Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

H σιωπή του Θεού.

 

SONY DSC
Γέροντος Σωφρονίου του Essex


Συχνά ο Θεός δεν απαντά στις προσευχές μας. Σιωπά.
 
Πολλοί εκλαμβάνουν τη σιωπή Του ως ένδειξη τού ότι ο Θεός “δεν υπάρχει”, “πέθανε”. Αν όμως σκεφτόμαστε σε ποιά θέση φέρνουμε το Θεό με τα πάθη μας, τότε θα βλέπαμε ότι Αυτός δεν έχει άλλη επιλογή, παρά μόνο να σιωπήσει.

Ζητάμε από Αυτόν να μας υποστηρίξει στις αδικίες μας. Δεν μας ενοχοποιεί φανερά. Μας αφήνει να πορευτούμε στους πονηρούς δρόμους μας και να θερίσουμε τους καρπούς των προσωπικών μας αμαρτιών. Αν όμως στραφούμε προς Αυτόν με μετάνοια, τότε έρχεται γρήγορα, γρηγορότερα από όσο περιμέναμε.

Πάλη για «εξουσία» στην οικογένεια. Γιατί; (Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ)

 

Αν η γυναίκα εργάζεται εξίσου με τον άνδρα, τότε πάλι καταργείται η δικαιοσύνη, επειδή η γυναίκα στην οικογένεια, παράλληλα με την εργασία, βαστάζει και άλλα βάρη, επιπρόσθετα καθήκοντα, επειδή ακριβώς αυτή είναι η μητέρα των παιδιών.
Θα νόμιζε κάποιος ότι, επειδή η γυναίκα βαρύνεται από μεγαλύτερες ευθύνες και ασκεί πολυπλοκότερο ρόλο, σε αυτήν πρέπει να ανήκει το προνόμιο να «κατευθύνει» την οικογένεια. Ασφαλώς κάποιος πρέπει να κατευθύνει την οικογένεια, όπως και κάθε άλλο ανθρώπινο καθίδρυμα.
 
Έτσι, σε πολλές οικογένειες ανακύπτει η πάλη για εξουσία, που πολύ συχνά γίνεται καταστροφική για την οικογένεια. Συνεπώς, όπου και αν στρέψουμε τήν προσοχή μας, παντού βλέπουμε υπερβολικά πολύπλοκα προβλήματα, και δεν πλησιάσαμε ακόμη στην επίλυσή τους.
Έκανα τις λίγες αυτές παρατηρήσεις, για να δω τα πράγματα έτσι όπως τα βλέπει η πλειονότητα των ανθρώπων. Νομίζω όμως ότι εμείς ως χριστιανοί βλέπουμε ακόμη και εκείνα που οι άλλοι δεν προσέχουν. Θεωρούμε ότι το σπουδαιότερο θέμα γενικά για κάθε άνθρωπο είναι το ερώτημα: Τί είναι ο άνθρωπος; Ποιός είναι ο προορισμός του; Γιατί και για ποιό λόγο εμφανίστηκε στον κόσμο; Ποιός σκοπός υπάρχει μπροστά του; Ποιό είναι το νόημα της υπάρξεώς του; Αν δεν απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ούτε σε ένα επίπεδο. Είναι αδύνατον για παράδειγμα να επιτύχουμε αληθινά δίκαια δομή της κοινωνίας χωρίς τη γνώση αυτή.

Γέροντας Παΐσιος: Η κοσμική λογική κλονίζει την πίστη!

                   
Γέροντας Παΐσιος: Η κοσμική λογική κλονίζει την πίστη!
 
 
- Γέροντα, γιατί πολλοί άνθρωποι, ενώ πίστευαν, έχασαν την πίστη τους;
- Αν δεν προσέχει κανείς στα θέματα της πίστεως και της λατρείας, σιγά-σιγά ξεχνιέται και μπορεί να γίνη αναίσθητος, να φθάση σε σημείο να μην πιστεύη τίποτε.

- Μερικοί, Γέροντα, λένε ότι η πίστη τους κλονίζεται, όταν βλέπουν να υποφέρουν καλοί άνθρωποι.

- Ακόμη κι αν κάψη ο Θεός όλους τους καλούς, δεν πρέπει να βάλη κανείς αριστερό λογισμό, αλλά να σκεφθή πως ο Θεός ό,τι κάνει, από αγάπη το κάνει. Ξέρει ο Θεός πώς εργάζεται. Για να επιτρέψη να συμβή κάποιο κακό, κάτι καλύτερο θα βγη.

Μην παλεύεις με τα γουρούνια.


Φωτο:asahi.com
Φωτο:asahi.com

Μην παλεύεις με τα γουρούνια.
Θα γεμίσεις λάσπες και τα γουρούνια θα χαρούν…

Λόγοι και νουθεσίες σοφών ανθρώπων.

                    Λόγοι και νουθεσίες σοφών ανθρώπων
 
Καλύτερα ο κόσμος να σε ξέρει ως αμαρτωλό, παρά ο Θεός να σε ξέρει ως υποκριτή. (Ανώνυμος)

Εάν η αδιαφορία για τους άλλους είναι αξιοκατάκριτη, πολύ περισσότερο είναι αξιοκατάκριτη η αδιαφορία για τα παιδιά μaς (Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος)
 
Η μέρα μας, μια συνεχής εξερεύνηση. Στα βουνά της αγάπης. (Ανώνυμος)

Όπως και στο σπίτι με κακή στέγη διεισδύει το νερό, έτσι και στο αδύνατο μυαλό διεισδύει η επιθυμία.
Ευτυχία δεν είναι να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις, αλλά να θέλεις πάντα αυτό που κάνεις (Λέων Τολστόι)

Η επιτυχία.

          

222324

Η επιτυχία πολλές φορές κρύβει και σκεπάζει

τις κακές πράξεις των ανθρώπων.

 

(Δημοσθένης)

Πηγή: agiazoni.gr

Μήπως μιλᾶμε λάθος;

Του Κωνσταντίνου Ερρίπη
Θεολόγου - Καρδιολόγου
 
- Τηλεφώνησα στόν πάτερ Νικόλαο. Τό πρωί συνάντησα δύο πάτερ!
Τό «πάτερ» δέν εἶναι ἄκλιτο.

- Δόξα τήν Παναγία.
Δόξα τῶ Θεῶ. Ἡ δόξα ἀνήκει μόνο στόν Θεό. Ἡ Παναγία, ὅσο μεγάλο ἀξίωμα καί ἄν ἔχει, εἶναι ἄνθρωπος.
- Θιός σχωρέστον.
Θεός σχωρέστον. Ὁ Θεός νά τόν συγχωρέσει καί ὄχι ὁ θειός του!
- Προσκυνῶ γέροντα (ἀπευθυνόμενοι σέ ἱερεῖς καί μοναχούς).
Τήν εὐχή σου γέροντα, εἶναι τό σωστό. Ἡ προσκύνηση ἁρμόζει μόνο στόν Θεό.
- «δός ἡμῖν σήμερον καί ἄφες ἡμῖν», μέ τήν ἔννοια: δόσε μου σήμερα καί αὔριο βλέπουμε.
Ὅ,τι πιό λάθος. Ἑνώνονται τμήματα ἀπό δύο ἄσχετες προτάσεις:
Τόν ἄρτον ἡμῶν τόν ἐπιούσιον δός ἡμῖν σήμερον.
Ἄφες ἡμῖν τά ὀφειλήματα ἡμῶν.
- Νά τά κατοστήσεις.
Νά τά χιλιάσεις, τό σωστό. Ὑπάρχουν ἄνθρωποι πού τώρα περνοῦν τά ἑκατό.

H αγαθή συμπεριφορά… (Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός)

 Φωτο:todmagazine.com Manu Torras "Las recetas de Manu" Manu Torras - sumkindawonderful

H αγαθή συμπεριφορά πολύ εκτιμάται από τη Χάρη του Θεού,
που είναι μαζί μας.

Ὁ Ἅγιος Εὐδόκιμος.

Ὁ Ἅγιος Εὐδόκιμος γεννήθηκε στὴ Καππαδοκία καὶ ἔδρασε κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ αὐτοκράτορα Θεόφιλου (829 – 842).
Οἱ γονεῖς του Βασίλειος καὶ Εὐδοκία ἦταν ἄνθρωποι πλούσιοι καὶ εὐσεβεῖς. Ἡ ὀρθόδοξη οἰκογένειά του τὸν ἀνέθρεψε σύμφωνα μὲ τὶς ἐπιταγὲς τοῦ Εὐαγγελίου καὶ γρήγορα ὁ Εὐδόκιμος διακρίθηκε γιὰ τὸ ἦθος καὶ τὶς ἀρετές του.
 
ἠθικὸς βίος του καὶ φιλάνθρωπη δράση του ἐκτιμήθηκαν ἀπὸ τὸν αὐτοκράτορα Θεόφιλο, ὁποῖος τὸν διόρισε στρατοπεδάρχη τῆς Καππαδοκίας ἀρχικὰ καὶ ἀργότερα ὅλης της αὐτοκρατορίας.
Κατὰ τὴν τέλεση τῶν καθηκόντων του Εὐδόκιμος ἦταν πάντα δίκαιος καὶ ταπεινόφρων, ἐνῷ δὲν σταμάτησε στιγμὴ νὰ ἐπιδίδεται στὸ φιλάνθρωπο ἔργο του.
Ἐνῷ βρισκόταν στὸ 33ο ἔτος τῆς ἡλικίας του ὁ Εὐδόκιμος προσβλήθηκε ἀπὸ βαριὰ σωματικὴ ἀσθένεια.

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Μας συμβαίνει ασυναίσθητα στο τιμόνι και… οδηγεί στον θάνατο.

          

f3c9cf1e4283a3ede34ec2baad07ff26_L

Η υπνηλία και η οδήγηση είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός.
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τους κινδύνους της οδήγησης σε κατάσταση μέθης, αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι η οδήγηση σε κατάσταση υπνηλίας μπορεί να είναι εξίσου θανατηφόρα.
Όπως το αλκοόλ, η υπνηλία επιβραδύνει τον χρόνο αντίδρασης, μειώνει την αντίληψη, εξασθενίζει την κρίση και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος.
Ενόψει του μεγάλου κύματος ταξιδιωτών για τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι καλό να θυμόμαστε όλοι και να θυμίσουμε και στους ανθρώπους μας που θα οδηγήσουν πολλά χιλιόμετρα τους επόμενους δύο μήνες για να παραθερίσουν, ότι η υπνηλία έρχεται όχι μόνο από σωματική κούραση, αλλά και από την έκθεση στον ήλιο και το φαγητό, δραστηριότητες άρρηκτα συνδεδεμένες με τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τι σημαίνει «κακομαθαίνω το παιδί μου»; Αν το έχετε ήδη κάνει υπάρχει λύση…

          

κακομαθημενο
Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι το παιδί σας μοιάζει με αγγελούδι και η φυσική σας τάση είναι να ικανοποιείτε πάντα κάθε του ανάγκη και τα «θέλω» του.
Αυτό όμως θα οδηγήσει μόνο σε στεναχώριες αργότερα στη ζωή του. Το άλμα από την προστασία που απολαμβάνει σαν νήπιο στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής είναι τεράστιο.
Τα όρια που πρέπει να βάζει ο γονιός στη συναισθηματική, σωματική, υλική και νοητική στοργή και αγάπη που προσφέρει είναι το αιώνιο δίλημμα.
Είτε μας αρέσει είτε όχι, ζούμε σε ένα κόσμο όπου τα όρια είναι απαραίτητα και γι’ αυτό πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας, ήρεμα κι ωραία, ότι τα όρια υπάρχουν και ότι πρέπει να συμμορφώνονται με αυτά.

Φωτογραφίες από την υποδοχή του ιερού Λειψάνου Αγίου Διονυσόυ εν Ολύμπω στο Βελβεντό.

Του παπαδάσκαλου
Κωνσταντίνου Ι. Κώστα 
 
Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και την καλοσύνη και ευγένεια της Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου και του Ηγουμένου της Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη π. Μάξιμου, υποδεχτήκαμε στο Βελβεντό τον Άγιο Διονύσιο.

