Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

«Στις 29 Μαΐου 1453 ένας πολιτισμός σαρώθηκε αμετάκλητα».


Με τη φράση αυτή ο Άγγλος βυζαντινολόγος Στίβεν Ράνσιμαν περιγράφει την κατάληψη της Πόλης από τους Οθωμανούς, τις εκτεταμένες λεηλασίες και την πανηγυρική είσοδο του Μωάμεθ του Πορθητή στην Αγία Σοφία το βράδυ της άλωσης, όπου, «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», ευχαρίστησε τον Αλλάχ.

Οι αιτίες της πτώσης
Η κατάληψη της Πόλης από τους Μωαμεθανούς ήταν το τραγικό τέλος μιας θλιβερής ιστορίας με ποικίλες διαπλοκές, εντός και εκτός των τειχών.  Το ειδεχθές έγκλημα των σταυροφόρων του 1204, η πνευματική παρακμή, τα θρησκευτικά πάθη, οι προσπάθειες επιβολής της Ένωσης των Ορθοδόξων με τους Ρωμαιοκαθολικούς, οι εμφύλιοι σπαραγμοί και η περικύκλωση της Κωνσταντινούπολης από διάφορους εχθρούς ήσαν από τις κυριότερες αιτίες της πτώσης της Βασιλεύουσας. Ιδιαιτέρως δε η αίσθηση της αυτάρκειας και η λήθη των ευεργεσιών του Θεού, δεν επέτρεπαν την αλλαγή της νοοτροπίας, παρόλο που, όπως αναφέρεται σε ιστορικές πηγές, ο Θεός προειδοποιούσε, τόσο με φωτισμένους ανθρώπους, όσο και με διάφορα φυσικά φαινόμενα, για την επερχόμενη καταστροφή.

Χιλιάδες μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν έξω από την Αγία Σοφία.

namazi
Χιλιάδες μουσουλμάνοι έκαναν στις 4 το πρωί το πρωινό «ναμάζι» (προσευχή) έξω από την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης μετά από τη σχετική έκκληση και εκστρατεία του «Συνδέσμου Νεολαίας Ανατολής» για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.
 
Χιλιάδες μουσουλμάνοι πιστοί από διάφορα σημεία της Κωνσταντινούπολης άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 3 το πρωί. Αστυνομικοί είχαν δημιουργήσει μπλόκο γύρω από την Αγία Σοφία προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο του πλήθους. Το «ναμάζι» έγινε στην πλατεία μπροστά από την Αγία Σοφία.

28 Μαΐου 1453: O αυτοκράτορας Kωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ' μιλάει για τελευταία φορά στους πολεμιστές του.


Αύριο ξημερώνει η αποφράδα ημέρα του Ελληνισμού. Η 29η Μαΐου. 
Σαν αύριο πριν από 561 χρόνια έπεσε η πρωτεύουσα του Εθνους, η Πόλη των πόλεων η Βασιλεύουσα
Κωνσταντινούπολη, σηματοδοτώντας το τέλος μιας χιλιόχρονης αυτοκρατορίας που ξεκίνησε ως "ρωμαϊκή" και εξελίχθηκε σε "ελληνική".

Λίγες ώρες πριν την τελική μάχη, λίγες ώρες πριν ανοιξει η Κερκόπορτα και μπούν τα τουρκικά στίφη στην Πόλη μας, ο τελευταίος Ελληνας αυτοκράτορας, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο άρχοντας του Μυστρά, το βράδυ της 28ης Μαΐου, μιλάει μέσα από την ελληνική ψυχή του και ετοιμάζεται να ακολουθήσει τον Λεωνίδα στην Αθανασία.

Σχόλια στο Ευαγγέλιο της Κυριακής των Αγἰων και Θεοφόρων Πατέρων.

 Καρποί θείας εμπειρίας

“Εφανέρωσά σου το όνομα τοις ανθρώποις  ους δέδωκάς μοι εκ του κόσμου”.

Για αιώνες ολόκληρους οι άνθρωποι τελούσαν υπό πλήρη άγνοια για τον αληθινό Θεό.  Στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν εσωτερικές αναζητήσεις, στρέφονταν στη λατρεία των ειδώλων, η οποία χαρακτηριζόταν σαφώς από την ματαιότητα και την πλάνη. Κανένας άνθρωπος δεν μπορούσε να δώσει πληροφορίες για τον αληθινό Θεό.  Όπως άλλωστε μας πληροφορεί ο Ευαγγελιστής Ιωάννης: “Θεόν ουδείς εώρακεν πώποτε”.  Έτσι ο αληθινός Θεός γίνεται άνθρωπος για να δώσει τη δυνατότητα της αυθεντικής Θεογνωσίας.
Ο Υιός και Λόγος του Θεού που σαρκώθηκε, στην αρχιερατική Του προσευχή, που έγινε όπως είναι γνωστό λίγο πριν από το Πάθος, αναφέρθηκε και στο έργο Του για την αποκάλυψη του Θεού στους ανθρώπους.  Είπε χαρακτηριστικά: “Πάτερ, εφανέρωσά σου το όνομα τοις ανθρώποις”. Εδώ φαίνεται πως στο πρόσωπο του Χριστού αποκαλύπτεται ο αληθινός Θεός και δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να τον πλησιάσει και να ενωθεί μαζί Του.

Η καρδιά του σκίρτησε...

Η καρδιά του σκίρτησε... 
Ένας καλλιτέχνης ήθελε να βρεί και να ζωγραφίσει το ωραιότερο πράγμα στη γη. Ρώτησε έναν ιερέα, ποιο ήταν το καλύτερο πράγμα στην γη.


-Η πίστη, του απάντησε εκείνος. Είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο δυναμικού στη ζωή.
Ρώτησε έναν γεωργό.
-Η ελπίδα, του απάντησε. Αν λείψη αυτή, έλειψε κάθε δημιουργία για την ζωή.
Ρώτησε και μια φτωχή εργάτρια.

Η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς ξεκίνησε Κοινωνικό Συμβουλευτικό Ιατρείο.

Η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς στα πλαίσια του φιλανθρωπικού, κοινωνικού και ανθρωπιστικού αυτής έργου, λειτουργεί αφιλοκερδώς Κοινωνικό Συμβουλευτικό Ιατρείο με τμήματα Παθολογίας, Καρδιολογίας και Ψυχιατρικής.

Το Κοινωνικό Ιατρείο στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και παρέχει δωρεάν τις ιατρικές υπηρεσίες του κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο τηλέφωνο 210 4125 619.

Mέρα κατά του καπνίσματος.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που... πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Το κάπνισμα προκαλεί:

-τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
-το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
-το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
-το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
-το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα
-oικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας:

Εγκαίνια Καθεδρικού Ναού στα Τίρανα.

6aΤην Κυριακή 1η Ιουνίου 2014, τελούνται στα Τίρανα τα εγκαίνια του Νέου Καθεδρικού Ναού της «Αναστάσεως του Χριστού», από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, με τη συμμετοχή των Μακαριωτάτων Πατριαρχών Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, Σερβίας κ. Ειρηναίου, Ρουμανίας κ. Δανιήλ, των Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, Αθηνών κ. Ιερωνύμου, Βαρσοβίας κ. Σάββα και του, επιχώριου Ποιμενάρχη, Τιράνων κ. Αναστασίου.
Θα συλλειτουργήσουν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας.

Ὁ Ἅγιος Φιλόσοφος ὁ Ἱερομάρτυρας καὶ οἱ σὺν αὐτῷ Βόρις καὶ Νικόλαος οἱ Μάρτυρες.

Ὁ Ἅγιος Ἱερομάρτυς Φιλόσοφος (Νικολάγιεβιτς Ὀρνάτσκϊυ) ἔζησε τὸ 19ο καὶ 20ο αἰώνα μ.Χ. Τὸ 1885 τελείωσε τὴ θεολογικὴ ἀκαδημία τῆς Ἁγίας Πετρουπόλεως καὶ νυμφεύθηκε τὴν Ἑλένη Ζαοζέρκοϋ. 
Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος καὶ ἐργάσθηκε ποιμαντικὰ ἀναπτύσσοντας ἕνα τεράστιο φιλανθρωπικὸ καὶ ἱεραποστολικὸ ἔργο. Συνδέθηκε πνευματικὰ μὲ τὸν Πατριάρχη Τύχωνα καὶ κατὰ τὴν διάρκεια τοῦ πρώτου παγκοσμίου πολέμου στάθηκε στὸ πλευρὸ τῶν τραυματισμένων στρατιωτῶν καὶ τῶν οἰκογενειῶν τους. 

Ὁ υἱός του Νικόλαος ὑπηρετοῦσε μὲ ἀνώτερο βαθμὸ στὸ 9ο τάγμα τοῦ Ρωσικοῦ καὶ ὁ υἱός του Βόρις εἶχε διορισθεῖ  ὡς ἀρχηγὸς τῆς 23ης ταξιαρχίας πυροβολικοῦ καὶ πολέμησε ἡρωικὰ στὸ αὐστρο-οὑγγρικὸ μέτωπο.

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Απίστευτες φωτογραφίες: Πύθωνας καταπίνει ολόκληρη μια... [photos]


Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες ενός πύθωνα που καταπίνει μια ολόκληρη αντιλόπη!

Το απίστευτο περιστατικό απαθανάτισε στιγμή-προς στιγμή ο φωτογράφος Fred von Winckelmann που βρισκόταν στο εθνικό πάρκο Moremi στην Botswana της Αφρικής.


Οι παγίδες των Σουπερμάρκετ.

Προχτές παρακολουθούσαμε οικογενειακώς στο γερμανικό κανάλι SAT 1 μια εκπομπή σχετικά με τα επαγγελματικά κόλπα και παγίδες που χρησιμοποιούν τα μεγάλα σουπερμάρκετ που ανήκουν σε πολυεθνικές, προκειμένου να μας πείσουν να αγοράσουμε περισσότερα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε και μάλιστα με τον λιγότερο οικονομικό τρόπο!
Έτσι, κάνοντας μια έρευνα για το θέμα ανακάλυψα πολλά πράγματα που πρέπει να μας προβληματίσουν όλους.

«Μάρκετινγκ: η τέχνη να αγοράζεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι με χρήματα που δεν έχεις…»
Η ψυχολογία του πελάτη, η οποία διακατέχει όλους μας ανεξαιρέτως είναι κάτι που έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη από πολλούς ειδικούς ώστε όταν πάμε να ψωνίσουμε, ακόμα κι αν ξέρουμε τι θέλουμε να αγοράσουμε, το τοπίο φροντίζει να μας υπενθυμίζει πράγματα που –τάχα- ξεχάσαμε και μας είναι «απαραίτητα».

Απληστία, τσιγγουνιά και ελεημοσύνη.

Απληστία, τσιγγουνιά και ελεημοσύνη

Ο στάρετς αγωνιζόταν επίμονα κατά της τσιγγουνιάς και της απληστίας, της ασυμπάθειας προς το πλησίον, για την άκαρπη συσσώρευση του πλούτου.
Έλεγε ότι τέτοιοι άνθρωποι, που ζουν μόνο για τη δική τους ικανοποίηση, που δεν θέλουν να σκέφτονται τους φτωχούς αδελφούς τους, είναι όμοιοι με τον άπληστο πλούσιο του Ευαγγελίου.
Ο στάρετς καλούσε τους ανθρώπους που είχαν πλούτο να βοηθούν τους φτωχούς, ακολουθώντας τα λόγια του αποστόλου: «Οι έχοντες ως μη έχοντες και οι μη έχοντες ως έχοντες». Με το παράδειγμα της φύσεως αποκάλυπτε την αμοιβαία σχέση των δημιουργημάτων του Θεού:

Ο Γέροντας Παΐσιος διηγείται - Η «αμαρτία» του γερο-Αυγουστίνου.

Ο Γέροντας Παΐσιος διηγείται - Η «αμαρτία» του γερο-Αυγουστίνου


Ένας ευλογημένος αγιορείτης μοναχός, ο γερο-Αυγουστίνος ο Ρώσος (1882-1965), ήταν πολύ ενάρετος, πολύ ταπεινός και πολύ αγωνιστής.
Κάποτε παρουσιάστηκε ο διάβολος μέσα στο κελί του σαν σκύλος φοβερός.

Πετούσε φωτιές από το στόμα και όρμησε πάνω στο γέροντα για να τον πνίξει, επειδή, όπως του είπε, καιγόταν από τις προσευχές του.
Ο γερο-Αυγουστίνος τον άρπαξε και τον πέταξε στον τοίχο φωνάζοντας:

Τιμήθηκε στην Κάρπαθο ο ήρωας Ηλιάκης! (ΦΩΤΟ)

Τιμήθηκε στην Κάρπαθο ο ήρωας Ηλιάκης! (ΦΩΤΟ)
φωτογραφικό υλικό: 
  Μαρία Κ. Θωμαδάκη    

Οκτώ χρόνια πέρασαν από τότε που ο Σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης υπερασπίστηκε σε αερομαχία, κοντά στην Κάρπαθο, την πατρίδα του μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος του, συγκατελεγόμενος και αυτός στη χορεία των ηρώων.
Τη μνήμη του ήρωα σμηναγού τίμησαν την 28η Μαΐου οι κάτοικοι της Καρπάθου στο πλάισιο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης που συνδιοργάνωσαν η Πολεμική Αεροπορία και οι Δήμοι Καρπάθου και Χανίων.

Γιατί τα μωρά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους;

          
18311628_shutterstock_130447760.limghandler
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα βρέφη θέλουν να… δοκιμάζουν τα πάντα;
Από παιχνίδια μέχρι πέτρες, κραγιόν και παπούτσια;
Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Γνωστικών Επιστημών στη Bron της Γαλλίας, ο εγκέφαλος των μωρών είναι «προγραμματισμένος» να προβαίνει σε αυτή τη συμπεριφορά από τη γέννησή τους.
Οι ερευνητές κάνουν λόγο για νοοτροπία «επιβίωσης του ισχυροτέρου», με την οποία τα μωρά εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους ακόμη κι όταν δεν έχουν αναπτυχθεί άλλοι αισθητήρες τους, γράφει ο Jonathan O’callaghan στη Daily Mail. Προκειμένου να ερευνήσει αυτό το ανθρώπινο χαρακτηριστικό, η νευροψυχολόγος Angela Sirigu και οι συνεργάτες της εξέτασαν 26 ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο.

Υπ. Πολιτισμού: ''Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές''.

«Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές και διεθνής πρέπει να είναι και η αντίδραση» τονίζει ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Ως «ημέρα μνήμης και περισυλλογής, όχι μόνο για τον Ελληνισμό, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη» χαρακτήρισε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος την 29η Μαϊου, σημερινή επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Και με την ευκαιρία αναφέρθηκε στη θετική ανταπόκριση που είχε μεταξύ των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η παρέμβαση του εκτός ημερησίας διατάξεως, από τη θέση του προεδρεύοντος της Συνόδου των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ.

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Επίθεση ισλαμιστών σε εκκλησία.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι και αρκετοί ακόμη τραυματίσθηκαν στο Μπανκί όταν ένοπλοι ισλαμιστές επιτέθηκαν σε χριστιανούς που βρίσκονταν μέσα σε εκκλησία στο Μπανκί μια συνοικία της πρωτεύουσας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.
 
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μέλη της ένοπλης οργάνωσης Σελεκά έριξαν χειροβομβίδες μέσα στην εκκλησία πριν αρχίσουν να πυροβολούν.

Ὁ Ὅσιος Ἰσαάκιος ὁ Ὁμολογητής.

Ὁ Ὅσιος Ἰσαάκιος καταγόταν ἀπὸ τὴν Συρία καὶ ἔζησε κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ ἀρειανοῦ αὐτοκράτορος Οὐάλεντος (364 – 378 μ.Χ.). Μοναχὸς στὴν πατρίδα του, μετέβη στὴν Κωνσταντινούπολη καὶ ἐγκαταστάθηκε σὲ κάποια ἀπὸ τὶς μονὲς αὐτῆς. Διακρινόταν γιὰ τὴ φλογερὴ πίστη καὶ τὴ μαχητικότητά του ἐναντίον καθενὸς ποὺ ἐπιβουλευόταν αὐτήν, ἰδιαίτερα δὲ κατὰ τῶν ἐπικρατούντων αἱρετικῶν Ἀρειανῶν. 
Μιλώντας πρὸς τοὺς μοναχοὺς καὶ τὰ πλήθη, δὲν δίσταζε νὰ ἐλέγχει καὶ αὐτὸν τὸν αὐτοκράτορα γιὰ τὶς ὑπὲρ τῶν αἱρετικῶν ἀπροκάλυπτες ἐνέργειές του. Τὸ 378 μ.Χ. συνάντησε τὸν Οὐάλεντα, ἐνῶ ἀναχωροῦσε γιὰ τὴν ἐκστρατεία ἐναντίον τῶν Γότθων ποὺ εἰσέβαλαν στὸ Βυζάντιο, καὶ τοῦ εἶπε: «Ἀπόδος ταῖς ποίμναις τοὺς ἀρίστους νομέας καὶ λήψει τὴν νίκην ἀπονητί· εἰ δὲ τούτων μηδὲν δεδρακὼς παρατάξαιο, μαθήσει τῇ πείρᾳ, πῶς σκληρὸν τὸ πρὸς κέντρα λακτίζειν, οὕτω γὰρ ἐπανήξεις καὶ προσαπολέσεις τὴν στρατιάν».

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Εάλω η Πόλις: Το εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ του National Geographic.

Εάλω η Πόλις: Το εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ του National Geographic
Ενα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του National Geographic το οποίο περιγράφει με επαρκή ιστορική ακρίβεια, όχι μόνο την άλωση της Πόλης, αλλά και ότι είχε προηγηθεί αυτής από την πρώτη άλωσή της από τους Φράγκους το 1204.
Nα σημειώσουμε ότι οι δυτικοί σταυροφόροι προκάλεσαν ακριβώς την ίδια κατταστροφή στην Κωνσταντινούπολη όση και οι Τούρκοι, περίου 250 χρόνια μετά.

Γέρων Παΐσιος Αγιορείτης:Η υπερηφάνεια γελοιοποιεί τον άνθρωπο!

 

g-paisios_panaguda_1983

-Γέροντα, τί είναι αυτό που μας κάνει να… θέλουμε να γίνη γνωστό στους άλλους ό,τι καλό κάνουμε, ενώ έχει τόση γλυκύτητα, τόση απαλάδα, το να ζη και να εργάζεται κανείς στην αφάνεια;

-Το πιο σπουδαίο είναι ότι, όταν ο άνθρωπος έχη εσωτερικότητα και προσπαθή να μη γίνεται γνωστό το καλό που κάνει, είναι αισθητό στους άλλους όλοι τον ευλαβούνται και τον αγαπούν, χωρίς ο ίδιος να το καταλαβαίνη.
Πόσο συμπαθής είναι ο ταπεινός άνθρωπος και πόσο αποκρουστικός ο υπερήφανος!
Τον υπερήφανο κανείς δεν τον αγαπάει, ακόμη και ο Θεός τον αποστρέφεται. Βλέπεις, και τα μικρά παιδιά, αν δουν κανένα παιδί λίγο υπερήφανο, το κοροϊδεύουν, ενώ ένα παιδί σιωπηλό, συνετό, πόσο το εκτιμούν!
Ή, αν δουν κανέναν να περπατάη καμαρωτός-καμαρωτός, τον παίρνουν μυρωδιά και τον κοροϊδεύουν. Θυμάμαι κάποιον στην Κόνιτσα που, ενώ πέθαινε από την πείνα, φορούσε κάθε μέρα κοστούμι, γραβάτα και ρεπούμπλικο και έβγαινε στην πλατεία καμαρωτός. Τα παιδάκια, μόλις τον έβλεπαν, πήγαιναν από πίσω του και παρίσταναν πώς περπατούσε. Μικρούτσικα παιδάκια τώρα! Πόσο μάλλον οι μεγάλοι καταλαβαίνουν τον υπερήφανο άνθρωπο! Μη βλέπης που δεν μιλούν, για να μην τον εκθέσουν από μέσα τους όμως αηδιάζουν.

Μια επιστολή-μαρτυρία για το "ισλαμικό τρένο" που έρχεται από την Θράκη...

Μια επιστολή-μαρτυρία για το "ισλαμικό τρένο" που έρχεται από την Θράκη...
Ενας Πομάκος δάσκαλος δάσκαλος από τη Θράκη, απευθύνει έκκληση προς όλους τους Έλληνες συμπολίτες του να κατανοήσουν και να δράσουν στην περιοχή όσο είναι ακόμα ενωρίς.
Η επιστολή του δημοσιεύθηκε στον πολύ καλό ιστότοπο zagalisa.gr. Διαβάστε το και θα αντιληφθείτε την φύση του προβλήματος:
 
«Είναι γνωστό σε όλους πως το κράτος μας κάνει εδώ και χρόνια τα πάντα για να "σώσει" την αγαπημένη μας πατρίδα. Για να το επιτύχει αυτό έχει επιλέξει την οδό της οικονομικής μας εξαθλίωσης και παράλληλα της ψυχολογικής και ηθικής. Κάνει δηλαδή τα πάντα, για να μην κάνει τίποτα.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι το Σάββατο.


Με βροχές και καταιγίδες μάς αποχαιρετά ο τελευταίος μήνας της άνοιξης, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προειδοποιεί για έκτακτα καιρικά φαινόμενα που θα κάνουν την εμφάνισή τους από το μεσημέρι της Πέμπτης και θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως το απόγευμα του Σαββάτου, 31 Μαΐου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, ο καιρός θα παρουσιάσει σήμερα επιδείνωση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Πιο αναλυτικά:

Ο Όσιος Πορφύριος για τους Καρκινοπαθείς!

                   
Ο Όσιος Πορφύριος για τους Καρκινοπαθείς!
Ο όσιος Γέρων, αντιμετώπιζε με ιδιαίτερη αγάπη και παρακλητική διάθεση τους καρκινοπαθείς.

Εξέταζε με προσοχή την περίπτωση τους, προσπαθούσε να προχωρήσει σε δρόμους διαγνωστικούς, και μελετούσε γενικά τη φοβερή αυτή νόσο της εποχής μας. Είχε ο ίδιος προσβληθεί από τον καρκίνο. Μέσα του ήταν διάσπαρτη η νόσος, και όμως, όπως ο ίδιος έλεγε, είχε κατορθώσει να αποκοιμίσει τη φοβερή νόσο για δεκαετίες, χρησιμοποιώντας ως φάρμακο μοναδικό την αδιάλειπτη προσευχή και τη μελέτη της Αγίας Γραφής.
Σε μία συζήτηση, πού έκανε ο πατήρ Πορφύριος στο Νοσοκομείο Συγγρού με μία Πανεπιστημιακή γιατρό για θέματα καρκίνου και AIDS, διατύπωσε σημαντικές απόψεις, τις οποίες θυμάται αργότερα και επαναλαμβάνει:

Τριήμερες Ἐκδηλώσεις από την Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικης Ταυτότητος για την προσωπικότητα του Ιωάννου Καποδίστρια.

Ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος σὲ συνεργασία μὲ τὴν Ἱερά Μητρόπολη Ἀργολίδος καὶ τὸ Δήμο Ναυπλιέων την Παρασκευή 30 Μαΐου, το Σάββατο 31 Μαΐου καὶ τὴν Κυριακή 1 Ἰουνίου 2014 διοργανώνουν στην Αθήνα και τὸ Ναύπλιο ἐκδηλώσεις  γιὰ τὴν προσωπικότητα τοῦ πρώτου Κυβερνήτη τῆς Ἑλλάδος Ἰωάννη Καποδίστρια, σύμφωνα μὲ τὸ ἀκόλουθο πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30
ΜΑΪΟΥ - ΑΘΗΝΑ
Ημερίδα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής Αθηνών.
Πρόεδρος Συνεδρίας: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Πολιτιστικής Ταυτότητας
17.00: Έναρξις της Ημερίδος. Χαιρετισμός του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Χαιρετισμός του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως και Υπουργού Εξωτερικών κ. Ευαγγέλου Βενιζέλου.
17.30-17.50:    Εισήγησις του Ελλογιμωτάτου κ. Ανδρέου Κούκου, Καθηγητού Νεωτέρας Ιστορίας στη Σχολή Εθνικής Αμύνης και Προέδρου Εταιρείας Μελέτης Έργου «Ιωάννη Καποδίστρια», με θέμα: «Η δυναμική της στρατηγικής του Ιωάννη Καποδίστρια από την αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας στην Επτάνησο Πολιτεία έως την ίδρυση της Φιλομούσου Εταιρείας στην Βιέννη (1800-1814)».

Η Άλωση της εθνικής μας ταυτότητας.

Κωνσταντίνος Χολέβας
 Πολιτικός Επιστήμων
Στις 29 Μαίου κάθε χρόνο τιμούμε αυτούς που αγωνίσθηκαν και έπεσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος στα τείχη της Βασιλεύουσας το 1453. Θυμόμαστε την υπερήφανη απάντηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου προς τον Μωάμεθ τον Πορθητή, μία απάντηση που έρχεται να προστεθεί στη χορεία των πολλών ΟΧΙ του Ελληνισμού. Και διδασκόμαστε από τα γεγονότα μετά την Άλωση. Για να γίνει η Ιστορία δίδαγμα για το παρόν και το μέλλον πρέπει να μαθαίνουμε από τα παθήματα του Γένους και να αντλούμε δυνάμεις από τις ζωογόνες πηγές που κράτησαν όρθιους τους προγόνους μας. Που τους βοήθησαν να μην τουρκέψουν. Οι δυνάμεις αυτές, οι οποίες διατήρησαν την εθνική ταυτότητα και το αντιστασιακό πνεύμα των Ελλήνων, ήσαν η Ορθόδοξη Εκκλησία, η αγάπη για την Παιδεία και τα γράμματα, η Μεγάλη Ιδέα, η συνείδηση της συνέχειας και της διαχρονικότητας του Ελληνισμού, η αλληλεγγύη, ο θεσμός των κοινοτήτων, το εμπορικό μας δαιμόνιο. Όπως γράφει ο αείμνηστος Βρετανός Βυζαντινολόγος Στήβεν Ράνσιμαν: «Κατά τη διάρκεια της δουλείας η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν ο παράγοντας που διαφύλαξε τον Ελληνισμό. Αλλά και χωρίς την ηθική δύναμη του Ελληνισμού πιθανόν η Ορθοδοξία να είχε μαραζώσει» (στον επίλογο του βιβλίο του «Η Μεγάλη Εκκλησία εν αιχμαλωσία»).

Μένω εκτός - Ελισσώ.


Θεολογική ερμηνεία της εικόνας της Αναλήψεως.

   Στην εικόνα της Αναλήψεως ο Κύριος με φωτεινά ενδύματα και κυριαρχική στάση, εικονίζεται μέσα σε «δόξα», που είναι άλλοτε στρογγυλή, όπως στην εικόνα μας και άλλοτε ελλειψοειδής. Κάθεται σε ουράνιο τόξο ευλογώντας με το ένα του το χέρι και κρατώντας όρθιο ειλητάριο με το άλλο. Το ειλητάριο είναι σύμβολο του διδασκάλου.
     Τη «δόξα», μέσα στην οποία βρίσκεται ο Κύριος υποβαστάζουν δύο άγγελοι. Συμβολίζουν και εκφράζουν τη θεία μεγαλειότητα και εξουσία. «Ο Κύριος ως παντοδύναμος δεν είχε ανάγκη τους αγγέλους για να αναληφθεί στους ουρανούς).
 
Σε μερικές εικόνες της Αναλήψεως οι άγγελοι δεν ανακρατούν το δίσκο της δόξας, αλλά ατενίζουν τον Κύριο σε στάση προσευχής. Όπως λένε τα τροπάρια της εορτής, απορούν και θαυμάζουν, γιατί ο Χριστός αναλήφθηκε όχι μόνον ως Θεός, αλλά και ως άνθρωπος, δηλαδή με το άφθαρτο και δοξασμένο σώμα του.
     Άλλοτε οι άγγελοι εικονίζονται να σαλπίζουν σύμφωνα με το ψαλμικό στίχο «ἀνέβη ὁ Θεός ἐν ἀλαλαγμῷ, Κύριος ἐν φωνῇ σάλπιγγος» (Ψαλμ. 46, 6). Ο στίχος αυτός αναφέρεται αυτούσιος στην υμνολογία της Αναλήψεως, γιατί «ἡ εἰς οὐρανούς ἄνοδος διά τούτων (των λέξεων) τοῦ Κυρίου σημαίνεται» (Μ. Αθανάσιος, ΒΕΠ 32, 116).

Τρία καράβια φεύγουνε. (Χρόνης Αηδονίδης, για την Άλωση)


Ἡ Ἁγία Ἑλικωνίς ἡ Μάρτυς.

Ἡ Ἁγία Μάρτυς Ἑλικωνίς γεννήθηκε στὴ Θεσσαλονίκη. Οἱ χρονικὲς συντεταγμένες τοῦ βίου της, σύμφωνα μὲ τὸ Συναξάριό της, τοποθετοῦνται κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ βασιλέως Γορδιανοῦ Γ’ (238 – 244 μ.Χ.) καὶ Φιλίππου. Μαρτύρησε στὴν Κόρινθο ἐπὶ τοῦ ἡγεμόνος Περινίου, ὅπου προτίμησε νὰ ὁμολογήσει τὸν Χριστὸ καὶ νὰ ὑποστεῖ τὸ μαρτύριο, παρὰ νὰ θυσιάσει στὰ εἴδωλα. Οἱ τύρρανοί της στὴν ἀρχὴ τῆν φυλάκισαν· τὸ μαρτύριό της ἄρχισε ὅταν τῆς ἔδεσαν τὰ πόδια σὲ ζυγὸ βοδιῶν καὶ τὴν ἄφησαν νὰ ποδοπατεῖται· λύθηκε ὅμως θαυματουργικά. Μετὰ ἀπὸ αὐτὸ τὴν ἔριξαν σὲ πίσσα καὶ ἄσφαλτο, ἀπ’ ὅπου ὅμως καὶ πάλι ἐξῆλθε ἀβλαβής. Στὴ συνέχεια οἱ δήμιοί της θέλησαν νὰ τὴν προσφέρουν θυσία στοὺς θεούς, γι’ αὐτὸ τὴς ξύρισαν τὴν κεφαλὴ καὶ τὴν ἔριξαν στὴ φωτιά· ὅμως αὐτὴ ὄχι μόνο δὲν ἔπαθε τίποτε, ἀλλὰ ἀπεναντίας, μὲ τὴν δύναμη τῆς προσευχῆς, κατόρθωσε νὰ καταρίψει τὰ ξόανα τῆς Ἀθηνᾶς, τοῦ Διός καὶ τοῦ Ἀσκληπιοῦ ποὺ βρίσκονταν στὸ ναό. Στὴ συνέχεια τῆς ἔτεμαν τοὺς μαστοὺς καὶ τὴν φυλάκισαν.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

 


Η κρίση του Θεού και οι κρίσεις των ανθρώπων...

Οι κρίση του Θεού και οι κρίσεις των ανθρώπων...
Ένας ασκητής βλέποντας την αδικία πού υπάρχει στον κόσμο προσευχόταν στο Θεό και του ζητούσε να του αποκαλύψει το λόγο που δίκαιοι και ευλαβείς άνθρωποι δυστυχούν και βασανίζονται άδικα, ενώ άδικοι και αμαρτωλοί πλουτίζουν και αναπαύονται.
Ενώ προσευχόταν ο ασκητής να του αποκαλύψει ο Θεός το μυστήριο, άκουσε φωνή που του έλεγε:
- Μη ζητάς εκείνα που δε φτάνει ο νους σου και η δύναμη της γνώσης σου.
Ούτε να ερευνάς τα απόκρυφα, γιατί τα κρίματα του Θεού είναι άβυσσος.
Αλλά, επειδή ζήτησες να μάθεις, κατέβα στον κόσμο και κάθισε σ' ένα μέρος και πρόσεχε αυτά που θα δεις, για να καταλάβεις από τη μικρή αυτή δοκιμή, ένα μικρό μέρος από τις κρίσεις του Θεού.

Ο πόλεμος και τα όπλα του Χριστιανού.

Ο πόλεμος και τα όπλα του Χριστιανού
Στα χρόνια μας δεν γίνεται διωγμός των χριστιανών, όπως σε παλαιότερες εποχές, από ειδωλολάτρες αυτοκράτορες ή άλλους άπιστους ανθρώπους, και εύχομαι να μη γίνει ποτέ.
 
