστο.
—Κάτσε εδώ, καλά είναι, τι καφέ θες να πάω να φέρω.

Περί ονείρων και οραμάτων.

            
15Ένα θέμα που δημιουργεί αρκετή σύγχυση σε πολλούς συνανθρώπους μας, ακόμη και σε βαπτισμένους χριστιανούς, είναι το θέμα των ονείρων και των οραμάτων.
 
Δεν είναι εύκολο τις περισσότερες φορές να διακρίνει κανείς αν τα όνειρα ή τα οράματα προέρχονται από τον Θεό, από δαιμονική ενέργεια ή είναι απλώς φυσικά γεγονότα. Γι? αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αποδοχή τους ή όχι, κάτι που μας έχουν επισημάνει οι περισσότεροι νηπτικοί και ασκητικοί διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας.

Ο πηλός και το κερί.

         
15«Ο Θεός είναι ο Ήλιος της δικαιοσύνης, όπως έχει γραφεί, σκορπώντας σ’ όλους γενικά τις ακτίνες της καλοσύνης του, και η ψυχή γίνεται στο φρόνημα είτε κερί όταν αγαπά τον Θεό ή πηλός όταν αγαπά την ύλη.

Όπως λοιπόν σύμφωνα με τη φύση του ο πηλός ξεραίνεται από τον ήλιο, ενώ το κερί κατά φύση μαλακώνει, έτσι και ψυχή που αγαπά την ύλη και τον κόσμοακούοντας τις νουθεσίες του Θεού κι αντιδρώντας με το φρόνημα καθώς ο πηλός σκληραίνει κι όπως ο Φαραώ... σπρώχνει τον εαυτό της στην καταστροφή. Αλλά κάθε ψυχή που αγαπά το Θεό σαν κερί που είναι μαλακώνει και με την εισδοχή των θεϊκών σημείων και τύπων γίνεται πνευματικό κατοικητήριο του Θεού.

Όποιος καταφώτισε το νου του με τα θεία νοήματα και συνήθισε την γλώσσα του να δοξολογεί αδιάκοπα τον Δημιουργό με θείους ύμνους και εξαγίασε τις αισθήσεις του με τις αγνές φαντασίες, αυτός στο κατ’ εικόνα θείο καλό, πρόσθεσε το καθ’ ομοίωση αγαθό της γνώμης του.

Τα φάρμακα , ο Χριστός, οι γιατροί (πατήρ Πορφύριος ).

   

168072-pap1
Τα φάρμακα δεν τα απέρριπτε o γέροντας Πορφύριος, αλλά και δεν απέδιδε σ’; αυτά απόλυτη αξία ως προς τον θεραπευτικό τους ρόλο. Με ρώτησε μια μέρα: «Τι είναι φάρμακο;» Του απάντησα: Χημικό παρασκεύασμα ,που το παίρνουμε, για να θεραπευθούμε από τις αρρώστιες. Δεν ικανοποιήθηκε από την απάντησή μου και επανήλθε: «Πες μου τι σημαίνει φάρμακο.
 
Δεν σου λέει τίποτα η ίδια η λέξη;». Βρέθηκα σε αμηχανία και σιωπούσα ,κοιτάζοντάς τον . Και ο Γέροντας συνέχισε: «Φάρμακο ,μωρέ, σημαίνει φαρμάκι. Μη νομίζεις ότι τα φάρμακα κάνουν μόνο καλό στον οργανισμό του ανθρώπου. Κάνουν και κακό. Γιατί παίρνουμε τα φάρμακα; Επειδή αρρωσταίνουμε. Και γιατί αρρωσταίνουμε; Επειδή στενοχωριόμαστε. Και γιατί στενοχωριόμαστε; Επειδή αμαρτάνουμε. Αν όμως αφήσουμε τον Χριστό να κατοικήσει σ’; ολόκληρη την ψυχή μας, τότε φεύγει η αμαρτία ,φεύγει η στενοχώρια, φεύγει η αρρώστια και πετάμε και τα φάρμακα».
 
Η ανάλυση αυτή του Γέροντα μου φάνηκε απολαυστική στην απλότητά της. Ο Γέροντας, σαν πνευματικό γεωτρύπανο, προχωρούσε από την επιφάνεια στο έσχατο βάθος, για την διαδοχική αιτιολόγηση σοβαροτάτων γεγονότων: της λήψης φαρμάκων, της αρρώστιας, της στενοχώριας, της αμαρτίας, της απουσίας του Χριστού από την ψυχή μας. Με την ανάλυση αυτή καταλάβαινα καλύτερα και την διαπίστωση του Αποστόλου Παύλου, για όσους άφησαν τον Χριστό να κατοικήσει σ’; ολόκληρη την ψυχή τους: «Εν παντί θλιβόμενοι, αλλ’; ου στενοχωρούμενοι».
 