Η συγκίνηση και η κατάνυξη (αποτυπωμένες στα πρόσωπα όλων) ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα στο λαό που πρόθυμα και με πολύ μεγάλη συμμετοχή προσήλθε (28-7-2014) στην υποδοχή του ιερού λειψάνου του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

Η πρώτη υποδοχή (με τις μηχανές και τα άλογα) έγινε στην είσοδο του Βελβεντού, απ’ όπου η ιερή πομπή διαπέρασε την πόλη και η δεύτερη στην ‘’παλιά δεξαμενή’’, απ’ όπου λιτανευτικά όλος ο λαός συνόδεψε και μετέφερε τον Άγιο στο Ναό του: στο σπίτι του.

Να κάνεις σωστά τον Σταυρό σου.

          

ηγση
Όταν γινόταν συζήτηση με τον π. Γαβριήλ για το σημείο του σταυρού, εκείνος εξηγούσε:
— Πρέπει να κάνεις σωστά το σταυρό σου. Όταν δεν τον κάνεις σωστά, τα πονηρά πνεύματα όχι μόνο δεν φεύγουν αλλά γελάνε. Και η Παναγία θυμώνει.
 
Όταν κάνεις το σημείο του σταυρού, πρέπει να βάλεις το δεξί χέρι πρώτα στο μέτωπο, μετά στον αφαλό, ύστερα στον δεξιό ώμο και έπειτα στον αριστερό. Εκείνος που βάζει το χέρι του όχι πάνω στον αφαλό αλλά στην καρδιά, βγάζει ανάποδο σταυρό. Ούτε στον αέρα κάνει να σταυρώνεσαι. Το χέρι πρέπει οπωσδήποτε να αγγίζει το σώμα. Κι όταν σταυρώνεσαι, πρέπει να προσεύχεσαι. Αλλιώτικα, έτσι σταυρώνονται κι οι ηθοποιοί.

Αράχνες-ψαράδες αλιεύουν και τρώνε ψάρια!

         

arachnes-psaria-115899

Είδη αραχνών, τα οποία μπορούν να πιάσουν και να φάνε ψάρια, ανακάλυψαν σε όλο τον κόσμο Ελβετοί και Αυστραλοί επιστήμονες.
Σε έρευνά τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ενώ συνήθως τρέφονται με έντομα, ορισμένα από τα μεγαλύτερα είδη αραχνών συμπληρώνουν τη διατροφή τους με μικρά ψάρια, τα οποία ωστόσο κάποιες φορές είναι ακόμα και πενταπλάσια από μέγεθός τους.
 
Ο Μάρτιν Νάιφελερ από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, στην Ελβετία, και ο Μπράντλει Πιούσεϊ, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, συγκέντρωσαν στοιχεία που δείχνουν ότι αράχνες οκτώ διαφορετικών οικογενειών από τις 109  που έχουν καταγραφεί, έχουν ως λεία ψάρια, τα οποία αλιεύουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ο μικρός ελληνικός λαός.

          

kariatides_459555840
 
Είναι καταπληκτικός αυτός ο μικρός ελληνικός λαός
που εργάζεται και πετυχαίνει παντού,
εκτός από την πατρίδα του.
 
 
Edmond About, 1828-1885,
Γάλλος συγγραφέας

Ποιες είναι οι αιτίες της αυξημένης δίψας.

          

water-drink-660
H υπερβολική ή / και παρατεταμένη δίψα μπορεί να σηματοδοτήσει μια σειρά από σοβαρές παθήσεις. Ποιες είναι αυτές.
Η υπερβολική δίψα είναι το παθολογικό σύμπτωμα που χαρακτηρίζεται από την ακατάσχετη ανάγκη πόσης νερού. Το σώμα χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά. Για παράδειγμα, το νερό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, στην προστασία από την αφυδάτωση, στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Οι βιοχημικές αντιδράσεις που γίνονται στο σώμα προϋποθέτουν τη φυσιολογική επάρκεια νερού.
Το αίσθημα της δίψας αποτελεί έναν από του φυσιολογικούς μηχανισμούς με τους οποίους το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει επαρκή αποθέματα νερού.

Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονος Πολιούχου Δραπετσώνας.

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος, Πολιούχου της πόλεως Δραπετσώνας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό μας, παρουσία πλήθους ευσεβών χριστιανών.

Την παραμονή 26/7 τελέσθηκε ο Μ. Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις της Ι. Εικόνος του Αγίου μαζί με τα χαριτόβρυτα Ι. Λείψανα Αυτού.

Οἱ Ἅγιοι Σίλας, Σιλουανός, Ἐπαινετός, Κρήσκης καὶ Ἀνδρόνικος οἱ Ἀπόστολοι.

Οἱ Ἅγιοι Σίλας, Σιλουανός, Ἐπαινετός, Κρήσκης καὶ Ἀνδρόνικος, ἦταν πέντε ἀπὸ τοὺς ἑβδομήκοντα μαθητὲς τοῦ Κυρίου. Ὅλοι ὑπηρέτησαν τὸ Εὐαγγέλιο τοῦ Χριστοῦ.

Ὁ Σίλας φυλακίστηκε μαζὶ μὲ τὸν Παῦλο στοὺς Φιλίππους τῆς Μακεδονίας. Μετὰ ἀπὸ πολλοὺς μόχθους καὶ μακρὰ πορεία ἔγινε ἐπίσκοπος Κορίνθου.
Ὁ Κρήσκης, ἔγινε ἐπίσκοπος Καρχιδονίας καὶ ἀπὸ τὴν θέση αὐτὴ μόχθησε καὶ ὑπηρέτησε τὸ Θεῖο Εὐαγγέλιο.
Ὁ Σιλουανός, ἀπὸ τὸ ἀξίωμα τοῦ ἐπισκόπου Θεσσαλονίκης, ἀγωνίσθηκε καὶ βασανίστηκε καὶ αὐτὸς γιὰ τὴν πίστη του στὸν Κύριο.
Μὲ τὸν ἴδιο τρόπο, ἀγωνίσθηκε καὶ ὁ Ἐπαινετὸς σὰν ἐπίσκοπος Καρθαγένης.
Τέλος καὶ ὁ Ἅγιος Ἀνδρόνικος ἀγωνίστηκε καὶ βασανίστηκε γιὰ τὴν πίστη του στὸ Εὐαγγέλιο τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ.