Διεξάγεται όμως, ένα πνευματικός πόλεμος ανάμεσα στους πιστούς και τους δαίμονες. Τώρα, όπως λέει ο απόστολος, «δεν έχουμε να παλέψουμε με ανθρώπους, αλλά με αρχές και εξουσίες, δηλαδή με τους κυρίαρχους του σκοτεινού τούτου κόσμου, τα πονηρά πνεύματα που βρίσκονται ανάμεσα στη γη και στον ουρανό» (Εφ.6:12).

Η προετοιμασία για τον θάνατο - Αρχ. Σωφρόνιος του Έσσεξ.

                     Η προετοιμασία για τον θάνατο - Αρχ. Σωφρόνιος του Έσσεξ

 Είναι φυσικό, επειδή όλοι σας γερνάτε και προσβάλλεσθε από ασθένειες, να ετοιμάζεσθε επίσης για το αναπόφευκτο.
Να ετοιμάζεσθε όμως εορταστικά, σαν να ετοιμαζόμαστε για τη μεγαλύτερη στιγμή της επίγειας υπάρξεώς μας και όχι με αίσθημα απογνώσεως και αχαριστίας.
Οφείλουμε να ζούμε το κάθε πάθημα όχι μόνο ως προσωπικό μας, αλλά ως συμμέτοχοι των παθημάτων όλης της ανθρωπότητος. Με την πείρα των δικών μας παθημάτων γνωρίζουμε τη ζωή του κόσμου, ζούμε την τραγωδία ολόκληρης της ανθρωπότητος, διευρύνουμε τη συνείδησή μας ως τα πέρατα του κόσμου αυτού, ως την υπέρβαση των περάτων αυτών, ως την κατάκτηση του Απείρου. 
Τα παθήματα μπορούν να αποβούν νέα γέννηση, ανώτερη από την πρώτη, αν τα ζούμε όχι ως ατομικά μας, αλλά ως Αποκάλυψη γι’ αυτά που συμβαίνουν μέσα στον κόσμο. Τότε το καθετί γίνεται αυθεντικό και μεγάλο γεγονός, και το πνεύμα μας κατοπτεύει τα βάθη του σύμπαντος, γίνεται ικανό να ψαύσει το πρωταρχικό Είναι, δηλαδή τον Θεό, τον Πατέρα μας.

Μία ματιά στα'' Φρικτά'' Καρούλια του Αθωνα (φωτο)

Μία ματιά στα'' Φρικτά'' Καρούλια  του Αθωνα (φωτο)
Όταν πλησιάσαμε το ακρωτήρι του Άθω, η φύση άλλαξε απότομα. Από ειδυλλιακή, έγινε άγρια και δραματική. 
 
Αντίς από πυκνόφυτους λόφους και πλαγιές, βλέπαμε να υψώνονται αντίκρυ μας απότομοι βράχοι, απογυμνωμένοι από τις βροχές αιώνων και φαγωμένοι στις βάσεις τους από τα λυσσασμένα κύματα των χειμώνων.

Την γνωρίζω εγώ!!!

Ήταν πρωί, περίπου 8:30 π.μ., όταν ένας ηλικιωμένος περίπου 80 χρονών, με ράμματα στον αντίχειρά του, έφτασε στο νοσοκομείο.
Είπε ότι ήταν βιαστικός, και ότι είχε ένα άλλο ραντεβού στις 9:00 π.μ. Η νοσοκόμα τον είδε να κοιτάει επίμονα το ρολόι του και, επειδή δεν ήταν και πολύ απασχολημένη, αποφάσισε να δει τη πληγή Tου. Ενώ του φρόντιζε τα ράμματα, τον ρώτησε αν είχε άλλο ραντεβού με γιατρό σήμερα.

Ο ηλικιωμένος είπε πως δεν είχε ραντεβού με γιατρό, αλλά ότι έπρεπε να πάει στο γηροκομείο για να φάει πρωινό με την σύζυγό του.

Η νοσοκόμα τον ρώτησε σε τι κατάσταση ήταν η υγεία τής γυναίκας του. Ο ηλικιωμένος απάντησε ότι η σύζυγός του ήταν θύμα της νόσου Alzheimer. Της είπε ακόμα ότι η γυναίκα του δεν ήξερε ποιος ήταν, και ότι δεν μπορούσε να τον αναγνωρίσει τα τελευταία 5 χρόνια.

Εκδήλωση με θέμα «Οσίου Πορφυρίου Θεραπευτική Παιδαγωγική».

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών και οι Εκδόσεις «Εν πλω», σας προσκαλούν στην εκδήλωση, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή 30 Μαϊου 2014 και ώρα 19:30, στη Στοά του Βιβλίου, με ομιλητή τον κ. Γεώργιο Κρουσταλάκη, Ομότιμο Καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Θέμα Ομιλίας: «Οσίου Πορφυρίου Θεραπευτική Παιδαγωγική»

"Ο όσιος γέροντας Πορφύριος ήταν σύμβουλος της οικογένειας, πνευματικός πατέρας των νέων ανθρώπων και κυρίως των ανθρώπων της οδύνης. Ακολούθησε την ψυχοπαιδαγωγική και θεραπευτική πορεία των μεγάλων της Εκκλησίας Πατέρων.

'Ετσι η ευλογημένη παρουσία του Αγίου λειτούργησε και λειτουργεί ως αύρα θεραπευτική που διαλύει τα σκοτεινά νέφη της παθολογίας και της παθογένειας των πονεμένων ανθρώπων της εποχής μας."

Λιναρόσπορος : Η σούπερ τροφή που καταπολεμά 7 αρρώστιες.

          
ImageGen.ashx_6Βάλτε στη ζωή  και στο πιάτο σας το λιναρόσπορο. Το μικροσκοπικό αυτό σποράκι θεωρείται από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ως ένα από τα έξι είδη τροφίμων, που προλαμβάνουν και καταπολεμούν επτά αρρώστιες.
Ταυτόχρονα ομορφαίνει τις γυναίκες χαρίζοντας τους πλούσια κόμη, λαμπερό δέρμα και γερά νύχια.
Αμερικανικές επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι η  κατανάλωση  του ωφελεί  την καρδιά, καταπολεμά τον διαβήτη, προστατεύει από τον καρκίνο και τις φλεγμονές, ενισχύει τοανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τις φλεγμονές και βοηθά τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Δεν έχει για σε οδό.



Δεν έχει για σε οδό. 
Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες
 εδώ στην κώχη τούτη την μικρή,
 σ όλην την γη την χάλασες…..