Επισκέφτηκαν για πρώτη φορά τον Αχρίδος Ιωάννη στην φυλακή.


axridos1Στις 12 Δεκεμβρίου 2011, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων Ιωάννης είχε φυλακιστεί στις φυλακές των Σκοπίων.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο και εννέα μήνες στη φυλακή, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης, είχε την πρώτη ευκαιρία να δεχθεί επίσκεψη στις φυλακές από τους Επισκόπους της Ι. Αρχιεπισκοπής της Αχρίδος.

Κοσμάς ο Αιτωλός και η νεοελληνική μας διάρκεια. (Μέρος 2ο)

1
Του Μιχάλη Γ. Τρίτου, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
 
Το εθνικό έργο του αγίου Κοσμά ολοκληρώνεται με την αναχαίτιση του κύματος του εξισλαμισμού που ήταν ταυτόχρονα και αναχαίτιση του εκτουρκισμού, αφού σ’ αυτήν την τραγική για το Γένος μας περίοδο  θρησκευτικότητα και εθνικισμός είχαν ταυτισθεί.

Οι εξισλαμισμοί σ’ αυτήν την περίοδο απέβησαν θρησκευτική και εθνική αιμορραγία. Το μεγαλύτερο μέρος του μικρασιατικού πληθυσμού εξισλαμίστηκε και εκτουρκίστηκε. Το ίδιο συνέβη στη Μακεδονία, Ήπειρο, Βοσνία, Ερζεγοβίνη, Θράκη και κυρίως στην Αλβανία, όπου ο αριθμός των Χριστιανών από 550 χιλ. κατέβηκε στις 50 χιλ. Ολόκληρες περιοχές, επειδή  δεν μπορούσαν να υποφέρουν τις καταθλιπτικές φορολογίες, εξισλαμίζονταν ομαδικά μαζί με τους ιερείς τους και έχαναν μαζί με τη θρησκεία την εθνική τους συνείδηση και γλώσσα.

Λεηλάτησαν την βιβλιοθήκη της Μεγάλης του Γένους Σχολής.

         
1Επιμέλεια Λ. Λιγουριώτης 

Λεηλατήθηκε η βιβλιοθήκη της Μεγάλης του Γένους Σχολής!
Σύμφωνα με δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας αποκαλύφθηκε πως λείπουν από τα αρχεία της Σχολής, μεταξύ άλλων παλαιών και σπάνιων βιβλίων, 11 χειρόγραφα Ευαγγέλια, ενώ εμφανίζει να  αποκάλυψε  το σκάνδαλο νεοδιορισμένος στο σχολείο υποδιευθυντής, Χικμέτ Κονάρ. 
Πάντως ο  κ.Θανάσης Αγγελίδης, υπεύθυνος για τη διοίκηση του σχολείου, επιβεβαίωσε πράγματι ότι τα ιστορικά Ευαγγέλια χάθηκαν, αποκάλυψε όμως και κάτι που δείχνει το κλίμα φόβου και καταπίεσης για την ελληνική μειονότητα που επικρατούσε, παλιότερα τουλάχιστον,  στην γειτονική χώρα:  ότι πριν από χρόνια είχαν εντοπιστεί βιβλία με την σφραγίδα της Σχολής σε παλαιοπωλεία,όμως λόγω των συνθηκών της εποχής στην Τουρκία κανένας δε διαμαρτυρήθηκε!

Ὁ Ὅσιος Μωϋσῆς ὁ Αἰθίοπας.

 Ὁ Ὅσιος Μωυσῆς ἔζησε στὴν Αἴγυπτο καὶ στὴν ἀρχὴ ἦταν ληστής. Ἀλλὰ τὸ φῶς τῆς γνώσης καὶ τῆς μετανοίας δὲν ἄργησε νὰ φωτίσει τὸν δρόμο του. Ἡ μεγάλη ἐπιείκεια ποὺ ἔδειξε πρὸς αὐτὸν κάποιος χριστιανός, ἐνῶ αὐτὸς τὸν εἶχε βλάψει, ἐπέφερε στὸν Μωυσῆ ψυχικὴ ἀνακαίνιση.
Πίστεψε, ἔγινε χριστιανὸς καὶ κατόπιν μοναχός. Ἀγωνίστηκε σκληρὰ μέσα στὴν ἔρημο καὶ ἀπέκτησε μεγάλη πνευματικὴ σύνεση καὶ ἀρετή. Ἡ φήμη του ἔφερνε στὸ ἐρημητήριό του πολλοὺς χριστιανούς, ποὺ ἄκουγαν μὲ δέος τὴ διδασκαλία του κατὰ τῆς ὑπερηφάνειας καὶ τῆς κατάκρισης.
«Εἶμαι», ἔλεγε, «ὁ χειρότερος τῶν ἁμαρτωλῶν. Τὰ περασμένα μας ἁμαρτήματα πρέπει νὰ τὰ ἔχουμε πάντα μπροστά μας καὶ νὰ λυπούμαστε γι’ αὐτά. Αὐτὸ εἶναι ἡ καλύτερη μέθοδος γιὰ νὰ φυλάξουμε τὸν ἑαυτό μας, μὲ τὴν βοήθεια τοῦ Θεοῦ, ἀσφαλή. Ἂν νομίσουμε ὅτι εἴμαστε πνευματικὰ ὄρθιοι, τότε ἀκριβῶς εἶναι ὁ μεγάλος κίνδυνος μήπως πέσουμε. Γιὰ νὰ μὴ φοβόμαστε τὸν Θεό, ὀφείλουμε νὰ φοβόμαστε πολὺ τὸν ἑαυτό μας, δηλαδὴ τὶς ἀδυναμίες καὶ τὰ πάθη μας».