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Μάθε να γίνεσαι αόρατος… ώστε να σε βλέπει και να σε ευλογεί ο Θεός.

          

αόρατος άνθρωπος
Θα στο ξαναπώ άλλη μια φορά.
Μάθε να σιωπάς.
Μην αφήνεις να βλέπουν οι άλλοι τι κρατάς στα χέρια σου.
Δουλεύεις για τον Αόρατο.


Ας είναι και το έργο σου αόρατο.
Όταν σκορπίζει κανείς γύρω του ψίχουλα, μαζεύονται τα πουλιά που στέλνει ο διάβολος, λένε οι άγιοι.
 
Πρόσεξε την αυτοϊκανοποίηση.
Γι’ αυτό οι άγιοι δίνουν την συμβουλή:
Να ενεργείς με διάκριση.
Βρίσκεσαι κάπου και σου προσφέρουν κάτι.
Διάλεξε το μικρότερο κομμάτι.
Αν, όμως, κάποιος ή κάποιοι βλέπουν τι θα κάνεις, τότε προτίμησε ν’ ακολουθήσεις τη μέση οδό που θα προκαλούσε την πιο μικρή αίσθηση στους άλλους.

Φωτογραφίες από τα ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κ. Καλλινίκου στην Ιερά Μονή Παναγία η Χρυσοπηγή.

Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μάρτυρος Καλλινίκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής εορτάσθη η ονομαστική εορτή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κ. Καλλινίκου.
Στην ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε
ο εορτάζων Σεβ. κ. Καλλίνικος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, Σάμου & Ικαρίας κ. Ευσεβίου, Δημητριάδος κ. Iγνατίου και Νέας Σμύρνης κ. Συμεών ο οποίος και εκήρυξε τον θείο λόγο.

Στη σημερινή Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σάμου & Ικαρίας κ. Ευσέβιος, Δημητριάδος κ. Iγνάτιος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.Ιερεμίας.

Από τη μάχη του Κλειδιού στο κλειδί της Βαλκανικής.

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων 
Από ένα εκτενές άρθρο του Σαράντου Καργάκου στο περιοδικό ΕΡΩ (τεύχος Απριλίου- Ιουνίου 2014) θυμηθήκαμε ότι στις 29 Ιουλίου συμπληρώνονται χίλια ακριβώς χρόνια από τη μάχη του Κλειδίου μεταξύ του στρατού του Αυτοκράτορος Βασιλείου Β΄ του Μακεδόνος και του Βουλγάρου Τσάρου Σαμουήλ.
Η νικηφόρος αυτή μάχη διεξήχθη μεταξύ Σερρών και Μελενίκου. Οι Βυζαντινοί πρόγονοί μας με στρατηγό τον Νικηφόρο Ξιφία κατενίκησαν τους Βουλγάρους και σταμάτησαν οριστικά τη διείσδυση του Βουλγαρικού στρατού στον ελλαδικό χώρο.

Πώς θα φυλάξουμε καθαρή την καρδιά μας.

          

kardia ihsous
Ο Θεός θέλει ολόκληρη την καρδιά μας καθαρή, κι όχι μόνο ένα μέρος.
Κανένα μέρος της καρδιάς μας να μη παραχωρήσουμε στον διάβολο, που θέλει την καταστροφή μας. Να συγκεντρώνεις τον νου σου στον Θεό και να μην τον αφήνεις ελεύθερο να γυρίζει από εδώ κι από εκεί.
 
Όταν προφυλάξεις τον νουν σου θα φυλαχθεί και η καρδιά σου καθαρή, γιατί από τον νουν οι σκέψεις και οι επιθυμίες έρχονται στην καρδιά. Ο Κύριος μακαρίζει αυτούς που έχουν καθαρή την καρδιά τους, γιατί θα δουν τον Θεό. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο.

Έλληνας γιατρός «οργώνει» τα πιο επικίνδυνα μέρη του πλανήτη.

          

Με το σήμα  του Ερυθρού Σταυρού το 1992 στη Σομαλία. Ο Κρις Ιωάννου και η ομάδα των «ιπτάμενων ιατρών» είχαν αποστολή τη δημιουργία νοσοκομείου
 
Έζησε τη ζωή του ανάμεσα σε πολέμους, εμφύλιες συρράξεις, ερήμους, στρατόπεδα βουνά και ζούγκλες, ταξιδεύοντας σε αφιλόξενες περιοχές με τεράστιους κινδύνους. Μοναδικό του εφόδιο ήταν μερικά εργαλεία και η πίστη στο έργο του.
Ο λόγος για τον Κρις Γιάννου, που σήμερα συγκαταλέγεται στους ελάχιστους, παγκοσμίως, ιατρούς με συσσωρευμένη εμπειρία στην ιατρική, η οποία ασχολείται υπό ακραίες συνθήκες.
Είναι ένας από τους λίγους χειρουργούς του οποίου οι σπάνιες γνώσεις του είναι καταγεγραμμένες στα ιατρικά εγχειρίδια του Ερυθρού Σταυρού ως οδηγός για τις μελλοντικές γενιές των χειρουργών, που καλούνται να προσφέρουν στο συνάνθρωπο στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του διεθνούς οργανισμού, τον οποίο ο ίδιος υπηρέτησε επί πολλά χρόνια.

Είναι πιο φοβερό να βλέπεις ανθρώπους.

          

10439153-md
 
Είναι πιο φοβερό να βλέπεις ανθρώπους με τσακισμένη συνείδηση,
παρά ξυλοκοπημένους.
 
(Γ. Φούτσικ)

Ὁ Ἅγιος Καλλίνικος ὁ Μάρτυρας.