Πηγή: agiazoni.gr

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Απίστευτες φιγούρες από μερικά καταπληκτικά δελφίνια! [video]


 
 
 
 
 
Δείτε το καταπληκτικό βίντεο που ακολουθεί!





Ένας αφανής άγιος Ιερεύς.

Ένας αφανής άγιος Ιερεύς
Γράμματα πολλά δεν έμαθε, με δυσκολίες τελείωσε το σχολαρχείο της εποχής εκείνης, βαδίζοντας καθημερινώς δύο και πλέον ώρες για την πλησιέστερη κωμόπολη, ο Ευθύμιος. 
 
Από μικρός αγαπούσε την Εκκλησία βοηθώντας σαν παπαδάκι τον ευλαβή παππού του στην ψαλτική. Έτσι έμαθε την τάξη της Εκκλησίας και συγχρόνως να ψάλλει. Κι όταν έφυγε για την άλλη ζωή ο παππούς, έμεινε μοναδικός ψάλτης της Εκκλησίας ο Ευθύμιος.
Έτσι τον συνάντησε σε μία περιοδεία του ο Επίσκοπος της περιοχής. Ώριμος πλέον ο Ευθύμιος, καλός οικογενειάρχης με τρία παιδιά έως τότε, και επειδή ο ιερεύς του χωριού λόγω γήρατος και ασθένειας απεχώρησε, οι χωρικοί ζητούν ιερέα από τον Επίσκοπο.

Αναζητώντας τέσσερις μεγάλες αξίες ζωής!


Οι λίγες σκέψεις που θα θελα να μοιραστώ μαζί σας έχουν ως αρχικό πλαίσιο ένα στίχο από το ποίημα του Άγγλου Νομπελίστα ποιητή Τόμας Έλλιοτ, από το Choruses from “The Rock’’ (Χορικά από τον Βράχο): 
 
«Που είναι η σοφία που έχουμε χάσει μέσα στην πληροφόρηση; Η αδιάκοπη καθημερινή πληροφόρηση για ένα πλήθος πραγμάτων, θεωριών και γεγονότων δημιουργεί τον κίνδυνο να γίνουμε τελικά ένα τεράστιο αρχείο από σημαντικά και ασήμαντα πράγματα.
Η έξοδος από αυτή την παθητικότητα της συσσωρευμένης πληροφορήσεως απαιτεί συνεχή αξιολόγηση και σύνθεση. Με παρόμοια ταχύτητα αυξάνονται και οι κάθε είδους επιστημονικές γνώσεις, καθώς ζούμε σε μία εποχή στην οποία ο άνθρωπος βυθίζεται σε δύο άπειρα• στο απείρως σμικρό της ύλης και στο απείρως μεγάλο των άστρων.

Γέννησε ένα κοριτσάκι η γυναίκα που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια απαγχονισμού.


Η γυναίκα από το Σουδάν που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια απαγχονισμού επειδή ασπάστηκε τον χριστιανισμό γέννησε σήμερα στη φυλακή όπου κρατείται.

"Γέννησε ένα κοριτσάκι", δήλωσε ένας διπλωμάτης για την 27χρονη Μίριαμ Γιαχία Ιμπραχίμ Ίσαγκ.

Η 27χρονη γυναίκα καταδικάστηκε στα μέσα Μαΐου βάσει του ισλαμικού νόμου (σαρία) που ισχύει στο Σουδάν από το 1983 και απαγορεύει την αλλαγή θρησκεύματος, η οποία τιμωρείται με την θανατική ποινή.

Ούτοι οι άνθρωποι ταράσσουσιν ημών την πόλιν.

Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού
 
Ο κόσμος μας κινείται με ταχύτητες που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ή να προσεγγίσουμε. Την ίδια στιγμή βλέπουμε οι όποιες εξελίξεις να μας βρίσκουν ανίκανους να τις
διαμορφώσουμε. Ακόμη και όταν έχουμε το δικαίωμα να συμμετέχουμε σ’ αυτές, η όποια απόφασή μας συνήθως έρχεται ως αποτέλεσμα παράδοσης ή θυμού ή φόβου και ανασφάλειας και λιγότερο είναι θετική επιλογή. Όσοι πιστεύουμε στο Θεό έχουμε ένα όνομα και μια ιδιότητα. Είμαστε χριστιανοί. Μικρή είναι η σημασία όμως του ονόματος και της ιδιότητας για την πραγματικότητά μας. Κι αυτό γιατί δεν είναι το κύριο που μας χαρακτηρίζει, αυτό που για μας δίνει νόημα και σκοπό στη ζωή μας, αλλά ένα μέσα στα πολλά.

Πως χτίστηκε η Αγία Σοφία. Το μυστικό της κατασκευής της.


1Ο Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, περισσότερο γνωστή ως Αγία Σοφία ή Αγιά-Σοφιά, γνωστός και ως Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά η μεγάλη Εκκλησία, ήταν από το 360 μέχρι το 1453 ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης, με εξαίρεση την περίοδο 1204 - 1261 κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός, ενώ μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε τέμενος, μέχρι το 1934 και αποτελεί σήμερα μουσειακό χώρο.

Προσευχή για τους μαθητές.


1368515285_gm_cmf
Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ,Υἱὲ καὶ Λόγε τοῦ Ζωντανοὺ Θεοῦ, ἡ Σοφία τοῦ Πατέρα που δεν ἔχει ἀρχή, ἡ Πηγὴ καὶ ὁ Χορηγὸς τῆς γνώσεως ∙Ἐσύ που δημιούργησες μὲ Σοφία ὅλα ὅσα ὑπάρχουν στῇ γῆ καὶ τὸν ἄνθρωπο 
∙Ἐσύ που γέμισες μὲ σοφία τοὺς ἀγραμμάτους Μαθητές Σου καὶ τοὺς ἀνέδειξες Κήρυκες καὶ Ἀποστόλους τοῦ Εὐαγγελίου Σου σὲ ὁλοκλήρη τὴν Οἰκουμένη 
∙ Ἐσύ που ἔδωσες στους Μάρτυρες καὶ στους Ἁγίους Σου λόγο ἀγαθό που ἄνοιξε τὰ στόματα τοὺς ∙ Ἐσύ που γνωρίζεις καθέναν ἀπὸ ἐμᾶς ἀπὸ τὴν κοιλία τῆς μητέρας του,

Ο Μονόλογος Του Θεού...

Ο Μονόλογος Του Θεού...


Σε κοίταξα όταν ξύπνησες το πρωΐ. Περίμενα να μου ’πείς δυό – τρείς λέξεις, ευχαριστώντας με γιά όσα σου συνέβαιναν, ζητώντας τη γνώμη μου γιά ό,τι πρόκειται να κάνεις σήμερα.
Παρατήρησα ότι ήσουν πολύ απασχολημένος προσπαθώντας να βρείς τα κατάλληλα ρούχα γιά να πάς στη δουλειά σου.

Ήλπιζα να βρείς κάποιες στιγμές να μου ’πείς μιά καλημέρα! Αλλά ήσουν πολύ απασχολημένος.
Γιά να ’δείς ότι είμαι κοντά σου, έφτιαξα γιά σένα τον πολύχρωμο ουρανό και το κελάηδημα των πουλιών.

Φωτιά στο Σπήλαιο της Γέννησης στη Βηθλεέμ.

Πυρκαγιά ξέσπασε τις πρώτες πρωινές στο Σπήλαιο της Γέννησης στη Βηθλεέμ.

Ο Mητροπολίτης Καπιτωλιάδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ανέφερε ότι η φωτιά προκλήθηκε πιθανόν από αναμμένο καντήλι. Όπως είπε, καταστράφηκαν τα καλύματα που βρίσκονται στην Αγία Τράπεζα του προσκηνύματος.

Στον χώρο έχει δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω των καπνών και είναι αμφίβολο αν θα μπορούν σήμερα και αύριο να επισκέπτονται οι προσκηνυτές τη βασιλική της Γέννησης, στο υπόγειο της οποίας βρίσκεται το Σπήλαιο.

Πηγή:  romfea.gr

Το ισλαμικό τρένο ξεκίνησε από την Θράκη κι έρχεται - Ακούει κανείς;

Το ισλαμικό τρένο ξεκίνησε από την Θράκη κι έρχεται - Ακούει κανείς;
Eνα πολύ σοβαρό πρόβλημα έρχεται σαν ... "τρένο" από την Θράκη και δυστυχώς όλοι έχουν "βουλώσει" τα αυτιά τους στην Αθήνα. 
 
Το μειονοτικό εξτρεμιστικό κόμμα DEB/ΚΙΕΚΦ με τεράστια οικονομική στήριξη από Κατάρ και Τουρκία καταφέρνει να κερδίζει μεγάλα ποσοστά στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.
Συγκεκριμένα λαμβάνει το 42,2% των ψήφων στο νομό Ροδόπης και το 27% στο νομό Ξάνθης.

Ὁ Ὅσιος Ἰωάννης ὁ Ρῶσος.

Ὁ Ὅσιος Ἰωάννης γεννήθηκε σὲ ἕνα χωριὸ τῆς λεγομένης Μικρᾶς Ρωσίας, περὶ τὸ 1690, ἀπὸ γονεῖς εὐλαβεῖς καὶ ἐνάρετους. Ὅταν ἔφθασε σὲ νόμιμη ἡλικία στρατεύθηκε, ἐνῶ βασίλευε στὴ Ρωσία ὁ Μέγας Πέτρος. Ἔλαβε μέρος στὸν πόλεμο ποὺ ἔκανε ἐκεῖνος ὁ τολμηρὸς τσάρος ἐναντίον τῶν Τούρκων κατὰ τὸ 1711, καὶ συνελήφθη αἰχμάλωτος ἀπὸ τοὺς Τατάρους. Οἱ Τάταροι τὸν πούλησαν σὲ ἕναν Ὀθωμανὸ ἀξιωματικὸ Ἵππαρχο, ποὺ καταγόταν ἀπὸ τὸ Προκόπιον τῆς Μικρᾶς Ἀσίας, τὸ ὁποῖο βρίσκεται πλησίον στὴν Καισάρεια τῆς Καππαδοκίας. Ὁ ἀγᾶς τὸν πῆρε μαζί του στὸ χωριό του. Πολλοὶ ἀπὸ τοὺς αἰχμαλώτους συμπατριῶτες του ἀρνήθηκαν τὴν πίστη τοῦ Χριστοῦ καὶ ἔγιναν Μουσουλμάνοι, εἴτε γιατὶ κάμφθηκαν ἀπὸ τὶς ἀπειλές, εἴτε γιατὶ δελεάστηκαν ἀπὸ τὶς ὑποσχέσεις καὶ τὶς προσφορὲς ὑλικῶν ἀγαθῶν.
Ὁ Ἰωάννης, ὅμως, ἦταν ἀπὸ μικρὸς ἀναθρεμμένος μὲ παιδεία καὶ νουθεσία Κυρίου καὶ ἀγαποῦσε πολὺ τὸν Θεὸ καὶ τὴν πίστη τῶν πατέρων του. Ἦταν ἀπὸ ἐκείνους τοὺς νέους, ὅπου τοὺς σοφίζει ἡ γνώση τοῦ Θεοῦ, ὅπως κήρυξε ὁ σοφὸς Σολομών, λέγοντας: «Ὁ δίκαιος εἶναι γνωστικὸς καὶ στὴ νεότητά του. Διότι τιμημένο γήρας δὲν εἶναι τὸ πολυχρόνιο, οὔτε μετριέται μὲ τὸν ἀριθμὸ τῶν ἐτῶν. Ἡ φρονιμάδα στοὺς νέους ἀνθρώπους εἶναι σεβάσμια ὡσὰν νὰ εἶναι φέροντες καὶ ὁ καθαρὸς βίος τοὺς κάνει ὡσὰν νὰ εἶναι γέροντες πολύμαθοι».

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΙ! Χάνουμε τη Θράκη. Stop!


                   Του Κώστα Χαρδαβέλλα
 
 Το βαθύ τουρκικό κράτος έβαλε το πόδι του από χθες το βράδυ στη Θράκη μέσω του DEB (όπως είναι η τουρκική ονομασία) του κόμματος της μουσουλμανικής μειονότητας «Ισότητα-Ειρήνη-Φιλία» του Αχμέτ Σαδίκ....


Οι δημιουργοί, οι επιτελείς και οι εμπνευστές του DEB αυτοχαρακτηρίζονται ως «Τούρκοι της Θράκης» (ενώ είναι Έλληνες μουσουλμάνοι), χρηματοδοτούνται από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, από τις τουρκικές τράπεζες της Θράκης και εκτελούν τυφλά εντολές της Άγκυρας, που έχει βασικό στόχο τη διείσδυση της Τουρκίας στη Θράκη και σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου (Ρόδος, Κως) που έχουν μεγάλο μουσουλμανικό στοιχείο. Σε δεύτερη φάση χρησιμοποιώντας τους «Τούρκους της Θράκης» η Άγκυρα σκοπεύει να στείλει στην ελληνική βουλή και στην ευρωβουλή τα δικά της «όργανα» μέσα από την Ελλάδα.