Χιλιάδες λαού στη χάρη της Παναγίας στο Άγιο Όρος.

         
15    Ανταπόκριση Άγιο Όρος 
Γιώργος Θεοχάρης

Το Άγιο Όρος εορτάζει την Έφορό του.
Πάνω από τέσσερις χιλιάδες πιστών κατέκλυσε το ´´Περιβόλι της Παναγίας ´´ για να συνεορτάσει με τους Αγιορείτες πατέρες την μεγαλύτερη θεομητορική εορτή, τη Κοίμηση της Θεοτόκου.

Παρουσία περίπου δυο χιλιάδων προσκυνητών που κατέφθασαν στη χάρη της Παναγίας από κάθε γωνιά του κόσμου εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Ιβήρων

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Στην ουρά εκατοντάδες προσκυνητές για ένα εισιτήριο προς το Άγιο Όρος.

 

Ανταπόκριση Ουρανούπολη:
Γιώργος Θεοχάρης

Το ´´Αγιορείτικο Βήμα´´ καταγράφει την ταλαιπωρία ταξιδιωτών που δεν είχαν κάνει κράτηση.

Εκατοντάδες προσκυνητές περιμένουν έξω από τα εκδοτήρια των ´´Αγιορείτικων γραμμών´´ στην Ουρανούπολη για να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για το πλοίο της γραμμής προκειμένου να εισέλθουν στο Άγιο Όρος για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου.(παραμονή της εορτής σήμερα).

Οι περισσότεροι προσκυνητές προορίζονται για την Ιερά Μονή Ιβήρων όπου είναι και η μεγαλύτερη πανήγυρη της Αθωνικής πολιτείας λόγω της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της ´´Πορταΐτισσα´´.

Αρκτική: Ξενοδοχείο πάνω σε ράγες-Το τουριστικό τρένο «Λάμψη του Βορρά» προσφέρει την ευκαιρία να δει κανείς τη ρωσική Αρκτική από τα παράθυρα ενός άνετου ξενοδοχείου πάνω σε ράγες.

 

Πηγή: Strana.ru
Η διαδρομή με το σιδηρόδρομο ως την πόλη του Αρκτικού κύκλου, Βορκουτά, όπου την εποχή της ΕΣΣΔ υπήρχε ένα από τα μεγαλύτερα Γκουλάγκ (στρατόπεδο συγκέντρωσης), δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες να θαυμάσουν τη φύση της ρωσικής Αρκτικής από τα παράθυρα της αμαξοστοιχίας-ξενοδοχείου «Λάμψη του Βορρά».
Στη διάθεση τους οι ταξιδιώτες έχουν κουπέ δύο ατόμων με προσωπικό μπάνιο, τηλεόραση, κλιματισμό, και ασύρματο Ιντερνετ. Το σιδηροδρομικό ταξίδι ξεκινά από την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Κόμι, Σικταβκάρ, και ολοκληρώνεται στη Βορκουτά. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στα συνηθισμένα τρένα, η «Λάμψη του Βορρά» περιμένει τους επιβάτες της. Οι τουρίστες βγαίνουν στις πόλεις, παρατηρούν τα αξιοθέατά τους με τη συνοδεία ξεναγού, και μετά επιστρέφουν χωρίς βιασύνη στο τρένο.

Τα "Μπασίματα" του Αγ. Διονυσίου στη Ζάκυνθο.

 

Σπύρος Παπαγεωργίου
 
Oλοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου στη Ζάκυνθο, με αφορμή την μετάθεση του πανιέρου λειψάνου του εφόρου και προστάτη της, Αγίου Διονυσίου Επισκόπου Αιγίνης.
Σήμερα έγιναν τα λεγόμενα "Μπασίματα", η απόδοση δηλαδή της εορτής και η λιτάνευση του σκηνώματος εντός του Ναού τρεις φορές, για να επανατοποθετηθεί στη λάρνακά Του.

Στον Όρθρο και την Θ. Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ενώ τον πλαισίωσαν οι Μητροπολίτες Μαραθώνος Μελίτων, Κορωνείας Παντελεήμων, Μοζαμβίκης Ιωάννης (εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) και ο Ποιμενάρχης Ζακύνθου Διονύσιος.

Ο κόσμος έδωσε και πάλι το "παρών". Μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπήρχε ακόμα πλήθος πιστών που περίμενε να προσκηνύσει ακόμα και την ύστατη στιγμή προτού το Άγιο λείψανο εισέλθει στην κλίνη Του.