Καταγόταν ἀπὸ τὴν Κιλικία. Μὲ ἰδιαίτερη εὐφράδεια λόγου, ἀλλὰ καὶ μὲ πολὺ ζῆλο, δίδασκε τὸ Εὐαγγέλιο.
Ὅταν ἔφθασε στὴν Αἴγυπτο, φανατικοὶ εἰδωλολάτρες ἐξεγέρθηκαν ἐναντίον του, τὸν συνέλαβαν καὶ τὸν ὁδήγησαν στὸν ἡγεμόνα Σακέρδωνα. Αὐτός, ὑποκρινόμενος, ἔδειξε ὅτι λυπᾶται, καὶ γιὰ νὰ κάμψει τὸ φρόνημα τοῦ Καλλινίκου, ἀνέφερε δῆθεν περιστατικὰ πρώην γενναίων χριστιανῶν, ποὺ ὅταν ἀντίκρισαν τὰ σκληρὰ βάσανα, ἀρνήθηκαν τὴν πίστη τους.
Ὁ Καλλίνικος, ἀντιλαμβανόμενος τὴν ὑποκρισία τοῦ ἡγεμόνα, μειδίασε καὶ τοῦ εἶπε: «Μὴν ἀναβάλλεις, ἔπαρχε, νὰ λάβεις πεῖρα τῆς δύναμης μὲ τὴν ὁποία ὁ Χριστὸς ὁπλίζει τοὺς γνήσιους πιστούς Του.
Γρήγορα ἑτοίμασε ὅλα σου τὰ κολαστήρια ὄργανα, φωτιά, ξίφη, τροχούς, μαχαίρια, μαστίγια καὶ ὅτι ἄλλο σκληρὸ μαρτύριο ἔχεις. Ὅλα αὐτὰ καὶ ἄλλα περισσότερα καὶ σκληρότερα βασανιστήρια ποθῶ γιὰ τὴν ἀγάπη τοῦ Χριστοῦ».

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Αγάπη και ταπείνωση, οι δυο αδελφωμένες αρετές.

          
525469-1010087_273489286146928_748786877_n
- Γέροντα, πώς θα σωθώ με τόσα πάθη που έχω;
- Με την αγάπη και την ταπείνωση. Μόλις αυξηθούν οι δύο αυτές αρετές, η υπερηφάνεια και η κακία θα μείνουν ατροφικές και τα πάθη θα αρχίσουν να ψυχορραγούν. Έτσι όλα τα πάθη σιγά -σιγά θα αφανισθούν και όλες οι άλλες αρετές θα έρθουν μόνες τους . Γι’ αυτό στρέψε όλες τις δυνάμεις σου στην αγάπη και στην ταπείνωση.
Η αληθινή αγάπη είναι αγκαλιασμένη με την ταπείνωση σαν δυο αδέλφια δίδυμα, πολύ αγαπημένα. Η αγάπη δεν χωρίζει από την ταπείνωση. Μέσα στην αγάπη βρίσκεις την ταπείνωση και μέσα στην ταπείνωση βρίσκεις την αγάπη.
Για μένα όλη η βάση στην πνευματική ζωή είναι η αγάπη και η ταπείνωση. Όπου υπάρχει αγάπη, κατοικεί ο Χριστός , η Αγάπη , και, όπου υπάρχει ταπείνωση, την Χάρη του Θεού την πιάνει το ενοικιοστάσιο.

Η δικτατορία του...like - Δύο Αληθινές Ιστορίες.

                   
Η δικτατορία του...like - Δύο Αληθινές Ιστορίες
 
Όλα για το φαίνεσθαι, όλα για το θεαθήναι. Υποκρισία και επιδειξιομανία ταυτόχρονα.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΩΤΗ
Φίλος κολλητός ο Ντ. από παλιά. Έχουμε φάει ψωμί κι αλάτι μαζί από τα παιδικά μας χρόνια, αλλά μεγαλώνοντας...χαθήκαμε. Εκεί λοιπόν που αναρωτιόμουν τι να κάνει και που να βρίσκεται (ήξερα στο μεταξύ ότι είχε παντρευτεί και απέκτησε ένα αγοράκι), χθες το βράδυ με πήρε τηλέφωνο μετά από καιρό. Γιατί; Για να μου ζητήσει το λόγο που δεν έκανα like («μου αρέσει») σε κάτι φωτογραφίες του που δημοσίευσε στο Facebook (όπου βέβαια είμαστε...φίλοι, έστω και εικονικά).

Ο γέρων Παΐσιος, οι προφητείες και η στάση μας σ’ αυτές.

                    
Ο γέρων Παΐσιος, οι προφητείες και η στάση μας σ’ αυτές
 
Γράφει η Μάρω Σιδέρη
 
Το ζήτημα των προφητειών είναι δύσκολο και σοβαρό, είτε δηλώνω άθεος είτε ισχυρίζομαι ότι ανήκω στους πιστούς. Μπροστά σε μια ανθρώπινη μορφή που φέρει – ή που ελπίζω ότι φέρει- το βαρύ φορτίο της προόρασης, δοκιμάζεται και η δική μου πίστη ή απιστία, πολύ περισσότερο σε εποχές σαν τη δική μας, όταν η έλλειψη της ελπίδας γύρω μου με κάνει να την προσδοκώ Θεόθεν.
 Μέσα σ’ αυτή τη δύνη της αγωνίας μου, συχνά εκβιάζω την ψυχή και το μυαλό μου να δεχτεί την προφητεία και με πομπώδεις τίτλους και φωνές, εκβιάζω την προφητεία να επισπευσθεί , προκειμένου να βγω από το αδιέξοδο.
Μπροστά στο γκρεμό που νοιώθω ότι πλησιάζει για τη ζωή μου, ορμητικά βιάζω τον κόσμο των Αγίων, αναζητώντας όχι τη Χάρη αλλά την παρέμβαση. Γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία: Η αγωνία «πιστών», «χλιαρών» και «απίστων» προστρέχει στους λόγους μακαριστών ανθρώπων που φέρεται να είχαν το χάρισμα της προόρασης, όχι για να γευτεί λίγη από τη Χάρη που απολάμβαναν (αυτό όταν συμβαίνει είναι μεγαλειώδες) αλλά για να μάθει τι μέλλει γενέσθαι.

Το ραφτάκι, ο άγιος νεομάρτυρας Χριστόδουλος.

                   
Το ραφτάκι, ο άγιος νεομάρτυρας Χριστόδουλος
 
Στις πόλεις οι Χριστιανοί μάθαν να ζουν με τους άπιστους. Με φόβο πάν στις εκκλησιές τους. Λίγες οι κουβέντες τους με τους Αγαρηνούς. Μα στα χωριά, τούτος ο φόβος γίνεται βάρος ασήκωτο.
Xrist;odoylosΣτη Βάλτα της Κασσάνδρας γεννήθηκε μες στη σκλαβιά ένα Ελληνόπουλο. Το βάφτισαν Χριστόδουλο κι ήταν καμάρι των γονιών του. Δούλος αληθινός του Χριστού, που δεν το χώρεσε ο τόπος που γεννήθηκε. Πώς να ζήσει μες στη μικρή κοινωνία του χωριού, που παραφύλαγε μέρα νύχτα ο κίνδυνος απ΄ το μαχαίρι του Τούρκου; Πώς να ζήσει η λεύτερη ψυχή του παιδιού;
Έφευγαν χωριανοί για τη μεγάλη πόλη.
- Μάνα, να πάω μαζί τους;
- Σύρε, αγόρι μου, κι η Παναγιά μαζί σου!
Με την ευχή της μάνας έφτασε το παιδί στη Σαλονίκη.
Σ΄ ένα ραφτάδικο μπήκε παραγιός. Καλός ο μάστορης. Τεχνίτης απ΄ τους πρώτους. Και χριστιανός. Κοντά του μάθαινε την τέχνη το παιδί κι αν τύχαινε κάνα ταξίδι τ΄ αφεντικού, έπαιρνε μαζί και το παιδόπουλο, να βλέπει, να μαθαίνει.

Η τηλεόραση έξω από το δωμάτιο των παιδιών.

          

τηλεοραση
Αμερικανική μελέτη υποστηρίζει, ότι τα παιδιά, που έχουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας από ότι εκείνα που δεν έχουν.
 
Οι μελετητές λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους που επηρεάζουν την αύξηση του σωματικού βάρους, όπως ηλικία, φύλο, διατροφή, φυσική άσκηση και τον μη ικανοποιητικό ύπνο, προχώρησαν στη μέτρηση του λιπώδους ιστού 369 παιδιών ηλικίας 5 έως 18 ετών. Τα αποτελέσματα ανησυχητικά, καθώς το 70 % είχαν τηλεόραση στο δωμάτιό τους και το ένα τρίτο ήταν παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Να πίνετε νερό κάθε πρωί με άδειο στομάχι.

                    
Να πίνετε νερό κάθε πρωί με άδειο στομάχι
Αναμφίβολα όταν πίνουμε αρκετή ποσότητα νερού κάθε μέρα απολαμβάνουμε πολλά πλεονεκτήματα.
Όταν όμως πίνουμε νερό κάθε πρωί με άδειο στομάχι τότε αυξάνονται οι θετικές επιδράσεις του νερού στον οργανισμό μας για πολλούς και διαφόρους λόγους:
 
1. Καθαρίζει το παχύ έντερο με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη η απορρόφηση των συστατικών από τον οργανισμό μας.
2. Αυξάνεται η παραγωγή νέων κυττάρων του στο αίμα και στους μύες

20 «μαγικές» ιδιότητες του μητρικού γάλακτος, που ίσως δεν γνωρίζετε!

          

18743165_2f3e758a38a4e3fd574dee05ec856fcb.limghandler
Εσείς γνωρίζετε ότι το μητρικό γάλα εκτός του ότι βοηθάει στην υγιή ανάπτυξη του μωρού και την θωράκιση του ανοσοποιητικού του συστήματος, λειτουργεί και ως «μαγικό» θεραπευτικό φίλτρο, για δεκάδες ακόμη ασθένειες;
 
1. Επιπεφυκίτιδα και άλλες μολύνσεις των ματιών Το μητρικό γάλα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις μολύνσεις των ματιών, γιατί διατηρεί καθαρή την περιοχή και συμβάλλει στην γρήγορη επούλωση και θεραπεία της μόλυνσης. Εφαρμόστε 3-4 σταγόνες 3 φορές την ημέρα στο μάτι που έχει τη μόλυνση και, ανάλογα με το πρόβλημα, το πρόβλημα θα έχει λυθεί μέσα σε μια βδομάδα. Το γνωστό «κριθαράκι», για παράδειγμα, θεραπεύεται σε 2 μόλις μέρες.
 
2. Πρησμένα μάτια Τοποθετήστε σε ένα κομμάτι βαμβάκι λίγες σταγόνες μητρικό γάλα και ακουμπήστε το απαλά στην περιοχή του πρηξίματος.
 
3. Μύκητες Σκοτώνει τα ανθυγιεινά βακτήρια, όπως τους μύκητες από την πάνα. Εφαρμόστε μητρικό γάλα στην περιοχή της πάνας για την πρόληψη και τη θεραπεία μολύνσεων από μύκητες.
 
4. Πονόλαιμος Ρίχνετε λίγες σταγόνες μητρικού γάλακτος στο στόμα και κάνετε γαργάρες.

Πανορθόδοξη λειτουργία για τα 100 χρόνια από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο (ΦΩΤΟ)

                   
Πανορθόδοξη λειτουργία για τα 100 χρόνια από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο (ΦΩΤΟ)
 
Μία ξεχωριστή λειτουργία είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν, οι χιλιάδες πιστοί της Ομογένειας, το Σάββατο σε κάθε Πολιτεία της Αυστραλίας. 
Όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες συλλειτούργησαν ταυτόχρονα, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την αρχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ τέλεσαν μνημόσυνο και τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών, όσων θυσίασαν την ζωή τους στο πεδίο της μάχης.
Το συλλείτουργο αυτό, είχε αποφασιστεί στην 4η Επισκοπική Συνέλευση των Ορθόδοξων Επισκόπων Ωκεανίας, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 28 Απριλίου του 2014 στο Σίδνευ.

Ἡ Ὁσία Εἰρήνη ἡ Χρυσοβαλάντου.

Ὑπῆρξε στὰ χρόνια τῆς βασίλισσας Θεοδώρας, ποὺ ἀναστήλωσε τὶς ἅγιες εἰκόνες.
Ἡ Εἰρήνη καταγόταν ἀπὸ τὴν Καππαδοκία καὶ διακρινόταν ὄχι μόνο γιὰ τὴν εὐσέβειά της, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν σωματικὴ ὡραιότητά της καὶ γιὰ τὴν εὐγενῆ ἀνατροφή της. Εἶχε ζητηθεῖ λοιπὸν σὲ γάμο, ἀπὸ διακεκριμένο ἄνδρα τοῦ παλατιοῦ καὶ ξεκίνησε γιὰ τὸ Βυζάντιο. Στὴ διαδρομὴ ὅμως, πέρασε ἀπὸ τὴ Μονὴ τοῦ Χρυσοβαλάντου καὶ τόσο ἑλκύστηκε ἀπὸ τὴ συναναστροφὴ τῶν καλογριῶν, ὥστε πῆρε τὴ μεγάλη ἀπόφαση νὰ παραμείνει μαζί τους. Ἔτσι ἀπέρριψε τὶς κοσμικὲς δόξες, γύρισε στὴν πατρίδα της, πούλησε τὰ ὑπάρχοντά της, βοηθώντας πολλοὺς φτωχοὺς καὶ τὰ ὑπόλοιπα χρήματα τὰ ἐναπόθεσε στὴ Μονή.
Ἔγινε μοναχὴ καὶ ἡ ζωὴ τῆς μέσα στὸ μοναστήρι ὑπῆρξε πολὺ ἀσκητικὴ καὶ ἁγία. Ὅταν πέθανε ἡ ἡγουμένη, ἡ Εἰρήνη, παρὰ τὴν ἄρνησή της, ὁρίστηκε διάδοχός της. Ἀπὸ τὴ νέα της θέση, ἐπετέλεσε τὰ καθήκοντά της ἄριστα.

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Η Αθήνα 50 χρόνια πριν (video)


Τα θαυμάσια του Αγίου Παντελεήμονα.

                   
Τα θαυμάσια του Αγίου Παντελεήμονα
 
Ο κ. Ιωάννης από την Ελβετία ήρχετο από ηλικία 20 ετών στον Άθω.
Τον αγάπησε τόσο πολύ, ώστε παρέμενε αρκετό καιρό κάθε έτος.
Το αγαπημένο του μέρος ήταν πάντοτε στα Καυσοκαλύβια η συνοδεία των Ιωασαφαίων, του γέροντος Ιωάννου και Αντωνίου. Προτεστάντης ων, επιθυμούσε να μάθει την Αλήθεια κοντά στους απλούς ειλικρινείς μοναχούς και ν’ αξιωθεί του θείου Βαπτίσματος, (όπως κι έγινε τον χειμώνα του 1977, στην Ι. Μ. Σταυρονικήτα, υπό του τότε ηγουμένου π. Βασιλείου).
Όπως μας διηγήθηκε ο ίδιος, το 1974, μετά από πολυήμερη παραμονή του στα Καυσοκαλύβια, ως συνήθως, έπρεπε να επιστρέψει στην πατρίδα του.
Λόγω τρικυμίας, η μόνη οδός ήταν μέσω Κερασιάς, εβίασε τον εαυτό του και μετά από πολύ κόπο έφτασε κουρασμένος στη βρύση παρά την οδόν του κελλιού Αγίου Δημητρίου, του λεγόμενου Χατζηγιώργη. Είδε καπνό στο κελί, πλησίασε, έκρουσε την πεπαλαιωμένην θύραν και τον υπεδέχθη ο γερο-Συμεών.

"Η σιωπή σημαίνει ... ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ!"

Ανοιχτή επιστολή ενός Βέλγου στις πολιτικές αρχές:

Κυρίες και κύριοι,
Ως βέλγος πολίτης και καθολικός, απευθύνομαι σε σας γεμάτος θυμό για το πρόβλημα των αδελφών μου

χριστιανών της Μέσης Ανατολής και κυρίως για αυτούς που ζουν στο Ιράκ και την Συρία.

Μια γενοκτονία διαπράττεται κάτω από τα μάτια σας και την αντιμετωπίζεται μαζί με τη διεθνή κοινότητα με την μεγαλύτερη αδιαφορία. Κανείς βέλγος πολιτικός δεν κάνει τίποτα, μια δήλωση η μια καταδίκη, τίποτα μα τίποτα.

Για την Παλαιστίνη τα πράγματα είναι διαφορετικά, εκεί ξέρετε. Κινείστε, διαδηλώνετε, καταδικάζετε το Ισραήλ απαιτείται μποϋκοτάζ, πολύ μπλάμπλά .... Η ζωή ενός χριστιανού έχει μικρότερη αξία από αυτή ενός παλαιστινίου;

Όσιος Πορφύριος: Η ζωή χωρίς τον Χριστό δεν είναι ζωή. Πάει και τελείωσε.

                   
Όσιος Πορφύριος: Η ζωή χωρίς τον Χριστό δεν είναι ζωή. Πάει και τελείωσε
 

«Ο Χριστός είναι το παν».
Ο γέροντας Πορφύριος είπε:

«Λοιπόν, ζωή χωρίς Χριστό δεν είναι ζωή. Πάει, τελείωσε.

Αν δε βλέπεις το Χριστό σε όλα σου τα έργα και τις σκέψεις, είσαι χωρίς Χριστό.

Πώς το κατάλαβες; Θυμάμαι κι ένα τραγούδι. «Σύν Χριστώ πανταχού, φόβος ουδαμού».

Το ’χετε ακούσει; Έ; Το λένε τα παιδιά, δε το θυμάμαι.

Λοιπόν, έτσι πράγματι πρέπει να βλέπομε το Χριστό. Είναι φίλος μας, είναι αδελφός μας, είναι ό,τι καλό και ωραίο.

Είναι το Παν. Αλλά είναι φίλος και το φωνάζει: «Σας έχω φίλους, βρέ, δεν το καταλαβαίνετε; Είμαστε αδέλφια.

Το θαύμα του Αγίου Παντελεήμονα και ο ασεβής γιατρός.

                    
Το θαύμα του Αγίου Παντελεήμονα και ο ασεβής γιατρός
Η πρεσβυτέρα είχε όγκο στο στήθος και εγχειρίστηκε. Μόλις έβγαλαν τον όγκο, δίνουν ένα κομμάτι στον πατέρα Ευάγγελο να το πάει για βιοψία και να φέρει αμέσως τ' αποτελέσματα.
 
Μετά την απάντηση της εξετάσεως, οι γιατροί δεν δίνουν ούτε έξι μήνες ζωής στην άρρωστη. Η κόρη του παπα-Βαγγέλη λιποθυμά μόλις το ακούει, ο ίδιος τα χάνει.
Άκου, λέει, γιατροί να το πουν έτσι ξαφνικά στο παιδί! Στα χέρια του όμως σφίγγει το χέρι του Αγίου Παντελεήμονα, πού έχει φέρει μαζί του, και προσεύχεται.
Βγάζουν την πρεσβυτέρα από το χειρουργείο. Με λαχτάρα ο πατήρ Ευάγγελος ακουμπά πάνω στις γάζες πού σκεπάζουν το εγχειρισμένο στήθος της πρεσβυτέρας, το χέρι του Αγίου και γονατιστός προσεύχεται. Εκείνη την ώρα μπαίνει ο χειρουργός με τη μάσκα ακόμη.

Άμισθοι κληρικοί: Δευτέρα με Παρασκευή δουλειά, Σαββατοκύριακο στην εκκλησία!


 kl1

Τέσσερις ξεχωριστές ιστορίες, ένα κοινό: η αγάπη για το Θεό και την προσφορά στο συνάνθρωπο
Ο Ιωάννης Πετρίδης, για 30 και πλέον χρόνια, πηγαίνει κάθε πρωί στην τράπεζα που εργάζεται. Μια ολόκληρη ζωή.
Πριν δύο χρόνια περίπου επέλεξε να κάνει μια αλλαγή. Να πραγματοποιήσει ένα νεανικό του όνειρο. Να γίνει κληρικός.
Από τότε συνεχίζει να πηγαίνει καθημερινά στη τράπεζα -εργάζεται σε κεντρική υπηρεσία μιας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας- με ελάχιστες διαφοροποιήσεις στην εμφάνισή του. Το μαύρο ράσο τον περιμένει στο σπίτι του.
Έτσι, ο 55χρόνος πατήρ Ιωάννης Πετρίδης όλη την εβδομάδα βγάζει τα προς το ζην στη τράπεζα, από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή σε κανονικό ωράριο και το Σαββατοκύριακο αφοσιωμένος στα ιερατικά του καθήκοντα στην εκκλησία -στον ιερό ναό Παναγίας Θεοτόκου της Νέας Φιλοθέης.
Ο διάκονος, πατήρ Ιωάννης δεν είναι η μοναδική περίπτωση άμισθου κληρικού, δηλαδή ενός κληρικού που συνεχίζει να ζει από τη δουλειά του ή τα βγάζει πέρα με δική του ευθύνη.

Δρυϊνουπόλεως και Κονίτσης Ανδρέας: "Πάνω και πέρα από τα οικονομικά ζητήματα, προέχει η σωτηρία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού".

«Ως πρόεδρος του «Πανελληνίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνος» (ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.) και πνευματικός Αρχηγός της «Συντονιστικής Φοιτητικής Ενώσεως Βορειοηπειρωτικού Αγώνος» (Σ.Φ.Ε.Β.Α.) , παρακολουθώ με πολλή αγωνία τα όσα συμβαίνουν, τελευταία, στην Ελληνική Κοινότητα της Βορείου Ηπείρου. Η Αλβανία, που δεν είχε ούτε έχει πραγματικές φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, αφού μέχρι τώρα δεν πέτυχε να αφελληνίση τους Βορειοηπειρώτες με τις διάφορες δόλιες μεθοδεύσεις της, θέλει τώρα - με πρόσχημα διοικητικές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - να εξουθενώση την ελληνόψυχη Χειμάρρα, τους Ελληνοβλάχους και αρκετά Ελληνικά χωριά, στην παραμεθόριο με την Ελλάδα περιοχή.

Σκέψεις στον Απόστολο της Κυριακής.


Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη
 
῾Μνημόνευε ᾽Ιησοῦν Χριστόν ἐγηγερμένον ἐκ νεκρῶν, ἐκ σπέρματος Δαυΐδ᾽ (Β´ Τιμ. 2, 8)
 

α. Τόν ῾καλόν στρατιώτην ᾽Ιησοῦ Χριστοῦ᾽ μεγαλομάρτυρα ἅγιο Παντελεήμονα τόν ἰαματικό πού τιμᾶ ἐνδόξως σήμερα ἡ ᾽Εκκλησία μας φωτίζει τό ἀποστολικό ἀνάγνωσμα τῆς σημερινῆς Κυριακῆς, παρμένο ἀπό τήν ποιμαντική λεγόμενη ἐπιστολή τοῦ ἀποστόλου Παύλου τήν Β´ πρός Τιμόθεον. ῞Οσα προτρεπτικά λέει ὁ ἀπόστολος γιά τόν μαθητή καί συνεργάτη του ἅγιο Τιμόθεο τά βλέπουμε ἐφαρμοσμένα ἤδη στόν ἅγιο Παντελεήμονα: ἡ δύναμή του ἦταν ἡ χάρη τοῦ Κυρίου ᾽Ιησοῦ Χριστοῦ, κακοπάθησε ὡς καλός στρατιώτης ᾽Εκείνου, ἀθλήθηκε νόμιμα, ἡ διαρκής μνήμη του ἦταν ὁ ἀναστημένος ᾽Ιησοῦς Χριστός. Κι ἡ ᾽Εκκλησία μας βεβαίως τά στοιχεῖα αὐτά πού μᾶς ὁδηγοῦν στή σωτηρία μας μᾶς τά προβάλλει ἔντονα, προκειμένου νά κρίνουμε τόν ἑαυτό μας πάνω σ᾽ αὐτά καί νά πορευόμαστε ἀντιστοίχως στή ζωή μας.

O γηραιότερoς άνθρωπoς είναι γυναίκα και έκλεισε τα 121!

          

Νγκουγέν_Θου_Τρου
Μία γυναίκα από το Βιετνάμ, ηλικίας 121 ετών, ανακηρύχθηκε ο γηραιότερος άνθρωπος εν ζωή, ανακοίνωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.
 
Η Νγκουγέν Θου Τρου ζει στην πόλη Χο Τσι Μινχ με τον μικρότερο γιό της, ο οποίος είναι 72 ετών.
 
Απέκτησε 11 παιδιά, εκ των οποίων μόνο τα τέσσερα βρίσκονται σήμερα εν ζωή.