Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Μην μένετε κλεισμένοι σε γυάλες και ψεύτικους κόσμους.

SAMAREITIS
Μητροπολίτου Χονγκ-Κονγκ 
κ. Νεκταρίου

Ένας Ιουδαίος Νομικός πλησίασε τον Ιησού και τον ρώτησε τι να κάνει για να αποκτήσει την αιώνια ζωή.
Ο Ιησούς του απάντησε: Τι γράφει ο Νόμος; Τι έχεις διαβάσει εκεί;
Οι Νομικοί ήταν αυτοί που είχαν σπουδάσει τα ιερά γράμματα και είχαν την ευθύνη να τα διδάσκουν και να τα εξηγούν στο λαό.
Ο Νομικός ήξερε πολύ καλά τι έπρεπε να κάμει για να αποκτήσει την αιώνια ζωή. Πλησιάζει όμως τον Ιησού με διάθεση πονηρή. Θέλει να τον απαξιώσει στα μάτια του λαού και να τον εξευτελίσει.
Όλοι μας ξέρουμε την αλήθεια. Γνωρίζουμε τι να κάνουμε για να πλησιάσουμε τον Θεό. Αλλά δεν θέλουμε. Αυτό είναι το πρόβλημα. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο σε αυτούς που δεν θέλουν να πιστέψουν στον Θεό αλλά και σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι πιστεύουν σε Αυτόν.

Ο Νομικός ήταν θρησκευόμενος. Ο Ιερέας και ο Λευΐτης της παραβολής ήταν πιστοί άνθρωποι. Κανείς τους όμως δεν είχε καρδιά που να φλέγεται για τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Εύχονται τα καλύτερα. Προσεύχονται για τα προβλήματα των άλλων. Αλλά δεν έχουν την διάθεση να πλησιάσουν τους άλλους και να προσφέρουν έμπρακτα.
Οι θρησκευόμενοι μοιάζουν αρκετές φορές με όμορφα δέντρα τα οποία δυστυχώς δεν έχουν καρπούς.
Ο Ιουδαίος Νομικός αποκαλύπτει σήμερα κι ένα ακόμα μεγάλο πνευματικό πρόβλημα. Επιμένει να ρωτά και να ξαναρωτά τον Ιησού διότι θέλει να δικαιώσει τον εαυτό του.
Αυτή είναι η ρίζα όλων των κακών. Ο εγωκεντρικός εαυτός μου θέλει συνεχώς να δικαιώνεται. Δεν με ενδιαφέρουν οι άλλοι. Εγώ και μόνον εγώ είμαι το μέτρο σύγκρισης. Το μέτρο με το οποίο πρέπει όλοι και όλα να ζυγισθούν.
Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο Θεός. Αν αυτά που λέει δεν συμφωνούν με αυτά που εγώ πρεσβεύω, τότε τα απορρίπτω.
Δεν έχω ανάγκη τον Θεό, ούτε και τους ανθρώπους. 
Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε έναν χριστιανισμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας. Μια εκκλησία που δεν μπορεί να θεραπεύσει. Διότι την έχουμε αποκόψει από τον Θεό.
Και καθημερινά ζούμε την κόλαση. Δικαιώνοντας τον δύστυχο εαυτό μας...
Είμαι σίγουρος ότι και ο συγκεκριμένος Ιουδαίος Νομικός δεν θέλησε να κατανοήσει αυτά που του είπε ο Ιησούς. Πιθανόν έφυγε μακρυά Του δικαιώνοντας τον εαυτό του. 
Ο Ιησούς επιμένει. Μην μένετε κλεισμένοι σε γυάλες και ψεύτικους κόσμους. Μην ντραπείτε να πλησιάσετε τους ανθρώπους. Δώστε χώρο και στους άλλους. Μην φοβάστε αν θα πληγωθείτε ή αν θα θυσιάσετε κάτι από τον εαυτό σας. Θα δεἰτε ότι αυτός που βοηθήσατε να σηκωθεί δεν είναι απλά ένας πεσμένος και σε ανάγκη άνθρωπος αλλά αυτός ο ίδιος ο Ιησούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου